Foghúzás után egy héttel is fáj – 5 tipp a gyulladás ellen

Foghúzás után egy héttel is fáj – 5 tipp a gyulladás ellen

Foghúzás előtt állva szeretünk azzal tisztában lenni, milyen beavatkozás vár ránk, milyen szövődményekre számíthatunk, milyen teendőink lesznek a gyógyulás idején.

Mire kell figyelni, milyen intő jelek, tünetek vannak és mit tehetünk azért, hogy megelőzzük a kellemetlenségeket és gyors gyógyulásban legyen részünk. Mit jelent egyáltalán, ha a foghúzás után egy héttel is fáj? Azokat a komplikációkat gyűjtöttük össze, melyek jellemzően a foghúzás után jelentkezhetnek.

Mennyire fáj a foghúzás?

Semennyire sem kell fájnia! Manapság már olyan modern összetételűek a fogászati érzéstelenítők, hogy szinte azonnal kiiktatják az érzékelést a szúrás helyén és annak környezetében is. Komplett műtéteket lehet elvégzeni helyi érzéstelenítésben anélkül, hogy a páciens bármi kellemetlenséget tapasztalna.

Foghúzásra általában akkor kerül sor, amikor a fog már menthetetlenné válik és a fogtömés és gyökérkezelés már nem segítenek.

Előfordulhat az is, hogy nem a szájhigiéniával van a gond, sokkal inkább a fog anatómiája miatt nem lehet egy-egy fogat megmenteni, vagy megtartani, de akár a fogszabályozás előtt is sor kerülhet foghúzásra. Jó esetben csak egy fogtól kell megválni, de egy súlyos fogágybetegség miatt lehet, akár többtől is búcsúzni kell.

A foghúzás lehet egyszerű, de egy rosszul nőtt bölcsességfog esetén szükség lehet szájsebészi feltárásra is.

foghúzás fájdalommentesen

A foghúzás precíz kivitelezése fontos mozzanat

Egy tapasztalt szájsebész rutinos mozdulattal végzi a beavatkozást, ami azt is jelenti, hogy vigyázni fog a szomszédos fogakra, alsó fog esetén idegcsatornára, felső fognál az arcüregre. Egy beteg fog után pedig még a gyulladt, granulációs szövetettől is megtisztítja a fogmedert. A beavatkozás szakértő lebonyolítása nagyban lecsökkenti a fog húzása utáni, lehetséges komplikációk számát.

Legendás foghúzások, amikor foghúzás után egy héttel is fáj

Fogászati kezelések, beavatkozások kapcsán általában a fájdalomtól félünk. Nem maga a kezelés a probléma, hanem az, ha fájdalmat tapasztalunk. A régen használt érzéstelenítők kiváltotta kellemetlen élmények sajnos nagyon mélyen, generációról generációra rögzültek a páciensekben.

A legendássá vált foghúzások és gyökérkezelések miatti félelem pedig még inkább távol tartotta az embereket a fogorvostól, ám ez egyáltalán nem segített az egyébként is kezelésre váró fogakon.

Ha fájdalmas a foghúzás

Az érzéstelenítő ellenére tapasztalt fájdalom oka az akut gyulladásos folyamat. Hiszen minél tovább várunk a kezeléssel, a fog annál inkább megbetegszik és egy aktív gyulladás esetén a fog környezetében nehezebben iktatható ki a fájdalomérzékelés, ezért több érzéstelenítőre lehet szükség. Amennyiben van rá lehetőség, előbb a gyulladás lehúzása, kezelése történik, majd csak ezután távolítják el a fogat, így jobban elkerülhető a kezelés közbeni fájdalom.

Cikkajánló:

Neked ajánljuk klinikánk szakértői cikkét! Hogyan lehet egy fogeltávolítás félelemmentes és fájdalommentes egyszerre?

Foghúzás után meddig fáj?

Általában így zajlik: Az érzéstelenítő a kezelés után néhány órával teljesen felszívódik, hatása percről percre enyhül, amivel egyidőben a csontseb érzékenységét, fájdalmát kezdhetjük érezni. A fájdalom mértéke egyénfüggő és szubjektív, olyan is előfordul, hogy pácienseink egyáltalán nem számolnak be húzás utáni fájdalomról, ám erre sajnos nincs garancia.

Tipp a fájdalom ellen:

A csontsebnek idő kell a gyógyulásra, mégis elmondható, hogy gyorsabb a gyógyulás, ha kíméled magad, nem erőlködsz, az orvos utasítása szerint szeded az antibiotikumot és a fájdalomcsillapítót. A húzás helyét pedig kívülről óvatosan hűtheted, jegelheted, óránként 5-10 perc erejéig.

