Fogblog

Főoldal / Fogblog
Ideiglenes fogpótlás, hogy ne maradjon fog nélkül!

Ideiglenes fogpótlás, hogy ne maradjon fog nélkül!

A leggyakoribb fogászati megbetegedés a fogszuvasodás, amely minden korábbinál többeket érint manapság. A nem megfelelő szájhigiénia tehető elsősorban felelőssé, de sokan a várandósság ideje alatt, vagy például szabálytalanul nőtt fogaik következményeként rendelkeznek szuvas fogakkal. A probléma mindenképpen odafigyelést igényel, hiszen ha a szuvasodás elér egy bizonyos mértéket, annak akár a fog elvesztése is lehet a következménye.

Ugyan napjainkban a szakemberek arra törekednek, hogy a saját fogak megőrizhetőek legyenek, de ennek érdekében sokszor a fogtömés nem bizonyul elegendőnek. Ilyenkor egyfajta megoldást kínál az inlay, vagy akár a korona alkalmazása is. A korona elsősorban nem a foghiány pótlását szolgálja, de szerep juthat neki az ennek kezelésére szolgáló híd felépítése kapcsán is. A fogászati korona elsősorban a sérült fogat hivatott restaurálni, azt teljesen beborítva.

Miért fontos az időben történő fogszabályozás?

Miért fontos az időben történő fogszabályozás?

Rendezetlenül állnak fogai? Egymásra dőlnek azok, és nem mer magabiztosan mosolyogni? A probléma nem csak esztétikai okok miatt érdemel figyelmet, hanem az egészség apropóján is. Fontos, hogy ne akkor forduljon szakemberhez, ha már szuvasodás jeleit észleli a fogsor egyes kritikus részein. A megelőzés a fogászati megbetegedések kapcsán is rendkívül lényeges.

Sokan már gyermekkorukban átesnek a fogszabályozáson, ami igen hasznosnak bizonyul, hiszen akkor rövidebb időt vesz igénybe, mintha felnőttként szeretnénk a fogsort szabályosabbá varázsolni. Akkor sincs azonban veszve semmi, ha felnőtt fejjel szeretnénk az esztétikusabb és ugyanakkor egészségesebb fogsor érdekében tenni. A megfelelő fogszabályozó szakorvos segítségével felállítható az optimális kezelési terv, mely alapján megvalósításra kerül majd a mindig is vágyott, szabályos fogsor. De miért is figyeljünk fokozottan a fogszabályozás szükségességére? Milyen hatással van a szabályos fogsor a magabiztosságra?

Fogászati magánrendelés az egészséges fogak szolgálatában

Fogászati magánrendelés az egészséges fogak szolgálatában

Egészséges fogsorra vágyik? Fontosnak tartja, hogy esztétikus, fehér fogakkal tehesse megjelenését vonzóvá? A fogorvosválasztás során mindig több tényezőt szoktunk szem előtt tartani, és persze nem mehetünk el a sokunkban jelen levő félelem mellett sem, mellyel a fogászati látogatás kapcsán szembesülünk. Hogyan érdemes szakembert választani? Mit ajánlott figyelembe venni akkor, ha az egészséges és esztétikus fogsor megvalósítása a cél? Cikkünkben ilyen kérdésekre keressük a választ.

Szakemberválasztás: a bizalom létkérdés!

Az orvos-beteg viszony kapcsán nélkülözhetetlen a bizalom. Különösen igaz ez az olyan kényes helyzetekre, amikor a probléma forrása a szájban van. Nagyon fontos, hogy olyan szakemberre essen a választás, aki felé maximálisa bizalommal tudunk fordulni. Az emberi tényező kiemelt jelentőséggel bír a félelem leküzdésében, így ha szimpatikus a választani kívánt fogorvos, az már egy jó pont lehet a fogászati problémák magunk mögött tudása mellett. A fogászati magánrendelés rendszerint kitűnő választásnak bizonyul annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb figyelmet kapjuk a szakembertől és minden szükséges vizsgálatot, kezelést azonnal el lehessen végezni.

Hogyan zajlik a belső fogszabályozás?

Hogyan zajlik a belső fogszabályozás?

A vonzó mosolyra és a magabiztosságra alapvetően nyomhatja rá bélyegét az, ha fogsorunk rendezetlen. Mielőtt azonban pusztán esztétikai problémaként tekintetnénk az egymásra dőlt, szabálytalan fogakra, érdemes tudni, hogy a helyzetnek a szájhigiénia is kárát láthatja. A belső fogszabályozás egyfajta lehetőséget kínál azok számára, akik munkájuknál fogva, vagy egyszerűen egyéni igényeik miatt nem szeretnék, ha a fogszabályozó készülék látható lenne. Ugyan az eljárás hosszú időn keresztül tart, de felnőttként egyébként sem lehetne megúszni a fogszabályozást néhány hónap alatt.

