7 eset, amikor szájsebészeti kezelésre van szükség

7 eset, amikor szájsebészeti kezelésre van szükség

Míg a fogászatból néhány évtizede csupán a foghúzást és jobb esetben az amalgám tömést tapasztaltuk meg, mára széles spektrumú szakterületté fejlődött. A fejlődés eredményeképpen markánsan több területe is elkülönült, melyet a fogászat és a technológiák tudományos fejlődésének is köszönhetünk. Így, ha manapság fogorvoshoz megyünk, az a helyzet is előállhat, hogy egy komplett fogorvos csapat tervezi meg fogászati kezelést. Az egyik legismertebb szakterület, amivel ilyenkor találkozhatunk az a szájsebészet. Ma egy szájsebész szakorvos feladata rendkívül sokrétű lehet, amiért hosszú éveket tanulnak az orvosok.

A jéghegy csúcsa persze a foghúzások probléma- és szövődménymentes kivitelezése, ám mi sorra vettük, nem csak azt, hogy milyen „jogosítványokkal” rendelkezik egy fogorvos és mivel egy szájsebész, de arról is írtunk, melyek azok az esetek, amikor biztosan szükségünk van a szájsebész szakértelmére.

 

 szájsebészet

szájsebészet

Mik a fogorvos feladatai?

A fogorvos, ha diplomáját megszerezte, el is kezdheti gyógyító tevékenységét valamely fogászati rendelőben. Ha egy terület iránt különös szenvedélyt érez, akkor folytatja a tanulmányait, ami mellett természetesen továbbra is gyakorolhatja a fogorvoslást. Az adott szakterületre vonatkozó szakvizsga megszerzésével jogosítványt kapnak olyan összetett beavatkozások elvégzésére, melyekkel tartósan befolyásolható a páciens orális és testi egészsége.

A fogorvos kezeli a fogszuvasodást, fogat töm, gyökérkezel, kezeli a szájhigiénét…stb. Szakorvosként már jóval komplexebb beavatkozásokat is elvégez, amely kifejezetten egy-egy területre való specializációját igényli. Így különböztetjük meg a fogorvosokat a fogszakorvosoktól.

Ezekben különbözik a szájsebész

Az az fogorvos, aki szájsebészet szakirányt (pl.: arc- állcsont sebészet vagy dentoalveoláris sebészet) választotta magának, több éves tanulás és gyakorlat útján jut hozzá a szakvizsgájához. Ez olyan beavatkozások elvégzésére jogosítja fel, mint például: fogak, gyökerek, áttörésben visszamaradt fogak (pl.: bölcsességfog) műtéti eltávolítása, implantálás, csontpótlás, ciszták, gyulladásos elváltozások sebészi ellátása, baleseti sérülések ellátása, a száj- és arcüreg daganatainak ellátása, és még hosszasan sorolhatnánk az eseteket. Ezekből is látszik, hogy ezek olyan sebészeti feladatok, amelyek legtöbbje a kezelendő terület feltárásával járnak, tehát speciális műtéti felszereltség, rendelői körülmény és tapasztalat szükséges az ellátásukhoz.

Kérjen visszahívást

A leggyakoribb esetek, amikor szájsebészhez javasolt fordulni

A fogászati kezelések során manapság már nem csupán a teljes fájdalommentesség biztosítására törekszik az orvos, de a felmerülő kellemetlenségeket is igyekszik minimálisra csökkenteni. Klinikánkon a szájsebészeti beavatkozások helyi érzéstelenítésben történnek, a műtét utáni lábadozáshoz pedig pontos útmutatót adunk, hogy gyorsabb legyen a gyógyulás, az életed pedig hamarabb térhessen vissza a rendes kerékvágásba.

Fogeltávolítás

Bár a legtöbb fogorvos professzionálisan húz fogat, mégis jobb, ha szájsebészre bízzuk azt, ha később implantátummal pótolnánk a hiányt. Ilyenkor fontos, hogy mindenre kiterjedő alapossággal és óvatossággal történjen a fog eltávolítása, vagyis minél több kell, hogy maradjon a fogat tartó csontfalból, amely később az implantátum fészkét adja.

