Mi éri meg jobban, az implantátum vagy a híd? 

fogászati implantációMi éri meg jobban, az implantátum vagy a híd?

 

Sokan vannak, akik tartanak a fogorvostól, és ezért még akkor sem keresik fel, ha nyilvánvaló fogszuvasodásról van szó. A legáltalánosabb fogászati probléma azonban mindenképpen odafigyelést igényel, hiszen ellenkező esetben akár a fog elvesztésével is számolni kell. Ugyan a modern fogászatban a szakemberek elsődlegesnek tartják a saját fogak megőrzését, de előfordulhat, hogy minden törekvés ellenére is szükségessé válik az erősen romlott fog eltávolítása. Mindegy, hogy a száj mely részén helyezkedik el a fog, a hiányát biztosan megérezzük. A frontfogak hiányosságai nyilvánvaló hátrányokkal járnak, és rányomják bélyegüket a magabiztosságra. Mindannyian ismerjük azokat az embereket, akik nem mernek őszintén mosolyogni és takargatják fogaikat. Az elöl hiányzó fogak azonban nem csak esztétikai gondot okoznak, de a harapás és az étkezés során is problémákat tapasztalhatunk. Ez utóbbira a hátulról eltávolított fogak esetében kell főként számítani.  

 

A csökkent rágóképesség azonban csak az egyik gond, ám ezzel összefüggésben az emésztés is nehézkesebbé válik. A foghúzás következményei hatással vannak a szomszédos fogakra, melyek így nagyobb terhelésnek lesznek kitéve, és akár el is mozdulhatnak az idők során. A frontfogak egyértelműen befolyásolják a hangképzést, s ha itt hiányosságok észlelhetőek, azok a beszédre, s így az érvényesülésre is negatív hatással vannak. Fontos tudni, hogy az elvesztett fogak helyén fokozott a csontleépülés, ami akár meg is akadályozhatja a későbbi implantációt. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy az elvesztett fogakat célszerű mihamarabb pótoltatni. S hogy milyen lehetőségeink vannak erre? Sokan csak a hagyományos híd kínálta megoldást ismerik, pedig ennél létezik már egy korszerűbb és hatékonyabb módszer is. Nem más ez, mint az implantátum beültetése, melynek köszönhetően tulajdonképpen új fogakat nyerhetünk az elvesztettek helyén.  

 

A hidat akkor szokták ajánlani a szakemberek, ha egy vagy két fogat kellene pótolni. Segítségével újra teljes lehet a fogsor. Többféle típusát ismerjük, melyek közül a fogorvossal egyeztetve a páciens egyéni adottságai alapján szokták letenni egyik vagy másik mellett a voksot. A pótlás rögzítésére a hiányzó fogak mellettiek szolgálnak, de mód van arra is, hogy implantátum segítse az elhorgonyzást.  

 

A hidakkal kapcsolatban a legtöbben a fogak lecsiszolásától tartanak. A sérült fogakat preparálja a szakember, majd a híd elkészülése után a szomszédos fogakra kerül az rögzítésre. Attól is gyakran tartanak a páciensek, hogy a pillér fogak meggyengülnek majd ettől az igénybevételtől. Felmerül továbbá az a kérdés is, hogy mi a helyzet, ha a pillérfog sérül, szuvasodik és esetleg annak eltávolítása válik szükségessé. Sajnos tény, hogy még a szájhigiéniára való fokozott odafigyelés esetén is előfordulhat szuvasodás, hiszen ezt genetikai tényezők is befolyásolják. Készíttessünk ekkor újabb hidat, amely nem kevés plusz költséget jelent majd?

 

Napjainkban létezik olyan megoldás, amely mellett egyre többen teszik le a voksot hatékonysága, esztétikussága és megbízhatósága miatt. Nem más ez, mint az implantátum beültetése, melyet az elvesztett fog helyén meg lehet oldani. Az implantáció kiválóan alkalmas arra, hogy helyreállítsuk a rágóképességet, a hangképzést és persze esztétikai okok is szólnak mellette. Ugyan az eljárás hosszadalmas, és szükség lesz a fogorvos többszöri felkeresésére, de a modern módszer bizonyul mégis a leginkább kíméletesnek és praktikusnak bizonyul.  

 

Amennyiben nincs lehetőség a híd elhorgonyzására, akkor is érdemes az implantációban gondolkodni, de akár egyetlen fog hiánya is pótolható segítségével. Mivel a beültetett implantátum általában nincsen kapcsolatban a szomszédos fogakkal, így tisztítása is tökéletesen megvalósítható. Ez híd esetében néha bizony problémás lehet, ráadásul az alatta levő fog is romlásnak indulhat, ami további problémákat vet fel.  

 

Az implantátumot csavarral rögzíti a szakember a csontban, tulajdonképpen az eredeti fog gyökerének helyén. A csavar anyagából és felületi kialakításából adódóan tökéletesen beépül a szervezetbe, és így terhelhetősége sem hagy kívánnivalót maga után. A titán csavarra kerül rögzítésre a beépülést követően az implantátum felépítménye. A legtöbb páciens esetében gond nélkül alkalmazható a fogpótlás e módja, ám idősebb életkorban érdemes konzultálni a többi
kezelőorvossal. Jó hír viszont, hogy ma már a csontpótlásra is lehetőség nyílik, így javítható az implantátum rögzülésének esélye még a kritikus esetekben is.

 

Bővebben az implantátumról itt olvashat, valamint a híddal történő fogpótlásról itt!

Online bejelentkezés