Direkt héj vagy (kerámia) porcelán héj? Segítünk.

Főoldal / Direkt héj vagy (kerámia) porcelán héj? Segítünk.

Variációk esztétikai kihívásokra – kerámia héj kontra direkt héj

Amikor megszületik a döntés, hogy a metsző fogaink régen elszíneződött töméseit kicseréltetnénk, fogaink sárgás elszíneződéseitől megszabadulnánk többféle kezelés mellett dönthetünk. Ami a metsző fogakat, azaz a kirakatot illeti, mindenki szeretne jól kinézni, magabiztos fellépéssel a maximumot kihozni magából és nem azon aggódni, mit szólnak mások a fogaihoz.

kerámia héj, direkt héj

kerámia héj, direkt héj

Ennek a fontos és kényes szempontnak a porcelán héj, a direkt héj a fogfehérítés és a porcelán korona készítése felelnek meg. Attól függően, hogy fogaink milyen állapotban vannak, a régi tömések eltávolítása után marad e elég foganyag, dől el, hogy mely esetben mely kezelés a megfelelő a számunkra. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy nem elég a számítógép előtt ülve diagnosztizálni magunkat, ezt minden esetben egy konzultáció során a profikra kell bízni.

Amikor a hiányzó foganyag mennyisége túlságosan markáns és a pótlást héj segítségével nem lehet már kivitelezni, vagy anatómiai akadálya van (harapási diszfunkció), vagy fogcsikorgatással, bruxizmussal küzdünk, akkor jön az esztétikus porcelán korona vagy cirkónium korona lehetősége. Minden más esetben irány az esztétikai pótlások fellegvára a porcelán héj vagy direkt héj készítés.

kerámia héj, direkt héj

kerámia héj, direkt héj

A konzultáció remek alkalom a saját elképzelések és a lehetőségek összehangolására és az Aesthetic Divine Art® komplex és esztétika fókuszú program megismerésére. Az Clinident egyedi programjának része a mosolytervezés, a folyamat finomhangolása. A fogainkról készült képekből egy szoftver segítségével a szakember többféle, lehetséges és „hordható” mosolyvariációt mutat be. Ha elképzelni sem tudjuk, hogy a képen látható mosoly hogyan mutatna igazából, élőben a fogainkon, kérhetünk egy előzetes, a végleges pótlásra hasonlító ún. moke-up minta elkészítését, mely néhány napig tartó viselésével szoktathatjuk magunkat a változáshoz, az igazi esztétikus héjkerámia vagy direkt héj nyújtotta leendő mosolyunk külalakjához.

Különbség az esztétikus porcelán héj és a direkt héj között

Igazi művészi vénával megáldott szakemberek által készített munkák, mind az esztétikus porcelán héj, mind pedig a direkt héj tekintetében tökéletesen élethű, természetes megjelenésű eredményt biztosítanak. Itt valójában arról van szó, hogy a héjat a rendelőben orvos készíti, vagy előzetes preparálás és lenyomat alapján fogtechnikus alkotja meg. Míg a porcelán héj készítése több alkalmas, rendelői látogatást igényel, addig a direkt héj akár 1 alkalommal is kivitelezhető, hiszen az orvos esztétikai érzékén kívül nincs szükség lenyomatvételre és fogtechnikus bevonására.

Direkt héj készítése

Direkt héj készítésekor nem áldozunk be több foganyagot, nincs preparálás, mint a porcelán héj esetében, hiszen a meglévő foganyaghoz építjük hozzá a fog tökéletes formáját biztosító, szükséges mennyiségű kompozitot. Az orvos a régi, olykor alászuvasodott tömések eltávolítása után a megtisztított felületre építgeti aprólékos munkával a különböző árnyalatú, speciális kompozit tömőanyagot. Itt rendkívül fontos a szépérzék, mely az orvost segíti a rétegek és színek tökéletes harmóniájának megalkotásához, mely a direkt héj nyújtotta végleges küllemet adja majd. Az utómunkálatot itt a felszínek felpolírozása adja.

Esztétikus porcelán héj készítése

A porcelán héj precíz és aprólékos előkészítést, ún. preparálást igényel. Ekkor az orvos a fogfelszín kívánt korrekciójához igazítja hozzá a csiszolt felületet, optimális felszínt alakítva ki ezzel. Valamivel több foganyag kerül beáldozásra, mint a direkt héj esetén, de még így is kevesebb ez, mint 1 mm. Ha jobban belegondolunk tehát, a mennyiség nem számottevő egy korona előkészítéséhez képest, amikor a fog teljes felszíne – körben – lecsiszolásra kerül.

