Cirkónium korona – élethű fogkorona fémmentesen

A Clinident fogorvos csapata szakértő a természetes fogak, a 100%-ig allergénmentes cirkónium korona és a fájdalommentes fogászat terén. 

Fogpótlás készítése előtt állva, legtöbbünk számára az a legfontosabb szempont, hogy az új mosolyunk a lehető legélethűbb legyen és olyan külsőt kölcsönözzön, mintha az a mosoly velünk született volna. 

Azért, hogy a legjobb döntést hozhasd egy fogászati beavatkozás előtt, cikkünkben bemutatjuk a cirkónium korona összes előnyét.  Írtunk arról is, hogy mi az a cirkon, hogyan zajlik a cirkon fogpótlás készítésének folyamata és mi történik akkor, ha az új fogpótlás elkészülte után derül fény a fémallergiára.

Cirkónium korona előkészítése

Milyen esetben ajánlott a cirkónium korona?

Szeretnél szebb mosolyt, elégedetlen vagy fogaid formájával és színével, vagy le szeretnéd cserélni a régi koronáidat esztétikusabbra?

Amennyiben a fogsorod esztétikai problémája olyan mértékű, hogy tömés vagy porcelán héj segítségével nem korrigálható, abban az esetben alkalmazzuk a cirkónium vázas koronákat. 

Mikor van szükség fogkoronára, milyen esetekben előnyös a cirkónium korona és mire számíthatunk a korona felhelyezése után?

Neked ajánljuk:

Kiknek javasolt a korona felhelyezése fogra?

Érvek a cirkónium korona készítése mellett:

• Frontfogaknál és őrlőfogaknál egyaránt alkalmazható,

• kiváló módszer fogkoronaként és foghíd elemeként,

• nem okoz allergiás reakciót, 

• teljesen fémmentes,

• nincs szürkés ínyszél,

• pontos ínyszéli záródás érhető el vele,

• implantátumra építve is használható,

• a cirkónium váz a fogakéhoz hasonló, fehér színű.

5 jellemző eset, amire a cirkónium korona a megoldás

• Kusza fogsor korrekciója a mosolyzóna teljes átalakításával 

• Elszürkült, gyökérkezelt fogak esztétikus helyreállítása esetén

• Fémallergia esetén

• Foghiány esztétikus és természetes pótlására

Implantátum beültetéshez

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Mik a mikroszkópos kezelés előnyei, milyen esetekben javasolt, mi a menete?

Melyik éri meg jobban hosszú távon, a mikroszkópos gyökérkezelés vagy a fogbeültetés?

Neked ajánljuk:

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

Mire számíthatunk a cirkónium korona nélkül?

Cirkon korona nélkül – vagy ahelyett-, a teljes kerámia korona vagy a kedvezőbb árú és szintén tartós fémkerámia korona is szóba jöhet, ám ez utóbbinál sajnos előfordulhat, hogy egy idő után elszürkül az ínyszél, ezért a páciens kényelmetlenül érzi magát. 

A bosszúság hátterében a koronák fémváza áll, amely ugyan erős alapot ad a fogműnek, mégis a szürke szín áttetszik még az azt borító porcelánleplezésen is. 

Amiért a fémvázas porcelán korona élettartama rövidebbnek mondható, az épp ez az apró, de igen zavaró kellemetlenség, ráadásul még a fémallergia is bármikor kialakulhat, ezek pedig a korona idő előtti cseréjét teszik szükségessé. 

Ezzel szemben a cirkónium, ahogyan az esztétikai kérdésekre, úgy megoldást jelent számos, különböző kihívásra is.

Mit kell tudnod a teljes kerámia koronákról?

Melyiket válaszd: a cirkóniumot vagy azt a porcelán koronát, ami szintén fémmentes? 

A legfontosabb információk egy helyen, melyek segíthetnek neked a döntésben.

Neked ajánljuk:

A döntés: cirkon korona vagy fémmentes porcelán korona készüljön?

