A panoráma röntgen felvétel a mai modern fogászatban a kezelések alapját jelenti. A röntgen a mi harmadik szemünk, amivel tisztán látjuk, hogy milyen problémával küzdesz, és amivel még a fogászati kezelés előtt aprólékosan megtervezhetünk mindent.

Röntgen felvétel hiányában jóval nehezebb lenne a tünetek forrásának beazonosítása, de olyan problémákra sem derülhetne fény időben, melyek alapvetően nem jeleznek a jól ismert fogfájdalommal, viszont a mélyben munkálkodnak.

 

 Góckutatás a panoráma röntgen felvételen

Góckutatás a panoráma röntgen felvételen

Cikkünkből megismerheted a röntgenezés folyamatát. Mikor kell aggódni? Megtudhatod mennyire káros a panoráma röntgen készítése. Tudd meg, hogyan néz ki a panoráma röntgenen egy fogászati góc!

Fogászati állapotfelmérés digitális technológia mellett

Egy jól felszerelt fogászati rendelőnek tehát fontos részét képezik a digitális röntgenkészülékek, így például

 • a panoráma röntgen
 • és az intraorális kisröntgen is,

amelyek nagy segítséget nyújtanak a pontos diagnózis felállításában.

Csak az ilyen professzionális képalkotó berendezések segítségével lehet alapos és precíz egy állapotfelmérés, és csak a röntgenképekkel mérhetjük fel minden kétséget kizáróan a szájüreged egészségi állapotát. Ráadásul a röntgenképek segítségévél a kétkedő páciensek is bizonyítékot nyernek olyan fogproblémákra és gócokra, mint a fogszuvasodás, a ciszta, az állcsontban zajló gyulladásos folyamat vagy egy a rosszul fejlődött fog.

A röntgen felvételek készítése külön engedélyhez kötött, melyet az Országos Atomenergia Hivatal felé kell bejelenteni.

 • Az engedély rendkívül szigorú szabályozáshoz kötött és számos feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy egy fogászat röntgen készüléket működtethessen.
 • Az engedélyek kiállítását követően pedig meghatározott időnként különböző bevizsgálásokat kell elvégezni a gépeken, melyekkel kiszűrhető, ha a készülék nem rendeltetésszerűen működne.

Kérjen visszahívást

Mikor van szükség panoráma röntgen felvételre?

A legtöbbször használt panoráma röntgennel teljes képet kapunk a fogazatodról, míg a kisebb területet mutató intraorális röntgen nagyfelbontású képet mutat az adott problémáról.

 • Fogászati szűrővizsgálat során: A fogakról készült röntgen sok más mellett segít detektálni a szuvas területeket, de rájöhetünk a fogínyvérzés okára, megmutatja a fogíny és a csont sorvadását.
 • Góckutatás esetén: Óriási segítség a góckutatás és a rákszűrés során, mert beazonosíthatók a krónikus gyulladások és a ciszták is.
 • Nagyobb beavatkozások előtt: A fogmegtartó kezelések, a szájsebészeti beavatkozások vagy a fogszabályozás megtervezése előtt.
 • Zökkenőmentes konzultációhoz: A képalkotó eljárással még a kezelések megkezdése előtt észrevehetjük a rejtett problémákat, ezáltal könnyedén felvázolhatjuk neked a lehetséges megoldásokat, valamint a kezelési tervet. A képet kivetítve egyszerűen meg tudjuk mutatni a neked az érintett területeket.

A röntgen emellett teljesen biztonságos, hiszen a digitális rásegítés miatt csak minimális sugárzást bocsát ki, ez pedig nem terheli meg a szervezetedet.

Cikkajánló:

Mik a foggyulladás tünetei, mit jelent, ha akut a gyulladás és hogyan kezelheted otthon a problémát?

