Mitől függ a fogszabályozás ára?

Mitől függ a fogszabályozás ára?

A rendezett fogsor a vonzó megjelenés szerves részét képezi. Szerepe azonban sokkal több pusztán az esztétikumnál, hiszen hatással van a rágóerőre, az állkapocsra, valamint a fogak egészségi állapotára is. A szabálytalan fogsor ugyan örökölhető is, de az esetek egy részében a gyermekkori rossz szokások állnak a háttérben. Fogszabályozás konzultációnkon azonban bárki kiderítheti, mely készülékkel érhető el a legszebb és legjobb végeredmény.

Ha elmarad a szabályozás, a fogászatot akkor sem ússzuk meg, mert így vagy úgy biztos, hogy szembe kell majd néznünk a szabályozatlanság miatti problémákkal. Ekkor pedig sorozatos beavatkozásokra, tömésekre, gyökérkezelésre, koronák készítésére, vagy akár fogvesztésre is készülhetünk.

Cikkünkben nem csak azt mutatjuk be, hogyan alakulnak a fogszabályozó készülék árak, de az is kiderül, hogy az egyes készülék típusok milyen rendezetlenséget képesek kezelni.

 Fogszabályozás árak

Fogszabályozás árak

Hagyományos és esztétikus külső fogszabályozók

A klinikánkon használt, kívülre rögzített eszközök egy fő ismérve, hogy finom biológiai erőket kifejtve dolgoznak a harapásodon, mozgatják a fogaidat, alakítják a mosolyod. A hagyományos és esztétikus, lágy erőkkel működő fogszabályzók a fogat és csontot is kímélik, gyengéden rendezik vissza a helytelenül álló fogakat. Ezekkel a komfortos viselést biztosító professzionális szabályozókkal akár a foghúzás is elkerülhető és nemcsak rövidíthető a kezelés, de ritkítható a rendelői vizitek száma is.

A Signature III kiváló esztétikával bíró fogszabályzó rendszer. A kerámia alapanyagú tappancs kivitelezése ízléses, kialakítása nagyfokú kényelmet biztosít. Az esztétikus és kerámia tappancsok kiemelkedően esztétikus összhatást nyújtanak a mindennapok során, mialatt még az elszíneződésnek is ellenállnak. A fogorvos számára megbízható ragasztási feltételeket, a kezelés végén pedig könnyű bontást biztosítanak. Fém ív helyett az eszköz esztétikus ívekkel is kiegészíthető, a tökéletes megjelenés érdekében és még így is olcsóbbak, mint a professzionális CAD/CAM tervezést igénylő láthatatlan, sínes módszerek.

Clear Aligner – láthatatlan fogszabályozás

A Clear Aligner egy olyan fogszabályozó, amely teljesen észrevételen marad a viselésekor, hiszen nem tartalmaz fémet, helyette egy speciális, puha és átlátszó műanyagot használnak a szakértők. Ennek segítségével ez enyhébb fokú és a közepes rendellenességek korrigálhatóak. A kezelések körülbelül negyedénél van lehetőség ilyen eszközzel eredményt elérni.

A digitális vagy manuális tervezés során elkészült síneket legalább napi 22 órán át hordani kell, ám semmilyen problémát nem okoznak azok a beszéd és az étkezés kapcsán. Egy sínt körülbelül két hétig kell viselni, és amikor azt már könnyedén fel lehet helyezni a fogakra, akkor egy újabb, a korrekciót elősegítő sínre célszerű váltani. Ennek köszönhetően a nyomási, húzási irányok a megfelelő módon valósulnak meg. Ha az állcsontok között jelentősebb eltérés nincsen, akkor gond nélkül alkalmazható ez a módszer. A gyártási technológia végett a készülék ára jóval magasabb, mint a hagyományos, kívülre ragasztott szabályozóké.

