Irányított implantáció – fogbeültetés kockázat nélkül

Irányított implantáció – fogbeültetés kockázat nélkül

Az irányított implantáció neked való, ha sikeres fogbeültetést, esztétikus és élethű fogpótlás szeretnél az elvesztett fogaid helyén. Vajon milyen egy okos és biztonságos fogbeültetés?

Érdekelnek a részletek? Olvasd tovább szakértőink írását!

A szájsebészet és implantológia egyik legprecíziósabb fejlesztése az irányított implantáció, vagyis a sablonos fogbeültetés. Köszönhetően az előzetesen megtervezett és digitális nyomtatóval elkészített irányított sablonnak, teljes mértékben kizárhatjuk a hagyományos beültetésnél felmerülő pár tized, vagy század milliméteres pontatlanságokat.

tökéletes esztétikum irányított implantáció után

S hogy miért ilyen fontos számunkra a maximális precizitás?   

 • Klinikánkon különösen nagy hangsúlyt fektetünk a fogbeültetések nem csak funkcionális, de esztétikai szerepére így a fogpótlások tűpontos kivitelezésére
 • A mosolyzóna természetes korrekciójánál vagy bonyolultabb, nagyobb körültekintést igénylő implantációs eseteknél professzionális előkészület és tökéletes felkészültség szükséges.

Összességében elmondható, hogy az irányított implantációs technológiának köszönhetően sikeres a fogbeültetés, hiszen precíz, kiszámítható és biztonságos, ráadásul minimalizálja a beavatkozással járó kellemetlenségeket is.

Mi az irányított implantáció?

A hagyományos implantációs műtétet is minden esetben egy tervezési folyamat előzi meg. A szájsebész fogorvos egy állapotfelmérést követően röntgen-, és/vagy 3 dimenziós CT felvétel segítségével határozza meg az implantátum helyzetét és méretét.

A diagnosztikai vizsgálatok és tervezés után a műtétet szabad kézzel végzi, mely az esetek túlnyomó többségében kielégítő pontossággal bír.

Léteznek azonban olyan esetek, melyek századmilliméter pontosságú tervezést és kivitelezést igényelnek, amikor a csont mennyisége és minősége leszűkíti a szájsebész mozgásterét. Ezek biztonságos végrehajtására született meg az irányított implantáció, melyhez egy alapos tervezést követően műtéti sablon készül.

Miért így néz ki és hogyan használják az implantációs sablont?

 • A sablon mindig a kiválasztott implantációs rendszer kritériumainak megfelelően készül el orvosi akrilátból, a páciens CT felvétele alapján.
 • A sablont a műtét idejére a szomszédos fogakra, teljes foghiány esetén pedig finoman az állkapocs csonthoz rögzítik.
 • A sablonon a leendő fogak helyzetének megfelelően fémpersellyel ellátott lyukak vannak. Ezek a fémperselyek biztosítják az implantátum méretének megfelelő szélességet és mélységet.
 • A beültetéshez speciális guide tálca is szükséges, hiszen a sablonon keresztüli beültetéshez hosszabb szárú, speciális fúrók szükségesek.

Irányított sablon fogbeültetéshez 3D tervezéssel

Melyek a legjobb sablonok?

A legelső sablonokat olyan piacvezető gyártók készítették el, mint például a Nobel, így a nobelguide már több, mint egy évtizede elérhető a magyar fogászatokon is. Ez az irányított sablon kimagasló precizitást biztosított olyan beültetési technikánál is, mint az all-on-4, amely a teljes fogatlanság kiküszöbölésére szolgáló, speciális implantátum beültetési technika.

Manapság azonban már a legtöbb implantációs rendszerhez elérhető a precíz és professzionális irányított sablon, hiszen a technológia átvételével speciális orvostechnikai laborok is képesek a szájsebész kritériumai (implantátum fajtája, mérete, pozíciója) alapján megtervezni és legyártani a szükséges sablont. Ilyen például a Smart guide – implantációs rendszer független sablon.