Állapotfelmérés – panoráma röntgen alkalmazása a gyakorlatban

Panoráma röntgen készítése a legelső lépés az állapotfelmérésre érkező páciensek esetében. Ez az a diagnosztikai elem, mellyel sikeresen egészíthető ki a fogak manuális vizsgálata, amikor a szájban szabad szemmel látható tünetek, szuvasodás, ínygyulladás, tasakok után kutatnak.

Abban az esetben pedig, amikor a páciensünk konkrét panasszal érkezik, gyorsabbá és hatékonyabbá válik a diagnózis felállítása, hiszen a fájdalomérzet és annak kiindulási helye igen szubjektív, sokszor nehezen beazonosítható, ám a röntgenfelvétel ebben az esetben is pontosítást tesz lehetővé még a beavatkozás előtt.

A röntgenfelvétel készítése – a modern gépeknek hála- semmilyen káros hatással nincsen a szervezetünkre, ehhez azonban bizonyos biztonsági előírásokat, lépéseket be kell tartani.

1. lépés:

A felvétel készítéséhez minden a fejen, nyakon hordott ékszert, szemüveget le kell venni, mert a fémes alkatrészek torzulást idéznek elő a felvételen, ami pedig kulcsfontosságú információvesztést okoz, tehát meg kell ismételni a felvételt.

2. lépés:

A készítés idejére ólomköpenyt kell viselni, mellyel a létfontosságú szerveket védjük a sugárzástól. Ezt a röntgen készítője segíti fel a páciensre.

3. lépés:

 • A felvétel idején, azaz az exponálás alatt mozdulatlanul, a készítő által beállított és rögzített pozícióban kell várni, hogy a gép végezzen a folyamattal.
 • Ezen idő alatt a készítő egy külső helyiségben várakozik.
 • Panoráma felvétel esetén a gép a fej körül körbejár, mely általában 5-10 másodpercet vesz igénybe.
 • Ez alatt az idő alatt mozogni tehát nem, de lélegezni természetesen szabad.
 Panorámaröntgen menete

Panorámaröntgen menete

Fogászati góckutatás menete

Másik konkrét eset, amikor az orvos a panoráma röntgenhez nyúl, amikor a páciens kifejezetten góckutatásra érkezik, mert jellemzően más terület szakorvosa kéri. Fogászati gócra utalnak a petefészket vagy a prosztatát érintő panaszok, az ízületi fájdalom, a hajhullás, az ekcéma és az allergiás tünetek, de akár a szív- és érrendszeri betegségek is.

Ha egy betegség nehezen kontrollálható, gyógyszerekre kevésbé reagál, akkor a kiváltó okok keresése indul meg. Ebben az esetben olyan mélyben zajló folyamatok után kutat a fogorvos, melyek baktériumokat továbbíthatnak a szervezetbe.

Fogászati gócnak számítanak például:

 • a gyökérkezelt fogaknál visszamaradt gyulladások,
 • rejtve maradt kezeletlen gyökércsatornák,
 • ciszták, gyulladt tasakok,
 • a fogágybetegség
 • vagy egy az állcsontban maradt gyökérdarab.

Online bejelentkezés

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

 Így néz ki a fogászati góc a panoráma röntgen felvételen

Így néz ki a fogászati góc a panoráma röntgen felvételen

Így néz ki a röntgenen a fogászati góc

A röntgenkép által mutatott estben páciensünk körülbelül 6 évig nem látogatott vissza klinikánkra, miután elkészültek az új fogpótlásai. Alul, a kihúzott fogak helyére implantátumokra épülő hidakat kapott. A sok év kihagyás után góckutatásra érkezett újra rendelésünkre.

A felvételen jól látható a sajnálatos állapotromlás, mely az egész szájüreget érinti.

