Fogászati állapotfelmérés precízen – személyre szabott kezelési terv

Az alapos, minden részletre kiterjedő fogászati szűrővizsgálat és a problémáid pontos megismerése nagyon fontos a későbbi kezelésed megtervezése szempontjából.

Felkészült és tapasztalt fogorvosok várnak rendelőnkben, akik meghallgatják kéréseidet és megválaszolják a kérdéseidet. Az ilyenkor szokásos, fogászati állapotfelmérés után, minden szempontot figyelembe véve, személyre szabott kezelési terv készül el a számodra, melyet a lehető legrészletesebben el is magyaráznak neked.

Első konzultációs időpontot

 • telefonon,
 • e-mailen vagy
 • személyesen

is tudsz egyeztetni klinikánkon, de használhatod akár az online bejelentkezés felületét, sőt visszahívást is kérhetsz tőlünk. Recepciós kollégáink pedig a számodra megfelelő helyet foglalják le neked az előjegyzésünkben, annak érdekében, hogy várakozás nélkül tudjunk fogadni téged.

Melyik szakorvosi konzultációt válaszd?

A legfontosabb tudnivalók a bejelentkezéstől az érkezésig.

Ismerkedj velünk és válassz magadnak fogorvost.

Neked ajánljuk:

Első konzultáció a Clinident fogászatán

Ezt tedd, ha most sürgős kezelésre és azonnali fájdalomcsillapításra van szükséged

Amikor valamilyen fájdalom kínoz, az első mozdulattal bekapunk egy-két fájdalomcsillapítót és folytatjuk a napunkat, mert ugyebár nincs idő a fájdalomra, majd a gyógyszer megoldja.

Sajnos azonban nincs az a gyógyszer, ami fogorvosi kezelés nélkül meggyógyítaná a fogunkat. Amikor a fog fáj, az konkrét problémát jelez és azonnali fogorvosi kezelésre van szükség!

A fájdalmat kiváltó ingerekből, a fájdalom jellegéből és időtartamából már laikusként is körülbelül ki lehet következtetni a probléma okát, de azért a diagnózist és a megoldást bízzuk mindig a szakemberekre és ne fórumokról, inkább hiteles forrásból, szakértő cikkekből tájékozódjunk!

Cikkajánló:

Brutális fogfájás kínoz? A fogfájdalom jellegéből és a kiváltó ingerekből megtudhatod milyen fogászati kezelésre lesz szüksége a fogadnak!

Szakértői cikk! Jótanácsok, amivel egy akut fogászati ellátásra is felkészülhetsz.

Neked ajánljuk: Brutális fogfájás okai – Mi ilyenkor a teendő?

Fogfájás esetén ezek a legfontosabb teendők:

1. Időnként jelentkező, hirtelen fájdalmat tapasztalsz, ami gyorsan, magától elmúlik.

A megoldás:

 • Neked egy fogászati állapotfelmérésre kell időpontot egyeztetned! Időpont foglaláskor jelezd, hogy bár van panaszod, de nem kell rá gyógyszer.

 • A találkozóig kerüld a nagyon hideg és meleg ételeket és az édességeket! Az esti fogmosáskor pedig használj fogköztisztítót és fogselymet mindenhol! Legyél nagyon alapos!

2. Szünet nélküli, tartós fájdalmat tapasztalsz, esetleg már fájdalomcsillapítóra is szükséged van, hogy javíts a közérzeteden.

A megoldás:

 • Nem csak fájdalomcsillapítóra, de már fogorvosra is szükséged van! Azonnal egyeztess időpontot és jelezd, hogy fáj a fogad, mert akkor tudják, hogy S.O.S időpontra és kezelésre van szükséged. A problémád nem tűr halasztást!

 • Az idő húzása, a kivárás nem jó taktika, azzal csak nagyobb fájdalomra és szövődményre számíthatunk.

 • Az esti fogmosáskor legyél rendkívül alapos, mindig használj selymet és fogköztisztítót, a gyógyszert pedig ne vidd túlzásba. Nappal próbáld ki a gyógynövényes öblögetőket, a sós vizes öblögetést, a jeges borogatást, a fájdalomcsillapítót pedig inkább éjjelre, lefekvésre tartogasd.

