Fogblog

Főoldal / Fogblog

Gyulladt fog gyökérkezelése fájdalommentesen? Lehetséges!

Érzékeny a foga a hidegre? Meg van duzzadva ínye? Esetleg genny is ürül valamelyik fogának közelében? Nos, ilyenkor szinte biztos, hogy csak a gyökérkezelés hozhat gyógyírt a bajra. A napjainkban leggyakrabban választott fogmegtartó kezelés tulajdonképpen a fog belsejében zajlik, ezzel lehetővé téve, hogy a saját fog megőrizhető legyen. A modern fogászatban ez nagyon fontos alapelv lett, ezért amikor csak lehetőség van rá, a húzás helyett a gyökérkezelést javasolják a szakemberek.

De miről is van szó a gyulladás esetében? A fog külső rétege a fogzománc, majd azon belül található a dentin, ami már egy puhább réteg. Ezek alatt helyezkedik el a pulpa, ami ereket, idegeket és kötőszövetet is tartalmaz. Mivel a pulpa nélkül is stabilan tartja a fogat a csontszövet, ezért lehetőség van betegség esetén annak eltávolítására. Tulajdonképpen ez a gyökérkezelés, mely során a fertőzött fogbelet távolítja el a szakember. Azért nagyon fontos ez, hiszen tele van baktériummal és a fertőzés csak tovább terjedhet. A szakszerű eltávolításon és kezelésen sok múlik, hiszen csak akkor lehet lefedni a gyökércsatornákat, ha azokban biztosan nem maradt baktérium. Ellenkező esetben további problémák léphetnek fel az érintett foggal, ami fájdalommal járhat együtt. A gyökérkezelt fog élettartama jelentősen meghosszabbítható, így nincs szükség a későbbiekben eltávolításra és fogpótlásra.

Esztétikus fogsor átlátszó fogszabályzóval? Igen, működhet!

Az esztétikus, szabályos fogsor sokak számára vágyott cél, hiszen a természet ilyen tekintetben nem mindenkihez kegyes. Az egymásra torlódott fogak sajnos nem csak esztétikai problémát okoznak, hanem a fogszuvasodás és hosszabb távon akár a fogak elvesztése is kockáztatható ilyen módon. Nem véletlen, hogy ma már egyre többen döntenek a felnőttkori fogszabályozás mellett, ugyanis gyermekkorban ez ilyen vagy olyan okok miatt sokaknál elmarad. De vajon milyen fogszabályozó készülék mellett érdemes letenni a voksot? A kérdéssel sokan szembesülnek az érintettek közül, hiszen nem mindegy, hogy a választott darab milyen hatással lesz a megjelenésre. Tény pedig, hogy ma már akár átlátszó fogszabályzó mellett is letehetjük a voksot, amelyet főként felnőttek és fiatal felnőttek számára ajánlanak a szakemberek.

All on 4 technika: implantáció és teljes fogsor pótlása egyben

Teljes fogsor pótlására lenne szüksége? A természetes megoldások híve, és ezt akkor is fontosnak tartja, ha az elvesztett fogak problémájára keres segítséget? A fogágybetegség és a szuvasodás a leggyakoribb fogászati megbetegedések, melyek akár a saját fogak elvesztését is maguk után hozhatják. Ugyan a híd is egyfajta megoldást kínál, de nem akkor, ha már a teljes fogsor hiányzik. Mi a teendő ilyenkor? Valóban csak a kivehető, és sokak számára kényelmetlenséget okozó teljes fogsor pótlása lehet a megoldás? Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ma már korszerű technikai újdonságok állnak rendelkezésre, melyeknek köszönhetően fix műfogsornak örvendhetünk. Az All on 4 technika nem véletlen örvend egyre nagyobb népszerűségnek, hiszen hosszú távon is működőképes, tartós eredmények érhetőek el segítségével.

Miről szól az All on 4 technológia?

Az implantátum beültetése napjainkban a leginkább korszerű választásnak bizonyul akkor, ha fogpótlásról van szó. De vajon miként alkalmazható ez a módszer akkor, ha teljes fogatlanság esetében keressük az ideális eljárást?

