Ideiglenes fogpótlás – Fontos, hogy ne maradj fog nélkül!

Az olyan esztétikai fogpótlási eljárásoknál, amelyeknél tartós korona vagy héj készül, az ideiglenes fogpótlás készítése elengedhetetlen. A fog, fogak és a mosoly restaurációja általában fogszuvasodás, szabálytalan fogazat vagy harapási rendellenességek, illetve foghúzás utáni foghiány miatt válik szükségessé.

Mivel manapság már természetes elvárás, hogy a mosolyunkon ne látszódjanak a fogászati beavatkozás nyomai, így ideiglenes fogpótlással fenntarthatjuk a megszokott, normális életminőséget: hosszabb fogászati kezelés idején is mosolyoghatunk, társaloghatunk, étkezhetünk anélkül, hogy takargatni kellene a szánkat.

Esztétikus mosoly ideiglenes fogpótlás után

Mikor, miért van szükség ideiglenes fogpótlás készítésére?

Foghúzás után fog nélkül, vagy nagyobb fogászati beavatkozás során ép mosoly nélkül maradni kellemetlen, még akkor is, ha csupán rövid időről van szó. Az ideiglenes fogkorona megoldást kínál mindazok számára, akik akár egyetlen napot sem szeretnének fog nélkül tölteni.

Fogérzékenység elkerülésére: A lecsiszolt fogak rendkívül érzékenyek, mely ellehetetleníteni az étkezést, de akár egy levegővétel is fájdalmas lehet egy védő – szigetelő hatású pótlás nélkül. Az ideiglenes műanyag fogpótlás megvédi a fogakat a fájdalmat és érzékenységet okozó ingerektől.

Rágáshoz, étkezéshez: Az ideiglenes fogkorona felhelyezése nem csak védelmi szerepet tölt be, de az étkezést, rágást is megkönnyíti.

Az esztétikus megjelenés érdekében: A lecsiszolt fogak önmagukban korántsem esztétikusak, már beszéd közben is jól láthatóak. Az ideiglenes fog segít, hogy takargatnivalók nélkül éljük a mindennapokat a cirkónium korona vagy a porcelán héj elkészültéig.

Ideiglenes fogpótlás foghúzás után

Helyfenntartás okán: Foghúzás után fontos, hogy a szomszédos fogak ne vándoroljanak el, ne dőljenek be a hiány helyére, mert az megnehezítené a későbbi fogpótlás elkészítését, de akár az implantátum beültetését is.

Teljes fogatlanság idején: Amikor a régi fogpótlást tartó utolsó fogakat is elveszítjük, akkor elsőre, bizony sokkoló a tejes foghiány. Ilyenkor nem csupán néhány fogat veszítünk, hanem a megszokott külsőnket, a vonásainkat. Sem fizikálisan, sem mentálisan nem könnyű alkalmazkodni az új helyzethez, de egy ideiglenes fogsor átmeneti segítséget jelent, amíg az implantátumra épülő fix fogsor elkészül.

Miért nem lehet végleges pótlásként használni az ideiglenes fogpótlásokat?

Mint minden más, az ideiglenes fogpótlások is hosszú fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. Mára a fogtechnika által készített hosszútávú ideiglenes koronák sok esetben páratlanul jól néznek ki, élethűek és megtévesztően jól funkcionálnak. Átmenetileg.

Mivel az ideiglenes koronára csak rövid ideig van szükség, így a porcelán korona kifinomultsága össze sem hasonlítható egy átmenetileg használatos koronáéval, mely csupán néhány héttől néhány hónapig alkalmas arra, hogy betöltse funkcióját. Idővel az ideiglenes ragasztás meglazul, a műanyagból készült ideiglenes koronák gyorsan elszíneződnek, az anyag elfárad és eltörik.

Milyen típusú ideiglenes fogpótlások léteznek?

Az ideiglenesen készülő fogpótlások közül alapvetően két fajtát, a rendelőit és a fogtechnikait különböztetjük meg, a legfőbb különbséget pedig a készítés módja és az ideiglenes pótlás anyaga adja. Ám, ami a legtöbb pácienst ennél is jobban izgat, az a megjelenés és az esztétikum. Sokan nem tehetik meg, hogy a fogpótlás készítésének idejére átszervezzék az életüket, így lényeges kérdés az is, hogy mennyire lesz feltűnő a mosoly átmeneti állapota, ideiglenes jellege.