Így történik rendelőnkben a cirkónium korona tervezése és készítése

Mi az a cirkónium?

A cirkóniumot, mint fogászati alapanyagot alig néhány évtizede használják fogpótlások készítésére. A fehér, kristályos cirkónium dioxid anyagot egy másik anyaggal vegyítik, tömbökbe tömörítik, így kapják a koronák, hidak alapanyagát a fogtechnikusok. 

A tömbökből kifaragott koronák és hidak váza rendkívül erős és szilárd, ezért igen hosszú élettartamra számíthatunk, ha a fogaink tökéletesítésére ezt a megoldást választjuk. A cirkónium fogpótlás további előnye, hogy fémmentes, ami a fémallergiával küzdőknek jelent óriási segítséget.

A cirkon korona előkészületei: diagnosztika – kezelési terv – mosolytervezés

Ahhoz, hogy személyre szabott megoldásokat kínáljunk, fogorvosaink nem csupán a fogaid állapotát, de az igényeidet is meg akarják ismerni, hogy valóban a te elvárásaidnak megfelelő fogpótlás születhessen meg.

Legyen szó bármilyen fogászati problémáról, -ha a szükséges kezelési terv összeállításáról van szó-, a megfelelő diagnosztika elengedhetetlen:

• A fogászati probléma felismerését a röntgen diagnosztika segíti: a fizikális vizsgálatnak és a képalkotó-eljárásnak köszönhetően átfogó képet kapunk szájüregi képleteidről, így összeállíthatunk egy precíz és megvalósítható kezelési tervet.

A teljes állapotfelmérést követően orvosod személyre szabja a kezelési tervet:

• Sérült fog esetén meg kell nézni, hogy miképp lehet helyrehozni a problémát: töméssel, fogászati onlay betéttel vagy koronával.

• Esztétikai problémák esetén jöhet a porcelánhéj vagy a fogfehérítés, helytelenül álló fogak esetén a fogszabályozás, és szájhigiéniás gondoknál a fogkő eltávolítás, a biofilm terápiás fogtisztítás vagy parodontológiai kezelés.

Ha teljesen biztosra szeretnél menni vagy konkrét elképzeléseid vannak a kívánt végeredményt illetően, akkor javasoljuk, hogy egy mosolytervezés előzze meg a cirkónium koronák készítését:

• A leendő koronák megtervezése az első konzultációkor, –mosolytervezés keretében – digitális fényképek segítségével történik.

• Ekkor választjátok ki a fogorvossal közösen a fogkorona színét és formáját, álmaid mosolyának eléréséhez.

• Ez a program lehetővé teszi, hogy még a munkálatok megkezdése előtt láthatóvá tegyük számodra a jövőbeni végeredményt. Néhány kattintással azonnali változásokat is eszközölhetünk, így minden apró kívánság a szemünk elé tárul.

Mi történik a mosolytervezés után?

Ha még biztosabb szeretnél lenni abban, hogy a környezeted is elégedett lesz, akár fel is próbálhatod nálunk a mosolyod.

Kérd orvosodat, hogy készítse el neked a kiválasztott fogkorona formájának egy ideiglenes változatát, melyet néhány napig a saját fogaidon hordva, biztonsággal tesztelheted a választott mosoly hatását.

Cirkon korona készítése molyostervezéssel

A cirkónium korona elkészítésének lépései

• Előkészítés

Eltávolítjuk a fog sérült részeit, lecsiszoljuk (preparáljuk) kb. 1mm mélységben, így kialakítjuk azt a formát, ami a korona alapját képezheti.

• Lenyomat és fogszín kiválasztása

Lenyomatot készítünk és lemintázzuk a lecsiszolt fog formáját. Közben a pácienssel együtt meghatározzuk a kívánt fogszínt.

• Ideiglenes korona készítése

A fogra mindig kerül ideiglenes fogpótlás – korona a rendelőben, hogy megvédje a lecsiszolt fogakat és az ínyt, valamint megfelelő esztétikai hatást biztosítson a végleges fogpótlás elkészültéig.

