Szuvas tejfog: ez történik, ha a tejfog kilyukad

Szuvas tejfog: ez történik, ha a tejfog kilyukad

A tejfogakat megjelenésüktől kezdve úgy kell ápolni, mint a maradó fogakat. Gondozásuk egyrészről azért fontos, mert a gyerekek kb. tizenkét éves korukig élnek együtt tejfogaikkal, másrészről a tejfogak szuvasodásának a maradó fogak is kárát láthatják.

Ha a maradó fogak olyan szájba törnek elő, ahol szuvas tejfog is van, sokkal nagyobb eséllyel kezdenek el azok is kilyukadni, hiszen rögtön érintkezésbe kerülnek a sok szuvas elváltozást okozó baktériummal.

Mit tehet a szülő, hogy a fájdalmas élményeket elkerülje a gyermeke? Cikkünkben bemutatjuk mire kell figyelni!

szuvas tejfog kezelése a Clinidentben

  Időpontot kérek

  Minden, amit még nem tudtál a tejfogakról

  A tejfogak „úgy lettek tervezve”, hogy a gyermek korai fejlődési szakaszában és az első bő egy évtizedben kiszolgálják gazdáikat. Az apró fogak azonban sokkal kevésbé ellenállóak és sokkal kevesebb terhelést is képesek elviselni, mint a felnőttek fogai. A felnőtt állkapocsban a maradó fogaknak már jóval nagyobb rágóerőt és komolyabb munkát kell elvégezniük, mint a tejfogaknak.

  Amilyen aprók a tejfogak, annyival „egyszerűbb” is a szerkezetük, és annyival kevesebb a védelmező, ellenálló zománcréteg rajtuk. A fele annyi zománcréteg mellett, fele annyi idő kell ahhoz is, hogy a szuvasodás mélyre terjedjen bennük és a begyulladt tejfog problémájával kelljen szembe néznünk.

  A romló fog, a szuvas tejfog ugyanúgy kellemetlen leheletet okoz, mint a felnőttek esetén, így ez hatással van a társas kapcsolatokra is.

  Gyermekfogászat Budapest kedvelt rendelőjében

  Ezért fontosak a tejfogak

  • Emésztési zavarok megelőzése: A helyes, kiegyensúlyozott rágáshoz elengedhetetlenek a kis fogacskák, az pedig a jó emésztés előfeltétele.

  • A hiánytalan fogazat a világos beszéd és a rendes hangképzés alappillére.

  • Helyfenntartókként a tejfogak biztosítják a maradó fogak helyeit a sorban.

  • Már egy gyermek esetén is fontos az esztétikum. Tudjuk, hogy a sokszor cserfes gyermekszáj olykor csúfolódásban edzi a nyelvét, nem kímélve ezzel azt, aki éppen elszenvedője a gonoszkodó humornak.

  A legfőbb tejfog probléma, a tejfogak szuvasodása

  Cirkuláris szuvasodás:

  • Kisgyermekek esetén gyakori fogazati probléma az ún. cirkuláris caries, ami nem más, mint a frontfogak ínyszélen megjelenő szuvasodása. A tejfogak romlása ilyenkor rendkívül gyors lefolyású, „pillanatok alatt” körbefut a fog nyaki területén, lemetszve ezzel a koronai részt.

  • Mosolygáskor a sötétre színeződött csonkok, elhalt, állcsontban maradt gyökerek árulkodnak, a nem csupán esztétikai problémáról.

  • Jellemzően a cumisüvegből adott cukrozott teák, üdítők idézik elő. Leggyakrabban azoknak a gyerekeknek romlik látványosan a foga, akiknek a szájában sokat, sőt, gyakran egész éjszaka ott lóg a cukros teával töltött cumisüveg.

  Őrlőfog szuvasodása:

  Szintén problémát okoz, ha a szuvas tejfog, a tej-őrlőfog jóval korábban kerül kihúzásra, minthogy az magától kiesne. A szuvasodás miatti foghúzás után a tejfog helye beszűkül, és a maradandó fognak nem lesz elegendő helye a megfelelő pozícióban kinőni, így rendezetlen fogsor alakulhat ki.

