Fogblog

Mi a teendő fogfájás esetén?

Éles fogfájdalom kíséri végig napjait? Minden fogmosásnál vérzik az ínye és már a legkisebb fogkefemozdulatnál is sajgó panaszokat észlel? Kevés kellemetlenebb dolog képzelhető el, mint a fogfájás, hiszen az egész közérzetre rányomja bélyegét. A rossz fog és a vele kapcsolatos gyulladások további egészségügyi kockázattal is járnak, így korántsem mindegy, mennyire figyelünk oda fogaink állapotára, valamint a kialakult panaszok enyhítésére. Ugyan szükséghelyzetben jól jöhet a jeges borogatás, a fájdalomcsillapító vagy a sokak által favorizált szegfűszeg rágcsálása, viszont ha komoly a baj, akkor bizony nincs más hátra, mint felkeresni a fogorvost.

Fog- vagy ínyprobléma?

Mivel a foggyökereknél nagyon sok idegvégződés van, így fogaink már a legkisebb probléma esetén is igencsak érzékenyek. Először is azt kell eldönteni, hogy tulajdonképpen a fog fáj, vagy az íny. Sokan összekeverik, pedig a kezelés módját illetően komoly különbségek vannak. Bár talán banálisnak tűnhet, de érdemes leellenőrizni, hogy nem ételmaradék szorult-e be két fog közé, hiszen ez is feszítő érzéssel járhat. Ennek legjobb módja egy alapos fogmosás, mely során a fogselyem használatát se hagyjuk el. Ha a fájdalom továbbra is megmarad, akkor tükörben is célszerű ellenőrizni, hogy nincs-e kivörösödve valahol az így. Az ínygyulladás ugyan visszavezethető a fogágybetegségre, de egyszerűen a szájhigiénia elhanyagolása, a túl erős vagy nem megfelelő fogmosás is gyulladáshoz vezethetnek. Kaphatóak olyan szájvizek és ecsetelők, amelyekkel már néhány nap alatt enyhíthető a gyulladás és ezzel együtt a fájdalom.

Más a helyzet azonban akkor, ha a foggal vannak problémák, hiszen ekkor aligha oldható meg a helyzet otthon. Legyen szó azonban akár fogszuvasodásról, akár mélyebben fekvő gócpontról, a fogászati beavatkozás során a kellemetlenség ma már teljesen minimalizálható a korszerű érzéstelenítők használatával. Nem érdemes tehát túl sokáig várni a szakember felkeresésével, hiszen napról napra csak rosszabb lehet a helyzet.

Leggyakoribb ok a fogszuvasodás

Világszinten is az egyik leggyakrabban előforduló betegség a fogszuvasodás. A megfelelő szájhigiéniával ugyan csökkenthető annak előfordulása, de sajnos tény, hogy egyéb okok is befolyásolhatják megjelenését. A fogzománc erőssége részben a genetikán, részben életmódbeli tényezőkön is múlhat, ez pedig egyértelműen befolyásolja a fogak épségét. A fogak felszínén plakkok alakulnak ki, melyek tele vannak baktériumokkal és egyrészt fogkövet, majd ezzel együtt fogszuvasodást okoznak. A kisebb szuvasodások gyakran nem is járnak fájdalommal, a méretesek esetén viszont már visszatérő panaszokkal lehet számolni. Az esetek többségében egy pár perc alatt elvégezhető tömés megoldja a helyzetet. Ha a lyuk nagyobb és a tömés nem bizonyul jó választásnak, akkor a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő inlay lehet a megfelelő döntés, mely tökéletesen illeszkedik a saját foghoz.

Fogíny gyulladás és ami vele jár

Ha a fogínyt érinti a fájdalom, akkor a legtöbbször gyulladás áll a háttérben. A fogak felszínén keletkezett fogkő irritálja az ínyt, ami ennek következtében begyullad. Ha elmarad az időben történő kezelés, akkor a fogínysorvadás és a fogágy-gyulladás kialakulását kockáztatjuk, tehát huzamosabb ideig begyulladt íny esetében is érdemes szakemberhez fordulni.

Komoly fájdalmat okozhat a bölcsességfog

A fogfájások másik tipikus esete az, amikor a bölcsességfog nem megfelelően növekszik. A felnőttkorban kinövő fog alapesetben is okozhat fájdalmat, hiszen az ínyt át kell törnie, ami feszítő érzéssel, valamint érzékenységgel jár. Probléma akkor van, ha rendellenesen nő a bölcsességfog, és ez sajnos tény, hogy sokaknál előfordul. Ilyenkor nem csak a szomszédos fog fájdulhat meg, de sérülhet a száj nyálkahártyája, sőt, az egész fogsor és az állkapocs is kárát láthatja a helyzetnek. A szakemberek sok esetben a bölcsességfog eltávolítását szokták javasolni, hiszen ezzel szó szerint gyökerénél kezelhető a probléma.

