Tejfogak: összes tudnivaló a gyerekek fogápolásáról

Tejfogak: összes tudnivaló a gyerekek fogápolásáról

Az 5 legjobb házi praktika fogzásra, a 10 legfontosabb tudnivaló, amivel elkerülhető a tejfogak romlása. Hasznos tippek a fogmosáshoz.

Érdekelnek a részletek? Olvasd tovább szakértőink írását!

A gyermekek fogápolása nem az első fogak előbújásától kezdődik. Ha igazán erős és egészséges fogakat szeretnénk a gyermekeinknek, akkor bizony már a csecsemőkorban el kell kezdeni a gondoskodást. Az újszülött szájhigiéniája ugyanolyan fontos, mint a nagyobb gyermekek fogmosása.

Tejfog vizsgálat gyermekfogorvossal

A kicsik táplálásától a szülők higiéniás szokásáig minden hatással van arra, hogy milyen fogazata lesz gyermeknek. A hiedelemmel ellentétben nem a rossz fogakat lehet örökölni, hanem a gyengébb minőségű foganyagot. Tehát a tejfogak egészsége nagyrészt azon múlik, hogy szülőként, mit teszünk meg a kicsik fogaiért vagy milyen rossz szokást hagyunk rájuk.

  Kérjen időpontot!

  Mit kell tudni a tejfogakról? 

  Az első fogak (az alsó középső metszőfogak) általában 6 hónapos korban bújnak elő, majd ezt követik a felső, középső metszők előtörése. A fogak növekedési sorrendje és időbeni megjelenése gyerekenként eltérhet picit, de a tejfogak száma általában véve 20 és 2 és fél éves korukra már ki is bújik mind.

  A legfontosabb információk a tejfogakról:

  • A tejfog gyökerenormál hosszúságú, ám a fogváltás idejére, az alóla előtörő maradó fog nyomásának hatására felszívódik.
  • A tejfogak anyaga gyengébb, így nagyon könnyen romlik. Egy szuvasodás gyorsan gyulladássá alakulhat és mélyre hatolhat, ami ugyanúgy fájdalmas, mint egy maradó fog esetén.
  • húsz tejfogunkmindegyike fontos szerepet tölt be, így az nagyon fontos, hogy minél tovább a szájban maradjanak, hiszen ők biztosítják a helyet a következő maradandó fogak számára.
  • A rendszeres orvosi kontroll rendkívül fontos, hiszen a tejfogat meg lehet -és kell is- menteni: lehet tömni és gyökérkezelni is.

  Ezek a fogzás tünetei:

  Az első fogak előtörése a fogzás, sokszor egy erőt próbáló időszak. Ilyenkor a kicsi nyűgössé válhat, a szülők pedig elsőre általában nem a fogak növekedésére gyanakodnak.

  Ennek az időszaknak van néhány egyértelmű tünete, melyek összességében segíthetnek megkülönböztetni a tejfogak előbújását a „mezei” hasfájástól, vagy megfázástól.

  • Nyugtalan, rossz alvás;

  • Hőemelkedés, ritkán láz;

  • A baba nappal is nyugtalan, kedvetlen, nyűgös;

  • Az arc és fül dörzsölgetésével jelezheti, ha a fájdalom kíséri a fogak előbújását;

  • A játékok, a saját ujjak, az ökle fokozott rágcsálása, harapdálása, mellyel az ínyben érzett feszülést, bizsergést enyhítené;

  • A rágcsálás miatt fokozottabb lesz a nyáltermelés, ami köhögésre késztetheti, tehát megfázáshoz hasonló tüneteket produkálhat;

  • Az ínye érzékenyebb, duzzadtabb, pirosabb lehet.

  Tejfogak sorrendje

  Az 5 legjobb házi praktika a fogzás tüneteinek enyhítésére:

  • Adhatunk a kicsinek hűsítő rágókát.

  • Kezébe adhatunk még tisztított, hűtött almát vagy répát.

  • Masszírozhatjuk az ínyét erre a célra használatos illóolaj keverékkel vagy hűsítő géllel.

  • Használhatunk ujjra húzható fogdörzsölőt.

  • Kipróbálhatjuk a borostyánból készült nyakláncot is a tünetek enyhítésére.

   Kérjen időpontot!

   Legfontosabb tudnivalók a tejfogak ápolásáról

   A tejfogakra a legnagyobb veszélyt a fogmosás hiánya, a cumisüveg használata és a rossz szokások jelentik. A legfontosabb azzal tisztában lennünk, hogy a baba szájának baktériumflórája teljesen eltér a felnőttekétől.

