Emberi fogazat – Az egészséges fogak felépítése és anatómiája

Az emberi fogazat alapvető funkciója a táplálék aprítása, őrlése, az emésztéshez történő előkészítése, de ne felejtsük el, hogy társas kapcsolataink alakulását is nagyban meghatározza az ápolt külső nyújtotta jó közérzetünk. Így az esztétikus mosoly és annak a beszédben betöltött szerepe is jelentős.

Cikkünkben nem csupán a fogak funkcióiról esik szó, de bemutatjuk az emberi fog felépítését és szó lesz a fogakra leselkedő betegségekről, a legmodernebb kezelési módszereikről, tovább a leghatékonyabb megelőzési praktikákat is vázoljuk.

Az emberi fogazat tudnivalói

Ezek az emberi fogazat legfontosabb tudnivalói

Életünk első hat hónapját követően bújik elő az első tejfog, melyből összesen 20 darabra számíthatunk, lent és fent is 10-10-re. Itt fontos megemlíteni és eloszlatni egy régi tévhitet, miszerint a tejfognak nincs gyökere és nem is fáj.

Amit mindenképpen tudnod kell a tejfogakról!

• A tejfogak fejlett gyökérrel rendelkeznek, ám mire a fogváltás ideje elérkezik, jelentős része fel is szívódik a maradó fogak által kifejtett nyomás hatására.

• A tejfog kevésbé ellenálló, élettartama alapvetően 6-10 év, és ugyanúgy képesek elromlani. A szuvas tejfog be is gyulladhat, tehát komoly fájdalmat is képesek okozni a gazdájuknak, ezért kezelni kell őket.

• Fontos, hogy az első fogak előbújásától rendszeresen tisztítsuk őket és gyermekfogászati ellenőrzésre is járjunk.

A fogsor felépítése, fogak neve

A fogváltás folyamata röviden

• A kicsiknek tehát 20 tejfoguk van, fogaikat általában 6 éves kor körül kezdik el leváltani, majd fokozatosan, 10-11 éves korra előbújik a 28 új, maradó fog.

• A maradó fogak előbújásának van még egy állomása a fogváltás után, a kamasz kor végén, kb. 18-25 év kor között jelentkezik, ez pedig a bölcsességfog előbukkanása.

A fogak típusai és feladatai

Az emberi fogazat 28 db hasznos és szükséges fogból áll: alul felül 14-14, arcfelenként (jobb felső- és bal felső-, valamint bal alsó- és jobb alsó régió) pedig 7-7 darab. A számozásuk középről, a középvonaltól hátrafele történik.

A fogak típusai lehetnek a metszőfog vagy rágófog – moláris fog. A típusából és sorbéli elhelyezkedéséből pedig a fogak neve is beazonosítható: 

• nagymetszők: 11, 21, 31, 41

• kismetszők: 12, 22, 32, 42

• tépő-, vagy szemfogak: 13, 23, 33, 43

• első és második kisőrlőfog – premolaris fogak: 14-15, 24-25, 34-35, 44-45

• első és második nagyőrlőfog – moláris fogak: 16-17, 26-27, 36-37, 46-47

• bölcsességfogak, nyolcasok, harmadik nagyörlők: 18, 28, 38, 48

Az evolúció miatt az életmódunk nagyban megváltozott, ami az állkapocs méretére is hatással volt, így a sorban a leghátsó, nyolcadik fogak jellemzően ki sem nőnek, vagy rendellenesen nőnek. A bölcsességfogak funkcionalitásukat elveszítették, így az orvosok jellemzően az eltávolításuk mellett érvelnek, amit a nehéz tisztán tartás és -fogászati kezelés is alátámaszt.

Az emberi fogazat, az alsó és felső fogsor akkor tölti be helyesen és rendeltetésszerűen a funkcióját, ha jól záródik a fogsor, azaz a felső metszők az alsók elé kerülnek, a rágófogak pedig egymással képesek összezárni. Így lesz a rágás és harapás kiegyensúlyozott.