• A korona elkészítése a fogtechnikai laborban

A cirkónium korona úgynevezett CAD CAM technológiát igényel, vagyis számítógépes tervezéssel és kivitelezéssel készül. 

A fogorvos által levett lenyomat alapján egy minta készül, melyet a fogtechnikus beszkennel, majd a számítógépen is megjelenített mintára digitálisan megtervezi a korona vázát. 

A terv alapján kifaragják a vázat, melyre felhordják azt a porcelán leplezést, mely a fogpótlás végső formáját és színét adja. 

A cirkon korona készítésének teljes munkafolyamata kb. 10-14 nap.

Cirkónium korona élettartama

• Korona beragasztása a rendelőben

A végleges koronát az előkészített csonkokra helyezve ellenőrzi az orvos, hogy megfelelő-e az új fogpótlás. Ha mindent rendben talált, az megfelelően illeszkedik, színe és formája is tökéletes, akkor speciális ragasztóval rögzítik a fogakra.

• Végeredmény a gyönyörű és természetes mosoly!

A fog megjelenésében és funkciójában is a megtévesztésig hasonló lesz a természetes fogakhoz. Megfelelő gondozással hosszú évekre biztosíthatja a gyönyörű mosolyod és az egészséges harapásod!

 

Mennyire fájdalmas a korona készítése?

• A kezelés 100%-ig fájdalommentes, hiszen még az előkészítés előtt megkapod a helyi érzéstelenítést, így a beavatkozásból már semmit sem érzel majd.

• A végleges koronák elkészültéig ideiglenes koronák borítják az előkészített, lecsiszolt fogaidat, így óvjuk őket az extrém érzékenységtől.

• Enyhébb érzékenységet tapasztalhatsz ugyan, míg a cirkónium koronák készülnek, de ha kerülöd a hideg és forró ételeket, akkor nem kell nagyobb fájdalomra számítani.

Mi a titka a Clinidentben készült cirkon korona tartósságának?

A Clinident fogorvosai nagy rutinnal rendelkeznek a cirkónium koronák készítése terén, és mint megoldást, mindig örömmel ajánljuk, hiszen tudjuk, hogy végül ellenőrzött minőséget kapnak a pácienseink.

A cirkónium korona és -híd tehát számítógép vezérelte CAD/CAM tervező és kivitelező rendszerrel készül, melynek során robottechnológia segítségével alakítják ki a fogpótlást. 

Ennek köszönhetően pedig, az emberi kéz által készített koronákhoz képest sokkal pontosabb és jobb minőségű fogpótlásokat lehet készíteni, így a cirkónium korona élettartama is hosszabb az átlagosnál.

Mit nyersz a cirkónium koronával?

  • Eredeti hatás: Természetes, élethű és kivételes pontossággal illeszkedő fogpótlást, új fogakat nyersz. Felhelyezés után, alapos vizsgálat nélkül, gyakran még egy másik fogorvos sem tudja megmondani, hogy a fogmű eredeti-e vagy mesterséges. 
  • Korszerű gyártástechnológia: A speciális gyártási folyamat során nagy törésszilárdságot érhetünk el, vagyis nem kell félned attól, hogy a korona egy erősebb harapástól sérül vagy törik. A korszerű megoldásnak köszönhetően egyedülálló tartósság biztosítható.
  • Szövetbarát fogpótlás: A cirkónium nem irritálja az ínyt, nem okoz allergiát, biokompatibilis. A szövetbarát anyagú koronát az íny körbe öleli, így a fogágybetegséggel küzdők számára is esztétikus és tartós megoldást jelent.

Természetes fogak cirkónium koronákkal

Hogyan gondoskodj a cirkónium koronáról a következő kontrollig?

A jó szájhigiéniához az otthoni szájápoláson túl az is szükséges, hogy rendszeresen vegyél részt fogászati szűrővizsgálaton és fogkőeltávolításon. 

