Fog implantátum beültetés utáni fájdalom és gyógyulás

Fog implantátum beültetés utáni fájdalom és gyógyulás

A fog implantátum beültetése után következő időszak arra szolgál, hogy az műgyökér megfelelő stabilitást szerezve becsontosodjon az állcsontba, vagyis elég stabilan „álljon” ahhoz, hogy egy ráépülő fogkorona pótlás által kifejtett rágóerővel terhelni tudjuk.

A titán implantátum speciális felületkezelési eljárásának köszönhetően a csontsejtek képesek „behálózni” az implantátum felszínét. Így képes beépülni és a szervezetünk részévé válni az implantátum.

Mennyi gyógyulási időre számíts?

1. Gyógyulási idő implantátum beültetés esetén

Az alsó állcsont csontállománya kompaktabb, gyorsabb a csontosodás. Fogbeültetés gyógyulási ideje alsó állcsont esetén kb. 2-4 hónap. A felső állcsont csontállománya lazább szerkezetű, itt hosszabb gyógyulási időre van szükség, jellemzően 4-6 hónapra.

2. Gyógyulási idő csontpótlás és implantáció esetén

Ha nincs megfelelő mennyiségű és minőségű csont ahhoz, hogy az új fogakat beültessük, akkor csontpótlást kell végezni. Ehhez lehet saját csontot vagy szintetikus csontpótló anyagot használni. Ez a plusz munkálat történhet a fog implantátum beültetésével egy időben, de komolyabb hiány esetén mindenképpen külön végzendő el és ez összességében hosszabb türelmi idővel is jár.

Ha az implantátum és a csontpótlás egy időben zajlik, az min. 3-4 hónappal hosszabbíthatja meg az alap gyógyulási időt, ha külön- külön zajlik, akkor a csontpótlás után akár 6 hónap türelmi idő is következhet, míg a csontpótló anyag szervül és beültethető lesz a fog.

3. Gyógyulási idő csontpótlás és szinusz emelés esetén

A szinusz emelés az arcüreg nyálkahártyájának megemelését jelenti, tehát a felső állcsontot érintő beavatkozás. Erre azért van szükség, mert a csont mennyisége annyira kevés, hogy a szükséges csontpótló sem férne el a szinusz nyálkahártya megemelése nélkül. Ez lehet anatómiai adottság.

Sok páciensnél előfordul, hogy akár a fog gyökere is belelóg vagy nagyon közel jár a szinuszhoz és egy esetleges fog felőli fertőzés érinti az arcüreget, vagy fordítva. Ezen fogak eltávolításakor jellemzően megnyílhat a szinusz nyálkahártya, amit az orvos orrfújással ellenőriz a húzást követően és a sebet zárja, hogy a nyálkahártya gyógyulni tudjon, fertőzés ne érhesse.

Amikor ilyen fog helyére implantátum kerül, számolni lehet a nagyobb beavatkozással, mert egy az arcüregbe belógó implantátum folyamatos fertőzési kockázatnak lenne kitéve az arcüreg felől, amely hosszú távon a beültetett fog implantátum elvesztéséhez vezethet. Ez az eljárás jellemzően a fogbeültetés folyamatától külön műtét és a beavatkozás iránya sem a fogbeültetés irányából zajlik. Nyitott műtétnek is hívjuk, mert a szájüreg felől ugyan, de szükség van egy nagyobb metszésre, beavatkozási területre. A gyógyulási idő ezután jellemzően 6 hónap. A fogbeültetés ezután kezdődhet csak.

4. Zárt szinusz műtét és csontpótlás

Ez a szájsebészeti beavatkozás szintén az arcüreg nyálkahártyáját érinti, de nem olyan mértékben, mint az előző. Itt a beavatkozás iránya a fogbeültetés irányából indul és egy időben elvégezhető az implantátum beültetéssel.

A műtétre jellemző, hogy a beültetéséhez olyan minimális csont hiányzik, hogy ahhoz nem szükséges a nyitott nyálkahártya elimináció. Egy apró mozzanat során megrepesztik a csontréteget, amely a szinusz előtt áll és a keletkezett mikroteret csontpótlóval töltik fel. Ebbe csontfészekbe kerül be a műgyökér.

A gyógyulási idő jellemzően itt is hosszabb, mint az egyszerű fogbeültetés esetén. A csontpótlónak időre van szüksége a szervüléshez, valamint a csontsejtek implantátum benövő munkájáról se felejtkezzünk meg.