Az előkészítés után az orvos lenyomatot vesz a felszínről, ideiglenes pótlással látja el a fogakat az érzékenység kivédésére, a technika pedig a lenyomat alapján elkezdi a munkálatokat. Szükség van egy próbára, amikor az orvos ellenőrzi a finom szélek egyezését és végül a beragasztásra kerül sor, amikor a páciens megkapja a porcelán héj alkotta új mosolyt.

porcelán héj, dikert héj

porcelán héj, dikert héj

Direkt héj – porcelán héj pro és kontra

1. IDŐ: A direkt héj elkészítése (mennyiségtől függően) akár már egy alkalommal kivitelezhető, míg a fogtechnikus által elkészített porcelán héj minimum három alkalmat igényel, mely 10-12 munkanapot is jelenthet.

porcelán héj

porcelán héj

porcelán héj

porcelán héj

2. ELŐKÉSZÍTÉS: Direkt héj esetén a meglévő, szuvasodástól megtisztított foganyaghoz épül hozzá a kompozit anyag.

A porcelán héj esetén a preparálás szabályait követve olyan felszínt kell kialakítani, melyre tökéletesen tud illeszkedni a fogtechnikán elkészült kerámia lapocska, tehát valamivel több csiszolást igényel, de még ez is kevesebbet jelent 1 milliméternél.

3. PRECIZITÁS: A direkt héj tökéletesen élethű színeit – a szomszéd fogakhoz viszonyítva -, helyben és azonnal megalkotja az orvos, nincs köztes információ vesztés a rendelő és a fogtechnika között.

A kerámia héj készítésekor a technika és az orvos színkódok szerint kommunikál, amikor a pótlás fogszínét meghatározzák. A technika és a rendelő közti információ vesztés kiküszöbölésére remek megoldás a mosolytervezés, mellyel konkrét adatokat biztosítunk a technikai munkához. Az eredmény a fogorvos és a fogtechnika technológiai felkészültségén és csapatmunkáján: az összeszokottságon, tapasztalaton és művészi érzéken múlik.

porcelán héj

porcelán héj

porcelán héj

porcelán héj

4. TARTÓSSÁG: A direkt héj anyaga kompozit tömőanyag, tehát egyfajta műanyag, mely idővel elszíneződik (kávé, tea, cigaretta, vörösbor…stb.), fénye bemattul, felszíne kophat, akár csak más töméseink ezek is néhány éven belül (4-5 év) cserére szorulnak.

Ezzel szemben kerámia héj esetén a kerámia alapanyagát magas nyomáson egy gép préseli össze a lenyomat alapján meghatározott formára. Az eljárás kemény, tartós és kopásálló felszínt eredményez. A nyers héjformára felaplikált porcelán színeknek és fénynek

köszönhetően pedig a saját fog anyagához megtévesztésig hasonló felszínt kapunk. A végeredmény tartóssága a páciens közreműködésén és szájhigiéniáján múlik. Körülbelül 8-12 évig, de nemritkán a fölött is szolgálhatja viselőjét.

5. FORMÁK ÉS KORREKCIÓ: A direkt héj anyaga kompozit tömőanyag, egyfajta műanyag. Ezért a technika komolyabb formai vagy méretbeli korrekció elvégzésére – az anyag „puhaságából” kifolyólag – nem képes.

A porcelán héj „vázát” a préselt kerámia biztosítja, mely szilárdsága teszi lehetővé a komolyabb külalaki – méret- és hossz béli változtatásokat.

6. ÁR: A direkt héj kompakt megoldás, mely minimális emberi erőforrást igénybe vevő eljárás. Nem igényli külső szakértő bevonását, anyagfelhasználást tekintve a beépített tömőanyag mennyiségével, az orvos szaktudásával és a ráfordított idővel kell kalkulálni.

A porcelán héj több rendelői „székidőt”, orvosi időráfordítást, és fogtechnikai munkát igényel. A folyamat során a felhasznált technológia, anyagok, több ember szaktudása és művészi munkája adja a héj árát, mely általában a direkt héj árának dupláját jelenti.

Aesthetic Divine Art® Porcelán héj ár:

75 900 Ft – az ár az alábbi folyamatokat foglalja magába:

  • konzultáció* és mosolytervezés
  • helyi érzéstelenítés
  • fog előkészítése héj készítéshez
  • lenyomatvétel és ideiglenes pótlás
  • porcelán héj megtervezése
  • próba az esztétikai ellenőrzéshez
  • héj végleges rögzítése

*a konzultáció jelen esetben nem foglalja magába a panoráma röntgen árát (5000 Ft).

Időtartam: A teljes munka 10 – 14 nap alatt készül el.

Online bejelentkezés

Edina fogainak kezelése és porcelán héj pótlással való tökéletesítése dr. Czigler Péter mosolyszakértő és esztétikai kezelések specialistája által…

Dr. Czigler Péter esztétikai fogászat

Dr. Czigler Péter esztétikai fogászat

porcelán héj

porcelán héj

„Személyi edző és fittness – modell vagyok. Nekem fontos, hogy a sportos külsőmmel az arcom és a mosolyom is harmóniában legyen.”