 • Fogágybetegség ütötte fel a fejét, melyre abból lehet következtetni, hogy a legtöbb fog gyökere szinte alig van a csontban.
 • A hiányos szájhigiénia, a szűrővizsgálatok és fogkőeltávolítások mellőzése miatt a gyulladást okozó baktériumok a fogakat tartó szöveteket, az ínyt és a csontot is megtámadták.
 • Az implantátumok is veszélybe kerültek. Ezt az implantátumok csúcsa körüli sötét „üreges” terület jelzi, de ugyanígy a foggyökér körüli gyulladások is jól láthatóvá válnak. Mindezek összességében gócpontoknak számítanak, tele olyan baktériumokkal melyek veszélyesek lehetnek a páciens más szerveire, így magyarázatot is adnak a páciens egyéb testi tüneteire.
 • A helyzet megoldásához, parodontológus és szájsebész bevonására is szükség volt. Hiszen ahhoz, hogy biztonsággal új fogpótlás készüljön, hogy új implantátum kerülhessen beültetésre, a fogágybetegség megfékezésére van szükség, melyhez több fog- és a jobb alsó implantátumok (kép bal oldalán láthatók) eltávolítására is szükség volt.

Ha a panoráma röntgen nem elég: CT felvétel

Azokban az esetekben, amikor a digitális röntgenfelvétel alapján – amely 2 dimenzióban mutatja csak a szájüreget-, nem pontosan állapítható meg a diagnózis, a CT felvétel segíthet a részletek kiderítésében, ezáltal a fogászati beavatkozásokat még pontosabban tudjuk megtervezni.

A fogászati CT felvétel valójában egy 3 dimenziós röntgenfelvétel.

 • A fogászati beavatkozások a legapróbb részletekig is megtervezhetők.
 • A CT felvétel szeletekben mutatja az állkapcsot, így rendkívül precíz képet kapunk.
 • Olyan helyre is bepillantást nyerünk, amit eddig csak egy nézőpontból láthattunk.
 • A CT felvétel szeletei mozgathatók, elforgathatók és felnagyíthatók.

Kérjen visszahívást

 Panoráma röntgen menete

Panoráma röntgen menete

Milyen kezeléseknél segít a fogászati CT?

Implantáció:

CT-t leggyakrabban implantációs műtétek előtt készítenek, azért, hogy pontosan meg tudják ítélni, hogy hová lehet az implantátumot beültetni.

Szájsebészeti műtétek:

A szájsebésznek segít egy műtéti fogeltávolítás kivitelezésében, egy az állcsontban maradt foggyökér vagy ciszták granulómák kiterjedésének megállapításában.

Cikkajánló:

Érdekel mik a fogászati implantátumok előnyei, miért választják egyre többen a műgyökér beültetést?

Gyökérkezelés:

A gyökérkezeléseknél egyre gyakrabban alkalmazzák, hogy pontosan megállapíthassák a fog gyökerén levő gyulladás mértékét, a gyökércsatornák számát, vagy korábbi gyökérkezelés során takarásban maradt, feltáratlan gyökércsatornát. Ezek az információk alapvetően határozzák meg a kezelés sikerességét.

Ennyit a sugárzásról…

A CT felvétel során lehetőség van arra is, hogy csak a kezelendő területről készítsenek felvételt, így még véletlenül sem teszik ki a pácienseket felesleges sugárterhelésnek.

A CT egyébként sem jár nagyobb röntgensugárzással, mint a digitális röntgenfelvétel, ezért teljesen veszélytelen, és rutinszerűen alkalmazható.

Cikkajánló:

Rossz emlékeid vannak a gyökérkezelésről? Megmutatjuk, miért nem kell félni és nálunk mitől teljesen fájdalommentes a modern gyökérkezelés…

Klinikánkon olyan digitális berendezést használunk, amely mindkét funkciót betölti és ugyanazon készülékkel készíthető digitális panoráma röntgen és CT felvétel is. A készítés menete sem tér el egymástól, a különbség a gép beállításában van csupán, melyet a felvételt készítő szakember végez el.

Képalkotó diagnosztika és egészségmegőrzés a Clinidentben

Röntgenes szűrővizsgálataink biztonságosak

A klinikánkon használt készülékek érvényes engedélyekkel rendelkeznek. A felvétel során a sugárterhelés minimális, kizárólag a felvétel készítésére koncentrálódik, tehát a készülékek nem bocsájtanak ki sugárzást az exponáláson kívül.

