A cirkóniumot, mint fogászati alapanyagot alig néhány évtizede használják fogpótlások készítésére. A fehér, kristályos cirkónium-dioxidot egy másik anyaggal vegyítik, tömbökbe tömörítik, így kapják a koronák, hidak alapanyagát a fogtechnikusok. A tömbökből kifaragott koronák és hidak váza rendkívül erős és szilárd, ezért igen hosszú élettartamra számíthatunk, ha a fogaink tökéletesítésére a cirkóniumot választjuk. A cirkónium fogpótlás további előnye, hogy fémmentes, ami a fémallergiával küzdőknek jelent óriási segítséget.

Cikkünkben bemutatjuk a cirkónium koronák összes előnyét, hogy a legjobb döntést hozhasd egy fogászati beavatkozás előtt. Írtunk továbbá arról is, hogy mi a cirkon fogpótlás készítésének folyamata, és miért olyan fontos egy fémallergiával küzdőnek, hogy biokompatibilis anyagból készüljön a fogpótlásuk.

 cirkónium korona

cirkónium korona

Cirkónium korona – Egy fémmentes fogkorona, mely az összes elvárásnak megfelel!

Szeretnél szebb mosolyt, elégedetlen vagy fogaid formájával és színével, vagy le szeretnéd cserélni a régi koronáidat esztétikusabbra? Amennyiben a fogsorod esztétikai problémája olyan mértékű, hogy tömés vagy porcelán héj segítségével nem korrigálható, abban az esetben alkalmazzuk a cirkónium vázas porcelán koronákat. Évtizedekkel ezelőtt a pácienseknek gyakran választaniuk kellett a fogorvosi székben ülve:

 • erős és tartós fogpótlást szeretnének
 • vagy szép, de kevésbé erős kialakítást?

Azoknak volt szerencséjük, akik a sérült frontfogaikat akarták helyrehozni, hiszen náluk a tiszta porcelánból készült fogkoronák ideális megoldást jelentettek. De mi volt azokkal, akiknek foghiánya volt (talán épp elől), és akiknek azt mondta a fogorvosa:

“Porcelánvázból nem készülhet híd, ezért marad az erős és tartós, de kevésbé szép megoldás, a fémkerámia.”

 

A cirkónium fogászati megjelenésével az esztétikai problémákra is választ kaptunk

A cirkon korona a megoldás:

 • frontfogaknál és őrlőfogaknál egyaránt alkalmazható,
 • kiváló módszer fogkoronaként és foghíd elemeként,
 • nem okoz allergiás reakciót,
 • teljesen fémmentes,
 • nincs szürkés ínyszél,
 • pontosabb ínyszéli záródás érhető el vele,
 • implantátumra építve is használható.
 • a cirkónium váz a fogakéhoz hasonló fehér színű

A kiváló fényáteresztő képessége miatt a cirkónium korona páratlanul szép és természetes hatást kelt, ezáltal a legjobb és legszebb válasz lehet a problémáidra.

Ráadásul a hagyományos fémmentes koronák hajlítószilárdságával (150-200 MPA) szemben a cirkónium korona akár 8-10-szer többre képes (1200 MPa), ezért az tovább és többet bír a páciensek szájában.

A modern, 21. századi technológia a kulcsszereplő

A cirkónium korona úgynevezett CAD CAM technológiát igényel, vagyis számítógépes tervezéssel és számítógépes megvalósítással készül.

Számítógép vezérelte CAD/CAM tervező és kivitelező rendszerrel készül, melynek során robottechnológia segítségével alakítják ki a fogpótlást. Ennek köszönhetően az emberi kéz által készített koronákhoz képest sokkal pontosabb és jobb minőségű fogpótlásokat lehet ezzel az eljárással készíteni, melyek élettartama is hosszabb az átlagosnál.

 cirkon korona

cirkon korona

Az eljárás sosem látott pontosságot kínál:

 • a preparált fogakról készülő lenyomatot egy szkenner tapogatja le,
 • majd az így kapott eredményt egy számítógépes programban rögzítik,
 • amely a bevitt adatok segítségével kifaragja a vázat egy frézgép segítségével.
 • A vázra végül ráégetik a porcelánleplezést.

A korszerű megoldásnak köszönhetően magas esztétikum, szövetbarát kialakítás és egyedülálló tartósság biztosítható.

A Clinident fogorvosai nagy rutinnal rendelkeznek a cirkónium koronák készítése terén, és a megoldást mindig örömmel ajánljuk, hiszen tudjuk, hogy végül ellenőrzött minőséget kapsz.

