Fogblog

Főoldal / Fogblog
Fluoridos fogkrém és fluoridos kezelés – Kell ez nekünk?

Fluoridos fogkrém és fluoridos kezelés – Kell ez nekünk?

A fluorid egy olyan vegyület, ami a vízben, a földben, ezáltal a növényekben, állatokban és így az emberi szervezetben is megtalálható.
Kontrollált mértékben támogatja a csontjaink ellenállóképességét, erősíti a fogakat, tehát egyáltalán nem ördögtől való ez a természetes vegyület.

Cikkünkben arra kerestünk válaszokat, hogy mi történik a fluoridos fogkrém hatására, miért javasolják a fogorvosok rendelői fluoridos kezelést és milyen esetben lehet káros az egészségünkre a fluorid.

Gyermek fogorvos kezelések – melyik, hogyan zajlik, mit tegyünk utána?

Gyermek fogorvos kezelések – melyik, hogyan zajlik, mit tegyünk utána?

A gyerekeknek 20 db tejfoguk van, melyek felépítésüket tekintve nagyon hasonlóak a maradó fogakhoz. Van zománc-, dentin- és cement rétegük, valamint a belsejükben ugyanúgy ott a fogbél, -ami erekkel, idegekkel átszőtt -, tehát a tejfog is képes érezni, így fájni is.

A legfőbb különbség az, hogy a zománc réteg kicsit vékonyabb, a fogbél pedig tágabb, mint a maradó fogak esetében, így sajnos a szuvasodás gyorsabban is képes mélyre terjedni. Ennek megfelelően a gyermek fogorvos kezelések jellemzően eltérnek: nem ugyanazokkal az anyagokkal és nem is ugyanúgy történnek.

Mutatjuk a legfőbb különbségeket!

Fogágybetegség után ínyplasztika – helyreállítás parodontológiai műtéttel

Fogágybetegség után ínyplasztika – helyreállítás parodontológiai műtéttel

Azzal már a legtöbb páciens tisztában van, hogy milyen következményekkel jár a fogászati szűrővizsgálat és a fogkőeltávolítás hiánya. Egyrészt a fogak gyors romlását, fogszuvasodást és foggyulladást tapasztalhatunk, másrészt a fogkőtől begyullad és fájdalmassá válik az íny, fogmosáskor pedig vérzik. A gyulladást a fogkőben lévő baktériumok idézik elő, melyek idővel az egész fogágy, az íny, a csont és a fogak létét is veszélyeztetik.

Gnatológia – megoldás állkapocs problémákra

Gnatológia – megoldás állkapocs problémákra

A rágás tudományaként is említik a fogászat azon szakterületét, mely leginkább az elmúlt években került hangsúlyosabban a szakmai figyelem középpontjába és ezzel a páciensek látókörébe.
Manapság egy igényes fogászati klinika, nem csupán a megelőzés fontosságát hangsúlyozza, hanem azzal is foglalkozik, hogy a páciensek hosszú távon is egészséges fogazattal éljenek.
Ebben segít a gnatológia. A szakember által meghatározott paraméterekhez készült professzionális tömések és fogpótlások biztosítják az egészséges rágószervi működést, mellyel elkerülhetjük a fogak és rágóizomzat túlterhelését és tehermentesíthetjük az állkapocsízületet.

Fogászati CT vizsgálat – miért van rá szükség?

Fogászati CT vizsgálat – miért van rá szükség?

A fogászati CT – másnéven 3D fogröntgen- elterjedt képalkotó eljárás, melyet manapság már nem csak CT vizsgálati magánrendelésen, speciális laborokban tudunk elkészíttetni. A 3 dimenziós fog CT a magánfogászat professzionális diagnosztikai szolgáltatása.
Többnyire azokban rendelőkben érhető el, ahol szájsebészet szakrendelés is működik. A páciensnek nem kell külső helyszínre mennie, időpontot egyeztetnie egy CT vizsgálatra, mert egy helyen elérhető a professzionális diagnosztika és a beavatkozás is, tehát felgyorsítható az első konzultáció és kezelési terv összeállításának a folyamata.

Megelőző kezelések

Megelőző kezelések

Az afták a szájnyálkahártya ismeretlen eredetű fájdalmas, időről időre visszatérő fekélyei. Vérbő udvarú, sárgás-fehéres hártyával borított seb, mely érintésre, evésnél, beszédnél heves fájdalmat okoz.
Akut és krónikus gyulladásos folyamat, amelyből baktériumok és azok toxinjaik juthatnak más, távoli szervekbe, ahol gyulladást, másodlagos betegséget okozhatnak.Fogmosási szokásaink, tudásunk, vagy nem tudásunk nagyban hozzájárul fogaink állapothoz. A fogmosás egy olyan tevékenység, amit soha, sehol, senki nem tanít, így az emberek túlnyomó többsége nem is végez helyesen. Pedig fogainknak egy életen át kellene elkísérnie és nem csupán a rágás, beszéd és esztétikum az elsődleges funkciója.

