A fogszuvasodás tünetei – A kóla és a cukor hatása a fogakra

Fogaink egészsége az általános egészségünk egyik legfontosabb eleme. A rossz szájhigiénia többek között azt is jelenti, hogy több olyan fogunk is van, amelyek kezelése már régen időszerű lenne és a fogszuvasodás tünetei elkerülik a figyelmünket.

A nem kezelt fogszuvasodás azonban nem csak tönkreteszi a fogakat, de akár a foghúzás is elkerülhetetlenné válik, sőt súlyosabb gócbetegeséget is kiválthat.

Így aztán sokat segít, ha tudjuk, mik a fogszuvasodás tünetei, és már az első jelekre fogorvoshoz fordulunk.

A fogszuvasodás tünetei és megelőzése

Hogyan lyukad ki a fog, hogyan alakulnak ki a fogszuvasodás tünetei?

Az emberi fogazat legkülső zománc rétege az, amely a fog fő, védelmi funkcióját betölti. Ez az anyag védi a fogakat a külső hatásoktól, a baktériumoktól, savaktól, a kemény ételek okozta sérülésektől. Amikor ez a kemény fogzománc elvékonyodik vagy sérül, az bizony már hatással lesz az alatta lévő dentinre is. 

A dentin rengeteg mikroszkopikus kis csatornát tartalmaz, melyek érzékelik a külső ingereket és továbbítják azokat a pulpa, a fogbél irányába, amelyet elérve érzékenységet, fájdalmat tapasztalunk.

A fogszuvasodás fokozatai

1. Meggyengül a fogzománc:

A fogszuvasodás jelei közül elsőként sok esetben, fehér foltot találunk a fogzománcon. Ha pedig elvékonyodott a zománc, akkor a forró, hideg, cukros vagy savas ételek a dentincsatornán keresztül stimulálhatják a fog belsejében lévő idegeket tartalmazó pulpát. A fog érzékenységgel reagál, de a folyamat jó eséllyel még visszafordítható.

 

2. Sérül a fogzománc, kilyukad a fog:

Ha az elvékonyodott fogzománchoz rossz szájhigiénia is társul vagy túl sok savas, cukros ételt fogyasztunk, akkor a szájban lévő baktériumok könnyen kikezdik a meggyengült zománcot, ami pedig már üregképződéssel és fogfájással jár. A fogorvos helyi érzéstelenítés mellett kitisztítja az üreget, eltávolítja a szuvas részeket, majd egy jól záró fogtömést vagy inlay betétet készít.

 

3. Begyullad a fog, amit erős fájdalom kísér:

A kezeletlen fogszuvasodás a következő fázisban brutális fogfájást produkál, ami azt jelenti, hogy a baktériumok elérték a fogbelet. Amikor a fog elhal, a fájdalom is elmúlhat, ám a fertőzés továbbra is fennáll.

Fontos tudni, hogy nem elég, ha otthon, erős fájdalomcsillapítókkal kezeljük a fogfájást! Erős fájdalom, de akár megszűnt fájdalom esetén is azonnal egyeztessünk időpontot a fogorvoshoz, gyökérkezelésre lesz szükség!

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

A gyulladt fog fogászati gócnak számít, s kezelés nélkül krónikus folyamattá válik, súlyos szövődményeket vált ki és leterheli az immunrendszert. Ha a baktériumok a véráramba kerülnek, az esetenként, akár életveszélyes is lehet.

A fogszuvasodás tünetei – Ez az 5 legjellemzőbb jel

A fogszuvasodás tünetei számos formában jelentkezhetnek. Különböző ingerekre indulhat be a fájdalomérzet, különböző típusú fájdalmat, más-más ideig és más-más intenzitással tapasztalhatunk.

A leggyakoribb fogszuvasodásra utaló jelek

 1. Meleg és hideg érzékenység

• A hirtelen fellépő nyilalló fájdalom, ami azonnal el is múlik, általában fogérzékenységet jelöl.

• A melegre is jelentkező, de lassan múló fájdalom annak a jele lehet, hogy már van lyukas fog vagy egy komolyabb fognyaki kopás.

 

2. Édességérzékenység

• A cukros, édes ízre jelentkező tartós, lassan múló érzékenység fogszuvasodásra utalhat.

 

3. Elszíneződés a fogon

• A fogzománc károsodásának első jele, ám ahogy a fogszuvasodás előrehaladottabbá válik, a folt is sötétebb, barnás, szürkés, feketés színű lesz.

