Szakemberek 5 tippje fogkő ellen

Szakemberek 5 tippje fogkő ellen

Fogkő ellen a legjobb és legbiztosabb módszer a megelőzés, ehhez pedig csupán a fogmosási szokásainkon kell változtatnunk. Fogkőeltávolításkor sokan rácsodálkoznak, hogy a napi fogmosás mellett miért keletkezik annyi fogkő és miért is kell ezért évente, rendszeresen szájhigiéniai kezelésen részt venni. Az okok pedig annyira nagyon banálisak, hogy sokan ezért is nem veszik komolyan, pedig kicsivel több odafigyeléssel olyan tökéletes szájhigiénét alakíthatnánk ki, amivel megelőzhető nem csupán a fogkő és a kellemetlen lehelet, de a fogak romlása, és az elvesztésük is.

Hogyan előzheted meg a fogkő felrakódását: hogyan választhatod ki a számodra legmegfelelőbb fogkefét, és melyek azok a hibák, melyet a legtöbben rendre elkövetnek fogmosás közben? Olyan praktikákat mutatunk be, melyek házilag bárki számára bevethetők és biztonságosak.

fogkő ellen

  Időpontot kérek

  A fogkő hatása a fogakra

  A fogkő a fogakon megjelenő sárgás-barnás kemény felrakódás. A fogak felszínén már röviddel a fogmosás után megjelenik a lepedék, -mely helyes technika hiányában-, akár 5-10 nap alatt képes elmeszesedni, vagyis fogkővé alakulni. Tehát, ha nem rendszeresen és nem jó technikával mossuk a fogainkat, akkor biztos, hogy rövid időn belül professzionális fogtisztító kezelésre lesz szükségünk. A fogkő megjelenhet az íny felett és az íny alatt is, de mindkét esetben igen nagy veszélyt jelent a fogainkra nézve.

  A fogkőben baktériumok vannak, melyek szuvasodást és a fogak elvesztését okozó fogágybetegséget is kiválthatják, ezért az egyik legfontosabb teendőnk, hogy a kialakulását megelőzzük, mennyiségét minimálisra csökkentsük.

  Így előzd meg a lepedéket a fogkő eltávolítás után

  A fogkőeltávolítás professzionális rendelői formája a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megszabadulj a kellemetlen felrakódástól. A szakember által végzett kezelés általában 30-60 percet igényel, és a beavatkozás során nem csupán a köveket rezegtetik le a fogak felszínéről és a nem elérhető területekről, de fel is polírozzák a felszíneket. Így kapunk ragyogó és jóval világosabb mosolyt a korábbinál. A jó hír, hogy ezt a ragyogást két kezelés között tovább is megőrizhetjük, ha kicsivel több gondot fordítunk az otthoni gondozásra.

   

  1. Kell egy jó fogkefe

  Ha valaki gondosan szeretné ápolni fogait, akkor általában negyedévente, de akár gyakrabban is érdemes új fogkefét vásárolnia.

  Hasznos tippek kézi fogkefe vásárláshoz:

  • A fogkefe szára: A hiedelmekkel ellentétben a flexibilis vagy merev, de ívben hajlított nyakú kefék elég hatékonyan érik el a fogakat.
  • A fogkefe sörtéje: ne legyen túl kemény, általában a közepes vagy a puha sörtét ajánlják a szakemberek.
  • A sörték hossza: A sörteszálak váltakozó hosszúsága sem szerencsés, megeshet, hogy a rövidebb sörték, vagy az úgynevezett polírozó korongok miatt nem lehet tökéletesen megtisztítani a fogfelszínt.
  • A sörték száma is fontos: válasszunk olyan kefét, melynek sörtéi sűrű szövésűek, így nem karcolnak tisztítás közben, hanem szinte törölnek.
  • A kefe fejének nagysága: legyen kicsi, mert így a hátsó fogakhoz is könnyebben hozzáfér.

  Jó ötlet egyszerre két-háromféle, különböző kialakítású fogkefét megvásárolni, hogy ezek kombinálásával minden fogfelületet meg tudjunk tisztítani.

  2. Elektromos fogkefével alaposabb lehetsz

  Számtalan kutatás bizonyította már, hogy elektromos fogkefe használatával alaposabb a fogmosás, több lepedék távolítható el a fogakról és jelentősen csökkenthető a fogínybetegség valószínűsége is. Nagyon fontos, hogy ha már pénzt adunk ki egy elektromos fogkefére, akkor olyat válasszunk, melynek feje forgó, oszcilláló (azaz félkörkörös mozgásokat végző) és pulzáló is – ezt nevezzük háromdimenziós (3D) fejű fogkefének.

