Fogblog

Főoldal / Fogblog
Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

Az irányított biofilm terápia (Guided Biofilm Therapy - GBT) megalkotója a svájci EMS vállalat, mellyel forradalmasította a fogászati szájhigiénés kezelést és a fogászatban létező legmodernebb szájápolási és szájhigiénés rendszert alkotta meg.
Az Airflow Prophylaxis Master, speciális technológiájának köszönhetően messze felülmúlja a hagyományos, ultrahangos fogkőeltávolítás eredményeit.
Mit tud ez a készülék? Miben más ez, mint a hagyományos ultrahangos fogkőeltávolítás? Miért éri meg páciensként a létező legkorszerűbb szájhigiénés kezelést igénybe venni?

Fogváltás után – fogszuvasodás és a kamasz fogak panaszai

Fogváltás után – fogszuvasodás és a kamasz fogak panaszai

A tejfog problémákról és tejfog kezelésének fontosságáról már sokat hallottunk. Tisztában vagyunk vele, hogy az első fogak előbújásától gondoskodni kell a fogak tisztításáról és amíg a gyermek el nem éri a 6-7 éves kort, -hogy már a megfelelő kézügyességgel tudjon fogat mosni-, addig a szülőknek kell rendszeresen ellenőrizni és segíteni őt a lepedék eltüntetésében.

Tudjuk azt is, hogy a tejfogak épsége a maradók egészsége miatt fontos és mihamarabb hozzá kell szokni a gyermekfogászati ellenőrzésekhez is, ahol még a megelőző fogszabályozásra is tanácsot kérhetünk. De mi a helyzet fogváltás után a kiskamaszok, kamaszok fogaival? Nekik mire kell figyelniük, milyen panaszok fordulhatnak elő pubertás korban. Mire utalnak a kellemetlen tünetek?

Első konzultáció a Clinident fogászatán

Első konzultáció a Clinident fogászatán

Célunk az, hogy minél kevésbé feszélyezzen téged a még új fogászati környezet, szeretnénk, ha már az első alkalommal is ismerősként lépnél be a klinikánkra, ezért lépésről lépésre összegyűjtöttük neked, mikor mi fog történni, mire számíthatsz a látogatásod során.
Ha eldöntötted, hogy szeretnél hozzánk ellátogatni, javasoljuk, hogy ismerkedj velünk és válassz magadnak fogorvost.

Fluoridos fogkrém és fluoridos kezelés – Kell ez nekünk?

Fluoridos fogkrém és fluoridos kezelés – Kell ez nekünk?

A fluorid egy olyan vegyület, ami a vízben, a földben, ezáltal a növényekben, állatokban és így az emberi szervezetben is megtalálható.
Kontrollált mértékben támogatja a csontjaink ellenállóképességét, erősíti a fogakat, tehát egyáltalán nem ördögtől való ez a természetes vegyület.

Cikkünkben arra kerestünk válaszokat, hogy mi történik a fluoridos fogkrém hatására, miért javasolják a fogorvosok rendelői fluoridos kezelést és milyen esetben lehet káros az egészségünkre a fluorid.

Gyermek fogorvos kezelések – melyik, hogyan zajlik, mit tegyünk utána?

Gyermek fogorvos kezelések – melyik, hogyan zajlik, mit tegyünk utána?

A gyerekeknek 20 db tejfoguk van, melyek felépítésüket tekintve nagyon hasonlóak a maradó fogakhoz. Van zománc-, dentin- és cement rétegük, valamint a belsejükben ugyanúgy ott a fogbél, -ami erekkel, idegekkel átszőtt -, tehát a tejfog is képes érezni, így fájni is.

A legfőbb különbség az, hogy a zománc réteg kicsit vékonyabb, a fogbél pedig tágabb, mint a maradó fogak esetében, így sajnos a szuvasodás gyorsabban is képes mélyre terjedni. Ennek megfelelően a gyermek fogorvos kezelések jellemzően eltérnek: nem ugyanazokkal az anyagokkal és nem is ugyanúgy történnek.

Mutatjuk a legfőbb különbségeket!

Fogágybetegség után ínyplasztika – helyreállítás parodontológiai műtéttel

Fogágybetegség után ínyplasztika – helyreállítás parodontológiai műtéttel

Azzal már a legtöbb páciens tisztában van, hogy milyen következményekkel jár a fogászati szűrővizsgálat és a fogkőeltávolítás hiánya. Egyrészt a fogak gyors romlását, fogszuvasodást és foggyulladást tapasztalhatunk, másrészt a fogkőtől begyullad és fájdalmassá válik az íny, fogmosáskor pedig vérzik. A gyulladást a fogkőben lévő baktériumok idézik elő, melyek idővel az egész fogágy, az íny, a csont és a fogak létét is veszélyeztetik.

Fogászati CT vizsgálat – miért van rá szükség?

Fogászati CT vizsgálat – miért van rá szükség?