3. Lüktető fájdalmat érzel, ami már gyógyszerre sem reagál.

A megoldás:

 • Azonnal telefonálj időpontért! Ha az orvosod nem elérhető, vagy nem tud azonnal fogadni, ne ijedj meg! Keress egy fogászati klinikát, ami kellően felszerelt és több orvosa van, mert ott nagyobb valószínűséggel tudnak - akár órákon belül is-, sürgősségi időpontot adni. Ez nem jelenti azt, hogy el kell hagynod a kedvenc fogorvosod, de a problémád ellátása azonnali beavatkozást igényel!

 • A kezelésig válts másik fájdalomcsillapítóra. Ha már napok óta ugyanazt a gyógyszert szeded, próbálj másikat, ehhez kérd a patikus segítségét!

 • Nagyon alapos fogmosás, többszöri, sós vizes öblögetés, óvatos jegelés!

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Mik a mikroszkópos kezelés előnyei, milyen esetekben javasolt, mi a menete?

Melyik éri meg jobban hosszú távon, a mikroszkópos gyökérkezelés vagy a fogbeültetés?

Neked ajánljuk!

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

Először jársz nálunk? Így zajlik rendelőnkben az állapotfelmérés

Vigyázunk rád!

A vírusmentes környezet biztosítására egyedi intézkedéseket hoztunk, speciális felszereltséggel láttuk el rendelőinket. Bővebb információért kattints a képre!

 

Az első látogatásod során a recepción egy adatfelvételi lapot kell kitölteni, amin a személyes adataidon kívül, az egészségi állapotoddal kapcsolatos, fogorvosi kezelés szempontjából fontos kérdésekre (pl. allergia, magas vérnyomás, cukorbetegség) várjuk a válaszaidat.

Ezek után találkozol és konzultálsz a kezelőorvossal, aki meghallgatja fogaiddal kapcsolatos problémáidat és elképzeléseidet, majd elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

Fogászati állapotfelmérés – mit vizsgál az orvos?

 • Keresi a szuvasodásokat,
 • figyeli az ínygyulladás jeleit, a fogkövet, a tasakokat,
 • vizsgálja a bölcsességfogak állapotát,
 • vizsgálja a foghiány jellegét,
 • a nyálkahártya állapotát és az esetleges elváltozásait.
 • A manuális vizsgálatot digitális fogröntgen vizsgálattal egészíti ki, mely a fog belsejében vagy a csontban zajló, szabad szemmel nem látható krónikus folyamatokról nyújt információt.

 • A fogazatod aktuális, kiinduló állapotát státuszfelvételen rögzíti a digitális kartonodban, mely alapján és a korábban elhangzott igényeidet figyelembe véve, végül összeáll a kezelési terv.

A Clinidentben végzett kismama fogászati szűrés a baba zavartalan fejlődéshez járul hozzá.

Mik a jellemző fogászati tünetek a terhesség elejétől a végéig. Mit tanácsolunk neked az első trimeszterre, mi történhet veled szűrés nélkül a második trimeszter után, mi köze van a családtervezésnek a szájhigiéniához? 5 fontos szájhigiénés tanács kismamáknak!

Neked ajánljuk:

Kismama fogászati szűrés – milyen tünet esetén szükséges?

Góckutatás a fogászaton: megtaláljuk a rejtélyes tüneteid okát!

Amellett, hogy fogászati szűrővizsgálaton évente egyszer részt kell vennünk ahhoz, hogy a fogaink rendben legyenek, két ellenőrzés között még elindulhatnak olyan folyamatok, melyek akár rövid időn belül is negatívan hatnak a szervezetünkre. A gócból a baktériumok pedig kiszabadulva, a véráramon keresztül, akadály nélkül jutnak el más testrészekhez, más szervekhez.

 • Gócos foggal szembesülhetnek olyan páciensek is, akik bár korábban rendszeresen jártak szűrésre, de még sosem vizsgálták őket panoráma röntgen alapján.

 • Gócos fog jelenlétére utalhatnak olyan rejtélyes testi tünetek, melyekre az orvos nem talál egyéb magyarázatot. Hajhullás, ízületi gyulladás, szívproblémák...stb.

