Fogblog

Főoldal / Fogblog
Fogszabályozás gyerekeknek és felnőtteknek: fókuszban a szabályos fogsor

Fogszabályozás gyerekeknek és felnőtteknek: fókuszban a szabályos fogsor

A rendezett, egészséges fogsor alapfeltétele annak, hogy jól érezd magad a bőrödben és magabiztosan állj hozzá feladataidhoz. Tény azonban, hogy a természet, a genetika nem mindenkihez volt kegyes, vagy éppen a gyerekkori rossz szokások állnak a rendezetlen, egymásra dőlő fogak hátterében. A fogszabályozás gyerekeknek ma már egészen más szájízt hagy maga után, mint egykoron, hiszen napjainkban korszerű készülékek állnak rendelkezésre. Míg néhány évtizede kifejezetten szégyenletes volt a fogszabályozás ténye, addig manapság trendi még a gyerekek körében is ez az eljárás.

Fogszabályozás gyerekeknek árak tekintetében

A kivehető, éjszaka használatos készülékek rendszerint sokkal olcsóbban megoldhatóak, mint ha felnőttként lenne szükség az akár másfél-két éven át is tartó fogszabályozásra. Érdemes tehát szülőként odafigyelni arra, hogy mit javasol a fogorvos, hiszen így viszonylag rövid idő alatt alakítható a gyermek fogazata a megfelelő irányba, rendszerbe.

Fogászati magánrendelő választás: ezek a legfontosabb szempontok!

Fogászati magánrendelő választás: ezek a legfontosabb szempontok!

Milyen gyakran jársz fogorvosnál? Te is azok közé tartozol, akik szükséges feladatként élik meg ezt, vagy inkább a világ végére futnál már egy kontroll gondolatától is? Sokan gyermekkori élmények, rossz tapasztalatok miatt rettegnek a fogorvosi széktől, mások egyszerűen kényelemből halogatják a már talán évekkel ezelőtt aktuális fogászati vizsgálatot. Tájékoztatás és a témával kapcsolatos információk ide vagy oda, még mindig sokak számára mumus a fogorvos. Tény pedig, hogy nagyon fontos a rendszeres kontroll és a fogászati problémák időben történő feltárása, hiszen ezeken a saját fogak egészségének megőrzése múlhat.

Ha fogorvos látogatásról van szó, akkor egyre többen választják a fogászati magánrendelő kínálta lehetőségeket. Nem véletlen, hiszen egészen más színvonalú ellátásban lehet részünk, mint a hagyományos ellátás keretein belül. Nézzük, melyek azok a szempontok, amelyeket a legtöbben fontosnak tartanak fogászati magánrendelés felkereséses során!

Fog implantátum beültetés: felejtsd el a foghiány hátulütőit egy életre!

Fog implantátum beültetés: felejtsd el a foghiány hátulütőit egy életre!

Megoldást szeretnél találni a foghiány problémájára? Míg az ilyen vagy olyan okok miatt elvesztett frontfogak esetében nem tűrhet halasztást a fogászati beavatkozás, addig hátul, a kevésbé látott helyek kapcsán hajlamosak vagyunk halogatni a fogorvos felkeresését. Nem véletlen azonban, hogy húzás alkalmával a szakemberek rendszerint figyelmeztetnek a mihamarabbi pótlás szükségességére, ha ugyanis ez elmarad, akkor a csont visszafejlődése és a későbbi implantátum beültetése jelenthetnek majd problémát.

Akár teljes fogsor is rögzíthető rajta

A modern fogászati orvostudomány kiemelt szerepet tulajdonít a saját fogak megőrzésének. A gyökérkezeléssel, az inlay alkalmazásával ez gyakran gond nélkül megvalósítható. De mi a helyzet akkor, ha csak a húzás jelenthet végső segítséget? Ilyenkor minden korábbinál többen választják a pótlás céljából a fogászati implantátum beültetését. A korszerű alapanyag és eljárás segítségével nem csak egyetlen fog pótolható, hanem akár teljes fogsor is kialakítható rögzíthető formában. Ez kifejezetten nagy segítség lehet azok számára, akik szeretnének valamiféle kényelmesebb és megbízhatóbb megoldást találni a kivehető fogsor helyett. A beültetett implantátumra korona, foghíd is kerülhet, de a kivehető fogsor egyik pillérjét is képezheti az. Alkalmazási területe tehát rendkívül sokrétű, ezért mind gyakrabban döntenek mellette a páciensek.