„Edina a hálás és évek óta szorgalmasan visszatérő pácienseink egyike. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiatal, húszas éveiben járó lány, aki komoly tervekkel a fejében érkezett először klinikánkra, fogszabályzó kezelésre. A lány lételeme volt a sport, minden szabad idejét ennek rendelte alá. Ez az enrgikus, fiatal végigmenetelt azon az úton amit elképzelt magának: diplomás sportedzővé vált és versenyezni kezdett, mindeközben szorgalmasan járt a fogszabályozó kezelésekre is. Amikor a szabályzó lekerült, egy professzionális fogtisztításon, dentálhigiéniás kezelésen vett részt, majd belevágott a fogfehérítésbe is. Ezután a rendes évenkénti kontrollon és fogkőeltávolító kezelésen kívül – jó ideig- a színét sem láttuk, hiszen fogai immáron rendezettek és egészségesek voltak. 2 év után következett egy újabb fogfehérítés, mivel az eredmény még mindig elmaradt a várttól és az, tartósságát tekintve se váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Edina végső megoldást akart, egyszer és mindenkorra megszabadulni a fogai okozta frusztrációtól. Ekkor gondolt egy merészet és időpontot egyeztetett dr. Czigler Péter mosolyspecialistához.

„Az a baj, hogy még mindig nem szeretem a mosolyomat, hiába állnak egyenesen a fogaim. Nem tudok egy jóízűt nevetni, mert zavar a fogaim sárgasága. A versenyeken a  színpadon is magabiztosan kell mosolyognom. Ez most komoly erőfeszítésembe telik, nehéz úgy meggyőzőnek lennem, ha valójában nem érzem jól magam a bőrömben. Úgy érzem, már csak egy ici-pici hiányzik ahhoz, hogy a tökéletes formámat nyújthassam.”-panaszolta.

Valóban csak egy pici hiányzott, ezért az esztétikai kezelések legminimálisabb beavatkozással járó porcelán héj készítését javasolta neki szakemberünk. Az alapos, a kezelésre vonatkozó konzultációt és a gondos tervezést követően megállapodtak 8 – 8 darab esztétikus kerámia héj készítésében az alsó, valamint a felső fogsorra egyaránt. A konzultáció már csak azért is hasznos volt, mert a doktor úr eloszlathatta Edina kétségeit afelől, hogy a korábbi fogszabályzó kezelése teljesen felesleges, ablakon kidobott pénz volt. Valójában Edina komoly mélyharapással küzdött a kezelés előtt, mely lehetetlenné teszi a héjak elkészítését. A rossz harapás miatt a porcelán héj nem lenne tartós: lepattogzik, törik. Abban az eseben csak a komoly, egészséges foganyag veszteséggel járó porcelán vagy cirkónium korona jelenthetett volna megoldást.

Az orvos egy ilyen volumenű átalakítás előtt igyekszik időt adni a páciensnek, hogy nyugodtan és higgadtan átgondolhassa a döntését, hiszen jelen esetben Edina tökéletesen egészséges fogainak – minimális zománcrétegét ugyan -, de beáldozni készültek az esztétikum oltárán. Edina kitartott az elképzelése mellett és nem bánta meg. Még 2 évvel a kezelés után is, szinte állandóan mosolyog és végre a sport sikerek is megérkeztek hozzá. Őrá valóban igaz az a mondás, hogy le sem lehet törölni a vigyort az arcáról.”

 

 

porcelán héj előtt

porcelán héj előtt

porcelán héj előtt

porcelán héj előtt

Amikor a fogaink és mosolyunk is változásért kiáltanak: bevetésen a porcelán héj

Nincs olyan nap, hogy a tükörbe nézve ne vennéd észre fogaid zománchibáit? Zavarnak a frontfogaidat elcsúfító elszíneződések?

Az is lehet, hogy téged a metsző élek lepattogzása zavar, vagy épp túl nagyok a rések a fogaid között.

Egy konzultáció, ahol kiderül, hogy az esztétikus kerámia héj választ jelent e problémádra

Az esztétikai problémával érkező páciensek többnyire alapos utánajárást követően kerülnek hozzánk. Mire elérkezik a konzultáció addigra túl vannak egy komoly kutatómunkán arra vonatkozólag, hogyan lehetne a fogaikat rendbe tenni, milyen kezelések állnak az álmok megvalósításában a rendelkezésükre.

Esztétikai fogászati problémák orvoslására a fogszabályozáson kívül néhány évtizede még csak olyan konvencionális megoldás kínálkozott, mint a hagyományos fogkorona készítése, amely az egész fog kezelését jelentette. Ezzel a módszerrel az esztétikum oltárán az egészséges foganyag jelentős része került beáldozásra, míg a fogszabályzóval rendezett mosoly több év kitartó együttműködést kívánt az orvos és páciense között.

Online bejelentkezés