Az egészséges fogak felépítése és anatómiája

Az egészséges fogak felépítése és anatómiája

Régóta nem kérdés, hogy fizikális egészségünkhöz a fogaink állapota is nagyban hozzájárul, sőt az egészséges és esztétikus fogazat szociális előmenetelünkre is hatással van. Alapvető funkciójuk természetesen a táplálék aprítása, őrlése, az emésztéshez történő előkészítése, de ne felejtsük el, hogy társas kapcsolataink alakulását is nagyban meghatározza az ápolt külső nyújtotta jó közérzetünk. Így az esztétikus mosoly és annak a beszédben betöltött szerepe is jelentős.

Cikkünkben nem csupán a fogak funkcióiról esik szó, de bemutatjuk a felépítésüket és szó lesz a fogakra leselkedő betegségekről, a kezelésükről és a leghatékonyabb megelőzési praktikákat is vázoljuk.

Fontos tudnivalók az emberi fogazatról

Életünk első hat hónapját követően bújik elő az első tejfog, melyből összesen 20 darabra számíthatunk, lent és fent is 10-10-re. Itt fontos megemlíteni és eloszlatni egy régi tévhitet, miszerint a tejfognak nincs gyökere és nem is fáj. A tejfogak fejlett gyökérrel rendelkeznek, ám mire a fogváltás ideje elérkezik, jelentős része fel is szívódik a maradó fogak által kifejtett nyomás hatására. A tejfog kevésbé ellenálló, élettartama alapvetően 6-10 év, és ugyanúgy képesek elromlani, szuvasodni vagy begyulladni, tehát komoly fájdalmat is képesek okozni a gazdájuknak. Ezért fontos, hogy az első fogak előbújásától rendszeresen tisztítsuk őket.

A kicsiknek tehát 20 tejfoguk van, fogaikat általában 6 éves kor körül kezdik el leváltani, majd fokozatosan, 10-11 éves korra előbújik a 28 új, maradó fog. A maradó fogak előbújásának van még egy állomása, ami kb. 18-25 év kor között jelentkezik, ez pedig a bölcsességfog előbukkanása. Az evolúció miatt az életmódunk nagyban megváltozott, ami az állkapocs méretére is hatással volt, így a sorban a leghátsó, nyolcadik fogak jellemzően ki sem nőnek, vagy rendellenesen nőnek. Funkcionalitásukat elveszítették, így az orvosok jellemzően az eltávolításuk mellett érvelnek, amit a nehéz tisztán tartás és fogászati kezelés is alátámaszt.

 fogsor

fogsor

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Milyen fogfajtákat különböztetünk meg?

Hasznos és szükséges fogból 28 darabbal rendelkezünk tehát. Alul felül 14-14, arcfelenként (jobb felső és bal felső, valamint bal alsó és jobb alsó régió) pedig 7-7 darabbal A számozásuk középről, a középvonaltól hátrafele történik.

Az alsó és felső fogazat akkor tölti be helyesen és rendeltetésszerűen a funkcióját, ha jól záródik a fogsor, azaz a felső metszők az alsók elé kerülnek, a rágófogak pedig egymással képesek összezárni. Így lesz a rágás és harapás kiegyensúlyozott. A fogazat, illetve állkapocs fejlődési rendellenességek esetén azonban a harapás pontatlan, különböző harapási diszfunkciók jelentkezhetnek.

Fogak típusai:

  • nagymetszők: 11, 21, 31, 41
  • kismetszők: 12, 22, 32, 42
  • tépő-, vagy szemfogak: 13, 23, 33, 43
  • első és második kisörlők, premoláris fogak: 14-15, 24-25, 34-35, 44-45
  • első és második nagyörlők, moláris fogak: 16-17, 26-27, 36-37, 46-47
  • bölcsességfogak, nyolcasok, harmadik nagyörlők: 18, 28, 38, 48

A fogak színe természetesen fehér, ám annak jellemzően különböző árnyalatai fordulhatnak elő a sárgástól a szürkés fehérig. A kor előre haladtával a fog színe sötétebbé válik, mivel a zománc kopik és egyre inkább az alatta lévő dentin színe érvényesül. Fogfehérítés során a zománc elszíneződéseit tudjuk kezelni, abban tudunk változást indikálni azzal, hogy az étel ital, dohányzás okozta elszíneződéseket a zománc mélyebb rétegeiben hatástalanítjuk.

A fogak felépítése

A fog állcsontból kiálló, látható részét koronának nevezzük, míg a fogmederben ágyazódó része a foggyökér, a kettő közötti átmenet pedig a fog nyaki része, melyet az állcsont többi részével együtt fogíny borít.