  Ekkor fogszabályozás kezelésre van szükség, ami hosszadalmas lehet és nagy együttműködést igénylő folyamat. Az ideje korán eltávozott fog emellett a rágás és a beszéd fejlődését is károsan befolyásolhatja.

  A tejfog szuvasodás legfőbb oka

  1. A cukros italok cumisüvegből való elfogyasztása folyamatosan gyengíti a fogakat.

  2. A nassolni valók kontrollálatlan fogyasztásával szintén cukorban áznak a fogak.

  3. A szénsavas üdítők kikezdik a vékony zománc réteget.

  4. Közös evőeszközzel, vagy a lepottyant cumi lenyalásával a szuvasodást okozó baktériumokat átadjuk a gyerekünknek.

  5. A túl kevés ideig tartó fogmosás, a mosásból kihagyott fogak. Ha a szülő nem ellenőrzi fogmosást, a visszamaradt lepedékből fogkő lesz, ami pedig ínygyulladást, szuvasodást okoz.

  Ezek tehát azok a tényezők, melyek a legfőbb szerepet játsszák a szuvasodás, a szuvas tejfog kialakulásában. Ha odafigyelünk a fogmosására, a megfelelő étkezésre és rendszeresen hordjuk a fogászat gyermekfogorvosának rendelésére, akkor sokkal kisebb eséllyel alakul ki a fogszuvasodás.

  A rossz tejfog megelőzésének 3 legfontosabb lépése

  1. A kicsik rendszeres, ellenőrzött fogmosása, szükség esetén együttműködés a fogorvossal, dentálhigiénikussal.

  2. Egészséges táplálkozás, szénhidrátok kerülése, csökkentése.

  3. Rendszeres fogorvosi ellenőrzés: korai beavatkozás, tejfog tömése.

  Szuvas tejfog megelőzése fogmosással

  Hitek és tévhitek a tejfogak szuvasodásáról

  1. A rossz fogaimat a szüleimtől örököltem

  A gyerekek fogai eredendően egészségesek. A gyermekfogak sorsáért elsősorban a szülők felelősek, akik viszont gyakran csak az iskolás fogászati szűrés után döbbenek rá az aggasztó állapotokra.

  Gyakran halljuk az anyukáktól, hogy “pedig a gyerek rendesen mossa, fogorvoshoz is járunk vele, de nincs mit tenni, ilyen fogakat örökölt”.

  De igen, van mit tenni!

  A gyenge fogzománc, a szuvasodásra való hajlam valóban örökölhető, de a nem megfelelő fogápolás és étkezés ennél lényegesen fontosabb, és sokkal nagyobb szerepet játszik a szuvas tejfog kialakulásában.

  • Minden étkezés után, de legalább reggel és este együtt mossunk fogat a gyerekkel és ellenőrizzük a végeredményt. A kicsik kézügyessége messze elmarad a felnőttekétől, a pontosságot akadályozza a fog mosása közbeni ábrándozás, vagy éppen az, ha kedv hiányában teljesen el is sumákolják azt.
  • Figyeljünk az étkezésre és törekedjünk arra, hogy minél kevesebb cukros ételt és italt adjunk nekik. Helyettük keressük egészséges nassolni valót, de legalább a cukor fogyasztás után 20-30 perccel alaposan mossanak fogat.

  Tejfog szuvasodás okai

  Ha megfelelő a szájhigiénia, és odafigyelünk az étkezésre, sokkal kisebb eséllyel alakul ki a fogszuvasodás.

  A fogszuvasodás „fertőző betegség”, hiszen a szuvasodást baktériumok okozzák, melyet könnyedén átadhatunk egymásnak. Így a saját gyermekünket is megfertőzhetjük, ha a földre pottyant cumit vagy a bébiételes kanalat lenyaljuk. Legyünk hát óvatosak, hiszen a felnőttek szájának mikroflórája merőben eltér egy kisgyermekétől!

  2. A lyukas tejfogat nem kell kezelni

  A szuvasodást a legrövidebb időn belül kezelni kell, mert a szuvasodás más fogakra is átterjedhet. A tejfog kezelés teljesen fájdalommentes, érzéstelenítő a gyermekeknél is alkalmazható. A kisebb beavatkozásokhoz vagy a szuri beadásához finom, ízesített zselét használ az orvos.