A fogazat, illetve állkapocs fejlődési rendellenességek esetén azonban a harapás pontatlan, különböző harapási diszfunkciók jelentkezhetnek:

• Nyitott harapás

• Mély harapás

• Keresztharapás

• Bulldogharapás

• Túlharapás

Professzionális és esztétikus!

A Damon fogszabályozó és előnyei

Leggyakoribb páciens kérdés: melyik esztétikus fogszabályozó a legjobb

A Damon fogszabályozó rendszer titka

Damon clear fogszabályozó ár – Összehasonlítottuk, mi éri meg jobban

Neked ajánljuk:

Damon Clear fogszabályozó, a láthatatlan csoda

A fog szerkezete és felépítése

A fog részei:

• A fog állcsontból kiálló, látható részét koronának nevezzük,

• a fogmederben ágyazódó része a foggyökér,

• a kettő közötti átmenet pedig a fog nyaki része, melyet az állcsont többi részével együtt fogíny borít.

A fog felépítése:

• A fog koronai részét kívülről a kemény és ellenálló zománc borítja,

• ez alatt helyezkedik el a dentin,

• a dentin pedig a még mélyebben levő fogbelet fedi és burkolja be.

• A foggyökér felszínét az íny alatt, a fogágyban már nem zománc, hanem egy vékony gyökérhártya és a fogcement fedi. A gyökérhártya feladata a fog rögzítése és a rágóerők átvitele a csontra. A cement a gyökérhártya rostjainak elhorgonyzását adja, mely a gyökér csúcsánál a legvastagabb, a fognyak irányába pedig, a zománc-cement határ felé haladva elvékonyodik.

A fog felépítése – fog anatómia

Mitől fáj a fog?

A fogbél – máséven a pulpa-, a fog erekkel és idegekkel sűrűn átszőtt legbelső része, a zománc és dentin termelés elindítója. Az erek táplálják a fogat, az idegek pedig az ingerületet továbbítják, a fájdalomérzetért felelnek.

Egy a dentint is elérő fertőzés esetén védekező mechanizmusok indulnak el a fogbélben, mivel a fertőzés a dentin csatornáin át gyorsan elérheti a pulpát. Azért, hogy a fogbél „védje magát”, fokozza a dentintermelést, a dentincsatornák fogbél felé eső részén megvastagodik a dentinfelrakódás.

Ha a toxinok mégis átjutnak a dentincsatornákon, akkor azok irritálni kezdik a fogbél idegeit, ez pedig a fog fájdalmát okozza. Enélkül nem tudnánk, hogy beteg a fogunk, és esélyünk sem lenne időben kezeltetni és megmenteni őt a pusztulástól. Tehát a fogfájás amellett, hogy kellemetlen, mégis hasznos visszajelzése is a szervezetünknek.

A mi rendelőnkben így készül a tartós fogtömés!

Mi jelenthet nehézséget a fogtömés során, mennyire fáj a kezelés, mire számíthatsz a fogtömés után?

Miért ajánljuk a Clinidentben készült fogtömést?

Hogyan gondoskodj a fogtömésedről a következő kontrollig?

Hogyan, milyen garancia vonatkozik a tömésre, mennyibe kerül a kezelés?

Neked ajánljuk:

Fogtömés: lyukas fog kezelése gyorsan, fájdalommentesen

Az emberi fogazat jellemző betegségei – Tünetek és kezelésük

A fogászati problémák nagy részét baktériumok okozzák, így ezek is fertőző betegségek. Éppen ezért hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a rossz fogakat örökölni nem lehet. A fogbetegségeket okozó baktériumokat akaratlanul is átadhatjuk egymásnak vagy a gyermekünknek a mindennapok során.

Fertőzhetünk, ha ugyanazzal az evőeszközzel eszünk, vagy lenyaljuk a lepottyant cumit…stb. Odafigyeléssel és helyes szájhigiénés szokások kialakításával viszont megelőzhetjük, hogy a gyermekeink rossz fogakkal, foghiánnyal induljanak az életebe. 

