Gnatológia – megoldás állkapocs problémákra

Gnatológia rendelésünk jelenleg szünetel köszönjük megértésüket!

A rágás tudományaként is említik a fogászat azon szakterületét, mely leginkább az elmúlt években került hangsúlyosabban a szakmai figyelem középpontjába és ezzel a páciensek látókörébe.  

Manapság egy igényes fogászati klinika, nem csupán a megelőzés fontosságát hangsúlyozza, hanem azzal is foglalkozik, hogy a páciensek hosszú távon is egészséges fogazattal éljenek 

Ebben segít a gnatológia. A szakember által meghatározott paraméterekhez készült professzionális tömések és fogpótlások biztosítják az egészséges rágószervi működést, mellyel elkerülhetjük a fogak és rágóizomzat túlterhelését és tehermentesíthetjük az állkapocsízületet.  

fülbe sugárzó állkapocs fájdalom

Mi a gnatológia?

A gnatológia az állkapocsízület, a rágóizomzat és fogazat kapcsolatát, működését vizsgálja és mivel az itt tapasztalható zavarok sokszor túlmutatnak az állkapocs ízület problémáján ezért manapság inkább már Craniomandibuláris Diszfunkciók gyűjtőnéven említik őket (CMD), ami azt is jelenti, hogy a teljes fej-nyak régió viszonyában vizsgálódik a gnatológus.   

A rágás és állkapocs mozgás során tapasztalt rendellenességek sok esetben az egész testre, testtartásra hatást gyakorolnak, de ugyanígy fordítva is igaz. Egy hibás testtartás hatással van az állkapocsra és a fogainkra. Tehát ezek komplex vizsgálata gnatológia szakértőt kíván, aki speciális terápiát határoz meg a páciensnek.  

Mit vizsgál egy gnatológus?

Az állkapocs és rágóizmok fájdalmát, a teljes fej – nyak régió funkciózavarait, tüneteit, elváltozásait vizsgálja az erre a területre specializálódott fogorvos. Meghatározza azt a fogsorzáródást, ahol állkapocsízület helyes, nyugalmi pozícióban van és ehhez mérten állítja fel a kezelést. 

Az első vizsgálat alkalmával több mindent ellenőriz a fogorvos, de a legfontosabb az állkapocs helyzetének meghatározása, ami lényegében a megfelelő terápia kiinduló pontja. Ebből megállapítja a diagnózist, a panaszok okát és terápiát javasol. 

1. Az állkapocs működésének és a tüneteinek ellenőrzése: 

A vizsgálat során különböző gyakorlatokat végez a páciens. Ez által az állkapocs működését, a páciens által észlelt tüneteket vizsgálja és a normális működéstől eltérő további, árulkodó jeleket keres. 

2. Állkapocs nyugalmi helyzetének megállapítása: 

A gnatológia meghatározza az alsó állkapocs nyugalmi pozícióját, mely függőleges álló vagy ülő helyzetben áll elő.  

 • Az állkapocs semleges, feszülésmentes, kényelmes pozícióban van. Az alsó és felső fogsorok 2- 5 mm -es távolságban vannak.

3. Centrális okklúzió – fogsor kényelmes záródásának meghatározása: 

 • Összezárt állapotban a szemközti fogfelszínek (barázdák, csücskök) egymáshoz való viszonyát ellenőrzik, vizsgálják. Keresik azt az optimális záródást, mely a legnagyobb felületű érintkezést biztosítja. 

Ha a fogak természetes barázdái alapján adott a kényelmes fogsor záródás, fontos, hogy a helyreállított foggal – a fogtömés készítéssel, új fogpótlással vagy egy implantátummal-, a kényelmes harapási magasságot és fogsor záródást rekonstruáljuk, máskülönben túlterheljük a fogakat, az állkapocs ízületet és a rágóizmokat is.  

Azokban az esetekben azonban, ahol eleve hibás a harapás, hiányos a fogazat és így kiegyenlítetlen a fogazat terhelése, ott speciális harapásemelő készülékkel tudjuk a harapási magasságot korrigálni és egy egészséges fogsor záródást beállítani. Amennyiben szükséges, akkor a tömés, korona, fogpótlás pedig ehhez a beállított állapothoz készül el.  

A fogpótlástani szempontok rendkívül pontos tervezést követelnek meg a fogorvostól, ami miatt az is fontos, hogy a páciens ellátása a gnatológia szakorvos javaslata szerint történjen.  

Hogyan zajlik a gnatológiai vizsgálat és terápia?

Bár a gnatológia a páciensek által még kevésbé ismert fogászati terület, a szakemberek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a betegeiket komplexen kezeljék.  