Klinikánk szakértői a cirkónium hidak és -fogkoronák tartósságához az Irányított Biofilm Terápiás fogtisztítást javasolják a hagyományos fogkő eltávolítás helyett.

Az Irányított Biofilm Terápia professzionális szájhigiéniát biztosít, búcsút inthetsz a fogkőnek, a szuvasodásnak, ráadásul kíméletesen, karcolás, durva dörzshatás nélkül tisztítja a koronákat, tartósan megőrizve a selymes ragyogásukat

A profi tisztításon túl azonban a fogak helyes, otthoni ápolása is elengedhetetlen:

• Naponta 2 x 2 percig moss fogat. 

• Cseréld le a fogkefédet 3 havonta.

• A koronákhoz már nem kell abrazív hatású, fehérítő fogkrémet használnod.

• A fogselyem napi használata mellett a szájzuhanyt vagy a fogköztisztítót is fontos beiktatni.

Mi az irányított biofilm terápia és miben más a hagyományos fogkőeltávolításhoz képest?

Hogyan történik a biofilm terápiás fogtisztítás?

A 7 leggyakoribb kérdés a kezelésről 

Kinek ajánljuk a korszerű fogtisztítást és mi a kezelés 5 legfontosabb előnye? 

Miért ajánlott ez a fogtisztítás cirkónium korona esetén?

Neked ajánljuk:

Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

Hogyan, milyen garancia vonatkozik a cirkónium koronára?

A cirkónium koronára klinikánk 3 év garanciát vállal, mely esetében fontos, hogy betartsd a fogorvosi utasításokat, és kövesd az ajánlott gondozási programot.

  • Átadást és beragasztást követően a harapás magasságának ellenőrzéséhez részt kell venni az INGYENES KORREKCIÓN.
  • Évente legalább egyszer részt kell venni egy hagyományos fogkőeltávolításon vagy az Irányított Biofilm Terápiás fogtisztításon. 
  • Fél évente meg kell jelenni a kontrollvizsgálatokon. 
  • Amennyiben az orvos éjszakai harapásemelőt adott, azt mindig használnod kell.

Miből állnak a cirkon korona árak?

A cirkon korona árak jellemzően fogászatonként eltérnek. A különbséget – bár mindannyian hasonló alkotói folyamaton mennek keresztül – a színfalak mögött kell keresni.

 

Ezeket tartalmazza a cirkon korona ára:

• Az orvos precizitása és művészi hozzáértése: a szakmájába ölt több ezer óra és számtalan képzés itthon és külföldön.

• A fogászati csapat és a fogtechnika összehangolt munkája: a fogászat zsúfolt berendelő naptárjának ütemezése, hogy az, a folyamat minden szereplőjének megfeleljen.

• A fogtechnikán alkalmazott legfrissebb technológiák: az anyagok kifogástalan minősége, a szakemberek képzése és a naprakész, legfrissebb trendek és technológiák követése. Nemzetközi gyártókkal való együttműködés, a munkák összehangolása, időzítése.

És mindennek a folyamatnak a végén mindenki lélegzetvisszafojtva várja a páciens elégedett mosolyát, hiszen mi a teljes folyamatra minőségi garanciát vállalunk. Ebből áll a Clinidentben a cirkon korona ára.

Az aktuális cirkon korona árakról az árlista menüpont  alatt talál tájékoztatást.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNIA KELL!

A Clinident Esztétikai fogászat az elmúlt, közel 20 évben a természetes fogpótlások készítésére specializálódott. Minden, a fogászatra betérő páciens fogproblémáját – a fájdalom és az akut tünetek megszüntetésén túl-, az esztétikum oldaláról közelítjük meg. Lényegében mindegy, hogy a kérdéses fog a mosolyzónában vagy a hátsó, rágózónában van, az elkészült fogpótlás 100%-ig élethű, a saját fogaktól szinte megkülönböztethetetlen lesz.

 

Cirkónium koronát készítő orvosaink:

Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

Konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

Online bejelentkezés