Fáj a fogam! Mitől lehet?

Fáj a fogam! Mitől lehet?

A fogorvosnak sokszor bele sem kell néznie a páciense szájába ahhoz, hogy tudja, mi lehet a fogfájásának forrása. Már abból tudja, mi lehet a baj, ahogyan körülírja a fájdalmat. A következőkben a jellegzetes fájdalom típusokat, azok kiváltó okait és a lehetséges gyógymódjait szedtük össze.

 fáj a fogam

fáj a fogam

Kérjen visszahívást

1. Éles, lüktető, hosszú ideig elhúzódó fájdalom 

Ha a hirtelen éles, lüktető fájdalom tör ránk, ami hosszú percekig, vagy akár órákig elhúzódik, az már súlyosabb szuvasodás miatti foggyulladást jelez. A fájás a „semmiből” jön, nincs feltétlenül olyan kiváltó ok, mint például hideg/meleg/édes fogyasztása. A fog ilyen esetekben a kopogtatásra is érzékennyé válik. 

Ha az érintett lefekszik, akkor még jobban fokozódik a fájdalom a fejben megnövekedett vérnyomás hatására. Amikor valaki éjszaka fogfájásra ébred, annál valószínűleg ez a probléma áll fent. Túl sokat otthon ez ellen tenni már nem lehet a fájdalomcsillapításon túl, ezért érdemes sürgősen felkeresni egy fogorvost. Minél mélyebbre hatol a szuvasodás, annál erőteljesebb a fájdalom és annál kisebb az esélye, hogy a fog megmenthető. 

A lüktető fájdalom fogíny eredetű problémát is jelenthet, ilyen esetben a fogmosás fájdalmas és ínyvérzés kíséri. A fogak felszínén fogkövek és elszíneződések láthatók. Ezen is csak az orvos segíthet a fogkő eltávolításával, addig is ajánlott otthon megfelelő szájvízzel (Listerine vagy Corsodyl) kiegészíteni a fogápolást. Érdemes puha sörtéjű fogkefével masszírozni az ínyt a vérzés ellenére és fogselymet használni. Fogínygyulladásra a Paradontax fogkrém ajánlott. 

2. Rövid ideig tartó, éles fájdalom hidegre/melegre, édesre/savanyúra 

Ez a típusú fájdalom általában az inger megszűntével elmúlik, nem húzódik el sokáig és általában két okra vezethető vissza: 

 

  • A fogíny visszahúzódása miatt bekövetkező fognyaki érzékenység:

Amennyiben a fogaink túlérzékenyek, akár otthon is orvosolhatjuk a problémát és a megfelelő termékekkel megszüntethetjük a problémát a megfelelő termékek használatával.  

Két terméket szoktunk a pácienseinknek javasolni. Érdemes puha sörtéjű fogkefével naponta legalább kétszer fogat mosni, illetve a fájdalom jelentkezésekor ujjal rákenni az érzékeny területre. A Sensodyne Rapid és a Colgate Sensitive Pro Relief is valóban nagyon gyorsan hat, és tartós használatuk során védőréteget alkotnak, ami megakadályozza, hogy a fájdalmat okozó inger elérje a fogideget.
Ha nem múlik a probléma akkor viszont érdemes fogorvoshoz fordulni, aki  speciális ecsetelőt alkalmaz, vagy fognyaki tömést készít, ha arra van szükség. 

 

  • Szuvas fog: 

A hideg/melegre és az édes/savanyúra való érzékenység másik oka lehet a kezdődő fogszuvasodás, amelynek megszüntetésére házi praktika nincs. Mielőbb el kell menni a fogorvoshoz, hogy betömje a fogat. 

 éles fájdalom

éles fájdalom

Online bejelentkezés

Bejelentkezés telefonon: 06 20 264 5840

 tompa fogfájás

tompa fogfájás

3. Tompa, feszítő jellegű fájdalom

Az állandó tompa fájdalom már elhalt fog miatt kialakult krónikus gyulladásra utal, ami feszítő jellegű érzést okoz. A fájdalom általában folyamatos és fokozódik ingerek esetén, így ráharapásnál, rágásnál vagy kopogtatásnál, mozgatásnál, illetve forró ital/étel fogyasztásánál. Előfordul, hogy az arc ilyenkor már meg is duzzad. 

Az állandósult tompa fogfájás azt jelzi, hogy fogszuvasodás, vagy sérülés miatt a fogideg (pulpa) károsodott, elhalt. Ilyenkor a tömés már nem elég, a páciens számíthat rá, hogy gyökérkezelésre kerül sor, így még megmenthető a fog. Előfordul a gyógytömés alkalmazása is és gyakran antibiotikus terápiára is szükség van.  

Sajnos elképzelhető olyan súlyos eset is, amikor az elhalt fogon már nem lehet segíteni és ki kell húzni. 

Amíg nem jut el a fogorvoshoz, fájdalomcsillapítás javasolt, amely átmeneti megoldást jelent, ahogy a jegelés és a hideg borogatás is. 

 

Bővebben a Clinident akut esetek kezeléseiről itt olvashat! 

Online bejelentkezés