 • Góc kialakulhat olyan fogakon is, melyeket korábban már kezeltek, de a visszamaradt baktérium idült gyulladást idézett elő.

Fogászati góc vagy gócos fogak első sorban azoknál a betegeknél fordulnak elő, akik nem járnak rendszeresen, évente 1-2 alkalommal fogászati szűrővizsgálatra, nem vesznek részt professzionális fogkőeltávolításon és szájhigiéniájuk elhanyagolt.

Cikkajánló:

A fogorvos kerülése könnyen súlyos foggyulladást vagy gócos fogat okozhat. Tudd meg, hogyan néz ki egy gócos fog, milyen tüneteket és betegségeket okoz és hogyan zajlik a góckutatás nálunk!

Érdekelnek a részletek? Neked ajánljuk:

Panoráma röntgen – így néz ki egy fogászati góc

Ezt tedd, hogy megelőzd a gócos fog kialakulását

Sok páciens nincs tisztában azzal, hogy a gyökérkezelt fogak, a beültetett implantátumok, a fogtömések és fogpótlások nyomon követése mennyire fontos és a fogászati kezelések befejezése után évekre eltűnnek az orvos szeme elől.

Bár az orvosok már annak is örülnek, ha a pácienseket évente egyszer sikerül beültetni a székbe, a legtöbben egyet értenek abban, hogy a 6 havonkénti ellenőrzés lenne mindenki számára az ideális, így mielőtt egy fogászati probléma kóros folyamattá fejlődne, az orvos még idejében kezelni tudja a kezdődő problémát.

 • Tehát, amennyiben már több kezelés is történt a szánkban (gyökérkezelés, korona, híd…stb.) akkor a legjobb, ha félévente ellátogatunk ellenőrzésre, valamint ebben az esetben - az orvos javaslata szerint-, évente 1 vagy 2 alkalommal a fogkőtől is megszabadulunk.

 • Ha néhány tömés mellett a fogaink alapvetően egészségesek, komolyabb beavatkozásunk még nem volt, akkor legalább az éves vizsgálatokon vegyünk részt, hogy ezt a jó állapotot megőrizzük és akkor egy fogászati góc kialakulásának is jóval kisebb esélye van.

Cikkajánló:

Félsz a fogorvostól, rettegsz a kezeléstől? Régi rossz emlékeid miatt kerülöd a fogászatot? Készítsd fel magad a kezelésre!

Tudd meg, másoknak milyen bevált tippjeik vannak a fogászati stressz leküzdésére!

Próbáld ki a könnyű, gyors, szorongás oldó technikákat!

Neked ajánljuk:

Mit tegyek, ha félek a fogorvostól? Tippek a stresszmentes kezeléshez!

Kezelési terv és fogászati konzultáció a szakorvossal

Az állapotfelmérésed eredményeként tehát pontos képet kapunk a fogaid és a fogsorod állapotáról, így egy minden részletre kiterjedő, lépésről lépésre belátható kezelési tervet tudunk számodra összeállítani.

A fogászati konzultáció alkalmával azonban az is kiderülhet, hogy a terv megvalósításához szükség lesz más szakorvos bevonására is, mint például a szájsebész, a parodontológus vagy éppen a fogszabályozó fogorvos.

Ebben az esetben a kezelőorvos, az adott terület képviselőjének szakvéleményét is kéri ki. Sor kerül egy szakorvosi konzultációra melyhez személyesen is találkoznod kell azzal az orvossal, aki az adott beavatkozásokat végzi a Clinidentben.

Fogászati állapotfelmérés a fogorvossal

Komplikáltabb, több terület bevonását igénylő eset megtervezésében még akár közös konzíliumra is sor kerülhet, ahol a szakorvosok szempontjait a páciens kívánságaival és kérésével összehangolva születik meg a legjobb megoldás.

A kezelési tervedet, a közösen elfogadott szempontok alapján véglegesíti a kezelőorvos. Ebben részletezésre kerülnek a szükséges beavatkozások, a hozzájuk tartozó kezelés árak, továbbá az is, hogy hány alkalom, mennyi gyógyulási idő szükséges a teljes folyamathoz.