Fontos tudni, hogy amennyiben nagyobb átalakítás előtt állunk, mellyel a mosolyunk markánsan is megváltozik és több fog is érintett a kezelésben, akkor lehetőség van az előzetes mosolytervezés elvégzésére.

Ideiglenes fogpótlás esztétikai tervezéssel – Mi a mosolyminta előnye?

A szakértő, a mosolytervezés során több, egyedi látványtervet is készíthet, így amellett dönthetünk, amelyik a leginkább passzol a személyiségünkhöz. Mivel előre kiválaszthatjuk, milyen formájú fogakat, milyen mosolyt szeretnénk, így kevésbé lesz stresszes a folyamat és meglepetésszerű a végeredmény.

  • Ha élőben is tesztelnék a leendő mosolyunk hatását, akkor a kiválasztott látványtervnek megfelelő, felpróbálható mock-up mosolymintát készítenek nekünk, amit egyfajta ideiglenes fogpótlásként viselhetünk pár napig.
  • Ha pedig élünk ezzel a lehetőséggel, akkor akár már a lecsiszolás utáni ideiglenes fogpótlásaink is az új, elegáns fogminta szerint készülhetnek el.

Ideiglenes korona saját fogakra, melyik típus a tartósabb?

A fogpótlás készítéséhez a fogorvos előkészíti, lecsiszolja az érintett fogat, hiszen a koronának helyre van szüksége. Fontos, hogy a készülő fogászati korona majd beférjen a szomszédok közé, a harapás során a fogak megfelelően érintkezzenek, és a nyelvnek is kényelmes legyen az új fog.

A sérült vagy beteg foganyag eltávolításával azonban az előkészített fogcsonkok érzékenyek lehetnek, ha nem védjük őket ideiglenes korona segítségével.

Rendelői ideiglenes korona, híd

Az ideiglenes korona egyik fajtája az, amelyet a fogorvos készít a rendelőben: 

• A csiszolás előtt lenyomatot vesznek a fogról, tehát, ha nem volt mosolytervezésünk, akkor átmeneti megoldásként még az eredeti, kiindulási fogformát kapjuk vissza.

• A lenyomatot ideiglenes korona anyaggal töltik meg, és visszahelyezik a már lecsiszolt fogakra, majd néhány perc után el is készül az ideiglenes korona.

• Az ideiglenes fogkoronát vagy ideiglenes hidat ideiglenes ragasztóval rögzítik éppen azért, hogy a próbákon könnyen eltávolítható legyen az átmeneti fogpótlás.

• A rendelői ideiglenes korona max. 1-2 hét erejéig szolgál, elsősorban a fogak védelmére szolgál. Ennél hosszabb időszakra fogtechnikai ideiglenes pótlás kell.

Hosszútávú ideiglenes korona és híd

Fogtechnikus által készített tartós, ideiglenes fogkorona:

• Amennyiben valamiért tovább tart a kezelés vagy az új végleges porcelán korona elkészítése, vagy fontos eseményen kell részt venni és fontos a megjelenés, akkor hosszú távú ideiglenes korona készül.

• Pár napig így is kell majd a rendelőit viselni, de a fogtechnika által készített akár már hónapokig is kitart, és esztétikailag is kifogástalan.

Ideiglenes fogpótlás foghúzás után – Ezekből válogathatunk az implantációra készülve

Foghúzás után ideiglenes fog készítése kifejezetten szükséges, ha fogbeültetést is tervezünk. Ilyenkor az esztétikum fenntartása mellett még fontosabb, hogy megakadályozzuk a fogak elvándorlását, és fenntartsuk az implantátumra épülő korona helyét a fogsorban.

Ideiglenes fogpótlás klipsz foghiányra

Kivehető, ideiglenes fogpótlás

Ideiglenes fogpótlás klipsz:

• Foghiány elfedését szolgáló ideiglenes fogpótlás, mely akril kapcsokkal rögzül a szomszédos fogakon.

Egy klipsz segítségével 2-3 hiányzó fogat is hatékonyan pótolhatunk az implantátum csontosodásáig, vagy a végleges fogpótlás elkészültéig.

• Mivel a klipsz kivehető, az akril kapcsok pedig tartósan nem terhelhetők, ezért csak helyfenntartásra, mosolygásra, vagyis a hiány elfedésére szolgál. 

