Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

Az irányított biofilm terápia (Guided Biofilm Therapy – GBT) megalkotója a svájci EMS vállalat, mellyel forradalmasította a fogászati szájhigiénés kezelést és a fogászatban létező legmodernebb szájápolási és szájhigiénés rendszert alkotta meg.

Az Airflow Prophylaxis Master, speciális technológiájának köszönhetően messze felülmúlja a hagyományos, ultrahangos fogkőeltávolítás eredményeit.

Mit tud ez a készülék? Miben más ez, mint a hagyományos ultrahangos fogkőeltávolítás? Miért éri meg páciensként a létező legkorszerűbb szájhigiénés kezelést igénybe venni?

Irányított Biofilm Terápia – EMS Guided Biofilm Therapy

Mi az irányított biofilm terápia és miben más a hagyományos fogkőeltávolításhoz képest?

Az irányított biofilm terápia segítségével azt a szabad szemmel nem látható dentális plakkot, másnéven a biofilmet távolítjuk el, mely valójában egy baktérium kolónia.

A plakk pedig, – mint azt már tudjuk-, a fogakon, a fogpótlásokon, az implantátumokon és a fogszabályozón is egyaránt megtelepszik és el is szaporodik, elmeszesedve pedig fogkővé alakul.

Eltávolítása fontos, hiszen ez a felelős nem csupán a saját fogak, de a beültetett implantátumok elvesztéséért is.

GBT eljárás – No pain fogkőeltávolítás

Az Irányított Biofilm Terápia egy precíz, finom eszköz, mellyel megelőző és szinten tartó, professzionális fogtisztítást végzünk. A tisztítást bárki kérheti, ám, ha fogkőeltávolítás már több éve nem történt, vagy gyorsan, nagy mennyiségű fogkő képződik, akkor annak a kemény felrakódásnak az eltávolítására először mindenképpen a hagyományos, ultrahangos tisztítást kell elvégezni.

Tehát egyes esetekben a két eljárás speciális kombinálására lehet szükség a maximális hatékonyság és a biofilm réteg felszámolása érdekében.

A biofilm terápia 5 legfontosabb előnye

 • Rövidebb kezelés

  A speciális EMS gépnek és a kezeléshez használt pornak köszönhetően 100%-ig eltávolítható a biofilm és a fiatal, éretlen fogkő, ugyanakkor az erősen tapadó fogkő is meglazulhat, de az biztos, hogy már csak ehhez szükséges speciális ultrahangos eszközt használni. Az Airflow Prophylaxis Master készüléknek köszönhetően jóval rövidebb a kezelési idő, mint azt a hagyományos fogkőeltávolításkor megszoktuk.

 • No pain technológia – végre valóban fájdalommentes a fogkőeltávolítás

  A Piezon technológiának köszönhetően a kezelés gyengéd, teljes fájdalommentességet biztosít, de még fognyaki kopások esetén is minimálisra csökkenti a tisztítás miatti kellemetlenséget.

 • Minimálisan invazív – fogkőeltávolítás kényelmesen

  Abrázió, durva dörzshatás nélkül távolítja el a biofilmet még a fogközökből is, lehetővé téve, hogy minél tovább megőrizzük a saját, természetes fogaink, valamint a fogpótlások fényét és épségét vagy, hogy megóvjuk az implantátumainkat.

 • 100% hatékonyság

  Míg az ultrahangos fogkőeltávolítás 85%-os hatékonysággal bír, addig az EMS irányított biofilm terápia a biofilm láthatóvá tételének köszönhetően elérte a 100%-os hatékonyságot.

 • Valódi Clinident Dental Spa élmény

  A kezelés mellett szóló érveket nem csupán a nemzetközi kutatások és tanulmányok támasztják alá, de a fogászat pácienseinek tapasztalatai is. Aki kipróbálta ezt a valóban kényelmes, fájdalommentes és gyors kezelést, többé nem akarja már a régit. A fogászati dental spa élmény valójában egy újfajta wellness élmény, hiszen tényleg jobban érzed magad utána.