Esztétikus fogsor zafír fogszabályozó segítségével

Esztétikus fogsor zafír fogszabályozó segítségével

A magabiztos mosoly nem pusztán valamiféle belülről fakadó önbizalomból ered, hanem nagyon is tudat által vezérelt lehet. Ha nem vagyunk elégedettek fogainkkal, akkor jó eséllyel nem is merünk önfeledten mosolyogni. Míg a fogszuvasodás vagy az elvesztett fogak pótlása rutin beavatkozásnak bizonyuló kezelésekkel akár egy-két fogorvos látogatás alkalmával megoldható, addig a fogsor teljességének alakítása már hosszabb időt vesz igénybe.

Felnőttkorban is lehetséges!

Az egymásra dőlt, ferdén álló fogak sokak számára okoznak problémát felnőttkorban. Ma már kifejezetten trendinek számít a fogszabályozó készülék viselése, de nem mindig volt ez így. Tény az is, hogy húsz-harminc évvel ezelőtt kevésbé volt elterjedt az, hogy már gyermekkorban megtörtént volna a szükséges fogszabályozás. Jó hír azonban, hogy azoknak a felnőtteknek sem kell lemondaniuk a szabályos, esztétikus fogsor előnyeiről, akiknél egykoron nem történt meg a szabályozás. Ugyan a csontosodási folyamatok lezárulása miatt másfél-két évig is eltarthat a folyamat, de a megfelelő szakember segítségével tökéletes végeredmények érhetőek el.

Miért érdemes a porcelán fogkorona mellett dönteni?

Miért érdemes a porcelán fogkorona mellett dönteni?

A fogászati megbetegedések számos formában megjelenhetnek. Nem csak a saját fogak roncsolódása jelent azonban mindezzel összefüggésben problémát, hanem az esztétikum hiányosságai is. A porcelán fogkorona segítségével a fog látható része kerül beborításra, és így helyreállíthatóak a sérülések, javítható az összkép, vagy akár a fogászati híd egyik elemeként is szerep juthat neki. A konzerválást célzó porcelán fogkorona ma már kiváló minőségen áll rendelkezésre, és szolgálja a teljes fogsor megvalósításán keresztül az életminőség javítását.

Gyökérkezeléstől az esztétikai restaurációig

A fogorvostól való félelem sokakat tart vissza attól, hogy körülbelül hathavonta felkeressék a szakembert. Gyakran gyermekkori félelmek vagy rossz tapasztalatok állnak a háttérben, de ez abból a szempontból mindegy is, hogy a félelem meggátol az egészséges fogak megőrzésében. Rendszerint ilyenkor szokott előfordulni, hogy a páciens már csak akkor fordul szakemberhez, ha kínzó fogfájást tapasztal, vagy mégis győz lelkiismerete, és ráveszi magát a kontrollra. Az eredmény gyakran nem más, mint a megdöbbenés, és nem ritka, hogy az erősen szuvasodott fog már csak gyökérkezeléssel menthető meg. Mivel a gyökérkezelt fog egyébként hajlamos elszíneződésre, letörésre, ezért érdemes porcelán fogkorona segítségével konzerválni azt.