Maryland – ideiglenes foghíd:

• Ez az ideiglenes, a hiány takarása mellett már az étkezés zavartalanságát is biztosíthatja, hiszen a szomszédos fogakhoz hozzárögzítik a pótlás kis szárnyait. Erős terhelésnek nem célszerű kitenni, így elsősorban a front fogak területén alkalmazzuk.

Hogyan zajlik a fogbeültetés és milyen előkészületek szükségesek?
Mennyi idő a gyógyulás, mit jelent a csontosodás?
Fogpótlás készítése: mennyi idő és hány alkalom kell hozzá?
Mitől lesz tartós egy fogpótlás? Mit kell tennünk a garanciáért?

Neked ajánljuk:

Fogbeültetés – Ez történik, ha belevágsz! Konzultációtól a kész fogpótlásig

Rögzített, ideiglenes fog implantátumra

A fogbeültetés után, elsősorban a mosolyzónában lévő hiány eltakarásában segíthet az implantátumra készülő ideiglenes fogpótlás. Az elegáns és élethű hatás mellett másik előnye még, hogy segít megelőzni az implantátummal szomszédos fogak elmozdulását, elvándorlását a még hiányzó korona helyére.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Fontos tisztázni, hogy az implantátumra készülő ideiglenes megoldásnak komoly feltételei vannak! Egyrészt a beültetett implantátumnak megfelelő, ún. primer stabilitással kell rendelkeznie, továbbá kímélni szükséges, azaz leginkább csak mosolygásra használhatjuk.

A még nem csontosodott implantátumra a korai szakaszban, egy korai – azonnali terheléssel túl nagy erő nehezedne, vagyis a rágás és harapás általi erő negatívan hatna rá.

Az ideiglenes elkészültekor azzal, hogy beállítják a korona magasságát, azonnal tehermentesítik az implantátumot. Az orvos úgy mondja, hogy „kiveszi a harapásból”, vagyis az implantátumra készült ideiglenes korona a fogsor összezárásakor nem fog érintkezni a párjával.

Mekkora fájdalommal jár a fogbeültetés és miért kell idő a csontosodásra?

Csontpótlás és fogbeültetés? Ennyi idő kell a gyógyulásra!

Válassz fogászatot okosan és kerüld el a problémákat! Ezek a legfőbb szempontok!

Neked ajánljuk:

Gyors gyógyulás a fogimplantátum beültetése után

Lehetőség teljes fogatlanság esetén – Ideiglenes fogsor azonnal

A teljes foghiány a hátsó fogak elvesztésével indul, melyet sokan nem vesznek elég komolyan, pedig már egyetlen rágófog hiánya is felborítja az emberi fogazat kényes egyensúlyát.

A megmaradt fogak elvándorolnak, az egyenetlen rágóerőtől túlterhelődnek, majd egymás után dőlnek ki a sorból, egyre nagyobb problémát és végül teljes fogatlanságot okozva.

Ideiglenes fogsor abban az esetben szükséges, ha később, a hagyományos műfogsor helyett implantátumra épülő fix fogsor, vagy all-on-4 fogpótlás vagy egy elegáns, szájpadlás nélküli stéges fogsor készül.

Mivel sokan egyáltalán nem szeretnék a fogatlanságot még rövid időre sem megtapasztalni, így számukra az ideiglenes fogsor azonnal is elkészülhet, s a foghúzásról már egy teljes, ún. immediát fogsorral távozhatnak. A lenyomatvétel ilyenkor még a meglévő fogakkal együtt, a beavatkozás előtti napokban megtörténik, a fogtechnika pedig a foghúzás napjára elkészíti az ideiglenes fogsort.

Az ideiglenes fogpótlás meddig tart, meddig kell viselni az ideiglenes fogakat?

A saját fogakra készülő ideiglenes fogpótlások legyakrabban 1-2 hétre szólnak, míg egy elhúzódó beavatkozásnál több hétig is hordhatjuk őket, ám egyes esetekben ez az időszak még jobban kitolódhat.

  • Műgyökér beültetés után például az ideiglenes korona, a klipsz, a maryland híd vagy egy ideiglenes fogsor viselése addig tart, amíg az implantátum megfelelő mértékben csontosodik.
  • Fogbeültetés esetén a gyógyulási idő általában 2-4, de akár 6 hónap is lehet, ami attól függ, hogy milyen volt a beültetés előtti helyzet, mekkora beavatkozáson vagyunk túl, milyen a csontképzési folyamat és mennyire jó szájhigiéniával rendelkezünk.
  • Amennyiben pedig csontpótlás is történt, az bizony tovább nyújthatja a gyógyulási időt, ezzel együtt pedig az ideiglenes viselését is.
  • Fogászati implantátum beültetése esetén tehát, mivel a gyógyulási idő egyénenként változhat, így akár több hónap is eltelhet, mire az implantátumot végleges koronával vagy fix fogsorral látják el.

