A gyermek első látogatása a fogorvosnál

 gyermekfogászat

gyermekfogászat

Nem érdemes megvárni, míg a  gyerkőcnek fájni kezd a foga, jobb elvinni egy kis ismerkedésre gyermekfogászatra minél előbb, hogy ha később kezelésre lenne szüksége, akkor könnyebben elfogadja a helyzetet. A gyermek első látogatását a fogorvosnál kétéves kora előtt már be is iktathatjuk, bár egyes gyermek fogorvosok szerint már az első fogacskák megjelenése után aktuális a vizit. 

A gyermekekre szakosodott kollégák jól bánnak a tipegőkkel és egy rakás izgalmas, érdekes dolgot tudnak mutatni: mozgatható szék, spriccelő szerszám, és persze az elmaradhatatlan ajándék matrica. Ha kellemes élményekkel távozik, később kevésbé lesz félelmetes a számára a rendelő és a doktor. 

 

A kisgyermekkel érdemes évente egyszer-kétszer ellátogatni a fogorvoshoz, még akkor is, ha látszólag semmi probléma nincs a fogazatával.  

Egy sokgyerekes anyuka tanácsa a fogászati látogatást illetően: 

Az első találkozás előtt olvashattok témába vágó mesekönyvet. Játszhattok fogorvosost is, csak egy zseblámpa és egy kistükör kell hozzá. Versenyezzetek, hogy ki tudja nagyobbra nyitni a száját. Mutasd meg neki a fogait a tükörben, engedd, hogy belevilágítson a szádba és “megvizsgáljon”. 

A fogorvostól kérjünk kiképzést arról, hogyan, mivel ápoljuk a kis tejfogakat, melyek egészsége és a megfelelő növekedése a maradandó fogak szempontjából nagyon fontosak, még akkor is, ha idővel kipotyognak.  

Amiről otthon szülőként gondoskodhatunk az a megelőzés és alaposság. 

A fogmosás ellenőrzése 

 fogmosás ellenőrzése

fogmosás ellenőrzése

 

A gyerekek esetében különösen fontos a fogmosás helyességének ellenőrzéseAz apróságok kezei és mozdulatai még nem olyan kifinomultak, hogy kellően precízen tudjanak fogat mosni. A fogakon és a fogak között megtelepedő plakk, azaz a lepedék sokszor még a felnőtteken is kifog. A plakk ugyanis fehéres, a fog színéhez hasonló árnyalatú anyag, amely még a gondos fogápolás mellett is kialakulhat a fogsoron, és gyakran elkerüli a figyelmet.  

A közös fogmosás során a gyermek velünk tanul, s hogy biztosak legyünk a végeredményben, bevethetjük a plakkfestőket. Érdemes este bevetni a mókás fogmosó trükköt, hogy legyen kellő időnk lemosni a rózsaszín és lila nyomokat. 

plakkfestő anyagok abban segítenek, hogy a rejtőzködő lepedéket teljes mértékben sikerüljön eltávolítani. A plakkfestés nagy előnye, hogy otthon is elvégezhető, egyszerű, olcsó, mégis hatékony módszer a fogmosás ellenőrzésére.  

plakkfestő készítmények lehetnek elrágható tabletták vagy vattagombóccal, fülpiszkálóval alkalmazható folyadékok. A plakkfestő színe élénk, leggyakrabban piros, esetleg kék, amely néhány perccel alkalmazása után beivódik a lepedékbe és a fogkőbe, és megfesti azt. (A friss plakk általában világosabb, a régebben a fogon lévő lepedék pedig sötétebb színt kap.) Így válik egyértelművé, hol van szükség még a fogak tisztítására. 

 plakkfestő

plakkfestő

Felnőttek esetében már egy-két alkalom után kiderül, melyek a fogsor kritikus részei, hol érdemes hosszabban, még az átlagosnál is gondosabban megtisztítani a fogakat. Néhány alkalom után a plakkfestőt már csak szúrópróbaszerűen érdemes használni, míg a gyermekeknél sűrűbben is be lehet vetni a módszert.  

A tisztításhoz ezután sem szükséges semmilyen különleges eszköz. A fogmosást a fogkefével, a fogselyemmel addig kell folytatni, amíg a foltok el nem tűnnek.  

