Panoráma röntgen – így néz ki egy fogászati góc

A panoráma röntgen felvétel a mai modern fogászatban a kezelések alapját jelenti. A röntgen, az orvosok harmadik szeme, ami tiszta képet ad arról, hogy milyen problémával küzdünk, így pedig még a fogászati kezelés előtt pontos kezelési terv készülhet.

Fogröntgen felvétel nélkül jóval nehezebb lenne a tünetek forrásának beazonosítása, de olyan problémákra sem derülhetne fény időben, melyek nem jeleznek brutális fogfájással, viszont károsan hatnak a fogazatunkra és az egészségünkre.

Góckutatás a panoráma röntgen felvételen

Hogyan segít állapotfelméréskor a digitális röntgen?

Egy jól felszerelt fogorvosi rendelőnek tehát fontos részét képezik a digitális röntgenkészülékek, így például:

 • a panoráma röntgen
 • és az intraorális kisröntgen is,

amelyek nagy segítséget nyújtanak a pontos diagnózis felállításában.

Csak professzionális képalkotó berendezések segítségével lehet alapos és precíz egy állapotfelmérés, és csak röntgenképekkel mérhetik fel minden kétséget kizáróan a szájüreg egészségi állapotát.

Még a kétkedő páciensek is bizonyítékot nyernek olyan fogproblémákra és gócokra, mint a fogszuvasodás, a ciszta, az állcsontban zajló gyulladásos folyamat vagy egy a rosszul fejlődött fog.

Mi a ciszta és milyen fajtái lehetnek?

Így derítheted ki gyorsan, hogy van-e cisztád

Így alakul ki a gyökércsúcsi ciszta

Cisztás fog kezelése

Fogciszta műtét után ezekre figyelj

Ezt teheted a ciszta elkerülésére

Neked ajánljuk:

Fogciszta eltávolítás fájdalommentesen – gyökércsúcs rezekció

Röntgen diagnosztikai eszközök a Clinidentben

Panoráma röntgen: az évi rendes kivizsgálás alkalmával egyszer történik. Ekkor a teljes szájüreget mutató panoráma képet készítik el, mely alátámasztja a szájüregi vizsgálatot. 

Intraorális röntgen: Gyökérkezelés során, a kezelt fogról további felvételek szükségesek, amihez az intraorális, más nevén a kis fogászati röntgent használják.

CBCT felvétel: Komplikáltabb foghúzás, szájsebészeti beavatkozás vagy fogbeültetés tervezéséhez a 3 dimenziós felvétel a leginkább informatív eszköz, míg ugyanennek az egy fogról készülő változatát szintén használják nehezebb, több gyökerű fogak gyökérkezelésének a pontosításához.

Teleröntgen: Fogszabályozó kezelés elindításához és a kezelés tervezéséhez teleröntgent is készítenek. Ennél a felvételnél a koponya teljes egésze megjelenik a felvételen.

Mikor van szükség panoráma röntgen felvételre?

A legtöbbször használt panoráma röntgennel a fogorvos teljes képet kap a fogazatról, míg a kisebb területet mutató intraorális röntgen nagyfelbontású képet mutat az adott problémáról.

 • Fogászati szűrővizsgálat során: Évente egyszer – a korábban kezelt fogak átvizsgálása miatt-, ajánlott röntgent készíteni. Nem csak segít detektálni az újabb szuvas területeket, de fontos, hogy az orvos nyomon követhesse a fogtömések, a gyökérkezelt fogak, a beültetett implantátumok állapotát is. Az időben elvégzett ellenőrzéssel komolyabb problémák, költségesebb beavatkozások előzhetők meg.
 • Góckutatás esetén: A röntgen óriási segítség a góckutatás és a rákszűrés során is. Segítségével beazonosítható a gócbetegség kiváltására képes krónikus gyulladás, ciszta vagy egyéb fogászati probléma.

Mik a foggyulladás tünetei?

Mit jelent, ha akut a gyulladás?

