Gyógynövényes szájöblögetők fogínygyulladásra

Gyógynövényes szájöblögetők fogínygyulladásra

A fogínygyulladás és fogínyvérzés sokak életét megkeseríti. Ilyen problémát sok minden okozhat, a baktériumoktól kezdve a helytelen táplálkozáson át a dohányzásig. Számos termék és természetes gyógymód is adott a probléma kezelésére, sokat segíthetnek például a gyógynövények. Zsurlóból és orbáncfű keverékéből, vagy diólevélből is könnyen készíthetünk szájvizet, de természetesen azok számára is van ajánlatunk, akik inkább készen vásárolnának valamit a tüneteik enyhítésére. 

 

Mezei zsurló és orbáncfű 

A zsurlónak vérzéscsillapító hatása van, míg az orbáncfű kiváló gyulladásgátló, fájdalomcsillapító. A két gyógynövény keverékéből készült gyógytea emiatt jól használható gargalizálásra fogínyvérzés- és gyulladás esetén. 

Elkészítése: 1 csapott teáskanál mezei zsurlót és 1 csapott teáskanál orbáncfüvet leforrázunk 2,5 dl vízzel. 2-3 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és ha lehűlt, egy tiszta üvegbe töltjük.  

Használata: Minden fogmosás után öblögessünk vele, melynek során 5-10 másodpercig a szájüregben tartjuk és járatjuk a folyadékot. 

 

 mezei zsurló

mezei zsurló

 Orbáncfű

Orbáncfű

Online bejelentkezés

Bejelentkezés telefonon: 06 20 264 5840

Diólevél 

Fogínygyulladás esetén jó szolgálatot tehet a diólevél is erős összehúzó hatása miatt. 

Elkészítése: 1 csapott evőkanál diólevelet leforrázunk 2 dl vízzel, majd 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és lehűlés után kis üvegbe töltjük. 

Használata: Minden fogmosás után öblögethetünk vele a fent leírt módon. 

 

A gyógynövényeket gyógyszertárban, drogériában, vagy bio boltban szerezhetjük be. 

 

 Diólevél

Diólevél

 cserszömörcés szájvíz

cserszömörcés szájvíz

Cserszömörcés szájvíz 

A fogínybetegségekben szenvedőknek érdemes kipróbálni a Herbária Zrt. cserszömörcével és kakukkfű kivonattal készült termékét, amely fertőtlenít, csökkenti a fogíny gyulladását és vérzését, toroköblögetésre is kiválóan alkalmas. 

A használati utasítása szerint hígítás nélkül nem alkalmazható, 1 kávéskanál cserszömörcés szájvizet 1dl vízzel kell elkevergetni. 

Bármilyen nagyobb illatszerrészleggel rendelkező boltban vagy gyógyszertárban, drogériában beszerezhetjük. 

 

Frissítő szájvíz házilag 

A szájvíz használata azért ajánlott, mert öblögetéskor olyan helyekre is bejut, ahová a fogkefe nem ér el. Nem kell a drága bolti szájvizeket megvásárolni, egyszerű, otthon is fellelhető hozzávalókból is ki lehet keverni. Ez egy páciensem receptje, leheletfrissítő, fertőtlenítő hatású. 

Hozzávalók 

60 ml víz
¼ teáskanál szódabikarbóna
1 csepp menta illóolaj (100 százalékos tisztaságú)
1 csepp teafa illóolaj (100 százalékos tisztaságú) 

Elkészítés 

A vizet egy tiszta edényben forraljuk fel és fedjük le. Ha lehűlt, keverjük hozzá a szódabikarbónát és az illóolajokat, majd öntsük egy tiszta üvegbe, vagy kiürült szájvizes flakonba. Használat előtt rázzuk fel, öblögessünk és gargalizáljunk vele. 

 szájvíz házilag

szájvíz házilag

Amit a fogkőről tudni érdemes

A fogkövet nem érdemes félvállról venni, mert nem csupán esztétikai problémát jelent: idővel súlyos fogágy betegségekhez, fogínysorvadáshoz vezethet.  