Milyen esetekben javasolt az EMS biofilm terápia?

EMS Guided Biofilm Therapy fogtömés előtt

Fogszuvasodás megelőzésére

A biofilm szabad szemmel ritkán észrevehető és olyan helyeken is megtelepszik, ahová a fogkefe vagy a hagyományos fogászati polírozó nem ér el. A biofilm terápiával a fogközökben vagy a fog apró repedéseiben, mély barázdáiban is hatékony tisztítást végezhetünk, mellyel megelőzhető a lyukas fog és a lehető legkorábban fedezhető fel a kezdődő szuvasodás is.

EMS Guided Biofilm Therapy fogpótlásokhoz

Fogpótlások tisztítására

Az esztétikus héjak vagy a csodásan csillogó porcelán koronák fénye sem kopik az EMS terápia hatására, hiszen nem karcolja a felszínt, ugyanakkor tökéletesen tisztít és selymes ragyogást biztosít.

EMS Guided Biofilm Therapy fogszabályzónál

Fogszabályozás idején

A rögzített fogszabályozók azokon a területeken növelik a plakk kialakulásának lehetőségét, amelyek nehezen tisztíthatók a páciens számára. A biofilm terápiával eltávolítjuk a brackettek környékéről a felrakódást, megtisztítjuk a fogszabályzó miatt nehezen elérhető felszíneket a fogkőtől.

EMS Guided Biofilm Therapy íny alatt

Fogágybetegség kezelésekor

Fogínysorvadás, parodontitis esetén akár 9 mm mély tasakok tisztítását is elvégezheti az orvos anélkül, hogy küretre vagy műtétre kerülne sor, tehát kevésbé invazív, így kevesebb terhelést jelent a páciens számára.

AMS implantátum

Fogimplantátum beültetés után

Az implantátumok környéke biztonságosan tisztítható az EMS módszerrel, így megelőzhető a peri-implantitis, az implantátum körüli gyulladás, de a már kialakult implantátum körüli tasakok is hatékonyan, a műgyökér sérülése, veszélyeztetése nélkül tisztíthatók.

EMS Guided Biofilm Therapy nyelv, szájpadlás szájhigiéniás tisztítása

Ragyogó fogak, egészséges szájhigiénia

A biofilm terápia még arra is képes, hogy az, ínyről, nyelvről távolítsuk el a rárakódott lepedéket, mellyel egészségesebb színű és tisztább nyálkahártyát kapunk. Dohányzók és teafogyasztók esetében sikeresen alkalmazható a fogak sárgás-barnás elszíneződésektől való megtisztítására. Tiszta, friss leheletet, fehérebb fogakat, egészségesebb szájflórát kapunk ezután a speciális fogkőeltávolítás után.  

 

Mi a biofilm terápiás fogtisztítás menete?

Ez az eljárás nem csupán a korszerű eszközök miatt más, de még a kezelés menete is eltér a megszokottól. Míg korábban a fogkő ultrahangos eltávolításával kezdett a szakember, amit az airflow (sópolír), majd pedig a polírpasztás tisztítás követett, addig a GBT módszer mondhatni fordítva zajlik.

1. Szájhigiénés állapotfelmérés

Az első és legfontosabb lépés az előzetes vizsgálat, vagyis a fogak, a nyálkahártya, az íny, az implantátumok és fogpótlások, azaz a teljes szájüreged állapotának felmérése.

A felmérés során észlelt problémákról a kezelést követően még tisztább képet kapunk, így a dentálhigiénikus szakember szükség esetén tovább is irányíthat a megfelelő szakorvoshoz, aki pedig a már megtisztított fogak vizsgálatát követően precíz kezelési tervet állíthat össze.

Melyik szakorvosi konzultációt válaszd?

