Gyermek fogszabályzó kezelés – mikor jó elkezdeni?

Gyermek fogszabályzó kezelés – mikor jó elkezdeni?

Ma már kétség kívül nyilvánvaló az, hogy az esztétikus és fehér fogsort a legtöbben az ápoltsággal azonosítják. A szimmetrikus, egymással a megfelelő viszonyban álló fogak esztétikai szerepéhez kétség sem férhet, ám ennél sokkal több érv szól a fogszabályozás és a jó szájhigiénia mellett.

A szakember segítségével kiválasztható az a gyermek fogszabályzó, mely a kornak és fogazati adottságnak leginkább megfelel.  Így akár már egészen fiatalon, óvodás korban is lehetőség van megelőző fogszabályozásra, de hogy mit tehetünk óvodás vagy kisiskolás korban, az a cikkünkből kiderül.

Gyermek fogszabályzó kezelés Budapest kedvelt fogászatán

Mi okozhat fogazati problémákat?

Bár elsőre furcsán hangzik, de a mellről való anyatejes táplálás nem csak a pici immunrendszerének erősítése miatt fontos. Fontos kapcsolat van a táplálás és a fogazat fejlődése között. A cumisüvegből történő táplásással a száj körüli izmok fejlődése alulmarad, mely később fogazati vagy állcsontfejlődési rendellenességekhez vezet.

 • A szoptatás hiánya: 

A mellről való szoptatásnak rendkívül fontos funkciója van tehát a gyermek fogazatának és állcsont fejlődésének szempontjából:

  • Egy olyan ritmikus mozdulatsort tanul meg ilyenkor, amely számos folyamatot hangol össze. Ezek persze ösztönös mozdulatok, ám a táplálékért mégiscsak meg kell dolgozni.
  • A folyamatos munka során a szájkörüli izmok dolgoznak, fejlődnek és erősödnek, ennek pedig hatása van az arc szerkezetére, a fogak elhelyezkedésére.
 • A szájkörüli izmok renyhesége:

A szoptatás elmaradásán túl ezekért a tünetekért, jelenségekért a következők lehetnek még felelősek: orrlégzési zavarok – szájlégzés, orrsövényferdülés, orrpolip, szűk orrnyílás.

 • Rendellenes nyeléstípusok:

Izomműködés eltérését jelzik a rendellenes nyeléstípusok: nyelvlökéses nyelés, ajakszorításos nyelés.

 • Beszédhibák:

Bizonyos hangok képzésekor nyelvlökés történik. Míg a hibás hangképzés logopédus bevonásával orvosolható, addig kezelés nélkül ez a rossz vagy helytelen szokás fogazati eltérést okoz.

 • Testtartás hibák:

A rágó- és mimikai izmok a nyak és a vállöv izmaival kölcsönös kapcsolatban vannak, így egy görbe tartás, jellemzően előrehajtott fej az alsó állkapocs rendellenes tartását idézi elő.

Cikkajánló:

Az első perctől fogva szeretnéd a kisbabád fogait biztonságban tudni? Segíteni a fogzás nehézségeiben és gondosan ápolni a tejfogakat az előbújás után?

Alábbi cikkünk segíthet:

Összes tudnivaló és tipp a baba fogzás otthoni kezeléséhez

Milyen esetekben szükséges a gyermek fogszabályzó?

Állcsontokat érintő eltérés:

A két fogív találkozásában a normálistól jelentős eltérés van.

Harapási diszfunkció - bulldogharapás

 • Bulldogharapás: Az alsó fogsor a felső elé kerül.

Harapási diszfunkció – túlharapás és pókharapás

 • Túlharapás – pókharapás: A felső állcsont és a front fogak előrébb állnak.

Harapást érintő eltérések:

Harapási diszfunkció – mélyharapás

 • Mélyharapás: a felső metszőfogak szinte teljesen kitakarják az alsókat.

Harapási diszfunkció – nyitottharapás

 • Nyitottharapás: metszőfogak nem érintkeznek, közöttük rés van. Ujjszopás, cumizás miatt fordul elő a leggyakrabban.

Egyes fogív részeket érintő eltérések:

Harapási diszfunkció – keresztharapás

 • Keresztharapás: Az alsó és felső fogak keresztirányban is záródhatnak, melyet keresztharapásnak nevezünk.

Egyes fogakat érintő eltérések:

Fogtorlódás

 • Ha a fog az íven kívül vagy belül van.
 • Ha kifejlődött fog nem képes előtörni és a csontban marad.
 • Ha a fog előtörése akadályozva van.
 • Ha csírahiány van, egyes fogak hiányoznak.
 • Ha szám feletti fogak vannak.

