Fogtömés porcelánból – a tartós és esztétikus inlay

Fogtömés porcelánból – a tartós és esztétikus inlay

Amikor a fogtömés porcelánból készül, akkor az egyik legmodernebb technológiát alkalmazó fogpótlás fajtára nevezünk be. Rendkívül tartós és esztétikus megoldást jelent a szuvasodást helyreállító kezelések között.

 

Miért jó, ha megválunk a régi tömésektől?

A fogtömés technológiája sokat változott az elmúlt évtizedekben. Az ezüst színű amalgám tömés mára teljesen elavulttá vált a benne lévő higany egészségkárosító hatása miatt. Helyét az esztétikus tömések vették át, melyek napjainkban leggyakrabban fényre keményedő kompozitból készülnek.

Az esztétikus tömések számos előnyös tulajdonsága közé tartozik, hogy készítésükhöz jóval kevesebb foganyag elcsiszolása szükséges, mint az amalgámhoz, valamint, hogy fehér, a fogakhoz hasonlító színükkel természetes hatást nyújtanak.

Ha a szuvasodás túl nagy kiterjedésű vagy nehezen hozzáférhető helyen van, hagyományos plasztikus töméssel nem tudjuk ellátni. Ilyen esetekben a porcelán tömés, vagy másnéven inlay alkalmazható.

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

Milyen az inlay fogtömés?

Indirekt módon készülő töméstípus, egy speciális fogpótlás fajta. Ezt a ragasztható fogtömést -a hagyományos tömésekkel ellentétben- a fogorvos nem közvetlenül a páciens szájában alakítja ki, hanem lenyomat alapján, (fogtechnikus által) laboratóriumi körülmények között készül. Az elkészült betétet a fogorvos ragasztással rögzíti az általa előkészített üregbe.

 

A betétek kiterjedése szerint beszélhetünk inlayről, onlayről és overlayről:

 inlay

inlay

 

Akkor beszélünk inlayről, ha a pótlás nem érinti a fog egyetlen csücskét sem.

 onlay

onlay

 

Ha legalább az egyik csücsökre kiterjed a tömés, onlay-nek nevezzük.

 overlay

overlay

 

Sokan az onlay egy típusának tekintik; az összes csücsköt lefedi.

Betétek készülhetnek kerámiából, kompozitból, ezek hibridéből, illetve fémből (leginkább aranyból) is. A kerámia pótlások rendelkeznek a legkedvezőbb tulajdonságokkal, ezeknek a legnagyobb a kopásállóságuk és ezek nyújtják a legesztétikusabb látványt is.

Miért neked való megoldás az inlay?

  • A kerámia betét számos fogászati panaszra megoldást jelent:

esztétikus megoldást nyújt kiterjedt foganyag-veszteség kezelésére, lekopott csücskök helyreállítására, gyökérkezelt fogak ellátására, illetve harapásemelésre is.

foghiány esetén a szomszédos fogak külső felszínének lecsiszolása nélkül páratlan pótlást kaphatunk az inlay híd által.

  • Ellenálló és tartós megoldás fogszuvasodás ellátására:

előnye a fehér fogtöméssel szemben, hogy jobb fizikai adottságokkal rendelkezik, nagyobb a kopásállósága, ellenállóbb a mechanikai hatásokkal szemben.

  • Precíz technológia:

a betét ezredmiliméter pontossággal zárja a kitöltendő üreget, míg a hagyományos kompozit tömések a polimerizáció során bizonyos fokú zsugorodást szenvedhetnek.

  • Elkerülhető fogérzékenység:

szintén a pontos széli záródásnak köszönhető, hogy későbbiekben kevésbé lesz érzékeny a fog és az alászuvasodás is ritkábban fordul elő.

 fogászati garancia

fogászati garancia

Néhány lépés a kerámia fogtömésig

1. Konzultáció – az első találkozás alkalmával egy általános állapotfelmérés történik, valamint röntgenfelvételt csinálunk a szájüregről

2. Kezelési terv – mindig készül egy személyre szabott terv, ami tartalmazza, hogy hány alkalom szükséges a kezelés kivitelezéséhez, várhatóan mennyi idő alatt készül el a betét

3. Végre kezelünk – A modern érzéstelenítésnek köszönhetően a beavatkozás fájdalommentes. A maximális kényelem érdekében azonnal készül egy ideiglenes tömés, amivel helyreállítjuk a fog rágó- és fonetikai funkcióját.