A foghúzás tehát rutineljárás, mégis fontos beavatkozás. Lehet 2 perc, de akár fél óra is. Minden attól függ, mennyire összetett a feladat, az állcsont mely részéről kell a fogat eltávolítani. Nehezítő körülmény lehet, ha nem nőtt ki, ha rossz helyre nőtt, ha szám feletti fogról van szó, vagy éppen egy hátsó fogról, ahol már a korlátozott szájnyitás miatt körülményesebb a hozzáférés.

 fogeltávolító műtét

fogeltávolító műtét

Bejelentkezés telefonon: 06 20 264 5840

Bölcsességfog műtét

A bölcsesség fogak a nyolcadik, leghátul elhelyezkedő fogak a sorban. A korlátozott szájnyitás nehezítő körülményként főként ezen fogak eltávolításánál merül fel. Jellemzően problémát azért jelentenek, mert előfordul, hogy egyes fogak nem nőnek ki rendesen, vagy növekedés közben nekifeszül a szomszédjának, ami fogfájást és torlódást idéz elő. Mivel pedig a legutolsók a sorban a tisztításuk igen körülményes, sok esetben szinte lehetetlen feladat, így aztán ha elromlanak, az orvosoktól is a bölcsességfog eltávolításról hallhatunk, hiszen kezelni sem egyszerű őket, az eredmény tehát nem garantált.

Az elő nem tört bölcsességfog esetén már műtéti körülmények szükségesek, speciális eszközök és steril körülmény. A műtét szó ijesztőnek tűnhet, mégis ettől lesz egyszerűbb, hiszen a folyamatot tapasztalt szakember végzi, minden szükséges feltétel adott, így gyorsan és komplikáció mentesen tudja elvégezni a beavatkozást.

Retineált, impaktált fogak feltárása

Ez az szájsebészeti eljárás azon fogakra vonatkozik, melyek az íny áttörésében akadályozva vannak. A fő ok jellemzően az, hogy nem rendeltetésszerűen nőttek, sokszor fekvő vagy dőlt helyzetben vannak, és a szomszédnak feszülnek. Az áttörésben visszamaradt fogak eltávolítását úgy kell elvégezni, hogy az biztonságos legyen a páciens számára. A műtét elvégzéséhez professzionális tudás szükséges, hiszen ezek a fogak az állcsontban maradtak, eltávolításukkor tehát arra is ügyelni kell, hogy olyan egyéb anatómiai képleteket is elkerüljünk, melyek megsértésével akár komolyabb szövődmények is előidézhetők.

A műtét megtervezésében a CT felvétel van a szájsebész segítségére, melyen tökéletesen látható nem csak a szinusz nyálkahártya, vagy a környező fogak gyökere, de még az idegcsatorna is.

Online bejelentkezés

Fogbeültetés, implantáció

Az implantáció a legmodernebb fogpótlás forma alapját képezi. A folyamat részeként műgyökér kerül beültetésre az állcsontba, mely a későbbi fogpótlásban a foggyökér funkcióját látja el. A szájsebész speciális fúróval ide, az állcsontba készít egy méretében megfelelő csontfészket, melybe beletekeri a csavaros menettel rendelkező fogászati implantátumot. Fontos szempont, hogy az ilyenkor elvárt mértékű stabilitással rögzüljön az csontban, amihez az is kell, hogy a csontkínálat is elegendő legyen. Ez az a pont, amikor hálásak lehetünk, ha szájsebész távolította el korábban a beteg fogat. Foghúzáskor ugyanis a fogat tartó csontfal repedhet, törhet, értékes mennyiséget veszíthetünk egy kevésbé precíz eljárással.

Csontpótlás

A csont pótlásának szüksége akkor merül fel, ha nem rendelkezünk elegendő mennyiséggel az implantátum beültetéséhez. Ebben az esetben is létezik egyszerűbb és összetettebb beavatkozás is. A legtöbb esetben akár az implantálással egyidőben meg is történik a hiány pótlása, bizonyos esetekben, – nagyobb hiány esetén- azonban külön műtétekre kell számítani. Sőt, ma már abban az esetben sem kell lemondani az egészséges mosolyról, ha betegség következtében vagy balesetben veszítettük el a fogakat és a csontot. Ebben az esetben azonban már akkora is lehet a csonthiány, amihez saját csont kinyerése szükséges.

