Fogblog

Fogpótlás az ép fogsor szolgálatában

Az ép, vakítóan fehér fogsor mindig is a vonzó megjelenés szerves részét képezte. Az évek múlásával azonban megnő annak esélye, hogy a fogak megbetegszenek és esetleg azok eltávolítása válik szükségessé. Nem csak a genetika, de az elfogyasztott ételek és italok, valamint a mindennapi szájhigiéniára való odafigyelés is szerepet játszik abban, hogy fogaink milyen állapotban vannak. Míg azonban a fogszuvasodás általában csak kis területet érint és töméssel a legtöbbször orvosolható a probléma, addig a fogak eltávolítása, valamint a fogállomány nagy részének sérülése fogpótlást tehet szükségessé. Az elhatalmasodott szuvasodás, a fogínysorvadás és a fogágybetegség kapcsán éppen úgy aktuálissá válhat a pótlás, mint akkor, ha baleset következtében veszítjük el egy vagy akár több fogunkat.

Esztétikai és funkcionális teljesség

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a fogpótlás nem pusztán esztétikai célokat szolgál. A teljes fogsor teszi lehetővé a rágóképesség zavartalanságát, s akár már egyetlen hiányzó fog hatására is hangképzési problémák fordulhatnak elő. A frontfogak sérülése, hiánya sokak számára okoz pszichés gondokat és ez a mindennapi magabiztosságra is nagymértékben rányomhatja bélyegét. A fogazat egységét már egyetlen kihúzott fog is megbonthatja. A hiányzó fog helyén a fogágy elkezd leépülni, a nyálkahártya és a csont elvékonyodik. Míg a teljes fogsor egyfajta zárt egészet képez, addig a húzás után keletkezett szabad hely miatt a fogak elmozdulhatnak és a megfelelő megtámasztás hiányában a rágóerőn is megtapasztalni a változásokat. Mindez funkcionális okok miatt fokozott figyelmet érdemel, ugyanis megváltozhat a harapási magasság, ami hatással lehet az állkapocs ízületeinek működésére, épségére is. A hiányzó fog melletti felületén a baktériumok nagymértékben elszaporodhatnak, valamint a fogkő is jelentős mértékben felhalmozódhat.

Természetes hatású pótlások kifogástalan minőségben

A hiányzó fogak jelentette esztétikai és funkcionális zavarokkal azonban nem kell együtt élni, hiszen a fogászati módszerek és alapanyagok kimagasló színvonalú megoldást kínálnak a fogpótlásra. A gyakran ezred milliméter pontossággal készülő fogpótlások teljesen természethűek és szinte megtévesztésig hasonlítanak az eredeti fogakra. A szakember mindig az alapján választja meg az ideális pótlás fajtát, hogy a páciens milyen sajátosságokkal rendelkezik fogsorát illetően. Az esztétikus héjak mellett a korona, a híd, a kivehető fogpótlás és persze az implantátum is lehetőséget kínál arra, hogy elvesztett, vagy esztétikailag nem kielégítő fogaink helyett újra az elvárásoknak megfelelőnek örvendhessünk.

Ne halogassa a fogpótlást!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a saját fog elvesztése sokak számára nem indokolja egyértelműen a pótlás szükségességét. Ha nem látható helyen van a hiány, úgy gyakran csak hónapok, évek múlva kerül sor a fogpótlásra. Ez azonban a legrosszabb választás, hiszen az idő múlásával a fogazat egysége megbomlik, elmozdulnak a fogak, és így a későbbi pótlás is problémásabban kivitelezhető. Nem ritka, hogy a pótlást azért halogatják az érintettek, mert nem szeretnének napokon keresztül hiányzó, lecsiszolt fogakkal létezni. Ennek elkerülése végett már ideiglenes koronát és hidat is rendelkezésre bocsátanak sok klinikán, így nem kell tartani attól, hogy a végleges pótlás elkészüléséig ne tudnánk emberek közé menni.

Korszerű megoldások a héjaktól az implantátumokig

S hogy milyen lehetőségek vannak a korszerű fogpótlásra? A legegyszerűbben felhelyezhető az úgynevezett héjkerámia, mely – miként neve is mutatja – héjszerűen veszi körbe azokat a fogakat, melyek elszíneződtek, sérültek, vagy esztétikailag nem mutatnak elfogadható képet. A héjaktól a korona abban különbözik, hogy ez a lecsiszolt fog teljes felszínét magában foglalja. Amennyiben több fog hiányzik egymás mellett és rendelkezésre állnak megfelelő pillérfogak, úgy a híd mellett érdemes letenni a voksot. A rögzítésre a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő inlay is alkalmas lehet, ilyenkor a szomszédos fogak üregeibe is oda rögzíthető betétek készülnek. Nagyobb tömések vagy szuvasodás esetén ez remek választás lehet.

