Fogblog

Főoldal / Fogblog
Letört fog vagy törött fog? Mi a különbség, melyik menthető?

Letört fog vagy törött fog? Mi a különbség, melyik menthető?

Kevés dolog ijesztőbb, mint amikor az arcot ért hirtelen ütés vagy egy étkezési baleset miatt a fog kisebb-nagyobb darabja kiesik, a fog megreped, vagy teljesen kitörik a helyéről. Az első sokk után, az ijedségen túl pedig még fájdalom és a mosolyra gyakorolt pusztító hatás lehet az, ami ilyenkor a pánik hangulatot növeli.

Sokan tapasztalnak meg hasonló fogászati ​​baleseteket, s akár azt is gondolhatnánk, hogy a letört fog és a repedt, eltört fog ugyanaz. Valójában azonban van néhány különbség a fogakra gyakorolt hatásuk között, így pedig abban is, hogy az ellátásukhoz milyen kezelés szükséges.

Leesett korona visszaragasztása – Házilag vagy fogászaton?

Leesett korona visszaragasztása – Házilag vagy fogászaton?

A koronák számos különböző okból lazulhatnak meg vagy eshetnek le. Olykor magával a koronával van probléma, míg máskor az alatta lévő foggal vannak gondok. A koronák és hidak azonban meglazulhatnak olyan külső tényezők miatt, mint például egy sérülés vagy egy kemény, rágós étel elfogyasztása.

Ha megtörténik a baj, akkor a legfontosabbnak a leesett korona visszaragasztása tűnhet, így különböző házi praktikák után kutatunk. E helyett azonban sokkal fontosabb, hogy azonnali időpontot foglaljunk a fogorvoshoz, utána pedig kövessük a leesett korona esetére vonatkozó tanácsokat.

Fogcsikorgatás ellen: azonnali kezelés harapásemelő sínnel

Fogcsikorgatás ellen: azonnali kezelés harapásemelő sínnel

Becslések szerint a rendszeres és erőteljes fogcsikorgatás és annak szövődményei a lakosság körülbelül 5-10%-át érinti. A csikorgatás gyakran alvás közben történik, de vannak, akik ébren, napközbeni tevékenység során is szorítják a fogsorukat, ha például dühösek, erősen koncentrálnak vagy szoronganak.
Ha éjjel történik, akkor a leggyakrabban nem is a csikorgató veszi észre a problémát, hanem a partner észleli először és hívja fel rá a figyelmet. A fogcsikorgatás stressz eredetű is lehet, s így akár a gyermekeknél is jelentkezhet. Az iskolai elvárások, a teljesítménykényszer, a családi problémák nagy lelki terhet jelentenek, melynek levezetése ilyenkor nem tudatosan történik.

Fogínyvérzés: mit jelez, mik a szövődmények, hogyan kezeljük?

Fogínyvérzés: mit jelez, mik a szövődmények, hogyan kezeljük?

A hazai lakosság közel kétharmada szenved ínyproblémáktól, melynek egyik jellemző tünete a fogínyvérzés. A rendszeres ínyvérzés azonban nem csak a fogmosáskor jelent kellemetlenséget, ugyanis a visszatérő vérzés és érzékenység már fogínygyulladást takar, így emellé a legtöbbször más tünetek is társulhatnak.
A helyzet tehát nem csak a vérzés miatt érdemel odafigyelést, hanem az ínygyulladás jelentette egészségügyi kockázatok apropóján is.

A fémallergia tünetei és a fémmentes fogpótlás lehetőségei

A fémallergia tünetei és a fémmentes fogpótlás lehetőségei

Amikor a fog olyan mértékben roncsolt, sérült, vagy gyökérkezelést követően kiszáradt és törékeny, hogy épségét és hosszútávú fenntarthatóságát csak valamilyen tartós megoldás révén oldhatjuk meg, akkor kerül szóba a porcelán korona.

Amikor pedig már nem csupán a saját fog funkcionalitását kell helyreállítani, hanem foghiányt is pótolnunk kell, akkor a híd fogpótlás is életünk szereplőjévé válik.

Komplex pótlások esetén, – amikor már nem csupán az esztétikum az elsődleges szempont, hanem a rágóképesség és funkcionalitás is –már a tervezéskor érdemes a fémallergia kérdéskörével számolni.

Ideiglenes fogpótlás – Fontos, hogy ne maradj fog nélkül!

Ideiglenes fogpótlás – Fontos, hogy ne maradj fog nélkül!

Az olyan esztétikai fogpótlási eljárásoknál, amelyeknél tartós korona vagy héj készül, az ideiglenes fogpótlás készítése elengedhetetlen. A fog, fogak és a mosoly restaurációja általában fogszuvasodás, szabálytalan fogazat vagy harapási rendellenességek, illetve foghúzás utáni foghiány miatt válik szükségessé.

