Fogkorona típusok és anyagok: melyik a legjobb Önnek?

Fogkorona típusok és anyagok: melyik a legjobb Önnek?

A kor előrehaladtával egyre többet takargatjuk a mosolyunkat. A fogak alaki változása, kopása természetes folyamata az életnek. Idővel a színük is változik még akkor is, ha gondosan ápoljuk. Elöregszik akárcsak a haj vagy a bőr. Amikor pedig a mosoly megfakul az éveket mér a viselőjére, ugyanígy, ha felújítjuk, esztétikus koronák segítségével kifehérítjük, akkor akár több tíz évet is letagadhatunk. Az önbecsülésen túl több egészségügyi következménye is van annak, ha nem hozzuk helyre a fogainkat. A megkopott fogak miatt összeesik a harapás, mely állkapocs ízületi problémákat és akár folyamatos fejfájást, majd gerincproblémát is okozhat.

Mi az a porcelán fogkorona?

Porcelán korona egy olyan gyűjtőnév, melynél jellemzően a borítás, leplezés anyaga a névadó. Tehát minden korona, melyre porcelán leplezés kerül, porcelán korona néven fut.

A különbséget a váz anyaga, vagy a végleges korona anyaga adja. Ez alapján különböztetjük meg a fémkerámia koronát, az aranykerámia koronát, a cirkónium koronát és a teljes kerámia koronát.

Porcelán fogkorona

Porcelán fogkorona

A Clinidentnél ezekkel a porcelán koronákkal lehet találkozni

Fémkerámia korona, vagy más néven porcelán leplezésű fogkorona

A korona váza fémötvözetből kerül kiöntésre, vagy egy fém tömbből – a cirkon vázak kifaragásához használt – frézgép készíti, faragja ki. A váz próbája után a technikus felhordja a fémet leplező porcelánt a kiválasztott színekben és egy kerámia kályhában kiégetik, mely hatására a leplező anyag rákeményedik a vázra.

A fémkerámia korona előnye:

 • stabil, rugalmas vázszerkezet;

 • rugalmasságának köszönhetően törés nélkül, nagy fogközöket képes áthidalni;

 • fogbeültetés, azaz fog implantátum esetén remek és időtálló pótlás készíthető általa;

 • a fémkerámia korona ár más porcelán korona árához képest kisebb, mert olcsóbb az előállítása, jó ár-érték aránnyal bír.

  Online bejelentkezés

  Fémkerámia korona hátránya:

  • csak rendkívüli esztétikai érzékkel és művészi vénával megáldott fogtechnikus képes igazán élethű és természetes fogakat alkotni belőle

  • baleset esetén a porcelán lepattanásával láthatóvá válhat a szürke váz;

  • a korona széli szürke fémszegély miatt elsősorban rágó fogak korrekciójára, pótlására javasolt a készítése;

  • saját fogszövethez képest a váza miatt tömörebb, élettelenebb hatású fogpótlás készülhet belőle;

  • a szürke fémszegély idővel elszínezi az ínyszövetet, ami szintén szürkés árnyalatúvá válik;

  • a nyálban oldódik a fém, ami fémes szájízt kölcsönözhet viselőjének;

  • a fém jól vezeti a hőt, ami hideg-meleg ételek, italok fogyasztásakor kellemetlen érzetet kelt;

  • egyre sűrűbben jelentkezik fémallergia a felhasználók körében, vagy az eleve tudott allergiával rendelkezőknek ez a fogkorona pótlás nem jelent alternatívát.

  Aranykerámia korona, vagyis a porcelán leplezésű, de arany vázú korona

  A fogkorona vázát egy speciális arany ötvözet adja. Előkészítése rendkívüli körültekintést és precíz team-munkát követel az orvostól és fogtechnikusától.

  Mivel az arany egy jól munkálható fém, a belőle készült pótlás egy pontosan illeszkedő korona fog vázát adja, tökéletes, szinte bonthatatlan széli záródással bír a fogszövet és a váz találkozásánál.

  Az arany előnyös tulajdonsága, hogy egyfajta természetes baktériumölő hatással bír. Allergiás tüneteket jellemzően nem okoz, szövetbarát alapanyag. Megfelelő szájhigiéné mellett a belőle készített porcelán leplezésű kerámia korona kimondottan hosszú távon szolgálja gazdáját.

