Fogkorona típusok és anyagok. Esztétikus, fémmentes, elegáns

A fogak alaki változása, kopása természetes folyamata az életnek, mégis a kor előrehaladtával egyre többet takargatjuk a mosolyunkat. Ráadásul idővel, a színük is változik még akkor is, ha gondosan ápoljuk őket. A fog ugyanúgy elöregszik akárcsak a haj vagy a bőr, s amikor a mosoly megfakul az éveket öregíthet rajtunk.

Ha azonban esztétikus fogkorona segítségével felújítjuk a kopott, elsárgult és töredezett fogakat, akkor akár több tíz évet is letagadhatunk.

Fogkorona típusok a fiatalos megjelenéshez

Milyen az a porcelán fogkorona?

A porcelán fogkorona egy olyan gyűjtőnév, melynél jellemzően a borítás, a leplezés anyaga a névadó. Tehát minden korona, melyre porcelán leplezés kerül, porcelán fogkorona is egyben.

A különbséget a váz anyaga, vagy a végleges korona anyaga adja. Ez alapján készülhet fémkerámia korona, aranykerámia korona, cirkónium korona és teljes kerámia korona.

Letört fog, gyökérkezelt fog, foghiány – Esetek, amikor fogászati korona kell

A fogászati megbetegedések számos formában megjelenhetnek, azonban nem csak a saját fogak romlása jelent problémát, hanem az esztétikum hiányosságai is.

A porcelán fogkorona segítségével a fog látható része kerül beborításra, tehát helyreállíthatóak a sérülések, javítható az összkép, vagy akár a fogászati híd egyik elemeként is szerep juthat neki.

A fog konzerválását, helyreállítását célzó esztétikus fogkorona tehát az életminőség javulását is szolgálja azáltal, hogy helyreállítjuk vele a teljes és ép fogsort.

Fogkorona a meggyengült fogakra

 • Fogkorona toldozott-foltozott, szuvas fog esetén

Egy hányattatott sorsú fog, amely kezelése sokáig váratott magára, egy alattomos szuvasodás, mely nem jelzett fájdalommal, vagy egy sokszor, több orvos által újra tömött fog ellátására jellemző, hogy mindegyik komoly foganyag veszteséggel jár.

Ugyan a modern és esztétikus fogtömés ismérve, hogy a fog szövetéhez hasonlatos ellenállóképességgel bír, ám a páciensek rágóereje egyénenként eltérő.

A fog hosszú távú megőrzése céljából kifejezetten ajánlott egy nem csupán esztétikailag, de funkcionálisan is helyreállító korona fog készítése.

 • Fogászati korona egy régen gyökérkezelt fog esetén

Gyökérkezelés során a fogat ellátó, idegeket is tartalmazó pulpát eltávolítják, így a fogak lassanként kiszáradnak és törékennyé válnak. Ahhoz, hogy a fogat minél tovább megőrizzük és funkcionálisan is használni tudjuk, érdemes fogkorona pótlással borítani, így meg tudjuk óvni egy letöréstől, repedéstől, beroppanástól.

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Milyen esetekben javasoljuk és mikor lenne feltétlenül szükséges a mikroszkópos kezelés?

Mi a mikroszkópos gyökérkezelés menete és mi az előnye?

Neked ajánljuk:

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

Fogkorona a rágás és harapás helyreállítására

 

 • Fogszabályzás helyett

Amikor gyors, instant megoldást szeretnénk a régóta nyomasztó, akár vállalhatatlanul kusza mosolyunk miatt, a megoldást az esztétikus és fémmentes fogkoronák jelentik.

Ilyen esetben jellemzően a mosoly újra tervezéséről, megalkotásáról szólnak a munkálatok, tehát a fogak harmonikus külsejének: formájának és színének új egységbe foglalása történik.

 • Baleset, sérülés miatt letört fog esetén

Természetesen nem csak a gyökérkezelés kapcsán kerülhet szóba a porcelán fogkorona felhelyezése, hanem például olyan alkalmakkor is, ha baleset, fogat ért ütés következtében elhal, sérül, törik, reped a fog. A gyakori problémát okozó sérült, letört fogak esetében is remek választásnak bizonyul a fogkorona.