Hogyan kezelheted otthon a problémát?

Neked ajánljuk:

Ezek a foggyulladás tünetei, így kezeljük házilag

 • Nagyobb beavatkozások előtt: Szintén nélkülözhetetlen egy szájsebészeti beavatkozás, egy implantáció esetén vagy éppen a fogszabályozás megtervezése előtt.
 • Szakorvosi konzultációk során: A képalkotó eljárással még a kezelések megkezdése előtt észrevehetőek a rejtett problémák, így pedig pontosabb kezelési tervre és meglepetésektől mentes, kiszámíthatóbb kezelésre számíthatunk.

Lépésről lépésre! Így készül a panoráma röntgenfelvétel!

Panoráma röntgen készítése a legelső lépés az állapotfelmérésre érkező páciensek esetében.

Ez az a diagnosztika, amellyel: 

 • Sikeresen egészíthető ki a fogak manuális vizsgálata.
 • A fájdalomérzet kiindulási helyének beazonosítását segíti még a beavatkozás előtt.
 • Gyorsabbá és hatékonyabbá válik a diagnózis és a kezelés is.

Hogyan lehet biztonságos a röntgenkészítés?

A modern technológiával a röntgenfelvétel készítése semmilyen káros hatással nincsen a szervezetünkre, a digitális rásegítésnek köszönhetően pedig csak minimális sugárzással találkozunk, ami nem terheli a szervezetet. Ehhez azonban bizonyos biztonsági előírásokat és lépéseket be kell tartani. Röntgentevékenységünk folytatásához az Országos Atomenergia Hivatal által kiadott érvényes engedéllyel rendelkezünk.

1. lépés: 

A felvétel készítéséhez minden a fejen, nyakon hordott ékszert, szemüveget le kell venni, mert a fémes alkatrészek torzulást idéznek elő a felvételen, ami pedig kulcsfontosságú információvesztést okoz, tehát meg kell ismételni a felvételt.

2. lépés:

A készítés idejére ólomköpenyt kell viselni, mellyel a létfontosságú szerveket védjük a sugárzástól. Ezt a röntgen készítője segíti fel a páciensre. 

3. lépés:

 • A felvétel idején, azaz az exponálás alatt mozdulatlanul, a készítő által beállított és rögzített pozícióban kell várni, hogy a gép végezzen a folyamattal.
 • Ezen idő alatt a készítő egy külső helyiségben várakozik.
 • Panoráma felvétel esetén a gép a fej körül körbejár, mely általában 5-10 másodpercet vesz igénybe.
 • Ez alatt az idő alatt mozogni tehát nem, de lélegezni természetesen szabad.
panorma_rontgen_gockutatas

Panorámaröntgen menete

A fogászati góckutatás menete

Másik konkrét eset, amikor az orvos a panoráma röntgenhez nyúl, amikor a páciens kifejezetten góckutatásra érkezik, mert jellemzően más terület szakorvosa kéri.

Fogászati gócra utalhatnak:

 • a petefészket vagy a prosztatát érintő panaszok,
 • az ízületi fájdalom,
 • a hajhullás,
 • az ekcéma,
 • az allergiás tünetek,
 • de akár a szív- és érrendszeri betegségek is.

 

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL 

Ha egy betegség nehezen kontrollálható, gyógyszerekre kevésbé reagál, akkor a kiváltó okok keresése indul meg. Ebben az esetben olyan mélyben zajló folyamatok után kutat a fogorvos, melyek baktériumokat továbbíthatnak a szervezetbe

Fogászati gócnak számítanak például: 

 • a gyökérkezelt fogaknál visszamaradt gyulladások,
 • a rejtve maradt kezeletlen gyökércsatornák,
 • a ciszták, gyulladt tasakok,
 • a fogínysorvadás,
 • vagy egy az állcsontban maradt gyökérdarab.