Belső fogszabályozó

Alternatív megoldás azon páciensek számára, akiknél a Clear Aligner nem alkalmazható módszer, vagy képtelenek betartani annak napi 20-22 óra viselését. A belső vagy nyelv felőli készülékkel hatékonyan helyrehozhatók a kisebb és nagyobb torlódások, a módszer azonban egy nehezebben megszokható megoldást jelent a felnőttek részére. Ennél a készüléknél ugyanis a fogak nyelv felőli oldalára ragasztják fel a bracketeket, így maradhat láthatatlan a készülék egy külső szemlélő számára.

Összességében elmondható róla, hogy nehezebb megszokni, viselni, tisztán tartani, meg kell tanulni vele beszélni, a precíziós tervezés és kivitelezés pedig jelentősen megdobja a költségeket, így jóval drágább lesz a hagyományos szabályozónál.

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

Rögzített fogszabályozót követő retainer sín

Első körben fontos tisztázni az éjszakai fogszabályozó fogászati kezelés során betöltött szerepét és jelentőségét. Az éjszakai szabályzó elnevezés nem kimondottan helyes, tévesen gondolják a páciensek, hogy az éjszakai fogszabályozót ténylegesen csak alváshoz kell viselni. Valójában ezeket a kivehető fogszabályozó készülékeket legalább 12-14 órát kell hordani a kívánt eredmény elérése érdekében.

A retainer síneket a kivehető eszközök közé soroljuk, viszont ennek a készüléknek más a funkciója. Ez a rögzített készülék eltávolítását követően segít a fogaknak a helyes pozícióban maradni. Jellemzően éjjel hordható. A helyben tartó, retenciós készülék másik típusa lehet rögzített is. Ezt a front fogak belső felületére ragasztják, hasonlóan a belső szabályozóhoz, csak itt nincsenek tappancsok, ezáltal szinte észrevehetetlen. Ez egy folyamatos utógondozás, segít, hogy a nappali időszakban se maradjunk helyben tartó eszköz nélkül. A sínt és a belső eszközt klinikánkon együttesen alkalmazzák a szakemberek.

Funkcionális trénerek

A trénerek szerepe elsősorban nem a fogak szabályozásában mutatkozik meg, hanem inkább az állcsontok növekedésére van hatással. Bizonyos értelemben tehát a fogszabályozós kezelés előszobájának tekintjük. Az általa elért eredmény hatására a rögzített fogszabályzó kezelést már egy jobb helyzetből indíthatjuk, melynek köszönhetően a kezelés egyszerűbb és rövidebb lesz.

Segítenek a gyermekkori rossz szokásokról való leszokásban a tejfogazat időszakában. Vegyes fogazat idején pedig -amikor tejfogak is vannak még a maradó fogak mellett-, szintén hatékonyan támogatja a rossz szokás elhagyását. Segíti az állcsontok helyes növekedését és az egymáshoz viszonyított helyzetüket korrigálja. Jelentős javulást hozhat a mélyharapás, valamint a nyitottharapás kezelésében. Hátrányai közé sorolható, hogy a napi 12-14 órányi hordást a gyermekek szülői kontroll hiányában nehezen tudják tartani. Az eszközök csak kismértékű fogmozgatásokat képesek kezelni, később még szükség lehet rögzített készülékes kezelésre is.

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Online bejelentkezés

Hatékony megelőzés éjszakai harapásemelővel

Az éjszakai harapásemelő funkciója alapjaiban tér el minden fogszabályozó eszközétől. Ezeket akkor alkalmazzuk, ha a páciens harapási – gnatológiai problémákkal küzd. A jellemzően stressz okozta éjjeli csikorgatás, szorítás olyan komoly gondokhoz vezethet, mint a krónikus fejfájás, állkapocs ízületi fájdalmak, fogak erőteljes lekopása miatti harapási rendellenességek, fogfájás.