Hosszú távú befektetés az egészség szolgálatában

Ha gyermekként elmaradt volna a fogszabályozás, vagy a későbbiekben a bölcsességfogak miatt torlódott fel a fogsor, akkor sem kell együtt élni a problémával.

All on 4 technika: cél a fix műfogsor megteremtése

All on 4 technika: cél a fix műfogsor megteremtése

Gondot jelent a kivehető fogsor viselése? Szeretne fix megoldást találni problémájára? A teljes fogsor nem pusztán esztétikai okok miatt érdemel figyelmet, hanem egyéb, egészségügyi indokok apropóján is. A hiányos, vagy jelentős részben hiányzó fogsor rányomja bélyegét az optimális rágásra és ezzel együtt az emésztés hatékonyságára is. Az évek múlásával a fogászati megbetegedések, a nagy mértéket öltő szuvasodások, a fogágybetegség és a gyulladások sajnos még a legnagyobb szakorvosi körültekintés ellenére is fogvesztéssel járhatnak. Amint nincsen elegendő fog a híd vagy a kivehető fogsor tartásához, úgy idővel akár a teljes kivehető műfogsor is képbe kerülhet. Ugyan a korszerű megoldások már kényelmes lehetőséget kínálnak e területen, de a fix fogsorral mégsem összehasonlíthatót. Jó hír, hogy ma már költséghatékony módon megvalósítható a fix fogpótlás, méghozzá az all on 4 technika segítségével.

Melyik fogászati szakrendelés mellett érdemes dönteni?

Melyik fogászati szakrendelés mellett érdemes dönteni?

Az ép és esztétikus megjelenésű fogak kiemelt jelentőséggel bírnak a magabiztosságot illetően. Sajnos mégis tény, hogy sokan félelemből nem fordulnak időben szakemberhez, ezzel kockáztatva a saját fogak elvesztését. Ugyan a szakemberek azon munkálkodnak, hogy a fogak szuvasodás esetén is megmenthetőek legyenek, de ha a gyökérkezelés sem hoz eredményt, vagy a károsodás mértéke túlontúl nagy, akkor nem marad más, mint a foghúzás. Elkeseredésre azonban semmi ok, hiszen többféle fogpótlási lehetőség közül választhatunk napjainkban, s ezek között előkelő helyet foglal el az implantátum beültetése.

De mégis mi alapján érdemes választani a fogászati szakrendelés típusok közül? Legyen elsődleges az ár, vagy vannak ennél fontosabb tényezők is? A hagyományos fogászati ellátás sajnos számos hátulütővel bír a hosszas várakozási időtől kezdve egészen a szimpátiával kapcsolatos problémákig. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha maximálisan tudunk bízni a választott szakemberben, akkor a beavatkozás iránti félelmünk is csökkenni fog.

Mennyibe kerül a cirkon korona?

Mennyibe kerül a cirkon korona?

Fontosnak tartod, hogy megjelenésed minden tekintetben tökéletes legyen? A fogsor szépsége mellett biztosan nem mehetsz el, hiszen ez a kommunikáció vagy egy mosoly kapcsán is kiemelt jelentőséggel bír. Hajlamosak vagyunk a mindennapjainkban erről megítélni az embereket, ráadásul a magabiztosság apropóján sem elhanyagolható, hogy a fogak milyen színűek, formájúak. Ugyan az esztétikus tömés vagy a porcelán héj is egyfajta megoldást kínálnak, de ha ezek ilyen vagy olyan okok miatt nem alkalmazhatóak, akkor a cirkónium kerámia korona lehet az ideális választás. Ma már nem kell választani az esztétikum és a tartósság között, hiszen a cirkónium korona mindkettőre megoldást kínál. Cirkónium koronával akár minden korábbinál kevesebbe kerülhet a vonzó mosoly megteremtése.

Nem megfizethetetlen a fogszabályozás!

Nem megfizethetetlen a fogszabályozás!

szabályos, rendezett fogsort rendszerint azok értékelik nagyra, akiket nem áldott meg vele a természet. A rendszeres fogorvos látogatás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, s ez már gyermekkorban is így van. Ha a rendellenesen álló fogakra fény derül, akkor időben elkezdődhet a fogszabályozás, ami gyermekkorban kétségkívül egyszerűbb, mint felnőttként. Tény azonban, hogy ha elmaradt volna a gyermekkori fogszabályozás, az korántsem jelenti, hogy rendezetlenül álló fogakkal kelljen leélni életünket. Ma már a fogszabályzó árak is elérhető árkategóriát képviselnek, ám érdemes alaposan megválasztani, hogy mely klinika mellett tesszük le a voksot.

Fogszabályozás megbízható minőségben

A fogszabályozás Budapest méltán kedvelt klinikáján, a Clinident Fogászati Centrumban elérhető árakat kínál mind felnőttek, mind gyermekek számára. A fogszabályzó árak 18 év alatt általában olcsóbban kihozhatóak, mint felette, s ezért az eltérő fogszabályozó készülékek tehetőek felelőssé.

Az ínyprobléma népbetegség hazánkban!

