Fogpótlás fémallergia esetén: cirkon foghíd

Fogpótlás fémallergia esetén: cirkon foghíd

Amikor a fog olyan mértékben roncsolt, sérült, vagy gyökérkezelést követően kiszáradt és törékeny, hogy épségét és hosszútávú fenntarthatóságát csak valamilyen tartós megoldás révén oldhatjuk meg, akkor kerül szóba a korona fogpótlás. Amikor pedig már nem csupán a saját fog funkcionalitását kell helyreállítani, hanem foghiányt is pótolnunk kell, akkor a fogpótlás híd is életünk szereplőjévé válik.

Komplex fogpótlások esetén, -amikor már nem csupán az esztétikum az elsődleges szempont, hanem a rágóképesség és funkcionalitás is- érdemes a tervezéskor az allergia kérdéskörével is számolni.

Fogpótlás beültetéssel vagy beültetés nélkül

Fogpótlás beültetéssel vagy beültetés nélkül

Pácienseink gyakran összetettebb problémákkal keresnek fel bennünket, mint egy-egy fog esztétikai restaurációja porcelán fogkorona vagy esztétikus porcelán héj által. A száj egészének egészségét, a fogazat funkcionális hibáit, a rágóízületek egészségét és működését is szem előtt kell tartanunk, amikor fogpótlást tervezünk, hiszen ez alapjaiban határozza meg, milyen foghíd vagy porcelán fog korona pótlás készülhet.
fogászati garancia

Amikor a hátsó régió, vagyis a rágófogak is érintettek a fogpótlás készítésében, nagyobb körültekintést és komolyabb tervezést igényel az eset. Azon túl, hogy mosolytervezés során meghatározzuk a készülő fogkorona külalakját a szem előtt lévő front területre, fontos szempont, hogy a páciens adottságaihoz képest az új pótlás ne csak a megjelenésén javítson, de a rágóerők kiegensúlyozásával a foghíd pótlás megtervezésével, esetleg implantátum beültetés hozzáadásával javítsuk fel, tökéletesítsük az adott, jelenlegi helyzetet.

Esetbemutatás: Fogpótlás variációk híddal, implantátummal, fémmentesen

Esetbemutatás: Fogpótlás variációk híddal, implantátummal, fémmentesen

Ékszer allergia egyenlő fogászati allergia?

„Edina azért keresett meg bennünket, mert ékszer viselésére egyre sűrűbben tapasztalt viszkető bőrirritációt. A korábban készített fémkerámia fogkorona pótlásai körül pedig jellemzően meg nem szűnően vörös, duzzadt az íny, annak ellenére, hogy rendszeres kontrollok alkalmával nem találtunk kiugró szájhigiénés problémát.

A konzultáción együttműködően elfogadta az allergia teszt elvégzését, hiszen ő is szeretett volna a tünetek végére járni és lehetőség szerint meg is szabadulni tőlük. A teszt azonban alátámasztotta az alapos gyanút. Edina a fogászati pótlásokhoz használt fémötvözetre, annak egyes alkotó elemeire is érzékenyéggel reagált. A tünetek idő közben alakultak ki nála, először az ékszerek viselésekor tapasztalta a kellemetlenségeket, majd később a fogpótlásai körül is megjelentek az irritált ínyszélek.

A fogpótlás ára: mennyibe kerül a porcelán foghíd kezelés?

A fogpótlás ára: mennyibe kerül a porcelán foghíd kezelés?

Amikor a megoldást keressük a foghiányra, elénk tárul a híd pótlás vagy implantátum pótlás lehetősége.

Attól függően, hogy a foghíd pótlás miből készül, lehetnek különbségek a készülő pótlás árai között. Választhatunk az egyszerűbb és olcsóbb fémkerámia porcelán korona vagy a drágább, viszont számos előnnyel rendelkező cirkónium között, amely biokompatibilis, esztétikus és allergiamentes pótlás forma.
A híd fogpótlások árai a választott módszertől függenek

Ha az egyetlen foghiányunkat implantátum beültetéssel pótolnánk, akkor a beültetés és a műgyökér árával is számolnunk kell a fogkorona pótlás árán túl. Ezzel szemben az egészséges fogak épek maradnak, csak a hiány pótlására koncentrálhatunk.