Amikor egy nagyobb mértékű fogpótlással elkészül az orvos, éjszakai harapásemelő használatát is előírja, hiszen sokan nincsenek tisztában azzal, ha éjjel csikorgatnak vagy szorítanak. Ráadásul ez élethelyzettől függően akármikor megjelenhet. A harapásemelő lényege, hogy az állkapocs komolyabb mértékű, öntudatlan igénybevételekor tehermentesíti a fogsort, eloszlatja a terhelést, mellyel nem csupán az állkapcsot kíméli, de az új fogpótlásnak is hosszabb élettartamot biztosít. Harapásemelőt akár a saját fogaink megkíméléséhez is viselhetjük, bármikor kérhetjük a fogorvostól, minimális költséggel jár, de sokkal nagyobb bajt előzhetünk meg vele.

 gyermekkori fogszabályozás

gyermekkori fogszabályozás

Gyermekkori fogszabályozás: miért érdemes még fiatalon belevágni?

A túlnyomó részt szájon át történő lélegzés, a sokáig tartó ujjszopás, vagy a fogaknak a nyelvvel való lökdösése arra kényszerítik a fogakat, hogy alkalmazkodjanak az efféle behatásokhoz, és innentől szinte egyenes út vezet a szabálytalan fogsorhoz. A későbbiekben viszont már nem csak az esztétikum kerül fókuszba, hanem a fogsor egészsége is. Az egymásra dőlő, ferde fogakat nehéz megfelelően tisztítani, ennek pedig fogágybetegség és szuvasodás lehet a következménye.

A már említett trénerek használatát azért javasoljuk mert a kiskori fogazati problémák elkerülésében rendkívül hatékony módszernek bizonyultak. A trénereket a fogazat sajátosságainak megfelelően cserélni kell, egy-egy típusnak különböző keménységi fokozataival kell dolgozni ilyenkor. Ha csak torlódással vagy fogfejlődési zavarral van dolgunk és később sem lesz harapási eltérés, amit korrigálni kellene, akkor jóval kisebb anyagi ráfordítással úszhatjuk meg, mint a teljes fogszabályzó kezelést.

Egy-egy komolyabb harapási diszfunkció kezelése azonban elengedhetetlen és a teljes fogszabályozási folyamatba be is építi a kezelőorvos. Ezzel együttesen, a fogak rendezésére a legtöbbször külső fogszabályzó készüléket használnak az orvosok. Fiatal korban viszonylag könnyebb a fogazat szabályozással való rendezése, mert a csontfejlődés még nem zárult le. A gyermek fogszabályozás tehát lényegében a legkisebbek legelső fogainál funkcionális eszközökkel kezdődik és a rögzített készülék viselésével zárul.

Így lehet támogatott a fogszabályozás 18 év alattiaknak

Jó tudni, hogy az egészségügyi alapellátást és szakellátást a 18 év alatti, nappali tagozatos diákok ingyenesen vehetik igénybe, ám a fogszabályozás esetében, -igaz kedvezménnyel-, ott is fizetni kell a készülékekért. A kedvezmények és ingyenesség ellenére mégis egyre többen választják a magánklinikák fogszabályozó kezeléseit. Noha a költségek jellemzően magasabbak és a fogszabályozó készülékhez itt nem igényelhető meg az állami támogatás, a személyre szabott ellátás, valamint a kiforrott szaktudás óriási előnyt és biztonságot jelent a legtöbb szülő és páciens számára. Ráadásul a kedvezményeket 18 éves kortól már egyébként sem lehet igénybe venni még az állami ellátásban sem, tehát marad a minőségi magán szolgáltatás tapasztalt szakorvosokkal.

Fogszabályozás felnőttkorban: sosem késő tenni a szép és egészséges mosolyért

Bár fiatalon viszonylag gyorsan korrigálhatóak a rendellenességek, de a későbbiekben is van lehetőség arra, hogy megvalósítható legyen a szabályos fogsor. A felnőtt fogszabályozás ugyan tovább tarthat, de türelemmel és a megfelelő készülék viselésével előbb vagy utóbb a vágyott mosolyt láthatja majd a tükörben a páciens.