   A szülő a fogszuvasodást okozó baktériumot könnyen átadhatja a gyermeknek, ha a lepottyant cumit lenyalja, ha a meleg ételt a kicsi kanalával előkóstolja, vagy bizonyos ételeket „előrág” neki. Tehát a rossz fogat nem örökli, hanem óvatlanságból, mi magunk adhatjuk át a fertőzést.

   A legegyszerűbb tehát a cumit víz alatt lemosni, a kóstoláshoz másik kanalat használni, valamint megfelelő szilárdságú ételeket adni, ami rágásra készteti, de nem tartalmazhat szálkát vagy csontot.

   10 pontos útmutató a tejfogak épségének megőrzéséhez!

   1. Cumisüveg helyett, még egy éves kora előtt szoktasd a babádat kiskanálhoz vagy csészéhez!

   2. Ha mégis használtok cumisüveget, akkor csak tiszta vizet adj neki benne és soha ne aludjon el úgy, hogy az a szájában lóg!

   3. Minden étkezés után tisztítsd az ínyét, a nyelvét és az előbújt fogacskáit!

   4. Soha ne mártsd a cumiját cukorba, mézbe vagy cukros folyadékba!

   5. Életkorának megfelelő szilárdságú ételeket adj neki!

   6. A leesett cumit soha ne vedd a szádba, és soha ne egyetek egyszerre, lemosás nélkül ugyanazzal az evőeszközzel!

   7. Ne adj neki szénsavas, cukros üdítőket, teákat!

   8. Kerüljétek a ragacsos édességeket, cukrokat!

   9. Naponta 3x mosd meg a fogait és minden nassolás után is kb. 20-30 perccel!

   10.Az első fogorvosi vizitre már az első fogak előbújása után vidd el!

   Ha a tejfogak szuvasodás áldozatává válnak, azt mihamarabb kezelni kell. A metszőfog szuvasodása ugyanis nagyon gyorsan terjed és teszi tönkre a kicsik fogait. A beteg tejfog kiszűrése és ellátása, nagyon fontos ahhoz, hogy a maradó fog csírája ne fertőződjön meg. Azonban, ha a romlás előrehaladott és a tejfog már menthetetlen, akkor nagy körültekintés mellett ugyan, de el kell távolítani.

   A tejfog húzásával tulajdonképpen a maradó fog megmentéséért teszünk ilyenkor lépéseket. Foghúzás után pedig egy helyfenntartó használatával segíthetjük majd az elkövetkező fogváltás lezajlását.

   Cikkajánló

   Megtörtént a baj? Kilyukadt a tejfog? Így csillapíthatod otthon a kicsid fájdalmát! Megelőznéd a többi fog romlását? Tippek, amivel megmentheted a kis tejfogakat.

   Mikortól, hogyan érdemes mosni a baba fogait?

   Fontos mérföldkő az is, hogy vezetjük be és tesszük rendszeressé a fogmosást úgy, hogy az szorosan kapcsolódjon majd a mindennapos, tisztálkodási szokásokhoz.

   Amíg elő nem bújnak a baba a saját fogai, mi lelkesen mossunk fogat előtte, viszont az első fog megjelenésével azonnal kezdjük el a tisztítást.

   Tejfogak ápolása

   Tippek és trükkök a babák fogmosáshoz

   • A legegyszerűbb módszer, ha a mutató ujjunk köré tekerünk egy steril, benedvesített gézlapot, és ezzel törölgetjük át a fogacska felületét naponta kétszer. Fogkrémre ilyenkor még nincs szükség.
   • Ha már a legtöbb fogacska, illetve a zápfogak is kibújtak, akkor a gézből készült dörzsinél mindenképpen jobb megoldás a nagyon puha sörtéjű, kis fejű fogkefe, amivel a fogak közötti résekhez is hozzá lehet férni
   • Az első születésnapja környékén lehet szükség az első saját fogkefére, innentől lehet közösen, egymás mellett fogat mosni. Először még bevethetjük a kis barátait is, jöhetnek a plüssök, babák.
   • Kérjük meg, hogy mossa meg ő a mi fogunkat a fogkefénkkel, és próbáljunk úgy tenni, mintha nagyon élveznénk. Ha megmosta cseréljünk, és mossuk meg mi az ő fogát. Arra azért a játék hevében is ügyeljünk, hogy a felnőtt fogkefét ne vegye a szájába és ne is engedjük, hogy az övével mossa a mi fogunkat.
   • Idővel a kicsik maguk is szeretik a fogkefét kézbe venni, rágcsálni, harapdálni, de hosszú idő lesz (általában 7-8 éves korban), amíg maga képes lesz arra, hogy alaposan megtisztítsa a saját fogait.
   • Hagyjuk tehát, hogy ismerkedjen a saját fogkeféjével, de utána, mi magunk mossuk meg a fogait. Fogkrém használatához kikérhetjük szakember (fogorvos vagy védőnő) tanácsát is, hiszen a kicsik általában még lenyelik a fogkrémet, tehát olyan összetevőkel kell annak rendelkeznie, ami csupa természetes hatóanyag.

