Fogblog

Főoldal / Fogblog
Láthatatlan fogszabályozó – Típusok, árak, a kezelés lépései

Láthatatlan fogszabályozó – Típusok, árak, a kezelés lépései

Az esztétikus mosoly és szabályos fogsor sokak számára vágyott cél, hiszen a természet ilyen tekintetben nem mindenkihez kegyes. Az egymásra torlódott fogak komoly esztétikai problémát okoznak azon túl, hogy fogszuvasodással és akár fogvesztéssel is járhatnak. Nem véletlen tehát, hogy ma már egyre többen döntenek a felnőttkori fogszabályozás mellett.
De mi a helyzet akkor, ha munkahelyi elfoglaltságainkból adódóan folyamatosan kommunikálnunk kell, fontos az esztétikus megjelenés, de mondjuk a szép kiejtés is. Milyen megoldások léteznek arra, ha nem akarjuk, hogy így vagy úgy, de feltűnő legyen a fogszabályozónk viselése? Vajon létezik olyan láthatatlan fogszabályozó, amely minden problémára megoldást kínál?

Gyermek fogszabályzó – Mikor jó elkezdeni a kezelést?

Gyermek fogszabályzó – Mikor jó elkezdeni a kezelést?

Felnőttkorban az esztétikus mosoly és a rendezett fogsor nagyban hozzájárul a magabiztos fellépéshez, a könnyed kapcsolatteremtéshez és érvényesüléshez.
A gyermek fogszabályzó kezelés tehát létfontosságú hozzávaló a későbbi kiegyensúlyozott felnőttléthez.
Klinikánkon, a fogszabályozó fogorvos a gyermek korának és fogazati adottságnak leginkább megfelelő kezelést állítja össze, így már egészen fiatalon, akár óvodás korban is lehetőség van a fogak fejlődését befolyásolni.

Fogbeültetés menete és a gyógyulás. Fogpótlás fajták és árak

Fogbeültetés menete és a gyógyulás. Fogpótlás fajták és árak

A fogorvos a hiányzó fogak pótlására javasolhatja a fogbeültetés elvégzését, a foghíd pótlást vagy a kivehető pótlást, ebből a páciens választja ki, mi az, amivel együtt tud élni, amit vállalni tud.

Fontos kérdés még a fogpótlás anyaga és számos olyan részlet is, amelyekkel a fogbeültetés ára egyénre szabottan meghatározható.

Clear Aligner: láthatatlan, kivehető fogszabályozó – Budapest

Clear Aligner: láthatatlan, kivehető fogszabályozó – Budapest

Ha elzárkózol attól, hogy ragasztott fogszabályzó készüléket viselj, ám mégis szeretnél szabályos fogsort és szép mosolyt, akkor a megoldás a Clear Aligner fogszabályzó készülék lehet. A fogszabályozás ezen trendjét bár ritkább esetben alkalmazzák, Magyarországon azonban mégis hódít.

Ennek, a szinte észrevehetetlen technikának köszönhetően nem kell ragasztott fogszabályozót hordani, mégis elérhető a szép mosoly és szabályos fogsor is.

A Clear Aligner egy láthatatlan, sínes fogszabályozó rendszer, melynek viselése gyakorlatilag észrevehetetlen.

Porcelán fogszabályzó – Milyen esetben, melyiket, mennyiért?

Porcelán fogszabályzó – Milyen esetben, melyiket, mennyiért?

A fogszabályozás témakörben az esztétika és az egészség kéz a kézben jár. Az egymásra dőlt, torlódott fogak, a harapási rendellenességek ugyanis gyakran a szájhigiéniára is rányomják bélyegüket, s innentől még a legnagyobb odafigyelés ellenére is egyenes út vezethet a fogszuvasodáshoz.

A felnőtteket sokszor a fogszabályzó látványa rettenti el a kezeléstől és hagyják a fogaikat eredeti állapotukban. Pedig egy porcelán fogszabályzó nem csupán finom eleganciát sejtet, de tiszteletet és elismerést is kiválthat a fogak egészségéért tett igyekezet.

Fogtömés után fájdalom – Mi okozza, mit tehetünk ellene?

Fogtömés után fájdalom – Mi okozza, mit tehetünk ellene?

Egy fogászati kezelés után a legutolsó dolog, amire lelkileg fel vagyunk készülve, hogy az érzéstelenítés elmúlta után újabb kellemetlenséget tapasztaljunk. Valójában azonban fogtömés után fájdalom és érzékenység gyakorta jelentkezik a kezelt fogakban. Elvégre a kezelés is azért történt, mert a fog beteg volt.

A szuvasodást okozó baktériumok egyre mélyebbre hatoltak a fogban, amellyel akár a fog pulpája vagy idegei is érintettek lehetnek. Az orvos kifúrta, a beteg részeket a lehető legnagyobb alapossággal eltávolította, de, hogy a fertőzés valójában hol tart a kezelés pillanatában és a fog hogyan tud gyógyulni, az csak a kezelés után derül ki.

Cirkon fog és implantátum – A hipoallergén és esztétikus pótlás

Cirkon fog és implantátum – A hipoallergén és esztétikus pótlás

A cirkon - kerámia fogászati felhasználása több, mint 25 éve indult hódító útjára, sikere pedig azóta is töretlen. A koronákhoz és implantátumokhoz is használt cirkónium-dioxid olyan megoldást kínál a fogászatban, mellyel tartós és élethű fogpótlások készülhetnek.