Amit a gyermek fogszabályozásról tudni kell

Ha fogszabályozásról van szó, akkor gyermekek esetében főként a kivehető készülékek mellett dönt a szakorvos. A gyermek fogszabályzó nem csak a kialakult rossz szokások tekintetében segít, hanem a harapási rendellenességek kezelésében is. A gyermek fogszabályozás jellemzően korszakokra különíthető el: a tejfogak idejére, a vegyes fogazat szakaszára -amikor már a maradók is sorban előbújnak-, és a maradó fogazatra.

Fogászatunkon a gyermekfogorvos és a fogszabályzó orvos is fontosnak tartja a megelőzést és az életkornak és fogazatnak megfelelő megelőző kezelést vagy készüléket alkalmazza.

Mikor kezdjem gyermekemnél a fogszabályozást?

0-3 éves korosztály:

Ebben a korszakban a legtöbb teendője a szülőknek van. Az első fogak megjelenésétől figyelmet kell fordítani azok rendszeres tisztítására és még jó sokáig ellenőrizni is kell a kicsik fogmosását.

 • A cumisüvegből való táplálást mellőzzük vagy mihamarabb hagyjuk el: a cukor tartalmú táplálék rontja a fogakat, a száj körüli izmok nem fejlődnek megfelelően.
 • Rossz szokásokról való leszokás: ujjszopás, cumizás elhagyása.
 • Mindig az életkornak megfelelő, kellő szilárdságú, rágást igénylő ételeket fogyasszon a kicsi, ami segíti az állcsont helyes fejlődését.
 • Az első fogak előbújása után nem sokkal kezdjük el a gyermek fogorvos látogatását, hogy megelőzzük a gyermekkori félelmet és kellemetlen élményeket.

3-6 éves korosztály:

Ebben a korban a fogazat és az állkapocs helyes irányba történő korrigálása is lehetséges. Ilyenkor egy megelőző, gyermek fogszabályozás keretében a különböző harapási eltérések kezelésében a trénerek jó választásnak bizonyulnak. Segítségükkel a fejlődés a megfelelő mederbe terelhető. 

 • Lehetőség van arra, hogy akár már 4 éves korban elkezdjük a megelőző fogszabályozást. Erre főként azoknak a gyermekeknek van szüksége, akik nehezen szoknak le az ujjszopásról vagy nyelvmozgásaik nem megfelelőek vagy jellemzően szájlégzők.
 • Említést érdemel, hogy bizonyos esetekben logopédus felkeresése is szükségessé válhat a helyes nyelvhasználat elsajátítása érdekében, segítségével például a nyelvlökés problémáját orvosolhatjuk.

Cikkajánló:

10 pontos útmutató a tejfogak egészségéhez. Tippek a babák fogmosásához és a nagyobbakéhoz. Melyik életkorban, melyik a jó fogkefe?

Alábbi cikkünkben hasznos tanácsokat találsz:

Tejfogak: összes tudnivaló a gyerekek fogápolásáról

6-12 éves korosztály:

A kisiskolás és kiskamasz korban vegyesfogazati kezelés történik, hiszen ekkor már maradó fogak is megtalálhatóak a szájban. Mivel befolyásolni tudjuk a csontok és fogak növekedésének és fejlődésének helyes irányát, ezért érdemes minél korábban elkezdeni a korrigálást, hiszen annál eredményesebb lesz a kezelés.

 • Az iskolás korral párhuzamosan jelentkeznek a testtartás problémák, melyek okozhatnak fogazati gondokat. Növekedési szakaszban hasznos lehet a gerinctorna, az úszás, vagy más, hátizmot erősítő sport.
 • 8 éves kortól már elég maradandó foga van ahhoz, hogy a fogak állásából megállapítható legyen, hogy előreláthatóan szüksége van-e gyermek fogszabályzóra.
 • A fogorvos vegyes fogazatra való funkcionális gyermek trénert vagy a kivehető készülékeket javasolja.
 • Egyes gyerekeknek az iskolakezdés vagy egy vizsga helyzet is stresszes lehet, ami a fogak éjjeli csikorgatásával jár, napközben pedig fáradtság, fejfájás, koncentráció zavar jelentkezik. Ha ezt a problémát tapasztaljuk, kérjünk tanácsot éjszakai harapásemelő trénerek használatához.

A maradó fogazat korszaka:

Természetesen a korosztályonkénti fogszabályozás eltérést vagy átfedést mutathat az egyéni adottságok függvényében. A maradandó fogazat kialakulásával azonban a torlódás gyakran már csak egy-egy saját fog eltávolításával oldható fel.

