Esetbemutatás: Fogpótlás variációk híddal, implantátummal, fémmentesen

Esetbemutatás: Fogpótlás variációk híddal, implantátummal, fémmentesen

Ékszer allergia egyenlő fogászati allergia?

„Edina azért keresett meg bennünket, mert ékszer viselésére egyre sűrűbben tapasztalt viszkető bőrirritációt. A korábban készített fémkerámia fogkorona pótlásai körül pedig jellemzően meg nem szűnően vörös, duzzadt az íny, annak ellenére, hogy rendszeres kontrollok alkalmával nem találtunk kiugró szájhigiénés problémát. 

A konzultáción együttműködően elfogadta az allergia teszt elvégzését, hiszen ő is szeretett volna a tünetek végére járni és lehetőség szerint meg is szabadulni tőlük. A teszt azonban alátámasztotta az alapos gyanút. Edina a fogászati pótlásokhoz használt fémötvözetre, annak egyes alkotó elemeire is érzékenyéggel reagált. A tünetek idő közben alakultak ki nála, először az ékszerek viselésekor tapasztalta a kellemetlenségeket, majd később a fogpótlásai körül is megjelentek az irritált ínyszélek.

A fémkerámia híd eltávolítása után Edina azonnal ideiglenes korona pótlást kapott, hogy további kellemetlenséget már ne kelljen tapasztalnia.

 foghíd

foghíd

Cirkónium korona készítése során több próba is volt, hogy a váz széli zárása megfelelő legyen és a korona tökéletesen illeszkedjen a fogakra. Az irritáló anyag kiiktatásával az íny szépen regenerálódott.

 vázpróba

vázpróba

Edina az első éves kontrollon már 100 %-ig panaszmentes és tökéletesen elégedett volt a már bejáratott cirkon foghíd pótlással és -a megszűnt irritáció nyomán- az egészséges, feszes, rózsaszín ínnyel.”

 fogpótlás

fogpótlás

Fémmentes cirkon fogkorona és fémkerámia fogkorona egy szájban

„Alíz ügyvédként dolgozik, ami a megjelenését mindig is nagyító alá helyezte, így elhatározta feljavítja, tökéletesíti a megjelenését és teljesen felújítja a mosolyát. A front fogak gyermekkori gyógyszerszedés miatt -bár egészségesek voltak – szürkés barnás színezetűkké váltak.

Allergia vizsgálatot követően orvosával a fémmentes és fémvázas fogkorona és foghíd pótlások kombinációja mellett döntöttek. Fent és lent is a front területen szemfogtól szemfogig 6-6 db cirkónium koronafog pótlás készült, hogy a lehető legélethűbb mosoly születhessen. Az alsó rágófog hiányát fémkerámia porcelán foghíd megoldással pótolták, valamint az összes többi rágófog fémvázas porcelán koronafog pótlást kapott.

 fogpótlás

fogpótlás

Tökéletes porcelán leplezés a rágófogak fémvázán és a cirkon fogkorona vázán.

 cirkon korona

cirkon korona

 cirkónium korona

cirkónium korona

Alíz a beragasztás után szinte azonnal megfelejtkezett a koronákról. Hála a fogkorona és foghíd pontos illeszkedésének, a tökéletesen beállított harapási magasságoknak, fogpótlásai komfortos viseletet nyújtanak már az első pillanattól fogva. Élvezi a mosolygást, a beszélgetéseket és munkamegbeszéléseket is.”

 cirkónium korona

cirkónium korona

 cirkónium korona

cirkónium korona

Implantátum beültetés és implantátum híd foghiányok megszüntetésére

„Katalin Németországból tért haza, hogy fogait helyrehozza. Az front területek elszíneződésein túl a hangsúly a hátsó régió, a rágó fogak helyreállításán volt. Sajnos a moláris fogak olyan rossz állapotban voltak, hogy szájsebész a foghúzás mellett döntött. Katalin nem akart kivehető pótlással élni, ezért az implantátum beültetés mellet döntött.

Az első találkozásokon a tervek átbeszélésén túl fogkőeltávolítás és foghúzások történtek. A gyógyulási idő ezután 6 hét volt, mely leteltével CT felvétel készült, hogy a szájsebész-implantológus megtervezhesse az implantátumokat. A kiegyensúlyozott terheléshez, a rágóerők megfelelő elosztásához felső állcsontba három – három, míg az alsó területre két implantátum került beültetésre.

 fogászati híd

fogászati híd

Implantátumok már a gyógyulás után, a foghíd pótlások készítése során. Az implantátumok ún. implantátum felépítményeket kapnak, mely a készülő porcelán koronák csonkját képezik, erre próbáljuk fel a foghíd vagy korona fog vázát.

 fogászati implant

fogászati implant

Miután a kész fogpótlások beragasztásra kerültek, Katalinnak csupán a megfelelő szájhigiéniára a rendszeres fogászati kontrollon való részvételre kell figyelnie.

