7 eset, amikor szájsebészeti kezelésre van szükség

Míg a fogászat néhány évtizede csupán a foghúzást és jobb esetben az amalgám tömést jelentette, addig mára széles spektrumú szakterületté fejlődött, az egyik legismertebb ága pedig a szájsebészet lett. Manapság egy szájsebész szakorvos feladata rendkívül sokrétű lehet, amiért hosszú éveket tanulnak az orvosok.

A jéghegy csúcsa persze a foghúzások probléma- és szövődménymentes kivitelezése, ám mi sorra vettük, hogy melyek azok az esetek, amikor még biztosan szükségünk van egy szájsebész szakértelmére.

Szakértő magán szájsebészet Budapest

Milyen esetben ajánlott szájsebészeti kezelés?

Az az fogorvos, aki szájsebészet szakirányt – pl.: arc- állcsont sebészetet vagy dentoalveolaris sebészetet- választotta magának, több éves tanulás és gyakorlat útján jut hozzá a szakvizsgájához.

3 fő érv a szájsebész által végzek kezelések mellett

1. Az adott szakterületre vonatkozó szakvizsga megszerzésével jogosítványt kapnak olyan összetett beavatkozások elvégzésére, melyekkel tartósan befolyásolható a páciens orális és testi egészsége. 

2. A sebészeti feladatok legtöbbje a kezelendő terület feltárásával járnak, tehát speciális műtéti felszereltség, rendelői körülmény és tapasztalat szükséges az ellátásukhoz.

3. A szájsebészeti szakvizsga olyan beavatkozások elvégzésére jogosítja fel az orvost, mint például a fogak, gyökerek, áttörésben visszamaradt fogak műtéti eltávolításaimplantálás, csontpótlás, ciszták, gyulladásos elváltozások sebészi ellátása, baleseti sérülések ellátása, a száj- és arcüreg daganatainak ellátása… stb. és még hosszasan sorolhatnánk az eseteket.

7 probléma, amire biztos, hogy a szájsebészet lesz a megoldás

A fogászati kezelések során manapság már nem csupán a teljes fájdalommentesség biztosítására törekszik az orvos, de a felmerülő kellemetlenségeket is igyekszik minimálisra csökkenteni.

Klinikánkon a szájsebészeti beavatkozások helyi érzéstelenítésben történnek, a műtét utáni sikeres lábadozáshoz pedig pontos útmutatót adunk, hogy gyorsabb legyen a gyógyulás.

Szájsebészet ügyelet vagy magán szájsebészet a következőkhöz biztosan szükséges:

 • Fájdalmas, letört, sérült, menthetetlenül elromlott fog húzásához
 • Elő nem bújt, állcsontban rekedt bölcsességfog esetén
 • Betört fog, foggyökér eltávolításához
 • Szakszerűen megtervezett fogbeültetéshez
 • Implantátum beültetéshez szükséges csontpótláshoz
 • Arcüregemeléssel egybekötött csontpótláshoz
 • Ciszta eltávolításhoz

Mire számíthatunk precíz szájsebészeti kezelés nélkül?

 • Eszközök és szakértelem hiányában elhúzódó beavatkozásra, fájdalomra.
 • Gyakorlat hiányában, a beavatkozás közbeni leggyakoribb komplikáció a betört fog, de az állcsontban hagyott gyökérmaradványok és a szakszerűtlen foghúzás miatti csontvesztés is igen gyakran előfordul.
 • Műtét utáni szövődményekre: gyulladás, megnyílt arcüreg, érzékkiesés az idegcsatorna tartós sérülése miatt.

Elrontott foghúzás után szájsebészeti ügyelet

Kérjen időpontot szájsebészeti konzultációra, és ismerkedjen meg szájsebész specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Milyen típusú szájsebészeti kezelések léteznek, hogyan zajlanak?

 1. Fogeltávolítás

Bár a legtöbb fogorvos professzionálisan húz fogat, mégis jobb, ha szájsebészre bízzuk azt, főként, ha később implantátummal pótolnánk a hiányt. Ilyenkor fontos, hogy mindenre kiterjedő alapossággal és óvatossággal történjen a fog eltávolítása, vagyis minél több kell, hogy maradjon a fogat tartó csontfalból, amely később az implantátum fészkét adja.