 • A teljes fogváltás folyamata után kerül csak fel a ragasztott, állandó készülék, melynek természetesen megfelelő tisztítását is el kell sajátítani a fogak egészségének megőrzése érdekében.
 • Ma már nagyon sokféle fogszabályzó készülék közül válogathatnak a szakemberek, így gyermekek számára is megtalálhatóak azok a rögzített fogszabályzó típusok, melyek a viselést, a tisztítást és persze a hatékonyságot illetően is tökéletesnek mondhatóak.

  Kérjen időpontot!

  Gyermek fogszabályzó készülékek:

  Míg néhány évtizede kevés olyan gyerkőc volt a közösségekben, akin fogszabályzót lehetett látni, addig mára ez elterjedtebbé vált. A gyermek fogszabályozás célja nem más, mint a fogazat és az állkapcsok fejlődésének helyes irányba mozdítása. A harapási rendellenességek kiküszöbölésével megvalósítható, hogy az alsó és a felső állkapocs megfelelően találkozzon egymással.

  Trénerek: kíméletes fogszabályzó gyerekeknek

  Ha nem kezeljük a lágy szövetek funkciózavarait egy funkcionális fogszabályzó készülékkel, akkor az elégtelen arcfejlődést és állkapocsbéli eltéréseket fog eredményezni. Ezért fontos a mihamarabbi felismerés és terápia. Az egyik legkedveltebb gyermek fogszabályzó a puha műanyagból készülő, speciálisan az adott problémára való harapásemelő sín, tréner.

  A trénert is minél többet a szájban kell tartania a gyermeknek, hogy az kifejthesse hatását. Az iskolán kívül tehát, szabadidőben, tanulás és alvás közben, sőt még a sportolás idején is érdemes hordani. Étkezéshez és fogmosáshoz eltávolítható, könnyen tisztítható.

  A myo funkcionális trénerek az alábbi speciális esetek kezelésében hasznos készülékek:

  • ujjszopás, cumizás
  • szájlégzés
  • nyelvlökéses nyelés
  • harapási problémák: kereszt-, nyitott-, mélyharapás
  • vegyes fogazat esetén a fogak helyes irányba terelése

  Harapásemelő -funkcionális fogszabályzó gyerekeknek

  Kivehető fogszabályozó készülékek

  A kivehető fogszabályozókat elsősorban vegyes fogazat idején használjuk, amikor tej és maradó fogak egyaránt vannak a szájban.

  A kivehető fogszabályozók típusai:

  • Készülhet csak egy-egy állcsontra, bizonyos harapási eltérések vagy a fogak közötti rések megszüntetésére, esetleg egyes fogak helyének megteremtéséhez.
  • Van olyan készülék is, amely az alsó és a felső fogívre is kiterjed, ez az állcsont helyes növekedését segíti elő, egymáshoz viszonyított helyzetüket korrigálja.
  • A kivehető fogszabályozók fém és műanyag kombinációjával készülnek és gazdag színválasztékból válogathatunk.

  A kivehető fogszabályozó működése:

  • A gyermekek számára a kivehető megoldás sokkal kényelmesebb, mint a rögzített készülék viselése, hiszen szükség esetén (étkezéskor, fogmosáskor, beszélgetésnél) eltávolítható.
  • Néhány nap alatt, könnyen hozzá lehet szokni a használatához, eleinte csak egy-két órát ajánlatos hordani, majd mindennap érdemes egy-egy órával emelni a fogszabályozó viselésnek idejét, amíg el nem érjük, hogy csak a legszükségesebb esetben vesszük ki.
  • Természetesen a készülék akkor fejti ki legjobban a hatását, ha a páciens rendszeresen, minél többet hordja.
  • A rögzített készülék előkezeléseként tekintünk rá, mert bár csak kismértékű fogmozgást lehet elvégezni vele, az viszont pont elég ahhoz, hogy a rögzített készülékes kezelés egyszerűbb és rövidebb legyen, jobb helyzetből induljunk vele.

  Kivehető fogszabályzó

  Rögzített fogszabályzó készülékek:

  A ragasztott, fix verzió a gyermek fogszabályzó készülékek utolsó lépcsője, melyet a fogváltás után alkalmaznak. Alapvetően két fő típusát különböztetjük meg: a fémet és az esztétikus verziót. A kezelés menete azonban mindkettőnél ugyanúgy zajlik: a fém vagy porcelán tappancsokat (bracket) a fog felszínére ragasztják, és fém vagy esztétikus ívekkel rögzítik.

  Harapás problémák, torlódott fogazat esetén is ideális.