Kiknek javasolt a fogkorona felhelyezése?

A korszerű fogászat ma már minden korábbinál színvonalasabb alapanyagokkal és megoldásokkal áll rendelkezésre. A saját fogak színével, formájával való elégedetlenség esetében éppen úgy megtalálhatóak az ideális beavatkozások, mint akkor, ha például a szuvasodást szeretnénk a leginkább esztétikusan orvosolni. De mi a helyzet, ha a fogsor esztétikai problémája sem töméssel, sem a szintén nagy népszerűségnek örvendő porcelán héjjal nem hozható helyre? Ilyenkor kerül képbe  cirkónium kerámia korona, amely erős és tartós megoldásként szolgálja a fogsor teljességét.

Melyek a fogkorona készítés előnyei?

A korábban alkalmazott fémkerámia sok tekintetben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ám ma már a cirkónium korona elvitathatatlan előnyeivel átvette a vezető szerepet a korona készítésben. Nem csak őrlőfogaknál, hanem frontfogak esetében is gond nélkül alkalmazható ez utóbbi, és semmiféle allergiás reakciótól nem kell tartani vele kapcsolatban. A fém koronák esetében tapasztalható szürkés ínyszél hátulütőitől sem kell tartani, ráadásul a saját fogakhoz teljesen passzoló megoldás születhet a cirkónium korona alkalmazásával.

Orvosi fogfehérítés a magabiztosság szolgálatában

Mindig is vakítóan fehér fogakra vágyott, de a tükörben egészen más képet lát? Az évek múlásával az elfogyasztott ételek és italok hatással vannak fogaink színére, és akár sárgás árnyalatúvá is válhatnak azok. Ezzel csak annyi a probléma, hogy a szépségideáloknak nem igazán felel meg a sárgás fogsor, mely egyébként magabiztosságunkra is rányomhatja bélyegét. Ha nem merünk mosolyogni, annak emberi kapcsolataink és karrierünk is kárát láthatja, ezért az elszíneződött fogak fehérítése minden érintett számára nagyon fontos.

De mégis mi áll a sárgás fogak hátterében? Melyek azok az italok és szokások, melyekről célszerű lemondani, ha szeretnénk elkerülni a fogak elszíneződését, vagy megelőznénk a fogfehérítéssel elért eredmény elvesztését? Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy a kávé és a vörösbor kifejezetten rossz hatással van a fogak esztétikájára. Ezeken felül a kólával, a teázással és persze a dohányzással is érdemes csínján bánni, hiszen ezek szintén befolyásolják azt, hogy mennyire fehérek fogaink.

Esztétikai fogászat Budapest: vonzó mosoly a Clinident segítségével

Mennyire elégedett fogsorával? A fehér fogakat mindannyian az egészséggel azonosítjuk, de a szabályosság is rendkívül fontos annak érdekében, hogy magabiztosan mosolyoghassunk a mindennapokban. Sokan éppen azért nem merik ezt megtenni, mert tudják, fogaik hagynak kívánnivalót maguk után. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a mosoly tényleg a legrövidebb út két ember között, és ennek hiányában akár mogorva, barátságtalan személyiség képét is kelthetjük. Nem csupán az önbizalom miatt éri meg odafigyelni a fogakra esztétikai szempontból, hanem az életminőség javítását illetően is.

Elszíneződött fogak és táplálékaink

A fogak színe mindig egyfajta genetikai adottság, és akár a kissé sárgásabb színű fogak is lehetnek makulátlanul egészségesek. Legtöbben azonban nem elégszünk meg ez utóbbival, ugyanis a vakító fehérség is vágyott cél. Az évek múlásával az elfogyasztott italok és ételek hatással vannak a fogak színére. Főként a kávé, a tea, a vörösbor, valamint az ételekben található mesterséges színezőanyagok miatt indul el a fogak sárgulása, de például a cigaretta is barnás lerakódásokat képez. Alapvetően elmondható tehát, hogy odafigyeléssel megelőzhető a fogak sárgulása.

Hogyan történik a fogínyvérzés kezelése?