Összes tudnivaló és tipp a baba fogzás otthoni kezeléséhez

Összes tudnivaló és tipp a baba fogzás otthoni kezeléséhez

A fogzás tünetei kapcsán sok tévhit kering a szülők körében, ezért összegyűjtöttük a legjellemzőbb tüneteket, melyeket a fogzás ideje alatt tapasztalhatunk gyermekünkön.
Amikor az újszülöttel hazaérkezünk, a legtöbb esetben el kezdődik az a bizonyos hasfájós korszak, mely sokszor úgy tűnik, soha nem ér véget.

A szülők kimerülnek, a baba pedig csak sír. Sír, ha éhes, sír, ha evett. Néha pedig tart néhány perc szünetet. Sőt alighogy véget ér ez az szülőknek és a babának is nehezebb időszak és végre nyugodtan pihenhetne a család, be is indul a kisbaba fogzása.

Szuvas tejfog: ez történik, ha a tejfog kilyukad

Szuvas tejfog: ez történik, ha a tejfog kilyukad

A tejfogakat megjelenésüktől kezdve úgy kell ápolni, mint a maradó fogakat. Gondozásuk egyrészről azért fontos, mert a gyerekek kb. tizenkét éves korukig élnek együtt tejfogaikkal, másrészről a tejfogak szuvasodásának a maradó fogak is kárát láthatják.
Ha a maradó fogak olyan szájba törnek elő, ahol szuvas tejfog is van, sokkal nagyobb eséllyel kezdenek el azok is kilyukadni, hiszen rögtön érintkezésbe kerülnek a sok szuvas elváltozást okozó baktériummal.
Mit tehet a szülő, hogy a fájdalmas élményeket elkerülje a gyermeke? Cikkünkben bemutatjuk mire kell figyelni!

Ezek a foggyulladás tünetei, így kezeljük házilag

Ezek a foggyulladás tünetei, így kezeljük házilag

A fogszuvasodás következményét már jól ismerjük: a sérült fogzománc miatt a baktériumok és szennyeződések akadálytalanul a fog belsejébe juthatnak, ahol akár komolyabb fájdalommal és nem ritkán gennyképződéssel járó gyulladást váltanak ki.
Cikkünkből megtudhatod, mit jelentenek a tüneteid, mit tehetsz otthon a fájdalom ellen és hogyan kezelheted a fogorvosi beavatkozásig is biztonságosan a gyulladásban lévő fogadat. Testi tüneteidre nem találod a megoldást? Tudd meg, milyen fogászati góc, gyulladás állhat a tünetek hátterében!

Foghúzás után egy héttel is fáj – 5 tipp a gyulladás ellen

Foghúzás után egy héttel is fáj – 5 tipp a gyulladás ellen

Foghúzás előtt állva szeretünk azzal tisztában lenni, milyen beavatkozás vár ránk, milyen szövődményekre számíthatunk, milyen teendőink lesznek a gyógyulás idején.
Cikkünkben azokat a komplikációkat gyűjtöttük össze, melyek jellemzően a foghúzás után jelentkezhetnek. Mire kell figyelned, milyen intő jelek, tünetek vannak és mit tehetsz azért, hogy megelőzd a kellemetlenségeket és gyors gyógyulásban legyen részed. Mit jelent egyáltalán, ha a foghúzás után egy héttel is fáj?

Gyermekkori fogváltás: ezekre érdemes figyelni

Gyermekkori fogváltás: ezekre érdemes figyelni

A gyermekek fogváltásának időszaka nagyjából egybe esik az iskolaérettséggel. A fogváltás azt jelenti, hogy a tejfogak gyökerei lassanként felszívódnak a maradó fogak nyomásának hatására, meglazulva pedig egyre jobban billegnek egészen addig, míg egy harapás közben ki nem fordulnak. Mivel a gyerekeknek 20 tejfoga van, a felnőttnek pedig 32 maradó foga, így könnyen kiszámolható a különbség, ami azt is jelenti, hogy nem csupán fogváltásról van szó, hanem új fogak előbújásáról is.

Az egészséges fogak felépítése és anatómiája

Az egészséges fogak felépítése és anatómiája

Régóta nem kérdés, hogy fizikális egészségünkhöz a fogaink állapota is nagyban hozzájárul, sőt az egészséges és esztétikus fogazat szociális előmenetelünkre is hatással van. Alapvető funkciójuk természetesen a táplálék aprítása, őrlése, az emésztéshez történő előkészítése, de ne felejtsük el, hogy társas kapcsolataink alakulását is nagyban meghatározza az ápolt külső nyújtotta jó közérzetünk. Így az esztétikus mosoly és annak a beszédben betöltött szerepe is jelentős.