   

  Az aranykorona előnye:

  • szövetbarát;

  • fertőtlenítő hatású, baktériumölő;

  • pontos széli záródás alakítható ki;

  • rendkívül hosszú a kihordási ideje.

  Az aranykorona hátránya:

  • Az aranyból készülő fogkorona árát az arany világpiaci ára határozza meg. Mivel az arany nem megy ki a divatból, kitűnő befektetésnek is bizonyul, ráadásul az utóbbi időben pedig igencsak magasra tornázta magát. A fogászatok kiindulásképp a hagyományos fémkerámia korona árát célozzák meg, melyhez plusz költségként adódik az arany grammonkénti ára. A Clinident fogászatán, erre való igény esetén egyedi árszabás él.

  Magas esztétikum és robottechnológia a cirkónium korona titka

  Az űrkutatásban és hadiiparban felhasznált legújabb technológiai vívmányok folyamatosan segítik az orvostechnikai eszközök fejlődését is.

  A cirkon felhasználása is – nem meglepően az űrkutatással és hadiiparral indult. Az innovációknak köszönhetően megalkottak egy olyan anyagot, mely biokompatibilis, tehát emberi felhasználásra megfelelő. A cirkon megmunkáláshoz felhasznált robottechnológia pedig kizárja az emberi hibalehetőséget és tökéletes fogpótlásokat alkothatunk pácienseink számára.

  A cirkónium korona előnyei:

  • Biokompatibilis: nem oldódik, a szervezet így nem is termel ellenanyagot.

  • Szövetbarát: Az íny jól reagál a cirkóniumra, ennek köszönhetően feszes és rózsaszínű ínyszövet szegélyezi a cirkon koronák környékét. A cirkónium teljesen saválló, a vázszerkezet ezredmiliméter pontos illeszkedése nem teszi azt lehetővé, hogy ételmaradék, s így baktériumok kerüljenek alá, melyek aztán a fogak romlását, szuvasodását okoznák. Teljesen egészséges marad az íny, amelyet könnyű tisztítás jellemez.

  • Fogágybetegség esetén elsőrangú megoldás: a szövetbarát mivoltának, a rendkívüli anyagának és felületképzésének köszönhetően a fogágybetegségre jellemző baktérium flóra mellett megbízható pótlásnak bizonyul. A betegség a pótlás ellenére persze továbbra is szoros együttműködést igényel az orvos és páciense között.

  • Fémmentes: Fémallergia esetén tökéletes alternatíva, nem vált ki allergiás reakciót.

  • Fehér színének köszönhetően magas esztétikai tulajdonsággal bír, front területeken is tökéletesen helytáll.

  • Rosszul vezeti a hőt, így hideg-meleg étel fogyasztása nem okoz villanyzó kellemetlenséget étkezés közben.

  • Magas hajlítószilárdsággal bír: hajlítószilárdsága jellemzően akár hatszorosa is lehet a hagyományos porcelán koronákhoz képest, tehát több foghiány áthidalására, rágófogak pótlására kiváló megoldás.

  Cirkónium korona hátránya:

  • A cirkon váz akármennyire is fehér színű, a teljes kerámia koronához képest mégsem képes tökéletesen élethű fogzománcot imitálni. Bár avatatlan szemnek ez valójában nem észrevehető különbség. Megfigyelések alapján a cirkon korona belsejében lévő vázszerkezet miatt az elkészült fog enyhén telítettebb, jobban elnyeli a fényt.

  • A cirkon korona ár a fémkerámia korona árához képest magasabb árkategóriát képvisel.

  Teljes kerámia korona, másképpen préskerámia korona, vagyis jacket

  Mindhárom elnevezés ugyanazt a koronafajtát takarja, e mellé sokszor a fogorvosok egyszerűen csak porcelán koronaként aposztrofálják a külön vázzal nem rendelkező fogkorona faját. Az esztétikai fogászat számára a teljes kerámia korona a tökéletes fogimitáció biztos záloga.

  A teljes kerámia korona előnye:

  • a legkiválóbb esztétikai összhatást képes elérni;

  • 100%ig élő zománcszövet imitáció;

  • fémmentes: líthium-disilikát alapú anyag, mely préstechnika által nyeri el végső korona formáját;

  • front fogak szépséghibáira az ismert legélethűbb, az eredetitől megkülönböztethetetlen megoldás;

  • egyes fogak javítása esetén tökéletes harmóniát alkot a szomszédos, saját fogakkal;

  • nincs szürke ínyszél.