Rendszeresen vérzik a foga fogmosáskor? Kellemetlen lehelettel szembesül akkor is, ha nemrég használt fogkrémet? Tudta, hogy a hazai lakosság közel kétharmada szenved ínyproblémáktól? A helyzet nem csak a vérzés miatt érdemel odafigyelést, hanem az ínygyulladás jelentette egészségügyi kockázatok apropóján is. A fogínyvérzés kezelése egyszerűbb, mint gondolná, de a forgorvos látogatás biztosan nem maradhat el ennek kapcsán.

A vérzés nem normális!

Sokan ráfogják az újonnan beszerzett fogkefére, vagy a nem megfelelő fogmosási technikára azt, hogy vérzést tapasztalnak nap mint nap. Míg ez utóbbi ugyan hatással lehet a helyzetre, mégis elmondható, hogy alapvetően az egészséges fogíny nem vérzik. A magától vérző fogíny azonban csak egy tünet, és gyakran társul gyulladással, vöröses színnel, de sajnos idővel gennyes tasakok is megjelenhetnek, amelyek mindenképpen orvosi segítséget követelnek meg.

Mit tud az önligírozó fogszabályozó készülék?

Szabályos fogsort szeretnél a lehető legkevesebb kellemetlenség árán? A felnőttkori fogszabályozás rendszerint legalább másfél évig eltart a fogsor állapotától és az elérni kívánt céloktól függően.  Korántsem mindegy azonban, hogy ez az időszak hogyan telik, mennyire valósítható meg a szájhigiénia, vagy például hányszor kell megjelenni a szakembernél.

A rendezetlen fogsor nem csak tulajdonosának megjelenésére nyomja rá bélyegét, hanem a fogak egészségére is. Az egymásra dőlt, ferdén álló fogak nehezen tisztíthatóak, sőt, egyes részeknél ez teljességgel lehetetlen. Ennek előbb vagy utóbb fogszuvasodás lehet a vége, így akár a saját fogak megőrzését is kockáztathatod. Amennyiben gyermekkorban nem történt meg a fogszabályozás, úgy felnőttként sincs semmi veszve. Az úgynevezett önligírozó, vagy más néven alacsony súrlódású bracket rendszerek használatával is tökéletes végeredmény érhető el, kiküszöbölve a hagyományos fogszabályozó készülékek hátulütőit.

Visszamaradt foggyökér eltávolítása- fájdalommentesen is lehetséges!

A fogászati megbetegedések sokakat érintenek, és közöttük szinte minden második ember retteg a fogorvostól. Gyermekkori rossz emlékek, vagy egyszerűen a fájdalomtól való félelem is állhat a háttérben, ám ez mit sem segít akkor, ha fáj a fog, és mihamarabbi szakorvosi segítség szükséges a csillapításhoz. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nagyon sok múlik azon, milyen szakember mellett tesszük le a voksot. A korszerű technológia, a modern alapanyagok, módszerek és készülékek nélkülözhetetlenek a fájdalommentesség érdekében, de a dolog emberi oldala is mindenképpen figyelmet érdemel.

Amikor már csak a foghúzás segíthet

Ugyan a modern fogászat egyik alapelve, hogy elsődleges cél a páciens saját fogának megőrzése, ám ez bizonyos esetekben a fog nagyfokú romlása miatt már nem lehetséges. A foghúzás kapcsán a legnagyobb félelem az szokott lenni, hogy a foggyökér beletörik és csak szájsebészeti műtét során lesz az eltávolítható. Ha a foghúzás szükségessége kerül szóba, akkor rendszerint olyan fog a beteg, amelyet nem lehet már megmenteni. Az ilyen fogak rendszerint nagyon rossz állapotban vannak, mélyen szuvasodnak, és könnyen törnek. A veszély tehát még a legnagyobb szakértelem mellett is fennállhat, és beszakadhat a fog gyökere. Ilyenkor szájsebész segítségével távolítható csak el a gyökér.

Metszőfog pótlása implantátummal- ez a legkorszerűbb megoldás!

