Fogblog

Ha csak a foghúzás segíthet

Meddig érdemes küzdeni a saját fogak megőrzéséért, és mikor bizonyul jobb választásnak a húzás? Melyek azok az esetek, amikor ténylegesen is csak a fog eltávolítása jelenthet megoldást a fájdalmakra? Napjainkban a szakemberek igyekeznek úgy megválasztani a kezelés módját, hogy lehetőleg a saját fogakat sikerüljön megőrizni. Mégis vannak azonban olyan helyzetek, amikor a foghúzás és a gyakran azt követő fogpótlás bizonyul a jó választásnak.

Míg a régi időkben a foghúzás mutatkozott az egyetlen módszernek a fájdalom enyhítése érdekében, addig mára korszerű készülékek és anyagok állnak rendelkezésre ahhoz, hogy minél több saját fogat sikerüljön megőrizni. A mai fájdalomcsillapítóknak köszönhetően pedig sokkal kevesebb fájdalommal járnak a fogmegtartó beavatkozások, mint azt a legtöbben gondolják. Ugyan a fogorvosok a saját fogak megmentését tartják elsődlegesnek, de tény, hogy ezt nem mindig és nem minden áron érdemes így tenni. A szakemberek mindig egyénre szabottan, az összes információ birtokában javasolják a foghúzást, természetesen előrevetítve a fogpótlásban rejlő lehetőségeket. Nem csak a beteg fog indokolhatja az eltávolítást, hanem fogszabályozás, vagy a rendellenesen növekvő bölcsességfog is.

Nem mindegy, mekkora az elváltozás!

A foghúzás mellett leggyakrabban akkor szoktak dönteni a szakemberek, ha az elváltozás már olyan mértékű, hogy a gyulladás jelentős csontpusztulást okoz. Hasonló a helyzet akkor is, ha a szomszédos fogak is érintettek és a folyamat agresszívnek bizonyul. Míg egy kisebb szuvasodás gond nélkül betömhető, vagy akár az inlay kínálta lehetőségekkel is lehet élni, addig a mély szuvasodás, a foggyökér környéki genny és gyulladás bizonyos esetekben bizony szükségessé tehetik a húzást.

Természetesen a kor és a fogazat állapota is befolyásolhatják, hogy milyen kezelést érdemes választani. A fiatal páciensek esetében a saját fog megtartása sokkal intenzívebb szerepet játszik a kezelésben, mint idősebbeknél. Vannak olyan fogak, melyek egy-egy fogpótlás esetén komoly tartópillér szerepet töltenek be, így megmentésükért szintén érdemes fáradozni. Ellenben egy fájós bölcsességfog nem csak nélkülözhető a rágás során, de eltávolításával a fájdalomtól is meg lehet szabadulni. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a már többszörösen gyökérkezelt fogak ritkán gyógyulnak meg teljesen, ezért eltávolításukat célszerű megfontolni.

Beteg és egészséges fog is eltávolítható! Mutatjuk, mikor!

Alapvetően érdemes megkülönböztetni azt a két esetet, amikor beteg, illetve egészséges fogat távolít el a szakember. Mindkettőnek megvannak a maga okai, melyek végső soron a fájdalommentességet, a szájhigiénia megőrzését és az esztétikus fogsort célozzák. Már tejfogak esetében is szükségessé válhat a foghúzás. Ennek tipikus példája az, ha a maradó fog áttörését vagy helyes irányba történő növekvését akadályozza a tejfog.

Nem ritka, hogy a maradó fogak nem megfelelő irányba nőnek, beékelődnek, nyomják a mellettük levőket, és a fogszuvasodás veszélyét is magukban hordozzák rendellenességük miatt. Ilyenkor szintén az eltávolítás lehet a legjobb megoldás. Sokak számára okoz problémát a bölcsességfog, mely akár komoly egészségügyi kockázatokat és a teljes fogsor torzulását is magában hordozhatja. Mivel konkrétan a rágásban a bölcsességfogak nem vesznek részt, így nem csak fogszabályozás előtt, hanem gyakorlatilag fájdalom esetén is célszerű lehet megszabadulni tőlük. A fogorvos ilyenkor mindig azt mérlegeli, hogy eltávolítható-e gond nélkül a bölcsességfog.

Ha lehetetlen a fogmegtartó kezelés…

Ugyan a gyökérkezeléssel és a fogtöméssel gyakran elkerülhető a húzás, de vannak olyan helyzetek, amikor ezekkel a módszerekkel nem lehetséges a kezelés. A laza, mozgó fogak, a görbe gyökerek sokszor ellehetetlenítik a fogmegtartó kezeléseket. Amennyiben egy fog folyamatosan gyulladást okoz, és ez átterjed a mély rétegekre is, akkor is megfontolandó az eltávolítás. Továbbá az állcsonttöréssel járó balesetek során megsérült fogaktól szintén jobb megszabadulni.

Mit tehetünk a gyors gyógyulás érdekében húzás után?

