Irányított implantáció

Főoldal / Irányított implantáció

irányított implantációAz implantáció területén a legújabb fejlesztés az irányított implantáció, vagyis a sablonos fogbeültetés, amely teljes mértékben kizárja az orvos által szabad kézzel végzett beültetésnél esetlegesen felmerülő pár tized, vagy század miliméteres pontatlanságokat, amire különösen nagy szükség lehet a bonyultabb, nehezebb implantációs eseteknél.

Az implantációs műtétet minden esetben egy tervezési folyamat előzi meg, melyne során a fogorvos a klinikai vizsgálat és tanulmányi minta mellett röntgen-, vagy manapság egyre gyakrabban 3 dimenziós CT felvétel segítségével határozza meg az implantátum helyzetét és méretét. Hagyományos esetben ezt követően a műtétet szabad kézzel végzi,ami még a legkörültekintőbb technika és sok éves műtéti tapasztalat ellenére is teret enged a pontatlanságnak. Hiába a korrekt tervezés, ha az implantátum végül nem a kívánt pozícióba kerül. Korlátozott csontmennyiség esetén a nem precízen behelyezett műgyökér korrekt fedéséhez csontpótlásra lehet szükség, vagy ha bizonyos fontos anatómiai képletek elkerülése a cél, akár egy miliméter tévedés is nehezen kezelhető szövődményekhez vezethet.

Ezt a pontatlanságot kiküszöbölendő fejlszetették ki az irányított implantáció technológiáját. Egy 3 dimenziós CT kép alapján meg lehet tervezni az implantátumok méretét, helyzetét és tengelyállsát a csontkínálatnak és a későbbi fogpótlásnak megfelelően. Ezután, egy 3D nyomtatóval legyártott sablon segítségével egy precíz sebészi sablon készül, mellyel a műtét során az implantátumokat pontosabban lehet behelyezni.

Az irányított implantáció előnyei

 • A műtét kíméletesebb, mert általában sokkal kisebb feltárásból elvégezhető, így kisebb a műtét utáni fájdalom, duzzanat, kevesebb az utópanasz

 • Korlátozott csontkínálat esetén az implantátum pontos behelyezésével a csontpótlás olykor elkerülhető

 • Nagyobb biztonsággal elkerülhető a szomszéd fogak, az arcüreg, vagy a környező idegek sérülése nagyobb

 • Több implantátum behelyezése során a tengelyállások pontos egyeztetése a fogpótlás elkészítését is megkönnyíti

 • Gyakorlott kézben lerövidíti a műtéti időt is

Az irányított implantáció hátrányai

 • Az eljárás magasabb költségekkel jár a 3 dimenziós CT felvétel és a sebészi sablon legyártása miatt

 • Korlátozott szájnyitás esetén nem mindig kivitelezhető

Számítógépes műtéti tervezés és navigált implantáció

Precíz és biztonságos kezelés, a lehető legkevesebb kellemetlenséggel!

Sikeres implantációs fogpótlás titka

A fogorvosi szakma egyértelmű álláspontja szerint az implantátum beültetés sikerességének egyik legmeghatározóbb tényezője, az implantátum pozíciója.

Az implantátum pozícionálása egy kényesen precíz művelet, amire az orvosnak van a legnagyobb hatása. A beavatkozás során rendkívül fontos, hogy esztétikailag és anatómiailag helyes pozícióba kerüljön az implantátum, és ennek megfelelően történjen meg a csontos gyógyulás.

Hogyan valósul ez meg?

A legfejlettebb megoldás a hiányzó fogak pótlására

Az implantációs beavatkozások többsége, eddig hagyományos módon, röntgenfelvétel alapján és szabadkézzel történt. A szabadkézi beültetés a fogorvos kiemelkedő szakértelme ellenére is, csak ritkán éri el a kívánt pontosságot, mindezt ráadásul magasabb kockázatok mellett.

A SMART Guide egy olyan forradalmi újdonságokat tartalmazó digitális technológia, amely lehetővé teszi a kezelő orvos számára a tökéletes tervezést, és pozícionálást. A fogorvos számítógépen, nyugodt körülmények között tervezi meg a beavatkozást, a páciensről készült 3 dimenziós felvételen.

Navigált implantáció

Az esztétikai és anatómiai szempontból is optimális terv alapján, a páciens számára egyedileg gyártott műtéti segédeszköz gondoskodik arról, hogy az implantátum a tökéletes pozícióba kerüljön.

A SMART Guide technológia előnyei

 • Legkorszerűbb diagnosztika
  A legmagasabb minőségű 3 dimenziós diagnosztika előzi meg a kezelést.

 • Kockázatok minimalizálása
  Precíz tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően elkerülhetőek a hagyományos implantáció nem kívánt kockázatai, és szövődményei.

 • Rövidebb műtéti idő
  A lehető legfejlettebb előkészületeknek és az egyedi műtéti segédeszköznek köszönhetően, a beavatkozás ideje a töredékére csökkenthető.

 • Kevesebb kellemetlenség és fájdalom
  Szemben a hagyományos, szabadkézzel végzett implantációval, megadja a lehetőségét, hogy minimális sebejtés mellett történjen a kezelés. Ennek köszönhetően sokszor nincs szükség varratokra és jelentősen csökken a fájdalomérzet.

 • Elkerülhető kiegészítő beavatkozások
  A meglévő anatómiai adottságok maximális kihasználásának köszönhetően, sok esetben elkerülhetőek a költséges és kellemetlen kiegészítő műtétek.

Összességében elmondható, hogy a SMART Guide technológiájának köszönhetően az implantáció precíz, kiszámítható és biztonságos, ráadásul minimalizálja a beavatkozással járó kellemetlenségeket.

Egy implantációs kezelés folyamata a SMART Guide rendszerrel

Orvosi konzultáció
Fogorvosa tájékoztatja Önt a kezelés és a SMART Guide részleteiről.

3 dimenziós diagnosztika
A csontszövet és lágyrészek feltérképezése céljából, CT felvétel készül a foghiány területéről. A felvétel elkészítése teljesen fájdalommentes, és mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Számítógépes műtéti tervezés
A CT felvétel alapján fogorvosa nyugodt körülmények között, számítógépen megtervezi az implantációs beavatkozást. A tervező programnak köszönhetően tökéletesen lehet modellezni az implantátumok elhelyezkedését és optimális méretét, figyelembe véve a rendelkezésre álló csont mennyiséget és minőséget, valamint az idegcsatornák és az arcüregek elhelyezkedését.

Implantációs beavatkozás
A műtéti terv alapján készült egyedi műtéti segédeszköz – implantációs sablon – segítségével megtörténik a beavatkozás. Az implantációs sablon használata biztosítja, hogy az implantátumok tökéletesen a tervezett helyükre kerüljenek, és, hogy Önnek a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a kezelés.

Kész fogpótlás
Az optimális pozícióba beültetett implantátumra fogorvosa elkészíti a lehető legideálisabb fogpótlást.

A lehetőségekről és a beavatkozás részleteivel kapcsolatban kérjen konzultációt fogorvosától.

 

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.