  A lyukas tejfog kezelése történhet:

  • a szuvas részek elcsiszolásával,
  • minimális beavatkozással: ecseteléssel, de
  • tömés, sőt
  • súlyosabb esetben még gyökérkezelés is szóba jöhet.

  Fontos minél tovább, egészséges állapotban a szájban tartani a tejfogakat. Nem mindegy, hogy egy menthetetlen fog mennyivel a maradandó fog érkezése előtt kerül eltávolításra, mert a tejfog húzás késleltetheti, de akár komolyabb zavart is okozhat a maradandó fog előtörésében, ami miatt pedig fogszabályozás is szóba jöhet.

  A tejfogak szerepe sokkal fontosabb, mint azt gondolnánk! Nem csupán a rágás, az étel őrlése a feladatuk, de a beszédben, a társas kapcsolatok alakulásában és a maradó fogak időben történő előbújásában is szerepük van.

  Érdemes tehát a tejfogakat ugyanúgy, -mint a maradó fogakat- idejében kezelni, vagy töméssel ellátni, hogy így biztosítsuk funkciójukat és az előtörő maradandó fogak épségét.

  3. A tejfog nem fáj

  Sajnos ez sem igaz. Bár a tejfogak aprók és a karrierjük sem olyan hosszú, mint a maradó fogaké, mégis a szuvas tejfog is tud fájdalmas lenni. Sőt, a gyerek tejfog fájdalom ugyanolyan kellemetlen, mint felnőtt korban a maradó fogak fájdalma.

  Gyerek tejfog fájdalom

  A bágyadtságot, riadalmat és nyűgösséget is okozó tejfog fájdalom csillapítása érdekében olyan gyermekeknek adható fájdalomcsillapítókkal kell próbálkozni, mint amilyenek például a Nurofen különböző ízekben kapható szirupjai.

  Gyerekek fájdalma esetén ugyanaz érvényes, mint a szülőknél: a fájdalomcsillapítás csak tüneti kezelésre szolgál. Minél hamarabb időpontot kell egyeztetni a gyermekfogászati rendelésre, hogy a szakorvos kezelhesse a problémát.

  4. A tejfog csupán átmeneti fog, még gyökere sincs

  Nem igaz! A tejfogak gyökere a kicsik állkapcsához és csontozatához mérten normális hosszúságú, tehát van gyökerük. Például egy elhalt tejfog kezelése érdekében még a gyökérkezelés is bevethető.

  Amiért ez a tévhit fennmaradt, az azért van, mert a kipottyanásukkor már nem látszik a gyökér és ez megtévesztő lehet. Valójában azonban csak arról van szó, hogy a tejfog gyökere a maradó fog nyomásának hatására lassanként felszívódik, így könnyítve a fogváltást.

  Ezt teheted szülőként! Tejfog- és szájápolás csecsemő- és kisded korban

  Egészséges tejfog és okos táplálás 0-3 éves korig:

  • A szoptatás újra virágkorát éli, mely nagyon is szükséges a gyermek egészséges fejlődése szempontjából.

  • A mellről való táplálás a rágás, az állcsont, a fogív helyes fejlődését befolyásolja. A rágás összehangolt izommunka, mert a kemény, rostdús étel erősebb rágást igényel. Az erős rágásnak és a vele fokozódó nyálelválasztásnak pedig fokozott tisztító hatása van.

  • Fontos azonban észben tartani, hogy a mellről való táplálás vagy anyatejes táplálás is étkezésnek számít!

  Az anyatej cukortartalma ugyanúgy károsítja a fogakat, mint más ételek vagy italok cukortartalma. Etetés után tehát a babai fogait meg kell mosni!

  A mellről való táplálással a gyermek immunrendszere erősebb lehet, ráadásul a tejért folytatott intenzív szájmozgás pozitív hatással van a fogazatra. Ennek köszönhetően erősödnek a szájkörüli izmok, a folyamat serkenti az izommunkát ez pedig támogatja az állcsontok fejlődését.

