A fogmosás ellenőrzése

A fogmosás ellenőrzése

Nemcsak gyerekek esetében fontos a fogmosás helyességének ellenőrzése. A fogakon és a fogak között megtelepedő plakk, azaz a lepedék sokszor még a felnőtteken is kifog. A plakk ugyanis fehéres, a fog színéhez hasonló árnyalatú anyag, amely még a gondos fogápolás mellett is kialakulhat a fogsoron, és gyakran elkerüli a figyelmet. A plakkfestő anyagok abban segítenek, hogy a rejtőzködő lepedéket teljes mértékben sikerüljön eltávolítani. A plakkfestés nagy előnye, hogy otthon is elvégezhető, egyszerű, olcsó, mégis hatékony módszer a fogmosás ellenőrzésére.

A plakkfestő készítmények lehetnek elrágható tabletták vagy vattagombóccal, fülpiszkálóval alkalmazható folyadékok. A plakkfestő színe élénk, leggyakrabban piros, esetleg kék, amely néhány perccel alkalmazása után beivódik a lepedékbe és a fogkőbe, és megfesti azt. (A friss plakk általában világosabb, a régebben a fogon lévő lepedék pedig sötétebb színt kap.) Így válik egyértelművé, hol van szükség még a fogak tisztítására.

Felnőttek esetében egy-két alkalom után már kiderül, melyek a fogsor kritikus részei, hol érdemes hosszabban, még az átlagosnál is gondosabban megtisztítani a fogakat. A tisztításhoz ezután sem szükséges semmilyen különleges eszköz. A fogmosást a fogkefével, a fogselyemmel addig kell folytatni, amíg a foltok el nem tűnnek. Néhány alkalom után a plakkfestőt már csak szúrópróbaszerűen érdemes használni.

Segíthet az ellenőrzésben a szájtükör is: a nehezebben látható helyeken a plakkfestőt sem könnyű észrevenni. A tükörrel azonban a fogsort hatékonyan végigpásztázhatjuk.

Számos plakkfestő készítmény alapanyaga az eritrozin, amely vörösre festi a lepedéket. Használatakor figyelembe kell venni, hogy jódot tartalmaz: jódérzékenység esetén tilos alkalmazni!

 

Online bejelentkezés


Szóljon hozzá Ön is

Az e-mail címe nem fog megjelenni a kommentben.

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.

tizenkettő + 10 =