Fogtömés porcelánból – a tartós és esztétikus inlay

Fogtömés porcelánból – a tartós és esztétikus inlay

Amikor a fogtömés porcelánból készül, akkor az egyik legmodernebb technológiát alkalmazó fogpótlás fajtára nevezünk be. Rendkívül tartós és esztétikus megoldást jelent a szuvasodást helyreállító kezelések között.

Miért jó, ha megválunk a régi tömésektől?

A fogtömés technológiája sokat változott az elmúlt évtizedekben. Az ezüst színű amalgám tömés mára teljesen elavulttá vált a benne lévő higany egészségkárosító hatása miatt. Helyét az esztétikus tömések vették át, melyek napjainkban leggyakrabban fényre keményedő kompozitból készülnek.

Az esztétikus tömések számos előnyös tulajdonsága közé tartozik, hogy készítésükhöz jóval kevesebb foganyag elcsiszolása szükséges, mint az amalgámhoz, valamint, hogy fehér, a fogakhoz hasonlító színükkel természetes hatást nyújtanak.

Esztétikus fogtömés – amalgám tömés cseréje gyorsan, fájdalommentesen

Esztétikus fogtömés – amalgám tömés cseréje gyorsan, fájdalommentesen

Az ezüst színű amalgám tömés készítése sokáig elterjedt technológia volt a fogászatban, mára azonban szinte teljesen eltűnt a gyakorlatból és az esztétikus fogtömés vette át helyét. Ennek legfőbb oka, hogy az amalgámban lévő higany toxikus hatásáról az elmúlt évtizedben rengeteg tanulmány jelent meg.

Sokan vitatják, hogy a tömésből csak kis mennyiségben felszabaduló higany valóban okoz-e egészségügyi problémákat, az viszont kétségtelen, hogy az esztétikus tömés esetén használt kompozit az amalgámnál sokkal előnyösebb tulajdonságokkal bír.

A régi típusú amalgám tömések cseréje elsősorban akkor szükséges, ha a tömés alatt másodlagos fogszuvasodás alakult ki. A csere indokolt lehet esztétikai okokból is, hiszen sokak számára zavaró a tömés fémes színe, illetve, hogy gyakran szürkére színeződik körülötte a fog.

Fogbeültetés kezelés folyamata- konzultációtól a kész fogpótlásig

Fogbeültetés kezelés folyamata- konzultációtól a kész fogpótlásig

Az orvos tehát a foghiány leküzdésére javasolhatja az implantátum beültetést, a foghíd pótlást vagy a kivehető pótlást, ebből a páciens választja ki, mi az, amivel együtt tud élni, amit vállalni tud. A következő kérdés a fogpótlás anyaga és majd még számos tényező, ami szerint a fogbeültetés árai is meghatározásra kerülnek.

Ez mind látható az összeállított terven. De miből állnak az egyes folyamatok?

Az összeállított kezelési terv, amelyre a páciens végül is igent mond, az orvos által javasolt módszereket ötvözi az előnyben részesített pótlás fajtákkal. A végső tervet meghatározzák az implantátum árak, a fogkorona vagy fogpótlás híd árak.

Fog implantátum precízen: szakértő diagnosztika és tervezés

Fog implantátum precízen: szakértő diagnosztika és tervezés

Foghúzás után több lehetőségünk is van a foghiány pótlására. Dönthetünk a fog implantátum beültetés mellett, mellyel élethosszig tartó megoldást nyerünk. Első lépésként, ha feltérképeztük a klinikák adta lehetőségeket és kiválasztottuk a fogászati csapatot és az orvost, teljes körű állapotfelmérés során a rólunk készült panoráma röntgen felvétel kiértékelése után információkat kapunk a lehetséges terápiákról, beavatkozásokról.

Állapotfelmérés – első és legfontosabb lépés a fogbeültetéshez

Az első konzultáció során az orvos az egészségi állapotunkra vonatkozó kérdésekkel szűkíti a terápiás lehetőségeket, felméri az egyes beavatkozások előnyeit és mérlegeli az esetleges kockázatokat.

Fog implantátum árak – mennyibe kerül?

