Míg a fogászat néhány évtizede csupán a foghúzást és jobb esetben az amalgám tömést jelentette, addig mára széles spektrumú szakterületté fejlődött, az egyik legismertebb ága pedig a szájsebészet lett. Manapság egy szájsebész szakorvos feladata rendkívül sokrétű lehet, amiért hosszú éveket tanulnak az orvosok.

A jéghegy csúcsa persze a foghúzások probléma- és szövődménymentes kivitelezése, ám mi sorra vettük, hogy melyek azok az esetek, amikor még biztosan szükségünk van egy szájsebész szakértelmére.

Magán szájsebészet - tapasztalt fogorvosok

Miért olyan fontos szájsebész szakértelme?

Az az fogorvos, aki szájsebészet szakirányt – pl.: arc- állcsont sebészetet vagy dentoalveolaris sebészetet- választotta magának, több éves tanulás és gyakorlat útján jut hozzá a szakvizsgájához.

Az adott szakterületre vonatkozó szakvizsga megszerzésével jogosítványt kapnak olyan összetett beavatkozások elvégzésére, melyekkel tartósan befolyásolható a páciens orális és testi egészsége.

A sebészeti feladatok legtöbbje a kezelendő terület feltárásával járnak, tehát speciális műtéti felszereltség, rendelői körülmény és tapasztalat szükséges az ellátásukhoz.

A szájsebészeti szakvizsga olyan beavatkozások elvégzésére jogosítja fel az orvost, mint például a fogak, gyökerek, áttörésben visszamaradt fogak műtéti eltávolítása, implantálás, csontpótlás, ciszták, gyulladásos elváltozások sebészi ellátása, baleseti sérülések ellátása, a száj- és arcüreg daganatainak ellátása… stb. és még hosszasan sorolhatnánk az eseteket.

A 7 leggyakoribb eset, amikor szájsebészhez kell fordulni

A fogászati kezelések során manapság már nem csupán a teljes fájdalommentesség biztosítására törekszik az orvos, de a felmerülő kellemetlenségeket is igyekszik minimálisra csökkenteni. Klinikánkon a szájsebészeti beavatkozások helyi érzéstelenítésben történnek, a műtét utáni lábadozáshoz pedig pontos útmutatót adunk, hogy gyorsabb legyen a gyógyulás, az életed pedig hamarabb térhessen vissza a rendes kerékvágásba.

Fájdalommentes szájsebészeti műtét

1. Fogeltávolítás

Bár a legtöbb fogorvos professzionálisan húz fogat, mégis jobb, ha szájsebészre bízzuk azt főként, ha később implantátummal pótolnánk a hiányt. Ilyenkor fontos, hogy mindenre kiterjedő alapossággal és óvatossággal történjen a fog eltávolítása, vagyis minél több kell, hogy maradjon a fogat tartó csontfalból, amely később az implantátum fészkét adja.

A foghúzás tehát rutineljárás, mégis fontos beavatkozás. Lehet 2 perc, de akár fél óra is. Minden attól függ, mennyire összetett a feladat, az állcsont mely részéről kell a fogat eltávolítani.

Nehezítő körülmény lehet:

 • ha a fog nem nőtt ki,
 • ha rossz helyre nőtt a fog,
 • ha szám feletti fogról van szó,
 • ha beletört foggyökér vár eltávolításra
 • vagy éppen egy hátsó fogról, ahol a korlátozott szájnyitás miatt nehéz a hozzáférés.

Cikkajánló:

Hogyan szedik ki professzionálisan a betört gyökeret, mire készülj a szájsebészeti foggyökér eltávolítás után? Tippek, amikkel elkerülhető a kellemetlen foghúzás.

2. Bölcsességfog műtét

A bölcsesség fogak a nyolcadik, leghátul elhelyezkedő fogak a sorban. A korlátozott szájnyitás – mint nehezítő körülmény-, főként ezen fogak eltávolításánál merül fel, de más gondok is vannak velük.

A bölcsességfog jellemző problémái:

 • Előfordul, hogy egyes fogak nem nőnek ki rendesen, ferdén nőnek vagy fekszenek az állcsontban.
 • Növekedés közben nekifeszül a szomszédjának, ami fogfájást és torlódást idéz elő.
 • Mivel a legutolsók a sorban otthoni tisztításuk is igen körülményes, sok esetben szinte lehetetlen feladat.
 • Ha elromlanak, az orvosoktól is a bölcsességfog eltávolításról hallhatunk, hiszen kezelni sem egyszerű őket, így pedig az eredmény sem garantált.