A foghúzás tehát rutineljárás, mégis fontos beavatkozás. Lehet 2 perc, de akár fél óra is. Minden attól függ, mennyire összetett a feladat, az állcsont mely részéről kell a fogat eltávolítani.

Nehezítő körülmény lehet:

 • ha a fog nem nőtt ki,
 • ha rossz helyre nőtt a fog,
 • ha szám feletti fogról van szó,
 • ha beletört foggyökér vár eltávolításra
 • vagy éppen egy hátsó fog esetén, a korlátozott szájnyitás miatt nehéz a hozzáférés.

Kíméletes szájsebészeti foghúzás után gyors gyógyulás

 2. Bölcsességfog műtét

A bölcsesség fogak a nyolcadik, leghátul elhelyezkedő fogak a sorban. A korlátozott szájnyitás – mint nehezítő körülmény-, főként ezen fogak eltávolításánál merül fel, de más gondok is vannak velük.

A bölcsességfog jellemző problémái:

• Előfordul, hogy egyes fogak nem nőnek ki rendesen, ferdén nőnek vagy fekszenek az állcsontban.

• Növekedés közben nekifeszül a szomszédjának, ami fogfájást és torlódást idéz elő.

• Mivel a legutolsók a sorban otthoni tisztításuk is igen körülményes, sok esetben szinte lehetetlen feladat.

• Ha elromlanak, az orvosoktól is a bölcsességfog eltávolításról hallhatunk, hiszen kezelni sem egyszerű őket, így pedig az eredmény sem garantált.

Az elő nem tört bölcsességfog esetén már műtéti körülmények szükségesek, speciális eszközök és steril körülmény. A műtét szó ijesztőnek tűnhet, mégis ettől lesz egyszerű, hiszen a folyamatot tapasztalt szakorvos végzi. Minden szükséges feltétel adott, így gyorsan és komplikáció mentesen tudja elvégezni a beavatkozást.

Műtét előtti fontos teendők, tippek a bölcsességfog műtét utáni gyors gyógyuláshoz.

Neked ajánljuk:

Bölcsességfog műtét – Hogyan készülj?

3. Retineált, impaktált fogak feltárása

Ez az szájsebészeti eljárás azon fogakra vonatkozik, melyek az íny áttörésében akadályozva vannak és sok esetben fogszabályozás céljából történik az eltávolításuk. Jellemzően a bölcsességfogak maradnak az állcsontban, de a felső szemfogak esetén is gyakran előfordul, hogy nem bújnak elő, ferdén a csontba ágyazódnak.

A fő ok jellemzően az, hogy nem rendeltetésszerűen nőttek, sokszor fekvő vagy dőlt helyzetben vannak. Az áttörésben visszamaradt fogak eltávolítását úgy kell elvégezni, hogy az biztonságos legyen a páciens számára.

A műtét elvégzéséhez professzionális tudás szükséges, eltávolításukkor tehát arra is ügyelni kell, hogy olyan anatómiai képleteket is elkerüljünk, melyek megsértésével akár komolyabb szövődmények is előidézhetők.

A műtét megtervezésében a röntgen és a 3D cbct felvétel van a szájsebész segítségére, melyen tökéletesen látható nem csak a szinusz nyálkahártya vagy a környező fogak gyökere, de még az idegcsatorna is.

Fájdalommentes szájsebészeti műtét

4. Fogbeültetés, implantáció

Az implantáció a legmodernebb fogpótlás forma alapját képezi. A folyamat részeként műgyökér kerül beültetésre az állcsontba, mely a későbbi fogpótlásban a foggyökér funkcióját látja el.

A szájsebész speciális fúróval az állcsontba készít egy méretében megfelelő csontfészket, melybe beletekeri a csavaros menettel rendelkező fogászati implantátumot. Fontos szempont, hogy az ilyenkor elvárt mértékű stabilitással rögzüljön a csontban, amihez az is kell, hogy a csontkínálat is elegendő legyen.

