Fogbeültetés: mindent a fogászati implantátumokról

Évente több, mint 500 ezer felnőtt választja a fogbeültetést a fog elvesztését követően, mely az egyik legmodernebb és legjobb megoldás foghiány pótlására. A fogorvos, a hiány mihamarabbi megszüntetésére azért az implantátumot javasolja, mert ez az egyetlen megoldás, amely a fog teljes egészét pótolni képes egészséges fog beáldozása nélkül, ráadásul a csontmennyiség fenntartását is segíti.

Cikkünkben azokat a szempontokat gyűjtöttük össze, melyek a fogbeültetés konzultációinkon is segítséget jelentenek a döntés meghozatalában.

Konzultáció fogászati implantátum beültetés előtt

Milyen esetben ajánlott a fogbeültetés?

3 fő érv az implantátum beültetés mellett

 

1. Egyszerű a fog pótlása: 

A fogászati implantátum valójában egy műgyökér, amely az elvesztett fog gyökerét pótolja. Tulajdonképpen egy csavarra hasonlít, de a gyógyulás után olyan erősen áll a helyén, mint az eredeti fogaid.

 

2. Megkíméljük a páciens saját fogait:

Amikor fogászati implantátumot ültetünk be, akkor nincs szükség más, saját fogak lecsiszolására, mint a foghíd esetén, valamint részleges vagy teljes műfogsor alkalmazására. Olyan megoldást kínálunk a foghiányra, ami elvárható a modern fogászattól.

3. Sokféle fogpótlási lehetőséget kínál:

A fogászati implantátum univerzális módszer a hiány pótlására. A csontba beültetett műgyökérre ugyanis kerülhet akár cirkónium korona is (szóló foghiánynál), de több implantátumot akár porcelán foghíddal is összeköthetünk (nagyobb foghiány esetén). Sőt, ez az egyedülálló megoldás tökéletes és alkalmas arra is, hogy körhíd alapja legyen (teljes foghiány megszüntetésénél).

Mi az irányított biofilm terápia?

Miért javasolt ezt a korszerű fogtisztítás az implantátumokhoz és mi a kezelés 5 legfontosabb előnye?

Hogyan történik a biofilm terápiás fogtisztítás?

A 7 leggyakoribb páciens kérdés a kezelésről

Neked ajánljuk:

Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb

5 jellemző probléma, amire a fogbeültetés a megoldás

 • Hagyományos híd helyett, foghúzás után: a hiánnyal szomszédos fogak megőrizhetők, nem kell lecsiszolni őket, a csontsorvadás megelőzhető.

 • Fiatalon a részleges kivehető pótlás helyett, sor végi foghiányra: ha a sor végi rágófogak elvesznek, akkor hagyományos hídpótlás nem, csak kivehető készülhet, hiszen nincs a hídhoz elegendő pillérfog.

 • Fogsorragasztó helyett teljes foghiányra: 2-4 implantátum beültetésével a kivehető műfogsor stabilan rögzíthető, nincs szükség többé ragasztóra.

 • Kivehető fogsor helyett teljes foghiányra: 6-8 implantátummal már teljesen rögzített hídpótlás is készülhet. A páciens teljes értékű életet élhet, lemondások nélkül.

 • Veleszületett csírahiány, felnőttkori foghiány esetére: Fogszabályozás nélkül felnőttként implantátum beültetésével korrigálható a probléma.

Mire számíthatunk fogbeültetés nélkül?

A nem pótolt foghiánynak az az egyik következménye, hogy a csont idővel elsorvad, és végül olyan kevés vagy vékony lesz, ami már nem teszi lehetővé a fogbeültetést. Ez a probléma különösen az őrlőfogak helyén okozhat gondot, márpedig a teljes foghiány megszüntetéséhez általában ez a terület is nélkülözhetetlen.

A tartósan fennálló foghiány vagy fogatlanság esetén egy sor kellemetlenséggel szembesülhetünk: beszéd- és hangképzési zavar, rágóterhelés megváltozása, emésztési zavarok, esztétikai problémák. Megváltozik az arc mimikája és esztétikuma, a teljes fogatlanság több évtizedet öregít a megjelenésünkön.

Milyen típusú implantátumok léteznek, melyiket válaszd?