Pácienseinket teljeskörűen tudjuk kezelni és kivizsgálni:

 • Panoráma röntgennel:

  Röntgenfelvétel készítése az évi rendes kivizsgálás alkalmával egyszer történik. Ekkor a teljes szájüreget mutató panoráma röntgent készítik el, mely alátámasztja a szájüregi vizsgálatot és pontos kezelési terv állítható fel a segítségével.

 • Intraorális röntgennel:

  További vizsgálatokat kell elvégezni, ha olyan beavatkozás történik, mint a gyökérkezelés, amihez az intraorális, más nevén a kis fogászati röntgent használják elsősorban.

 • CBCT felvétellel:

  Komplikáltabb foghúzás, szájsebészeti beavatkozás vagy implantáció tervezéséhez a CT felvétel a leginkább informatív eszköz, míg ugyanennek egy kisebb változatát szintén használják nehezebb, több gyökerű fogak gyökérkezelésének a pontosításához.

 • Teleröntgennel:

  Fogszabályozó kezelés elindításához és a kezelés tervezéséhez egyrészt szintén a panoráma röntgent alkalmazzák a szakemberek, másrészt pedig teleröntgent készítenek.

Részletgazdag, 3 dimenziós digitális felvételek

A klinikánkon alkalmazott röntgen és CT felvétel készítésétől azért sem kell tartani, mert azon túl, hogy minimális sugárterheléssel jár, rendkívül precíz képet ad, így professzionális kezelést tudunk elvégezni a segítségükkel.

A panoráma röntgenfelvétel készítése tehát korántsem felesleges, számos felesleges procedúrától kíméljük meg betegeinket, ha a digitális röntgen technológiát is segítségül hívjuk.

Rendszeres fogászati szűrővizsgálat – fókuszban az egészség

A fogak egészségnek megőrzése szempontjából a rendszeres fogászati kontroll – mint ahogy a fenti esetleírás is bizonyítja-, rendkívül lényeges. Bár orvosaink minden lehetséges alkalommal hangsúlyozzák a fontosságát, mégis előfordul, hogy a páciensek hosszabb ideig nem térnek vissza.

A rendszeres ellenőrzés olyannyira hatékony, hogy segítségével az elharapózó szuvasodások is időben kezelhetők, mellyel a gyökérkezelés is megelőzhető, illetve időben kontrollálható lenne a fogvesztést előidéző fogágybetegség is. Ezeken kívül elcsíphetők a gócok, melyek sajnos további egészségügyi problémához vezetnek a kezelés hiányában.

 Éves fogászati kontroll és állapotfelmérés panoráma röntgennel

Éves fogászati kontroll és állapotfelmérés panoráma röntgennel

Empatikus ellátás, személyre szabott kezelés

A Clinident Fogászat szakemberei nem csupán a kezelésekre fókuszálnak, de a korábbi fogászati beavatkozások után is nyomon követik a pácienseket. Rendkívüli elhivatottságukat és szakmaiságukat tükrözi az az alaposság is, mellyel a rendszeres kontrollra érkező páciensekkel törődnek, s talán éppen ezért ilyen kiterjedt az elégedett és egészséges pácienseink tábora.

Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

Cikkajánló:

Fogorvost keresel hosszú távra? Precíz állapotfelmérésre és szakértő gondoskodásra van szükséged!

Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

Fogröntgen és CT felvétel áraink az árlista menüpont alapján

Panoráma röntgenfelvétel:

8 900 Ft

Intraorális röntgenfelvétel:

4 900 Ft

3D CT felvétel – kis térfogatú:

14 000 Ft

3D CT felvétel – nagy térfogatú:

19 500 Ft

3D CT + panoráma felvétel együtt:

19 500 Ft

Teleröntgen felvétel:

8 900 Ft

Időtartam: 10 perc

A kezelést végző orvosaink:

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.