Ez az a pont, amikor hálásak lehetünk, ha szájsebész szakorvos távolította el korábban a beteg fogat. Foghúzáskor ugyanis a fogat tartó csontfal repedhet, törhet, értékes mennyiséget veszíthetünk egy kevésbé precíz eljárással.

Mennyibe kerül a fogbeültetés, mik az előkészületek, hogyan zajlik az operáció, mikor lesz belőle kész fogpótlás?

Ezt mind és még sok más fontosat is megtudhatsz a műgyökérrel kapcsolatban!

Neked ajánljuk:

Fogbeültetés – Ez történik, ha belevágsz! Konzultációtól a kész fogpótlásig

Kérjen időpontot szájsebészeti konzultációra, és ismerkedjen meg szájsebész specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

5. Csontpótlás

A csont pótlásának szüksége akkor merül fel, ha nem rendelkezünk elegendő mennyiséggel az implantátum beültetéséhez. Ebben az esetben is létezik egyszerűbb és összetettebb beavatkozás is.

A legtöbb esetben akár az implantálással egyidőben meg is történik a hiány pótlása, bizonyos esetekben, – nagyobb hiány esetén- azonban külön műtétekre kell számítani.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL:

Ma már abban az esetben sem kell lemondani az egészséges mosolyról, ha betegség következtében vagy balesetben veszítettük el a fogakat és a csontot. Ezt a nagyobb volumenű, speciális csontpótló beavatkozást nem helyi érzéstelenítésben végzik, mint az összes többi fogászati beavatkozást, hanem kórházi körülmények mellett, altatásban, így ez is teljesen fájdalommentes.

6. Arcüreg emelés

Az arcüreg emelés a csontpótló beavatkozások speciális fajátja. Akkor szükséges, amikor az arcüreg nyálkahártyája alacsonyan fut, a csontállomány pedig kevés ahhoz, hogy a műgyökeret beültessük anélkül, hogy az belelógna az arcüregbe. Arcüreg emelés nélküli fogbeültetés szövődményekkel járhat, hiszen egy arcüreg gyulladás könnyedén a beültetett implantátum sorsát veszélyeztetheti.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL:

Arcüreg műtétkor a szájsebész a szinusz nyálkahártyát leválasztja a csontról, és az így keletkezett teret kitölti csontpótló anyaggal. Ezen folyamat eredményeképpen a szinusz alap magasabbra kerül, a beültetett csont szervül, tehát elegendő hely kínálkozik az implantátum beültetéséhez.

 

Ennek a műtétnek is két fajtája van, a zárt és a nyitott, melyek közül a nyitott a nagyobb precizitást, gyakorlatot igénylő eljárás. Néhány esetben azonban az implantálással egyidőben elvégezhető, míg a többinél további, külön műtétekre kell számítani.

7. Gyökércsúcs-eltávolítás

Erre a beavatkozásra azonban csak azután kerülhet sor, hogy a fogorvos gyökérkezelte a fogat. A gyökérkezelés végén csúcsig érő és falálló, azaz tökéletesen záródó gyökértöméssel látja el a gyökércsatornákat.

A gyökércsúcs eltávolításhoz az orvos panoráma röntgen felvételt készít, ami pontos képet ad a műtéti területről.

Rezekciós műtét során a fog gyökércsúcsi részét a gyulladt szövettel vagy cisztával együtt távolítja el a szájsebész, majd alaposan kitisztítja a környezetét is, mielőtt lezárja azt.

Rezekciós műtétre a következő esetekben lehet szükség:

• Ha a gyökércsúcs körüli gyulladás már nem kontrollálható vagy szüntethető meg a gyökérkezelés által.

• Az ott található ciszta felszívódása nem várható.

• A foggyökér görbülete miatt a csatornák átjárhatósága és precíz ellátása nem lehetséges.

• A kezelés közben a tű nem a helyes irányban haladt és álút képződött.

• A kezelés közben a kezelő műszer beletört a csatornába.

• A gyökértömő anyag a csúcson túlpréselődött.