Modern fogászati kezelések – digitális technológia

A 21.századi fogászati kezelések fényévekre vannak attól, amit néhány évvel vagy évtizeddel ezelőtt megtapasztaltunk. A modern és fájdalommentes kezelések bárki számára elérhetőek és a legtöbbször gyorsabb gyógyulást, rövidebb kezelési időt, kevesebb találkozót is köszönhetünk nekik.

A technológiai fejlődés, a digitális fogászat nem valami úri huncutság vagy szemfényvesztés: maximális precizitást biztosít és professzionális szintre emel bármilyen fogászati kezelést, a fogtöméstől a lenyomatvételen át a szájsebészeti műtétekig.

Digitális röntgen és 3 dimenziós CT

Annak érdekében, hogy az állapotfelmérés során minden apró részletet feltérképezhessünk, egyértelmű képet kell kapnunk a fogaid és azok környezetének állapotáról. A digitális technológiának köszönhetően a régi, hagyományos röntgenkészülékek sugárzásának töredéke elegendő a felvétel elkészítéséhez, tehát tökéletes felvételt nyerünk, biztonságosan, minimális röntgensugárzás mellett.

A Clinident fogászatán a 3D CT felvétel is helyben elérhető.  Így egy szájsebészeti konzultációra érkezve, minden szükséges vizsgálatot el tudunk végezni, ami a pontos kezelési terv felállításához kell.

Kezelési terv összeállítása digitális diagnosztika mellett

A Clinident Fogászati Centrumban elérhető, digitális radiológiai vizsgálatok típusai:

 • intraorális röntgen
 • panoráma röntgen
 • teleröntgen
 • 3D fogászati CT

A digitális technológiának köszönhetően a felvétel néhány másodperc alatt elkészül és kezelőorvosod számítógépén azonnal megjelenik, de adathordozóra másolva akár magaddal is viheted a leletedet.

Cikkajánló:

Érthetően a fog CT-ről! Mi a különbség a fogröntgen és a 3D CT között?

Mit mutat meg a CT és milyen beavatkozásokhoz szükséges?

A sugárterhelés mértékéről és a vizsgálat menetéről röviden.

Neked ajánljuk:

Fogászati CT vizsgálat – miért van rá szükség?

Digitális mosolytervezés – Személyes konzultáció után hozzád illő mosoly

Sok páciens határozott elképzelésekkel érkezik hozzánk, és ők már pontosan tudják, hogy mire van szükségük.

Rendkívül népszerű vendégeink körében a fogfehérítés és a fémmentes, teljesen porcelán fogmű, hiszen ezek már bizonyították: elérhető a hollywoodi sztárok mosolya.

 • Egy fogászati állapotfelmérés hasznos segítséget jelenthet számodra, ha még bizonytalannak érzed magad és nem tudod eldönteni, hogy melyik megoldással tehetnéd szebbé fogaidat.
 • Kérdéseidre szívesen válaszolunk és egy mosolytervezés során minden lehetséges variációt átnézünk, így a rólad készült fotók alapján előre láthatod a végeredményt, kiküszöbölve a félreértéseket.
 • A mosolytervező konzultáció során olyan megoldásokat vázolunk, amely nem pusztán szebbé teszi a fogaidat, de biztosítja azok tökéletes működését is. Elvégre nemcsak megmutatni jó érzést őket, hanem használni is.

Digitális mosolytervezés állapotfelmérés után

Szakértő konzultációk a Clinident Fogászati Centrumban

Klinikánk elhivatott és felkészült csapata valamennyi fogászati szakterületet lefedi, így bármilyen komplex is legyen a kezelési terv, mindent egy helyen, gyorsan és kényelmesen biztosítunk számodra:

Fogászati konzultáció előtti bejelentkezés

Cikkajánló:

Népszerű, empatikus és jó fogorvosok. Bemutatkozik a Clinident csapata!

Közel 20 év szakmai tapasztalat mellett egyedi és személyre szabott törődés minden páciensünknek. Ismerkedj velünk és válassz magadnak fogorvost a Clinident fogászatról!

Online bejelentkezés