Hogyan készül el a guide sablon?

1. Digitális diagnosztika:

A páciensről 3D CT felvétel és precíziós, szilikon lenyomat készül. Klinikánkon lehetőség van akár digitális lenyomatvételre is, mely az ilyenkor ismert kényelmetlenségek nélkül is képes pontos képet adni a fogazatról.

A digitális diagnosztika elképesztően kényelmessé és biztonságossá teszi a fogászati beavatkozásokat.

2. Sebészeti tervezés:

A szájsebész a 3D CT-n jelöli az implantátum helyét és dőlésszögét.

Bonyolultabb esetben a lenyomat alapján még egy diagnosztikus fogfelállítás is készül. Ez nem más, mint egy akril fogsor, amely segít az orvosnak a harapási magasságot beállítani vagy annak függvényében tervezni.

3. Sablon tervezése és nyomtatása:

A sablont szintén orvos tervezi meg, méghozzá a szájsebész kérése és a páciensről készült CT felvétel alapján.

A sablont a szakember speciális szoftver segítségével, az implantátum típusnak megfelelően tervezi meg, melyet elkészítés előtt a szájsebész ellenőriz és jóváhagy.

Végül a sablon egy orvostechnikai eszközöket is gyártó laborban 3D nyomtatással készül el.

Az irányított implantáció előnyei – ezért érdemes a sablont választani

 • Minimális a műtét kockázata:

Precíz tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően elkerülhetők a hagyományos implantáció nem kívánt kockázatai és szövődményei. Az előre gyártott sablon megfelelően illeszkedik a beültetés során, köszönhetően a kimagasló szakmai színvonalnak. Pontosan az történik, amit elterveztünk.

 • Rövidebb a műtéti idő:

A lehető legfejlettebb előkészületeknek és az egyedi műtéti segédeszköznek köszönhetően, a beavatkozás ideje a töredékére csökkenthető. A fogászat és a fogorvos is azon fáradozik, hogy az implantációs sebészeti beavatkozás minél kisebb kellemetlenséggel járjon.

 • Pénzt és időt is spórolhatunk általa:

A meglévő anatómiai adottságok maximális kihasználásának köszönhetően, sok esetben elkerülhetők a további csontpótló műtétek, így pedig a gyógyulási idő is rövidülhet, hamarabb lesz teljes és tökéletes a mosolyunk.

A következő is érdekelhet:

Fontos számodra a műtét utáni gyors regenerálódás és gyógyulás? Itt minden hasznos információt megtalálsz hozzá, legyen szó implantációról, csontpótlásról vagy az arcüreget is érintő beavatkozásról. Kattints a részletekért!

Gyors gyógyulás a fogimplantátum beültetése után

Ezekben az esetekben mindenképpen előny az irányított sablon

 • Front fog pótlásánál a tökéletes végeredmény és esztétikum érdekében.
 • Csontpótlással egybekötött vagy csontpótlást követő implantáció esetén.
 • Teljes foghiány utáni komplex fogazati helyreállítás során.
 • Csonthiány esetén, ha a beültetés csontpótlás nélkül még megoldható.

Így zajlik a fogbeültetés irányított sablonnal

1. lépés az érzéstelenítés:

A műtét helyi érzéstelenítésben zajlik, csakúgy, mint a hagyományosnak mondható beültetés esetén.

2. lépés a műtéti terület feltárása:

Bár a sablon lehetőséget kínál a feltárás nélküli implantátum behelyezésre, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy csak akkor kapunk hosszú távon is 100%-ig természetes és egészséges ínnyel körülölelt implantátumot és esztétikus fogpótlást végeredménynek, ha a beültetést feltárásból végzi az orvos.