A fog koronai részét kívülről a kemény és ellenálló zománc borítja, ez alatt helyezkedik el a dentin, mely a még mélyebben levő fogbelet fedi és burkolja be. A fogbél – máséven a pulpa-, a fog erekkel és idegekkel sűrűn átszőtt legbelső része, a zománc és dentin termelés elindítója. Az erek táplálják a fogat, az idegek pedig az ingerületet továbbítják, a fájdalomérzetért felelnek.

Egy a dentint is elérő fertőzés esetén védekező mechanizmusok indulnak el a fogbélben, mivel a fertőzés a dentinben található csatornákon át gyorsan elérheti a pulpát. Ahhoz, hogy a fogbél „védje magát”, fokozza a dentintermelést oly módon, hogy a dentincsatornák fogbél felé eső részén megvastagítja a dentinfelrakódást. Azonban, ha toxinok mégis átjutnak a dentincsatornákon, akkor azok irritálni kezdik a fogbél idegeit, ez pedig a fog fájdalmát okozza. Enélkül nem tudnánk, hogy beteg a fogunk, és esélyünk sem lenne időben kezeltetni és megmenteni őt a pusztulástól. Tehát a fogfájás amellett, hogy kellemetlen, mégis hasznos visszajelzése a szervezetünknek.

 fogak felépítése

fogak felépítése

A foggyökér felszínét az íny alatt, a fogágyban már nem zománc, hanem egy vékony gyökérhártya és a fogcement fedi. A gyökérhártya feladata a fog rögzítése és a rágóerők átvitele a csontra. A cement a gyökérhártya rostjainak elhorgonyzását adja, mely a gyökér csúcsánál a legvastagabb, a fognyak irányába pedig, a zománc-cement határ felé haladva elvékonyodik.

A fog a gyökércsúcsnál nyitott az apikális tér felé, így a fertőzés is képes kijutni fogmeder irányába, ahol gyulladást idéz elő, granulómát, cisztát okozhat.

Kérjen visszahívást

A fogak legfőbb betegségei

A fogászati problémák nagy részét baktériumok okozzák, így ezek is fertőző betegségek. Éppen ezért hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a rossz fogakat örökölni nem lehet, a fogbetegségeket okozó baktériumokat akaratlanul is átadhatjuk a gyermekünknek a rossz szokásaink által.  Fertőzhetünk, ha ugyanazzal az evőeszközzel eszünk, vagy lenyaljuk a lepottyant cumit…stb. Odafigyeléssel és helyes szájhigiénés szokások kialakításával tehát megelőzhetjük, hogy a gyermekeinknek rossz fogakkal, foghiánnyal induljanak az életebe.

Fogszuvasodás

A fog kilyukadása nem egyik napról a másikra történik. Ami elsődlegesen a kialakulásához vezet az a precíz fogmosás hiánya. A fog felszínén visszamaradt lepedékben baktériumok vannak. Anyagcsere folyamatuk következménye, hogy az ételek cukor tartalmát savvá alakítják, mely savak kikezdik a fogzománcot. Ezt legelőször halvány foltok jelzik csupán. A zománc idővel elvékonyodik, miközben a baktériumok egyre közelebb jutnak a fog mélyebb rétegei felé. Mielőtt a fogbelet elérné a fogszuvasodás a folyamat egy professzionális fogtöméssel még megállítható, ha időben fogorvoshoz fordulunk.

Fogerózió

A fogerózió a fogzománc kopását jelenti, mely savak hatására következik be. Ezek a savak származhatnak ételek és italok fogyasztásából, okozhatják bizonyos gyógyszerek szedése, drog – alkoholfogyasztás, de olyan betegség nyomán tapasztalható, mint az anorexia, bulimia vagy reflux. A zománcréteg a sav hatására felpuhul, melyet fogmosások alkalmával elsikálunk, s a réteg csökkenése, eltűnése komoly érzékenységgel járhat. Időben felismerve remineralizáló készítményekkel megállíthatjuk vagy lassíthatjuk a folyamatot, ám súlyos esetben a fogaknak koronára is szükségük lehet.

Fogérzékenység

A fogérzékenységet a fog dentin állományának szabaddá válása okozza. Ha az íny valamilyen külső hatásra visszahúzódik a fognyakról, akkor szabaddá válik a dentin, melynek csatornái a külső ingert az idegekhez vezetik. Így hirtelen fellépő érzékenységet tapasztalhatunk például hideg-meleg italok vagy édes íz hatására. Ez a jelenség első sorban a fog nyaki részére koncentrálódik, melyet igénybe vesz a túl erős fogmosás, vagy az éjszakai fogcsikorgatás. Érzékenység esetén váltsunk puha sörtéjű kefére, sensitive fogkrémre, és kérjünk fogorvosunktól éjszakai harapásemelőt, ami megakadályozza a fogakon történő stresszlevezetést.

