Amalgám tömésed van? Ideje modern fehér tömésre cserélni

Amalgám tömésed van? Ideje modern fehér tömésre cserélni

Az amalgám tömés valós vagy vélt káros hatása mind a mai napig megosztja még a szakembereket is. Amellett, hogy nagyon sokáig az egyik, hanem az egyetlen tömésfajtaként tartottunk számon és akár több tíz évig is a fogban maradt, a hatásairól szóló releváns kutatási eredmények is éppen ezekből az esetekből származnak. Rendkívül tartós tömésfajta, melynek az első és legfőbb hátránya sorkáig az esztétikum tejes hiánya volt csupán.

Az Európai Fogorvosok Tanácsa jelenlegi állásfoglalása szerint nem csak a tömés készítése, de még a tömés eltávolítása is szigorú szabályok szerint kell, hogy történjen, mert ahogyan az emberi szervezetre, úgy a környezetünkre is káros az amalgám tömés higanytartalma. Cikkünkben minden amalgámmal kapcsolatos, fontos információt összegyűjtöttünk neked.

 Amalgám tömés

Amalgám tömés

Ezt kell tudni az amalgám tömésről

Az amalgám tömés egy speciális fémötvözet, ami több alkotóelemből áll. Az egyik legfőbb összetevője a higany, melyről bár azt állítják, ebben a fogtöméshez szükséges mennyiségben nem káros, azonban fontos tudni, hogy egy olyan nehézfémről van szó, mely a vesén vagy bélrendszeren keresztül nem tud kiürülni, így lerakódik a szervezetünkben.

Az amalgám tömést az 1800-as évek óta alkalmazzák a fogászatban. Könnyen kezelhetőnek, tartósnak, ugyanakkor gazdaságos anyagnak bizonyult a hosszú évtizedek alatt. Pontosabb összetételét tekintve a higany mellett tartalmaz még ezüstöt, ónt, rezet és cinket is.

Legfőbb hátránya a káros anyag tartalma, mely egyes kutatások szerint nagyon is releváns és kapcsolatba hozható az egyes tünetekkel, betegségekkel.

Az amalgám felhasználása mind a mai napig engedélyezett, bár tejfogak esetén, 15 év alatti gyermekek esetén és kismamák, valamint szoptatós anyukák esetében tilos az amalgám alkalmazása. 2019. január 1-től az amalgám felhasználásában szigorú szabályozás lépett életbe.  A korábbitól eltérően csak zárt, kapszulás kiszerelésben érhető el, a kapszulákat egy erre a célra kialakított tömőanyag pisztolyba kell betölteni, az orvos pedig ennek segítségével applikálhatja az anyagot a páciens fogába.

Online bejelentkezés

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

Mi a különbség az amalgám és a fehér tömés között?

Az amalgámnak azért volt olyan töretlen sikere az elmúlt évtizedekben, mert rendkívül jól záró töméseket készítettek belőle az orvosok, ami aztán akár 1-2 évtizedig is tökéletes védelmet jelentett a fogaknak. Persze a front fogak szuvasodása esetén hiába a tartósság, ha egy szürke tömés csúfítja a megjelenést. Ma már azonban olyan speciális technológiával készülnek a tömőanyagok, amelyek színben nemhogy megközelítőleg hasonlítanak, hanem pontosan és észrevétlenül képesek a hiányzó részeket pótolni. Színárnyalat és színtónus szerint is osztályozzák a tömőanyagokat, így az orvos egy fogszínkulcs segítségével pontosan be tudja kalibrálni a töméskészítéshez szükséges árnyalatokat.

Az esztétikus tömés is tud rendkívül tartós lenni. Többnyire ez az előkészítésen, a korábbi szuvasodás kitisztításán, tehát az orvosi precizitáson, és végül, de nem utolsó sorban a páciens szájhigiénés szokásain múlik. Az elhanyagolt fogmosás nagyon gyorsan problémákat tud okozni és lehet akármilyen professzionális a tömés a fog maradék anyaga ugyanolyan sebezhető, mint korábban. Tehát a tömés nem egy szuperpajzs, csupán a foghoz hasonlatos színű és keménységű pótlás, mely visszaadja az eredeti esztétikumot és a rágóképességet.

A fogtömés árak összehasonlításánál a legfőbb szempont az, hogy az amalgám mára egy idejét múlt megoldás, egyáltalán nem környezetbarát és egyes kutatások összefüggést mutatnak az amalgám higanytartalma és bizonyos betegségek előfordulása között. Ezen szempontok viszonylatában elmondható, hogy az amalgám tömés olcsó, általában véve 20-50%-kal is olcsóbb lehet, ám manapság egyre kevesebb rendelő alkalmazza, hiszen a felhasználása és eltávolítása is rendkívül szigorú szabályokhoz kötött.

Ezekben az esetekben érdemes lecserélni a tömésed

Az amalgám tömés alatt a fog újból szuvasodni kezd

Az amalgám tömés alászuvasodása nem a leggyakoribb jelenség, mivel rendkívül jól applikálható és formázható anyagnak bizonyult az évtizedek során. Az, hogy alászuvasodik-e egy amalgám vagy hagyományos tömés, javarészt azon is múlik, hogy a páciens mennyire óvja és tisztítja alaposan a fogait. A tömés készítésének utolsó lépése, hogy az orvos felpolírozza a tömést. Ám alapos, otthoni tisztítás híján a fog és a tömés találkozásának mikor rései remek felületet kínálnak a baktériumoknak.

Éppen ezért hangsúlyozzuk a féléves szűrővizsgálatok fontosságát, mert egy kezeletlen szuvasodás gyorsan foggyulladáshoz, gyökérkezeléshez vezethet. A kontrollon az orvos hamar elejét veheti a fog romlásának. A diagnózist pedig nem csupán manuális vizsgálattal állítja fel, de röntgen felvételek is alátámasztják, ha szuvasodással küzd egy fog.

