Gyors gyógyulás a fogimplantátum beültetése után

Gyors gyógyulás a fogimplantátum beültetése után

A fogimplantátum behelyezése az elvesztett fogak pótlására szolgáló, professzionális pótlási lehetőség.

Ha foghiány problémával küzdünk érdemes mihamarabb a pótlásában gondolkozni, mivel a hiányzó fogak helyén a csont elkezd leépülni, ami egy természetes folyamat. Ám a megfelelő csontkínálat épp a fog implantátum beültetés egyik alap feltétele.

A húzás után általában 6-8 héttel már be is ültethető a műgyökér. Ennek azonban nem csak az elégtelen csontkínálat vethet gátat, hanem a nem megfelelő szájhigiéné, az erős dohányzás, vagy egy háttérbetegség is.

Fogimplantátum beültetés előtt

Az implantátum valójában egy műgyökér, vagyis egy olyan, helyi érzéstelenítésben a csontba beültethető csavar, amely az igazi fog gyökerét pótolja, tehát alkalmas arra is, hogy egy ráépülő fogpótlást tartson.

Fájdalom és gyógyulás fogimplantátum után

Valamennyi szájsebészti műtét teljes érzéstelenítésben történik, így semmit nem érzünk a műgyökér beültetéséből sem. Az érzéstelenítő elmúlásával azonban van néhány dolog, amire figyelni kell:

Implantátum utáni fájdalom: A beavatkozással egy csontseb keletkezett, ráadásul az ínyen is metszést ejtettek, melyek miatt érezhetünk enyhébb sajgást. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók hatékonyan mulasztják el ezt a kellemetlen érzést. A varratszedés 10-12 nap után történik meg, de addigra már fájdalomcsillapító sem kell.

Implantátum beültetés utáni étkezés: Az étkezésre általában ugyanazok a szabályok érvényesek, mint más szájsebészeti műtét után. Elsőként meg kell várni a zsibbadás elmúlását, majd kíméletesen, kerülve a forró, csípős ételeket valamint a nyers tej vagy tojás tartalmú összetevőket.

Fogmosás implantáció után: A fogmosás soha nem maradhat el, még az implantáció napján sem. Klinikánkon pácienseink speciális szájápolási csomagot kapnak, mely nem csak egy, a műtéti duzzanatra való hűtőtasakot tartalmaz, de egy puha sörtéjű fogkefét is a frissen műtött seb környékének ápolására.

Mennyi ideig tart a csontosodás fogimplantáció után?

Miért is szükséges a gyógyulási idő fogbeültetés után?

 • A beültetett fog implantátum után a gyógyulási időszak arra szolgál, hogy a műgyökér szervülni tudjon.
 • A titán fogászati implantátumok képesek beépülni és a szervezetünk részévé válni azáltal, hogy a csontsejtek behálózzák a speciálisan kezelt felszínüket.
 • A csontosodással a műgyökér megfelelő stabilitásra is szert tesz, vagyis elég stabilan áll majd ahhoz, hogy terhelni tudjuk.

1. Gyógyulási idő implantátum beültetés esetén

Az alsó állcsont csontállománya kompaktabb, gyorsabb a csontosodás. Fogbeültetés gyógyulási ideje alsó állcsont esetén kb. 2-4 hónap. A felső állcsont csontállománya lazább szerkezetű, itt hosszabb gyógyulási időre van szükség, jellemzően 4-6 hónapra.

2. Implantáció és csontpótlás gyógyulási ideje

Ha nincs megfelelő mennyiségű és minőségű csont ahhoz, hogy az új fogakat beültessük, akkor minden esetben csontpótlást kell végezni. Ehhez lehet saját csontot vagy szintetikus csontpótló anyagot használni. A csontpótlás utáni fájdalom nem számít erőteljesebbnek, mint az implantáció után.

 • z a plusz munkálat történhet a fog implantátum beültetésével egy időben, de komolyabb hiány esetén mindenképpen külön végzendő el és ez összességében hosszabb türelmi idővel is jár.
 • Ha az implantátum beültetése és a csontpótlás egy időben zajlik, az 3-4 hónappal hosszabbíthatja meg az alap gyógyulási időt. Ha viszont külön-külön zajlik, akkor a csontpótlás után akár 6 hónap türelmi idő is következhet, míg a csontpótló anyag szervül és beültethetők lesznek a fogak.

  Kérjen időpontot!

  Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

  3. Gyógyulási idő csontpótlás és szinusz emelés esetén

  A szinusz emelés az arcüreg nyálkahártyájának megemelését jelenti, tehát a felső állcsontot érintő beavatkozás. Erre azért van szükség, mert bizonyos esetekben a csont mennyisége annyira kevés, hogy a szükséges csontpótló sem férne el a szinusz nyálkahártya megemelése nélkül.

  • Sok páciensnél előfordul, hogy akár a fogak gyökere is belelóg,vagy nagyon közel jár a szinuszhoz –ez lehet anatómiai adottság is-, de egy esetleges fog felőli fertőzés érinti az arcüreget vagy fordítva.
  • Ezen fogak eltávolításakor jellemzően megnyílhat a szinusz nyálkahártya, amit az orvos orrfújással ellenőriz a húzást követően mielőtt szakszerűen bezárja a sebet. Erre azért van szükség, hogy a nyálkahártya gyógyulni tudjon, fertőzés ne érhesse.
  • Amikor az ilyen fogak helyére implantátum kerül,számolni lehet a nagyobb beavatkozással. Egy, az arcüregbe belógó implantátum folyamatos fertőzési kockázatnak lenne kitéve az arcüreg felől, amely hosszú távon a beültetett fog implantátum elvesztéséhez vezethet.
  • Ez az eljárás jellemzően a fogbeültetés folyamatától külön műtétet jelent és a beavatkozás iránya sem a fogbeültetés irányából zajlik. Nyitott műtétnek is hívjuk, mert a szájüreg felől ugyan, de szükség van egy nagyobb metszésre, beavatkozási területre.
  • A gyógyulási idő ezután jellemzően 6 hónap. A fogbeültetés -sok esetben- ezután kezdődhet csak.

  Fog implantátum és csontpótlás

  4. Zárt szinusz műtét és csontpótlás

  A műtétre jellemző, hogy a beültetéséhez olyan minimális csont hiányzik, hogy ahhoz nem szükséges a nyitott nyálkahártya beavatkozás. Egy apró mozzanat során megrepesztik a csontréteget, amely a szinusz előtt áll és a keletkezett mikroteret csontpótlóval töltik fel. Ebbe csontfészekbe kerül be a műgyökér.

  • Ez a szájsebészeti beavatkozás tehát szintén az arcüreg nyálkahártyáját érinti, de nem olyan mértékben, mint az előző. Itt a beavatkozás iránya a fogbeültetés irányából indul és egy időben elvégezhető az implantátum beültetéssel.
  • A gyógyulási idő jellemzően itt is hosszabb, mint az egyszerű fogbeültetés esetén. A csontpótlónak időre van szüksége a szervüléshez, valamint a csontsejtek implantátum benövő munkájáról se felejtkezzünk meg.

   Kérjen időpontot!

   Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

   Hogyan kerülheted el a fogászati implantáció szövődményeit?

   Az alábbi egyszerű szempontokat követve bizonyosan arra a fogászati rendelőre, csapatra és implantológusra találunk rá, akinél fogaink egészsége biztos kezekben lesznek és hosszú távon tudunk együttműködni, nem kell néhány évente új és új fogászat után keresgélni.

   • Az interneten böngészve kiválasztjuk a klinikákat, melyek érdekesek a számunkra, ahová fogpótlás és implantátum konzultációkra ellátogatunk.
   • Amikor megérkezünk, személyesen is meggyőződhetünk a technikai felszereltségről, tisztaságról, higiénés rendszabályok betartásáról is, melyek kulcsfontosságúak a sikeres beavatkozásokhoz.
   • A rendelő múltja, az elért eredmények és vélemények mind árulkodók a szakértő csapat összeszokottságáról és profizmusáról.
   • Az implantációs konzultáción nem csupán a szájsebésszel való szimpátia a fontos, hanem az is, hogy kérdéseinkre kimerítő választ kapjunk. A legtöbb esetben a jó klinika és a tapasztalt orvos kéz a kézben járnak.
   Implantológus

   Implantológus

   A fogimplantátum beültetésére megfelelő szakember:

   • Értékeli alap egészségügyi információidat, és ennek fényében javasol kezelést.
   • Röntgen és CT felvételt kér a szájsebészeti beavatkozás megtervezéséhez.
   • A kezelésre vonatkozóan részletes kezelési tervet, árajánlatot ad.
   • Több foghiánya esetén együttműködik a protetikus fogorvossal, front hiány esetén az esztétikában jártas szakértővel konzultál.
   • Első lépésben, még a műtét előtt kéri az előzetes szájhigiéniát támogató kezeléseket, legyen az fogeltávolítás, fogkőeltávolítás vagy akár gyökérkezelés.
   • Garanciát vállal a munkájára.
   clinident-guarantee-badge

   Clinident garancia

   Cikkajánló:

   A fogkő ellen keresel biztonságos, otthoni módszert? Van néhány tippünk a megelőzésére!

