Fogblog

Főoldal / Fogblog
Fémes íz a szájban – Mi okozza, mi a megoldás a tünetekre?

Fémes íz a szájban – Mi okozza, mi a megoldás a tünetekre?

Évente több százezer ember keresi fel az orvosát olyan ízleléssel vagy szaglással kapcsolatos problémák miatt, mint például a fémes íz a szájban. A kellemetlen tünet számos, különféle rendellenesség miatt alakulhat ki. Előidézhetik egyes hiányállapotok, de akár betegségek is.

A probléma anélkül is megszűnhet, hogy beavatkoznánk, olykor azonban alapbetegséget jelez, amely bizony orvosi ellátást igényel. Ha tehát a tünet nem múlik, s már egy ideje kénytelenek vagyunk eltűrni, akkor alapos kivizsgálásra és talán életmódváltásra is szükség lesz.

Magán fogorvos választás – Szakértelem, amire szükségünk van

Magán fogorvos választás – Szakértelem, amire szükségünk van

Egy jó magán fogorvos Budapest szívében nélkülözhetetlen segítséget jelenthet, ha az ember fogászati problémákkal küzd. Legyen szó fogszuvasodásról, fogpótlás készítéséről vagy Irányított Biofilm Terápiáról, az emberek többsége az életre szóló választásban hisz.
Olyan fogorvost akarunk, akiben megbízhatunk, aki mellett kitarthatunk, és aki egy fogas baj mögött a beteget is észreveszi.
Hogy miért? Azért, mert a szaktudás és a tapasztalat mellett legalább annyira fontos a bizalom. Sok páciens a mai napig tart a fogászati kezelésektől, nagy részük emiatt odázza el a szükséges ellenőrzéseket. Márpedig egy empatikus orvos sokat segíthet abban, hogy az ember leküzdje a fogorvostól való félelmeit és, hogy pozitívan álljon a rendszeres kontroll vagy a szükséges kezelések elé.

Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

Az otthoni szájhigiéniás szokásaink minősége, fontos szerepet játszik a fogászati problémák megelőzésében, de emellett az is elengedhetetlen, hogy fogaink állapotát rendszeresen, szakemberrel is ellenőriztessük. Ez a lépés nem kihagyható, ugyanakkor a helyes fogmosás elsajátításával és a professzionális fogkőleszedés segítségével a fogászati székben töltött időt minimálisra csökkenthetjük.

Az egészséges mosoly, a száj, a fogágy, a fogak és íny rendkívül értékes tulajdonunk! A jó szájhigiénia növelheti az élet élvezetét, az önbizalmunkat, hozzájárul az egészséges önértékeléshez. Ilyen előnyök mellett pedig bőven van okunk megőrizni és védeni fogaink épségét.

Bölcsességfog gyulladás – tünetek, otthoni teendők, kezelés

Bölcsességfog gyulladás – tünetek, otthoni teendők, kezelés

Evolúciós szempontból a legtöbb bölcsességfog már inkább csak valamilyen csökevénynek mondható, hiszen sem alakját, sem méretét tekintve nem tudná eredeti funkcióját betölteni. Többeknek már a fog csírája is hiányzik, akiknek meg van, azok többsége meg is tapasztalja, hogy milyen egy bölcsességfog gyulladás. Manapság sajnos már az a ritka, ha valakinek nem okoz gondot a leghátsó, legutolsó fog.

Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

Az irányított biofilm terápia (Guided Biofilm Therapy - GBT) megalkotója a svájci EMS vállalat, mellyel forradalmasította a fogászati szájhigiénés kezelést és a fogászatban létező legmodernebb szájápolási és szájhigiénés rendszert alkotta meg.
Az Airflow Prophylaxis Master, speciális technológiájának köszönhetően messze felülmúlja a hagyományos, ultrahangos fogkőeltávolítás eredményeit.
Mit tud ez a készülék? Miben más ez, mint a hagyományos ultrahangos fogkőeltávolítás? Miért éri meg páciensként a létező legkorszerűbb szájhigiénés kezelést igénybe venni?

Fogváltás után – fogszuvasodás és a kamasz fogak panaszai

Fogváltás után – fogszuvasodás és a kamasz fogak panaszai

A tejfog problémákról és tejfog kezelésének fontosságáról már sokat hallottunk. Tisztában vagyunk vele, hogy az első fogak előbújásától gondoskodni kell a fogak tisztításáról és amíg a gyermek el nem éri a 6-7 éves kort, -hogy már a megfelelő kézügyességgel tudjon fogat mosni-, addig a szülőknek kell rendszeresen ellenőrizni és segíteni őt a lepedék eltüntetésében.

