Fogblog

Főoldal / Fogblog
Gócos fog: miről ismerjük fel, hogyan kezeljük és előzzük meg?

Gócos fog: miről ismerjük fel, hogyan kezeljük és előzzük meg?

A gócbetegség kifejezés olyan másodlagos betegségre vagy állapotra utal, melyet a szervezet egy távolabbi pontján régebb óta jelen lévő gyulladás vált ki. Ezeknek az idült folyamatoknak a központját gócnak hívjuk. Ha a szervezetben góc van, akkor az onnan kijutó baktériumok a véráramon keresztül test-szerte képesek fertőzni, így más szerveket is megbetegíthetnek.

Retenciós készülék – A legjobb barátod fogszabályozás után

A legtöbben azt gondolják, hogy a fogszabályozás az állandó fogszabályzó készülék levételével véget is ér, de valójában ez nem így van.
Szükség van ugyanis arra, hogy megakadályozzuk a relapszust, ami a fogak újonnan beállított helyzetéből való elvándorlást, kimozdulást jelenti. Sőt, ez a továbbiakban még a gondosan beállított harapás elcsúszását, eltolódását is kiválthatja. Ezt a negatív folyamatot akadályozza meg a fix és kivehető retenciós készülék.

Állandó fogszabályzó – Kinek ajánlható és mikor ellenjavallt?

Állandó fogszabályzó – Kinek ajánlható és mikor ellenjavallt?

Az állandó fogszabályzó kifejezés – másnéven rögzített-, a fogszabályozásban használt fix fogszabályzó készülékre utal, amely a harapási rendellenességek és a torlódott fogazat korrigálását végzi.
Azért is nevezik állandónak, mert a fogszabályzó kezelés idejére a fogak külső vagy belső felszínére rögzítik, s csak akkor távolítják el, amikor elérték vele a kívánt eredményt.

A kombinált fogpótlás – Jellemzői, előnyei. Kinek jó döntés?

A kombinált fogpótlás – Jellemzői, előnyei. Kinek jó döntés?

A kombinált fogpótlás árak a fogpótlás típusa mellett olyan tényezőktől is függnek, mint a foghiány mértéke, a megmaradt fogazat és az íny állapota, az általános szájhigiénia és a páciens preferenciái.
Tehát pontos képet az árakról, a kezelésről és az alternatív lehetőségeinkről csak a személyes konzultációt és állapotfelmérést követően kaphatunk.

Inlay tömés – Fajtái, anyaga, ára. Kinek, mikor ajánlott?

Inlay tömés – Fajtái, anyaga, ára. Kinek, mikor ajánlott?

A fogszuvasodás gyakori fogászati probléma, amely akkor fordul elő, ha a fog külső, védő zománcrétege károsodik a baktériumok jelenléte miatt. A probléma kezelése pedig a fogszuvasodás mértékétől és súlyosságától, de még az általános szájhigiéniától is függ.

Szerencsére a lyukas fogak ellátására és a jó szájhigiénia kialakítására manapság már számos modern eszköz létezik. Biofilm terápiás fogkőleszedéssel már a fogkövet és fogszuvasodást okozó káros baktériumokat is eltávolíthatjuk, míg a szuvasodást a hagyományos fogtömésen túl a tartósabb és ellenállóbb inlay tömés segítségével is helyreállíthatjuk.

Ínyvisszahúzódás – Okai, szövődményei, kezelése, megszüntetése

Ínyvisszahúzódás – Okai, szövődményei, kezelése, megszüntetése

Az ínyvisszahúzódás, más néven ínyrecesszió. A folyamat során előbb a fognyak, majd a foggyökér kerül fokozatosan felszínre az ínyszövet zsugorodása, visszahúzódása következtében. Ez azt eredményezheti, hogy a gyökérfelszín mind jobban láthatóvá, ezáltal pedig védtelenebbé is válik. A leggyakoribb árulkodó jel, ami ínyvisszahúzódásra utal, az a fogérzékenység.

Teleszkópos fogpótlás – Meddig jó egy teleszkópos fogsor?

Teleszkópos fogpótlás – Meddig jó egy teleszkópos fogsor?

Mi van akkor, ha a foghúzás helyett megtartanánk a fogsorunkból épen maradt, utolsó néhány fogunkat? Létezik-e olyan fogpótlás fajta, amely az ennyire hiányos fogazatra is megoldást jelent? Ha igen, mik a feltételei és mik az alternatívái. Meddig tarthatók az utolsó fogak, hogyan kerüljük el a teljes foghiányt?
Cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos információt a teleszkópos fogpótlás készítéséről.

Csapos fog ára, élettartama – A fog csap készítésének menete

Csapos fog ára, élettartama – A fog csap készítésének menete

Ha egy fog koronája olyan mértékben sérült vagy szuvasodott, hogy egy egyszerű fogtöméssel már nem állítható helyre a stabilitása, akkor előbb az inlay fogtömést majd az esztétikus koronát ajánlják az orvosok. Különösen igaz ez akkor, ha a fogon előbb még gyökérkezelést is végeztek.
Amennyiben letört a fog, vagy a korona már teljesen elszuvasodott, akkor egy speciális megerősítésre lesz szükség, hogy a fog helyreállítható legyen, a szokásos terhelését elbírja és újra rendeltetésszerűen használhassuk. Ilyen esetekben készül a csapos fog.

Lepedékes nyelv – Milyen problémát jelez, hogyan kezeljük?

Lepedékes nyelv – Milyen problémát jelez, hogyan kezeljük?

A lepedékes nyelv a legtöbb esetben csupán egy ártalmatlan tünet, a jelenségnek pedig sokan nem is szentelnek nagyobb figyelmet. Influenzás megbetegedés idején gyakran felbukkan, majd a betegség elmúltával magától megszűnik, tehát biztosan kapcsolatban áll az általános egészségi állapotunkkal.
De mi válthatja ki akkor, ha egyébként nem vagyunk megfázva, utalhat-e fogászati problémára, és milyen egyéb tünetre érdemes még odafigyelni? Mit tehetünk a lepedékes nyelv ellen otthon?

Azonnali implantáció és azonnali terhelés – Melyik javasolt?

Azonnali implantáció és azonnali terhelés – Melyik javasolt?

Egy implantációs fogpótlás készítésének rendszerint van egy általános idő- és menetrendje. Általában a foghúzást követően néhány héttel történik a műgyökér beültetése az állkapocs csontba, majd amint megtörtént a csontosodás (általában 3-6 hónap), rákerülhet az úgynevezett felépítmény, arra pedig az elkészült fogpótlás.
Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy fel lehet-e gyorsítani ezt a folyamatot, lehet-e foghúzással egyidőben megkapni az implantátumot és azonnal vagy az általánosnál jóval korábban elkészíteni a koronát, hidat vagy hídprotézist.

Fogimplantátum után gyors gyógyulás – Mit szabad a műtét után?

Fogimplantátum után gyors gyógyulás – Mit szabad a műtét után?

Az implantátum az elvesztett fogak pótlására szolgáló, professzionális fogpótlási lehetőség, egy olyan műgyökér, amelyet helyi érzéstelenítésben ültetnek be a szájsebészek.
Mivel az implantátum az igazi fog gyökerét pótolja, így alkalmas arra, hogy egy ráépülő fogpótlást tartson. Mielőtt azonban belevágnánk a műtétbe és a fogpótlásba, jó tisztában lenni azzal, hogy mi várhat ránk a fogimplantátum után.