Ezt tapasztalhatod komplikáció esetén: Ha a fájdalom mellé nem társul olyan egyéb tünet, mint láz vagy duzzanat, akkor valószínűleg csak elhúzódó gyógyulásról van szó. Azonban, ha a foghúzás után 5-7 nappal még folyamatos, intenzív, esetleg kisugárzó fájdalmat érzel a foghúzás helyén, mindenképpen jelezd ezt a fogorvosodnak, ez akár a gyulladás jele is lehet.

Foghúzás után meddig vérzik a seb?

Általában így zajlik: A fog eltávolítása után az orvos egy steril gézlapra haraptat rá, az így kifejtett nyomás hatására a vérzés enyhül, lassanként eláll. Mire a fogászatot elhagyjuk már jó esetben egyáltalán nem kell a gézdarabot a szánkban tartani. A húzás utáni vérzéssel az üregben véralvadék keletkezik, ami pedig lezárja a sebet a szájüreg felől.

Nagyon fontos, hogy a vérzés az első 1-2 napban újra indulhat, attól függően, mit teszünk, hogyan kezeljük a sebet. Emellett a vérdugó távozhat a sebből, ami komplikációkhoz, lassú gyógyuláshoz és gyulladáshoz vezethet.

Komplikáció esetén mire figyelj: Az első napon a kisebb szivárgás még normális lehet. Ha bizonytalan vagy, annak mértékét ellenőrizheted, ha steril gézlapra szorítasz. Ha intenzív vérzést tapasztalsz, azonnal orvoshoz kell fordulni.

foghúzás után vérzéscsillapítás

Tipp a vérzés ellen:

Ne erőlködj, a beavatkozás után inkább pihenj, hogy elkerüld az újbóli vérzést. Ne piszkáld a sebet, ne öblögess, mert ettől távozhat a foghúzás utáni vérdugó, ami gyulladást okoz.

 • Kerüld a seb piszkálását!
 • Kerüld a seb szívogatását, öblögetését!
 • Kerüld a dohányzást 3-5 napig!
 • Kerüld az erős orrfújást, nehéz fizikai munkát és a megerőltető testmozgást, sportot!

Miért szökik fel a láz és gyullad be a seb?

Általában így zajlik: Normál esetben egyáltalán nem kell láztól és gyulladástól tartani. Sok esetben kell azonban gyulladásban lévő fogat húzni, ami valamivel több előkészületet igényel a szakember részéről. A fogorvos ebben az esetben már a húzás előtt elkezdi az antibiotikumos kezelést, a beavatkozáshoz pedig több érzéstelenítőt ad. Amennyiben pedig a beavatkozás után betartjuk az orvos utasításait és a javaslata szerint szedjük az előírt gyógyszereket, nem kell tartani komplikációtól.

Komplikáció esetén mire figyelj: Láz jellemzően azért lép fel, mert a húzást követően gyulladás alakul ki, melyet jellemzően arcduzzanat és erősebb fájdalom is kísér. Ebben az esetben azonnal fogorvoshoz kell fordulni, mert célzott beavatkozás és gyógyszeres kezelés nélkül a baktériumok a véráramon keresztül általános rossz állapotot idézhetnek elő és előfordulhat, hogy a foghúzás után egy héttel is fáj egy olyan seb, aminek már régen gyógyulnia kellene.

A komplikáció okai lehetnek: kiesett vérdugó, dohányzás, tiltott ételek fogyasztása.

Tipp a gyulladás ellen:

 • Ne piszkáld a sebet!
 • Kerüld a seb szívogatását, tilos a sebet öblögetni!
 • Kerüld a dohányzást és az alkohol fogyasztást!
 • Kerüld a tiltott ételek fogyasztását!
 • Szedd rendszeresen a felírt gyógyszereket!

Foghúzás után mikor lehet dohányozni?

Általában így zajlik: A cigaretta és dohánytermékek károsanyag tartalma hatással van a szájüreg nyálkahártyájára, így a nyílt seb gyógyulására is. A nikotinnak érszűkítő hatása van, ami lassíthatja a gyógyulást, valamint a dohányzás közben kifejtett szívó hatással -akaratunk ellenére is- előidézhetjük a vérdugó távozását, amit azonban nem biztos, hogy azonnal észre vesszük, így már csak a gyulladás kellemetlen tüneteivel szembesülünk.