Az implantátumok kínálata mára jelentősen felhígult, számos kisebb gyártó jelent meg a saját márkájával, a piacvezetőktől átvett technológiára alapozva.

Mi a Clinidentben azonban abban hiszünk, hogy pácienseink azokkal a márkákkal járnak a legjobban, azon implantátumok jelentik a legnagyobb biztonságot, melyek mögött sok évtizedes tapasztalat, kutató munka és hitelesített eredmények állnak.

Mi az implantátum?

Az implantátum a hiányzó fog gyökerét pótló műgyökér, egy csavar, amely, közvetlenül a csontba előkészített furatba, fészekbe kerül behelyezésre. Az íny fölé, -a gyógyulást követően-, egy speciális kiegészítő elem, az úgynevezett felépítményt kerül, amely a fog csonkját helyettesítve tartja majd az elkészült fogpótlást.

A biztonságos implantátum alapanyaga orvosi titán vagy cirkónium, mert fontos, hogy szövetbarát legyen, tehát a csont jól reagáljon rá.

A nagy múltú gyártók termékei bizonyítottan tartósak, így akár egész életre is megszüntethetik a foghiány problémáját.

Klinikánkon kizárólag kiváló, prémium minőségű implantátumokat ültetünk be:

Straumann

Nobel Biocare

Zimmer-Biomet 

Cirkónium fogbeültetés

Implantátumra készülő fogpótlás típusok

Bármelyik fajta pótlást is válasszuk az implantátumhoz, ezek a fogászati implantátumok olyan stabilitást biztosítanak, amire egyetlen hagyományos fogpótlás sem képes.

Korona implantátumra: kisebb foghiányok esetében porcelán koronát helyezünk a fogászati implantátumra, egy speciális köztes elem, a felépítmény segítségével.

Foghíd implantátumokra: nagyobb foghiányoknál a fogászati híd, teljes foghiánynál a körhíd jöhet számításba – szintén felépítmények használatával. A körhídhoz minimum 6-8 műgyökér beültetése szükséges, mellyel egy teljesen stabil, rögzített hidat kapunk.

Kivehető, teljes fogsor 2-4 implantátumokra: bizonyos esetekben pedig – főleg idősebb, csonthiányos pácienseknél – a beültetett implantátumokat műfogsorral is össze lehet kötni, hogy a protézis még stabilabb legyen.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Már 2db műgyökér beültetése is elegendő lehet ahhoz, hogy a fogsor ne éljen önálló életet és elhagyjuk a fogsorragasztót. 

A speciális, all on 4 technikával, 4 db műgyökérrel pedig a kivehető fogsor olyan szintű stabilitását kapjuk, amellyel a rágás teljes szabadságát kapjuk vissza.

Fogbeültetés menete egyszerűen

1. Implantációs konzultáció a szájsebésszel

Az első találkozás alkalmával 3D CT készül, mely a műtét megtervezéséhez és a precíz kezelési terv összeállításához elengedhetetlen diagnosztikai eszköz.

A műtétet mindig tiszta, gyulladásmentes szájban, jó szájhigiénia mellett végzik orvosaink, hogy megakadályozzák a műtét utáni szövődményeket. Ehhez azonban a legtöbb esetben szükség van olyan előzetes kezelésekre, mint a fogkőeltávolítás, a foghúzás, a fogtömés, a gyökérkezelés vagy az ínygyulladás kezelés.

A legfontosabb, kezelést befolyásoló kérdések tehát egyénfüggők, ezért személyre szabottan a konzultáción kerülnek megválaszolásra:

• Melyek azok a kezelések, melyeket el kell végezni még a beültetés előtt?

• Foghúzás után mennyit kell várni a beültetéssel?

• Szükség lesz-e csontpótlásra?

• A páciens fogainak pótlására melyik a legmegfelelőbb implantátum?

• Teljes foghiány esetén hogyan alakul az egyedi, teljes fogsor implantátum ára?

Implantátum beültetés

2. Előkészület

A fogászati implantátum beültetésére steril körülmények között, helyi érzéstelenítést követően kerül sor, a magas színvonalon berendezett, kényelmes fogászati rendelőnkben.

• A műtét azon kezelési terv alapján kerül elvégzésére, amelyet a 3D CT felvétel tanulmányozása után az orvos összeállított.

