Érzékeny fog okai, tünetei, legjobb fogkrémek fogérzékenységre

Aki érzett már fájdalmat vagy kényelmetlenséget egy fagylalt vagy egy kanál forró leves után, az éppen az érzékeny fog leggyakoribb tünetét tapasztalta meg. A hőmérséklet különbségre adott reakció jelezhet lyukas fogat vagy általános fogérzékenységet is.

Érzékeny fogak kialakulhatnak a zománc kopása miatt, de sokan szenvednek a hiperszenzitív dentin miatt. A külső zománcréteg alatti, dentin túlérzékenységének ez esetben, genetikai okai vannak. Mit tehetünk ellene?

Érzékeny fog ápolása - Clinident Fogászat Budapest

A fogérzékenység tünetei

Fájdalom jellege:

• A hirtelen fellépő éles, villámcsapásszerű, nyilalló fájdalom.

• „Másodperces”, rövid, gyorsan múló, de annál intenzívebb fájdalom.

 

Fájdalom kiváltója:

• Hideg, meleg, édes vagy savas ételek és italok.

• A fogak hideg levegővel való érintkezése.

Ezek a kellemetlen tünetek lehetnek átmenetiek, de akár krónikus problémává is fejlődhetnek. Érinthet egyetlen fogat vagy többet, sőt akár az összeset is. S mivel számos különböző oka lehet, ezért nagyon fontos, hogy a fogorvos véleményét is kikérjük.

Mi a fogínysorvadás, mik lehetnek az ínysorvadás szövődményei?

Az ínysorvadás okai és rizikófaktorai

Érintett vagy? Ezek a fogínysorvadás tünetei

Fogínysorvadás kezelés Irányított Biofilm Terápiával

Neked ajánljuk:

Fogínysorvadás okai és kezelése a legmodernebb módszerekkel

A fájdalom, érzékenység kezelése:

• Ha a tüneteket újra és újra megtapasztaljuk, akkor érdemes változtatni a szájápolási szokásainkon.

• Új fogkefét kell vásárolni és érdemes a fájdalom ellen is hatékony fogkrémre váltani.

• Még egy hidegre érzékeny fog és a melegre érzékeny fog esetében is érdemes fogorvoshoz fordulni, hiszen ezek hátterében is számos tényező állhat.

A fájdalom jellege és a kiváltó inger is árulkodik arról, hogy a fog milyen orvosi ellátást igényel. Ha pedig az okot nem szüntetjük meg, hosszú távon komolyabb fogínygyulladással vagy fogvesztéssel és így akár foghiánnyal is számolhatunk.

A fogérzékenység otthoni kezelése mellett tehát rendszeresen szükséges a fogászati állapotfelmérés és a fogkő eltávolítás is.

Milyen fogproblémát jelez az elviselhetetlen fogfájás?

Ilyen ingerre fájdul meg a fogad, ilyen kezelésre lesz szükséged!

Mi okozhatja a fogfájást és mi ezekre a megoldás?

Jótanácsok akut fogászati ellátás előtt!

Mi jó fogfájásra? Ezt teheted a fogfájás ellen házilag!

Neked ajánljuk:

Brutális fogfájás okai – Mi ilyenkor a teendő?

Azonnali orvosi ellátást igénylő fogérzékenység

A következő esetekben feltétlenül fogorvosi időpontot kell egyeztetnünk:

• ha a gyökérkezelt fog kopogtatásra érzékeny,

• egy nyomásra érzékeny fog esetén,

• egy melegre, hidegre érzékeny tömött fog esetén,

• magas fogtömés miatti fogérzékenység esetén,

• intenzív, lüktető fájdalom esetén.

Ezek az érzékeny fogak okai

Érzékeny fogak fogszuvasodás vagy fogínysorvadás miatt

Míg a fogszuvasodás esetén a töredezett, csorbult, repedezett fog vagy rosszul záró fogtömés miatt lehet érzékeny a fog, addig a fogínysorvadás esetén a fogkő kiváltotta betegség miatt húzódik vissza az íny és válik érzékennyé a fognyak.

