Fogfehérítő módszerek bemutatása A-tól Z-ig

Főoldal / Fogfehérítő módszerek bemutatása A-tól Z-ig

Ha a vonzó mosolyra gondolunk, akkor elsősorban a fehér fogak szoktak eszünkbe jutni. Ugyan az egészséges fogsornak nem előfeltétele az, hogy színét illetően is elnyerje tetszésünket, de a mindennapi magabiztossághoz elengedhetetlen az, hogy esztétikailag is kifogástalan állapotban legyenek a fogak.

Sokféle otthoni fogfehérítő kezelés közül választhatunk, de a leginkább hatékonynak és eredményesnek még mindig a fogorvovs által végzett fogfehérítés mondható.

Fogmosás kókusz szénpor fogfehérítővel

Tanácstalan vagy, hogy a rendelői vagy az otthoni módszert válaszd? Tudd meg melyik, milyen esetben lehet hatásos.

Mi befolyásolhatja fogaink színét?

Nem mindegy az életmód!

 • Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fogak színét a genetikai adottságokon túl az életmód és a mindennapokban elfogyasztott ételek és italok is befolyásolják.

 • A dohányzás, a túl sok kávéfogyasztás egyértelműen hatással vannak a fogak színére.

 • Az olyan alapanyagok is sárgás elszíneződéshez vezethetnek, mint például a kóla, a vörösbor, valamint minden, mesterséges színezéket tartalmazó élelmiszer, alapanyag.

 • Ebben az esetben kerüld a házi praktikákat! Ugyan számos házi praktikáról és fehérítő fogkrémről hallani, melyek több árnyalattal fehérebb fogakat ígérnek, de a gyakorlat sajnos egészen mást mutat. Az otthoni fogfehérítő módszerektől nem várhatjuk el, hogy kifejezetten a mi fogászati adottságainknak feleljenek meg, és a több gyártó által is kínált sínes megoldások sem feltétlen passzolnak tökéletesen fogainkra.

Az egészség is fontos!

Fehérítés előtt kezeljük a lyukas fogat! A fogsor csak akkor mutatja a kívánt végeredményt, ha a fogfehérítő kezelés előtt az esetleges fogbetegségeket is kezeli a szakember. Ez nem csak az egészség miatt lényeges, hanem azért is, hogy egyenletesen fehér fogsornak örvendhessenek a páciensek.

Tüntessük el a fogkövet! Az eljárásnak szerves részét képezi a fogkő eltávolítása és az esetlegesen szükségessé váló szájhigiéniás kezelések is. Az otthoni fogfehérítő módszerektől nem várhatjuk el, hogy kifejezetten a mi fogászati adottságainknak feleljenek meg és a több gyártó által is kínált sínes megoldások sem passzolnak tökéletesen fogainkra.

  Kérjen időpontot!

  Fogfehérítés: otthon vagy rendelőben?

  A drogériák polcain számos olyan – pearl, white, smile elnevezésű- fogkrém megtalálható, melyek több árnyalattal fehérebb fogakat ígérnek, ám a gyakorlatban ezek sajnos nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Ugyan a szájhigiéniára való megfelelő odafigyelés nélkülözhetetlen, de csak ez kevésnek bizonyul a fehérebb fogak megvalósítása érdekében. Az otthoni használatra elérhető fogfehérítő termékek ugyan hozhatnak némi javulást, de az általában nem tartós.

  Otthoni fogfehérítő módszerek

  Ha otthoni módszert keresünk, azt általában a költséghatékonyság miatt tesszük, bár a költségek mellett a valódi hatékonyság, a fogak fehérítése legalább olyan fontos szempont. A piacon számos módszer létezik, melyekről mindenképpen érdemes vásárlói vélemények után kutatni, mielőtt a fogainkat alávetjük egy-egy eszköznek.

  Mielőtt pénzt áldozunk egy látványos sikert ígérő termékre, keressük a fogfehérítés előtte utána fotókat és véleményeket. Végső tanácsért pedig ne habozzunk a Clinident szakértő csapatának a véleményét is kikérni, de legalábbis egy fogkő eltávolításon és szűrésen részt venni.

  Mélyhúzott sín, fogfehérítő géllel

  Ez a fogfehérítő sín a fogakról készült lenyomat alapján a fogászaton készül, melyhez szintén a rendelőtől szerezhetjük be a gélt, így áll össze egy teljes kezelésre való szett.

  Előny:

  • Egyedi fogsín készül, kifejezetten a saját fogformánkhoz igazítva.