 

3. Beavatkozás

Szájsebészünk első lépésként bemetszést ejt a nyálkahártyán, majd egy különleges sebészi fúróval kialakítja a csontfészket, ahová a műgyökér kerül.

• A teljesen fájdalommentes rutinműtét cirka 1 órát vesz igénybe (1-3 darab implantátum beültetésekor).

• Amennyiben az implantálás a csontpótlással egy ülésben megoldható, a műtét ideje kitolódik, de komolyabb csonthiány esetén ez általában két külön beavatkozást jelent.

4. Sebzárás

Egy csontpótlással egyidőben végzett implantáláskor, az implantátumba zárócsavart helyez az implantológus, felette pedig zárja a sebszéleket.

Egy egyszerű implantálás esetén azonban, jó szájhigiénia mellett, az orvos nem zárócsavart, hanem rögtön ínyformázót helyez az implantátum testbe, ami segíti a majdani fogpótlás körüli szép és esztétikus ínylefutás kialakítását.

• Ilyenkor az orvos a sebszéleket az implantátumból kiálló ínyformázó körül zárja össze. Ennek köszönhetően később nem szükséges újabb metszést ejteni az ínyen, mielőtt a fogpótlás készítését elkezdik.

Mennyibe kerül a fogbeültetés, mik az előkészületek, hogyan zajlik az operáció, mikor lesz belőle kész fogpótlás?

Minden információ a műgyökérről!

Neked ajánljuk:

Fogbeültetés – Ez történik, ha belevágsz! Konzultációtól a kész fogpótlásig

5. Gyógyulás – kontroll

A gyógyulás nyomon követhetősége érdekében nemcsak a beavatkozás előtt, hanem utána is röntgenfelvételt készítenek.

• Következő lépésként a varratszedés időpontját egyeztetik, ami általában 10-12 nap után várható.

• Bár a műtét napján javasolt a pihenés, a beavatkozás valójában nem igényel több napos, otthoni lábadozást.

• A további kontroll időpontokat – ahogyan a szükséges gyógyulási időt is-, a szájsebész határozza meg. A beültetés után általában 3-6 hónappal kezdődhet a pótlás készítése.

Mikor, mennyi ideig tart a csontosodás fogimplantáció után?

Hogyan kerülheted el a fogászati implantáció szövődményeit?

Hogyan gondoskodik rólad a Clinident fogimplantátum beültetés után?

Neked ajánljuk:

Gyors gyógyulás a fogimplantátum beültetése után

A leggyakoribb páciens kérdések fogbeültetés kapcsán

Mennyire biztonságos a fogászati implantátum?

 • Az orvosi titán szövetbarát

  A fogászati implantátum nagy tisztaságú orvosi titánból készül, amelyről több éves kutatások és tesztek után bebizonyították, hogy az nemcsak összenő a csontállománnyal, de biztonságos és szövetbarát is.

 • A cirkon implantátum egy allergénmentes műgyökér

  Ahogyan a koronáknál, úgy a műgyökerek esetén is megjelent az igény a teljesen fémmentes típusok iránt, melyet korábban az ortopédiában alkalmaztak sikerrel. A cirkónium implantátum rizikó és félelmek nélkül alkalmazható, azoknak is, akik egyébként fémallergiától szenvednek.

 • Klinikánkon, kizárólag szakértő specialisták tervezik és végzik a fogbeültetést

  A műgyökér beültetése szinte teljesen kockázatmentes, és a módszer népszerűsége töretlen. A statisztikák szerint 97-98 százalékos a sikerességi rátája, köszönhetően a gondos tervezésnek, a steril eljárásnak és a szakorvosok tudásának, tapasztalatának.

Mikor ültethető be a fogászati implantátum?

A fogászati implantátum beültetésének 3 alapfeltétele van:

1. Jó minőségű csont a régi fog helyén, az érintett, műtéti területen (a fogászati implantátumnak teljesen csontban kell állnia).

2. Általánosan jó egészségi állapot.

3. Megfelelő szájhigiénia.

Ugyanakkor léteznek az implantációs műtétet teljesen vagy átmenetileg kizáró tényezők is:

Ha az alábbiak bármelyikében érintett a páciens, akkor a teendőkről és lehetőségekről az implantációs konzultáción részletes tájékoztatást ad a szájsebész:

• Elégtelen csontmennyiség

• Rossz szájhigiénia

• Drog- és alkoholfüggőség

• Erős dohányzás

• A vérképzőszervi betegségek

• Súlyos (kezeletlen) cukorbetegség

• Rákos megbetegedés

• Kemoterápia

• Súlyosabb harapási rendellenességek

Mennyire fájdalmas a fog beültetése?