A fogsor hiányosságai elsősorban akkor szembetűnőek, ha a beszédközben is jól látható helyen vannak. Nem csak a magabiztosságra, de a mindennapi érvényesülésre is rányomják bélyegüket, hatással lehetnek a beszédre, és a rágás teljességét is befolyásolhatják. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha bármilyen okból a saját fog elvesztésre kerül, akkor a metszőfog pótlása mihamarabb megtörténjen. Ugyan a modern fogászat konzerválni igyekszik a sérült fogakat is, de ha ez nem lehetséges annak károsodása miatt, megsérül a saját fog balesetben, vagy például fogágybetegség következtében hullik ki, akkor sem kell együtt élni a foghiánnyal. S hogy milyen megoldás bizonyul a leginkább hatékonynak és tartósnak?

Fogászati híd és korona a metszőfog pótlására

A leginkább költséghatékony, és általában mindenki által ismert megoldás a fogpótlásra nem más, mint a fogászati híd és korona alkalmazása. Sajnos ilyenkor azonban szükség van a saját fog lecsiszolására, még akkor is, ha az egészséges. Jó hír viszont, hogy egyszerre több fog pótlása is megoldható ilyen módon, ráadásul a korszerű, fogtechnikai laborban készült hidak már tökéletesen illeszkednek a fogsor egyéb elemeihez szín és forma alapján. Ennek ellenére tény, hogy egyre többen érdeklődnek egy modernebb eljárás és annak minden előnye iránt.

Fogászati magánrendelés Budapest: a Clinident a válasz kérdéseidre!

ogfájással küzdesz, de tartasz a kezeléstől? Felnőttkori fogszabályozáson gondolkozol, de még nem találtad meg ehhez az ideális szakembert? Esztétikus, vakítóan fehér fogsorra vágysz? A fogszuvasodás és a fogágybetegség napjainkban a leggyakrabban előforduló problémák, ám az érintettek egy része félelmei miatt nem mer szakemberhez fordulni. Gyermekkori rossz tapasztalatok vagy a fájdalomtól való félelem egyaránt állhatnak a háttérben, a saját fogak megőrzése érdekében azonban nélkülözhetetlen a fogorvos felkeresése.

Egyre kedveltebb a magán fogászat Budapest területén is

Mindannyian ismerjük azokat a kellemetlenségeket, melyekkel szinte biztosan meg kell küzdenünk a hagyományos fogorvosi ellátást választva. Az elavult módszerek, az érzéstelenítés háttérbe szorítása, vagy a nem feltétlen személyes igényeknek és adottságoknak megfelelően megválasztott kezelések sajnos gyakran jellemzőek, hogy az órákon át tartó várakozásról már ne is szóljunk. A magán fogászat Budapest kedvelt klinikáján, a Clinident Fogászati Centrumnál bárki számára remek választás lehet, aki szeretne barátságos környezetben, profik kezei között túl lenni a szükséges beavatkozáson.

Lézeres fogászat a fájdalommentesség szolgálatában

A fogászati kezelések kapcsán sokan tartanak a fájdalomtól és a hosszas felépülési szakasztól. Míg ez utóbbi egy fogtömés kapcsán aligha kerül szóba, addig a fogágybetegségek kezelése, vagy a gyökérkezelés kapcsán már inkább lényeges, meddig tart a fájdalom. A lézeres fogászat azonban nem csak a gyors gyógyulás miatt nyeri el egyre többek tetszését, hanem a kezelés során tapasztalható fájdalommentesség apropóján is.

Lézer, a korszerű orvostudomány fegyvere

Az orvostudomány hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Egyre fontosabb a páciensek elégedettsége, és a beavatkozásokkal kapcsolatban a félelem csökkentése. Ennek pedig egyik eszköze a fájdalommentesség biztosítása. A lézeres fogászatnak köszönhetően nem kell kompromisszumot kötni a hatékonyság és a fájdalommentesség között, hiszen mindkettő megvalósítható. Előnyei nem merülnek azonban ki ennyiben, ugyanis a biztonságos megoldás nem okoz vérzést sem, és a hetekig tartó sebgyógyulás folyamatát is elfelejthetjük.