Fog implantátum árak – mennyibe kerül?

Az összeállított kezelési terv a fogpótlás árak előkészületének és készítési folyamatának elemeit foglalja magába. Klinikánkon állapotfelmérés után részletes kezelési tervet állítanak össze szakembereink, melyhez a segítséget a CT felvétel biztosítja. Ennek hiányában nem lenne pontosítható a fog implantátum fajtája, a szükséges beavatkozás módszere és a fogbeültetés során felhasználandó anyagok mennyisége.

Miért a Clinidentben készíttesd el a fog implantátum fogpótlásodat?
A fogbeültetéseket sok éves tapasztalattal rendelkező implantológus specialisták végzik el.
Rendelőnkben évente átlagosan 500 sikeres műtétet végzünk.

Sikeres implantátum beültetés alapfeltételei

Sikeres implantátum beültetés alapfeltételei

Honnan tudhatom, hogy jó helyen járok, hogy a választott orvosra bízhatom magam?

Orvostól orvosig járva a páciens szeme előtt több kérdés is lebeg, mely alapján a döntését meghozza, de vajon tudja e mire figyeljen egy-egy konzultáció alkalmával? Segítünk neked, hogy az orvos iránti szimpátián túl milyen egyéb tényezőkre kell figyelned a kiválasztás során ahhoz, hogy a legjobb implantátum specialistára találj rá.

1. Kompetencia és szaktudás egy helyen – team munka a kivitelezésben

Miért jó döntés a Clinident szakértő csapatát választanod?

A fogbeültetéseket és szájsebészeti beavatkozásokat nemzetközi tapasztalattal rendelkező specialistáink végzik.
Klinikánk implantációs műtétekre és esztétikus fogpótlások készítésére szakosodott.
Évente átlagosan 500 sikeres műtétet végzünk.

Fog implantátum beültetés utáni fájdalom és gyógyulás

Fog implantátum beültetés utáni fájdalom és gyógyulás

A fog implantátum beültetése után következő időszak arra szolgál, hogy az műgyökér megfelelő stabilitást szerezve becsontosodjon az állcsontba, vagyis elég stabilan „álljon” ahhoz, hogy egy ráépülő fogkorona pótlás által kifejtett rágóerővel terhelni tudjuk.
A titán implantátum speciális felületkezelési eljárásának köszönhetően a csontsejtek képesek „behálózni” az implantátum felszínét. Így képes beépülni és a szervezetünk részévé válni az implantátum.
Mennyi gyógyulási időre számíts?

1. Gyógyulási idő implantátum beültetés esetén

Az alsó állcsont csontállománya kompaktabb, gyorsabb a csontosodás. Fogbeültetés gyógyulási ideje alsó állcsont esetén kb. 2-4 hónap. A felső állcsont csontállománya lazább szerkezetű, itt hosszabb gyógyulási időre van szükség, jellemzően 4-6 hónapra.

Mit kell tenned a fog implantátum beültetés előtt?

Mit kell tenned a fog implantátum beültetés előtt?

Az implantáció elsőre ijesztőnek tűnhet, ám a megfelelő tervezés és tiszta kommunikáció lerántja a leplet a ma már rutinbeavatkozásnak számító beavatkozásról. Ha tudod, mikor mi következik, tisztában vagy a beavatkozás lépéseivel, megszűnhet a félelem az ismeretlen és rémisztő fog implantátum kezelés iránt.

A fogbeültetés műtét előkészületei

Amikor letesszük voksunkat egy fogászati klinika és csapat mellett, megkezdődik az az együttműködés, mely szerencsés esetben hosszú távra, akár évtizedekre szól. Bár legtöbbünk nem szeret fogászatra járni, és egy – egy kezelés után azzal a reménnyel lépünk ki, hogy soha többet nem lesz hasonlóra szükségünk, mégis az egészségtudatos életvitelünkbe be kell, hogy illesszük a rendszeres fogászati kontrollt, hogy a gondok idejében orvosolva legyenek. Ehhez pedig nem árt, ha rátalálunk a „Mi fogorvosunkra”. Jó esetben olyan orvosra találunk rá, aki javaslatát feltétel nélkül elfogadjuk és bízni tudunk benne.