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, melynek köszönhetően fájdalomra nem kell számítani. Fogbeültetés utáni fájdalom tekintetében általában 1-2 napig lehet érezni a „műtét helyét”, melyet sokan fájdalomcsillapító nélkül is elviselhetőnek vélnek, ugyanakkor az orvos által adott antibiotikum recept kiváltásakor vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót is beszerezhetünk szükség esetére. (pl.: Algoflex, Cataflam Dolo, Advil, Algopyrin)

Mi jelenthet nehézséget a fogászati implantáció során?

Ha nem is nehézséget, de valamivel nagyobb beavatkozást jelent az, ha valaki csonthiánnyal küzd. Az implantátum behelyezéséhez ugyanis az egyik legfontosabb feltétel, az elégséges és megfelelő minőségű csontállomány. Ebbe épül bele a műgyökér, és az csak akkor lehet tartós, ha felszínét teljesen körbe öleli az állcsont.

A csonthiány önmagában nem kizáró tényező, klinikánkon a nem megfelelő csont mennyiségére is megoldást nyújtunk, hiszen egy teljesen fájdalommentes és speciális műtét során, csontpótló anyaggal pótolni tudjuk a hiányzó mennyiséget, alkalmassá téve a foghiányos területet az elkövetkező fogbeültetésre.

Mennyi idő után lesz újra fogam?

A csontba beültetett fogászati implantátum körülbelül 3-6 hónap alatt összenő a csontállománnyal és a megbonthatatlan kapcsolatnak köszönhetően terhelhetővé válik. 

Amikor ez megtörténik, akkor készülhet el a pótlás látható része, mely általában a munka nagyságától függően kb. 14 nap alatt készül el.

A mosolyzónát érintő, vagy egy megjelenést zavaró foghiány esetén, a gyógyulási időre egy esztétikus, ideiglenes fogpótlást kap a páciens.

Implantátum felépítése

Mitől lesz sikeres a műtét?

 • A fogbeültetéseket és szájsebészeti beavatkozásokat nemzetközi tapasztalattal rendelkező specialistáink végzik.

 • Rendelőnk implantációs műtétekre és esztétikus fogpótlások készítésére szakosodott.

 • A műtéti beavatkozásokat professzionális konzultáció és 3D digitális tervezés előzi meg.

 • Kizárólag kiváló, prémium minőségű implantátumokat alkalmazunk: Straumann, Nobel Biocare, Zimmer-Biomet

 • A fogak és szájüreg egészségét komplexen kezeljük, góckutatással kiküszöböljük a műtét rizikó tényezőit.

 • A beültetett implantátumokhoz és a ráépülő fogpótlásokhoz rendszeres kontrollt és szájápolási tanácsadást biztosítunk.

 • Az implantátumok és a pótlások professzionális tisztításához a hagyományos fogkőeltávolítás helyett, a fájdalommentes, Irányított Biofilm Terápiát javasoljuk.

 • Nincsenek rejtett költségeink! Rendelőnkben az implantációs beavatkozásokat ár és minőségi garancia biztosítása mellett végezzük!

Hogyan gondoskodj az implantátumodról a következő kontrollig?

EZT MINDENKÉPPEN TUNOD KELL:

Az implantátumok, a legnagyobb hatásfokkal és a legbiztonságosabban az Irányított Biofilm Terápiával tisztíthatók. Szakértőink, ezt a csúcstechnológiás fogtisztítást ajánlják a hagyományos fogkőeltávolítás helyett. Megelőzhetjük, hogy gyulladás alakuljon ki az implantátum körül, de a már kialakult implantátum körüli tasakok kezelésében is hatékony: a műgyökér sérülése, veszélyeztetése nélkül tisztítható a terület. 

Műtét után, a páciens teendője az egészséges életmódra – dohányzásmentes életvitelre –, és a megfelelő szájhigiénia fenntartására koncentrálódik.

Fogmosás naponta kétszer, fogköztisztító, fogselyem használata mellett.