Góckutatás Budapest – Így néz ki röntgenen egy fogászati góc

A röntgenkép által mutatott estben páciensünk körülbelül 6 évig nem látogatott vissza klinikánkra, miután elkészültek az új fogpótlásai. Alul, a kihúzott fogak helyére, implantátumokra épülő hidakat kapott. A sok év kihagyás után, egészségügyi problémák miatt jelentkezett nálunk, immár góckutatásra. 

A felvételen jól látható az állapotromlás, mely az egész szájüreget érinti.

 • Fogágybetegség ütötte fel a fejét, melyre abból lehet következtetni, hogy a legtöbb fog gyökere szinte alig van a csontban.
 • A hiányos szájhigiénia, a szűrővizsgálatok és fogkőeltávolítások mellőzése miatt a gyulladást okozó baktériumok a fogakat tartó szöveteket, az ínyt és a csontot is megtámadták.

Így néz ki a fogászati góc a panoráma röntgen felvételen

Gócos fog mit okozhat a szervezetben?

 • Páciensünk esetében a gócos fog miatt még az implantátumok is veszélybe kerültek. Ezt az implantátumok csúcsa körüli sötét „üreges” terület jelzi, de ugyanígy a foggyökér körüli gyulladások is jól láthatóvá válnak.
 • Mindezek összességében gócpontoknak számítanak, tele olyan baktériumokkal melyek veszélyesek lehetnek más szervekre is, ez pedig magyarázatot adott a páciensünk egyéb testi tüneteire.
 • A helyzet megoldásához, parodontológus és szájsebész bevonására is szükség volt. Hiszen ahhoz, hogy biztonsággal új fogpótlás készüljön, hogy új implantátum kerülhessen beültetésre, a fogágybetegség megfékezésére volt szükség, melyhez több fog- és a jobb alsó implantátumok (kép bal oldalán láthatók) eltávolítására is szükség volt.

Amikor a panoráma röntgen nem elég – Mikor segítség a fogászati CT?

A digitális röntgenfelvétel 2 dimenziójához képest a fogászati CT részletgazdagabb diagnózist biztosít, segít a fogászati beavatkozásokat még pontosabban megtervezni.

A fogászati CT felvétel valójában egy 3 dimenziós röntgenfelvétel.

 • A beavatkozások a legapróbb részletekig is megtervezhetők.
 • A CBCT felvétel szeletekben mutatja az állkapcsot, így rendkívül precíz képet kapunk.
 • Olyan helyre is bepillantást nyerünk, amit eddig csak egy nézőpontból láthattunk.
 • A CT felvétel szeletei mozgathatók, elforgathatók és felnagyíthatók.

Milyen kezeléseknél segít a fogászati CT?

 

Implantáció:

CT-t leggyakrabban implantációs műtétek előtt készítenek, azért, hogy pontosan meg tudják ítélni, hogy hová lehet az implantátumot beültetni. 

Érdekel mik a fogászati implantátumok előnyei, miért választják egyre többen a műgyökér beültetést?

Neked ajánljuk:

Fogbeültetés: mindent a fogászati implantátumokról

Szájsebészeti műtétek: 

A szájsebésznek segít a műtéti fogeltávolítás kivitelezésében, az állcsontban maradt foggyökér azonosításában vagy ciszták és granulómák kiterjedésének megállapításában.

 

Gyökérkezelés: 

A gyökérkezeléseknél is egyre gyakrabban alkalmazzák a CT-t, mert pontosan megállapítható a fog gyökerén levő gyulladás mértéke, de a gyökércsatornák száma, vagy korábbi gyökérkezelés során feltáratlanul maradt gyökércsatornát is megtalálják.

Ezek az információk alapvetően határozzák meg a kezelés sikerességét.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL 

A CT felvétel során lehetőség van arra is, hogy csak a kezelendő fogról készítsenek felvételt, így még véletlenül sem teszik ki a pácienseket felesleges sugárterhelésnek.

A 3d fogröntgen egyébként sem jár nagyobb röntgensugárzással, mint a digitális röntgenfelvétel, így veszélytelen, és rutinszerűen alkalmazható. 