4. Fogfájás

• Inger hatására jelentkező, folyamatos fájdalom szuvas fogat jelezhet.

• A fájdalom jelentkezhet spontán, de akár rágás közben, vagy keményebb falatra való ráharapás miatt is kialakulhat.

• Ha a fájdalom mellé lüktetés is társul, akkor a fogbélgyulladás esete áll fenn, gyökérkezelésre lesz szükség.

Ha a fog éles fájdalommal jelez, akkor könnyebben beazonosítható a beteg fog, míg a tompa, sajgás vagy a fülbe, állkapocsba kisugárzó fájdalom forrását nehezebben leljük. Ilyenkor a fogorvos fogröntgen felvételt kér. A panoráma röntgenen már jól látható a szuvas fog, az elhalt fog, de akár a gyökér környező területe is, így az is kiderül, ha fogtályog vagy fogciszta képződött valamelyik fogon.

 

 5. Üreg képződés, lyukas fog

• A fehér foltok tehát a szuvasodás kezdetét jelzik, ami, ha súlyosbodik, akkor egyre mélyebb lyuk keletkezik a fogban.

• Ezt akár láthatjuk is a tükörben vagy a nyelvünkkel is érzékelhetjük az érdesebb, durvább felszínt vagy az üreget.

Hol jelentkeznek a fogszuvasodás tünetei? – Ezekre a területekre figyelj jobban

A fogak, a fogsor azon részei a leginkább veszélyeztetettek, ahol jellemzően nagyobb a plakk kialakulásának kockázata. Ilyenek lehetnek például:

Az őrlőfogaink rágófelülete, ahol az ételmaradék összegyűlik, beragad a mély barázdákba.

Az egymással érintkező fogfelszínek azok a területek ahová egyetlen fogkefe sem fér be, ugyanakkor a maradó fogak szuvasodása leggyakrabban innen indul ki. Ennek megelőzésére fogselymet kell használni.

A fogak közötti terület, a fogközök nagysága akármilyen aprónak tűnik, mégis alkalmas arra, hogy ételmaradék szoruljon be vagy, hogy alapos tisztítás híján felhalmozódjon ott a lepedék.

A fogak nyaki része, az ínyhez közel eső területe. Ezeket a részeket a helyes fogmosási technika hiányában sokan kihagyják, ami ínygyulladáshoz és fognyaki szuvasodáshoz vezet.

A fogszuvasodás tünetei tehát mindig fontos vészjelzések arra vonatkozólag, hogy ideje fogorvosi időpontot egyeztetni, mert gondoskodnunk kell a fogaink épségéről, védelméről.

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Milyen esetekben javasoljuk és mikor lenne feltétlenül szükséges a mikroszkópos kezelés?

Mi a mikroszkópos gyökérkezelés menete?

Neked ajánljuk:

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

A fogszuvasodás legfőbb oka

A fogszuvasodás kialakulásáért elsősorban baktérium fertőzés felelős, mely akkor képes komoly kárt okozni, ha hanyagoljuk a fél évenkénti fogászati szűrést és a fogmosást sem a megfelelő gondossággal végezzük. Ha pedig a baktérium kolóniához még az alábbiak közül néhány feltétel is társul, akkor könnyen és gyorsan mélyre juthat a szuvasodás.

A fogszuvasodás okai

 • Genetikailag gyengébb zománcanyagot örököltünk.
 • Rossz fogmosási technikával elsikáljuk a védő zománcréteget.
 • Rossz szájhigiénia miatt a baktériumok által termelt savak kikezdik a zománcot.
 • A torlódott fogak területén fokozott a lepedék felhalmozódása, otthoni, gondos tisztítása viszont nehéz.
 • Elhanyagoljuk a rendszeres fogkőeltávolítást.
 • A fogak mélyen barázdáltak, melyekben a magas cukor és szénhidrát tartalmú ételek könnyen megtapadnak.
 • Sok, fogzománcra káros ételt és italt fogyasztunk.

Sajnos azonban nemcsak az egyszerű cukor veszélyes, hanem a rejtett cukrokat tartalmazó ételek is, mint például a reggeliző pelyhek, a kenyér, a péksütemények. Ha egészséges fogakat szeretnénk, akkor az alábbiak fogyasztását mindenképpen érdemes visszafogni, mérsékelni.