Mik a legfontosabb tudnivalók a bejelentkezéstől az érkezésig?

Ismerkedj velünk és válassz magadnak fogorvost.

Neked ajánljuk:

Első konzultáció a Clinident fogászatán

2. Plakkfestés

Következő lépésként a szakember láthatóvá teszi, megfesti a biofilmet, egyrészt azért, hogy számodra is láthatóvá váljon a fog problémák okozója, másrészt pedig, hogy célirányosan és hatékonyan dolgozzon.

Ez nem csak az alaposságát emeli precíziós szintre, de lehetővé teszi azt is, hogy gyorsabban is haladjon a kezeléssel.

 • Egy szájfertőtlenítő öblögetést követően egy speciális plakkfestő szivaccsal megszínezzük a fogak felszíneit.
 • A festés különböző árnyalatai számodra azt mutatják meg, hogy milyen régi a felrakódás, és melyek a kényes, nagyobb figyelmet igénylő területek.
 • A tisztítási metódus addig tart majd, amíg a festés el nem tűnik a fogaidról

3. Motiváció és tanácsadás

Mielőtt a festést eltávolítaná a higiénikus, javaslatot tesz a megfelelő fogmosási technikára, tanácsot ad a fogkefén kívül még szükséges szájápolási eszközökre. Mindezt pedig azért, hogy az Irányított Biofilm Terápia eredményét és hatását minél hosszabb ideig élvezhesd.

4. Airflow

A kezelés tehát az Airflow használatával kezdődik, mely során a létező legfinomabb szemcséjű porral szabadítják meg a fogakat a biofilmtől.

Ez a csúcstechnológiás anyag:

 • képes eltávolítani a biofilmet, de
 • sértetlenül hagyja a kemény és lágyszövetet,
 • eritritol tartalma megédesíti és gyengéddé varázsolja a fogászati tisztítást akár még a tejfoggal élő gyermekek számára is.
 • Amint a festéket eltávolította a dentálhigiénikus, tudhatod, hogy a fogakra káros biofilmet is maradéktalanul eltávolította.

5. Perioflow

A fogak és implantátumok mélyebb, íny alatti tisztítását végezzük ugyanezzel a por fújás módszerrel, de egy speciálisan ehhez a kényes területhez fejlesztett műszerrel. Ugyanekkor lehet a gyulladt, mélyebb tasakokat is megtisztítani.

EMS- GBT terápia airflow, perioflow haszanálata mellett

6. Ultrahangos fogkőeltávolítás

Az ultrahangos eszköz a speciális, Piezon, No pain technológiával párosul, ami azt jelenti, hogy csak akkor lép működésbe a váltakozó intenzitású, ultrahangos depurátorfej, ha az fogkővel találkozik. Ez maga a “no pain” technológiának elkeresztelt módszer, amely a hagyományos fogkőeltávolítással ellentétben csupán néhány percet jelent, viszont ezután már nincsen szükség polírpasztára sem.

GBT ultrahangos fogkőeltávolítás, No pain tehcnológia

Implantátum tisztítás Irányított Biofilm Terápiával

Az EMS ® PI műszer speciális csúcsbevonattal rendelkezik, mellyel kíméletesen és biztonságosan, sebészeti pontossággal távolítja el a lepedéket és tisztítja meg az implantátum felépítményt és a rá épülő fogpótlások környékét.

7. Ellenőrzés

A dentálhigiénikus ellenőrzi a végeredményt, meggyőződik róla, hogy teljes mértékben eltűnt a biofilm és a fogkő is eltávolításra került.

Amennyiben szuvasodás gyanús fogakat talált a tisztítás során, ebben az esetben mindenképpen javaslatot tesz a fogorvos felkeresésére és az ellátásukra.

Mikor lehet jó, és mikor lehet ártalmas a fluorid?

Honnan tudhatom, hogy túl sok fluoridot fogyasztok?

Miben található még fluorid a fogkrémen kívül?