Cikkajánló:

Műtét előtti fontos teendők, tippek a bölcsességfog műtét utáni gyors gyógyuláshoz.

Az elő nem tört bölcsességfog esetén már műtéti körülmények szükségesek, speciális eszközök és steril körülmény. A műtét szó ijesztőnek tűnhet, mégis ettől lesz egyszerű, hiszen a folyamatot tapasztalt szakorvos végzi, minden szükséges feltétel adott, így gyorsan és komplikáció mentesen tudja elvégezni a beavatkozást.

3. Retineált, impaktált fogak feltárása

Ez az szájsebészeti eljárás azon fogakra vonatkozik, melyek az íny áttörésében akadályozva vannak és sok esetben fogszabályozás céljából történik az eltávolításuk. Jellemzően a bölcsességfogak maradnak az állcsontban, de a felső szemfogak esetén is gyakran előfordul, hogy nem bújnak elő, ferdén a csontba ágyazódnak. A fő ok jellemzően az, hogy nem rendeltetésszerűen nőttek, sokszor fekvő vagy dőlt helyzetben vannak. Az áttörésben visszamaradt fogak eltávolítását úgy kell elvégezni, hogy az biztonságos legyen a páciens számára.

A műtét elvégzéséhez professzionális tudás szükséges, eltávolításukkor tehát arra is ügyelni kell, hogy olyan egyéb anatómiai képleteket is elkerüljünk, melyek megsértésével akár komolyabb szövődmények is előidézhetők.

A műtét megtervezésében a röntgen és a 3D cbct felvétel van a szájsebész segítségére, melyen tökéletesen látható nem csak a szinusz nyálkahártya vagy a környező fogak gyökere, de még az idegcsatorna is.

4. Fogbeültetés, implantáció

Az implantáció a legmodernebb fogpótlás forma alapját képezi. A folyamat részeként műgyökér kerül beültetésre az állcsontba, mely a későbbi fogpótlásban a foggyökér funkcióját látja el.

A szájsebész speciális fúróval az állcsontba készít egy méretében megfelelő csontfészket, melybe beletekeri a csavaros menettel rendelkező fogászati implantátumot. Fontos szempont, hogy az ilyenkor elvárt mértékű stabilitással rögzüljön az csontban, amihez az is kell, hogy a csontkínálat is elegendő legyen

Ez az a pont, amikor hálásak lehetünk, ha szájsebész szakorvos távolította el korábban a beteg fogat. Foghúzáskor ugyanis a fogat tartó csontfal repedhet, törhet, értékes mennyiséget veszíthetünk egy kevésbé precíz eljárással.

Cikkajánló:

Mennyibe kerül a fogbeültetés, mik az előkészületek, hogyan zajlik az operáció, mikor lesz belőle kész fogpótlás? Ezt mind és még sok más fontosat is megtudhatsz a műgyökérrel kapcsolatban!

5. Csontpótlás

A csont pótlásának szüksége akkor merül fel, ha nem rendelkezünk elegendő mennyiséggel az implantátum beültetéséhez. Ebben az esetben is létezik egyszerűbb és összetettebb beavatkozás is.

A legtöbb esetben akár az implantálással egyidőben meg is történik a hiány pótlása, bizonyos esetekben, – nagyobb hiány esetén- azonban külön műtétekre kell számítani.

Ma már abban az esetben sem kell lemondani az egészséges mosolyról, ha betegség következtében vagy balesetben veszítettük el a fogakat és a csontot. Ezt a nagyobb volumenű, speciális csontpótló beavatkozást nem helyi érzéstelenítésben végzik, mint az összes többi fogászati beavatkozást, hanem kórházi körülmények mellett, altatásban, így ez is teljesen fájdalommentes.

Cikkajánló:

Hogy mennyi gyógyulási időre van szüksége az implantátumnak, a szájsebészeti műtét után meddig tart a csontosodás, az a beavatkozástól is függ.

Kattints a részletekért!

6. Arcüreg emelés

Az arcüreg emelés a csontpótló beavatkozások speciális fajátja. Amikor az arcüreg nyálkahártyája alacsonyan fut, a csontállomány kevés ahhoz, hogy a műgyökeret beültessük anélkül, hogy az belelógna az arcüregbe.

Ez sajnos szövődményekkel járhat, hiszen egy arcüreg gyulladás könnyedén a beültetett implantátum sorsát veszélyeztetheti.

Arcüreg műtétkor a szájsebész a szinusz nyálkahártyát leválasztja a csontról, és az így keletkezett teret kitölti csontpótló anyaggal. Ezen folyamat eredményeképpen a szinusz alap magasabbra kerül, a beültetett csont szervül, tehát elegendő hely kínálkozik az implantátum beültetéséhez.