    Kérjen időpontot!

    Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

    Tanácsaink a szülők számára

    A gyerekek 3 éves koruk előtt nem tudják megmosni a fogukat. Ha már önállóan végzi is a műveletet, mindenképpen végezzünk utómunkát, és mossuk meg mi is az ő fogait!

    Fogkefe választás:

    1. A tejfogak előretörésekor a jó választás a szélesebb fejű fogkefe, mert a pici szájában még több az íny, mint a fog.

    2. Ovis korban, amikor már zárt tejfogsor van a pici szájában keskeny fejű fogkefét választunk.

    3. Amikor beindul a fogváltás, a tejfogak kiesése – ismét széles fejű fogkefével mossuk a fogakat.

    4. Fogváltáskor, vegyes fogazat esetén nagyobb fejű és általában kereszt irányú sörtékkel ellátott fogkefével tudjuk hatékonyan tisztítani a fogakat.

    5. Az elektromos fogkefe a munka nagy részét elvégzi helyettünk, alaposan tisztítja meg a tejfogakat, jelzi az időt, a pici fogkefe fejnek köszönhetően pedig kényelmesen elfér a kicsik szájában.

    A jó fogkefe tejfog mosáshoz

    Jellemzően 3-12 éves korig soft, azaz puha sörtéjű fogkefét használjunk a gyermekek fogainál. Közepes erősségűre csak a serdülő korban, valamennyi maradó fog előbújását követően váltsunk. A legtöbb gyártó korosztálynak megfelelő jelöléssel látja el a fogkeféket, mely segít a szülőknek a választásban. (pl. Oral-B – Stages 1-4)

    A jó fogkrém a tejfogak ápolásához

    Bár sok szülő már kerüli a fluorid tartalmú fogkrémeket, azért az sok esetben szükségszerű lehet a gyermek fogainak ápolása során. Fluoridos fogkrémre csak akkor van szükség, ha a gyermekfogorvos kifejezetten ezt tanácsolja.

    Mivel a fluoridos fogkrémet nem javasolt lenyelni, így jó, ha már a természetes összetevőjű fogkrém használata során megtanítjuk hogyan köpje ki a szájban felgyülemlett nyálas habot. Játékossá lehet tenni a tanulást, ha például a csapban van egy célpont (mondjuk egy kis golyó), amit le kell köpnie.

    Amikor elkezdjük a fogkrém használatát figyeljünk, hogy nem kell nagy mennyiség, csupán egy negyed borsónyival számoljunk.

    Sok gyerek a fogkrém tömény íze miatt utasítja el a fogmosást, ezért minimális mennyiséget használjunk csak, s ha nem vagyunk biztosak abban, mi a legjobb a fogak számára, nyugodtan forduljunk a gyermekfogorvoshoz.

    A helyes fogmosási technika

    A helyes tisztítás kifinomult mozdulatokat igényel, s a kéz koordinációja kisgyereknél még nem eléggé fejlett ahhoz, hogy azt maradéktalanul el tudja végezni. Az idő előrehaladtával és a gyermek kézügyességének fejlődésével természetesen eljutunk odáig, hogy csupán ellenőrizni kell a tejfogak tisztaságát, de addig sem szabad ezt félvállról venni.

    1. A gyermek összezárt fogsorának külső felszínére (érintve az íny szélét is) helyezzük a fogkefét 45°-os szögben és kezdjük el finom körkörös mozdulatokkal eltávolítani a lerakódást.  Vigyázzunk, hogy ne dörzsöljük túl erősen!

    2. Figyeljünk rá, hogy az íny széle, és a tejfogak mögötti területek is alaposan meg legyenek mosva.

    3. Ne feledkezzünk meg a nyelv tisztításáról Bár a gyerekek nehezen viselik, nem szabad kihagyni a napi szájápolásból, ezért csak finoman dörzsöljük át. A fogmosást követően a fogselymezést is építsük be a mindennapi rutinunkba, sosem lehet elég korán kezdeni.

    Tejfogak helyes fogmosási sorrendje

    A fogmosás helyes sorrendje

    Az a legjobb, ha a legnehezebb fogcsoportokkal kezdünk, és szisztematikusan haladunk egyik oldalról a másikra, nem pedig csapongva dörzsölünk egy kicsit itt, egy kicsit ott. A következő sorrendet követve biztosan nem hagyunk ki semmit.