Allergiád van? Akkor fémmentes porcelán korona kell neked

Tudod, hogy miért választja oly sok páciens a fémmentes porcelán koronát? Azért, mert ez a megoldás nem okoz allergiát, és olyan a hatása, mint eredeti fogaidnak. A kedvező árú és tartós fémkerámia-koronánál sajnos előfordulhat, hogy egy idő után elszürkül az ínyszél, ezért a páciens kényelmetlenül érzi magát. Zavarja, hogy fogai nem csillognak olyan természetesen, mint fiatal korában. A bosszúság hátterében a fémváz áll, amely ugyan erős alapot ad a fogműnek, mégis a szürke szín áttetszik az azt borító porcelánleplezésen. Apró kellemetlenség, de sokakat zavar.

 cirkónium korona, fogkorona, esztétikai fogászat

cirkónium korona, fogkorona, esztétikai fogászat

Milyen megoldást nyújt neked a Clinident ez ellen?

A porcelánkoronát, amely ugyanabból az anyagból készül, mint a hollywoodi sztárok választása, a héjkerámia. Miután felhelyezzük azt a fogadra, alapos vizsgálat nélkül gyakran még egy másik fogorvos sem tudja megmondani, hogy a fogmű eredeti-e vagy mesterséges.

A korszerű gyártástechnológia miatt pedig nagy törésszilárdságot érhetünk el, vagyis nem kell félned attól, hogy a korona egy erősebb harapástól megtörik. A fémvázas koronáknál az idő múlásával – ahogyan a fogíny néhány millimétert visszahúzódik – fémkerámia korona szürke szegélye szembetűnővé válhat. Cirkónium korona használatával ez a probléma nem áll fent. Emellett a cirkónium teljesen szövetbarát, nem irritálja az ínyt, nem allergizál, így fémallergia esetén is alkalmazható.

A cirkónium koronák elkészítésének lépései

Az első lépés: a diagnosztika és mosolytervezés

Legyen szó bármilyen fogászati problémáról, az első lépés a megfelelő diagnosztika és a szükséges kezelési terv összeállítása. Fogorvosaink pontosan meg akarják ismerni az állapotodat, és személyre szabott megoldásokat szeretnének neked kínálni.

Sérült fog esetén meg kell nézni, hogy miképp lehet helyrehozni a problémát: töméssel, fogászati betéttel vagy koronával?

Esztétikai problémák esetén jöhet a porcelánhéj vagy a fogfehérítés, helytelenül álló fogak esetén a fogszabályozás, és szájhigiéniás gondoknál a fogkő-eltávolítás vagy parodontológiai kezelés.

A fogászati probléma felismerését a diagnosztika segíti: a fizikális vizsgálat és a képalkotó-eljárás miatt átfogó képet kapunk szájüregi képleteidről, így összeállíthatunk egy precíz, megvalósítható kezelési tervet.

Ha teljesen biztosra szeretnél menni, konkrét elképzelésid vannak a kívánt végeredményt illetően, akkor az Dent’ART Solutions® program keretén belül javasoljuk az esztétikus cirkónium koronák tervezését. A leendő koronák megtervezése az első konzultációkor, –mosolytervezés keretében – digitális fényképek segítségével történik. Ekkor választjátok ki a fogorvossal közösen a fogkorona színét és formáját, álmaid mosolyának eléréséhez.

Ez a program ugyanis lehetővé teszi, hogy még a munkálatok megkezdése előtt láthatóvá tegyük számodra a jövőbeni végeredményt. Néhány kattintással azonnali változásokat is eszközölhetünk, így minden apró kívánság a szemünk elé tárul.

Ha még biztosabb szeretnél lenni abban, hogy a környezeted vagy éppen a kedvesed is elégedett lesz, akár fel is próbálhatod nálunk a mosolyod. Kérd orvosodat, készítse el neked a kiválasztott fogkorona formájának egy ideiglenes változatát, melyet néhány napig a saját fogaidon hordva biztonsággal tesztelheted a választott mosoly hatótávolságát.

 mosolytervezés

mosolytervezés

Mi történik a mosolytervezés után?

 • Előkészítés

  Eltávolítjuk a fog sérült részeit, lecsiszoljuk (preparáljuk) 1mm mélységben, így kialakítjuk azt a formát, ami a korona alapját képezheti.

   

 • Lenyomat és fogszín kiválasztása

  Lenyomatot készítünk és lemintázzuk a lecsiszolt fog formáját. Közben a pácienssel együtt meghatározzuk a kívánt fogszínt.

   

 • Ideiglenes korona készítése

  A fogra mindig kerül ideiglenes korona a rendelőben, hogy megvédje a lecsiszolt fogakat és az ínyt, valamint megfelelő esztétikai hatást biztosítson a végleges fogpótlás elkészültéig.

   

 • A korona elkészítése a fogtechnikai laborban

  A lenyomat alapján minta készül és erre a mintára készíti el a fogtechnikus a koronát. A fogtechnikus a minta alapján elkészíti a koronát. A végleges korona 1 hét alatt készül el.

   

 • Korona beragasztása a rendelőben

  A végleges korona elkészültekor az ideiglenes korona helyére bepróbáljuk, és ha mindent rendben találunk, az megfelelően illeszkedik, színe és formája tökéletes, a korona a fogra ragasztóval rögzítésre kerül.

