Bölcsességfog gyulladás – tünetek, otthoni teendők, kezelés

 

Evolúciós szempontból a legtöbb bölcsességfog már inkább csak valamilyen csökevénynek mondható, hiszen sem alakját, sem méretét tekintve nem tudná eredeti funkcióját betölteni. Többeknek már a fog csírája is hiányzik, akiknek meg van, azok többsége meg is tapasztalja, hogy milyen egy bölcsességfog gyulladás. Manapság sajnos már az a ritka, ha valakinek nem okoz gondot a leghátsó, legutolsó fog.

A szájsebészet területén rutin beavatkozásnak számít a bölcsességfog kezelése, a fogorvosok többsége pedig egyetért abban, hogy nem igazán éri meg a megmentésére energiát és pénzt áldozni. Jobb mihamarabb eltávolítani őket, nélkülük ugyanis sokkal könnyebb fenntartani a jó szájhigiéniát.

Bölcsességfog fájdalomra szájsebész időpont azonnal

Mi lehet a bölcsességfog gyulladás oka?

Mindegy, hogy kibújt-e a bölcsesség fogunk, vagy sem, de a bölcsességfog gyulladás megelőzése csak rendszeres fogászati állapotfelméréssel lehetséges. A fogorvos ilyenkor gyorsan kiderítheti, hogy vannak-e bölcsességfogak, hogy milyen állapotban vannak és van-e bármi teendő velük.

Milyen fogproblémát jelez az elviselhetetlen fogfájás?

Ilyen ingerre fájdul meg a fogad, ilyen kezelésre lesz szükséged!

Mi okozhatja a fogfájást és mi ezekre a megoldás?

Jótanácsok akut fogászati ellátás előtt!

Mi jó fogfájásra? Ezt teheted a fogfájás ellen házilag!

Neked ajánljuk:

Brutális fogfájás okai – Mi ilyenkor a teendő?

A bölcsességfog gyulladás okai:

 • Ha a felette lévő csontréteg miatt nem tud előtörni
 • Ha nincs elég hely vagy nem egyenesen nő vagy a szomszéd fogba ütközik az előtörése során
 • Ha ciszta alakul ki körülötte
 • Ha a nehéz tisztítása miatt elromlik, kilyukad
 • Ha a felhalmozódott lepedék, fogkő miatt ínytasak képződött körülötte

A bölcsességfog gyulladás okai

Ezek a bölcsességfog gyulladás tünetei

A bölcsességfog kapcsán az a legjobb, ha nem várjuk meg, hogy begyulladjon a fog. Még mindig kevesebb kellemetlenséggel jár a fogászat rendszeres látogatása vagy egy időben elvégzett szájsebészeti kezelés, mint maga a gyulladt fog és a tünetek kezelése.

A gyulladt bölcsességfog kísérő tünetei

 • Arcduzzanat
 • A bölcsességfog területe duzzadt, az íny fájdalmas
 • Kellemetlen, fájdalmas a rágás
 • Szomszéd fogak fájdalma a torlódás, feszülés miatt
 • Gennyes, gyulladt tasak esetén rossz szájíz, kellemetlen szájszag, fájdalom
 • Szájzár
 • Fájdalmas, duzzadt nyaki nyirokcsomók
 • Láz, rossz közérzet
 • Állkapocs-, fej- és fülfájás a bölcsességfog fájdalom kisugárzása miatt
 • Zsibbadás az állkapocsban

Hogyan, mikor kezeljük a gyulladt bölcsességfogat?

Ha azért hezitálunk a fogak eltávolításán, mert a rágóképességünket féltjük, akkor jó, ha tudjuk, hogy ezeknek a fogaknak leginkább addig volt fontos szerepe a rágásban, amíg nyersen fogyasztottuk el a húsokat.

A táplálkozási szokásaink megváltozásával a bölcsességfogak szükségtelenné váltak. Már nem töltenek be jelentősebb szerepet, az ételeink feldolgozásához bőven elegendő a többi nagyőrlő fog is, ráadásul legutolsó fogakként nagyon nehéz a tisztán tartásuk.

Bölcsességfog fájdalom ellen fogorvosi kezelés

A bölcsességfog gyulladás megelőzése és kezelése

Fogtömés:

Jó szájnyitási képességek és jó szájhigiénia mellett a lyukas fog tömését sok esetben még megpróbálja az orvos. Ez segíthet, hogy a bölcsességfog gyulladás elkerüljön.

Fontos tudni, ha a nehéz tisztíthatóság miatt romlott el a fog, akkor a tömés sem fogja megoldani ezt a problémát. Jóval nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk ahhoz, hogy egészségesen tartsuk a fogat.

Manapság meddig fájhat a seb foghúzás után?

Mi okozza a lázat és a sebgyulladást húzás után?

Hogyan zajlik a fogmosás és mit nem ehetünk foghúzás után?

Ez a 10 legfontosabb tünet, amire figyelni kell!

Neked ajánljuk:

Foghúzás után egy héttel is fáj – 5 tipp a gyulladás ellen

Gyökérkezelés:

A bölcsességfog gyökérkezelését nagyon ritkán ajánlják az orvosok, mert a leghátsó fog sterilen tartása és a gyökércsatornák csúcsig érő, falálló töméssel való ellátása nagyon nehéz. A jó eredményre sajnos nincs garancia, így a gyökérkezelés elvégzésébe már kevésbé éri meg belevágni.