  5 érv a gyermek fogszabályzó mellett

  Egyre több szülő dönt úgy, hogy gyermekének egészséges és vonzó mosolyát fogszabályzó készülékkel szeretné elősegíteni. A megoldásnak köszönhetően csökkenthető annak esélye, hogy a torlódás és a szuvasodások miatt a saját fogakat elveszítse a későbbiekben.

  Cikkajánló:

  Családotokban időszerű a gyermek fogszabályozás kérdése? Ragasztott fogszabályozóra lesz szükség? Összeszedtünk minden hasznos információt a rendelőnkben elérhető készülékekről, bemutatjuk azt is, hogy mi a kezelés menete.

  Esztétikus, gyors fogszabályozás gyermeknek, felnőttnek

  Tény, hogy gyermek fogszabályozás nélkül számos problémával kell szembesülnie gyermekünknek:

  1. A feltorlódott fogakat gyakran nehéz megfelelően tisztítani, a fogközökben elszaporodó baktériumok miatt fogkő és szuvasodás is jelentkezik, ami kezelés hiányában fogágybetegséghez, a saját fog elvesztéséhez vagy további egészségügyi kockázatokkal járó betegségekhez vezethet.

  2. Felnőttként előfordulhat, hogy valamely torlódott fog eltávolítása mellett még állcsontsebészeti beavatkozásra is szükség van, hogy megteremtsük a szabályozáshoz szükséges feltételeket.

  3. A szabálytalan, széptől eltérő fogsor a gyermekekben komoly önértékelési problémákat okozhat, s az önbizalom hiánya végig kísérheti a kamaszkort.

  4. A helytelen pozícióban levő fogak beszédhibákhoz is vezethetnek, ez pedig kétségtelenül rányomja bélyegét az érvényesülésre nem csak a gyermek, de egy felnőtt esetében is.

  5. Gyermekünk magabiztossága és ezzel együtt boldogsága is múlhat azon, mennyire elégedett fogaival. Lehet, hogy kisiskolásként még csak gúnyolódás tárgyát képezik azok a gyermekek, akik az átlagostól eltérő fogazattal rendelkeznek, de a későbbiekben további hátrányait is megélhetik a munkavállalás, a párkapcsolat, a mindennapi önbizalom kapcsán.

  Clinident -gyermek fogszabályzó kezelés

  Gyermek fogszabályozás Budapest gyerekbarát fogászatán

  A gyermek fogászat esetében mindenképpen szót érdemel a fogászattól való, sokszor irracionális félelemek jelenléte a gyerekeknél. De elég akár egyetlen rossz emlék is ahhoz, hogy a kicsik kézzel-lábbal tiltakozzanak már a fogorvos felkeresése ellen is.

  Tippek szülőknek a pozitív fogászati élményekhez

  • Szülőként tehát nem csak arra érdemes odafigyelni, hogy milyen technikával mos fogat a gyermek és mennyire gyakran teszi azt, hanem a rendszeres fogászati kontrollra is célszerű rászoktatni.
  • Az is fontos, hogy ne csupán a lyukas fogakat akarjuk megelőzni, hanem gondoskodjunk a gyermek szép és esztétikus fogsoráról is. A gyermek fogszabályzó kezelések manapság már a kicsik körében sem számítanak ciki dolognak, sokan igenis büszkén viselik a színes trénereket.
  • Érdemes már az első fogorvos látogatás helyszínét és szakemberét is körültekintően megválasztani. A megfelelő, empatikus, gyermekbarát klinika választásával, egy az egészséghez való pozitív attitűdöt építhetünk fel gyermekünkben.

  Cikkajánló:

  Mikor kell a gyermeket először fogorvoshoz vinni? Hogyan készítsük fel a kicsiket a vizsgálatra úgy, hogy együttműködjön a fogorvossal?

  Tudd meg, hogyan dolgoznak a mi gyermekfogorvosaink, ha a kisgyermek fél a kezeléstől. Kattints a részletekért!

  Clinident gyerek fogászat: első látogatás a fogorvosnál

  Rendelőnkben a gyerkőcöket fogszabályozó specialista és gyermekfogorvos várják. Szakemberink rendkívül fontosnak tartják a gyermek fogszabályzó kezelések alkalmazását, melyek a megelőzés hatékony eszközei.

  Klinikánkon immáron több, mint 6 éve sikeresen működik a gyermekfogászat, a fogszabályozás pedig szinte a kezdetektől elérhető. Budapest legvidámabb szakemberei dolgoznak azon, hogy a gyermek fogászatunkon szerzett élmények pozitívak legyenek.

  A vidám hangulat garantált a fogorvosaink székében, a kis lurkók úgy érezhetik a kezelést, vagy az ellenőrzést követően, hogy fogorvoshoz menni igenis nagyon vagány és menő dolog.

  Kérjen időpontot!