Gyors gyógyulás a fogimplantátum beültetése után

Gyors gyógyulás a fogimplantátum beültetése után

Az implantátum behelyezése az elvesztett fogak pótlására szolgáló, professzionális pótlási lehetőség. Ha foghiány problémával küzdünk érdemes mihamarabb a pótlásában gondolkozni, mivel a hiányzó fog helyén a csont elkezd leépülni, ami egy természetes folyamat. Ám a megfelelő csontkínálat épp a fog implantátum beültetés egyik alap feltétele. A húzás után általában 6-8 héttel már be is ültethető a műgyökér. Ennek azonban nem csak az elégtelen csontkínálat vethet gátat, hanem a nem megfelelő szájhigiéné, az erős dohányzás, vagy egy háttérbetegség is.

Fogimplantátum beültetés utáni fájdalom és gyógyulás

Az implantátum valójában egy műgyökér, vagyis egy olyan, helyi érzéstelenítésben a csontba beültethető csavar, amely az igazi fog gyökerét pótolja, tehát alkalmas arra is, hogy egy ráépülő fogpótlást tartson. A fogimplantátum beültetése utáni gyógyulási időszak arra szolgál, hogy a műgyökér szervülni tudjon.  A titán fogászati implantátumok képesek beépülni és a szervezetünk részévé válni azáltal, hogy a csontsejtek behálózzák a speciálisan kezelt felszínüket.

Miért is szükséges ez az egész csontosodási folyamat? A csontosodással a műgyökér megfelelő stabilitásra is szert tesz, vagyis elég stabilan áll majd ahhoz, hogy terhelni tudjuk.

 implantológus

implantológus

Mennyi gyógyulási időre számíts?

1. Gyógyulási idő implantátum beültetés esetén

Az alsó állcsont csontállománya kompaktabb, gyorsabb a csontosodás. Fogbeültetés gyógyulási ideje alsó állcsont esetén kb. 2-4 hónap. A felső állcsont csontállománya lazább szerkezetű, itt hosszabb gyógyulási időre van szükség, jellemzően 4-6 hónapra.

2. Gyógyulási idő csontpótlás és implantáció esetén

Ha nincs megfelelő mennyiségű és minőségű csont ahhoz, hogy az új fogakat beültessük, akkor minden esetben csontpótlást kell végezni. Ehhez lehet saját csontot vagy szintetikus csontpótló anyagot használni. Ez a plusz munkálat történhet a fog implantátum beültetésével egy időben, de komolyabb hiány esetén mindenképpen külön végzendő el és ez összességében hosszabb türelmi idővel is jár.

Ha az implantátum beültetése és a csontpótlás egy időben zajlik, az min. 3-4 hónappal hosszabbíthatja meg az alap gyógyulási időt. Ha viszont külön-külön zajlik, akkor a csontpótlás után akár 6 hónap türelmi idő is következhet, míg a csontpótló anyag szervül és beültethető lesz a fog.

Online bejelentkezés

3. Gyógyulási idő csontpótlás és szinusz emelés esetén

A szinusz emelés az arcüreg nyálkahártyájának megemelését jelenti, tehát a felső állcsontot érintő beavatkozás. Erre azért van szükség, mert bizonyos esetekben a csont mennyisége annyira kevés, hogy a szükséges csontpótló sem férne el a szinusz nyálkahártya megemelése nélkül. Ez lehet anatómiai adottság is.

Sok páciensnél előfordul, hogy akár a fog gyökere is belelóg, vagy nagyon közel jár a szinuszhoz és egy esetleges fog felőli fertőzés érinti az arcüreget, vagy fordítva. Ezen fogak eltávolításakor jellemzően megnyílhat a szinusz nyálkahártya, amit az orvos orrfújással ellenőriz a húzást követően mielőtt szakszerűen bezárja a sebet. Erre azért van szükség, hogy a nyálkahártya gyógyulni tudjon, fertőzés ne érhesse.

Amikor ilyen fog helyére implantátum kerül, számolni lehet a nagyobb beavatkozással. Egy, az arcüregbe belógó implantátum folyamatos fertőzési kockázatnak lenne kitéve az arcüreg felől, amely hosszú távon a beültetett fog implantátum elvesztéséhez vezethet. Ez az eljárás jellemzően a fogbeültetés folyamatától külön műtét és a beavatkozás iránya sem a fogbeültetés irányából zajlik. Nyitott műtétnek is hívjuk, mert a szájüreg felől ugyan, de szükség van egy nagyobb metszésre, beavatkozási területre. A gyógyulási idő ezután jellemzően 6 hónap. A fogbeültetés -sok esetben- ezután kezdődhet csak.

4. Zárt szinusz műtét és csontpótlás

Ez a szájsebészeti beavatkozás szintén az arcüreg nyálkahártyáját érinti, de nem olyan mértékben, mint az előző. Itt a beavatkozás iránya a fogbeültetés irányából indul és egy időben elvégezhető az implantátum beültetéssel.

A műtétre jellemző, hogy a beültetéséhez olyan minimális csont hiányzik, hogy ahhoz nem szükséges a nyitott nyálkahártya elimináció. Egy apró mozzanat során megrepesztik a csontréteget, amely a szinusz előtt áll és a keletkezett mikroteret csontpótlóval töltik fel. Ebbe csontfészekbe kerül be a műgyökér.