Hogyan kerülhető el a fluoridos kezelés és fluoridos fogkrém használata?

Kinek van szüksége fluoridra, mekkora mennyiség kell belőle?

Neked ajánljuk:

Fluoridos fogkrém és fluoridos kezelés – Kell ez nekünk?

8. Visszahívás

A tiszta fogak, az egészséges szájhigiénia a tested egészsége szempontjából rendkívül fontos, hiszen a patogén baktériumok bárhová eljuthatnak a szervezetedben, ez pedig olyan gócos problémákat okoz, mint a meddőség, koraszülés, sokízületi gyulladás, diabétesz, sztrók. Éppen az ilyen kapcsolódó problémák megelőzése érdekében, helyben egyeztetjük veled a következő kezelésed időpontját.

A 7 leggyakoribb kérdés az EMS biofilm terápiás kezelésről

Mennyire fájdalmas a kezelés, kell-e érzéstelenítés, ha a hagyományos fogkőeltávolításon szükségem volt rá?

 • Az első alkalommal mindenképpen érdemes injekció beadása nélkül kipróbálni ezt a fogtisztítást.
 • Általában nem fájdalmas, de szükség esetén nyugodtan lehet kérni az orvostól érzéstelenítést.
 • Összességében az a tapasztalat, hogy még a nagyon érzékeny fogak esetén is elhagyható, vagy ritkábban kell szuri és kevesebbre is van szükség, mint a hagyományos ultrahangos kezelésnél.

Fogimplantátum esetén alkalmazható-e a terápia?

 • Igen, alkalmazható, sőt ez a leginkább javasolt tisztítási módszer. A Perioflow és a speciálisan implantátumokhoz fejlesztett PI műszer mellett tökéletes biztonságban vannak az implantátumok.

Szívritmus szabályzó mellett (pacemaker), részt vehetek-e biofilm terápiás kezelésen?

 • A mai modern pacemakerek védettek az elektromágneses interferenciákkal szemben, továbbá a piezoelektromos készülékek nem generálnak mágneses teret, így biztonságosan alkalmazhatóak. Ettől függetlenül feltétlenül jelezd a kezelést végző szakembernek, ha szívritmusszabályzód van.

Mennyi ideig tart egy biofilm terápiás kezelés?

 • A kezelés jelentősen lerövidül a hagyományos fogkőeltávolításhoz képest, hiszen a biofilm láthatóvá tételének köszönhetően 100%-ig célirányosan végezzük a kezelést. A festés biztosítja a terápia maximális hatékonyságát.

A kezelés hatására előfordulhat-e, hogy kiesik a tömés, letörik a fogzománcból vagy lepattan a porcelán héjból?

 • Amennyiben régi, cserére szoruló fogtöméseink, fogpótlásaink vannak, esetleg a fogainkon hajszálrepedések vannak, akkor ez a modern tisztítás is felfedi a további kezelések szükségszerűségét. Ezek a problémák sosem a kezelés hibájából fakadnak, hiszen kíméletes, sérülést nem lehet vele előidézni.

Irányított biofilm terápia hatása és eredménye

Milyen gyakran kell biofilm terápiás kezelésen részt venni, meddig tart a hatása?

 • Amennyiben rendszeresen, félévente ellátogatunk egy irányított biofilm terápiás fogtisztításra, akkor már nem is keletkezik más jellegű felrakódás, csak biofilm és fiatal fogkő, tehát ultrahangos fogkőeltávolításra már nem is lesz szükségünk.
 • Ez a tisztítás 100%-ig alapos, tehát amennyiben megfogadjuk a szakember szájápolási tanácsait, akkor sokkal jobb szájhigiéniára tehetünk szert.
 • A soron következő időpontra pedig mindig a szakember tesz javaslatot. 

Milyen speciális, otthoni teendőm lesznek a biofilm terápia után?