Genetikai rendellenesség miatti hiperérzékeny dentin

Ez kialakulhat a dentin érzékenysége, de akár a gyengébb fogzománc állomány miatt is. Ez utóbbi esetében a zománc nagyon gyorsan képes kopni, különösen, ha rossz fogmosási technikával közelítünk hozzá. Jellemzően az egész fogfelszín, akár az összes fog érzékeny, érintett lehet.

Durva fogmosás miatti fogérzékenység

Bármilyen furcsán is hangozzék, de még a fogmosást is túlzásba lehet vinni. A túl gyakori és a túl erős, vízszintes irányú dörzsölés idővel fognyaki kopást idéz elő, az így szabaddá váló dentin pedig különös érzékenységgel reagál az ingerekre.

A fogmosás időzítése:

Sokan nem tudják, hogy étkezés után nem szabad azonnal fogat mosni. Egy-két alkalomtól persze nem dől össze a világ, a baj akkor van, ha rendszeres szokássá válik. Az ételek, italok sav tartalma meglazítja a zománc külső rétegét, s ha azonnal nekiesünk, el is sikáljuk. Ezzel pedig a normálisnál, sokkal intenzívebb kopásnak tesszük ki.

Érzékeny fogak éjjeli csikorgatás – bruxizmus miatt

A napközben felgyülemlett stressz miatti feszültéget sokszor álmunkban vezetjük le. Ez jellemzően a fogak csikorgatásában és szorításában mutatkozik meg. A fogak ilyen irányú, tartós megterhelése szintén a zománc károsodását okozza. Idővel ék alakú, kagylóhéj formájú kopás keletkezik a fognyakakon. A védő zománc eltűnésével tehát, a dentin rendkívül érzékenyen reagál minden ingerre.

Hogyan okozhat fogászati panaszokat a stressz?

Miért fontos figyelni a fogainkra ártalmas szokásainkra?

Milyen tünetek esetén kell gnatológushoz fordulni?

3 lépés a súlyos állkapocs rendellenességek elkerülésére

Neked ajánljuk:

Gnatológia – megoldás állkapocs problémákra

Mit tud egy érzékeny fogra való fogkrém?

Mit tehetünk, ha az érzékenység napi szinten jelentkezik, hogyan lehet a fogérzékenységet otthon kezelni?

Ha fogérzékenység üti fel a fejét, fontos tudnunk, hogy egyes fogkrémekkel nem csak átmenetileg, de akár tartósan is csökkenthetjük a fogak érzékenységét. Ahhoz, hogy megtaláljuk a leghatékonyabb fogkrémet, lehet, hogy kísérletezni kell eleinte.

Segítségül azonban összegyűjtöttük a legnépszerűbb, érzékeny fog problémára való anyagok listáját és az őket tartalmazó fogkrémek tudnivalóit.

Fogkrém érzékeny fogakra – Ezek a legfontosabb hatóanyagok

Aminfluorid – Elmex sensitive termékcsalád és Dr. Theiss – Lacalut Sensitive: Speciális molekuláris szerkezetével az aminfluorid kiemelkedik a fluoridok családjából, különleges felületaktív tulajdonsággal rendelkezik. Beépül a fogzománcba, így fogvédő hatású.

• A fogzománcba épülve ez a hatóanyag, kiemelkedően magas ellenállóképességet biztosít a savakkal szemben.

• Remineralizálja a kezdődő szuvas területeket a fogzománcon, így elősegítheti a kezdődő fogszuvasodás megállítását is.

• Gátolja a baktériumok megtelepedését, ezáltal csökkenti a fogszuvasodás alapjául szolgáló plakkok kialakulását.