Tudjuk azt is, hogy a tejfogak épsége a maradók egészsége miatt fontos és mihamarabb hozzá kell szokni a gyermekfogászati ellenőrzésekhez is, ahol még a megelőző fogszabályozásra is tanácsot kérhetünk. De mi a helyzet fogváltás után a kiskamaszok, kamaszok fogaival? Nekik mire kell figyelniük, milyen panaszok fordulhatnak elő pubertás korban. Mire utalnak a kellemetlen tünetek?

Első konzultáció a Clinident fogászatán

Első konzultáció a Clinident fogászatán

Célunk az, hogy minél kevésbé feszélyezzen téged a még új fogászati környezet, szeretnénk, ha már az első alkalommal is ismerősként lépnél be a klinikánkra, ezért lépésről lépésre összegyűjtöttük neked, mikor mi fog történni, mire számíthatsz a látogatásod során.
Ha eldöntötted, hogy szeretnél hozzánk ellátogatni, javasoljuk, hogy ismerkedj velünk és válassz magadnak fogorvost.

Fluoridos fogkrém és fluoridos kezelés – Kell ez nekünk?

Fluoridos fogkrém és fluoridos kezelés – Kell ez nekünk?

A fluorid egy olyan vegyület, ami a vízben, a földben, ezáltal a növényekben, állatokban és így az emberi szervezetben is megtalálható.
Kontrollált mértékben támogatja a csontjaink ellenállóképességét, erősíti a fogakat, tehát egyáltalán nem ördögtől való ez a természetes vegyület.

Cikkünkben arra kerestünk válaszokat, hogy mi történik a fluoridos fogkrém hatására, miért javasolják a fogorvosok rendelői fluoridos kezelést és milyen esetben lehet káros az egészségünkre a fluorid.

Gyermek fogorvos kezelések – melyik, hogyan zajlik, mit tegyünk utána?

Gyermek fogorvos kezelések – melyik, hogyan zajlik, mit tegyünk utána?

A gyerekeknek 20 db tejfoguk van, melyek felépítésüket tekintve nagyon hasonlóak a maradó fogakhoz. Van zománc-, dentin- és cement rétegük, valamint a belsejükben ugyanúgy ott a fogbél, -ami erekkel, idegekkel átszőtt -, tehát a tejfog is képes érezni, így fájni is.

A legfőbb különbség az, hogy a zománc réteg kicsit vékonyabb, a fogbél pedig tágabb, mint a maradó fogak esetében, így sajnos a szuvasodás gyorsabban is képes mélyre terjedni. Ennek megfelelően a gyermek fogorvos kezelések jellemzően eltérnek: nem ugyanazokkal az anyagokkal és nem is ugyanúgy történnek.

Mutatjuk a legfőbb különbségeket!

Fogágybetegség után ínyplasztika – helyreállítás parodontológiai műtéttel

Fogágybetegség után ínyplasztika – helyreállítás parodontológiai műtéttel

Azzal már a legtöbb páciens tisztában van, hogy milyen következményekkel jár a fogászati szűrővizsgálat és a fogkőeltávolítás hiánya. Egyrészt a fogak gyors romlását, fogszuvasodást és foggyulladást tapasztalhatunk, másrészt a fogkőtől begyullad és fájdalmassá válik az íny, fogmosáskor pedig vérzik. A gyulladást a fogkőben lévő baktériumok idézik elő, melyek idővel az egész fogágy, az íny, a csont és a fogak létét is veszélyeztetik.

Fogászati CT vizsgálat – miért van rá szükség?

Fogászati CT vizsgálat – miért van rá szükség?

A fogászati CT – másnéven 3D fogröntgen- elterjedt képalkotó eljárás, melyet manapság már nem csak CT vizsgálati magánrendelésen, speciális laborokban tudunk elkészíttetni. A 3 dimenziós fog CT a magánfogászat professzionális diagnosztikai szolgáltatása.
Többnyire azokban rendelőkben érhető el, ahol szájsebészet szakrendelés is működik. A páciensnek nem kell külső helyszínre mennie, időpontot egyeztetnie egy CT vizsgálatra, mert egy helyen elérhető a professzionális diagnosztika és a beavatkozás is, tehát felgyorsítható az első konzultáció és kezelési terv összeállításának a folyamata.