Mivel manapság már természetes elvárás, hogy a mosolyunkon ne látszódjanak a fogászati beavatkozás nyomai, így ideiglenes fogpótlással fenntarthatjuk a megszokott, normális életminőséget: hosszabb fogászati kezelés idején is mosolyoghatunk, társaloghatunk, étkezhetünk anélkül, hogy takargatni kellene a szánkat.

A diasztéma okai és 7 módszer a fogak közötti rés zárására

A diasztéma okai és 7 módszer a fogak közötti rés zárására

Diasztéma az a jelenség, amikor két szomszédos fogunk oldalsó felszínei nem érintkeznek egymással. Ez a hézagosság meglehetősen gyakori jelenség, sokan gond nélkül élnek együtt ezzel, ám egyeseket mégis zavar. Ilyenkor azonban nem biztos, hogy csak a rés a probléma.
Lehet, hogy nem tetszik a fogak alakja, zavaró, hogy az étel folyton beszorul, ami miatt ínygyulladás és fogérzékenység is kialakulhat. Szerencsére azonban számos fogorvosi módszer létezik arra, hogy megszüntessük a hézagokat és szabályos, egészséges fogsort kapjunk.

Fogfájás gyógyszer – Az erős fogfájás csillapítása otthon

Fogfájás gyógyszer – Az erős fogfájás csillapítása otthon

A fogfájást általában az okozza, ha valami olyan történik a fogakkal vagy az ínnyel, ami sérülést vagy gyulladást okoz, de persze más egészségügyi problémák, áttételesen is kiválthatnak fogfájást. Fontos, hogy a tünetek észlelésekor ne várjuk, hogy magától elmúljon a fájdalom. A panaszok enyhítésére, a fogfájás ellen, gyulladáscsökkentő fogfájás gyógyszer szedhető, ugyanakkor foglaljunk időpontot az orvoshoz is.

A szájzár gyógyítása – Kiváltó okok, tünetek, otthoni teendők

A szájzár gyógyítása – Kiváltó okok, tünetek, otthoni teendők

Kevesen tudják, de az állkapocs ízület és az állkapocs izmai körül kialakuló merevség és fájdalom akár súlyos betegségeket is jelezhet vagy egyes betegségek szövődményeiként is kialakulhatnak.
A legtöbbször szerencsére egyszerűbb a probléma, hiszen a szájnyitási képességek korlátozottságát sokan csupán fogászati kezelések után tapasztalják, azt is csak átmeneti jelleggel. A szájzár leggyakoribb kiváltó oka tehát állkapocs ízületi probléma, míg a láz, hidegrázás, izzadás és egyéb izomgörcsök már a tetanusz fertőzésre utaló jelek, ilyenkor sürgős orvosi segítséget kell kérni.

A rossz lehelet okai. Hogyan kezeljük, mit tegyünk ellene?

A rossz lehelet okai. Hogyan kezeljük, mit tegyünk ellene?

A vonzó megjelenés nélkülözhetetlen eleme az ép és egészséges fogsor. Azonban hiába egészségesek fogaink, ha kellemetlen szájszag kíséri a mindennapjainkat.
Sajnos tény, hogy még akkor is előfordulhat rossz lehelet (halitosis), ha egyébként komoly fogszuvasodástól nem szenvedünk. Gyakran az sem mindegy, milyen ételeket fogyasztunk, mennyire élünk egészségesen és törődünk a szájhigiéniával.
A rossz lehelet tünetéért számos dolog felelőssé tehető, így az sem ritka, hogy több szakorvos közreműködésével, vizsgálatával és kezelésével tudunk csak végleg megszabadulni a kellemetlen tünettől.

Fogkorona típusok és anyagok. Esztétikus, fémmentes, elegáns

Fogkorona típusok és anyagok. Esztétikus, fémmentes, elegáns

A kor előrehaladtával egyre többet takargatjuk a mosolyunkat. A fogak alaki változása, kopása természetes folyamata az életnek. Idővel a színük is változik még akkor is, ha gondosan ápoljuk. Elöregszik akárcsak a haj vagy a bőr. Amikor pedig a mosoly megfakul az éveket mér a viselőjére, ugyanígy, ha felújítjuk, esztétikus koronák segítségével kifehérítjük, akkor akár több tíz évet is letagadhatunk. Az önbecsülésen túl több egészségügyi következménye is van annak, ha nem hozzuk helyre a fogainkat.

Csontpótlás – Ezeket fontos tudni a szájsebészeti műtét előtt

Csontpótlás – Ezeket fontos tudni a szájsebészeti műtét előtt

A csontpótlás, mint szájsebészeti beavatkozás elsőre ijesztőnek tűnhet, ám a megfelelő előkészületekkel és tervezéssel valójában egy rutinbeavatkozásnak számító műtétről van szó.
Ha tudod, mikor, mi következik, tisztában vagy a beavatkozás lépéseivel, megszűnhet a félelem az ismeretlen szájsebészeti beavatkozás iránt.