A fogászati implantáció gyors fejlődésének köszönhetően manapság pedig már arra is lehetőségünk van, hogy a hiányzó fogat ne titán műgyökérrel, hanem a legmodernebb cirkon-kerámia implantátummal pótoljuk, melyre végül egy esztétikus cirkon korona készülhet.

A cirkon fog tehát egy olyan, fémmentes fogpótlás, ahol a testünkkel közvetlenül is kapcsolatba kerülő komponensek, tehát a műgyökér és/vagy a korona anyaga is cirkon-kerámia. Velük, amellett, hogy teljesen elkerülhető a fémallergia problémája, még természetes és elegáns hatást is biztosítanak.

Biokompatibilis cirkónium implantátum beültetés – Budapest

Biokompatibilis cirkónium implantátum beültetés – Budapest

Ha egy elveszett fogat a legtermészetesebb módon szeretnénk pótoltatni, akkor manapság már nem az kérdés, hogy ​​implantátummal történjen-e vagy sem, hanem, hogy mi legyen az implantátum anyaga.

A fogászati implantációs piacot hosszú évekig uraló titán implantátumok mellett mára a cirkon-kerámia is új és izgalmas technológiát jelent az elveszett fogak pótlására. Mivel pedig még manapság is folyik a vita arról, hogy a titán vagy a kerámia ​​implantátum jobb-e, ezért mindenképpen olyan szájsebészeti klinikát érdemes keresni, ahol mindkét típus beültetésével foglalkoznak, és mindkettő esetén kellő tapasztalatot is szereztek.

Cikkünkben a cirkónium implantátum legfontosabb tudnivalóit gyűjtöttünk össze!

Mozgó fog – Mi okozza, hogyan kezelik, mit tehetünk ellene?

Mozgó fog – Mi okozza, hogyan kezelik, mit tehetünk ellene?

Az emberi fogazat szünet nélkül, a nap 24 órájában különféle igénybevételnek van kitéve. A fogaink nagyon enyhén mindig mozgatható állapotban vannak, még akkor is, ha ez nem látványos. Ennek az az oka, hogy a fogak nem mereven rögzülnek az állcsontban, hanem rugalmas gyökérhártya rostok rögzítik őket, amelyek a kellő mobilitást biztosítják a mindennapos igénybevételhez.
A természetes, rostok által biztosított mozgás normálisan észrevehetetlen. Ám a legjobb mihamarabb fogászati időpontot egyeztetni ha például a mozgás érezhető, ha a rágás kényelmetlen, ha a fogak között rés jelenik meg, vagy éppen a fogselymet már nem tudjuk behúzni a fogak közé. A mozgó fog megmentése lehetséges, a probléma kezelhető, a szövődmények pedig megelőzhetők.

Letört fog vagy törött fog? Mi a különbség, melyik menthető?

Letört fog vagy törött fog? Mi a különbség, melyik menthető?

Kevés dolog ijesztőbb, mint amikor az arcot ért hirtelen ütés vagy egy étkezési baleset miatt a fog kisebb-nagyobb darabja kiesik, a fog megreped, vagy teljesen kitörik a helyéről. Az első sokk után, az ijedségen túl pedig még fájdalom és a mosolyra gyakorolt pusztító hatás lehet az, ami ilyenkor a pánik hangulatot növeli.

Sokan tapasztalnak meg hasonló fogászati ​​baleseteket, s akár azt is gondolhatnánk, hogy a letört fog és a repedt, eltört fog ugyanaz. Valójában azonban van néhány különbség a fogakra gyakorolt hatásuk között, így pedig abban is, hogy az ellátásukhoz milyen kezelés szükséges.

Leesett korona visszaragasztása – Házilag vagy fogászaton?

Leesett korona visszaragasztása – Házilag vagy fogászaton?

A koronák számos különböző okból lazulhatnak meg vagy eshetnek le. Olykor magával a koronával van probléma, míg máskor az alatta lévő foggal vannak gondok. A koronák és hidak azonban meglazulhatnak olyan külső tényezők miatt, mint például egy sérülés vagy egy kemény, rágós étel elfogyasztása.

Ha megtörténik a baj, akkor a legfontosabbnak a leesett korona visszaragasztása tűnhet, így különböző házi praktikák után kutatunk. E helyett azonban sokkal fontosabb, hogy azonnali időpontot foglaljunk a fogorvoshoz, utána pedig kövessük a leesett korona esetére vonatkozó tanácsokat.

Fogcsikorgatás ellen: azonnali kezelés harapásemelő sínnel

Fogcsikorgatás ellen: azonnali kezelés harapásemelő sínnel

Becslések szerint a rendszeres és erőteljes fogcsikorgatás és annak szövődményei a lakosság körülbelül 5-10%-át érinti. A csikorgatás gyakran alvás közben történik, de vannak, akik ébren, napközbeni tevékenység során is szorítják a fogsorukat, ha például dühösek, erősen koncentrálnak vagy szoronganak.
Ha éjjel történik, akkor a leggyakrabban nem is a csikorgató veszi észre a problémát, hanem a partner észleli először és hívja fel rá a figyelmet. A fogcsikorgatás stressz eredetű is lehet, s így akár a gyermekeknél is jelentkezhet. Az iskolai elvárások, a teljesítménykényszer, a családi problémák nagy lelki terhet jelentenek, melynek levezetése ilyenkor nem tudatosan történik.