Ennek a műtétnek is két fajtája van, a zárt és a nyitott, melyek közül a nyitott a nagyobb precizitást, gyakorlatot igénylő eljárás. Néhány esetben azonban az implantálással egyidőben elvégezhető, míg a többinél további, külön műtétekre kell számítani.

7. Gyökércsúcs-eltávolítás

Rezekciós műtét során a fog gyökércsúcsi részét a gyulladt szövettel vagy cisztával együtt távolítja el a szájsebész, majd alaposan kitisztítja a környezetét is, mielőtt lezárja azt.

Erre a beavatkozásra azonban csak azután kerülhet sor, hogy a fogorvos gyökérkezelte a fogat. A gyökérkezelés végén csúcsig érő és falálló, azaz tökéletesen záródó gyökértöméssel látja el a gyökércsatornákat.

A gyökércsúcs eltávolításhoz az orvos panoráma röntgen felvételt készít, ami pontos képet ad a műtéti területről.

Rezekciós műtétre a következő esetekben lehet szükség:

 • Ha a gyökér csúcs körüli gyulladás már nem kontrollálható vagy szüntethető meg a gyökérkezelés által.
 • Az ott található ciszta felszívódása nem várható.
 • foggyökér görbülete miatt a csatornák átjárhatósága és precíz ellátása nem lehetséges.
 • A kezelés közben a tű nem a helyes irányban haladt és álút képződött.
 • A kezelés közben a kezelő műszer beletört a csatornába.
 • A gyökértömő anyag a csúcson túlpréselődött.

Cikkajánló:

Minden, amit a rezekcióról tudni érdemes! Hogyan derülhet ki, hogy érintett vagy-e, hogyan kezelik a cisztás fogat, mit kell tenni a gyógyuláshoz?

Bejelentkezés telefonon:

06 20 264 5840

Teendők a szájsebészeti műtét után, a gyógyulás érdekében

Szájsebészeti műtétek után a legfontosabb az orvosi utasítások betartása. A műtéti területet az orvos varrattal zárja, tehát biztosan jelentkezni kell még kontrollra és varratszedésre 7-10 nap után.

Sem a benti házimunkát, sem a házkörüli teendőket nem a műtétek utáni napokra kell időzíteni! Mellőzni kell a sportokat, a szaunát, a melegfürdőt, a strandot, a napozást, túrázást! A túlerőltetés hatására feszülést, lüktetést tapasztalhatunk, újra beindulhat a vérzés, szakadhat a varrat, ami miatt a következő állomásunk a szájsebészeti ügyelet lehet.

Hogyan kezelhető a fájdalom szájsebészeti beavatkozás után?

 • A műtét maga teljesen fájdalommentes. Az érzéstelenítő elmúltáig (3-4 óra) nem tanácsos enni, nehogy elharapjuk az ajkakat vagy nyelvet.
 • Később már nagy fájdalomra nem is kell számítani. A műtét utáni fájdalom egy viszonylag enyhe sajgásként jelentkezik, de ennek mértéke egyénenként eltér és elmulasztására tökéletesen alkalmasak a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók.
 • Hosszabb szájnyitás megviselheti az állkapocs ízületét, ami néhány napig szájnyitási nehézséget okozhat. Az állkapocs masszírozásával (pl.: Flector krém) azonban segíthetjük a regenerálódást.

Mit tehetünk a műtét miatt fellépő duzzanatok és foltok ellen?

 • Hosszabb beavatkozás után tapasztalható némi duzzanat vagy az arc elszíneződése, ám ez normális, néhány napon belül elmúlik.
 • Több dolog is kiválthatja a duzzanatot, de jellemzően az érzéstelenítő vagy a száj eltartása okozza.
 • Foltokat és elszíneződést tekintve minden eset más, nem mindenkinél fordul elő, jellemzően inkább a hölgyek bőre mutathat kékes lilás foltokat pár napig.
 • Az arcot javasolt kívülről, jégtasakkal hűteni óránként 10 percig, amivel nem csak a duzzanat előzhető meg, de a fájdalom is enyhíthető. Azonban fontos, hogy nem fázhat az arc, ugyanakkor SOHA NE borogassuk vizes ruhával a műtéti területet!

Antibiotikum szedése fogászati műtétet követően

 • A műtétet követően antibiotikum kúrára lesz szükség. Ezt minden esetben, az orvos utasítása szerint kell beszedni.
 • Segítségével megelőzhető az olyan műtét utáni komplikáció, mint pl.: az implantátum kilökődés vagy a sebgyulladás.

