Fáj a foga, de nem lyukas? Több dolog lehet a háttérben 

fogfájásFáj a foga, de nem lyukas? Több dolog lehet a háttérben 

 

Ha sorra vennénk a fogászati megbetegedéseket, akkor a fogszuvasodás minden valószínűség szerint helyet kapna a leggyakrabban problémát okozók között. Gyakran nem jár fájdalommal, és így a rendszeres fogorvosi ellenőrzés hiányában sokszor csak akkor derül fény rá, ha már a tömés esetleg nem lehetséges, vagy csak az inlay behelyezése alkalmas a hiányzó foganyag pótlására. Tény azonban, hogy sokan fordulnak orvoshoz olyan panaszokkal is, melyek nem a lyukas fogakra vezethetőek vissza. 

 

Legyen szó akár a fogkövesedésről, akár az ínygyulladásról, érdemes tisztában lenni azzal, hogy a háttérben az elégtelen szájhigiénia állhat, mely viszont előbb vagy utóbb biztosan szuvasodáshoz vezet. Szakember felkeresésével azonnal fény derülhet arra, hogy mi okozza a fájdalmat abban az esetben, ha látszólag nincs jele lyukas fogaknak. Az már biztosan intő jelnek számít, ha a fogak vagy azok valamelyike érzékeny a melegre vagy a hidegre. Ez akár úgy is jelentkezhet, hogy fogmosás során a hideg vizet egyáltalán nem tudjuk elviselni. 

 

Esztétikus tömések szuvasodáskor 

Amennyiben a fogorvos szuvasodást vél felfedezni, akkor a megoldás egyszerű és kézen fekvő. Napjainkban már olyan esztétikus, fényre kötő töméseket használnak a szakemberek, melyek tökéletesen illeszkednek színben a fogakhoz és a fog rágófelülete is kialakítható esztétikusan. Fokozottan igaz ez az egyre gyakrabban alkalmazott inlay-ek esetében. Ez egy speciális tömés, melyet fogtechnikus készít el az előzetesen levett lenyomat alapján. Az egyéni adottságoknak maximálisan megfelelő inlay-t a fogorvos ragasztja be a lenyomatvétel előtt megtisztított területre, így nincs szükség a koronához egyébként szükséges csiszolásra, és mégis tökéletes rágófelületet kaphatunk. 

 

Elmozdult tömések és rossz szájhigiénia 

De mi a helyzet akkor, ha nem lyukas egyetlen fog sem? Ilyenkor érdemes átvizsgálni a korábban tömött fogakat, ugyanis egy elcsúszott, vagy kiesett tömés is okozhatja a panaszokat. Mivel ilyenkor az idegek közvetlenebb kapcsolatban vannak a külvilággal, ezért a tömés mihamarabbi helyreállítása, cseréje szükséges. A megfelelő szájhigiénia hiányában viszonylag gyorsan megjelenik a fogkő, aminek következtében a fogíny lehúzódhat, s így a fognyak érzékennyé válhat. 

 

Helytelenül növő bölcsességfog 

Nem ritka, hogy a helytelen irányba növő bölcsességfog áll a fogsor egészének sajgó fájdalma mellett, hiszen a leghátsó fog nyomhatja a mellette levőt, vagy akár a teljes fogsorra hatással lehet. Ilyenkor rendszerint időszakosan jelennek meg a panaszok, majd elmúlnak. A helyzet együtt járhat az állcsont fájdalmával, vagy érzékelhetünk egyszerűen feszítő érzést a hátsó részen. A bölcsességfog eltávolítása segítséget jelenthet azok számára, akik helytelen irányba növő, vagy az ínyben rekedt bölcsességfoggal rendelkeznek. 

 

A gyógyszer nem megoldás! 

Ha a test bármely pontján fájdalmat érzékelünk, legtöbben hajlamosak vagyunk úgy reagálni, hogy azonnal a fájdalomcsillapító gyógyszerek után nyúlunk. Nincs ez másként akkor sem, ha fogfájásról van szó. Tény azonban, hogy a recept nélkül kapható készítmények csak tüneti kezelésre alkalmasak, és néhány óra múlva újra szembesülni fogunk a problémával. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy a cél minden esetben a betegség gyökereinek kezelése, és a valódi kiváltó ok feltárása. A megfelelő fogorvosi kezeléssel megszüntethető a fájdalom, és így a rendszeressé váló fájdalomcsillapító szedés mellékhatásaitól is megkímélhetjük magunkat. Gyakran sokkal kisebb a probléma, mint azt hinnénk, és a korszerű érzéstelenítő módszereknek hála a lyukas fogak kezelése sem jár különösebb fájdalommal. Ha odafigyelünk fogaink állapotára, azt nem csak egészségükkel, de vonzó megjelenésükkel is meghálálják. 

 

Bővebben az akut esetek kezeléséről itt olvashat!

Online bejelentkezés