A fogkő úgy alakul ki, hogy a nagyrészt feloldódott ételmaradékból álló, baktériumoktól hemzsegő plakkréteg a nyálban megtalálható kálcium és foszfát hatására megkeményedik, idővel pedig elmeszesedik. Kezdetben még viszonylag puhább és világosabb, sárgás színű, később egyre keményebbé és barnássá válik. 

 fogkő

fogkő

A fogkő elsősorban azokat a fogakat veszélyezteti, amelyek a nyálmirigyek kivezető nyílásához közel találhatók: elsősorban az elülső metsző- és szemfogak nyelv felőli, belső részén, továbbá az őrlőfogak külső felszínén. 

Sajnos a fogkő már nem távolítható el fogmosással, csak fogorvos és higiénés szakember tudja leszedni ultrahanggal működő készülékkel. A jó hír viszont az, hogy az eljárás teljesen fájdalommentes! A pirofoszfát vegyületek megállítják kalcium-foszfát kristályok kialakulását és az újabbak képződését, így az ilyen tartalmú fogkrémekkel megelőzhető, vagy lassítható a fogkő képződés folyamata. 

Ha hajlamosak vagyunk rá, inkább évente többször szedessük le a fogorvossal, mert a hanyagság vége a fogak elvesztése is lehet. A fogkőtől idővel begyullad az íny, vörössé válik, megduzzad és vérzékeny lesz. Ha fennmarad ez az állapot, akkor az íny visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A gyulladás ezután elérheti a foggyökerek mentén az álkapocs-csontokat, ami a fogak meglazulásához, érzékenységéhez vezet, sőt súlyos esetben akár ki is eshetnek. 

Így használd a fogselymet

okat teszel a fogaid épségéért amennyiben a megfelelő technikát alkalmazva minden nap kitisztítod fogselyemmel a fogaid közötti rést. A tökéletes tisztaságot ugyanis csupán fogkefével lehetetlen elérni, a fogközökben megragad az ételmaradék és a lepedék.  

Teljesen mindegy milyen típusú, márkájú fogselymet választasz, a lényeg, hogy naponta, rutinszerűen használd, ha szeretnéd megelőzni a fogszuvasodást és a fogkő kialakulását.  

A fogselymezést a legtanácsosabb még a fogmosás előtt beiktatni. Mielőtt elkezdenéd a műveletet ne felejts el kezet mosni. Körülbelül 40-45 centiméteres darabot tépj le a fogselyemből. Ez talán soknak tűnik, de ekkora mennyiségre van szükség, ahhoz, hogy minden egyes fogközre tiszta rész jusson.  

A fogselyem végeit tekerd fel a középső ujjaidra úgy, hogy köztük egy 2-4 centiméteres rész maradjon. Tekerheted akár a mutatóujjadra is, de ha azok szabadon maradnak, jobban tudod velük irányítani a mozdulatokat.  

Vigyázva vezesd be a megfeszített fogselymet a fogaid közé, formálj egy C betűt a fogselyemből a fogad köré, majd óvatosan mozgasd föl-le és előre-hátra, cikk-cakkban.  

 fogselyem használata

fogselyem használata

Házi fogfehérítő paszta

Ha a hagyományos fogmosás és selymezés után, még mindig elégedetlen vagy és csinosítanál még a mosolyodon, de nem szeretnél professzionális fogfehérítő fogkrémre is áldozni, akkor keverhetsz magadnak otthon egy-egy adagot. Egy kis műanyag tálba tegyél annyit a fogkrémedből, amennyivel fogat szoktál mosni, majd keverj hozzá egy teáskanálnyi szódabikarbónát és egy fél teáskanálnyi vizet. Alaposan keverd össze, majd az elkészült a bolti termékekhez hasonló hatékonyságú pasztával moss fogat két percig.  

Ezt a fogmosási technikát csak kúraszerűen néhány alkalommal alkalmazd, és ne használd koronákon, foghéjakon. A szódabikarbóna abrazív hatású, azaz erősen políroz, éppen ezért a fogpótlások fény rétegét sikálhatod el vele, mely elcsúfítja a mosolyod.  

Ha elégedetlen vagy a fogpótlásod színével inkább keress fel egy szakértő fogorvost! Ha fognyaki kopásaid vannak, de fehérebb fogakat szeretnél, konzultálj szakorvosunkkal. A te esetedben inkább érzékenységet idézhet elő a szódabikarbónás fogmosás, vagy egy fogfehérítő fogkrém. 

Klinikánkon történő fogfehérítésről bővebben itt olvashat! 

Online bejelentkezés