Egészséges fogak – Clinident Fogászat Budapest

Fogszuvasodás

A fog kilyukadása nem egyik napról a másikra történik. Ami elsődlegesen a kialakulásához vezet az a precíz fogmosás hiánya.

• A fog felszínén visszamaradt lepedékben baktériumok vannak. Az ő anyagcsere folyamatuk következménye, hogy az ételek cukor tartalmát savvá alakítják, mely savak kikezdik a fogzománcot.

• Ezt legelőször halvány foltok jelzik csupán.

• A zománc idővel elvékonyodik, miközben a baktériumok egyre közelebb jutnak a fog mélyebb rétegei felé.

A lyukas fog kezelése

Mielőtt a fogbelet elérné a fogszuvasodás, a folyamat egy professzionális fogtöméssel még megállítható, ha időben fogorvoshoz fordulunk.

Fogerózió

A fogerózió a fogzománc kopását jelenti, mely savak hatására következik be. Ezek a savak származhatnak ételek és italok fogyasztásából, okozhatják bizonyos gyógyszerek szedése, drog – alkoholfogyasztás, de olyan betegség nyomán is tapasztalható, mint az anorexia, bulimia vagy reflux.

• A zománcréteg a sav hatására felpuhul, melyet fogmosások alkalmával elsikálunk, s a réteg csökkenése, eltűnése komoly érzékenységgel járhat.

A fogerózió kezelése

Időben felismerve remineralizáló készítményekkel megállíthatjuk vagy lassíthatjuk a folyamatot, ám súlyos esetben a fogaknak koronára is szükségük lehet.

Fogérzékenység

A fogérzékenységet a fog dentin állományának szabaddá válása okozza. 

• Ha az íny valamilyen külső hatásra visszahúzódik a fognyakról, akkor szabaddá válik a dentin, melynek csatornái a külső ingert az idegekhez vezetik.

• Hirtelen fellépő érzékenységet tapasztalhatunk például hideg-meleg italok vagy édes íz hatására.

• Ez a jelenség első sorban a fog nyaki részére koncentrálódik, melyet igénybe vesz és elkoptat a túl erős fogmosás.

• A fognyakaknál megjelenő ék alakú kopások az éjszakai fogcsikorgatás miatt alakulnak ki és szintén a terület érzékenységét okozzák.

A fogérzékenység kezelése

Érzékeny fog esetén váltsunk puha sörtéjű kefére, és speciális, sensitive fogkrémre. Ha a kopások nagyobbak, mélyek és sok kellemetlenséggel járnak, akkor a fogorvos fognyaki tömésekkel kezeli őket.

Fogbélgyulladás

Amikor a szuvasodást okozó baktériumok toxinjai elérik a pulpát, elpusztítják a véredényeket és idegeket, gyulladás lép fel, genny keletkezik.

• Ez a folyamat erős fájdalommal jár, lüktető érzést tapasztalhatunk.

• A fájdalomérzet egyre kevésbé reagál a fájdalomcsillapítókra, este nyugalmi helyzetben pedig még fokozódik is.

A fogbélgyulladás kezelése

Ebben az esetben a fog megmentésére már csak egyetlen megoldás létezik, az pedig a gyökérkezelés.

Mindent a legmodernebb gyökérkezelésről!

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Milyen esetekben javasoljuk és mikor lenne feltétlenül szükséges a mikroszkópos kezelés?

Mi a mikroszkópos gyökérkezelés menete?

Ezek a mikroszkóppal végzett gyökérkezelés előnyei

Neked ajánljuk:

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

Fogciszta – gócos fog

A fog a gyökércsúcsnál nyitott az apikális tér felé, így a fertőzés is képes kijutni fogmeder irányába, ahol gyulladást idéz elő, granulómát, cisztát okozhat.

• A fogciszta és granulóma gócbetegség kiváltására képes fogászati tünet.