 • Állkapocs ízületi fájdalom, gnatológiai probléma esetén

Egy-egy fog elvesztéséből, a fogak megkopásából, a harapás megváltozásából komolyabb egészségügyi gondok is adódhatnak, súlyos gnatológiai problémákkal járhat, ha nem állítjuk helyre a fogak állapotát. A megkopott fogak miatt összeesik a harapás, mely állkapocs fájdalmat, fejfájást és gerincproblémát is okozhat.

 • Foghiány esetén

Amennyiben menthetetlen a fog, úgy foghúzás után a keletkezett foghiányt érdemes mihamarabb pótolni, még a hátsó fogak esetén is!

 • Tartós foghiány esetén ugyanis megváltoznak a rágási szokásaink, a rágófunkció csorbul, az állkapocs ízület egyenetlen terhelést kap.
 • Észrevétlenül is másik oldalon kezdünk rágni, ami az adott oldali fogakat túlterhelheti. 
 • A kihúzott fog antagonistája (száj összecsukásakor találkozó fogpár) pedig elkezd a sorból kiemelkedni, hiszen keresi a párját.

Amikor a fogpótlás foghiányra készül, akkor az implantátum, a műgyökér beültetése a legmodernebb megoldás. Nincs szükség egészséges foganyag lecsiszolására, ráadásul az implantátumra akármelyik korona típus elkészíthető.

Fogkorona pótlás implantátumra

Fogkoronát esztétikai problémákra

 • Zavaró szépséghibák esetén

Amikor egy-egy fog zavaróan kilóg a sorból a színe, külalakja, állása miatt, mindenképpen az esztétikus és fémmentes fogkorona megoldások közül javasolt választani. Az élethű fogzománc megkülönböztethetetlenné teszi a saját, eredeti fogaktól.

 • Régi, csúf porcelán fogak helyett

Egy rosszul illeszkedő korona már nem védi a fogat, így ha a meglévő koronáink már régiek, kopottak vagy nem tetszik a színük, formájuk, akkor érdemes lecserélni őket.

Ha a javítani kívánt fog a mosolyzónában van, akkor ajánljuk pácienseinknek a mosolytervezés technikáját. A mosoly megalkotásához ugyanis szépérzékre van szükség mind az orvos, mind pedig a technikusok részéről.

Az orvos ilyenkor több, természetes hatású, hordható mosolyt tervez meg, kifejezetten a páciens karakteréhez igazítva, a róla készült fotók alapján. Ez segíti a gyártást, hiszen minden esetben a páciens által kiválasztott forma kerül elkészítésre.

Legfontosabb tudnivalók a cirkon koronákról

Változtass bátran! Új mosoly cirkon koronákkal 10 nap alatt

Mikor válaszd a cirkon fogpótlást?

A cirkon korona 9 legfontosabb előnye

Cirkon koronák garanciája – mit kell tennünk tartós mosolyért?

Neked ajánljuk:

Cirkon korona árak – Prémium minőség, szakértői garancia

Fog korona fajták és előnyeik. Mikor, melyik ajánlott?

Fémkerámia korona, porcelán korona, teljes kerámia korona, jacket, cirkónium, ideiglenes korona, műanyag? Könnyen elveszhetünk a fogkorona típusok között, az alapanyagok és technológiák sokaságából sokszor nehéz kitalálni, hogy melyik fogkorona jelentené az igazi megoldást.

Fémkerámia korona – Fém váz és porcelán leplezés

A korona váza fémötvözetből kerül kiöntésre, vagy egy fém tömbből – a cirkon vázak kifaragásához is használt-, frézgép faragja ki. A váz próbája után a technikus felhordja a fémet leplező porcelánt a és egy kerámia kályhában kiégetik, mely hatására a leplező anyag rákeményedik a vázra.

Porcelán fogkorona

Fémkerámia korona előnye és hátránya

A fémkerámia korona előnye:

• Stabil, rugalmas vázszerkezet jellemzi.

• Rugalmasságának köszönhetően törés nélkül, nagy fogközöket képes áthidalni.

• Fogbeültetés, azaz fog implantátum esetén remek és időtálló pótlás készíthető általa.

• A fémkerámia korona ár más porcelán fog árához képest kisebb, mert olcsóbb az előállítása, jó ár-érték aránnyal bír.

 

Fémkerámia korona hátránya:

• Csak rendkívüli esztétikai érzékkel és művészi vénával megáldott fogtechnikus képes igazán élethű és természetes fogakat alkotni belőle.