Részleges vagy teljes kivehető műfogsorral nem csak a fogak pótolhatóak, de műíny is létrehozható, mely eloszlatja a rágóerőt, így az nem csak a fogakra hárul. A kétségkívül legkorszerűbb megoldásnak az implantátum beültetése bizonyul. A titánötvözetből készült csavar behelyezése, majd annak megfelelő rögzülése után kerül a felépítmény beillesztésre. Az implantátumos fogpótlással megkímélhetőek a szomszédos fogak és a megfelelő csontállomány esetén tartós megoldás születhet, mely esztétikai és funkcionális szempontból is kifogástalan.

Szóljon hozzá Ön is

Hagyjon üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*A csillaggal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

6 éves kislányom fogát gyökérkezelte zseniálisan a doktornő! Hatalmas türelemmel és szakértelemmel. Mindennek eredménye, hogy „egy hang nélkül“, mosolyogva „tűrtük“ a kezelést.

Köszönjük a doktor néninek! Ajánljuk kicsiknek és nagyoknak is!

K. Krisztina és Bettike

A Clinident egész csapatának,mindenkinek kivétel nélkül köszönet.Csak ajánlani tudom,ha fogorvoshoz kell menni bárkinek, csak ŐKET válassza!Minden elismerésem nekik,hálás köszönet!

S. Klára

Nagyon kellemes, otthonos környezet, kedves emberek. Tetszik, hogy a gyermekekre is gondolnak. Egy élmény volt! Köszönjük, hogy itt lehettünk!

M. Zsuzsa

Kedves Clinident csapat!

Mindent nagyon köszönök: a kedvességüket, türelmüket, szakértésüket és hogy visszaadták az önbizalmamat hisz egy tökéletes, szép fogsort kaptam Önöktől. Még egyszer nagyon köszönöm.

Z. Dóra

Életem első injekcióját kaptam a doktornőtől és nem éreztem semmit! A kezeléssel is tökéletesen meg vagyok elégedve, mostantól csak ide fogok járni, ha gondok vannak a fogaimmal.

Z. Csaba

Elmondhatom, hogy ezen a klinikán a félelemre, aggodalomra, izgalomra semmi ok. Az esetleges stressz is feloldódik, erről az egész fogorvosi csapat is gondoskodik.

S. Dóra

Nagyon örülök, hogy a doktorúrhoz jöttem, a foghúzásból nem éreztem semmit, a varratszedés is fájdalommentes volt, pedig nagyon félős vagyok!
Még egyszer nagyon köszönöm!!

N. István

Hálás köszönettel tartozom a Klinika csapatának a gyors és fájdalommentes kezelésért. Nem hittem volna, hogy a fogbeültetés ilyen egyszerű és tökéletes megoldás a problémámra. Azóta a családomtól csak azt hallom, hogy milyen szép vagyok.

L. Andrea

Kellemes, esztétikus környezet, színes rendelők, halk zene, mosolygós arcok. Még én is mosolygok, én aki egész életében pánikszerűen félt a fogorvostól. De csak féltem, mert már csak áldani tudom a napot amikor ezt a klinikát választottam.

A. Gyöngyi

A rendelő hangulata és az egész légkör nagyon kellemes volt, a fogorvos mosolygós, barátságos volt és precíz munkát végzett. Fájdalmat szinte nem is éreztem.

N. Zoltán

Eddig azt gondoltam, hogy nem létezik fájdalommentes fogászat, de itt bebizonyították nekem, hogy van. Mosolyogva jöttem és a doktornőnek köszönhetően mosolyogva távoztam. Nagyon hálás vagyok, innentől kezdve csak ide fogok járni, pedig Angliából jöttem.

S. Katalin

Doktor Úr munkájával nagyon maximálisan meg voltunk elégedve. Korrekt és megbízható-beteg centrikus! Szívesen ajánljuk ismerőseinknek!

C. Tibor

Nagy szerencse, hogy rátaláltam erre a rendelőre. Maximálisan meg vagyok elégedve, a személyzet kedves, a környezet barátságos. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Aki ide jön az csak elégedetten távozhat.

K. Tamás

Most először életemben nem félek a fogorvostól. Tündéri, kedves dokinéni, akinél furcsa módon a fogorvosi székben a nyugodtság is el tudja fogni. Bátran ajánlom  mindenkinek!

N. Zsóka

Köszönet a kedves doktornéninek, amióta ide járunk, a kislányom már nem fél a fogorvosoktól.

Sz. Gabriella

Kellemes légkör, kedves személyzet, hozzáértő fogorvosok! Már nem félve indulok fogászatra mióta ide járok.

K. Niki

Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.

Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

Címünk:

Clinident Fogászati Cetrum
1133 Budapest Tutaj utca 6/b Cézár-Ház

Rendelési idő:

Hétfő-Péntek 9:00-21:00
*A csillaggal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki.
Küldés
*A csillaggal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki.
Küldés
H-P 9:00-21:00

Legfrissebb blogbejegyzések

Bejelentkezés kezelésre