A gyógyulási idő jellemzően itt is hosszabb, mint az egyszerű fogbeültetés esetén. A csontpótlónak időre van szüksége a szervüléshez, valamint a csontsejtek implantátum benövő munkájáról se felejtkezzünk meg.

 

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

Hogyan kerülheted el a fogászati implantáció szövődményeit?

Az alábbi egyszerű szempontokat követve bizonyosan arra a fogászati rendelőre, csapatra és implantológusra találunk rá, akinél fogaink egészsége biztos kezekben lesz és hosszú távon tudunk együttműködni, nem kell néhány évente új és új fogászat után keresgélni.

Az interneten böngészve kiválasztjuk a klinikákat, melyek érdekesek a számunkra, ahová fogpótlás és implantátum konzultációkra ellátogatunk.

Amikor megérkezünk, személyesen is meggyőződhetünk a technikai felszereltségről, tisztaságról, higiénés rendszabályok betartásáról is, melyek kulcsfontosságúak a sikeres beavatkozásokhoz. A rendelő múltja, az elért eredmények és vélemények mind árulkodók a szakértő csapat összeszokottságáról és profizmusáról.

 garancia

garancia

A Clinident fogászat már több, mint 17 éve áll a páciensek szolgálatában, töretlen lelkesedéssel a szakma folyamatos fejlődése és változása iránt.

Az implantációs konzultáción nem csupán a szájsebésszel való szimpátia a fontos, hanem az is, hogy kérdéseinkre kimerítő választ kapjunk.

A számodra megfelelő fogorvos:

  • értékeli alap egészségügyi információidat, és ennek fényében javasol kezelést;
  • CT felvételt kér a szájsebészeti beavatkozás megtervezéséhez;
  • a kezelésre vonatkozóan részletes kezelési tervet, árajánlatot ad;
  • több fog hiánya esetén együttműködik a protetikus fogorvossal, front hiány esetén az esztétikában jártas szakértővel konzultál.
  • első lépésben, még a műtét előtt kéri az előzetes szájhigiéniát támogató kezeléseket, legyen az fogeltávolítás, fogkőeltávolítás vagy akár gyökérkezelés.
  • garanciát vállal a munkájára.

A legtöbb esetben a jó klinika és a tapasztalt orvos kéz a kézben járnak. A Clinident orvosai folyamatos szakmai képzéseken szerzik naprakész tudásukat, implantológusaink pedig nemzetközi tapasztalattal is rendelkező, több ezer fog implantátum beültetést maguk mögött tudó, szájsebész szakorvosok.

A konzultáción az orvos javaslata alapján kiválasztjuk az implantációs rendszert. Az orvosok jellemzően több gyártót, vagyis implantátum rendszert ismernek, többet kipróbáltak, tehát releváns tapasztalattal rendelkeznek a felhasználásuk és megbízhatóságuk terén. A klinikák így többnyire nem csupán egy-két rendszert ajánlanak, hiszen a fogászati implantátum árak között különbség van.

Az implantátum ára a gyártó piacon betöltött szerepétől függ. Azon rendszerek, melyek több évtizedes pozitív múltra tekintenek vissza és élen járnak az innovációk terén, a prémium kategóriát képviselik. A többi implantátum gyártó a vezető gyártóktól veszik meg a technológiákat, vagy lassabban, kisebb költségvetésből finanszírozzák kutatásaikat, illetve fiatalabb múltra tekintenek vissza, így kevésbé drágák.

 fog implantátum

fog implantátum

Jellemzően nem a műgyökerek anyagában, sokkal inkább a felületkezelésükben és formai kialakításukban és a hozzájuk kapcsolódó kutatásokban van különbség. Ezektől függ, hogy milyen minőségű csontban, melyik fog implantátum tölti be a neki szánt szerepet a legoptimálisabban.

Klinikánkon elérhető prémium kategóriás implantációs rendszer élethossz garanciával és felső középkategóriát képviselő implantátum is, melyek az évek alatt szintén bizonyítottak, ezáltal ár-érték arányának megfelelő garanciális feltételeket tudunk biztosítani felhasználásuk esetén.

A folyamatos együttműködés az orvosunkkal garantált. Be kell tartanunk annak utasításait, vonatkozzon az akár gyógyszer szedésére, akár szájápolási szokásainkra vagy műtét utáni teendőinkre.

Pácienseink számára a hosszú nyitva tartásunknak köszönhetően egész nap elérhetők vagyunk, bárminemű probléma esetén rövid időn belül megoldást biztosítunk. Műtét után felmerülhetnek kérdések, melyekre rövid időn belül, vagy akár azonnal is megoldást nyújtanak a szakembereink:

  • gyógyszerérzékenység esetére vonatkozó gyógyszer váltás,
  • műtét utáni szájápolás, szájhigiéniás tanácsadás,
  • telefonos konzultáció az orvossal.

A fogpótlás elkészültével pedig úgy kell tekintenünk az implantációs pótlásra, mint a saját fogakra. Azért, mert a műgyökér nem élő fog, még ezekkel a mesterséges fogakkal is megtörténhet az, ami egy saját foggal: ha elhanyagoljuk szájhigiéniát, elveszíthetjük a beültetett fogászati implantátumot is.

Kezelést végző orvosaink:

Online bejelentkezés