Fogpótlás fémallergia esetén: cirkon foghíd

Fogpótlás fémallergia esetén: cirkon foghíd

Amikor a fog olyan mértékben roncsolt, sérült, vagy gyökérkezelést követően kiszáradt és törékeny, hogy épségét és hosszútávú fenntarthatóságát csak valamilyen tartós megoldás révén oldhatjuk meg, akkor kerül szóba a korona fogpótlás. Amikor pedig már nem csupán a saját fog funkcionalitását kell helyreállítani, hanem foghiányt is pótolnunk kell, akkor a fogpótlás híd is életünk szereplőjévé válik.

Komplex fogpótlások esetén, -amikor már nem csupán az esztétikum az elsődleges szempont, hanem a rágóképesség és funkcionalitás is- érdemes a tervezéskor az allergia kérdéskörével is számolni.

Fogászati allergia és a fémallergia

Fogászati allergia esetén jellemzően kétfélét különböztetünk meg. Az egyik a korai, amely a kezelést, beavatkozást követően szinte azonnal jelentkezik és jellemzően a felhasznált anyagok, gyógyszerek, fertőtlenítők és érzéstelenítők a kiváltó okai.

A másik allergia fajta a késői allergia. A késői allergia kérdéskörébe tartozik a fémallergia, mely hónapokkal, évekkel később okoznak allergiás tüneteket a szájüregben, vagy a test egyéb pontjain. Fémallergia esetén első sorban a kobalt, króm, nikkel, arany, réz és palládium okozhatnak gondokat, melyeket beépített fogművek tartalmazhatnak. Szájban jelentkező tünetek lehetnek: nyálkahártya sebek, gyulladások, égő-csípő érzés, fekély-szerű elváltozások.

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

Tudatos foghíd vagy fogkorona pótlás tervezés

Ha egy picit is tudatosabban állunk saját testünk jelzéseihez, akkor már komolyabb fogászati beavatkozások előtt is felfedezhető és időben kezelhető egy adott tünet. Fémallergia esetén tünetet okozhatnak kozmetikumok, ékszerek, szemüvegkeretek, övcsatok, vagy bármely egyéb ruha alkatrészek, melyek közvetlen kontaktban állnak a testfelszínnel és bőrrel.

Tünetek észlelése esetén kérhetünk részletes allergia vizsgálatot, hogy tisztában legyünk, miket érdemes elkerülni. Ha pedig fogászati beavatkozás előtt állunk, mindenképpen azokat a fémmentes foghíd vagy fogkorona pótlásokat keressük, melyekkel elkerülhetők a kellemetlen tünetek.

 fogászati allergia

fogászati allergia

Melyik a számodra tökéletes fogpótlás?

Ha nincs tudott allergiánk, viszont a beavatkozással kiterjedtebb foghíd vagy akár körhíd jellegű fogpótlás készül, akkor érdemes előre gondolkodni, tervezni és egy komplett allergia tesztet csináltatni, vagy ennek hiányában a fémmentes pótlások közül válogatni.

Egy esetleges allergia felbukkanása az újonnan elkészült foghíd vagy fogkorona pótlások elkészülte után, nem kevés „fejfájást” és anyagi bosszúságot is okozhat a viselőjének. Ha a tesztek nem mutatnak semmilyen allergiát, akkor fogpótlás készítése előtt alapvetően négyféle fogpótlás fajta közül választhatunk.

  • Porcelán korona fém vázzal:

A fémkerámia korona az egyik, mely rendkívüli rugalmassággal bír, foghíd változatával akár három fog hiánya is áthidalható. A szürke fémváz egy speciális fémötvözetből kerül kiöntésre, majd ezután leplezésre kerül, melyhez porcelánt használnak fel. Itt érdemes olyan fogtechnikussal együttműködni, aki rendkívüli művészi érzékkel és vénával áldott, hiszen a fémváz esztétikus leplezése, valódi, saját foghoz megtévesztésig hasonlító fogkorona rendkívüli precizitást igényel.

 porcelán korona

porcelán korona

  • Porcelán fog arany vázzal:

Az aranykerámia korona váza arany ötvözetből készül. Az arany rendkívül jól megmunkálható fém, az elkészült fogkorona váz tökéletesen pontos széli záródással bír. A fogkorona porcelán leplezést is kaphat, így csak egy vékony ínyszéli aranyszegély árulkodik a létéről. Rendkívül szövetbarát, fertőtlenítő, baktérium ölő hatású, így megfelelő szájhigiénia mellett kimondottan hosszú távon szolgálhatja viselőjét, több tagú hidak készítésére is kiválóan alkalmas. Kutatások és megfigyelések szerint mára azonban már az sem ritka, amikor arany allergia lép fel viselőjénél.

