Fog implantátum precízen: szakértő diagnosztika és tervezés

Fog implantátum precízen: szakértő diagnosztika és tervezés

Foghúzás után több lehetőségünk is van a foghiány pótlására. Dönthetünk a fog implantátum beültetés mellett, mellyel élethosszig tartó megoldást nyerünk. Első lépésként, ha feltérképeztük a klinikák adta lehetőségeket és kiválasztottuk a fogászati csapatot és az orvost, teljes körű állapotfelmérés során a rólunk készült panoráma röntgen felvétel kiértékelése után információkat kapunk a lehetséges terápiákról, beavatkozásokról.

 fogászati garancia

fogászati garancia

Állapotfelmérés – első és legfontosabb lépés a fogbeültetéshez

Az első konzultáció során az orvos az egészségi állapotunkra vonatkozó kérdésekkel szűkíti a terápiás lehetőségeket, felméri az egyes beavatkozások előnyeit és mérlegeli az esetleges kockázatokat.

Természetesen, mint minden műtét, a fog implantátum beültetés is akkor járhat kockázatokkal és szövődményekkel, ha egészségi állapotunk nem kielégítő. Így a szakemberek és szakma megfogalmazta az ellenjavallatokat melyek megléte mellett nem javasolt a fogbeültetés műtét, vagy kockázatokkal és súlyos szövődményekkel kell számolnunk.

Ha már tudott alapbetegségeink vannak, akkor érdemes leleteinkkel a kezünkben érkezni, így az orvossal a friss eredmények alapján tudunk mérlegelni és döntést hozni a választható kezelésekről.

 fogászati konzultáció

fogászati konzultáció

A fogbeültetés ellenjavallatai

Implantátum beültetés általános ellenjavallatai, melyek mellett nem vállalható sikeres implantációs műtét:

 • Súlyos immunológiai kórképek (SLE)
 • sugárkezelés alatt álló daganatos betegségek
 • szív- és érrendszeri betegségek, vérképzőszervi és véralvadási zavarok
 • súlyos és/vagy nem kontrollált cukorbetegség
 • súlyos csontritkulás és ez esetben szedett gyógyszerek
 • erős dohányzás, alkoholizmus, drog- vagy gyógyszerfüggőség esetén
 • nagyfokú harapási rendellenesség
 • nem tisztázott eredetű arcfájdalom esetén
 • a megfelelő szájhigiénia fenntartására képtelen páciensek esetében
 • az állkapocs fejlődésének ideje alatt
 • terhesség idején
 • korlátozott szájnyitás, mely hátsó foghiányokra történő műgyökér beültetést ellehetetleníti

Implantátum beültetés átmeneti ellenjavallatai, melyek megszűnése után egészséges szájhigiénia mellett vállalható a műgyökér beültetése:

 • Nyálkahártya fertőzései vagy a csontban bent hagyott gyökerek vagy ciszták mellett az elsődleges fókusz ezen gócok megszüntetésén, a fertőzés felszámolásán van, hiszen ezek mind alapjában akadályozzák a fogbeültetés kivitelezését.

 • A kontrollálatlan cukorbetegség negatívan befolyásolja a sebgyógyulást és a csontosodás folyamatát, ezért a vércukorszintet be kell állítani az egészséges szintre és rendszeresen kell ellenőrizni azt. A cukorbetegség egyik velejárója a fogágybetegség, mely a cukorszint eltolódását is jelzi, a már beültetett műfog pedig veszélyben lehet.

 • Jelentős csonthiány esetén a csontpótló műtét valamely változata megoldást kínálhat, mielőtt fogbeültetést hajtatnánk végre. Ilyenkor a beavatkozás helyén végrehajtott csontblokk műtét után már alkalmassá válhat a terület az implantátum beültetésére.

 fogászati konzultáció

fogászati konzultáció

Miért kell a 3D CT felvételed alapján tervezni a fogbeültetést?

A 3D CT ma már kihagyhatatlan lépést jelent mind a beavatkozások megtervezésénél, mind pedig a fogbeültetés műtét kivitelezésénél. Egyszerűbb esetekben is megkerülhetetlen segítséget és biztonságot nyújt az előre nem látható anatómiai helyzet áthidalására, bonyolultabb eseteknél pedig a 3D CT segítségével tervezett implantációs sablon a műtét folyamatát irányítja az első csontfészek kialakításától az utolsó implantátum betekerésééig.

 fogászati CT

fogászati CT

Navigációs technika a „megoldhatatlan” implantációs esetek kulcsa

Bizonyos anatómiai képletek – (szinusz nyálkahártya, idegpálya) túlzott közelsége a műtéti területhez, extra keskeny csontfal, egyenetlen csontfelszín alapvetően ellehetetlenítheti a fogbeültetés folyamatát, ám a klinikánkon elérhető innovációs technikákkal és szakembereink naprakész tapasztalatával biztos megoldást kínálunk akár a reménytelennek tűnő helyzetekre is.

Az irányított implantáció lényege, hogy a páciens CT felvétele alapján század milliméter pontosan határozhatjuk meg a beültetni kívánt műgyökér helyét, a behelyezés szögét, ezáltal pedig a teljes fogpótlást digitálisan lemodellezhetjük.

Egy speciális és precíz gyártás folyamán készül el a maximális precizitással illeszkedő vezető sebészeti sablon. A fogbeültetés sablon rendelkezik a szükséges orvostechnikai minősítésekkel és engedélyekkel, mellyel a legmagasabb európai minőségi sztenderdeknek felelnek meg. Az egyedi gyártási technológia biztosítja az elvárható legmagasabb minőséget, és a műtéti területre való egyedi illeszkedését. A sablonon lévő apró lyukak század milliméter pontossággal megegyeznek a páciens foghiányainak helyével, dőlésszögeik pedig a behelyezés irányát és szögét hivatottak vezetni. A beültetés során az implantátumok komolyabb metszések nélkül, minimális műtéti területen kerülnek beültetésre.

 fogászati implant

fogászati implant

Sablon irányította implantációs eljárás előnyei:

 • Kényelmes és gyors beavatkozás;

 • Biztonságos és pontos fogbeültetés a keskeny állcsont gerinccel rendelkező páciensek esetében is;

 • Számítógépes diagnosztikai szoftver adta biztos műtéti kivitelezés;

 • Minimális diszkomfort érzet: kevesebb a vérzéssel, gyorsabb a gyógyulással;

Kezelést végző orvosaink:

Online bejelentkezés