Ezek a fogfájás leggyakoribb okai

Ezek a fogfájás leggyakoribb okai

A fogszuvasodás, a fogágybetegség vagy a bölcsesség fog probléma különböző okokra vezethetők vissza, ami közös bennük az a fájó fog. Fogfájást kiválthatja fertőzés, gyenge fogszerkezet, de akár a fog növekedése is. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos információt, amellyel beazonosíthatók a problémák. Jellemző, hogy a fogfájással kapcsolatos írások sajnos már csak akkor kerülnek elő, amikor a probléma felüti a fejét.

A helyes fogmosás 5 lépése

A helyes fogmosás 5 lépése

Az egészségtudatos életmódunkban jó, ha listára kerül a rendszeres fogászati szűrővizsgálat is. A szűrés gyakorisága több tényezőtől függ. Egy alapvetően rendezett fogazat esetén elegendő az évi egyszeri alkalom, fogkőeltávolítással egybekötve. Két orvosi látogatás között a fogak sorsa viszont csak a gazdájuk gondoskodásán múlik, vagyis azon, milyen rendszerességgel, mely eszközökkel és hogyan mos fogat.

Mit tehetsz fogtömés után a gyorsabb gyógyulásért?

Mit tehetsz fogtömés után a gyorsabb gyógyulásért?

Ha a fogorvos évenkénti látogatását felveszed a rendszeres programok sorába, -és nem csak baj esetén keresed-, akkor már sokat tettél a fogaid egészségéért. Ahhoz, hogy egy fogászati kontroll eseménytelenül teljen az is kell, hogy te magad is gondosan törődj a fogaiddal.
Ha kihagyod az ellenőrzéseket, elnagyoltan ápolod a fogaidat és a fogkőeltávolítást is elmulasztod, biztos lehetsz benne, hogy hamar kezelésre lesz szükséged. Egy fogtömés készítéssel az orvos megszünteti ugyan a fog állapotának romlását, ám a helytelen fogápolás miatt felszaporodó baktériumok ismét fogproblémát: fogfájást, szuvasodást, ínygyulladást vagy fogbél gyulladást okoznak majd neked.

Gyakori problémák a gyökérkezelés után

Gyakori problémák a gyökérkezelés után

A fájdalom egy szubjektív érzés, mely a saját érzésvilágunkból indul ki. Van aki jól tűri a fájdalmat, azaz magas a fájdalomküszöbe, van akit pedig jobban megvisel. A fogászati kezelést azért címkézzük kellemetlennek, mert sok esetben már fájdalom jelzi, ha a fogainknak beavatkozásra van szükségük.

Hála a modern fájdalomcsillapításnak ma már nem kell végig szenvednünk a kezeléseket. A fájdalom csak addig tart, míg “beülünk” az fogorvos székébe.

Foghúzás után mit lehet enni és mit kell kerülni?

Foghúzás után mit lehet enni és mit kell kerülni?

A foghúzás még a fogorvosoknak sem a kedvenc tevékenysége, de a nem egészséges fogakat, amiket már nem lehet megmenteni kár aszalgatni, jobb idejében megszabadulni tőlük. Így kevesebb ideig stresszelsz: nem kell együtt élned sem félelemmel, sem a fájdalommal.

Vannak bizonyos dolgok, amit kerülni kell a foghúzást követő napokban, hogy megússzunk olyan kellemetlenségeket, melyek miatt elhúzódik a felépülés és tovább tart a gyógyulás.

Tanácsainkat követve hamar elfelejthetsz minden kellemetlenséget és arra koncentrálhatsz, hogy az esztétikumon esett csorbát kijavítsuk.

Fogpótlás fémallergia esetén: cirkon foghíd

Fogpótlás fémallergia esetén: cirkon foghíd

Amikor a fog olyan mértékben roncsolt, sérült, vagy gyökérkezelést követően kiszáradt és törékeny, hogy épségét és hosszútávú fenntarthatóságát csak valamilyen tartós megoldás révén oldhatjuk meg, akkor kerül szóba a korona fogpótlás. Amikor pedig már nem csupán a saját fog funkcionalitását kell helyreállítani, hanem foghiányt is pótolnunk kell, akkor a fogpótlás híd is életünk szereplőjévé válik.

Komplex fogpótlások esetén, -amikor már nem csupán az esztétikum az elsődleges szempont, hanem a rágóképesség és funkcionalitás is- érdemes a tervezéskor az allergia kérdéskörével is számolni.

Fogpótlás beültetéssel vagy beültetés nélkül

Fogpótlás beültetéssel vagy beültetés nélkül

Pácienseink gyakran összetettebb problémákkal keresnek fel bennünket, mint egy-egy fog esztétikai restaurációja porcelán fogkorona vagy esztétikus porcelán héj által. A száj egészének egészségét, a fogazat funkcionális hibáit, a rágóízületek egészségét és működését is szem előtt kell tartanunk, amikor fogpótlást tervezünk, hiszen ez alapjaiban határozza meg, milyen foghíd vagy porcelán fog korona pótlás készülhet.
fogászati garancia

Amikor a hátsó régió, vagyis a rágófogak is érintettek a fogpótlás készítésében, nagyobb körültekintést és komolyabb tervezést igényel az eset. Azon túl, hogy mosolytervezés során meghatározzuk a készülő fogkorona külalakját a szem előtt lévő front területre, fontos szempont, hogy a páciens adottságaihoz képest az új pótlás ne csak a megjelenésén javítson, de a rágóerők kiegensúlyozásával a foghíd pótlás megtervezésével, esetleg implantátum beültetés hozzáadásával javítsuk fel, tökéletesítsük az adott, jelenlegi helyzetet.