   

 • Végeredmény a gyönyörű és természetes mosoly!

  A fog megjelenésében is, és funkciójában is a megtévesztésig hasonló lesz a természetes fogakhoz. Megfelelő gondozással hosszú évekre biztosíthatja gyönyörű mosolyod és egészséges harapásod!

   

Online bejelentkezés

Miből állnak, mit rejtenek a cirkon korona árak?

A cirkon korona árak jellemzően fogászatonként eltérnek. A különbséget – bár mindannyian hasonló alkotói folyamaton mennek keresztül –a színfalak mögött kell keresni. Ott, ahová a páciens már nem lát be. Klinikánkon az Dent’ART Solutions® program keretén belül is elérhetővé tettük az esztétikus pótlásokat, így a cirkónium korona készítése is egy tökéletesen összehangolt, professzionális folyamaton megy keresztül.

Az orvos precizitása és művészi hozzáértése: a szakmájába ölt több ezer óra és számtalan képzés itthon és külföldön. A fogászati csapat és a fogtechnika összehangolt munkája: a fogászat zsúfolt berendelő naptárjának ütemezése, hogy az, a folyamat minden szereplőjének megfeleljen. A fogtechnikán alkalmazott legfrissebb technológiák, az anyagok kifogástalan minősége, a szakemberek képzése és a naprakész, legfrissebb trendek és technológiák követése. Nemzetközi gyártókkal való együttműködés, a munkák összehangolása, időzítése.

És mindennek a folyamatnak a végén mindenki lélegzetvisszafojtva várja a páciens elégedett mosolyát, hiszen mi a teljes folyamatra minőségi garanciát vállalunk. Ebből áll a Clinidentben a cirkon korona ára.

A Clinident esztétikai fogászat az elmúlt, közel 20 évben a természetes fogpótlások készítésére specializálódott.

Minden, a fogászatra betérő páciens fogproblémáját – a fájdalom és az akut tünetek megszüntetésen túl-, az esztétikum oldaláról közelítenek meg. Lényegében mindegy, hogy a kérdéses fog a mosolyzónában vagy a hátsó, rágózónában van, az elkészült fogpótlás 100%-ig élethű, a saját fogaktól szinte megkülönböztethetetlen lesz.

Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

Cirkónium korona ára az árlista menüpont alapján

Cirkónium kerámia korona/hídtag:

79 900 Ft

• helyi érzéstelenítés

• fog előkészítése koronához

• lenyomatvétel

• CAD/CAM rendszerrel történő korona tervezés és elkészítés

• elkészített cirkónium korona rögzítése

Időtartam: A teljes munka 14 nap alatt készül el.

A kezelést végző orvosaink:

A cirkon korona készítése és a kezelés menete

Amikor arra az elhatározásra jutottál, hogy fogaid küllemén végre változtatni szeretnél, és cirkon korona a kiszemelt megoldás, első körben konzultációra érkezel a fogászatunkra. Ilyenkor nem csupán a lehetőségeidről beszélgetünk, de teljes állapotfelmérés is készül. Orvosod átvizsgálja a fogaidat, összeveti az elkészített panoráma röntgeneddel, meghallgatja a terveidet és kívánságaidat.

A cirkónium korona előnyei és tartóssága

A cirkon nevű cirkónium-szilikát (ZrSiO4) ásvány apró szemcséi számos kőzetben megtalálhatók.Ez azonban nem összekeverendő a benne felfedezett cirkónium elemmel (Zr) és a cirkónium-dioxiddal (ZrO2), mely egy szervetlen vegyület. Ezt a felfedezést még 1798-ban Klaproth nevű német vegyész tette, aki a cirkonban (ZrSiO4) megtalálta – felfedezte a cirkóniumot.

Kiknek javasolt a korona felhelyezése fogra?

A korszerű fogászat ma már minden korábbinál színvonalasabb alapanyagokkal és megoldásokkal áll rendelkezésre. A saját fogak színével, formájával való elégedetlenség esetében éppen úgy megtalálhatóak az ideális beavatkozások, mint akkor, ha például a szuvasodást szeretnénk a leginkább esztétikusan orvosolni.

Mindent a foghíd árakról

Attól függően, hogy a foghíd pótlás miből készül, lehetnek különbségek a készülő pótlás árai között. Választhatunk az egyszerűbb és olcsóbb fémkerámia porcelán korona vagy a drágább, viszont számos előnnyel rendelkező cirkónium között, amely biokompatibilis, esztétikus és allergiamentes pótlás forma.

A döntés: cirkon korona vagy fémmentes porcelán korona készüljön?

A fogászat egy olyan, folytonos kihívást magába foglaló iparág, melynek a különböző technológiai innovációk jelentik az újabb és újabb lendületet. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően tudunk a páciensek igényeire mind magasabb színvonalú, modern és csúcsminőséget képviselő fogászati megoldásokkal szolgálni.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.