Fogászati góc esetén a következőket tapasztalhatjuk: ízületi gyulladás, hajhullás, a bőr panaszai – ekcéma, nőgyógyászati panaszok, súlyosabb esetben akár szívbelhártya gyulladást is.

• Bármi olyan tünet esetén, amely hosszabb ideje kísér, a hagyományos kezeléssel nem múlik el, érdemes góckutatásra jelentkezni, hogy fogászati eredete kizárható legyen vagy, hogy a beteg fogat mielőbb megkezeljék.

A fogciszta kezelése

Megszüntetéséhez a fog precíz gyökérkezelésén túl rezekcióra, vagyis fogciszta eltávolító műtétre is szükség lehet.

Cisztás fog professzionális kezelésének 2 lépése

Így derítheted ki gyorsan, hogy van-e cisztád

A 3 legfontosabb dolog a fogciszta műtét után

Ezt teheted a ciszta elkerülésére

Neked ajánljuk:

Fogciszta eltávolítás fájdalommentesen – gyökércsúcs rezekció

A fogágy betegsége – parodontózis

A fogínygyulladás a fogszuvasodás mellett az egyik legismertebb fogbetegség. Ebben az esetben is a fogakon ülő lepedék, fogkő tartós jelenléte okozza a problémát.

• A baktériumok toxinjai az ínyt irritálják, mely megduzzad, vörösessé, érzékennyé és vérzékennyé válik.

• Ha a fogkövet nem távolítják el legalább évente, akkor az íny a toxinok irritációja miatt elemelkedik a fogtól, visszahúzódik, mely így szabad utat enged a baktériumoknak a fogat tartó mélyebb rétegek felé. Ez a fogágybetegség, mely egy krónikus, gyulladásos folyamat

• A fogak a fogmederben meglazulnak, mert a fogat tartó csontot is pusztítja a betegség, súlyos esetben fogvesztést okoz.

A parodontózis kezelése

Többek között ezen tünetek megelőzése érdekében hangsúlyozzuk a fogkőeltávolítás és a helyes fogmosás elsajátításának fontosságát.

A fogínysorvadás kezeléséhez azonban már nem elegendő a helyes fogmosás, itt parodontológus által végzett parodontológiai gondozás és Irányított Biofilm Terápiás fogtisztásra van szükség.

Fogínysorvadás kezelés a legmodernebb, Irányított Biofilm Terápiával

Mi a fogínysorvadás, mik lehetnek az ínysorvadás szövődményei?

Az ínysorvadás okai és rizikófaktorai

Érintett vagy? Ezek a fogínysorvadás tünetei

Neked ajánljuk:

Fogínysorvadás okai és kezelése a legmodernebb módszerekkel

Sárgás, elszíneződött fogak

A fogak színe egyéni adottság, természetesen nem betegség.  A fog színe tehát fehér, ám annak jellemzően különböző árnyalatai fordulhatnak elő a sárgástól a szürkés fehérig.

• Betegség miatti gyógyszerszedés is okozhat elszíneződést, a fogak színe ekkor is változhat, sötétülhet, ami pedig esztétikai problémát okoz.

• Sérült, elhalt fog vagy gyökérkezelésen átesett fog esetén is számíthatunk elszürkülésre.

• A kor előre haladtával a fogaink színe sötétebbé válik, mivel a zománc kopik és egyre inkább az alatta lévő dentin színe érvényesül.

Mivel befolyásolhatod a fogak színét?

Ezek az otthoni eszközök léteznek: Fogfehérítő portól az UV lámpáig

Fogfehérítő házi praktikák? Ezek a veszélyei!

Neked ajánljuk:

Fogfehérítő módszerek bemutatása A-tól Z-ig

Az elszíneződött fogak kezelése

Rendelői fogfehérítés során a zománc elszíneződéseit tudjuk kezelni, abban tudunk változást indikálni azzal, hogy az étel, ital, dohányzás okozta elszíneződéseket a zománc mélyebb rétegeiben hatástalanítjuk.