Esetbemutatás: Fogpótlás variációk híddal, implantátummal, fémmentesen

Esetbemutatás: Fogpótlás variációk híddal, implantátummal, fémmentesen

Ékszer allergia egyenlő fogászati allergia?

„Edina azért keresett meg bennünket, mert ékszer viselésére egyre sűrűbben tapasztalt viszkető bőrirritációt. A korábban készített fémkerámia fogkorona pótlásai körül pedig jellemzően meg nem szűnően vörös, duzzadt az íny, annak ellenére, hogy rendszeres kontrollok alkalmával nem találtunk kiugró szájhigiénés problémát.

A konzultáción együttműködően elfogadta az allergia teszt elvégzését, hiszen ő is szeretett volna a tünetek végére járni és lehetőség szerint meg is szabadulni tőlük. A teszt azonban alátámasztotta az alapos gyanút. Edina a fogászati pótlásokhoz használt fémötvözetre, annak egyes alkotó elemeire is érzékenyéggel reagált. A tünetek idő közben alakultak ki nála, először az ékszerek viselésekor tapasztalta a kellemetlenségeket, majd később a fogpótlásai körül is megjelentek az irritált ínyszélek.

Mindent a foghíd árakról

Mindent a foghíd árakról

Amikor a megoldást keressük a foghiányra, elénk tárul a híd pótlás vagy implantátum pótlás lehetősége.

Attól függően, hogy a foghíd pótlás miből készül, lehetnek különbségek a készülő pótlás árai között. Választhatunk az egyszerűbb és olcsóbb fémkerámia porcelán korona vagy a drágább, viszont számos előnnyel rendelkező cirkónium között, amely biokompatibilis, esztétikus és allergiamentes pótlás forma.
A híd fogpótlások árai a választott módszertől függenek

Ha az egyetlen foghiányunkat implantátum beültetéssel pótolnánk, akkor a beültetés és a műgyökér árával is számolnunk kell a fogkorona pótlás árán túl. Ezzel szemben az egészséges fogak épek maradnak, csak a hiány pótlására koncentrálhatunk.

Fogtömés árak és amik befolyásolják

Fogtömés árak és amik befolyásolják

Amikor a fogtömés porcelánból készül, akkor az egyik legmodernebb technológiát alkalmazó fogpótlás fajtára nevezünk be. Rendkívül tartós és esztétikus megoldást jelent a szuvasodást helyreállító kezelések között.

Miért jó, ha megválunk a régi tömésektől?

A fogtömés technológiája sokat változott az elmúlt évtizedekben. Az ezüst színű amalgám tömés mára teljesen elavulttá vált a benne lévő higany egészségkárosító hatása miatt. Helyét az esztétikus tömések vették át, melyek napjainkban leggyakrabban fényre keményedő kompozitból készülnek.

Az esztétikus tömések számos előnyös tulajdonsága közé tartozik, hogy készítésükhöz jóval kevesebb foganyag elcsiszolása szükséges, mint az amalgámhoz, valamint, hogy fehér, a fogakhoz hasonlító színükkel természetes hatást nyújtanak.

Esztétikus fogtömés – amalgám tömés cseréje gyorsan, fájdalommentesen

Esztétikus fogtömés – amalgám tömés cseréje gyorsan, fájdalommentesen

Az ezüst színű amalgám tömés készítése sokáig elterjedt technológia volt a fogászatban, mára azonban szinte teljesen eltűnt a gyakorlatból és az esztétikus fogtömés vette át helyét. Ennek legfőbb oka, hogy az amalgámban lévő higany toxikus hatásáról az elmúlt évtizedben rengeteg tanulmány jelent meg.

Sokan vitatják, hogy a tömésből csak kis mennyiségben felszabaduló higany valóban okoz-e egészségügyi problémákat, az viszont kétségtelen, hogy az esztétikus tömés esetén használt kompozit az amalgámnál sokkal előnyösebb tulajdonságokkal bír.

A régi típusú amalgám tömések cseréje elsősorban akkor szükséges, ha a tömés alatt másodlagos fogszuvasodás alakult ki. A csere indokolt lehet esztétikai okokból is, hiszen sokak számára zavaró a tömés fémes színe, illetve, hogy gyakran szürkére színeződik körülötte a fog.

Fogbeültetés kezelés folyamata- konzultációtól a kész fogpótlásig

Fogbeültetés kezelés folyamata- konzultációtól a kész fogpótlásig

Az orvos tehát a foghiány leküzdésére javasolhatja az implantátum beültetést, a foghíd pótlást vagy a kivehető pótlást, ebből a páciens választja ki, mi az, amivel együtt tud élni, amit vállalni tud. A következő kérdés a fogpótlás anyaga és majd még számos tényező, ami szerint a fogbeültetés árai is meghatározásra kerülnek.

Ez mind látható az összeállított terven. De miből állnak az egyes folyamatok?

Az összeállított kezelési terv, amelyre a páciens végül is igent mond, az orvos által javasolt módszereket ötvözi az előnyben részesített pótlás fajtákkal. A végső tervet meghatározzák az implantátum árak, a fogkorona vagy fogpótlás híd árak.