A fogászati implantátum szerepe a teljes fogpótlásban

A fogászati implantátum szerepe a teljes fogpótlásban

Ha az esztétikus fogsor témaköre kerül szóba, akkor mindannyian egészséges, fehér, és természetesen teljes fogsorra asszociálunk. Életünk során azonban egy sor tényező hatással van arra, hogy milyen állapotba kerül a fogsor, mely beavatkozások válnak szükségessé. Nem csak a genetika játszik szerepet abban, hogy mennyire ellenálló fogakkal rendelkezünk, hanem természetesen a szájhigiéniára való odafigyelés is. Hiába azonban a napi többszöri fogmosás, ha elmarad a rendszeres fogászati kontroll. Ez utóbbi ugyanis kiválóan alkalmas arra, hogy a kezdeti stádiumban levő fogszuvasodást és fogágybetegséget felismerje és megfelelően kezelje.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a két betegség tehető leginkább felelőssé a későbbi fogvesztésekért. Bár a modern fogászat igyekszik a saját fogak megőrzését a fókuszba helyezni, de akadnak helyzetek, amikor a gyökérkezelés sem hozhat segítséget, valamint amikor a fogágybetegség sem fordítható már vissza. Ilyenkor mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a fogpótlásra, mégpedig nem sokkal a foghúzás vagy a fog elvesztése után. Miért lényeges ez? Az elvesztett fog helyén idővel a csont visszafejlődik és kevésbé lesz alkalmas a későbbi fogászati implantátum beültetésére.

A parodontológia segít megőrizni fogai épségét!

A parodontológia segít megőrizni fogai épségét!

Az ínybetegség hazánkban a felnőtt lakosság körülbelül 80-90 százalékát érinti. Meglepő ez a szám? Ennek ellenére tény, hogy meglepően kevesen vannak tisztában a probléma jelentette egészségügyi kockázatokkal. A fogmosás során vérző íny, és a vöröses elszíneződés sokak számára a mindennapok velejárójának számítanak, és nem is gondolják, ennek következtében akár saját fogaikat el is veszíthetik. A gyulladt íny viszont előbb vagy utóbb fogágybetegséghez vezethet, amely során már olyan pusztuló folyamatok indulnak be, melyek kockáztathatják a fogak megőrzését. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogak elvesztésének leggyakoribb oka a kezeletlen fogszuvasodás és az említett fogágybetegség.

Porcelán héj az esztétikai fogászatban – Ez az 5 legfontosabb előnye!

Porcelán héj az esztétikai fogászatban – Ez az 5 legfontosabb előnye!

Az esztétikus fogsor érdekében nem csak a fogak egészségére érdemes figyelmet fordítani, hanem azok megjelenésére is. Akár egy kisebb elszíneződés, egy zománchiba, vagy a természet adta fogközi rések is komoly esztétikai problémákat okozhatnak, és rányomhatják bélyegüket a magabiztosságra. Mivel ez utóbbi jelentősen befolyásolhatja az életminőséget, ezért érdemes a felsorolt problémák esetén a porcelán héjak nyújtotta lehetőségekkel élni.

1. Időtálló minőség a korona hátrányai nélkül

Korábban a korona kínált megoldást az esztétikai hiányosságokra, az elszíneződésekre, vagy például az elhalt, gyökérkezelt fogak egységes megjelenésének visszaállítására. Ahhoz azonban, hogy a korona felhelyezésre kerülhessen, rendszerint jelentős mennyiségű foganyag eltávolítása volt szükséges.

Magán fogorvos tapasztalatok: mikor keressük fel legtöbbször a szakembert?

Magán fogorvos tapasztalatok: mikor keressük fel legtöbbször a szakembert?

Kevés kínzóbb dolog létezik a fogfájásnál, ám ha beüt a baj, akkor bizony mihamarabb érdemes szakembert felkeresni. Itt azonban rendszerint felmerül a kérdés, hogy a hagyományos egészségügyi ellátás keretein belül végzett kezelést válasszuk, vagy inkább tegyük le a voksot a magán fogorvos mellett. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magán fogorvos árak ellenére is sokan választják ezt a megoldást. Az okok egyszerűek, hiszen a magán fogorvos Budapest területén elérhető kínálatában mindenki találhat olyan lehetőséget, mely számára kényelmi, emberi szempontok alapján éppen úgy ideális, mint az ellátás minőségének apropóján.

Mindannyian jól ismerjük azt a jelentséget, amikor órákat várunk a rendelő előtt, majd egy mogorva szakember nyújtja a sokszor cseppet sem emberbarát ellátást. A jövedelmekről és a leterheltségről sokat vitatkozhatnánk, de ezek a tények senkit nem érdekelnek akkor, amikor a fogorvostól rettegve kénytelen beülni abba a bizonyos székbe.

Gyulladt fog gyökérkezelése fájdalommentesen? Lehetséges!

Gyulladt fog gyökérkezelése fájdalommentesen? Lehetséges!