Ez klinikánkon azt jelenti, hogy orvosaink a töméseken és esztétikus cirkon koronákon túl gnatológus bevonásával helyreállítják vagy beállítják az egész test szempontjából helyes és kényelmes harapást, speciális, éjszakai harapásemelővel pedig mesterségesen segítenek a fogakat és az állkapcsot tehermentesíteni.  

Ennek köszönhetően a tömés és a fogpótlás maximálisan kiszolgája majd a pácienst és nem fogjuk idejekorán túlterhelni az állkapcsot. 

A következő is érdekelhet:  

Mielőtt a fogfájásod miatt a legrosszabbat feltételeznéd, tudd meg, hogy mi okozhat még fogfájást az állkapocs problémákon kívül és mi lehet rá a megoldás. 

Miért fáj a fogam, ha nem lyukas? 

Állkapocs fájdalom okai – ezek vezetnek állkapocsízületi diszfunkcióhoz

1. Olyan folyamatok, melyek a rágószervrendszerre hatva fokozzák a diszfunkció kialakulását:  

 • depresszió, stressz,  
 • öröklött vagy szerzett harapási eltérések (pl.: mélyharapás, nyitott harapás, fogvesztés okozta ízületi túlterhelés)

2. Direkt hatások, melyek közvetlenül felelnek a probléma kialakulásáért:  

 • balesetek autóval, biciklivel, testet ért ütés,  
 • bruxizmus: éjjeli csikorgatás, állkapocs szorítás 
 • rossz szokások: körömrágás, ceruza rágcsálás, pipázás.

3. Olyan tényezők, melyek hátráltatják a kezelést, fenntartják a jelenséget:  

 • Szorítás- fogcsikorgatás,  
 • túlzott rágógumizás,  
 • helytelen fej és testtartás,  
 • stresszes helyzet, érzelmileg labilis páciens.

Hogyan okozhat fogászati panaszokat a stressz?

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL! 

Az életünkben megjelenő stresszhez igen korán hozzá kell szoknunk. A hozzászokás azonban csak akkor nem jár hosszú távon egészségügyi problémákkal, ha a bennünket érő negatív hatások után visszamaradt feszültséget kiadjuk magunkból vagy megtanuljuk levezetni. 

Tudatos stresszkezelés, feszültség levezetés történhet pl.: szakember segítségével vagy sporttal, meditációval, nyugalmi, relaxált állapotot előidéző szabadidős tevékenységgel.  

1. Ha nem tudatosan idézzük elő a stressz keltette feszültség levezetését, akkor az sok esetben a környezetünk szenvedi el a dühkitörés, veszekedés, törés-zúzás által. Ráadásul az így előidézett helyzet további feszültséget generál.

2. A harmadik eset, amikor nem tudatosul a felgyülemlett feszültség, csak „raktározzuk” azt. Ekkor a testünkben rekedt kóros energia pszichoszomatikus betegség – tünetek formájában jelez. Pl.: szívritmuszavar, asztma, irritábilis bél szindróma, fej-nyak izomtónusának markáns változása, fogak szorítása, éjszakai fogcsikorgatás …stb.  

A következő is érdekelhet:

Félsz a fogorvostól, rettegsz a kezeléstől? Régi rossz emlékeid miatt kerülöd a fogászatot?  

Készítsd fel magad a kezelésre. 

Könnyű, gyors, szorongás oldó technikák! 

Mit tegyek, ha félek a fogorvostól? Tippek a stresszmentes kezeléshez! 

Miért fontos figyelni a fogainkra ártalmas szokásainkra?

A hétköznapjaink során számtalan olyan rossz szokásunk lehet, aminek talán nem is vagyunk teljesen a tudatában, közben pedig hosszú távon fogproblémát idézhetnek elő.  

Lehetséges az is, hogy még gyermekkorból marad vissza egy viszonylag ártalmatlannak tűnő jelenség és fogalmunk sincs róla, hogy annak hatása lehet fogainkra.  

Összességében azonban elmondható, hogy általában stresszhelyzetben bukkannak fel, viszont amikor állandósul a stressz -például egy vizsgaidőszak vagy nehéz élethelyzet miatt-, akkor már tartósan is káros hatásokról beszélünk, ezért fontos tudatosítani őket.  

Árulkodó hétköznapi szokásaink:

 • fogcsikorgatás 
 • fogszorítás  
 • fogkocogtatás  
 • ajakszopás 
 • ajkak harapdálása 
 • arc harapdálása 
 • tárgyak rágása (körömrágás, tollrágás) 

Milyen tünetek esetén kell gnatológushoz fordulni?