Gyökérkezelt fogak sötétebb színét az orvos belső fogfehérítéssel kezelheti, ám az eredmény nem biztos, hogy tartós. Ilyenkor már csak egy cirkon korona készítésével alakíthatunk ki egységesen fehér mosolyt.

Mi a titka a Clinidentben készült cirkon korona tartósságának?

Milyen esetben ajánlott a cirkónium korona és milyen érvek szólnak mellette?

Így történik rendelőnkben a cirkónium korona tervezése és készítése

Hogyan gondoskodj a cirkónium koronáról a következő kontrollig?

Hogyan, milyen garancia vonatkozik a cirkónium koronára?

Neked ajánljuk:

Cirkónium korona – élethű fogkorona fémmentesen

A legfontosabb fogápolási szabályok

Az emberi fogazat jellemző betegségeinek elkerüléséhez a megfelelő szájápolási szokások kialakítása is hozzájárul. A fogmosás helyes technikáját és a kiegészítők használatát klinikánkon egy professzionális fogkőleszedés után te is elsajátíthatod.

Ezt mindenképpen tudnod kell a sikeres emberek mosolyáról!

Régóta nem kérdés, hogy fizikális egészségünkhöz a fogaink állapota is nagyban hozzájárul, sőt az egészséges és esztétikus fogazat a szociális előmenetelünkre is hatással van.

Egy sikeres ember kisugárzásának az első szembetűnő tünete a mosolya, az ép és fehér fogsora. Bár sokan azt hihetik, hogy ezt csak a gazdag és sikeres ember engedheti meg magának, ám ez tévhit.

A rendszeres fogápoláshoz nem kell vagyonnal rendelkezni! Bőven elég egy jó fogkefe, fogkrém, néhány apró kiegészítő és a profi technika.

1. Naponta legalább kétszer moss fogat, reggel és este lefekvés előtt.

2. A fogak fogkefével való mosása legalább 2-3 percig tartson.

3. Az esti fogmosás után használj fogselymet, minden fogközbe fűzd meg, hogy a fogak érintkező felületéről is eltávolítsd a lepedéket.

4. Fogselymezés után a fogközöket is tisztítsd meg fogköztisztítóval, ezekre a helyekre a fogkefe sörtéi nem érnek el, ám kiváló táptalaja a baktériumoknak.

Életre szóló egészséges fogsor

Hasznos tippek a fogak egészségének megőrzéséhez

Fogaink nem csupán 40-50 évre lettek tervezve, ha vigyázunk rájuk, életünk végéig elkísérhetnek, még akkor is, ha a szülői örökségünk a gyengébb szerkezetű fog.

• A fogaink egészségének megőrzése érdekében javasolt a dohányzás elhagyása, a savas üdítők, cukros ételek és italok kerülése.

• Fogyaszthatsz viszont sok zöldséget, rostban gazdag ételt, vagy sajtokat, mely kifejezetten jót tesz a fogaknak.

• Étkezés után csak tiszta vízzel öblögess, a fogmosást legalább 20-30 perccel későbbre időzítsd! 

A cukormentes rágógumi rágása fokozza a nyáltermelést, hígítja a nyálat, így felhígulnak a fogakra káros savak is, nem pang a szádban az ételmaradék, helyre áll a száj pH értéke.

Ha professzionálisan tisztítjuk a fogainkat, félévente akkor is el kell látogatni egy fogászati állapotfelmérésre, mert így minden nagyobb bajt vagy komolyabb fogászati beavatkozást is megelőzhetünk. A fogkövet házilag egyébként sem lehet eltávolítani, csak megelőzni.

A fog anatómia, az emberei fogazat felépítése ritkán hozza lázba az embereket, mégis jó tudni, hogy miért lesz foltos a zománcréteg, miért lett érzékeny a fognyak, milyen folyamat zajlik éppen, ha vörös és duzzadt az ínyem. Ezekből a jelekből tudhatjuk, hogy valamit nem jól csinálunk, tehát célzottan tudunk módszert váltani, vagy segítséget kérni.

Kérjen időpontot!