Fogpótlás az ép fogsor szolgálatában

fogpótlás az ép fogakártFogpótlás az ép fogsor szolgálatában

Az ép, vakítóan fehér fogsor mindig is a vonzó megjelenés szerves részét képezte. Az évek múlásával azonban megnő annak esélye, hogy a fogak megbetegszenek és esetleg azok eltávolítása válik szükségessé. Nem csak a genetika, de az elfogyasztott ételek és italok, valamint a mindennapi szájhigiéniára való odafigyelés is szerepet játszik abban, hogy fogaink milyen állapotban vannak. Míg azonban a fogszuvasodás általában csak kis területet érint és töméssel a legtöbbször orvosolható a probléma, addig a fogak eltávolítása, valamint a fogállomány nagy részének sérülése fogpótlást tehet szükségessé. Az elhatalmasodott szuvasodás, a fogínysorvadás és a fogágybetegség kapcsán éppen úgy aktuálissá válhat a pótlás, mint akkor, ha baleset következtében veszítjük el egy vagy akár több fogunkat.

Esztétikai és funkcionális teljesség

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a fogpótlás nem pusztán esztétikai célokat szolgál. A teljes fogsor teszi lehetővé a rágóképesség zavartalanságát, s akár már egyetlen hiányzó fog hatására is hangképzési problémák fordulhatnak elő. A frontfogak sérülése, hiánya sokak számára okoz pszichés gondokat és ez a mindennapi magabiztosságra is nagymértékben rányomhatja bélyegét. A fogazat egységét már egyetlen kihúzott fog is megbonthatja. A hiányzó fog helyén a fogágy elkezd leépülni, a nyálkahártya és a csont elvékonyodik. Míg a teljes fogsor egyfajta zárt egészet képez, addig a húzás után keletkezett szabad hely miatt a fogak elmozdulhatnak és a megfelelő megtámasztás hiányában a rágóerőn is megtapasztalni a változásokat. Mindez funkcionális okok miatt fokozott figyelmet érdemel, ugyanis megváltozhat a harapási magasság, ami hatással lehet az állkapocs ízületeinek működésére, épségére is. A hiányzó fog melletti felületén a baktériumok nagymértékben elszaporodhatnak, valamint a fogkő is jelentős mértékben felhalmozódhat.

Természetes hatású pótlások kifogástalan minőségben

A hiányzó fogak jelentette esztétikai és funkcionális zavarokkal azonban nem kell együtt élni, hiszen a fogászati módszerek és alapanyagok kimagasló színvonalú megoldást kínálnak a fogpótlásra. A gyakran ezred milliméter pontossággal készülő fogpótlások teljesen természethűek és szinte megtévesztésig hasonlítanak az eredeti fogakra. A szakember mindig az alapján választja meg az ideális pótlás fajtát, hogy a páciens milyen sajátosságokkal rendelkezik fogsorát illetően. Az esztétikus héjak mellett a korona, a híd, a kivehető fogpótlás és persze az implantátum is lehetőséget kínál arra, hogy elvesztett, vagy esztétikailag nem kielégítő fogaink helyett újra az elvárásoknak megfelelőnek örvendhessünk.

Ne halogassa a fogpótlást!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a saját fog elvesztése sokak számára nem indokolja egyértelműen a pótlás szükségességét. Ha nem látható helyen van a hiány, úgy gyakran csak hónapok, évek múlva kerül sor a fogpótlásra. Ez azonban a legrosszabb választás, hiszen az idő múlásával a fogazat egysége megbomlik, elmozdulnak a fogak, és így a későbbi pótlás is problémásabban kivitelezhető. Nem ritka, hogy a pótlást azért halogatják az érintettek, mert nem szeretnének napokon keresztül hiányzó, lecsiszolt fogakkal létezni. Ennek elkerülése végett már ideiglenes koronát és hidat is rendelkezésre bocsátanak sok klinikán, így nem kell tartani attól, hogy a végleges pótlás elkészüléséig ne tudnánk emberek közé menni.

Korszerű megoldások a héjaktól az implantátumokig

S hogy milyen lehetőségek vannak a korszerű fogpótlásra? A legegyszerűbben felhelyezhető az úgynevezett héjkerámia, mely – miként neve is mutatja – héjszerűen veszi körbe azokat a fogakat, melyek elszíneződtek, sérültek, vagy esztétikailag nem mutatnak elfogadható képet. A héjaktól a korona abban különbözik, hogy ez a lecsiszolt fog teljes felszínét magában foglalja. Amennyiben több fog hiányzik egymás mellett és rendelkezésre állnak megfelelő pillérfogak, úgy a híd mellett érdemes letenni a voksot. A rögzítésre a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő inlay is alkalmas lehet, ilyenkor a szomszédos fogak üregeibe is oda rögzíthető betétek készülnek. Nagyobb tömések vagy szuvasodás esetén ez remek választás lehet.

Részleges vagy teljes kivehető műfogsorral nem csak a fogak pótolhatóak, de műíny is létrehozható, mely eloszlatja a rágóerőt, így az nem csak a fogakra hárul. A kétségkívül legkorszerűbb megoldásnak az implantátum beültetése bizonyul. A titánötvözetből készült csavar behelyezése, majd annak megfelelő rögzülése után kerül a felépítmény beillesztésre. Az implantátumos fogpótlással megkímélhetőek a szomszédos fogak és a megfelelő csontállomány esetén tartós megoldás születhet, mely esztétikai és funkcionális szempontból is kifogástalan.

Klinikánkon történő fogászati implantációról bővebben itt olvashat!

Szóljon hozzá Ön is

Az e-mail címe nem fog megjelenni a kommentben.

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.

3 × 5 =