A Lacalut Sensitive termékcsalád az aminfluorid mellett még nátrium-fluoridot is tartalmaz, ráadásul napközben Lacalut Sensitive fluoridos szájvízzel is öblögethetünk, ha különösen érzékenyek lennének a fogaink.

Nátrium fluorid – Sensodyne Complete Protection: Ennél a fogkrémnél az érzékeny fog számára szükséges, minden jótékony hatást egy tubusba zártak.

• Kezeli a fogérzékenységet,

• A nátrium-fluorid erősíti a zománcot.

• Rendszeres használatával csökken a lepedék.

• Erősíti a fogínyt.

• Friss leheletet és fehér fogakat ígér.

Miért jó nekünk a fluorid? Mit csinál a fluorid a szájban?

Miért lehet mégis ártalmas a fluorid?

Biztos, hogy a fogkrém a mumus? Miben található még fluorid?

Kinek van szüksége fluoridra?

Mekkora mennyiségre van szükségünk belőle?

Így nem árthatsz a fluoridos fogkrémmel!

Neked ajánljuk:

Fluoridos fogkrém és fluoridos kezelés – Kell ez nekünk?

Ón fluorid – Sensodyne Rapid: Az ón-fluorid több fogkrém hatóanyaga is lehet, ám a Sensodyne egy speciális, bioadhezív polimer segédanyagot is hozzáadott.

• Ez az egyedi összetétel együttesen, már a dentin védelmét is biztosítani képes oly módon, hogy lezárja a szabaddá vált dentincsatornákat.

• Gyorsan, akár 1 percen belül ható készítmény.

• Extrém fogérzékenységre ajánlott fogkrém.

 

Kálium-nitrát – Sensodyne Deep Clean, Sensodyne Fluoride: Rendszeres használatával a káliumionok felhalmozódnak, és blokkolják az idegrostokat, melyek így érzéketlenebbé válnak az ingerekre.

• A kálium ionok a szabaddá vált dentincsatornákban fejtik ki hatásukat.

• A kálium-nitrát képes megelőzni és csökkenteni a fogérzékenység miatti fájdalmat, ezek a fogkrémek tehát egyben nyugtató hatásúak is.

 

NovaMinTM – Sensodyne Repair & Protect

Kemény, hidroxiapatit-szerű védőréteget képez az érzékeny fog dentincsatornájában. A hidroxiapatit egy ásványi anyag, amely a kemény fogszövetek fő, szervetlen alkotóeleme.

• Enyhíti a fájdalmat és hosszútávú védelmet biztosít a fogérzékenység ellen.

• A fogkrém mély helyreállítást végez, ugyanakkor a fehérítő hatásról vagy az extra frissességről sem kell lemondani.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL!

Ha azonnali fájdalomcsillapításra van szükség, akkor érdemes kipróbálni a Sensodyne Rapid fogkrémet. Amellett, hogy a fogmosással csökkenti az érzékenységet, helyileg a fogra kenve pár perc hatóidő után azonnal csökkenti a fájdalmat is.

Legjobb hatóanyagok fogérzékenységre

A helyes fogmosási technika érzékeny fogra

Fognyaki érzékenység esetén nagyon nem mindegy, hogyan és mivel mosunk fogat. Ha a régi technikát alkalmazzuk, ha nem változtatunk a szokásainkon, akkor az fenntartja, sőt tovább rontja a tüneteket.

A fogkefe választás legfőbb szempontjai

Az érzékeny fogak jellemzően azért alakulnak ki, mert nem a megfelelő fogkefével vagy nem a megfelelő technikával mosunk fogat.

• Panaszok esetén fontos, hogy Soft jelzésűpuha sörtéjű fogkefét válasszunk. A lekerekített, vékony szálak kíméletesek az érzékeny területekkel, nem koptatják tovább a hiányos zománcfelszínt.