Az ínyprobléma népbetegség hazánkban!

fogászati problémákat sorra véve legtöbben elsőként a fogszuvasodásra szoktunk gondolni. Ugyan kétségtelen, hogy a legtöbbször ezzel a betegséggel fordulnak a páciensek fogorvoshoz, de az ínygyulladás szintén gyakori jelenség. Míg azonban a szuvasodás sokszor fájdalommal jár, addig az ínygyulladás jeleire hajlamosak vagyunk kevésbé odafigyelni. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság legalább kétharmada érintett az ínybetegségben, ami meglepően magas szám ahhoz képest, hogy a megelőzés és a kezelés tulajdonképpen rendkívül egyszerűek. A terület már csak azért is figyelmet érdemel, mert az el nem távolított fogkő és az ártatlannak tűnő fogínyvérzés fogágybetegséghez és akár a saját fogak elvesztéséhez is vezethet.

Ínygyulladástól a fogágybetegségig

Legtöbben szeretnénk saját fogainkat egy életen át megőrizni, ennek érdekében azonban rendkívül fontos, hogy az íny állapotára is odafigyeljünk.

A teljes életen át tartó szájhigiénia gyermekkorban kezdődik

A teljes életen át tartó szájhigiénia gyermekkorban kezdődik

Az egészséges, vakítóan fehér fogsor a legtöbbünk álmai között ott szerepel. Annak érdekében azonban, hogy a mindennapi táplálkozás mellett sikerüljön megőrizni szájhigiéniánkat, nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű fogmosás. Az üzletek polcai zsúfolásig vannak jobbnál-jobb fogkrémekkel, fogselymekkel, és szájápolási eszközökkel, de sokan még ennek ellenére is rendszeresen problémákkal küzdenek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szájhigiéniára való odafigyelés elsajátítása és a szokások kialakulása egészen a gyermekkorig vezethető vissza. Hasonló a helyzet a fogorvoshoz való hozzáállással is.

Félelem, ami gyermekkorban gyökeredzik

Mint az élet számos más területével, így a fogorvossal kapcsolatban is az első benyomások gyermekként érnek bennünket. Elég egyetlen rossz tapasztalat is ahhoz, hogy a későbbiekben messziről elkerüljük a szakembert.

Teljes fogpótlás? Nem csak az esztétikum érdekében fontos!

Teljes fogpótlás? Nem csak az esztétikum érdekében fontos!

Fogaink állapota nagyrészt a mindennapi szájhigiéniának köszönhetően hosszú éveket át kifogástalanul megőrizhető. Tény viszont, hogy a nem megfelelő táplálkozás, a minőségében és mennyiségében hiányosságokat felvető fogmosás, vagy például a genetikai tényezők egyértelmű hatással vannak arra, hogy mennyi ideig örvendhetünk a saját fogak jelentette kényelemnek. A szakemberek manapság már minden fogászati kezelés során arra törekednek, hogy a saját fog megőrizhető legyen. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a nagyfokú romlás következtében annak eltávolítása válik szükségessé. Ugyan kétségtelen, hogy a híd, vagy a manapság nagy népszerűségnek örvendő fogászati implantátum remek megoldást kínálnak a foghiány ellensúlyozására, de jelentős mennyiségű hiányzó fog esetén a részleges, vagy a teljes fogpótlás szokott szóba kerülni.

A foghiány nem csak esztétikai probléma!

A hiányzó fogakra sokan hajlamosak úgy tekinteni, hogy kizárólag esztétikai gondot jelentenek. Tény pedig, hogy mind a táplálkozásra, mind az emésztés hatékonyságára rányomja bélyegét az, hogy rendelkezünk-e elegendő foggal.

Porcelán fogszabályozó a szabályos fogsor szolgálatában

Porcelán fogszabályozó a szabályos fogsor szolgálatában

A mindennapi magabiztosság témája kapcsán akarva-akaratlanul is előkerül a fogainkkal való elégedettség. Ugyan kétségtelen, hogy azok egészsége elsődleges, de egyúttal az esztétikus megjelenés érdekében is sokan szeretnénk tenni. Ez már csak azért is figyelmet érdemel, mert az egymásra dőlt, torlódott fogak gyakran a szájhigiéniára is rányomják bélyegüket, s innentől még a legnagyobb odafigyelés ellenére is egyenes út vezethet a fogszuvasodáshoz.  

Fogszabályozás akár felnőttként is 

Ideális esetben már gyermekkorban megtörténik a fogszabályozás. Előfordulhat azonban, hogy ennek ellenére a később kinövő bölcsességfogak újabb problémákat okoznak, vagy egészen egyszerűen elmarad a gyermekkori szabályozás. Ilyenkor sincs azonban semmi veszve, és nem kell életünket torlódott, megdőlt fogakkal és a fogak közötti hézagokkal leélni. Igaz, felnőttként hosszadalmasabb, körülbelül másfél-két évig is eltarthat az eljárás, de tökéletes végeredmények érhetőek el.