Barázdazárás: ennyibe kerül és ez a menete 

barázdazárásBarázdazárás: ennyibe kerül és ez a menete 

 

A fogak egészségének megőrzése és a szájhigiéniára való odafigyelés nem valósíthatóak meg egyik pillanatról a másikra. A folyamat tanulást követel meg, és a fogsor épsége nagyrészt attól is függ, hogy gyermekkorban ezt miként sajátítottuk el. Sajnos tény, hogy sok szülő teljes mértékben az óvodára bízza a szájhigiéniára nevelést, és reggelente/esténként sem ügyelnek arra, mennyi ideig és milyen alapossággal történik a fogak megtisztítása. A gyermekek körében sem ismeretlen a szuvasodás, s ezért gyakran a nem megfelelő táplálkozás és a rengeteg édesség is felelőssé tehető. A fogváltás időszaka után a fogak már kevésbé védettek a baktériumokkal szemben és a rágófelület barázdáltsága is megnehezítheti a hatékony fogmosást. Mindez fogszuvasodáshoz és akár a saját fogak korai elvesztéséhez is vezethet. Létezik azonban egy módszer, amivel csökkenthető a fogak barázdáltsága és így a fogászati megbetegedések kockázata. A barázdazárást a maradó fogakon érdemes elvégezni és akár felnőttek esetében is megéri odafigyelni erre a területre, a gyerekekéhez képest kicsit módosított, kiterjesztett formában. Ugyan a módszerrel védelmet biztosíthatunk a szuvasodás ellen, de ez csak akkor valósul meg, ha közben a szájhigiéniáról sem feledkezünk meg mindennapjainkban. 

 

Ha fogászati kezelésekről van szó, akkor az árak korántsem elhanyagolhatóak. Sokan vagyunk, akik inkább magánklinikát választanak, hiszen jobban bíznak az ilyen szolgáltatásban. De mégis mennyibe fog kerülni a barázdazárás? Milyen költségekkel számolhatunk? A barázdazárás sok más fogászati beavatkozáshoz képest meglehetősen olcsónak számít, így már 15 ezer forint alatt elvégezhető a kezelés.  

 

Fontos tudni, hogy nem jár semmilyen fájdalommal. Ennek köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy gyermekünk egy életre megutálja majd a fogorvost és lehetetlenség lesz legközelebb a rendelőbe vinni. Gyermekek esetében erre különösen fontos odafigyelni, és már korán megbarátkoztatni a kicsit a helyzettel, hogy bizony az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen a rendszere fogorvos látogatás.  

 

A barázdazárás első lépéseként a szakember alaposan letisztítja a fogakat, majd a tömésekhez hasonló módon előkészíti a fogat, szerencsére kihagyva a kevéssé közkedvelt fúrós részt, és elkészíti a barázdazárást. Egyes feltöltő anyagok fluoridot is tartalmaznak. Ennek nagy előnye, hogy a feltöltés után folyamatosan adja a fog számára a fluoridot, ezzel is megtámogatva annak épségét, egészségét.  

 

Ha korábban nem került sor még fogászati kezelésre, és a gyermek barázdazárás alkalmával találkozik először a fogorvossal, úgy jó eséllyel nem fog kialakulni benne félelem. A beavatkozás teljesen fájdalommentes, biztonságos.

 

Az ép fogsor egyértelmű hatással van a közérzetünkre, magabiztosságunkra. A gyermekkorban elsajátított szájápolási minták befolyásolhatják a fogak állapotát egy egész életre. A barázdazárás egy jó lépés lehet annak érdekében, hogy évekre megfelelő védelmet biztosítsunk a fogszuvasodás szempontjából kritikus fogak számára. Természetesen a minőségi fogmosás nem maradhat el, s erre gyermekünk figyelmét is mindenképpen fel kell hívnunk. Felnőttként is dönthetünk a kiterjesztett barázdazárás mellett, hiszen előfordulhat, hogy olyan adottságokkal rendelkezünk, melyek az ilyen jellegű kezelést indokolják. Az árak elfogadhatóak, a kezelés pedig maximális biztonsággal alkalmazható. Megéri élni a lehetőséggel, hiszen előnyeit évekig érezhetjük.  

 

Bővebben a gyermekfogászatunkról itt olvashat!

Online bejelentkezés