Minden, amit a rezekcióról tudni érdemes! Hogyan derülhet ki, hogy érintett vagy-e, hogyan kezelik a cisztás fogat, mit kell tenni a gyógyuláshoz?

Neked ajánljuk:

Fogciszta eltávolítás fájdalommentesen – gyökércsúcs rezekció

A szájsebész tanácsai a zavartalan gyógyuláshoz

Szájsebészeti műtétek után a legfontosabb az orvosi utasítások betartása. A műtéti területet az orvos varrattal zárja, tehát biztosan kell még fogorvosi időpontot egyeztetni kontrollra és varratszedésre 7-10 nap után.

• A műtétek utáni napok nem a legjobb idő a házimunka és a házkörüli teendők elvégzésére, feltétlenül kíméljük magunkat!

Mellőzni kell a sportokat, a szaunát, a melegfürdőt, a strandot, a napozást, túrázást! A túlerőltetés hatására feszülést, lüktetést tapasztalhatunk, újra beindulhat a vérzés, szakadhat a varrat, ami miatt a következő állomásunk a szájsebészeti ügyelet lehet.

A szájápolás kiemelt jelentőséggel bír egy szájsebészeti műtét után. A beavatkozást követő 24 órában a műtéti területet nem szabad szívogatni, öblögetni, a sebet tilos piszkálni!

Puha fogkefével rendszeresen mossunk fogat, a műtéti területre is különösen ügyelve! A nem kellően tisztán tartott szájüregben kialakuló lepedék a friss műtéti sebet felülfertőzheti.

• Egy felső fog eltávolítása, vagy szinuszlift műtét után az arcüreget is óvni kell. Ne nyomjuk el a tüsszentést, mert a nyomástól megnyílhat az arcüreg is, ami ismét orvosi beavatkozást igényel. Erős orrfújás helyett használjunk tengervizes orrcseppet, ami megkönnyíti a váladék távozását, és inkább csak törölgessük az orrot, mintsem erősen fújjuk.

Ellenőrzés szájsebészeti műtét után

Leggyakoribb páciens kérdések szájsebészet utáni fájdalomról, antibiotikumról, étkezésről, dohányzásról

Hogyan kezelhető a fájdalom szájsebészeti beavatkozás után?

• A műtét maga teljesen fájdalommentes. Az érzéstelenítő elmúltáig (3-4 óra) nem tanácsos enni, nehogy elharapjuk az ajkakat vagy nyelvet.

• Később már nagy fájdalomra nem is kell számítani. A műtét utáni fájdalom egy viszonylag enyhe sajgásként jelentkezik, de ennek mértéke egyénenként eltér és elmulasztására tökéletesen alkalmasak a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók.

• Hosszabb szájnyitás megviselheti az állkapocs ízületét, ami néhány napig szájnyitási nehézséget okozhat. Az állkapocs masszírozásával (pl.: Flector krém) azonban segíthetjük a regenerálódást.

Kérjen időpontot szájsebészeti konzultációra, és ismerkedjen meg szájsebész specialistáinkkal!

 

Vagy jelentkezzen be telefonon:

06 1 801 2250

Mit tehetünk a műtét miatt fellépő duzzanatok és foltok ellen?

• Hosszabb beavatkozás után tapasztalható némi duzzanat vagy az arc elszíneződése, ám ez normális, néhány napon belül elmúlik.

• Több dolog is kiválthatja a duzzanatot, de jellemzően az érzéstelenítő vagy a száj eltartása okozza.

• Foltokat és elszíneződést tekintve minden eset más, nem mindenkinél fordul elő, jellemzően inkább a hölgyek bőre mutathat kékes lilás foltokat pár napig.

• Az arcot javasolt kívülről, jégtasakkal hűteni óránként 10 percig, amivel nem csak a duzzanat előzhető meg, de a fájdalom is enyhíthető. Azonban fontos, hogy nem fázhat az arc, ugyanakkor SOHA NE BOROGASSUK VIZES RUHÁVAL A MŰTÉTI TERÜLETET!

Antibiotikum szedése meddig szükséges fogászati műtétet követően?

