Teljes fogpótlás? Nem csak az esztétikum érdekében fontos!

fogpótlásTeljes fogpótlás? Nem csak az esztétikum érdekében fontos!

Fogaink állapota nagyrészt a mindennapi szájhigiéniának köszönhetően hosszú éveket át kifogástalanul megőrizhető. Tény viszont, hogy a nem megfelelő táplálkozás, a minőségében és mennyiségében hiányosságokat felvető fogmosás, vagy például a genetikai tényezők egyértelmű hatással vannak arra, hogy mennyi ideig örvendhetünk a saját fogak jelentette kényelemnek. A szakemberek manapság már minden fogászati kezelés során arra törekednek, hogy a saját fog megőrizhető legyen. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a nagyfokú romlás következtében annak eltávolítása válik szükségessé. Ugyan kétségtelen, hogy a híd, vagy a manapság nagy népszerűségnek örvendő fogászati implantátum remek megoldást kínálnak a foghiány ellensúlyozására, de jelentős mennyiségű hiányzó fog esetén a részleges, vagy a teljes fogpótlás szokott szóba kerülni.

 

A foghiány nem csak esztétikai probléma!

A hiányzó fogakra sokan hajlamosak úgy tekinteni, hogy kizárólag esztétikai gondot jelentenek. Tény pedig, hogy mind a táplálkozásra, mind az emésztés hatékonyságára rányomja bélyegét az, hogy rendelkezünk-e elegendő foggal. A hiányzó fogak helyén az íny és az alatta levő csontállomány is elkezd leépülni, hogy a beesett arcról és a beszéd érthetőségéről már ne is szóljunk. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy az időben elkészített fogpótlás valóban jelentős hatással van az életminőségre.

 

A jó műfogsor ismérvei

Sokan tartanak a műfogsor viselésétől, pedig a megfelelően elkészített, minőségében is ideális teljes fogpótlás kiválóan rögzül a helyén és kényelmes viseletet nyújt egész nap. Minek köszönhető ez? Több terület is befolyásolja, hogy rögzül-e a kivehető eszköz, így az arcizomzat, a gravitáció, a rágásra kifejtett nyomás és a speciális kialakítás együttesen gondoskodnak arról, hogy a műfogsor a helyén maradjon. A teljes fogsor implantátum nem csak visszaadja a rágás és a harapás lehetőségét, de esztétikai értéke sem elhanyagolható. A teljes fogpótlás árak fogívenként már 100 ezer forint alatti összegért elérhetőek, ám az elkészült eszköz értéke a mindennapi használhatóság terén tulajdonképpen felbecsülhetetlen.

 

Egyszerűen viselhető protézis

A teljes fogsor pótlás rendszerint akkor válik aktuálissá, ha a páciens már nem rendelkezik annyi foggal, ami a részleges fogsor rögzüléséhez szükséges lenne. Az elkészült fogsorhoz néhány hét alatt hozzá lehet szokni, ám addig némi kényelmetlenség érezhető. A kezdeti érzékenység, vagy az időszakosan megnövekedett nyálmennyiség azonban csak időszakos tünetek, és amint hozzászokik a szájüreg a műfogsor jelenlétéhez, ezek a negatívumok megszűnnek. Fontos, hogy kezdetben ne vegyük ki a protézist, így ugyanis annak megszokása gyorsabb lehet. Amint már természetesnek tűnik viselés, akkor éjszakára a fogíny pihentetése érdekében is érdemes eltávolítani azt.

Szájhigiénia, ami mellett nem mehetünk el

A teljes lemezes fogpótlás esetén van egy terület, melyre mindenképpen figyelmet kell fordítanunk majd, ez pedig nem más, mint a szájhigiénia. Az íny és a szájpadlás puha sörtéjű fogkefével történő megmosása reggel és este is szükséges, hiszen ezzel eltávolítható a lepedék. A műfogsorok tisztításához speciális ápoló készítményre van szükség, és célszerű a biztonságra is ügyelni. Legjobb, ha egy törölköző felett végezzük a tisztítást, így elkerülhető, hogy leessen az eszköz. A pezsgő fogsortisztító készítmények remek választásnak bizonyulnak.

 

A teljes műfogsor viselésének köszönhetően visszanyerhető az arc teltsége és az étkezések sem jelenthetnek többé problémát. A fogsor teljességének visszanyerésével magabiztosságunk is növekedni fog, ami szintén kiemelt jelentőséggel bír az életminőség javítását és az emberekhez fűződő viszonyunkat illetően. A Clinident Fogászati Centrumban profi szakemberek segítenek abban, hogy a minden szempontból egyéni adottságaihoz illeszkedő teljes fogpótlás elkészülhessen, és újra vonzó mosolynak örvendhessen.