  Kerámia korona

  Kerámia korona

  Kerámia fogkorona

  Kerámia fogkorona

  A teljes kerámia korona hátránya:

  • harapási diszfunkció, vagy mélyharapás esetén nem javasolt a készítése;

  • foghiány esetén híd készítésére nem ajánlott;

  • csak szóló korona készíthető belőle;

  • a teljes kerámia korona ár fémkerámia korona árához képest magasabb árkategóriát képvisel.

  Online bejelentkezés

  Egy „szenior mosoly” újragondolása fémkerámia korona pótlások által

  „Iris Svédországból keresett meg bennünket azzal a kéréssel, hogy az évek alatt megfakult mosolyának új csillogást szeretne adni. Iris lánykorában úszóbajnokságokon szerepelt, lételeme volt a víz. Ám jött az egyetem, majd az öt gyermek szép sorban, és minden idejét a családra áldozta. Mivel már legkisebb gyermeke is kirepült, újra úszni kezdett, és szenior csoportban versenyekre jár. A dobogón készült fotók láttán elszörnyülködött: nem gondolta, hogy fogainkon is ennyire szembetűnő az évek múlása.

  Irisnek idővel a fogai erőteljesen elszíneződtek, a fogkőeltávolításon kívül esztétikai kezelést évek óta nem vett igénybe. Utoljára az első fogára készült korona, – melyet érthető okokból nem az elsárgultakhoz igazítottak -, mely így hangsúlyosan is kilógott a sorból.

  Alsó fogai a fogkőeltávolítás után fogfehérítő kezelést kaptak, ennek köszönhetően az elért szín jó kiindulási alapot adott a készülő fémvázas porcelán korona készítésekor. Az előkészített fogra ideiglenes koronát készítettek, amit a fogorvos speciális ragasztóval rögzített. Ez védte az eredeti fogat az extrém érzékenységtől. A lenyomatok alapján készülő fogpótlást több alkalommal is felpróbálták a lecsiszolt fogára. Az alsó rágó fogak pótlását 2 db fogimplantátum beültetésével oldották meg, melyekre fémkerámia koronák készültek, szintén a már kifehérített fogak színéhez igazodva.

  A felső fogak esetén orvosával teljes körhíd készítésében állapodtak meg, hogy a színek és formák maximálisan egységesíthetők legyenek.”

  Fémkerámia korona

  Fémkerámia korona

  Fémkerámia fogkorona

  Fémkerámia fogkorona

  Amikor a fogorvos vázolja a speciális fogászati kezelési tervet, a korona vagy híd típusáról a pácienssel közösen döntenek. Attól függően, hogy van e hiányzó foga, vagy harapási problémája, amit orvosolni kell, a páciens számos megoldás közül választhat. Rendkívül tartós fogpótlás a fémkerámia korona, ám a fémallergia és a jellemzően élettelen fogszín sokakat visszatart. Ennek kiküszöbölésére a tökéletesen élethű és esztétikus megoldásokat javasolják a Clinident Fogászati Centrum esztétikus fogpótlás szakértői. A cirkónium vagy a teljes kerámia korona a páciens életteli természetes fogaitól megkülönböztethetetlen, fiatalos megjelenést biztosít viselőjének.

  Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

  Porcelán korona áraink az árlista menüpont alapján

  Porcelán leplezésű korona/hídtag (fém vázas)::

  59 900 Ft

  • helyi érzéstelenítés

  • fog előkészítése koronához

  • lenyomatvétel

  • fogtechnikus által elkészített korona rögzítése

  Fémmentes porcelán korona (cirkónium vagy préskerámia váz)::

  75 900 Ft

  • helyi érzéstelenítés

  • fog előkészítése koronához

  • lenyomatvétel

  • fogtechnikus által elkészített porcelán korona rögzítése

  Időtartam: A teljes munka 14 nap alatt készül el.

  A kezelést végző orvosaink:

  Dr. Koncz Zsófia

  Dr. Koncz Zsófia

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
  Dr. Sas Krisztina

  Dr. Sas Krisztina

  konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

  Online bejelentkezés