4. Elkészül a kerámia fogtömés – Az utolsó ülés alkalmával a fogorvos eltávolítja az ideiglenes tömést és beragasztja az elkészült betétet. A végeredmény egy precízen illeszkedő, életteli színű, élethű rágófelszínnel rendelkező fog és egy elégedett páciens!

Egyszerű kezelés – nagyszerű zárás

1. Előkészítés, érzéstelenítés

A betétkészítés első lépései a fogászati rendelőben zajlanak. A fogorvos először eltávolítja a szuvas részeket a fogról és előkészíti az üreget a készülő pótlásnak. A folyamatot természetesen érzéstelenítés előzi meg, így a beavatkozás teljesen fájdalommentes!

 

2. Lenyomat és ideiglenes tömés

A preparált fogról ezután lenyomat készül, majd ideiglenes tömés kerül az üregbe, ami átmenetileg helyettesíti a betétet.

A lenyomat alapján a fogtechnikai laboratóriumban készül el a tömés. A fogtechnikus korszerű gyártási technológiák alkalmazásával pontosan illeszkedő, tartós pótlást készít.

 

3. Kerámia betét beragasztása

A következő ülésre körülbelül egy héttel később kerül sor. Ilyenkor a fogorvos bepróbálja az elkészült betétet, ellenőrzi a széli zárást, hogy tökéletes-e az illeszkedés és – amennyiben mindent rendben talál – speciális ragasztóval rögzíti a betétet. A kész fogtömés anatomikus formájának és élethű színének köszönhetően teljesen beleolvad a környezetébe, így szinte észrevehetetlen.

Kezelést végző orvosaink:

Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

konzerváló fogászat, protetika
Szívéhez közel álló terület a gyökérkezelés és az esztétikai fogászat. Szeret olyan munkát kiadni a kezéből, mely a legközelebb áll természeteshez. Az esztétika tárgykörében az aranymetszés jelentősége érdekli újabban, melynek a fogászatban betöltött szerepéről kutató munkát is végzett.
Dr. Daubner Roland

Dr. Daubner Roland

konzerváló fogászat, protetika
Egykori páciensként pontosan tudja, hogy a betegek olyan orvos székébe ülnek be szívesen, akiben megbíznak, aki törekszik a maximális fájdalommentesség elérésére és akihez szívesen, félelem nélkül térhetnek vissza. Munkájában a minőség nem opció, hanem egy önmagával szembeni alapelvárás.
Dr. Borbély Judit

Dr. Borbély Judit

konzerváló fogászat, protetika
Diplomám 2001-ben történt megszerzése óta a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján dolgozom, 2011-ben egyetemi adjunktusi majd 2013-ban egyetemi docensi kinevezést szereztem. Szakterületem az esztétikai fogászat és a CAD/CAM technológia, azaz a fogpótlások tervezésének és készítésének számítógépes lehetőségei.
Dr. Sas Krisztina

Dr. Sas Krisztina

konzerváló fogászat, protetika
Akkor köteleződött el végleg az esztétikus fogpótlások készítése iránt és választotta hivatásaként, amikor meglátta benne a precíz munkával kivitelezhető egyediséget és szépséget és megtapasztalta a páciensek erre irányuló igényét. Így nem csupán esztétikus, de egészséges mosolyt is alkothat egy művészi vénával megáldott fogorvos.
Dr. Kőnig János

Dr. Kőnig János

konzerváló fogászat, protetika
Harmadik generációs fogorvosként a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján kezdte pályafutását. Az esztétikai fogászat, valamint a hagyományos és implantációs fogpótlások készítése jelentik számára azt a területet, melyben igazán ki tud teljesedni és képességei legjavát vetheti latba a hozzá forduló páciensek kezelésében.
Dr. Mihály Eszter

Dr. Mihály Eszter

konzerváló fogászat, protetika
Munkája során végül is az esztétikai fogászat választotta ki magának. Az arc karakterének újra alkotása, a koronák, héjak, mosolyok ejtették rabul a szívét.
Dr. Kelemen Anikó

Dr. Kelemen Anikó

konzerváló fogászat, protetika
A törékenynek tűnő, ám mindig mosolygós doktornő munkájában igazi maximalista, melyhez a színvonalat szakmai továbbképzésekkel és a legmodernebb technológiák megismerésével és alkalmazásával tartja fent.

Online bejelentkezés