Fogszuvasodás kezelése

Ugye Önnek is volt már érzékeny a foga, esetleg kisebb-nagyobb fogfájással is küzdött már? A tüneteket valószínűleg fogszuvasodás okozta, ami a leggyakoribb fogakat érintő betegség.

A szuvas fogak elhanyagolása komoly következményekkel járhat amellett, hogy a fogakban levő barnás-feketés lyukak látványa sem szép. Az előrehaladott fogszuvasodás a fogbél gyulladását okozhatja, ami nagyon erős fájdalommal jár, és végül a fog elhalásához vezet, amit csak gyökérkezeléssel lehet orvosolni.

Ezek a problémák azonban egyszerűen megelőzhetők, a rendszeres kontroll vizsgálatok során felfedezett folyamat már a kialakulásakor könnyen gyógyítható. A fogszuvasodás kezelésére a súlyosságától függően többféle módszert alkalmazhatunk, melynek mindegyikét megtalálja rendelőnkben.

Fúrás nélküli fogszuvasodás kezelés

Épp csak felütötte a fogszuvasodás a fejét a fogán?

A kis kiterjedésű, kezdődő fogszuvasodások hagyományos fúró nélkül is teljesen fájdalommentesen kezelhetőek érzékeny betegeknél, gyerekeknél és fiatal felnőtteknél is, akiknél a fogszuvasodás még nem jutott a fog mélyére.
Elsősorban még csak a zománcrétegben, vagy kis mértékben az alatti fogszuvasodások esetében alkalmazható.

A kezeléshez a Rondoflex nevű fogorvosi eszközt használjuk, amivel fájdalommentesen tudjuk a fogakat kezelni. A működési elve az, hogy speciális összetételű por és víz keverékét nagy nyomással juttatjuk a fogra, amivel így tulajdonképpen “radírozzuk” azt. Ez az úgynevezett levegő abráziós kezelés.

Nincs injekció, nincs fúrás, nincs kellemetlen érzés a szájban. Érzéstelenítést sem igénylő, fájdalommentes, korszerű kezelés.

Esztétikus fogtömés

A kifogástalan esztétikum érdekében klinikánkon olyan töméseket alkalmazunk, amelyek színükben és formájukban is teljesen hasonlóak az eredeti foghoz, szinte észrevehetetlenek.
A Clinident Fogászati Centrumban a legmodernebb fogászati technikákat ötvözzük a legkiválóbb fogtechnikai anyagokkal, így a tömések évekre biztosítják az esztétikum és funkció harmóniáját.

A modern kompozíciós fogtömések anyaga műgyanta és nano méretű üvegszemcsék kombinációja.
A kompozit töméseket használhatjuk szuvas fogak ellátására, vagy régi amalgám tömések cseréje során.
A fehér tömések legnagyobb előnye a természetes megjelenés, valamint az, hogy az amalgám fogtömésekkel ellentétben nem tartalmaz sem higanyt, sem egyéb toxikus anyagot. Általában egy jól elkészített kompozit tömés élettartama 5-8 év.

Klinikánkon a kompozit töméseket kis- és közepes méretű szuvas területek ellátásánál javasoljuk. Nagyobb kiterjedésű fogszuvasodás esetén jobb megoldásnak tartjuk betét, inlay használatát.

Betét, inlay

A betét vagy szakszóval inlay a fogra vagy fogba pontosan illeszkedő, fogtechnikus által készített nagy tömés. A betétek nagy előnye, hogy sokkal tartósabbak mint a kompozit tömések, így időtállóbb fogpótlás típus. Precízebb kialakítása miatt tökéletesen helyreállítja a fog formáját és a rágóképességet. A rágásban szerepet játszó kis- és nagyőrlő fogak esetében használjuk.
Anyaga lehet a fogakkal megegyező színű porcelán, vagy a porcelán részecskékkel megerősített műgyanta, ezen felül arany ötvözetből is készülhet.

Milyen esetekben alkalmazunk betétet?