Komplikáció esetén mire figyelj: Foghúzás utáni dohányzás tehát előidézheti a seb gyulladását. Ha a fájdalom a húzás után néhány nappal fokozódik, esetleg láz és duzzanat lép fel, érdemes azonnal orvoshoz fordulni. A gyulladás előrehaladtával a fájdalom elviselhetetlenné fokozódhat, melyhez erős szájszag és kellemetlen szájíz is társulhat.

Tipp dohányzóknak:

Legalább 3-5 napig kerüld a cigarettát és más dohányipari termék fogyasztását. Ez az első néhány nap kritikus a sebgyógyulás szempontjából, ám minél tovább kitartunk, annál inkább záródik a seb és már esélye sem lesz a vérdugó távozásának.

Fogmosás és étkezés foghúzás után

Általában így zajlik: Míg bizonyos ételek foghúzás után komplikációt idézhetnek elő, mert hátráltathatják a sebgyógyulást, addig persze sok olyan étel is van, melyeket nyugodtan lehet enni és nem kell szövődmények miatt aggódnunk. Az első napon inkább csak folyékony állagú ételeket, leveseket fogyasszunk, majd másnaptól áttérhetünk a puhább állagú élelmiszerekre.

Komplikáció esetén mire figyelj: A seb idővel kifehéredik, hártyaszerű réteg keletkezik rajta, ami egyfajta természetes hámosodási folyamat. Ettől sokan megijednek, azt gondolván, hogy gennyes vagy lepedékes a seb és piszkálni kezdik, amitől aztán megsértik a sebet. A lepedék akkor jelentkezik, ha nem mosol rendszeresen és alaposan fogat, ha nem tisztítod a seb környékét, ha olyan ételt is fogyasztasz, amit az első napokban kerülni kellene. Minden más esetben természetes jelenséggel van dolgod, tehát hagyd nyugodtan gyógyulni a foghúzás helyét.

Tipp szájhigiéniára:

 • Egyes ételek baktérium tartalma az, ami miatt néhány finomság kerülendő. Ezek jellemzően azok, melyeket nyersen fogyasztunk, vagy állaguk miatt könnyen beleragadnának a sebbe, ami lassítja a gyógyulást, gyulladást idéz elő és előfordulhat az, hogy a foghúzás után egy héttel is fáj még a seb.
 • Kerüld az orvos által nem ajánlott ételeket, italokat: tejtermékeket, apró magvas ételeket, nyers tojásos és nyers húsos ételeket, forró és fűszeres ételeket, az alkoholt és a koffein tartalmú italokat.
 • Különösen fontos, hogy a foghúzás utáni érzékenység ellenére sem szabad kihagyni a fogmosást.
 • A sebet és a környékét már az első napon is puha kefével kell megtisztítani.
 • A fogköztisztító, a fogselyem, valamint a nyelvkaparó használata is ajánlott. A fogközökben és a nyelven gyorsan szaporodik a baktérium, mely a foghúzás helyén a sebbe jutva csak hátráltatja a gyógyulást, ezért is különösen fontos az alapos fogmosás.

Cikkajánló:

A szabadon fogyasztható ételek listáját és a foghúzás után követendő pontos szájápolási protokollt a következő cikkünkben találod: Foghúzás után mit lehet enni és mit kell kerülni

Foghúzás után 1 héttel is fáj

Foghúzás utáni sebgyógyulás

A foghúzás utáni sebgyógyulást sürgetni tehát nem lehet, viszont sokat tehetünk azért, hogy a gyógyulást hátráltató szövődményeket elkerüljük, ha betartjuk az orvos utasításait.

A 10 legfontosabb fogeltávolítás utáni tünet és a teendők:

 • Állkapocs ízületi fájdalom - a kezelés miatti hosszabb szájnyitás, erőltetés okozza.

  • Fájdalomcsillapító szedése javasolt, valamint az állkapocs ízület izomlazító krémmel való külső masszírozása.
 • Sebfájdalom: a húzás után már nem a fog fáj, viszont a beavatkozással csontseb keletkezik, melyek gyógyulása, - akár egy törés esetén- időigényes, s kezdetekben tompa fájdalom tapasztalható.

  • Fájdalomcsillapítót előírás szerint szedve teljesen fájdalommentessé tehető a sebgyógyulás. (PL.: Algopyrin, Algoflex, Advil Ultra, Cataflam, Voltaren)
 • Kisugárzó fájdalom - gyulladás okozhatja

  • Mielőbb kérj időpontot az orvoshoz, aki beazonosítja a problémát és kezelést ír elő.
 • Zsibbadás az állkapocs területén - a foghúzás során némileg sérülhettek az idegek. Egy nem szakértő által végzett foghúzás esetén azonban súlyosabb szövődményre is számíthatunk, s akár tartósan is sérülhetnek az idegek. Ezért fontos olyan klinikát választani, ahol a szájsebész végzi a beavatkozást.