1. Ha az állkapocs fáj:  

 • Állkapocsízület, rágóizom fájdalom, fül előtti területek fájdalma esetén mindenképpen kérjük szakember segítségét.  
 • Később ez a fájdalom rágásra, az állkapocs mozgásának hatására fokozódik 
 • Kutatások bizonyították, hogy a krónikus fájdalom a mindennapjainkra is plusz nehézséget ró. A tartós fájdalommal élők depresszióval vagy szorongással is küzdenek. 

2. Ha az állkapocs mozgása megváltozik:  

 • Az állkapocs mozgásának mértéke csökken, nehéz a szájnyitás, esetleg szájzár lép fel vagy éppen az ízület túlzott lazasága miatt kiakad az állkapocs.

3. Ha hallhatóvá válik az ízület mozgása: 

 • Szájnyitás, rágás közben jól hallható az ízület és állkapocs kattogás, ropogás. Ez kezdetben ártalmatlannak tűnhet, idővel azonban akár fájdalmassá is válhat.

Clinident gnatológia-komplex állkapocs vizsgálat

+1 Egyéb melléktünetek, melyek CMD jelenségre, állkapocs problémára utalnak: 

 • Arcfájdalom, tenziós fejfájás (tarkótáji fájdalom vagy abroncsszerű szorítás), migrén, fülcsengés, hallászavar, szédülés, látászavarok, a fogazat rágófelszínének és metsző éleinek erőteljes kopása, a fognyakak zománcrétegének kagylószerű kopása.

Fogszabályozás és gnatológia – szükséges-e az együttműködés?

A harapási rendellenességek fogalma (mélyharapás, nyitott harapás, keresztharapás) már ismerős lehet azoknak, akik fogszabályozót hordtak, vagy hordanak.  

Azoknál azonban, akik problémája nem lett fogszabályozással kezelve akár helytelen állkapocs működést is eredményezhetett a harapási rendellenesség.  

A felnőtt korban kezdett fogszabályozó kezeléshez éppen ezért, egy-egy ilyen esetben gnatológus bevonására is szükség lehet. 

A következő is érdekelhet:

Fejlődő állkapocs, kusza fogazat gyermekeknél. Mikor kezdjük a kezelést?  

Fogcsikorgatás gyermekkorban, bruxizmus jelei és kezelése iskolásoknál.  

Gyermek fogszabályzó kezelés – mikor jó elkezdeni? 

Gnatológia – Amikor a testnek komplex fogászati szemléletre van szüksége

Egy helytelen testtartásból, rossz szokásból vagy harapási eltérésből tehát számos kellemetlenséget tapasztalhatunk meg, melyek idővel állandósulva, folyamatos kihívást jelentenek, nem ritkán szorongást is keltenek az életünkben. A kihívásokkal sokkal nehezebb úgy szembenézni, teljesíteni a munkahelyen vagy egy vizsgán, ha tartósan együtt kell élnünk egy vagy több kellemetlen tünettel. 

3 lépés a súlyos állkapocs rendellenességek elkerülésére:

1. Rendszeres fogászati kontroll és fogkő eltávolítás 6 havonta.  

2. Stresszes időszakban, élethelyzetben törekedjünk a feszültség alternatív levezetésére sporttal, szabadidős tevékenységgel, mentálhigiénés szakemberrel. 

3. CMD tünetek, állkapocs problémák, bruxizmus – éjszakai fogcsikorgatás, állkapocs szorítás, harapási gondok, ismeretlen eredetű arc- és fej fájdalom esetén azonnal keressük fel a Clinident gnatológia rendelését. 

Neked ajánljuk! 

Időszerű fogászati szűrés? A járvány miatt hanyagoltad a fogászatot?  

Legyél bármilyen fiatal vagy bölcs, nálunk teljes biztonságban vagy!  

Nem jártál még nálunk? Kényelmes rendelő, professzionális góckutatás, empatikus fogorvosok, személyre szabott kezelések várnak. 

Fogászati állapotfelmérés precízen-személyre szabott kezelési terv 

A Clinident Fogászati Centrum elmúlt évtizede a folyamatos fejlesztésről és szakmai fejlődésről szólt. Fontos számunkra, hogy pácienseink komplex kezelést kapjanak, melynek legfőbb szempontja a személyre szabott kezelési protokoll. Így ha szükséges olyan területek szakértői véleménye, mint például a fogszabályozás, a parodontológia vagy szájsebészet, akkor azt helyben saját fogorvos csapatunkon belül tudjuk biztosítani. 

Gnatológiai kezelést végző orvosunk:

Kérjen időpontot!