    1. Előbb haladjunk a tejfogak külső felszínén, egyik irányból a másikba, majd a belsőn ugyanígy. Az alsó és felső fogsoron is mindig fogról fogra haladjunk!

    2. Sok gyerek fél a hátsó fogak mosásától, mert fullasztó érzésnek tartja, ezért ilyenkor soha ne azokkal kezdjünk. Ebben az esetben középről haladjunk hátrafele. Először az középső metszőfogak kapjanak tisztítást, és csak utána menjünk a zápfogak felé.

    3. A belső és külső felszínek után a rágófogak barázdáit is alaposan tisztítsuk meg.

     Kérjen időpontot!

     Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

     Középen az alsó front fogak nyelv felőli oldalán, a nyálcsövek kivezetőjénél jellemzően hamarabb jelentkezik a fogkő, ezért különös figyelmet igényel.

     Ugyanígy a rágófogak arc felőli felszínét is különös figyelemmel kell mosni, mert itt is nyálcsövek kivezető nyílásai találhatóak, a fogkő jellemzően könnyedén felszaporodik a fogakon.

     A fogmosás ideje

     • Egyes drogériákban már fogmosó homokórát is lehet kapni, ami pont két perc alatt pereg le, így a gyerkőc láthatja, mennyi idő van még hátra. Az alsó és felső fogsorra is legalább 1-1 percet szánjunk!

     • Kipróbált módszer az is, ha közben megszámoljuk a fogacskákat, hozzá pedig mondókázunk (egy, érik a meggy…), de verselhetünk, dalolhatunk is neki, hogy jobban menjen az idő.

     • Később pedig, amikor áttérünk az elektromos fogkefe használatára, annak a kijelzője fogja segíteni őt abban, hogy a fogmosás megfelelő erővel és elegendő ideig történjen.

     Ne felejtsük el, hogy a gyermek az gyermek! Játszik! Sokat! Álmodozik, elmélázik, bohóckodik, olykor hisztizik, hiszen a fogmosás a legkevésbé élvezetes napi tevékenység, tehát igyekszik és minden megtesz, hogy elbliccelje a 2 perc fogmosási időt vagy egyszerűen csak úgy tesz, mintha fogat mosott volna. Ebben az időszakban nagy segítség az elektromos fogkefe.

     5 érv a Clinident rendszeres gyermekfogászati kontrollja mellett

     1. A tejfogazat szakszerű szanálása, a gangrénás tejőrlők ellátása, a megfelelő időben elvégzett tejfog eltávolítása, majd a helyfenntartók alkalmazása a fogváltás fiziológiás lezajlását segíti.

     2. A maradó fogak szanálásával pl.: a kontakt szuvasodások kezelésével, a mély barázdák feltöltésével csökkenthető a plakk-képződés és megváltoztatható az egész száj korábbi fogszuvasodást okozó miliője.

     3. A barázdazárást a maradó fogakon, – az előtörését követően- mihamarabb célszerű elvégezni. Minimális előkészületet igényel csupán. A barázdákat speciális barázdazáró anyaggal töltjük fel, mely megköt az üregben, kitölti azt, megvédve így a fog nehezen tisztán tartható felszínét a szuvasodástól.

     4. Harapási diszfunkciók kezelésével, korai fogszabályzó kezeléssel megelőzhetőek a fogazati anomáliák teljes kialakulása.

     5. A rendszerességgel a szülőről lehullik az aggodalom, a gyermeket pedig megkíméljük a rettegéstől és a fájdalmas kezelésektől. Test tudatosságra szoktatjuk, és arra, hogy a rendszeres szűrővizsgálatokkal saját egészségéért felelősséget vállaljon.

     Rendszeres gyermekfogászati vizsgálat

     A Clinident gyermekfogászati csapata már hosszú évek óta azon dolgozik, hogy mind a gyermekeknek, mind pedig a szülőknek stresszmentes fogászati élményt nyújtson. Az időben elkezdett fogászati szűrésekkel ugyanis nagyon sokat tehetünk azért, hogy a gyermekben ne alakuljon ki olyan félelem, mint ami bennünket esetleg visszatartott olykor a fogászati vizitektől. Szülőként a 10 pontos útmutató betartásával sokat tehetünk a tejfogak egészségéért, viszont fájdalom, vagy akár már a maradó fogakkal való probléma esetén – ha rossz helyen nő a gyerek foga-, azonnal keressük meg a szakértő gyermekfogorvost, aki a legjobb megoldást és kezelést fogja nyújtani a csemeténknek

     A kezelést végző orvosunk:

     Kérjen időpontot!