• Soft fogkefe fejet az elektromos fogkefék kínálatában is megtalálhatjuk. Ennek további előnye a kis méretű fej, mely amellett, hogy kíméletes, még a leghátsó fogakat is hatékonyan tisztítja. 

• Az elektromos készülékek másik előnye, hogy akár a mosás intenzitását is beállíthatjuk, kiválaszthatjuk a kifejezetten érzékeny fogakra való programot.

A hagyományos fogkefék gyártói is igyekeznek több hasznos funkciót is egy darabban ötvözni. A különböző hosszúságú szálak a fogszuvasodás kiemelt helyeire, a szilikon részeik pedig a fogak fehéren tartására is figyelmet fordítanak. Az ergonómikus kialakítású nyél pedig megkönnyíti a fogmosás egész folyamatát.

Bármelyik típusú fogkefét is válasszuk a szájápolásunkhoz, mindenképpen használnunk kell még kiegészítő eszközöket is a fogmás során. Bármennyire is hatékony és modern a fogkefénk, az egymással érintkező fogfelszínekhez fogselyem, a fogközökhöz fogköztisztító kefe is szükséges, hogy a lepedék felhalmozódását is megelőzzük.

Miért fontos a biofilm eltávolítása fogkőleszedés során?

Milyen a jó fogkőleszedő?

Hogyan távolítható el a fogkő otthon?

Neked ajánljuk:

Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

Speciális fogmosás az érzékeny fog védelmére

 1. lépés:a fogkefe fejét tartsuk a fogak külső felszínével és az ínnyel kb. 45°-os szögben, enyhén érintsük a fogkefét a felülethez.

 2. lépés:végezzünk gyengéd, körkörös, söprögető mozdulatot az ínytől a fog irányába.

 3. lépés:figyeljünk, hogy ne nyomjuk túl erőteljesen a fogkefét, foganként legalább 3-szor ismételjünk.

4. lépés: a külső felszíneket követően hasonlóképpen járjunk el a belső felszíneken, alul és felül is.

Fordítsunk külön figyelmet a front fogak belső felszínére, ami a nyálcsatorna kivezető nyílásai miatt elsődleges fogkő felrakódási helynek számít.

Itt a fogkefét függőlegesen tartva tudunk a leghatékonyabban takarítani.

5. lépés:végezetül az összes rágófelszínt is alaposan tisztítsunk meg.

Érzékeny fogak fogmosási technikája

A legfontosabb, otthoni szájápolási tanácsok fogérzékenységre

Klinikánk szakértői szerint fontos, hogy a napi kétszeri fogmosás mellett professzionális fogtisztításon is rendszeresen részt vegyünk.

Félévente látogassunk el Irányított Biofilm Terápiás fogtisztításra, mely az érzékeny fog egy kíméletesebb, modern kezelése.

  • A fogmosást étkezés után, 20-30 perccel későbbre időzítsük.
  • Azonnali fogmosás helyett öblögessünk tiszta vízzel, majd szájvízzel.
  • Használjunk védő – remineralizáló fogkrémet, mely akár azonnal is enyhíti a panaszainkat.
  • 1-2 havonta váltogassuk a fogkrémeket.
  • Fogmosáshoz puha sörtéjű fogkefét válasszunk a fognyak és az íny védelméért.
  • 3 havonta cseréljük le a fogkefét, mert a sörték torzulnak és elkopnak, s a tisztítás nem lesz hatékony.
  • Fogcsikorgatás tüneteire kérjünk éjszakai harapásemelőt a fogorvosunktól.

Mi az Irányított Biofilm Terápia? Mi a különbség a hagyományos fogkőeltávolítás és a biofilm terápia között?

Miért javasolt ezt a korszerű fogtisztítás az érzékeny fogakhoz és mi a kezelés 5 legfontosabb előnye?

Hogyan történik a biofilm terápiás fogtisztítás?

A 7 leggyakoribb páciens kérdés a kezelésről

Neked ajánljuk:

Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

Kérjen időpontot!