Esztétikai problémát okoz a fekete fogtömés

Az amalgám esetében a problémát nem is annyira az alászuvasodás okozza, sokkal inkább az esztétikum csorbulása. Amikor valaki széles mosollyal rendelkezik, szeret nevetni, egy-egy jóleső kacajnál bizony előbukkanhatnak még a rágófogak fekete tömései is, ami valljuk be, kevésbé vonzó látvány. Az évek múlásával az amalgám a saját foganyagot is tartósan elszínezi, tehát ez is egy újabb érv az esztétikus változat mellett. Minél tovább marad a fekete tömés, annál szürkébb árnyalatot vesz fel a fogunk.

Szűrővizsgálat alkalmával egy esztétikus töméssel ellátott fog szuvasodása hamarabb is kiszúrható. A fog szerkezete a szuvasodás hatására megváltozik, más lesz a fénytörés, így egy fehér tömés mellett viszonylag hamar felfedezhető még a kezdődő romlás is.

Higanymérgezés tünetei merülnek fel

A sokat emlegetett higanymérgezésnek változatos tünetei lehetnek, ami egyben azt is jelenti, hogy a test bármely pontján jelentkezhet.

Tünet észlelése és meglévő- vagy eltávolított amalgám tömések indokolhatják a kivizsgálást, bár nem csupán az amalgám tömés az, ami higanyt tartalmaz, hanem például egyes védőoltások, és tengeri állatok húsa is.

A higanymérgezés jellemző tünetei:

  • ingerlékenység, ízületi fájdalom, fáradékonyság, alvászavar, ízérzékelési zavarok
  • fémes szájíz, herpeszek, afták a szájban, nyálkahártya-fekélyek,
  • a fogínygyulladás, ínysorvadás, szájszag, a nyelv nyálkahártyájának gyulladása,
  • fejfájás, migrén, hajhullás,
  • emésztőrendszeri- és vese problémák, pajzsmirigy alulműködés, immungyengeség…stb.

A higany tehát képtelen a hagyományos úton kiürülni a szervezetből, sőt éppen a vese és a máj az elsődleges hely, ahol lerakódik. A tudomány folyamatosan kutatja a higany és egyes betegségek kapcsolatát, így az elmúlt néhány évben összefüggéseket találtak a szklerózis multiplex, az Alzheimer kór és a Parkinson kór és a higany szervezetben való felhalmozódása között. Súlyosabb mérgezés esetén néhány hónapon belül romolhat a páciens látása, hallása, beszédkészsége, mozgáskoordinációja is, sőt kómát és halált is előidézhet.

Megsérül, kilazul vagy kiesik az amalgám tömés

Az amalgám tömés sérülését, kilazulását vagy kiesését jellemzően az okozhatja, ha már nagyon öreg tömésről van szó és/ vagy alászuvasodott. Ez azonban zömmel azt is jelenti, hogy évekig mellőztünk a fogászati rendelést. Ha kiesett, mihamarabb időpontot kell egyeztetni, hogy a fog maradékát meg lehessen menteni. A kiesett tömés helyén a fog érzékeny és fájdalmas lehet, csorbul a rágóképesség tovább törhet a fog.

Online bejelentkezés

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

Amalgám tömés cseréje a Clinidentnél

A Clinident az amalgám felhasználásának lecsökkentésében és elhagyásában is úttörőnek számít, hiszen már bő egy évtizede nem készítünk fekete töméseket. A természetért és az egészségért való elköteleződésünk hosszút távon mindenképpen kifizetődő: hiába olcsóbb megoldás az amalgám tömés, ha beláthatatlan következményekkel járhat a páciensre, orvosra és asszisztensre nézve is a használata. Klinikánk fő irányvonala az esztétikus mosoly megteremtése, így egy amalgám tömés cseréje esetén mi csak a természetbarát és az egészségre nem káros esztétikus töméseket készítjük el. Amalgám tömést egyébként javasolt ún. kofferdám izolálásban eltávolítani, ami maximálisan megakadályozza, hogy a legkisebb mennyiség is a páciens szervezetébe kerüljön.

Azokban az esetekben, amikor a tömés meglazul, vagy kiesik, a már említett alászuvasodás tehető felelőssé, ami azt is jelenti, hogy valószínűleg jelentősebb foganyag esett áldozatul a szuvasodásnak. Ezekben az esetekben az sem ritka, hogy gyökérkezelni kelljen a fogat. Végeredményben pedig, hogy legalább olyan tartós és terhelhető töméssel egészítsük ki a fogat, mint az amalgám volt, érdemes porcelán onlay-t kérni a fogorvostól.

Az amalgám fogtömés cseréje, -ha hamarabb nem tettük-, másfél évtized után mindenképpen időszerű. 15 év után, még rendszeres ellenőrzés ellenére is elfárad a tömés és a már említett szuvasodás jelei nem biztos, hogy egyértelműek egy elszíneződött foganyag mellett. Az amalgám könnyen feldolgozható, jó fizikai tulajdonságokkal bír, éppen ezért rendkívül tartós. Sok páciensben felmerül, hogy az esztétikus tömések kevésbé tartósak, mint az amalgám, de mi biztosítjuk pácienseinket, hogy az elkészült tömésekért minden esetben garanciát vállalunk.

A Clinident szakemberei minden szűrővizsgálat alkalmával alaposan megvizsgálják az amalgámmal tömött fogakat is, töméscserét pedig csakis akkor végzünk, ha láthatóan igényli a fog állapota, vagy a páciens kifejezetten ezt kéri tőlünk.

Kezelést végző orvosaink

Online bejelentkezés