Fogblog

Főoldal / Fogblog

Inlay tömés – Fajtái, anyaga, ára. Kinek, mikor ajánlott?

A fogszuvasodás gyakori fogászati probléma, amely akkor fordul elő, ha a fog külső, védő zománcrétege károsodik a baktériumok jelenléte miatt. A probléma kezelése pedig a fogszuvasodás mértékétől és súlyosságától, de még az általános szájhigiéniától is függ.

Szerencsére a lyukas fogak ellátására és a jó szájhigiénia kialakítására manapság már számos modern eszköz létezik. Biofilm terápiás fogkőleszedéssel már a fogkövet és fogszuvasodást okozó káros baktériumokat is eltávolíthatjuk, míg a szuvasodást a hagyományos fogtömésen túl a tartósabb és ellenállóbb inlay tömés segítségével is helyreállíthatjuk.

Ínyvisszahúzódás – Okai, szövődményei, kezelése, megszüntetése

Ínyvisszahúzódás – Okai, szövődményei, kezelése, megszüntetése

Az ínyvisszahúzódás, más néven ínyrecesszió. A folyamat során előbb a fognyak, majd a foggyökér kerül fokozatosan felszínre az ínyszövet zsugorodása, visszahúzódása következtében. Ez azt eredményezheti, hogy a gyökérfelszín mind jobban láthatóvá, ezáltal pedig védtelenebbé is válik. A leggyakoribb árulkodó jel, ami ínyvisszahúzódásra utal, az a fogérzékenység.

Teleszkópos fogpótlás – Meddig jó egy teleszkópos fogsor?

Teleszkópos fogpótlás – Meddig jó egy teleszkópos fogsor?

Mi van akkor, ha a foghúzás helyett megtartanánk a fogsorunkból épen maradt, utolsó néhány fogunkat? Létezik-e olyan fogpótlás fajta, amely az ennyire hiányos fogazatra is megoldást jelent? Ha igen, mik a feltételei és mik az alternatívái. Meddig tarthatók az utolsó fogak, hogyan kerüljük el a teljes foghiányt?
Cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos információt a teleszkópos fogpótlás készítéséről.

Csapos fog ára, élettartama – A fog csap készítésének menete

Csapos fog ára, élettartama – A fog csap készítésének menete

Ha egy fog koronája olyan mértékben sérült vagy szuvasodott, hogy egy egyszerű fogtöméssel már nem állítható helyre a stabilitása, akkor előbb az inlay fogtömést majd az esztétikus koronát ajánlják az orvosok. Különösen igaz ez akkor, ha a fogon előbb még gyökérkezelést is végeztek.
Amennyiben letört a fog, vagy a korona már teljesen elszuvasodott, akkor egy speciális megerősítésre lesz szükség, hogy a fog helyreállítható legyen, a szokásos terhelését elbírja és újra rendeltetésszerűen használhassuk. Ilyen esetekben készül a csapos fog.

Lepedékes nyelv – Milyen problémát jelez, hogyan kezeljük?

Lepedékes nyelv – Milyen problémát jelez, hogyan kezeljük?

A lepedékes nyelv a legtöbb esetben csupán egy ártalmatlan tünet, a jelenségnek pedig sokan nem is szentelnek nagyobb figyelmet. Influenzás megbetegedés idején gyakran felbukkan, majd a betegség elmúltával magától megszűnik, tehát biztosan kapcsolatban áll az általános egészségi állapotunkkal.
De mi válthatja ki akkor, ha egyébként nem vagyunk megfázva, utalhat-e fogászati problémára, és milyen egyéb tünetre érdemes még odafigyelni? Mit tehetünk a lepedékes nyelv ellen otthon?

Azonnali implantáció és azonnali terhelés – Melyik javasolt?

Azonnali implantáció és azonnali terhelés – Melyik javasolt?

Egy implantációs fogpótlás készítésének rendszerint van egy általános idő- és menetrendje. Általában a foghúzást követően néhány héttel történik a műgyökér beültetése az állkapocs csontba, majd amint megtörtént a csontosodás (általában 3-6 hónap), rákerülhet az úgynevezett felépítmény, arra pedig az elkészült fogpótlás.
Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy fel lehet-e gyorsítani ezt a folyamatot, lehet-e foghúzással egyidőben megkapni az implantátumot és azonnal vagy az általánosnál jóval korábban elkészíteni a koronát, hidat vagy hídprotézist.

Fogimplantátum után gyors gyógyulás – Mit szabad a műtét után?

Fogimplantátum után gyors gyógyulás – Mit szabad a műtét után?