 • Olyan nagy méretű szuvas területet kell befednünk, hogy nem maradt elég foganyag ahhoz, hogy ezt töméssel meg tudjuk oldani.
 • Gyökérkezelt fogak esetében a fog letöréstől való megvédésének érdekében.
 • Az őrlőfogak területén korona készítésének elkerülésére abban az esetben, ha elegendő fogszövet maradt az inlay rögzülésére.
 • A tömésnél tartósabb megoldást szeretnénk a szuvas fog ellátására.

A betétek elkészítése két látogatást igényel:

 • Első alkalommal eltávolítjuk a szuvas részt, vagy a régi tömést, és kialakítunk egy speciális formát a betét számára. Ezután veszünk lenyomatot, melyet elküldünk a fogtechnikusnak. A betét elkészültéig mindig kerül ideiglenes betét az üregbe.
 • A második találkozásra kb. 5 munkanap múlva kerül sor, amikor a technikus által készített gyönyörű, természetes hatású betétet a fogba ragasztjuk.Gyökérkezelés

Ha foga erős fájdalommal jár, mely nehezen, vagy nem szűnik napokon múltán sem, akkor nagy valószínűséggel gyökérkezelést igényel.

A fogak gyökérkezelése egy olyan fogászati eljárás, melynek során a sérült vagy fertőzött fogbelet gyökértöméssel helyettesítjük. A fogbél (pulpa) speciális sejtekből, erekből, szövetszálakból, idegekből áll. Gyökérkezelés során ezt a teret fertőtlenítjük, és látjuk el töméssel. A gyökérkezelést endodonciai kezelésnek is nevezzük.

Milyen tünetek esetén lehet szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés a megbetegedett fogbél gyógyítására szolgál. A gyulladt vagy fertőzött fogbél tünetei a következők lehetnek:

 • érzékenység forró és hideg ételekre és italokra
 • érzékenység harapásnál és rágásnál
 • ínyduzzanat a fertőzött fog közelében
 • genny ürülése a fertőzött fog közelében
 • arcduzzanat

A fogak gyökérkezelésének lépései

Fogászati klinikánkon a legmodernebb fogorvosi eszközök állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy a gyökérkezelés a lehető legideálisabb feltételekkel legyen kivitelezhető. A diagnózist digitális röntgenfelvétel alapján állítjuk fel, és az elkészült gyökértömés is ilyen módon nagy biztonsággal értékelhető.
A kezelés során digitális műszerrel mérjük meg a gyökércsatorna hosszát, így a gyökértömés pontosan a gyökér csúcsáig fog érni a fog gyökerében.
A gyökércsatornát erre a célra kifejlesztett géppel tisztítjuk ki és tágítjuk fel, ideális teret adva a gyökértömésnek.
Mindezek biztosítják azt, hogy a gyökérkezelés kellemetlenségektől mentes beavatkozás lesz, és az így kezelt fog hosszú évekig jól funkcionálhat még.

A gyökérkezelt fogak tulajdonságai

Gyökérkezelés eredményessége

A gyökérkezelés sikerességének aránya igen magas. Gyökérkezelésen átesett páciensek 90-95 százalékának kiválóan működik a foga a kezelés után. Az endodonciai kezelésen átesett fog nagyon sokáig jól funkcionálhat, feltételezve, hogy a páciens jó szájhigiénét tart fenn, és rendszeresen jár fogászati ellenőrzésre. Természetesen sem a terápia, sem a pótlás nem olyan tökéletes, mint az egészséges fog.

A gyökérkezelt fogak tulajdonságai

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a gyökérkezelt fogak sokkal törékenyebbek, mint a még élő fogak, mert kiszáradtak, elvesztették vitalitásukat. Emellett az idő múlásával el is színeződnek. A legjobb megoldás az, ha gyökérkezelés után a fogakat betéttel vagy koronával látjuk el, hogy a fog minél hosszabb ideig jól működhessen, és a végeredmény tökéletesen esztétikus legyen.

Ismerje meg a fogászati klinikánkat, szakorvosainkat, az árainkat, és jelentkezzen be hozzánk!

Nagyon örülök, hogy a doktorúrhoz jöttem, a foghúzásból nem éreztem semmit, a varratszedés is fájdalommentes volt, pedig nagyon félős vagyok!
Még egyszer nagyon köszönöm!!