• Baleset esetén a porcelán lepattanásával láthatóvá válhat a szürke váz.

• A korona széli szürke fémszegély miatt elsősorban rágó fogak korrekciójára, pótlására javasolt a készítése.

• Saját fogszövethez képest a váza miatt tömörebb, élettelenebb hatású fogpótlás készülhet belőle.

• A szürke fémszegély idővel elszínezi az ínyszövetet, ami szintén szürkés árnyalatúvá válik.

• A nyálban oldódik a fém, ami fémes szájízt kölcsönözhet viselőjének.

• A fém jól vezeti a hőt, ami hideg-meleg ételek, italok fogyasztásakor kellemetlen érzetet kelt.

Egyre gyakrabban jelentkezik fémallergia a felhasználók körében, vagy az eleve tudott allergiával rendelkezőknek ez a fogkorona pótlás nem jelent alternatívát.

Aranykerámia korona – Porcelán leplezésű, arany vázú korona

A fogkorona vázát egy speciális arany ötvözet adja, mely tökéletes, szinte bonthatatlan széli záródással bír a fogszövet és a váz találkozásánál.

Az arany előnyös tulajdonsága, hogy egyfajta természetes baktériumölő hatással bír. Allergiás tüneteket jellemzően nem okoz, szövetbarát alapanyag.

Az aranykorona előnye:

• Szövetbarát

• Fertőtlenítő hatású, baktériumölő

• Pontos széli záródás alakítható ki

• Rendkívül hosszú a kihordási ideje

Az aranykorona hátránya:

• Az aranyból készülő fogkorona árát az arany világpiaci ára határozza meg. A fogászatok kiindulásképp a hagyományos fémkerámia korona árát célozzák meg, melyhez plusz költségként adódik az arany grammonkénti ára.

A kerámia korona készítése 5 lépésben

Mi jelenthet nehézséget a korona készítése során?

Hogyan gondoskodj a porcelán koronáról a következő kontrollig?

Hogyan, milyen garancia vonatkozik a porcelán koronákra?

Porcelán fog árak – melyik, mennyibe kerül a Clinidentben?

Neked ajánljuk:

Porcelán korona – valódi elegancia természetes mosolyokhoz

A cirkónium korona – Magas esztétikum és robottechnológia

A cirkónium egy biokompatibilis, szövetbarát anyag. A cirkon megmunkáláshoz felhasznált robottechnológia kizárja az emberi hibalehetőséget és tökéletes fogpótlások készülhetnek.

A cirkónium korona előnye:

Biokompatibilis: nem oldódik, a szervezet így nem is termel ellenanyagot.

Szövetbarát: Az íny jól reagál a cirkóniumra, ennek köszönhetően feszes és rózsaszínű ínyszövet szegélyezi a cirkon koronák környékét. A cirkónium teljesen saválló, a vázszerkezet ezredmiliméter pontosan illeszkedik. Könnyű tisztítás jellemzi.

Fogágybetegség esetén elsőrangú megoldás: a szövetbarát mivoltának, a rendkívüli anyagának és felületképzésének köszönhetően a fogágybetegségre jellemző baktérium flóra mellett megbízható pótlásnak bizonyul.

Fémmentes: Fémallergia esetén tökéletes alternatíva, nem vált ki allergiás reakciót.

Fehér színének köszönhetően magas esztétikai tulajdonsággal bír: front területeken is tökéletesen helytáll, fiatalos és elegáns mosolyt kölcsönöz.

Rosszul vezeti a hőt: hideg-meleg étel fogyasztása nem okoz villanyzó kellemetlenséget étkezés közben.

Magas hajlítószilárdsággal bír: hajlítószilárdsága jellemzően akár hatszorosa is lehet a hagyományos porcelán koronákhoz képest, tehát több foghiány áthidalására, rágófogak pótlására kiváló megoldás.

Érintett vagy? Ezek a fogínysorvadás tünetei és szövődményei

Mire számíthatunk kezelés nélkül?