Modern szájsebészeti magánrendelés

Az antibiotikum kiváltásakor sokan megfelejtkeznek probiotikum fontosságáról pedig nélküle gyomorpanaszokra, hasmenésre számíthatunk. A hölgyeknek kétféle probiotikumra lesz szükségük: egy a gyomrukra, egy pedig a nőgyógyászati panaszok megelőzésére.

Szabad-e dohányozni szájsebészeti beavatkozás után?

 • A cigaretta és a dohánytermékek rossz szájhigiéniát okoznak.
 • Dohányzás miatt, a műtét után lassabb sebgyógyulásra számíthatunk.
 • Nő az olyan komplikációk esélye is, melyek például fogbeültetés után az implantátum kilökődését eredményezik vagy foghúzás után a seb gyulladását.

Cikkajánló:

Mi oka lehet a foghúzás utáni nem múló fájdalomnak? Miért szökik fel a láz és gyullad be a seb? Elkerülnéd a szövődményeket? Kattints a teendőkért és információért!

Hogyan gyorsítható a műtét utáni gyógyulás?

A gyógyulási folyamat a szervezet természetes reakciója, tehát nem kell azt sürgetni. Annál gyorsabb és szövődménymentesebb a gyógyulás, minél inkább hagyjuk a testet regenerálódni.

1. A műtét után néhány napig kerülni kell az erőlködést, megerőltető házimunkát, sportot!

2. Ügyeljünk a gyógyszerek utasítás szerinti bevételére!

3. Pihenjünk minél többet, vízszintes helyett magasított párnán, hogy a fokozódó nyomást elkerüljük. A műtéti területet pedig hűtsük a duzzanat elkerülésére.

Szájápolás szájsebészet után

 • A beavatkozást követő 24 órában a műtéti területet nem szabad szívogatni, öblögetni, a sebet tilos piszkálni!
 • Puha fogkefével rendszeresen mossunk fogat, a műtéti területre is különösen ügyelve! A nem kellően tisztán tartott szájüregben kialakuló lepedék a friss műtéti sebet felülfertőzheti.
 • Egy felső fog eltávolítása, vagy szinuszlift műtét után az arcüreget is óvni kell. Ne nyomjuk el a tüsszentést, mert a nyomástól megnyílhat az arcüreg is, ami ismét orvosi beavatkozást igényel. Erős orrfújás helyett használjunk tengervizes orrcseppet, ami megkönnyíti a váladék távozását, és inkább csak törölgessük az orrot, mintsem erősen fújjuk.

  Online bejelentkezés

  Szájsebészet után mit lehet enni?

  Ahhoz, hogy elkerüljük a sebbel való problémákat, a műtét utáni táplálkozással kapcsolatban egyszerűbb a tiltott dolgokat felsorolni. A kezelés után 4-5 napig tehát a következőket nem szabad fogyasztani:

  • A tej, sajtok és egyéb tejtermékek, tojás és nyers húsos ételek, mert baktériumtartalmuk növeli a felülfertőződések lehetőségét.
  • Tilos a forró, fűszeres, morzsás, apró magvas ételek, valamint a szénsavas italok és az alkohol fogyasztása is.

  Cikkajánló:

  Foghúzás vagy szájsebészeti beavatkozás után szükséged van egy nagyon pontos útmutatásra, hogy elkerüld a szövődményeket. Mikor és mit lehet enni, mikor lehet dohányozni, hogyan kell ápolni a sebet?

  Kattints a részletekért!

  A szájsebészeti klinika, ahová a páciensek a betört fogakkal kerülnek, sok esetben túlterhelt, éppen ezért ott, egy doktor nem mindig tud olyan kezelést nyújtani, ahol a páciens kellemesen érezné magát. Empatikus személyzettel, kedves odafigyeléssel leginkább csak magán szájsebészet keretében találkozhatunk.

  Rendelőnkben – köszönhetően a tapasztalt és rendkívül pontos fogorvosok munkájának – az esztétikai kezelések mellett, biztonságos és korszerű magán szájsebészet is működik. A klinika közel 20 éves fennállása alatt a személyre szabott gondoskodást professzionális szintre emeltük, hogy pácienseink fájdalommentesen, kellemetlen tapasztalatok nélkül, a lehető legkényelmesebben tapasztalják meg, hogy mik a modern fogászat előnyei, legyen szó sinus lift műtétről, ciszta eltávolításról vagy egy egyszerű foghúzásról.

  Szájsebészeti kezelést végző orvosaink:

  Online bejelentkezés