Amik miatt a fogszuvasodás tünetei kialakulhatnak – Kockázatos finomságaink:

• aszalt gyümölcsök

• jégkrém

• keménycukor, karamella

• szénsavas italok, mint pl.: kóla, energiaital, ízesített sörök

• gyümölcslé

• cukros ételek, sütemények, kekszek, gumicukorkák …stb.

Hogyan idézik elő a fogszuvasodás tüneteit a kóla és az üdítők?

A gyümölcslevek, szénsavas italok és a töretlen népszerűségnek örvendő kóla rendszeres, napi fogyasztása nem csupán az elhízás és a cukorbetegség kockázatával járnak, de még a fogakra is káros hatással vannak.

Az üdítőitalok két fő fogászati ​​problémát okoznak: rendszeres fogyasztásukkal fogerózió és fogszuvasodás alakulhat ki.

Mit tesz a kóla és a gyümölcslé a fogakkal?

Amikor az üdítőitalokban lévő cukrokat feldolgozzák a szájban lévő baktériumok, akkor olyan savak képződnek, amelyek gyengítik a zománcréteget és megindul a fogszuvasodás.

Ha ehhez a folyamathoz még szénsavat is adunk, akkor egy rendkívül káros reakció indul meg, amely az üdítő elfogyasztása után még legalább 20-30 percig tart: 

• A különböző erősségű szénsav hatására mikroszkópikus pórusok nyílnak a zománcrétegben, melyeken keresztül elkezdenek kioldódni az ellenállóképességet biztosító fontos ásványok. A zománc vékonyodni, vagyis erodálódni fog.

A zománc elvékonyodása is okozhat fogfájást és fogérzékenységet. A fogerózió komoly fogászati ​​probléma, mivel a fogzománc magától nem regenerálódik. A kialakulása azonban megelőzhető, illetve a korán felfedezett folyamat fluoridos kezeléssel megállítható.

A fogszuvasodás oka és fogászati kezelése

Mi történik a fogainkkal, ha minden nap üdítőket fogyasztunk?

Az üdítőitalok fogyasztása a fogszuvasodás egyik fő oka. A szénsavavas üdítők folyamatosan gyengítik a fog zománcrétegét, ami könnyebb célpontja a fogszuvasodást okozó baktériumoknak.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Ha napi 2-3 bögre teát és 1-2 kávét elfogyasztunk egy teáskanál cukorral vagy mézzel, az azt jelenti, hogy a fogaink egész nap cukorban áznak és folyamatosan a fogszuvasodást okozó baktériumok támadásának vannak kitéve.  

 

Tehát minél többször, minél gyakrabban fogyasztunk savas, cukros, magas szénhidrát tartalmú ételeket, italokat, annál nagyobb eséllyel károsodik a zománc és alakul ki a fogszuvasodás.

Hogyan igyunk kólát és más üdítőket a fogak károsodása nélkül?

A legjobb, legideálisabb persze az lenne, ha semmilyen cukor tartalmú és szénsavas italt nem fogyasztanánk, de már a mértékletesség és a rendszeres, alapos és jól időzített fogmosás is sokat segít.

Nehezen mondasz le a cukros finomságokról, a kóláról, de fogaidnak a legjobb törődést, a legmodernebb és leghatékonyabb fogtisztítást szeretnéd biztosítani?

Neked ajánljuk:

Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

A legrosszabb dolog, amit az étkezés vagy az üdítők elfogyasztása után tehetünk, ha azonnal fogat mosunk. A fog védő rétege ilyenkor a legvédtelenebb, így akaratlanul ugyan, de a felszín átdörzsölésével tovább gyengíthetjük a fogzománcot.

 • Étkezés vagy italfogyasztás után a fogmosással legalább 30-45 percet várjunk.
 • Azonnali fogmosás helyett egy sima vizes szájöblítés, vagy akár egy pohár víz elfogyasztása is segít.
 • Két étkezés között a cukormentes rágógumi fokozza a nyáltermelést, ami pedig segít a megtapadt ételmaradékok feloldásában, frissebb lesz a lehelet és csökken a savak koncentrációja a szájban.
 • Ha sok cukros italt és üdítőt fogyasztunk, akkor lehetőleg szívószállal fogyasszuk, így kevésbé érinti a savas hatás a fogfelszínt.

11 módszer a fogszuvasodás tünetei ellen

Az egészséges fogazat fenntartása egy életen át tartó törődést igényel. Ehhez hozzátartozik a megfelelő szájápoló termékek beszerzése, valamint napi szokásainkra való odafigyelés.