Fogbélgyulladás

Amikor a szuvasodást okozó baktériumok toxinjai elérik a pulpát, elpusztítják a véredényeket és idegeket, gyulladás lép fel, genny keletkezik. Ez a folyamat erős fájdalommal jár, lüktető érzést tapasztalhatunk. A fájdalomérzet egyre kevésbé reagál a fájdalomcsillapítókra, este nyugalmi helyzetben pedig még fokozódik is. Ebben az esetben a fog megmentésére már csak egyetlen megoldás létezik, az pedig a gyökérkezelés.

Fogágybetegségek

A fogínygyulladás a fogszuvasodás mellett az egyik legismertebb fogbetegség. Ebben az esetben is a fogakon ülő lepedék tartós jelenléte okozza a problémát. A baktériumok toxinjai az ínyt irritálják, mely megduzzad, vörösessé, érzékennyé és vérzékennyé válik. Többek között ezen tünetek miatt is hangsúlyozzuk a fogkőeltávolítás és a helyes fogmosás elsajátításának fontosságát. Ha a fogkövet nem távolítják el legalább évente, akkor az íny a toxinok irritációja miatt elemelkedik a fogtól, visszahúzódik, mely így szabad utat enged a baktériumoknak a fogat tartó mélyebb rétegek felé. Ez a fogágybetegség, mely egy krónikus, gyulladásos folyamat. A fogak a fogmederben meglazulnak, mert a fogat tartó csontot is pusztítja a betegség, súlyos esetben fogvesztést okoz.

Online bejelentkezés

Ápold megfelelően fogaid, hogy sokáig élvezhesd a mosolyod

A fogbetegségek elkerüléséhez a saját szájápolási szokásaink is nagyban hozzájárulnak. A fogmosás helyes technikáját és a kiegészítők használatát klinikánkon egy professzionális fogkőeltávolítás után te is elsajátíthatod.

Ezek a legfontosabb szabályok, melyeket betartva megelőzheted a fogbetegségek kialakulását:

1. Naponta legalább kétszer moss fogat, reggel és este lefekvés előtt.

2. A fogak fogkefével való mosása legalább 2-3 percig tartson.

3. Az esti fogmosás után használj fogselymet, minden fogközbe fűzd meg, hogy a fogak érintkező felületéről is eltávolítsd a lepedéket.

4. Fogselymezés után a fogközöket is tisztítsd meg fogköztisztítóval, ezekre a helyekre a fogkefe sörtéi nem érnek el, ám kiváló táptalaja a baktériumoknak.

A fogaink egészségének megőrzése érdekében javasolt a dohányzás elhagyása, a savas üdítők, cukros ételek és italok kerülése. Fogyaszthatsz viszont sok zöldséget, rostban gazdag ételt, vagy sajtokat, mely kifejezetten jót tesz a fogaknak. Étkezés után a fogmosást legalább 20-30 perccel későbbre időzítsd, közvetlen a fogyasztás után csak tiszta vízzel öblögess. A cukormentes rágógumi rágása fokozza a nyáltermelést, hígítja a nyálat, így felhígulnak a fogakra káros savak is, nem pang a szádban az ételmaradék, helyre áll a száj pH értéke.

Ha minden professzionálisan csinálsz, akkor is félévente látogass el a fogorvoshoz, mert így minden nagyobb bajt vagy komolyabb fogászati beavatkozást megelőzhetsz, a fogkövet pedig házilag egyébként sem tudod eltávolítani, csak megelőzni.

Ha egy sikeres ember fotóját nézegetjük, kisugárzásának az első szembetűnő tünete a mosolya és a fehér fogsora. Bár sokan azt hihetik, hogy ezt csak a gazdag és sikeres ember engedheti meg magának, ám ez tévhit. A rendszeres fogápoláshoz nem kell vagyonnal rendelkezni. Bőven elég egy jó fogkefe, fogkrém, néhány apró kiegészítő és a profi technika. Fogaink nem csupán 40-50 évre lettek tervezve, ha vigyázunk rájuk, életünk végéig elkísérhetnek, még akkor is, ha a szülői örökségünk a gyengébb szerkezetű fog. Bár a saját anatómiánkkal ritkán foglalkozunk, mégis jó tisztában lenni néhány olyan alapvetéssel, mint miért foltos a zománcréteg, miért lett érzékeny a fognyak, milyen folyamat zajlik éppen, ha vörös és duzzadt az ínyem. Ezekből a jelekből tudhatjuk, hogy valamit nem jól csinálunk, tehát célzottan tudunk módszert váltani, vagy segítséget kérni.

Fogászati kezelést végző orvosaink:

Online bejelentkezés