Az árak mindig több tényező függvényeként alakulnak. Nem mindegy, hogy melyik klinikára esik a választás és persze a fogszabályzó készüléken is sok múlik:

  • A hagyományos, fém bracketekkel rendelkező típus kedvező ára és hatékonysága miatt is nagy népszerűségnek örvend.
  • Amennyiben fontos a láthatatlanság, akkor lehetőség nyílik a kivehető, áttetsző műanyag sínek alkalmazására, vagy akár a nagyfokú szabálytalanságokat is kiválón korrigáló porcelán fogszabályzó használatára. Ez utóbbiak költségesebbek, de láthatatlanságuk miatt mégis kedveltek.
  • Egy évekig tartó kezeléskor nem csak a készülék árával kell számolni, hanem azokkal az alkalmakkal is, amikor a szakember a készüléket aktiválja, vagy új sínt készít a megváltozott fogazati körülményeknek megfelelően.

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Online bejelentkezés

Megéri minőségi kezelést választani

A preferált fogszabályozó eszköz fogorvosonként eltérő lehet, ezért célszerű nem kifejezetten eszközt, sokkal inkább szakértőt választani magunknak. Ha ez sikerült, akkor nyugodtan bízhatunk a javaslatában, hiszen az ő érdeke a mi elégedettségünk. Számára is fontos, hogy könnyen gyorsan tudjon az eszközzel dolgozni, így abban is bízhatsz, hogy minőségi eszközöket fog javasolni. A professzionális ellátásba ugyanis nem fér bele az olcsó vagy gagyi eszköz, hiszen a legtöbb esetben az a fogszabályozó orvos munkáját is jelentősen megnehezítené.

Így kerülheted el a tapasztalatlan fogorvost és a kellemetlen élményeket:

1. Kérj tanácsot olyan ismerősödtől, aki már átesett a beavatkozáson. Az egyéni benyomások, tapasztalatok, ajánlások sokat segítenek.

2. Írd össze a kérdéseidet és érkezz listával az első konzultációra. Nincs buta kérdés, csak fel nem tett kérdés. Ha úgy érzed, nem figyel rád, nem válaszol, jobb másik orvos után nézni.

3. Ha az orvos semmilyen diagnosztikai felvételt nem kér és nem vesz lenyomatot a tervezéshez, a kezelési terv készítéséhez, az komoly szakmai aggályokat vethet fel.

4. Ha az orvos nem kér vagy nem végez előzetes fogkőeltávolítást és állapotfelmérést, nem tömi be a lyukas fogat …stb., egyszóval nem végez szanálást. Gyanús, hogy nem a megfelelő kezekbe kerültél.

A professzionális első konzultáció során a költségek átbeszélése, az anyagi lehetőségeidhez való igazodás legalább olyan fontos szempont, mint az, hogy a használat hogyan illeszkedik majd a mindennapjaidba. A kezelés a készülék felhelyezésével veszi kezdetét, ám ezzel még nem ért a végéhez a történet, hiszen a rendszeres kontroll nélkülözhetetlen a szabályozás során. A szakembernek ugyanis folyamatosan képet kell arról kapnia, hogy milyen változások mennek végbe a fogaidon és a megfelelő irányban alakul-e a fogsor. A fix fogszabályozó készüléket ilyenkor állítja át neked úgy, hogy azok a további változásokat szolgálják.

A nyelv felőli, rögzített fogszabályozót klinikánkon nem teljes fogszabályozó kezelésként alkalmazzuk, hanem retenciós készülékként. A kezelés végén, a kívülre rögzített szabályozó eltávolítása után a fogak belső felszínére kerül fel egyfajta belső szabályozóként. Mivel a külső szabályzókkal gyorsabb a kezelés, ezért a belülre ragasztottat – speciális formában – “helyben tartóként” alkalmazzuk, mely a fogak új pozícióban történő rögzülését segíti. Viselése kényelmes, a beszédet egyáltalán nem zavarja.

Kezelést végző orvosaink:

Online bejelentkezés