Segíthet az ellenőrzésben a szájtükör is: a nehezebben látható helyeken a plakkfestőt sem könnyű észrevenni. A tükörrel azonban a fogsort hatékonyan végigpásztázhatjuk. 

Számos plakkfestő készítmény alapanyaga az eritrozin, amely vörösre festi a lepedéket. Használatakor figyelembe kell venni, hogy jódot tartalmaz: jódérzékenység esetén tilos alkalmazni! 

Még mielőtt kibújnak a tejfogak

A pici szájüregének higiéniájára már az első napoktól ügyelni kell. Azért, mert még nincs foga a babának, a száját még veszélyeztethetik a kórokozók. Egyik ilyen a szájpenész. A még fejletlen immunrendszer mellett a candida nevű gomba elszaporodik. A nem megfelelően sterilizált eszközök (cumi, cumisüveg, pohár, kanál…stb.) pedig fenntartják a kórokozók jelenlétét. Ügyeljünk továbbá arra, hogy soha ne használjuk ugyanazt a kanalat, ne nyaljuk le a lepottyant cumit. A felnőtt szájürege milliárdnyi baktériumot tartalmaz, melyre az apróságok szervezete még nincs felkészülve, továbbá így könnyen átadhatjuk a fogszuvasodást okozó baktériumflórát is.

  • minden etetés után száraz pelenkával alaposan töröld át pici száját, töröld le a nyelvét

  • sterilizáld a pici minden eszközét, amit a szájába vehet

  • szoptatás előtt és után is fertőtlenítsd le a melled

  • fertőtlenítve mosd a melltartót, használj melltartó betétet

  • az első fogak előbújásától finoman mosd a kicsi fogát és keress fel egy gyermekfogorvost

Természetes módszerek a fogzás tüneteinek enyhítésére 

A gyógyszertárban kapható készítmények (például DentinoxPanadol Baby, Germicid C) mellett, vagy helyett számos természetes gyógyírt is találhatunk a babák és tipegők fogzási tüneteinek enyhítésére. A rendelőnkbe járó gyógyszerellenes szülőknek az alábbiak váltak be a leginkább.
 

Illóolaj keverék 

A híres aromaterapeuta, Ingeborg Stadelmann kifejlesztett egy Fogolajat, ami segít a fogzás kínjainak csökkentésében, elviselhetőbbé tételében. Ha a gyermek nagyon szenved, dörzsöljük be többször a Fogolajjal a meleg arcát kívülről. A keverékben római kamilla, valamint levendulaolaj van, amelyek fájdalomcsillapító hatásúak, míg a szegfűszegolaj összetevő melegítő és érzéstelenítő hatással bír. Fontos, hogy használat után kerülni kell az intenzív napsugárzást. 

Homeopátia 

Érdemes kipróbálni a homeopátiát is a szkeptikus vélemények ellenére, mert sok szülőnek segített már átvészelni a nehéz fogzási időszakot. Általában a Chamomilla CH15 elnevezésű szert ajánlják, de a homeopátia lényege az alkati kezelés, ezért a tünetektől és a gyermek alkatától, tulajdonságaitól függően könnyen lehet, hogy más szer válik be. Az alábbi cikkben található egy jó összefoglaló a lehetséges szerekről a tünetek fényében, de érdemes felkeresni egy homeopatát a legmegfelelőbb kiválasztásában. 

Rágcsálás 

A kicsik sokszor ösztönösen rágják az öklüket ilyenkor. Érdemes a kezükbe lehűtött fogzási karikát, vagy kortól függően hámozott alma- vagy répadarabot, kenyérhéjat vagy pirítóst adni, természetesen felügyelet mellett. 

Szoptatás
A lehető legtermészetesebb fájdalomcsillapító és nyugtató a szoptatás. Ha baba még szopik, és az anyuka bírja a kiképzést, érdemes ilyenkor gyakrabban mellre tenni. 

Ha a gyermek nagyon szenved, és nem válnak be a gyógyszertári kenegetők, illetve a fenti módszerek, nyugodtan adagoljon kisgyermeknek való fájdalomcsillapító készítményt, például Panadol szirupot, a csomagoláson található adagolási útmutató szerint. 

Online bejelentkezés