   A Clinident fogászat már több, mint 20 éve áll a páciensek szolgálatában, töretlen lelkesedéssel a szakma folyamatos fejlődése és változása iránt. A Clinident orvosai folyamatos szakmai képzéseken szerzik naprakész tudásukat, implantológusaink pedig nemzetközi tapasztalattal is rendelkező, több ezer fog implantátum beültetést elvégzett, szájsebész szakorvosok.

   A fogimplantátum fontos ismérvei: minőség – ár – garancia

   A konzultáción az orvos javaslata alapján kiválasztjuk az implantációs rendszert. Az orvosok jellemzően több gyártót, vagyis implantátum rendszert ismernek, többet kipróbáltak, tehát releváns tapasztalattal rendelkeznek a felhasználásuk és megbízhatóságuk terén. A klinikák így többnyire nem csupán egy-két rendszert ajánlanak, hiszen a fogászati implantátum árak között különbség van.

   Az implantátum ára a gyártó piacon betöltött szerepétől függ. Azon rendszerek, melyek több évtizedes pozitív múltra tekintenek vissza és élen járnak az innovációk terén, a prémium kategóriát képviselik.

   A többi implantátum gyártó a vezető gyártóktól veszik meg a technológiákat, vagy lassabban, kisebb költségvetésből finanszírozzák kutatásaikat, illetve fiatalabb múltra tekintenek vissza, így kevésbé drágák.

   Legjobb fogimplantátum

   Jellemzően nem a műgyökerek anyagában, sokkal inkább a felületkezelésükben, formai kialakításukban és a hozzájuk kapcsolódó kutatásokban van különbség. Ezektől függ, hogy milyen minőségű csontban, melyik fog implantátum tölti be a neki szánt szerepet a legoptimálisabban.

   A klinikánkon elérhető prémium- és felső középkategóriát képviselő implantációs rendszerek is élethossz garanciát biztosítanak az implantátumaikra, amely a műgyökér törése vagy sérülése esetén lép életbe. Egy rossz szájhigiénia miatti kilökődés azonban az elhanyagolt szűrővizsgálatok és fogkőeltávolítás miatt történik, amire a garancia nem érvényes.

   ÉLETHOSSZ GARANCIA

   Clinident gondoskodás fogimplantátum után<

   A Clinident orvosaival a folyamatos együttműködés minden páciensnek garantált, a személyre szabott törődés sikeréért azonban be kell tartani az utasításaikat, vonatkozzon az akár a gyógyszer szedésére, a szájápolási szokásokra vagy a műtét utáni teendőkre!

   Pácienseink számára -a hosszú nyitva tartásunknak köszönhetően- egész nap elérhetők vagyunk, bárminemű probléma esetén rövid időn belül megoldást biztosítunk. Műtét után felmerülhetnek kérdések, melyekre rövid időn belül vagy akár azonnal is megoldást nyújtanak a szakembereink:

   • gyógyszerérzékenység esetére vonatkozó gyógyszer váltás,
   • műtét utáni szájápolás, szájhigiéniás tanácsadás,
   • telefonos konzultáció az orvossal.

   Cikkajánló:

   Legkorszerűbb. Legélethűbb. Biokompatibilis.

   99%-os népszerűség. Fémmentes cirkon korona fogra és implantátumra.

   Az egészséges fogsor, a hiánytalan fogazat kortalanságot kölcsönöz, míg a cirkon az esztétikai fogpótlások legtermészetesebb megoldása, tehát évtizedeket nyerhetünk a megjelenésünkben, ha tudatosan gondoskodunk a szájhigiéniánkról.

   A fogpótlás elkészültével úgy kell tekintenünk az implantációs pótlásra, mint a saját fogakra.

   Azért, mert a műgyökér nem élő fog, még ezekkel a mesterséges fogakkal is megtörténhet az, ami egy saját foggal: ha elhanyagoljuk szájhigiéniát, elveszíthetjük a beültetett fogászati implantátumot is.

   Fogimplantátum után cirkon fogpótlások

   Kezelést végző orvosaink:

   Kérjen időpontot!