Az implantátum az elvesztett fogak pótlására szolgáló, professzionális fogpótlási lehetőség, egy olyan műgyökér, amelyet helyi érzéstelenítésben ültetnek be a szájsebészek.
Mivel az implantátum az igazi fog gyökerét pótolja, így alkalmas arra, hogy egy ráépülő fogpótlást tartson. Mielőtt azonban belevágnánk a műtétbe és a fogpótlásba, jó tisztában lenni azzal, hogy mi várhat ránk a fogimplantátum után.

Felnőtt fogszabályozás Budapest. Ezek a legkedveltebb készülékek

Felnőtt fogszabályozás Budapest. Ezek a legkedveltebb készülékek

Sajnos tény, hogy a torlódott fogak, a fogszabályozás elmulasztásának nyilvánvaló jelei nem csak esztétikai problémát okoznak, hanem a fogak egészségére is rányomhatják bélyegüket. Ilyen esetekben a fogközöket igen nehéz tisztítani, ami pedig lassan, de biztosan fogszuvasodáshoz vezethet.

A korszerű eljárásoknak és eszközöknek köszönhetően ma már a felnőtt fogszabályozás is tökéletes eredményekkel valósítható meg. Amennyiben gyermekkorban nem került rá sor, az még nem jelenti azt, hogy le kellene mondani a rendezett, esztétikus megjelenéssel bíró fogakról.

Láthatatlan fogszabályozó – Típusok, árak, a kezelés lépései

Láthatatlan fogszabályozó – Típusok, árak, a kezelés lépései

Az esztétikus mosoly és szabályos fogsor sokak számára vágyott cél, hiszen a természet ilyen tekintetben nem mindenkihez kegyes. Az egymásra torlódott fogak komoly esztétikai problémát okoznak azon túl, hogy fogszuvasodással és akár fogvesztéssel is járhatnak. Nem véletlen tehát, hogy ma már egyre többen döntenek a felnőttkori fogszabályozás mellett.
De mi a helyzet akkor, ha munkahelyi elfoglaltságainkból adódóan folyamatosan kommunikálnunk kell, fontos az esztétikus megjelenés, de mondjuk a szép kiejtés is. Milyen megoldások léteznek arra, ha nem akarjuk, hogy így vagy úgy, de feltűnő legyen a fogszabályozónk viselése? Vajon létezik olyan láthatatlan fogszabályozó, amely minden problémára megoldást kínál?

Gyermek fogszabályzó – Mikor jó elkezdeni a kezelést?

Gyermek fogszabályzó – Mikor jó elkezdeni a kezelést?

Felnőttkorban az esztétikus mosoly és a rendezett fogsor nagyban hozzájárul a magabiztos fellépéshez, a könnyed kapcsolatteremtéshez és érvényesüléshez.
A gyermek fogszabályzó kezelés tehát létfontosságú hozzávaló a későbbi kiegyensúlyozott felnőttléthez.
Klinikánkon, a fogszabályozó fogorvos a gyermek korának és fogazati adottságnak leginkább megfelelő kezelést állítja össze, így már egészen fiatalon, akár óvodás korban is lehetőség van a fogak fejlődését befolyásolni.

Fogbeültetés menete és a gyógyulás. Fogpótlás fajták és árak

Fogbeültetés menete és a gyógyulás. Fogpótlás fajták és árak

A fogorvos a hiányzó fogak pótlására javasolhatja a fogbeültetés elvégzését, a foghíd pótlást vagy a kivehető pótlást, ebből a páciens választja ki, mi az, amivel együtt tud élni, amit vállalni tud.

Fontos kérdés még a fogpótlás anyaga és számos olyan részlet is, amelyekkel a fogbeültetés ára egyénre szabottan meghatározható.

Clear Aligner: láthatatlan, kivehető fogszabályozó – Budapest

Clear Aligner: láthatatlan, kivehető fogszabályozó – Budapest

Ha elzárkózol attól, hogy ragasztott fogszabályzó készüléket viselj, ám mégis szeretnél szabályos fogsort és szép mosolyt, akkor a megoldás a Clear Aligner fogszabályzó készülék lehet. A fogszabályozás ezen trendjét bár ritkább esetben alkalmazzák, Magyarországon azonban mégis hódít.

Ennek, a szinte észrevehetetlen technikának köszönhetően nem kell ragasztott fogszabályozót hordani, mégis elérhető a szép mosoly és szabályos fogsor is.

A Clear Aligner egy láthatatlan, sínes fogszabályozó rendszer, melynek viselése gyakorlatilag észrevehetetlen.