 

Circumcisio – körbemetszés:

A bölcsességfog hátsó falára sok esetben ráborul az íny, amely segíti a tasakképződést. A tasak tisztítása otthon nem kivitelezhető, sokszor begyullad, gennyel telítődik, fájdalmat, duzzanatot okoz, de akár láz és rossz közérzet is felléphet ilyenkor.

Ezt a tasakot úgy szünteti meg a szájsebész, hogy helyi érzéstelenítés mellett a fogra boruló ínydarabot lemetszi, a tasakot pedig kitisztítja. A seb pár nap alatt gyógyul és egy könnyebben tisztítható felszínt kapunk.

Bölcsességfog eltávolítás:

Ha a bölcsességfog megmentése nem lehetséges, ha nincs értelme energiát fektetni a kezelésébe, akkor marad a fog kihúzása.

Fontos tudni, hogy akut, gyulladt állapotban egyrészt nem kellemes a bölcsességfog húzás, másrészt a gyulladást okozó baktériumok a véráramon keresztül szétterjedhetnek a szervezetben egy általános rossz állapotot kiváltva.

Láz, levertség, rossz közérzet, nyirokcsomók duzzanata léphet fel. Ezt elkerülendő, előbb általában antibiotikumos kezelés kell a bölcsességfog gyulladás lehúzásához, s csak azt követően távolítják el gondot okozó fogat.

Amennyiben a fog előbújása akadályozva van, akkor a húzás steril, sebészi körülmények között zajlik, ez az eljárás a műtéti bölcsességfog eltávolítás.

A gyulladt bölcsességfog szövődményei

Így zajlik rendelőnkben a bölcsességfog műtét

Fontos teendők a beavatkozás előtt – Így készülhetsz a műtétre

Tippek a gyors gyógyuláshoz

Ilyen tünetekre számíthatsz a fog műtéti eltávolítása után

Neked ajánljuk:

Bölcsességfog műtét – Hogyan készülj?

Mi való bölcsességfog fájdalomra?

A házi praktikák bevetése mellett az legfontosabb, hogy azonnal kérjünk időpontot a szájsebészhez. S amíg elérkezik a kezelés, addig néhány, biztonságos otthoni módszert is bevethetünk a bölcsességfog fájdalom ellen. 

Fontos, hogy a nem fogorvostól származó praktikákat, baráti tanácsokat, foggyulladás tünetei esetén ne kövessük! Jobban járunk, ha orvostól kérünk segítséget.

A gyulladt bölcsességfog kezelése házilag

1. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók elég erős hatóanyaggal rendelkeznek, így megfelelő adagolásban, a bölcsességfog fájdalom ellen is hatékonyak.  

Pl.: Algopyrin, Panadol Rapid, Advil Ultra Forte, Cataflam Dolo Rapid, Voltaren Dolo…stb.

2. A természetes fájdalomcsillapítókat előnyben részesítők számára a szegfűszeg illóolaj is hasznos lehet, helyi ecsetelésre ajánljuk. Az egyik legerősebb természetes fertőtlenítőszerünk, ami csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat is.

3. Duzzanattal együtt járó fájdalom esetén az arc hűtését egy vékony ruhába tekert jégtasakkal végezzük óránként kb. 10 percig.

A bölcsességfog gyulladás szövődményei

A bölcsességfog szuvasodás, a fog körüli gyulladt tasak vagy ciszta nem csak helyileg okoz gondot. A szervezetet általánosan is leterheli, így gócbetegséget válthat ki.

• Idővel gyakran ízületi gyulladásokat, foltos hajhullást, ekcémát, szívbelhártya gyulladást, hasnyálmirigy problémákat, nőgyógyászati gondokat idézhet elő a szervezetben.

• A gyulladt tasak vagy a ciszta növekedése miatt az állcsont pusztulni kezd a fog körül.

• A gyulladásban lévő fog a szomszéd fogat is megfertőzheti, elronthatja.

• Ha a fog előbújása akadályozva van, nekifeszül a szomszédjának, az pedig az előtte lévőnek, így növekedése közben az egész fogsorban feszülést érezhetünk, de akár fogtorlódást is okozhat.

Pácienseink ajánlásával: bölcsességfog gyulladás ellátását végző orvosaink

 

Dr. Barabás Péter nagyon ügyes, semmit nem éreztem a szájsebészeti kezelés alatt. Nagyon kedves volt, és minden kellő infót megkaptam tőle a további kezelés ügyében!” (O.B.)

Patonay Doktor Úr miatt mentem a rendelőbe vidékről. Rettegtem a beavatkozás előtt, de mind a Doktor Úr, mind pedig az asszisztens hölgy annyira kedves és barátságos volt, hogy így visszagondolva “nem is volt olyan nagy ügy” az, amiért kezem-lábam remegett az elején. A húzás is nagyon hamar megvolt, majd az összevarrás is. Mindenkinek szívből ajánlom a Doktor Urat és a Clinident Fogászati Centrumot is! :)” (M.A.)

„Félelemmel néztem az előttem álló bölcsességfog eltávolítás elé. Szerencsére jó kezekbe kerültem, Dr. Kovách Sándor megnyugtatott és szinte észrevehetetlenül kihúzta a fogamat. A beavatkozás során és a gyógyulási folyamat ideje alatt nem volt panaszom. Ezután könnyebben rászánom magamat a következő fog eltávolításra, ami még vár rám. Mindenkinek ajánlom a doktor urat, akinek egy kiváló szájsebészre van szüksége.” (T.Cs.)

Kérjen időpontot!