  Az elektromos fogkefe természetesen nem létszükséglet, elvileg a hagyományos kézi fogkefe használatával is elérhető közel ugyanaz a tisztaság, de időigényesebb és sokkal jobb kézügyességet igényel.

  A 3D fogkefék mellett találkozhatunk ultrahangos készülékekkel is, melyek nem csupán többe kerülnek, de előnyük, vagy nagyobb hatékonyságuk egyértelműen nem bizonyított.

  Segítség elektromos fogkefe vásárláshoz:

  • 3 dimenziós készülék: (forgó-oszcilláló-pulzáló) a precíz és alapos tisztításért
  • Beépített időjelző: főleg azok (vagyis a többség) számára, akik hajlamosak az ajánlott legalább 2 percnél rövidebb idő alatt végezni a fogmosással.
  • Nyomásérzékelő: annak, aki hajlamos túl nagy erőkifejtéssel mosni a fogait, a túlzott nyomás ugyanis káros az ínyre és a már kialakult fognyaki kopásokra is.

  3. Válts te is biztonságos fogmosási technikára

  A legtöbben sajnos nem ismerik a helyes fogmosás szabályait, és nem is fordítanak kellő időt a fogtisztításra. Ám még a helyes technikával végzett fogtisztítás mellett is jelentős mennyiségű plakk marad a fogkefével el nem érhető, vagy nehezen megközelíthető területeken. A fogak közötti részek kizárólag fogselyemmel és interdentális kefével tarthatók tisztán.

  • Naponta kétszer, két percig

  Legalább naponta kétszer fogat kell mosni, mert ha túl sok idő telik el két fogmosás között, akkor a lepedékben található baktériumok máris károsítják a fogakat és a fogínyt. A fogmosásnak két percig kell tartania, ennél rövidebb idő alatt nem lehet kellően megtisztítani a fogakat.

  • Ne ess túlzásba

  A jóból is megárt a sok, igaz ez a fogmosásra is. Háromnál többször nem érdemes fogat mosni egy nap. Az agresszív dörzsölés sem tesz jót: károsíthatja a fogínyt, az erőteljes sikálás erodálhatja a fogzománcot is.

  • Ne mindig ugyanúgy

  Sokan ugyanabban a sorrendben haladnak végig a szájüregükben, így az utoljára sorra kerülő részre kevesebb energiát szánnak. Érdemes emiatt váltogatni a sorrendet.

  Sokan elfelejtik a fogak belső felét megtisztítani, a leggyakrabban kihagyott rész – a fogorvosok tapasztalatai szerint-, a metsző fogak hátsó része.

  • Legyél profi a fogtisztításban

  A barázdákat körkörös, sikáló mozdulattal tisztítsd, míg a fogak felszíne esetében a fejet félig a fogra félig az ínyre kell helyezni, majd 45 fokban döntve, körkörös mozdulattal haladj tovább kívül, és belül is.

  4. A fogkefék szavatossága

  Az új szájápolási szokásaink kialakításakor érdemes több fogkefét (fogkefe fejet) is vásárolni, hogy mindig száraz kefével moshassunk fogat. A felpuhult, vizes sörték rosszabb hatásfokkal tisztítanak, és a vizes sörtékben a baktériumok elszaporodhatnak. Fertőző betegségek után is ajánlatos azonnal lecserélni a régi kefét, hiszen így elkerülhető a visszafertőződés.

  A kefe sörték idővel kopnak deformálódnak, ezért cseréljük őket, ha ennek jeleit észleljük, máskülönben sérülést okozhatnak az ínyen és a zománc felületén is. Helyes fogmosási technikát és a napi, minimum kétszeri fogmosást betartva, három hónap múltán egyértelműen látszik is, hogy a fogkefe elhasználódott.

   Időpontot kérek

   5. Fogkő eltávolítása házilag

   A helyes fogmosás az alapja a fogkő és a fogbetegségek megelőzésének. A saját szájhigiénénk érdekében a helyes szájápoláson túl professzionális és biztonságos fogkőeltávolításra is szükségünk van. Ez alól senki sem jelent kivételt és sajnos egyetlen olcsó, házi és mágikus praktika sem képes az elmeszesedett plakk eltávolítására. Klinikánkon, dentálhigiéniai szakrendelést is tartunk, vagyis a kezelési időben kollégánk csakis ezzel foglalkozik. A fogkő eltávolítására ugyanis csakis ez az egyetlen biztonságos módszer létezik.