3. lépés a csontfészek kialakítása:

Míg a sablon hiányában szemmérték szerint dolgozik a szájsebész, addig egy sablon már tökéletesen kontrollált folyamatot biztosít.

Az előkészített csontfelszínhez tehát felhelyezik a sablont, ami az előre betervezett implantátum fajtája, típusa, mérete, valamint a fúrás eltervezett iránya és szöge szerint vezeti a fúrót a csontfészek kialakításánál.

4. lépés az implantátum behelyezése:

A sablonra még az implantátum véglegesítésénél is szükség van, ez biztosítja az implantátum irányát és pozícióját a betekerésnél.

5. lépés a seb zárása:

A sablont eltávolítja az orvos, a műtéti területet pedig varratokkal látják el az implantátumba betekert ínyformázó körül. A varratok kb. 10 nap elteltével távolíthatók el.

A következő is érdekelhet:

Mennyibe kerül a fogbeültetés, mik az előkészületek, hogyan zajlik az operáció, mikor lesz belőle kész fogpótlás? Ezt mind és még sok más fontosat is megtudhatsz a műgyökérrel kapcsolatban!

Fogbeültetés – Ez történik, ha belevágsz! Konzultációtól a kész fogpótlásig

  Kérjen időpontot!

  Irányított implantáció árak – Mennyibe kerül?

  Az eljárás magasabb költségekkel jár ugyan a sebészi sablon legyártása miatt, azonban számos plusz költségtől kímélhet meg bennünket, amennyiben élünk a sablon adta lehetőségekkel.

  1. Amennyiben az fogbeültetést fontos anatómiai képletek elkerülése mellett kell elvégezni, akár egy milliméter is fontos lehet az elkerülendő szövődményeket tekintve. Az egyedi sablonnal gyorsabb gyógyulásra, kevesebb szövődményre ugyanakkor akár alacsonyabb költségekre is számíthatunk.

  2. Korlátozott csontkínálat esetén irányított implantációval, azaz irányított implantáció mellett történő behelyezéssel akár még a csontpótlás is elkerülhető, ezzel pedig szintén a költségeink csökkenthetők.

  3. Több implantátum behelyezésénél a sablon biztosította pontos tengelyállások a fogpótlás elkészítését is megkönnyítik. Az esztétikai kivitelezés közben nincs szükség kompromisszumokra, a páciens számára legkedvezőbb megoldás, egy professzionális fogpótlás készülhet el.

  A sikeres implantációs fogpótlás titka a precíz és biztonságos kezelés, a lehető legkevesebb kellemetlenséggel!

  A fogászati szakma egyértelmű álláspontja szerint az implantátum beültetés sikerességének egyik legmeghatározóbb tényezője, az implantátum pozíciója.

  Az implantátum pozícionálása egy kényesen precíz művelet, amire az orvosnak van a legnagyobb hatása. A beavatkozás során rendkívül fontos, hogy esztétikailag és anatómiailag helyes pozícióba kerüljön az implantátum, és azt követően, ennek megfelelően történjen meg a csontos gyógyulás.

  Rendelőnkben a fogbeültetés rutin eljárásnak számít, évente több száz implantátum talál gazdára szájsebészeink kezei által. A guide program segítségével a lehető legprecízebb beavatkozást tudjuk biztosítani, de további előnyei között szerepel az is, hogy egy esztétikai célú beavatkozással, cirkon korona vagy cirkon fogpótlás elkészítésével 100%-ig élethű mosolyt nyerünk. Az implantátumokra adott garancia pedig élethosszig elkíséri pácienseinket.

  A következő is érdekelhet:

  Bizonyos feltételek mellett lehetőség van a foghúzást követően legfeljebb néhány napon belül, -szinte azonnal- implantátumot behelyezni a kihúzott fog helyére.

  Azonnali implantáció – foghúzás és fogbeültetés egyidőben

  Irányított implantációt végző orvosunk:

  Implantációt végző orvosaink:

  Kérjen időpontot!