  • Az egy-két hétig tartó zsibbadástól nem kell tartani, fokozatos javulásra számíthatunk. B-vitamin komplex, különösen a B12 vitamin szedése javasolt.
 • Húzás utáni arcduzzanat - nem mindenkinél jelentkezik húzás után, de ez a szövetek közti ödémát jelzi.

  • 3-5 nap alatt fokozatosan múlik, hűtéssel, jegeléssel gyorsíthatjuk a folyamatot.
 • Foghúzás után láz, lüktetés, duzzadt íny, arc dagadás – fogmedergyulladás, gyulladás a foghúzás helyén

  • A tünetek esetén azonnal fogorvoshoz kell fordulni, különösen akkor, ha a foghúzás után egy héttel is fáj még a húzás helye.
 • Kellemetlen lehelet - ez a tünet inkább csak kellemetlen, de a nyílt seb összehúzódásával egyidőben egyre kevésbé tapasztalható majd.

  • A kellemetlen lehelet ellenére se öblögessünk, zubogtassunk szájvízzel az első napokban, mert kimosódhat a vérdugó.
 • Bűzös lehelet, rossz szájíz, fájdalom – fogmedergyulladás jele, a szag kiváltója pedig a gyulladást okozó baktérium és a genny.

  • Orvoshoz kell fordulni, aki megtisztítja a sebet és gyógyszerrel lát el.
 • Foghúzás után csontkinövés - A fog helyén keletkezett mederhez képest egy vékonyabb csontfalat tapogathatunk ki, ha a nyelvünkkel arra kalandozunk. Ez a csontfal lehet hegyes vagy éles tapintású.

  • A seb záródásáig lehetőleg ne tapogassuk azt se az ujjunkkal, se a nyelvünkkel, mert baktériumot juttathatunk a sebbe. Mutassuk meg a fogorvosnak, ha nagyon zavarónak érezzük, ő majd eldönti kell-e foglalkozni vele. Egyébként nincs teendő a „kiálló” csonttal, mert a seb összehúzódásával a húzás helyén a csontfal is alakulni, változni fog.
 • Kifehéredett seb – A friss hámszövet fehér színű, hártya jellegű, ami normális jelenség. Ez azonban nem összekeverendő a fogmosás elhanyagolása miatt felszaporodó lepedékkel, ételmaradékkal.

  • A sebet ne étkezés után nézegessük, mert az ételmaradék megtévesztő lehet. Inkább mossunk alaposan fogat, nem kihagyva a szomszédos fogakat, a seb környékét pedig puha kefével tisztítsuk meg. Ezen túl nincs a foghúzás helyével egyéb teendő. A sebet kézzel vagy egyéb eszközzel piszkálni tilos!

Mostanra tehát már tudjuk, mit jelent, ha a foghúzás után egy héttel is fáj, mit kell tennünk ilyenkor, van-e lehetőségünk otthon magunkat gyógyítani, vagy újra orvoshoz kell fordulni.

Nyilván mindannyian a kellemetlen fogászati beavatkozásokat, a foghúzást szeretnénk elkerülni, ahhoz pedig célszerű betartani a fogorvos utasításait és elsajátítani a pontos szájápolás gyakorlatát.

Cikkajánló:

A helyes fogmosásról ebben a cikkünkben minden tudnivalót megtalálsz: A helyes fogmosás 5 lépése

Egy korán jött foghiány és egy professzionális és fájdalommentes kezelés még mindig ráébreszthet arra, ha rendszeresen járunk szűrésre és betartjuk a szájhigiéniai tanácsokat, nincs mitől tartani és elkerülhető a foghúzás is.

Cikkajánló:

Ha a foghiányodat professzionális fogimplantációval a legélethűbb módon pótolnád, akkor ezt a cikket látnod kell: Sikeres implantátum beültetés alapfeltételei

A fogorvosi ellenőrzés halogatása tehát sosem kifizetődő míg, ha időben kerülünk az orvos kezei közé a hagyományos fogmegtartó kezelések segítségével akár évekre jó és egészséges állapotban konzerválhatjuk a szuvasodásnak indult fogakat.

Cikkajánló:

Kezeld időben, bízd a fogaid gyógyítását szakértőinkre! Ezek a lehetőségeid vannak, ha szeretnéd megmenteni és egészségesen tartani a saját fogaidat:

Kezelést végző orvosaink:

Kérjen időpontot!