 • Néhány napig kerüld a színezéket tartalmazó ételeket, italokat, fogyasztásuk után pedig, – amikor csak lehet-, öblögess egy pohár vízzel.
 • Szerezd be a szükséges szájápolási eszközöket és használd őket minden nap.
 • Gyakorold a higiénés szakember által javasolt fogmosási technikát.
 • 3 havonta cseréld le a fogkefédet.
 • Jegyezd fel a következő Irányított Biofilm Terápiás időpontodat a naptáradba.

Kinek ajánljuk a biofilm terápiás fogtisztítást?

 • Annak, aki igényli, hogy fogai egészsége érdekében a legújabb és legmodernebb kezelést alkalmazzák.
 • Annak, aki szeretne még többet tenni a fogszuvasodás megelőzéséért.
 • Annak, akinek fognyaki kopásai vannak és ezáltal állandó érzékenységgel küzd, a hagyományos fogkőeltávolítás egy rémálom számára.
 • Annak, akinek beültetett implantátumai vannak és fontos, hogy azok élethosszig elkísérjék.
 • Annak, akinek fogszabályozó viselése mellett is kiemelkedően fontos a mindig tiszta és fogkőmentes száj.
 • Annak, aki fogágybetegsége kezeléséhez a legkíméletesebb terápiát keresi.

Guided Biofilm Therapy fogászat - Budapest

Biofilm terápiás kezelés a Clinidentben?

A parodontológus által végzett irányított biofilm terápia kezelést elsősorban a fogágybetegséggel élő páciensek számára javasoljuk:

 • mert egyidőben a parodontológiai státusz is megállapításra kerül,
 • mert a kezelés kiválthatja a hagyományos kürettálást,
 • mert a gyulladt tasakokat azonnal, együlésben el is látja a szakember,
 • mert az ínysorvadással élő páciensek terápiájának ez, egy sokkal kíméletesebb, kényelmesebb része.

A parodontológus által végzett kezelés, a következőket tartalmazza:

 • A biofilm láthatóvá tétele a gyors és hatékony terápia érdekében.
 • Airflow ® por segítségével az orvos eltávolítja a biofilmet.
 • Perioflow ® segítségével kezeli a mélyebb tasakokat, valamint letisztítja az implantátumok felületét is.
 • Ultrahangos fogkőeltávolítás történik a fájdalommentességet biztosító „NO-PAIN” technológia mellett.
 • Elvégzi a mélyebb tasakok hialuronsavas feltöltését, mellyel gyorsítható a szövetek regenerációja és csökken a kezelés utáni érzékenység.
 • Személyre szabott fogmosási és szájápolási tanácsadás.

A kezelést a szakorvos szükség esetén érzéstelenítésben végzi, általában több ülésben történik, mely főként a fogágybetegség súlyosságától, a fogágy állapotától függ.

GBT (Guided Biofilm Therapy) kezelést végző orvosunk:

Dr. Láng Orsolya

Dr. Láng Orsolya

Parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek
Dr. Ujj Krisztina

Dr. Ujj Krisztina

Parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek
Dr. Koncz Andrea

Dr. Koncz Andrea

Parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek

A dentálhigiánikus által végzett irányított biofilm terápia kezelés, melyet a hagyományos fogkőeltávolítás helyett ajánlunk, a következőket tartalmazza:

 • Szájhigiénés állapotfelmérés a fogak, az íny, a nyálkahártya, a fogpótlások állapotáról és a jelenlevő fogkő mennyiségéről.
 • A biofilm láthatóvá tétele a gyors és hatékony terápia érdekében.
 • Airflow ® – Egy finom por segítségével eltávolítjuk a biofilmet.
 • Ultrahangos fogkőeltávolítás a fájdalommentességet biztosító „NO-PAIN” technológia mellett.
 • Fogmosási és szájápolási tanácsadás.

Irányított Biofilm Terápiás fogtisztítást végző szakembereink:

Kérjen időpontot!