A fogfájásra- legyen az bármilyen mértékű is- mindig intő jelként kell tekintetni, hiszen arra hívja fel a figyelmet, hogy valami nem működik megfelelően a szájhigiéniát illetően. Bár a munkahelyen vagy iskolában gyorsan bekapott fájdalomcsillapító ideig-óráig gyógyírt hozhat a bajra, de végleges megoldásnak gyakran a fogorvos felkeresése bizonyul. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése nem csak egészségtelen, de a hozzászokást is kockáztathatjuk vele. A legjobb tehát szakemberhez fordulni akkor, ha két-három napon belül nem enyhül a fájdalom, vagy rendszeresen visszatér az. Megelőzés gyanánt pedig nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a napi többszöri, alapos és megfelelő ideig tartó fogmosásra.

Szóljon hozzá Ön is

Hagyjon üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*A csillaggal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Elmondhatom, hogy ezen a klinikán a félelemre, aggodalomra, izgalomra semmi ok. Az esetleges stressz is feloldódik, erről az egész fogorvosi csapat is gondoskodik.

S. Dóra

6 éves kislányom fogát gyökérkezelte zseniálisan a doktornő! Hatalmas türelemmel és szakértelemmel. Mindennek eredménye, hogy „egy hang nélkül“, mosolyogva „tűrtük“ a kezelést.

Köszönjük a doktor néninek! Ajánljuk kicsiknek és nagyoknak is!

K. Krisztina és Bettike

A rendelő hangulata és az egész légkör nagyon kellemes volt, a fogorvos mosolygós, barátságos volt és precíz munkát végzett. Fájdalmat szinte nem is éreztem.

N. Zoltán

Hálás köszönettel tartozom a Klinika csapatának a gyors és fájdalommentes kezelésért. Nem hittem volna, hogy a fogbeültetés ilyen egyszerű és tökéletes megoldás a problémámra. Azóta a családomtól csak azt hallom, hogy milyen szép vagyok.

L. Andrea

Életem első injekcióját kaptam a doktornőtől és nem éreztem semmit! A kezeléssel is tökéletesen meg vagyok elégedve, mostantól csak ide fogok járni, ha gondok vannak a fogaimmal.

Z. Csaba

Kellemes, esztétikus környezet, színes rendelők, halk zene, mosolygós arcok. Még én is mosolygok, én aki egész életében pánikszerűen félt a fogorvostól. De csak féltem, mert már csak áldani tudom a napot amikor ezt a klinikát választottam.

A. Gyöngyi

Nagyon kellemes, otthonos környezet, kedves emberek. Tetszik, hogy a gyermekekre is gondolnak. Egy élmény volt! Köszönjük, hogy itt lehettünk!

M. Zsuzsa

Nagyon örülök, hogy a doktorúrhoz jöttem, a foghúzásból nem éreztem semmit, a varratszedés is fájdalommentes volt, pedig nagyon félős vagyok!
Még egyszer nagyon köszönöm!!

N. István

Köszönet a kedves doktornéninek, amióta ide járunk, a kislányom már nem fél a fogorvosoktól.

Sz. Gabriella

Kedves Clinident csapat!

Mindent nagyon köszönök: a kedvességüket, türelmüket, szakértésüket és hogy visszaadták az önbizalmamat hisz egy tökéletes, szép fogsort kaptam Önöktől. Még egyszer nagyon köszönöm.

Z. Dóra

Doktor Úr munkájával nagyon maximálisan meg voltunk elégedve. Korrekt és megbízható-beteg centrikus! Szívesen ajánljuk ismerőseinknek!

C. Tibor

Kellemes légkör, kedves személyzet, hozzáértő fogorvosok! Már nem félve indulok fogászatra mióta ide járok.

K. Niki

Nagy szerencse, hogy rátaláltam erre a rendelőre. Maximálisan meg vagyok elégedve, a személyzet kedves, a környezet barátságos. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Aki ide jön az csak elégedetten távozhat.

K. Tamás

A Clinident egész csapatának,mindenkinek kivétel nélkül köszönet.Csak ajánlani tudom,ha fogorvoshoz kell menni bárkinek, csak ŐKET válassza!Minden elismerésem nekik,hálás köszönet!

S. Klára

Eddig azt gondoltam, hogy nem létezik fájdalommentes fogászat, de itt bebizonyították nekem, hogy van. Mosolyogva jöttem és a doktornőnek köszönhetően mosolyogva távoztam. Nagyon hálás vagyok, innentől kezdve csak ide fogok járni, pedig Angliából jöttem.

S. Katalin

Most először életemben nem félek a fogorvostól. Tündéri, kedves dokinéni, akinél furcsa módon a fogorvosi székben a nyugodtság is el tudja fogni. Bátran ajánlom  mindenkinek!

N. Zsóka

Bejelentkezés kezelésre

Telefonon történő bejelentkezéshez kérjük hívja a 06 1 801 2250-es vagy a 06 20 264 5840-es telefonszámot rendelési időn belül.

Az űrlapon megadott telefonszámon munkatársunk hamarosan megkeresi Önt a kért kezelési időpont megerősítésének érdekében.

Címünk:

Clinident Fogászati Cetrum
1133 Budapest Tutaj utca 6/b Cézár-Ház

Rendelési idő:

Hétfő-Péntek 9:00-21:00
*A csillaggal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki.
Küldés
*A csillaggal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki.
Küldés
H-P 9:00-21:00

Legfrissebb blogbejegyzések

Bejelentkezés kezelésre