Clinident fogászat – CBCT és fogászati röntgen Budapest

Klinikánkon olyan digitális berendezést használunk, amely mindkét funkciót betölti, így ugyanazon készülékkel készíthető a digitális panoráma röntgen és a CT felvétel is. A készítés menete sem tér el egymástól, a különbség a gép beállításában van csupán, melyet a felvételt készítő szakember végez el.

 

Éves fogorvosi kontroll és állapotfelmérés panoráma röntgennel

Ezek a modern, több funkciós röntgen készülékek előnyei:

 • Egy digitális felvétel készítéséhez a régi, hagyományos röntgen film készítése során alkalmazott sugárzásnak csupán a töredékét alkalmazzuk.
 • A röntgenképet számítógép jeleníti meg, sokkal részletgazdagabb, mint a hagyományos felvétel.
 • A digitális kép kielemzése könnyebb, évek múltán is ugyanolyan minőségű a páciens panoráma röntgen felvétele, ami segít a kiindulási és aktuális állapotot összevetni.
 • Digitális formában tárolt felvételt készítünk, amit, ha a páciens kér, akkor CD-re mentjük, vagy e-mailben továbbítjuk a számára.
 • Három dimenziós CT felvételt akkor alkalmazunk, ha ez a pontos diagnózis felállításához szükséges.

Neked ajánljuk! Teljeskörű vizsgálat és egészségmegőrzés a Clinidentben

Röntgenes szűrővizsgálataink biztonságosak:

A klinikánkon használt készülékek érvényes engedélyekkel rendelkeznek. A felvétel során a sugárterhelés minimális, kizárólag a felvétel készítésére koncentrálódik, tehát a készülékek nem bocsájtanak ki sugárzást az exponáláson kívül.

A részletgazdag felvételek mellett precízek a kezelések:

A klinikánkon alkalmazott panoráma röntgenfelvétel és CT rendkívül precíz képet ad, így professzionális kezelést tudunk biztosítani és számos felesleges procedúrától kíméljük meg betegeinket.  

Rendszeres Clinident szűrővizsgálat – fókuszban az egészség:  

A fogak egészségnek megőrzése szempontjából a rendszeres fogorvosi kontroll rendkívül lényeges, mégis előfordul, hogy a páciensek hosszabb ideig nem térnek vissza. Ilyenkor a Clinident fogászat góckutatás terén is bizonyítja szakszerű hozzáállását.

A rendszeres ellenőrzéssel azonban megelőzhető a gyökérkezelés, de akár kontrollálható a fogvesztést előidéző fogágybetegség is. 

Milyen gyakran érdemes fogkőleszedés kezelésre jelentkezni, hogy megelőzzük a fogínygyulladást?

Miért fontos a biofilm eltávolítása fogkőleszedés során?

A fogkőleszedés menete Irányított Biofilm Terápia (GBT) segítségével

Kinek való az Irányított Biofilm Terápiás fogkőleszedés?

Neked ajánljuk:

Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

Empatikus ellátás, személyre szabott kezelés: 

A Clinidentben a fogorvosok nem csupán a kezelésekre fókuszálnak, de a korábbi fogászati beavatkozások után is nyomon követik a pácienseket. Rendkívüli elhivatottságukat és szakmaiságukat tükrözi az az alaposság is, mellyel a rendszeres kontrollra érkező páciensekkel törődnek, s talán éppen ezért ilyen kiterjedt az elégedett és egészséges pácienseink tábora.

Diagnosztikai vizsgálatot végző orvosaink:

Dr. Láng Orsolya

Dr. Láng Orsolya

Parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek
Dr. Ujj Krisztina

Dr. Ujj Krisztina

Parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek
Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

Konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
Dr. Koncz Andrea

Dr. Koncz Andrea

Parodontológia - fogágybetegségek kezelése, mikrosebészeti műtétek

Kérjen időpontot!