A speciális csontpótló beavatkozást nem helyi érzéstelenítésben végzik, mint az összes többi fogászati beavatkozást, hanem kórházi körülmények mellett, altatásban, így teljesen fájdalommentes.

Arcüreg emelés

Az arcüreg emelés a csontpótló beavatkozások speciális fajátja. Amikor az arcüreg nyálkahártyája alacsonyan fut, a csontállomány kevés ahhoz, hogy a műgyökeret beültessük anélkül, hogy az belelógna az arcüregbe. Ez sajnos szövődményekkel járhat, hiszen egy arcüreg gyulladás könnyedén a beültetett implantátum sorsát veszélyeztetheti. Ezért a szájsebész a szinusz nyálkahártyát leválasztja a csontról, és az így keletkezett teret kitölti csontpótló anyaggal. A csontpótlót membránnal fedi és természetesen varrattal zárja a sebszéleket.

Ezen folyamat eredményeképpen a szinusz alap magasabbra kerül, a beültetett csont szervül, tehát elegendő hely kínálkozik az implantátum beültetéséhez. Ennek a műtétnek is két fajtája van, a zárt és a nyitott, melyek közül a nyitott a nagyobb precizitást, gyakorlatot igénylő eljárás. Néhány esetben azonban az implantálással egyidőben elvégezhető, míg a többinél külön műtétekre kell számítani.

 szajsebeszeti klinika

szajsebeszeti klinika

Kérjen visszahívást

Gyökércsúcs-eltávolítás

Rezekciós műtét során a fog gyökércsúcsi részét a szájsebész eltávolítja, majd alaposan kitisztítja a környezetét is, mielőtt lezárja azt. Erre a beavatkozásra azután kerül sor, hogy a fogorvos gyökérkezelte a fogat. A gyökérkezelés végén csúcsig érő és falálló, azaz tökéletesen záródó gyökértöméssel látja el a gyökércsatornákat.

A gyökércsúcs eltávolításhoz az orvos panoráma röntgen felvételt készít, ami pontos képet ad a műtéti területről.

A műtétre a következő esetekben lehet szükség:

  • ha a gyökér csúcs körüli gyulladás már nem kontrollálható, vagy szüntethető meg a gyökérkezelés által
  • az ott található ciszta felszívódása nem várható
  • a foggyökér görbülete miatt a csatornák átjárhatósága és precíz ellátása nem lehetséges
  • a kezelés közben a tű nem a helyes irányban haladt és álút képződött
  • a kezelés közben a kezelő műszer beletört a csatornába
  • a gyökértömő anyag a csúcson túlpréselődött

Teendők a szájsebészeti műtét után, a gyógyulás érdekében

Szájsebészeti műtétek után a legfontosabb az orvosi utasítások betartása. A műtéti területet az orvos varrattal zárja, tehát biztosan jelentkezni kell még kontrollra. A műtétek után a legfőbb teendő a pihenés. Sem a benti házimunkát, sem a házkörüli teendőket nem ezekre a napokra kell időzíteni. A túlerőltetés hatására feszülést, lüktetést tapasztalhatunk, újra beindulhat a vérzés, szakadhat a varrat. Hosszabb beavatkozás után tapasztalható némi duzzanat vagy az arc elszíneződése, ám ez normális, néhány napon belül elmúlik.

A gyógyulási folyamat a szervezet természetes reakciója, tehát nem kell azt sürgetni. Annál gyorsabb és szövődménymentesebb a gyógyulás, minél inkább hagyjuk a testet regenerálódni.

1. Ügyeljünk a gyógyszerek utasítás szerinti bevételére

2. Pihenjünk, a műtéti területet hűtsük a duzzanat elkerülésére

3. Rendszeresen mossunk fogat, a műtéti területre is különösen ügyelve

Szájsebészeti kezelést végző orvosaink:

Online bejelentkezés