Fogínysorvadás kezelés Irányított Biofilm Terápiával

Fogínysorvadás kezelése házilag és a megelőzése

Neked ajánljuk:

Fogínysorvadás okai és kezelése a legmodernebb módszerekkel

Cirkónium korona hátránya:

• A cirkon fogzománc imitációja nem olyan élethű, mint a teljes kerámia koronáé, bár avatatlan szemnek ez valójában nem észrevehető különbség. Megfigyelések alapján a cirkon jobban elnyeli a fényt, a fog enyhén telítettebb.

• A cirkon korona ár a fémkerámia korona árához képest magasabb árkategóriát képvisel.

Teljes kerámia korona – Préskerámia korona – Jacket

Mindhárom elnevezés ugyanazt a típust takarja, mely egy külön vázzal nem rendelkező fogkorona. Az esztétikai fogászat számára a teljes kerámia korona a tökéletes fogimitáció biztos záloga.

 

A teljes kerámia korona előnye:

• A legkiválóbb esztétikai összhatást képes elérni.

100%ig élő zománcszövet imitáció.

Fémmentes koronatípus. Alapanyaga a líthium-disilikát, mely préstechnika által nyeri el végső korona formáját.

• Front fogak szépséghibáira az ismert legélethűbb, az eredetitől megkülönböztethetetlen megoldás, a fiatalító hatása garantált.

• Egyes fogak javítása esetén tökéletes harmóniát alkot a szomszédos, saját fogakkal.

Nincs szürke ínyszél, rendkívül elegáns.

Esztétikus porcelán fog fémallergia esetén

Fémmentes porcelán fog korona

A teljes kerámia korona hátránya:

• Harapási diszfunkció, vagy mélyharapás esetén nem javasolt a készítése.

• Foghiány esetén porcelán híd készítésére nem ajánlott.

• Csak szóló korona készíthető belőle.

• A teljes kerámia korona ár fémkerámia korona árához képest magasabb árkategóriát képvisel.

Porcelán fogkorona árak – Clinident Fogászat, Budapest

A fogkorona ára, akkor jó befektetés, ha olyan klinikát, magán fogorvost választunk, amely minden tekintetben megbízható és elnyeri a szimpátiánkat.

A Clinident Fogászati és Szájsebészeti Centrum minőségi anyagokkal, modern technológiával, kiemelkedő szaktudással bíró orvosokkal karöltve gondozza pácienseit.

Miért ajánlott az Irányított Biofilm terápiás fogtisztítás fogkorona esetén?

Miben más, mint a hagyományos fogkőeltávolítás? Hogyan zajlik?

A 7 leggyakoribb kérdés a kezelésről

Mi a kezelés 5 legfontosabb előnye?

Neked ajánljuk:

Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

• Amikor a fogorvos vázolja a speciális fogászati kezelési tervet, a korona vagy híd típusáról a pácienssel közösen döntenek.

• Attól függően, hogy van e hiányzó foga vagy állkapocsízületi -, harapási problémája, amit orvosolni kell, a páciens számos megoldás közül választhat.

A cirkónium vagy a teljes kerámia korona a páciens életteli természetes fogaitól megkülönböztethetetlen, fiatalos megjelenést biztosít viselőjének.

Honnan tudhatjuk, hogy érintettek vagyunk? -Tünetek, amelyek gnatológusért kiáltanak

Az állkapocsízületi problémák legfőbb okai

Milyen lépésekből áll a személyre szabott gnatológiai terápia?

Így történik a helyes harapás beállítása új fogpótlás készítése esetén

Neked ajánljuk:

Állkapocsfájdalom gyógyítása, ízületi terápia gnatológussal

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

A fémmentes megoldások minden korábbinál népszerűbbek, hiszen manapság már nem csak a korona, de akár a beültetett implantátum is készülhet cirkóniumból. Rendelőnk szájsebészeti részlege élen jár a cirkónium implantátumok beültetése terén szerzett tapasztalatokban. 

Ezek biztosan nem okoznak allergiás reakciókat, a koronával együtt pedig maximálisan természetes és élethű hatást keltenek.

Fogorvosaink az elkészült fogpótlások után sem hagyják magukra a pácienseket. A garanciális feltételek érvényességéhez szoros együttműködésre van szükség a kezelés után is. A rendszeres állapotfelmérések alkalmával ellenőrzik a szájhigiénét, segítenek változtatni a rossz szájápolási szokásokon, új, helyes fogápolási technikákat tanítanak, egyéni szájápolási tanácsot adnak.

Kérjen időpontot!