  7 tipp a gyerekfogak ápolásához:

  1. Cumisüveg helyett kiskanál, csésze, használatára szoktatás már egy éves kor előtt.

  2. Cumisüveget maximum vízzel töltsük fel „nyugtatóként” és csecsemőnk soha ne aludjon el cumisüveggel a szájában.

  3. Már a babáknál is fontos a szájüreg, az íny, a nyelv és az előbújt pici fogacskák tisztítása. Csecsemőknél steril gézzel végezzük a szájüreg tisztítását, és minden étkezés után tisztítsuk meg a fogakat és az ínyt!

  4. Soha ne mártsuk a cumit cukorba, mézbe vagy cukros folyadékba!

  5. Életkorának megfelelő konzisztenciájú élelmiszereket adjunk gyermekünknek.

  6. A leesett cumit soha ne nyaljuk le tisztítás gyanánt, és gyermekünkkel ne együnk ugyanazzal az evőeszközzel, mert átadjuk ezt a szuvasodást okozó baktériumflórát.

  7. Az első fogorvosi vizit az első fogak előbújását követően történjen meg!

  Az óvodáskor nehézségei 3-6 éves korig: amikor próbára tesszük a tejfogakat

  Az oviskor jellemzően a tejfogazat időszaka. Mivel a nap nagy részét a gyerkőc a szülőktől külön tölti, fontos, hogy egy rendes fogmosással kezdjük a napot. Még akkor is, ha az oviban uzsonnával indítanak.

  Tejfog szuvasodás megállítása

  A lényeg, hogy mihamarabb a napi rutin részévé váljon a reggeli és esti fogmosás. Napközben a gyerekek saját maguk mossák a fogaikat (úgy ahogy), tehát este megint a szülő felelőssége az alaposságra figyelés.

  • Lehetőleg ne változtassunk a jó szokásosokon: előnyben az egészséges nassolni valók és kerüljük a cukor fogyasztást!
  • Amennyiben a cumizás vagy ujjszopás a probléma, esetleg szájlégző a kicsi, úgy a fogszabályozás korai eszközeivel, úgynevezett trénerekkel hatékonyan történhet ezek kezelése.
  • A legtöbb baleset is az ovis időszakban éri a fogakat. Kismotoros balesetek, letört fogak, ütés miatt elhalt tejfog, elszürkült tejfog. Ezek esetén biztosan fogorvoshoz szaladunk és sokkal könnyebb lesz a dolgunk, ha ekkorra már ismerős a gyermekfogászat, sőt a rendelő és az eszközök sem okoznak a gyereknek riadalmat.

   Időpontot kérek

   Tejfog szuvasodás megállítása

   A tejfogak jelentőségét nem szabad lebecsülni, azokat egészségesen kell megőrizni a fogváltásig, mely az óvodáskor végével be is köszönt.

   Amennyiben az első fogak előbújásakor felkeressük gyermekünkkel a fogorvost, úgy már biztos kezekben vagyunk.

   A Clinident fogászat gyermekfog szakértője segít:

   • ha baleset éri a tejfogat,

   • ha fontos a szuvas tejfog megelőzése, a szuvasodás megállítása,

   • ha begyulladt tejfog gondunk van,

   • netán ínygyulladás ütötte fel a fejét.

   • Segít megtanulni a helyes fogmosást

   • de azt is megmutatja, mire kell figyelni a fogváltáskor.

   A lényeg, hogy az első találkozástól számítva rendszeresen, félévente vigyük a kicsiket kontrollra, mert a tejfog gyengébb, így a szuvasodás is gyorsabban alakul ki rajtuk.

   Szuvas tejfog tömése és gyors gyógyulása

   Rendelőnkben a gyermekfogászat hosszú évek óta virágzik, kis pácienseink örömmel térnek vissza orvosainkhoz, a szülők feltétlenül megbíznak szakembereinkben, mert töretlenül hiszünk abban, hogy fontos az egészségre nevelés. Hisszük, hogy az egészségtudatos életmód kiemelt figyelmet érdemel: a szájhigiéniás kultúra fejleszthető, a korai fogvesztés pedig elkerülhető.

   Kezelést végző orvosaink:

   Kérjen időpontot!