Érzékeny a foga a hidegre? Meg van duzzadva ínye? Esetleg genny is ürül valamelyik fogának közelében? Nos, ilyenkor szinte biztos, hogy csak a gyökérkezelés hozhat gyógyírt a bajra. A napjainkban leggyakrabban választott fogmegtartó kezelés tulajdonképpen a fog belsejében zajlik, ezzel lehetővé téve, hogy a saját fog megőrizhető legyen. A modern fogászatban ez nagyon fontos alapelv lett, ezért amikor csak lehetőség van rá, a húzás helyett a gyökérkezelést javasolják a szakemberek.

De miről is van szó a gyulladás esetében? A fog külső rétege a fogzománc, majd azon belül található a dentin, ami már egy puhább réteg. Ezek alatt helyezkedik el a pulpa, ami ereket, idegeket és kötőszövetet is tartalmaz. Mivel a pulpa nélkül is stabilan tartja a fogat a csontszövet, ezért lehetőség van betegség esetén annak eltávolítására. Tulajdonképpen ez a gyökérkezelés, mely során a fertőzött fogbelet távolítja el a szakember. Azért nagyon fontos ez, hiszen tele van baktériummal és a fertőzés csak tovább terjedhet. A szakszerű eltávolításon és kezelésen sok múlik, hiszen csak akkor lehet lefedni a gyökércsatornákat, ha azokban biztosan nem maradt baktérium. Ellenkező esetben további problémák léphetnek fel az érintett foggal, ami fájdalommal járhat együtt. A gyökérkezelt fog élettartama jelentősen meghosszabbítható, így nincs szükség a későbbiekben eltávolításra és fogpótlásra.

Esztétikus fogsor átlátszó fogszabályzóval? Igen, működhet!

Esztétikus fogsor átlátszó fogszabályzóval? Igen, működhet!

Az esztétikus, szabályos fogsor sokak számára vágyott cél, hiszen a természet ilyen tekintetben nem mindenkihez kegyes. Az egymásra torlódott fogak sajnos nem csak esztétikai problémát okoznak, hanem a fogszuvasodás és hosszabb távon akár a fogak elvesztése is kockáztatható ilyen módon. Nem véletlen, hogy ma már egyre többen döntenek a felnőttkori fogszabályozás mellett, ugyanis gyermekkorban ez ilyen vagy olyan okok miatt sokaknál elmarad. De vajon milyen fogszabályozó készülék mellett érdemes letenni a voksot? A kérdéssel sokan szembesülnek az érintettek közül, hiszen nem mindegy, hogy a választott darab milyen hatással lesz a megjelenésre. Tény pedig, hogy ma már akár átlátszó fogszabályzó mellett is letehetjük a voksot, amelyet főként felnőttek és fiatal felnőttek számára ajánlanak a szakemberek.

All on 4 technika: implantáció és teljes fogsor pótlása egyben

All on 4 technika: implantáció és teljes fogsor pótlása egyben

Teljes fogsor pótlására lenne szüksége? A természetes megoldások híve, és ezt akkor is fontosnak tartja, ha az elvesztett fogak problémájára keres segítséget? A fogágybetegség és a szuvasodás a leggyakoribb fogászati megbetegedések, melyek akár a saját fogak elvesztését is maguk után hozhatják. Ugyan a híd is egyfajta megoldást kínál, de nem akkor, ha már a teljes fogsor hiányzik. Mi a teendő ilyenkor? Valóban csak a kivehető, és sokak számára kényelmetlenséget okozó teljes fogsor pótlása lehet a megoldás? Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ma már korszerű technikai újdonságok állnak rendelkezésre, melyeknek köszönhetően fix műfogsornak örvendhetünk. Az All on 4 technika nem véletlen örvend egyre nagyobb népszerűségnek, hiszen hosszú távon is működőképes, tartós eredmények érhetőek el segítségével.

Miről szól az All on 4 technológia?

Az implantátum beültetése napjainkban a leginkább korszerű választásnak bizonyul akkor, ha fogpótlásról van szó. De vajon miként alkalmazható ez a módszer akkor, ha teljes fogatlanság esetében keressük az ideális eljárást?