A fogászati CT – másnéven 3D fogröntgen- elterjedt képalkotó eljárás, melyet manapság már nem csak CT vizsgálati magánrendelésen, speciális laborokban tudunk elkészíttetni. A 3 dimenziós fog CT a magánfogászat professzionális diagnosztikai szolgáltatása.
Többnyire azokban rendelőkben érhető el, ahol szájsebészet szakrendelés is működik. A páciensnek nem kell külső helyszínre mennie, időpontot egyeztetnie egy CT vizsgálatra, mert egy helyen elérhető a professzionális diagnosztika és a beavatkozás is, tehát felgyorsítható az első konzultáció és kezelési terv összeállításának a folyamata.

Megelőző kezelések

Megelőző kezelések

Az afták a szájnyálkahártya ismeretlen eredetű fájdalmas, időről időre visszatérő fekélyei. Vérbő udvarú, sárgás-fehéres hártyával borított seb, mely érintésre, evésnél, beszédnél heves fájdalmat okoz.
Akut és krónikus gyulladásos folyamat, amelyből baktériumok és azok toxinjaik juthatnak más, távoli szervekbe, ahol gyulladást, másodlagos betegséget okozhatnak.Fogmosási szokásaink, tudásunk, vagy nem tudásunk nagyban hozzájárul fogaink állapothoz. A fogmosás egy olyan tevékenység, amit soha, sehol, senki nem tanít, így az emberek túlnyomó többsége nem is végez helyesen. Pedig fogainknak egy életen át kellene elkísérnie és nem csupán a rágás, beszéd és esztétikum az elsődleges funkciója.

Összes tudnivaló és tipp a baba fogzás otthoni kezeléséhez

Összes tudnivaló és tipp a baba fogzás otthoni kezeléséhez

A fogzás tünetei kapcsán sok tévhit kering a szülők körében, ezért összegyűjtöttük a legjellemzőbb tüneteket, melyeket a fogzás ideje alatt tapasztalhatunk gyermekünkön.
Amikor az újszülöttel hazaérkezünk, a legtöbb esetben el kezdődik az a bizonyos hasfájós korszak, mely sokszor úgy tűnik, soha nem ér véget.

A szülők kimerülnek, a baba pedig csak sír. Sír, ha éhes, sír, ha evett. Néha pedig tart néhány perc szünetet. Sőt alighogy véget ér ez az szülőknek és a babának is nehezebb időszak és végre nyugodtan pihenhetne a család, be is indul a kisbaba fogzása.

Szuvas tejfog: ez történik, ha a tejfog kilyukad

Szuvas tejfog: ez történik, ha a tejfog kilyukad

A tejfogakat megjelenésüktől kezdve úgy kell ápolni, mint a maradó fogakat. Gondozásuk egyrészről azért fontos, mert a gyerekek kb. tizenkét éves korukig élnek együtt tejfogaikkal, másrészről a tejfogak szuvasodásának a maradó fogak is kárát láthatják.
Ha a maradó fogak olyan szájba törnek elő, ahol szuvas tejfog is van, sokkal nagyobb eséllyel kezdenek el azok is kilyukadni, hiszen rögtön érintkezésbe kerülnek a sok szuvas elváltozást okozó baktériummal.
Mit tehet a szülő, hogy a fájdalmas élményeket elkerülje a gyermeke? Cikkünkben bemutatjuk mire kell figyelni!

Ezek a foggyulladás tünetei, így kezeljük házilag

Ezek a foggyulladás tünetei, így kezeljük házilag

A fogszuvasodás következményét már jól ismerjük: a sérült fogzománc miatt a baktériumok és szennyeződések akadálytalanul a fog belsejébe juthatnak, ahol akár komolyabb fájdalommal és nem ritkán gennyképződéssel járó gyulladást váltanak ki.
Cikkünkből megtudhatod, mit jelentenek a tüneteid, mit tehetsz otthon a fájdalom ellen és hogyan kezelheted a fogorvosi beavatkozásig is biztonságosan a gyulladásban lévő fogadat. Testi tüneteidre nem találod a megoldást? Tudd meg, milyen fogászati góc, gyulladás állhat a tünetek hátterében!

Foghúzás után egy héttel is fáj – 5 tipp a gyulladás ellen

Foghúzás után egy héttel is fáj – 5 tipp a gyulladás ellen

Foghúzás előtt állva szeretünk azzal tisztában lenni, milyen beavatkozás vár ránk, milyen szövődményekre számíthatunk, milyen teendőink lesznek a gyógyulás idején.
Cikkünkben azokat a komplikációkat gyűjtöttük össze, melyek jellemzően a foghúzás után jelentkezhetnek. Mire kell figyelned, milyen intő jelek, tünetek vannak és mit tehetsz azért, hogy megelőzd a kellemetlenségeket és gyors gyógyulásban legyen részed. Mit jelent egyáltalán, ha a foghúzás után egy héttel is fáj?