A fog implantátum árak egy egyszerűbb hídpótláshoz képest magasabb kategóriát képviselnek ugyan, ám egy olyan helyzetben, melyben nincs olyan ép, saját rágófog, amit hídpótlásba lehetne bevonni, vagyis sorvégi hiánnyal állunk szemben, leszűkíti a páciens lehetőségeit. Vagy kivehető pótlás egy életre, vagy implantátumokkal visszaszerzi eredeti rágóképességét. Katalin szerint az életminőségbéli különbség összehasonlíthatatlan és megfizethetetlen.”

 fogpótlás

fogpótlás

 fogpótlás híddal

fogpótlás híddal

Kezelést végző orvosaink:

Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

konzerváló fogászat, protetika
Szívéhez közel álló terület a gyökérkezelés és az esztétikai fogászat. Szeret olyan munkát kiadni a kezéből, mely a legközelebb áll természeteshez. Az esztétika tárgykörében az aranymetszés jelentősége érdekli újabban, melynek a fogászatban betöltött szerepéről kutató munkát is végzett.
Dr. Daubner Roland

Dr. Daubner Roland

konzerváló fogászat, protetika
Egykori páciensként pontosan tudja, hogy a betegek olyan orvos székébe ülnek be szívesen, akiben megbíznak, aki törekszik a maximális fájdalommentesség elérésére és akihez szívesen, félelem nélkül térhetnek vissza. Munkájában a minőség nem opció, hanem egy önmagával szembeni alapelvárás.
Dr. Borbély Judit

Dr. Borbély Judit

konzerváló fogászat, protetika
Diplomám 2001-ben történt megszerzése óta a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján dolgozom, 2011-ben egyetemi adjunktusi majd 2013-ban egyetemi docensi kinevezést szereztem. Szakterületem az esztétikai fogászat és a CAD/CAM technológia, azaz a fogpótlások tervezésének és készítésének számítógépes lehetőségei.
Dr. Sas Krisztina

Dr. Sas Krisztina

konzerváló fogászat, protetika
Akkor köteleződött el végleg az esztétikus fogpótlások készítése iránt és választotta hivatásaként, amikor meglátta benne a precíz munkával kivitelezhető egyediséget és szépséget és megtapasztalta a páciensek erre irányuló igényét. Így nem csupán esztétikus, de egészséges mosolyt is alkothat egy művészi vénával megáldott fogorvos.
Dr. Kőnig János

Dr. Kőnig János

konzerváló fogászat, protetika
Harmadik generációs fogorvosként a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján kezdte pályafutását. Az esztétikai fogászat, valamint a hagyományos és implantációs fogpótlások készítése jelentik számára azt a területet, melyben igazán ki tud teljesedni és képességei legjavát vetheti latba a hozzá forduló páciensek kezelésében.
Dr. Schekk Anna

Dr. Schekk Anna

konzerváló fogászat, protetika
Anna gyermekkori álma vált valóra, amikor orvosként lediplomázott. Azon szerencsések közé tartozik, akik számára a munkája a hivatása. A természetesség és szépség iránti ösztönös vonzódása vezette az esztétikai fogászat irányába. Magával ragadta a mosoly és az arc harmóniája, annak finomítása vagy éppen megalkotása.
Dr. Mihály Eszter

Dr. Mihály Eszter

konzerváló fogászat, protetika
Munkája során végül is az esztétikai fogászat választotta ki magának. Az arc karakterének újra alkotása, a koronák, héjak, mosolyok ejtették rabul a szívét.
Dr. Kelemen Anikó

Dr. Kelemen Anikó

konzerváló fogászat, protetika
A törékenynek tűnő, ám mindig mosolygós doktornő munkájában igazi maximalista, melyhez a színvonalat szakmai továbbképzésekkel és a legmodernebb technológiák megismerésével és alkalmazásával tartja fent.

Az alábbi írásunk is érdekelhet:

Fogpótlás fogászati híddal: a leggyorsabb megoldás foghiányra

Foghiánnyal küzd? Szeretné pótoltatni az elvesztett fogait? A híd megoldást jelent. Fontos mielőbb orvosolni a helyzetet a komolyabb egészségügyi problémák elkerülése érdekében:

  • A rágóképesség csökken és ennek következtében romlik az emésztés.
  • A szomszédos fogak elmozdulnak, ami idő előtti meglazulásukhoz vezethet.
  • A hiányzó fogak látványa elhanyagolt fogazat benyomását kelti.
  • A hangképzés és a beszéd érthetősége romlik, főleg az elülső fogak hiánya esetén.
  • A csontleépülés fokozódhat az elvesztett fogak helyén, ami később megnehezíti a fogpótlás készítését.

Online bejelentkezés