1. Soha ne feküdjünk le fogmosás nélkül! 

A lefekvés előtti fogmosással a nap folyamán felhalmozódó baktériumoktól és lepedéktől szabadulhatunk meg.

 

2. Tanuljuk meg a helyes fogmosás lépéseit, mozdulatait! 

Az el nem távolított lepedék megkeményedhet, ami a fogkő felhalmozódásához és fogínygyulladáshoz, korai fogínybetegséghez vezethet.

 

3. A fogmosás során a nyelvet is tisztítsuk meg!

A nyelven lévő lepedék is tele van baktériumokkal, ráadásul rossz szájszagot is okoz.

4. Használjunk fluoridos fogkrémet, ha sok cukrot fogyasztunk, vagy már fogérzékenységgel küzdünk. 

Az amin-fluorid nagyobb ellenállóképességet biztosít a savakkal szemben és segíthet megállítani a kezdődő fogszuvasodást is.

A fogérzékenység árulkodó tünetei. Legjobb fogkrémek és hatóanyagok érzékeny fogakra. A fogkefe választás legfőbb szempontjai, speciális fogmosási technika érzékenység esetére.

Neked ajánljuk:

Érzékeny fog okai, tünetei, legjobb fogkrémek fogérzékenységre

5. Használjunk fogselymet és fogköztisztítót minden este! 

Ezek az eszközök nem csak a beszorult ételdarabokat távolítják el, de stimulálják a fogínyt, csökkentik a lepedéket és segítenek megelőzni a gyulladást is.

 

6. Használjunk szájvizet!

A szájvíz háromféleképpen segíthet: megszüntetheti a savak hatását, átöblíti a nehezen tisztítható területeket és remineralizálja a fogakat, így csökkentheti a fogérzékenységet.

 

7. Igyunk több vizet!

A víz továbbra is a legjobb ital az általános egészség szempontjából. Segíthet kimosni a megtapadt maradékot, hígítja a nyálat, csökkenti a savak negatív hatását két fogmosás között.

 

8. Kerüljük a nassolást!

Ha nem csupán a felesleges kilókat kerülnénk, de egészségesebbek is akarunk lenni, akkor a folyamatos csipegetés sem a vércukorszintnek, sem a fogaknak nem tesz jót. Az szájban állandóan jelen lévő ételmaradékok (a cukor és szénhidrát) tápanyagforrást biztosítanak a szuvasodást okozó baktériumoknak.

 

9. Fogyasszunk kevesebbet a cukros és savas ételekből!

Fogyasszunk több ropogós gyümölcsöt és zöldséget. A friss ropogtatni valók egyrészt több egészséges rostot tartalmaznak, másrészt a fogak számára is jobb választásnak bizonyulnak.

 

10. Évente legalább kétszer keressük fel a fogorvost!

Saját mindennapi szokásaink kulcsfontosságúak a jó szájhigiéniája szempontjából. Ennek ellenére még a legelkötelezettebb fogmosóknak is rendszeresen kell fogászati állapotfelmérés céljából ellenőrzésre járniuk.

 

11.Redszeresen járjunk fogkőleszedésre!

A fogszuvasodást és fogínygyulladást is megelőzhetjük, ha fogkőeltávolítással fenntartjuk és támogatjuk a jó szájhigiéniát. A legmodernebb módszer az Irányított Biofilm Terápia, mely a fogkő kialakulásáért felelős baktérium kolóniát is képes eltávolítani.

A fogszuvasodás tüneteinek kezelése – Clinident Fogászat – Budapest

Amennyiben a fogszuvasodás megelőzése nem teljesen sikerült és már a tüneteit tapasztaljuk, az idő fontos tényezővé válik. Mihamarabb kérünk segítséget, a fogorvosok annál egyszerűbb kezeléssel szüntetik meg problémát. Ráadásul az időben elcsípett probléma megoldása mindig kevesebbe kerül, mint egy súlyosabb állapot felszámolása.

égen jártál fogorvosnál vagy új fogászatot keresel? Klinikánkon teljeskörű fogászati gondozás, professzionális eszközök, modern technológia vár.

Szakértő szájsebészet, parodontológia, gnatológia, fogszabályozás, mikroszkópos gyökérkezelés, esztétikus fogpótlások, Irányított Biofilm Terápia!

Segítünk ügyelni a fogaidra!

Neked ajánljuk:

Első konzultáció a Clinident fogászatán

Kérjen időpontot!