Ezek az instabil műfogsor szövődményei!

Lehetőségeink teljes fogatlanságra – A rögzített és a fix fogsor

Hogyan lehet stabilizálni a műfogsort?

Mi az implantátumon rögzülő fix fogsor előnye?

Neked ajánljuk:

Fix fogsor – hosszú távon is stabil mosoly, teljes foghiányra

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A gyógyulási idő leteltével a fogimplantátumnak nyomás formájában már bizony ingerekre van szüksége, ami segít fenntartani az implantátum körül kialakult csontot. Ehhez azonban az ideiglenes korona már nem biztosít kellő terhelést, így el kell, hogy készüljön a végleges porcelán korona vagy a cirkon korona.

 

Ebből is látszik, hogy a fog implantátum precíz beültetése és a rá készülő fogpótlás rendkívüli körültekintést igénylő folyamat. A műgyökeret nem szabad se túl korán, se túl későn megterhelni, mert mindkettő a stabilitás elvesztését okozhatja. Az egészséges harapás és terhelés kialakítása tehát kulcsfontosságú az implantáció hosszútávú sikeréhez.

Fog korona fajták és előnyeik. Mindent a fémkerámia és aranykerámia koronákról

Allergén mentesen a cirkóniummal és a teljes kerámia koronákkal

Porcelán fogkorona árak – Clinident Fogászat, Budapest

Neked ajánljuk:

Fogkorona típusok és anyagok. Esztétikus, fémmentes, elegáns

Hogyan kell ápolni az ideiglenes fogakat, mit ne rágjunk az ideiglenessel

A rendszeres és alapos száj- és fogápolás mindig, minden fogászati beavatkozás során szükséges, s ha ideiglenes fogat viselünk, akkor ez bizony még kényesebb kérdéssé válik. Jobban oda kell figyelni az ételek rágására és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szájápolásra. Ha pedig több hónapig viseljük az ideiglenest, akkor eközben még akár egy fogkő-eltávolítás is szükséges lehet.

Fogorvosi javaslat az ideiglenes korona otthoni ápolására

  • Be kell tartani a helyes fogmosás lépéseit és szájápolási rutint. Naponta kétszer mindenképpen fogat kell mosni, hogy a koronák és környékük tiszták maradjanak.
  • A fogselymet ahol csak lehet, óvatosan, továbbra is használni kell, hogy eltávolítsuk a fogak közé ragadt ételmaradékot, felhalmozódott lepedéket, mely könnyen gyulladást produkálhat.
  • Fontos, hogy fogkefével ne dörzsöljük erőteljesen az ideiglenes fogpótlást, használjunk sensitive, vagy puha sörtéjű kefét.

Miért fontos a biofilm eltávolítása fogkőleszedés során?

A fogkőleszedés menete Irányított Biofilm Terápia (GBT) segítségével

Milyen gyakran érdemes fogkőleszedés kezelésre jelentkezni?

Neked ajánljuk:

Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

A Clinident Fogászat listája a kerülendő ételekről, italokról

• Fontos észben tartani, hogy az ideiglenes koronákat ideiglenes cementtel rögzítik, tehát nem tartanak sokáig. Könnyen leeshetnek, ha kemény vagy ragadós ételeket rágunk.

• Cukros ételeket fogyasztani sem jó ötlet ilyenkor, hiszen rés lehet az ideiglenes fogpótlás és az ínyszél között. Az élelmiszer-maradványok odaragadhatnak, érzékenységet okozhatnak. 

A túl meleg vagy túl hideg ételek is kerülendők egyrészt az érzékenység miatt, másrészt viszont a meleg folyadékok miatt az ideiglenes cement felengedhet, a korona pedig kimozdulhat a helyéről.

Mit ne együnk ideiglenes fogpótlás mellett:

• Steak vagy kemény, rágós hús

• Ropogós kenyér

• Ropogós gyümölcsök és zöldségek: uborka, sárgarépa, alma, körte stb.

• Kukorica és pattogatott kukorica

• Rágógumi

• Diófélék, magok

• Keménycukor, karamella

• Forró levesek, teák, kávék…stb.

Kérjen időpontot!