Orvosi utasítások betartása a gyógyulási időszakban.

Rendszeres kontrollok és fogkőeltávolítás a fogpótlás elkészülte után.

Az éves kontrollok és fogkőeltávolítás alkalmával folyamatos megfigyelés alatt tartjuk a beültetett implantátumokat, hogy azok teljes biztonságban, akár élethosszig biztosítsák az egészséges és kiegyensúlyozott rágást.

Mi az irányított biofilm terápia és miben más a hagyományos fogkőeltávolításhoz képest?

Hogyan történik a biofilm terápiás fogtisztítás?

A 7 leggyakoribb kérdés a kezelésről

Miért javasolt ezt a korszerű fogtisztítás az implantátumokhoz és mi a kezelés 5 legfontosabb előnye?

Neked ajánljuk:

Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

Hogyan, milyen garancia vonatkozik a fogászati implantátumra?

A rendelőnkben elérhető és a csontba beültetett implantátumokra a gyártók élethossz garanciát biztosítanak, amihez azonban a páciens együttműködésére és az orvosi javaslatok betartására van szükség.

• Az implantátumra készült fogpótlás végleges rögzítést követően, a harapás magasságának ellenőrzéséhez részt kell venni az INGYENES KORREKCIÓN.

• Fél évente meg kell jelenni az INGYENES kontrollvizsgálatokon, hogy az implantátumot és a fogpótlást is ellenőrizni tudja az orvos.

• Évente legalább egyszer részt kell venni egy hagyományos fogkőeltávolításon vagy az Irányított Biofilm Terápiás fogtisztításon.

• A profi tisztításon túl a fogak helyes, otthoni ápolása is elengedhetetlen.

• Amennyiben az orvos éjszakai harapásemelőt ad a fogpótlás és a fogak kímélésére, azt mindig használni kell.

IMPLANTÁTUM GARANCIA

Mennyibe kerül rendelőnkben a fogászati implantáció?

Az implantátum jó szájhigiénia és rendszeres fogorvosi kontroll mellett élethosszra szólhat, érdemes tehát hosszútávú befektetésként gondolni rá. 

Az implantátumnak köszönhetően teljes értékű, minőségi életet élhetünk kompromisszumok, lemondások, fogproblémák nélkül.

Újabb foghiányok esetén pedig a már meglévő implantátumunk biztos alapot jelent és akár be is vonható az új fogpótlásba, a harapás újra tervezése és a további beültetéseket követően.

Még több információ arról, hogy mi, hogyan befolyásolhatja a kezelési tervet és mitől függ a szájsebészeti – implantációs kezelés végösszege.

Neked ajánljuk:

Fog implantátum árak – mitől függ a műtéti költség?

Fog implantátum és fogbeültetés árak árgaranciával

Klinikánkon, a fog implantátum konzultáción kiadott kezelési terveknél – minden esetben-, 30 napig garantáljuk a kezelési árakat.

Az alábbi, implantátum beültetés árak a fogászati árlista menüpont alapján kerültek feltüntetésre.

Implantátum behelyezése – Zimmer ára:

160 000 Ft

Implantátum behelyezése – Neodent ára :

160 000 – 190 000 Ft

Implantátum behelyezése – Straumann ára:

230 000 Ft

Klinikánkon a fog implantátum árak az alábbiakat tartalmazzák:

• helyi érzéstelenítés;

• szájüreg higiénés, műtéti előkészítése;

• rendelői steril előkészület;

• implantátum beültetése;

• gyógyulási csavar behelyezése*

• sebkezelés, varratok elhelyezése;

• utógondozás: tanácsadás, receptírás;

• műtét utáni szájápolási csomag (tartalma: jégzselé, puha sörtéjű prémium fogkefe, hatékony seb körüli tisztításra, antibakteriális fogkrém);

• varratszedés, kontroll.

Időtartam: 60 perc**

 

*A gyógyulási csavar az íny formájának fenntartását végzi a végleges pótlás elkészültéig.

**A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

 

Bár a fentiek alapján egy körülbelüli kalkulációt magad is elvégezhetsz, ám a személyre szabott és ütemezhető kezelési tervért mindenképpen javasolt valamely szájsebészünkkel is konzultálni.

A fogbeültetés kezelést végző orvosaink:

Kérjen időpontot!