   Ezeket a módszereket feltétlenül kerüld el:

   • Recés, kemény sörtével a fogkő ellen: Az számít a legkevésbé, hogy egyenes, vagy recés a sörte felülete, a lényeg, hogy ne legyen túl kemény, mert tönkreteszi a fogínyt. Ezek a darabok inkább a kivehető műfogsorhoz valók.
   • Szódabikarbónás fogmosás: bár valóban van tisztító hatása, de a fogkövet nem oldja, így jobb ezt elkerülni, ráadásul a zománcot is károsítja.
   • Sóval való fogmosás: a szemcsék károsítják a zománcot, sérthetik az ínyt, a fogkő eltávolítására nem alkalmas. Kerüljük!
   • Szájvizes öblögetés: a fogkő feloldására nem alkalmas, a fogmosás befejezéseként, a lehelet frissítésére használhatjuk.
   • Fogpiszkáló: a használatát teljes mértékben kerüljük. Fogkő és lepedék eltávolítására nem képes, az ételmaradék eltávolítására inkább fogselymet és a fogköztisztítót használjunk. Fogpiszkálóval sérülést okozhatunk magunknak.
   • Szónikus, otthoni fogkő eltávolító készülék: megjelenésre hasonlít a professzionális ultrahangos eszközhöz. Orvosaink tesztelték, de ezek használata nemcsak veszélyes a fogakra, de fájdalmat és sérülést is okozhatunk vele, míg a kockázatos területekről továbbra sem leszünk képesek eltávolítani a felrakódásokat.

   Ezt teheted otthon a fogkő ellen

   • Figyelj az étkezésedre, kerüld a savas, cukros ételeket, italokat!
   • Naponta legalább kétszer, étkezés után kb. 20 perccel moss fogat!
   • Akinek érzékenyebb az ínye, vagy fogínyvérzésre hajlamos, az mindenképpen puha sörtéjű fogkefét válasszon, de a többiek se használjanak a közepesnél keményebbet.
   • Ínyvérzés esetén fordulj szakemberhez, de soha ne hagyd ki a fogmosást, az érzékeny terület kímélése érdekében!
   • Naponta tisztítsd meg a fogközöket is, erre való a fogköztisztító kefe!
   • A szűk résekbe és a fogak érintkező felszíneire használj fogselymet!
   • Naponta sikáld le a nyelv lepedékét!
   • Használhatsz szájvizet, de az ayurvédikus módszerek kedvelői az antibakteriális hatású szezám olajjal is öblíthetnek.
   • Rendszeresen vegyél részt fogászati szűrővizsgálaton!

   Fogászati magánrendelőben végzett fogtisztítás egy személyre szabott, professzionális kezelés. A fájdalommentes fogkőeltávolítás szakember által végzett beavatkozás, így 100%-ig biztonságos és hatékony. Klinikánkon a szolgáltatás magába foglalja a fogmosás helyes technikáját, vagyis a helyes fogmosás szabályait bemutató tanácsadást is. Fogkő-eltávolítás után a szakember számtalan tippet ad és olyan eszközökre is javaslatot tesz, amivel két látogatás között is megőrizhetjük a ragyogó és egészséges mosolyunkat.

   Cikkajánló:

   A helyes fogmosás 5 lépése

   Az egészségtudatos életmódunkban jó, ha listára kerül a rendszeres fogászati szűrővizsgálat is. A szűrés gyakorisága több tényezőtől függ. Egy alapvetően rendezett fogazat esetén elegendő az évi egyszeri alkalom, fogkőeltávolítással egybekötve. Két orvosi látogatás között a fogak sorsa viszont csak a gazdájuk gondoskodásán múlik, vagyis azon, milyen rendszerességgel, mely eszközökkel és hogyan mos fogat.

   Régóta nem kérdés, hogy fizikális egészségünkhöz a fogaink állapota is nagyban hozzájárul, sőt az egészséges és esztétikus fogazat szociális előmenetelünkre is hatással van. Alapvető funkciójuk természetesen a táplálék aprítása, őrlése, az emésztéshez történő előkészítése, de ne felejtsük el, hogy társas kapcsolataink alakulását is nagyban meghatározza az ápolt külső nyújtotta jó közérzetünk. Így az esztétikus mosoly és annak a beszédben betöltött szerepe is jelentős.

   Kezelést végző dentálhigiénikusaink:

   Kérjen időpontot!