N. István

6 éves kislányom fogát gyökérkezelte zseniálisan a doktornő! Hatalmas türelemmel és szakértelemmel. Mindennek eredménye, hogy „egy hang nélkül“, mosolyogva „tűrtük“ a kezelést.

Köszönjük a doktor néninek! Ajánljuk kicsiknek és nagyoknak is!

K. Krisztina és Bettike

A rendelő hangulata és az egész légkör nagyon kellemes volt, a fogorvos mosolygós, barátságos volt és precíz munkát végzett. Fájdalmat szinte nem is éreztem.

N. Zoltán

Köszönet a kedves doktornéninek, amióta ide járunk, a kislányom már nem fél a fogorvosoktól.

Sz. Gabriella

Doktor Úr munkájával nagyon maximálisan meg voltunk elégedve. Korrekt és megbízható-beteg centrikus! Szívesen ajánljuk ismerőseinknek!

C. Tibor

Életem első injekcióját kaptam a doktornőtől és nem éreztem semmit! A kezeléssel is tökéletesen meg vagyok elégedve, mostantól csak ide fogok járni, ha gondok vannak a fogaimmal.

Z. Csaba

Kellemes légkör, kedves személyzet, hozzáértő fogorvosok! Már nem félve indulok fogászatra mióta ide járok.

K. Niki

Hálás köszönettel tartozom a Klinika csapatának a gyors és fájdalommentes kezelésért. Nem hittem volna, hogy a fogbeültetés ilyen egyszerű és tökéletes megoldás a problémámra. Azóta a családomtól csak azt hallom, hogy milyen szép vagyok.

L. Andrea

Nagyon kellemes, otthonos környezet, kedves emberek. Tetszik, hogy a gyermekekre is gondolnak. Egy élmény volt! Köszönjük, hogy itt lehettünk!

M. Zsuzsa

Eddig azt gondoltam, hogy nem létezik fájdalommentes fogászat, de itt bebizonyították nekem, hogy van. Mosolyogva jöttem és a doktornőnek köszönhetően mosolyogva távoztam. Nagyon hálás vagyok, innentől kezdve csak ide fogok járni, pedig Angliából jöttem.

S. Katalin

Nagy szerencse, hogy rátaláltam erre a rendelőre. Maximálisan meg vagyok elégedve, a személyzet kedves, a környezet barátságos. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Aki ide jön az csak elégedetten távozhat.

K. Tamás

A Clinident egész csapatának,mindenkinek kivétel nélkül köszönet.Csak ajánlani tudom,ha fogorvoshoz kell menni bárkinek, csak ŐKET válassza!Minden elismerésem nekik,hálás köszönet!

S. Klára

Kedves Clinident csapat!

Mindent nagyon köszönök: a kedvességüket, türelmüket, szakértésüket és hogy visszaadták az önbizalmamat hisz egy tökéletes, szép fogsort kaptam Önöktől. Még egyszer nagyon köszönöm.

Z. Dóra

Kellemes, esztétikus környezet, színes rendelők, halk zene, mosolygós arcok. Még én is mosolygok, én aki egész életében pánikszerűen félt a fogorvostól. De csak féltem, mert már csak áldani tudom a napot amikor ezt a klinikát választottam.

A. Gyöngyi

Most először életemben nem félek a fogorvostól. Tündéri, kedves dokinéni, akinél furcsa módon a fogorvosi székben a nyugodtság is el tudja fogni. Bátran ajánlom  mindenkinek!

N. Zsóka

Elmondhatom, hogy ezen a klinikán a félelemre, aggodalomra, izgalomra semmi ok. Az esetleges stressz is feloldódik, erről az egész fogorvosi csapat is gondoskodik.

S. Dóra

Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.

Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

Címünk:

Clinident Fogászati Cetrum
1133 Budapest Tutaj utca 6/b Cézár-Ház

Rendelési idő:

Hétfő-Péntek 9:00-21:00
*A csillaggal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki.
Küldés
*A csillaggal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki.
Küldés
H-P 9:00-21:00
Bejelentkezés kezelésre