Online bejelentkezés

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

Hogyan kerülheted el a fogászati implantáció szövődményeit?

Az alábbi, egyszerű szempontokat követve bizonyosan arra a fogászati klinikára, csapatra és implantológusra találunk rá, akinél fogaink egészsége biztos kezekben lesz és hosszú távon tudunk együttműködni: nem kell néhány évente új és új fogászat után keresgélni.

1. Az interneten böngészve kiválasztjuk a klinikákat, melyek érdekesek a számunkra, ahová fogpótlás – implantátum konzultációkra ellátogatunk.

Amikor megérkezünk, személyesen is meggyőződhetünk a technikai felszereltségről, tisztaságról, higiéniás rendszabályok betartásáról is, melyek kulcsfontosságúak a sikeres beavatkozásokhoz. A rendelő múltja, az elért eredmények és vélemények mind árulkodók a szakértő csapat összeszokottságáról és profizmusáról.

A Clinident fogászat már több, mint 17 éve áll a páciensek szolgálatában, töretlen lelkesedéssel a szakma folyamatos fejlődése és változása iránt.

2. Kiválasztjuk a megfelelő szájsebész – implantológust.

A konzultáción nem csupán a szimpátia fontos, hanem hogy kérdéseinkre kimerítő választ kapjunk.

A számodra megfelelő fogorvos:

  • értékeli alap egészségügyi információidat, és ennek fényében javasol kezelést;
  • CT felvételt kér a szájsebészeti beavatkozás, a műgyökér behelyezésének megtervezéséhez;
  • a kezelésre vonatkozóan részletes kezelési tervet, árajánlatot ad;
  • műtét előtt kéri az előzetes szájhigiéniát támogató kezeléseket, legyen az fogeltávolítás, fogkőeltávolítás vagy akár gyökérkezelés.
 garancia

garancia

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

A legtöbb esetben a jó klinika és a tapasztalt orvos kéz a kézben járnak.

A Clinident orvosai folyamatos szakmai képzéseken szerzik naprakész tudásukat, implantológusaink pedig nemzetközi tapasztalattal is rendelkező, több ezer fog implantátum beültetést maguk mögött tudó, szájsebész szakorvosok.

 implanológus

implanológus

3. Konzultáción az orvos javaslata alapján kiválasztjuk az implantációs rendszert.

Az orvosok jellemzően több gyártót, vagyis implantátum rendszert ismernek, többet kipróbáltak, tehát releváns tapasztalattal rendelkeznek a felhasználásuk és megbízhatóságuk terén. A klinikák így többnyire nem csupán egy rendszert ajánlanak, hiszen a fogászati implantátum árak között különbség van.

Az árkülönbség a gyártó piacon betöltött szerepétől függ. Azon rendszerek, melyek több évtizedes pozitív múltra tekintenek vissza és élenjárnak az innovációk terén a prémium kategóriát képviselik. A többi implantátum gyártó a vezető gyártóktól veszik meg és -át a technológiákat, vagy lassabban kisebb költségvetésből finanszírozzák kutatásaikat, illetve fiatalabb múltra tekintenek vissza, így kevésbé drágák.

Jellemzően nem a műgyökerek anyagában, sokkal inkább a felületkezelésükben és formai kialakításukban és a hozzájuk kapcsolódó kutatásokban van különbség. Ezektől függ, hogy milyen minőségű csontban, melyik fog implantátum tölti be a neki szánt szerepet a legoptimálisabban.

 

Klinikánkon elérhető prémium kategóriás implantációs rendszer élethossz garanciával és felső közép kategóriát képviselő implantátum is, melyek az évek alatt szintén bizonyítottak, ezáltal ár-érték arányának megfelelő garanciális feltételeket tudunk biztosítani felhasználásuk esetén.

4. Folyamatosan együttműködés az orvosunkkal

Betartjuk annak utasításait vonatkozzon az akár gyógyszer szedésére, akár szájápolási szokásainkra, vagy műtét utáni teendőinkre.

Pácienseink számára a hosszú nyitvatartásunknak köszönhetően egész nap elérhetők vagyunk, bárminemű probléma esetén rövid időn belül megoldást biztosítunk, legyen az gyógyszerérzékenység esetére vonatkozó gyógyszer váltás, szájhigiéniás tanácsadás a dentálhigiénikus segítségével, vagy telefonos konzultáció a műtét utánra vonatkozó teendők kapcsán.

 fog implantátum

fog implantátum

Kezelést végző orvosaink:

Online bejelentkezés