A műtétet követően antibiotikum kúrára a legtöbb esetben szükség lesz. A gyógyszert minden esetben, az orvos utasítása szerint kell beszedni. Segítségével ugyanis megelőzhetők az olyan műtét utáni komplikációk, mint pl.: az implantátum kilökődés vagy a sebgyulladás.

• Ha előírás ellenére nem szedjük, akkor a szájban lévő baktériumok nagyobb eséllyel fertőzik meg az érzékeny műtéti területet.

• Ugyanakkor nem javasolt önkényesen, hamarabb abbahagyni a gyógyszer szedését sem, hiszen kórokozó maradhat vissza, ami szintén szövődményeket okoz, illetve idővel ugyanaz a hatóanyag már kevésbé lesz hatékony.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL:

Az antibiotikum kiváltásakor sokan megfelejtkeznek probiotikum fontosságáról pedig nélküle gyomorpanaszokra, hasmenésre számíthatunk. A hölgyeknek kétféle probiotikumra lesz szükségük: egy a gyomrukra, egy pedig a nőgyógyászati panaszok megelőzésére.

Szabad-e dohányozni szájsebészeti beavatkozás után?

A cigaretta és a dohánytermékek rossz szájhigiéniát okoznak!

• Dohányzás miatt, a műtét után lassabb sebgyógyulásra számíthatunk.

Nő az olyan komplikációk esélye is, melyek például fogbeültetés után az implantátum kilökődését eredményezik vagy foghúzás után a seb gyulladását.

Hogyan gyorsítható a műtét utáni gyógyulás?

A gyógyulási folyamat a szervezet természetes reakciója, tehát nem kell azt sürgetni. Annál gyorsabb és szövődménymentesebb a gyógyulás, minél inkább hagyjuk a testet a maga tempójában regenerálódni.

1. A műtét után néhány napig kerülni kell az erőlködést, megerőltető házimunkát, sportot!

2. Ügyeljünk a gyógyszerek utasítás szerinti bevételére!

3. Pihenjünk minél többet, vízszintes helyett magasított párnán, hogy a fokozódó nyomást elkerüljük. A műtéti területet pedig hűtsük a duzzanat elkerülésére.

Szájsebészet utáni fájdalom

Szájsebészet után mit lehet enni?

Ahhoz, hogy elkerüljük a sebbel való problémákat, a műtét utáni táplálkozással kapcsolatban egyszerűbb a tiltott dolgokat felsorolni.

A kezelés után 4-5 napig a következőket nem szabad fogyasztani:

• A tej, sajtok és egyéb tejtermékek, tojás és nyers húsos ételek, mert baktériumtartalmuk növeli a felülfertőződések lehetőségét.

• Tilos a forró, fűszeres, morzsás, apró magvas ételek, valamint a szénsavas italok és az alkohol fogyasztása is.

Mitől emberibb a magán szájsebészet?

A szájsebészeti klinika ügyelete, ahová a páciensek a betört fogakkal kerülnek, sok esetben túlterhelt, éppen ezért ott, egy doktor nem mindig tud olyan kezelést nyújtani, ahol a páciens kellemesen érezné magát.

Páciensközpontú ellátással leginkább csak magán szájsebészet keretében találkozhatunk. Empatikus személyzet és szájsebész Budapest több évtizedes múlttal rendelkező magánrendelőiben érhetők el.

Clinident Fogászat és Szájsebészet Budapest

Rendelőnkben – köszönhetően a tapasztalt és rendkívül precíz fogorvosok munkájának – az esztétikai kezelések mellett, biztonságos és korszerű magán szájsebészet is működik. Klinikánk közel 20 éves fennállása alatt a személyre szabott gondoskodást professzionális szintre emeltük.

Pácienseink fájdalommentesen, kellemetlenségek nélkül, a lehető legkényelmesebben tapasztalják meg, hogy mik a modern fogászat előnyei.

A Clinident szájsebészet foggyökér eltávolítás és egyszerű foghúzás esetén is ugyanolyan professzionális ellátást és szakértelmet biztosít, mint egy komplexebb sinus lift vagy fogbeültetés műtét esetén.

Szájsebészeti kezelést végző orvosaink:

Kérjen időpontot!