  • Fémmentes cirkon korona:

A cirkónium vázú porcelán korona elsődleges előnye a biokompatibilitása, a szövetbarát tulajdonsága. A korona vázát egy fehér színű többől faragják ki, melynek a megtervezéséhez és kivitelezéséhez zárt számítógépes rendszer szolgáltatja a robottechnológiát. Az elkészült váz rendkívül saválló, ennek köszönhetően remekül alkalmazható fogágybetegség esetén is, hiszen kiválóan védi a fogak megmaradt fogszövet állományát. A cirkon fehér színű, így az esztétikailag kiemelt fontosságú front területek elsőrangú fogpótlás lehetősége. Magas hajlítószilárdságának köszönhetően több tagú foghiány pótlására is alkalmas a belőle készült foghíd.

 fémmentes korona

fémmentes korona

  • Fémmentes teljes kerámia korona:

Teljes fémmentes korona a líthium-disilikát alapanyagú, melyből préstechnikával nyerjük a végleges fogkorona formát. 100%-ig élő zománcszövet hatás érhető el általa, mert a korona fog ennél az alapanyagnál nem rendelkezik saját vázzal. A korona egyben kerül kialakításra, a fény akadálytalanul hatol át rajta, nem ütközik vázba, melytől mattabb hatású lenne a korona. Az esztétikus eredmények maximális kiaknázása ennél a fogkorona fajtánál érhetők el. Az esztétikai előnyt jelentő váz hiánya ugyanakkor érzékenyebbé teszi a teljes kerámia korona pótlást, ezért foghíd nem készülhet belőle.

Allergia esetén gondolkozzunk fémmentes fogpótlásban

Testünknek számos fémre van szüksége az egészséges működéséhez, azonban vannak olyan fémek, melyek immunreakciókat indítanak el a szervezetünkben, amikor a testünk túlzott reakcióval reagál. A reakció mértéke a kontaktus formájától és a fém mennyiségétől függ. Az allergiás tünetek akár egész testre hatással vannak, olyan tüneteket eredményezhetnek, mint amilyen a szédülés, gyengeség, émelygés és hányinger, valamint hasmenés.

Fémallergia az évek során is kialakulhat, akárcsak egy pollenallergia. Minél többet vagyunk kitéve az irritációnak, annál valószínűbb, hogy testünk előbb utóbb válaszreakciót indikál. Amikor a fogpótlás beépítésre kerül, a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, viszont akármilyen sokára jön el az első tünet időpontja, akkor is bosszantó, ha idő előtt kell lecserélni a szeretett fogkorona pótlást, arról nem beszélve, hogy testünket egészen a porcelán korona lecserélésig fémexpozíciónak tesszük ki és terheljük vele.

Porcelán korona híd pótlás legyen?

Fémallergia van, de nincs foghiány:

Amikor nincs foghiányunk és legfőbb szempont az esztétikai helyreállítás vagy éppen a rágófunkció biztosítása a saját meglévő fogak helyreállításával, akkor a fémmentes fogkorona pótlás elegendő megoldást jelent, vagyis a teljes kerámia korona és a cirkon korona is tökéletes ellátást biztosít a fogak számára.

Fémallergia van és foghiány is van:

Amikor a hangsúly a foghiány eltüntetésére vagy áthidalására tevődik, mindez fémmentes megoldással, akkor a teljes kerámia koronával biztonsággal már nem számolhatunk. Az ugyanis, váz híján egyben kerül kialakításra, így jóval gyengébb konstrukció. Foghiány és fémallergia esetén tehát a legkiválóbb foghíd megoldás a cirkónium fogászati híd.

Kezelést végző orvosaink:

Online bejelentkezés