Annak érdekében azonban, hogy az eltávolított fog helye zökkenőmentesen gyógyuljon majd, érdemes néhány fontos tanácsot betartani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fájdalom nem azonnal jelentkezik, hanem a beavatkozást követő 3-4. napon. Legtöbbször két hét alatt teljesen elmúlik, és a seb is begyógyul. Addig viszont hőemelkedés, érzékenység és duzzanat tapasztalható. A fájdalomcsillapító gyógyszerek jó szolgálatot tehetnek, és a megfelelő szájhigiéniára is fokozottan kell figyelni. Használjunk finom sörtéjű fogkefét, és a seb környékét csak óvatosan tisztítsuk. Legjobb, ha a szájöblögetést elhagyjuk a gyógyulás időszakában. Fontos, hogy ne piszkáljuk nyelvünkkel sem a seb környékét, ez ugyanis akadályozza a gyógyulás folyamatát.

Szóljon hozzá Ön is

Hagyjon üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*A csillaggal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Nagyon örülök, hogy a doktorúrhoz jöttem, a foghúzásból nem éreztem semmit, a varratszedés is fájdalommentes volt, pedig nagyon félős vagyok!
Még egyszer nagyon köszönöm!!

N. István

Most először életemben nem félek a fogorvostól. Tündéri, kedves dokinéni, akinél furcsa módon a fogorvosi székben a nyugodtság is el tudja fogni. Bátran ajánlom  mindenkinek!

N. Zsóka

A Clinident egész csapatának,mindenkinek kivétel nélkül köszönet.Csak ajánlani tudom,ha fogorvoshoz kell menni bárkinek, csak ŐKET válassza!Minden elismerésem nekik,hálás köszönet!

S. Klára

Kellemes légkör, kedves személyzet, hozzáértő fogorvosok! Már nem félve indulok fogászatra mióta ide járok.

K. Niki

Eddig azt gondoltam, hogy nem létezik fájdalommentes fogászat, de itt bebizonyították nekem, hogy van. Mosolyogva jöttem és a doktornőnek köszönhetően mosolyogva távoztam. Nagyon hálás vagyok, innentől kezdve csak ide fogok járni, pedig Angliából jöttem.

S. Katalin

Elmondhatom, hogy ezen a klinikán a félelemre, aggodalomra, izgalomra semmi ok. Az esetleges stressz is feloldódik, erről az egész fogorvosi csapat is gondoskodik.

S. Dóra

Nagyon kellemes, otthonos környezet, kedves emberek. Tetszik, hogy a gyermekekre is gondolnak. Egy élmény volt! Köszönjük, hogy itt lehettünk!

M. Zsuzsa

Hálás köszönettel tartozom a Klinika csapatának a gyors és fájdalommentes kezelésért. Nem hittem volna, hogy a fogbeültetés ilyen egyszerű és tökéletes megoldás a problémámra. Azóta a családomtól csak azt hallom, hogy milyen szép vagyok.

L. Andrea

A rendelő hangulata és az egész légkör nagyon kellemes volt, a fogorvos mosolygós, barátságos volt és precíz munkát végzett. Fájdalmat szinte nem is éreztem.

N. Zoltán

Életem első injekcióját kaptam a doktornőtől és nem éreztem semmit! A kezeléssel is tökéletesen meg vagyok elégedve, mostantól csak ide fogok járni, ha gondok vannak a fogaimmal.

Z. Csaba

Kellemes, esztétikus környezet, színes rendelők, halk zene, mosolygós arcok. Még én is mosolygok, én aki egész életében pánikszerűen félt a fogorvostól. De csak féltem, mert már csak áldani tudom a napot amikor ezt a klinikát választottam.

A. Gyöngyi

Nagy szerencse, hogy rátaláltam erre a rendelőre. Maximálisan meg vagyok elégedve, a személyzet kedves, a környezet barátságos. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Aki ide jön az csak elégedetten távozhat.

K. Tamás

Kedves Clinident csapat!

Mindent nagyon köszönök: a kedvességüket, türelmüket, szakértésüket és hogy visszaadták az önbizalmamat hisz egy tökéletes, szép fogsort kaptam Önöktől. Még egyszer nagyon köszönöm.

Z. Dóra

Köszönet a kedves doktornéninek, amióta ide járunk, a kislányom már nem fél a fogorvosoktól.

Sz. Gabriella

Doktor Úr munkájával nagyon maximálisan meg voltunk elégedve. Korrekt és megbízható-beteg centrikus! Szívesen ajánljuk ismerőseinknek!

C. Tibor

6 éves kislányom fogát gyökérkezelte zseniálisan a doktornő! Hatalmas türelemmel és szakértelemmel. Mindennek eredménye, hogy „egy hang nélkül“, mosolyogva „tűrtük“ a kezelést.

Köszönjük a doktor néninek! Ajánljuk kicsiknek és nagyoknak is!

K. Krisztina és Bettike

Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.

Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

Címünk:

Clinident Fogászati Cetrum
1133 Budapest Tutaj utca 6/b Cézár-Ház

Rendelési idő:

Hétfő-Péntek 9:00-21:00
*A csillaggal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki.
Küldés
*A csillaggal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki.
Küldés
H-P 9:00-21:00

Legfrissebb blogbejegyzések

Bejelentkezés kezelésre