  • A páciens fogfehérítő szettje általában több adag fehérítő anyagot tartalmaz, hogy zavartalan haladjon otthon a fehérítés.

  • A termék ellenőrzött és engedéllyel rendelkezik, tehát megbízható is egyben.

  • A kezelés a dentálhigiénikussal való együttműködés miatt pedig 100%-ig biztonságos.

  Hátrány:

  • Az életmódtól függően néhány hónap kihagyás után ismételni kell.

  Otthoni fogfehérítés egyedi fogfehérítő sínnel

  Sínes rendszer UV lámpával

  A módszert számos celeb csodásan fehér fogakkal reklámozza a saját közösségi oldalán, bár azok a csodás mosolyok nem feltételen ezektől a lámpától nyerték el a ragyogásukat. Valódi vásárlói eredményekkel csak mélyebb kutatás után találkozhatunk, viszont érdemes ezekre rákeresni.

  Külföldi tanulmányok szerint ezek az otthoni lámpás fehérítők kevésbé hatékonyak, hiszen a lámpa nem képes megfelelő hatásfokkal működni, a tesztelés pedig a legkevésbé hatékony otthoni eszköznek mondta ki.

  Előny:

  • A gyártó javasolja az előzetes fogorvosi ellenőrzést és fogkőeltávolítást.

  • Otthon használhatod.

  • Peroxidmentes, szódabikarbóna alapú géllel egy oxidációs fehérítés történik.

  • Kezelési idő 20 perc/ alkalom. 10-20 kezelés szükséges a kívánt hatáshoz.

  Hátrány:

  • Megtévesztő marketing.

  • Sajnos 4-6 árnyalatnyi változás ritkán érhető el vele.

  • Inkább a már rendelőben fehérített fogszín fenntartására alkalmas.

  • Életmódtól függően ismételni kell.

  Fogfehérítő toll – azonnali fogfehérítés házilag

  A fehérítő toll a legtöbb drogériában kapható, egyszerű használattal és gyors eredménnyel kecsegtet, ám a valóság kicsit más. A fogak felületének nagy részét esélytelen bevonni a toll anyagával, a hatását tekintve pedig maximum 1 árnyalatnyi változást érhetünk el, legalább annyit, mint egy átlagos fehérítő fogkrémmel.

  Előny:

  • Otthon használhatod.

  Hátrány:

  • Szájterpesz hiányában a toll használata szinte a lehetetlennel határos.

  • A felvitt anyag nem érhet az ínyedhez és az ajkadhoz, száradásig (1-2 perc) vicsorogni kell, majd 60 percig nem szabad enni, inni, dohányozni.

  • Az eredmény ideiglenes, csupán optikai fehérítő hatást érünk el.

  • Életmódtól függően ismételni kell.

  Fogfehérítő toll működése

  Fogfehérítő por és bambusz fogkefe

  Kókuszhéjból kivont aktív szén alapú fogporral szép eredmény érhető el, folyamatos, napi használat mellett. Továbbra sem javasolt a kávé, kóla, cigaretta és más erősen színező hatású ételek és italok fogyasztása.

  Előny:

  • A gyártók hangsúlyozzák, hogy a termék sikerességéhez elengedhetetlen az előzetes fogászati ellenőrzés és fogkőeltávolítás.

  • Otthon használhatod.

  Hátrány:

  • Minden nap kell használni.

  • A fekete szén okozhat némi maszatot a fürdőszobában.

  • Vannak gyógyszerek, melyek szedése esetén a gyártó nem javasolja a használatot.

  Fogfehérítő matrica

  Több fórum is rendkívül hatékonynak kiáltotta ki a matrica használatát. Beauty bloggerek valós eredményeik dokumentálásával akár több árnyalatnyi változást is fel tudnak mutatni. A használati utasítás szerint pedig ennek a rendszernek a legkönnyebb az alkalmazása: használat után egyszerűen ki kell dobni a fogakról lehúzott matricákat.

  Előny:

  • Otthon kényelmesen használhatod. A szettek több kezelésre való matricát tartalmaznak.

  Hátrány:

  • Fogérzékenységre számíthatsz.

  • Valójában 1-2 árnyalatnál többet nem fehérednek a fogak.

  • Van amelyik matricát éjszakai használatra javasolják, van amelyikből elég 30-60 perc.

  • Az eredmény nem tartós, életmódtól függően ismételni kell.

  Fogfehérítő matrica felhelyezése a fogakra

  Házi praktikák veszélyei

  A házi praktikákat, mint a szódabikarbónát, a só és citrom elegyét és a többi házilag kotyvasztható anyagot, fogfehérítő port leginkább az említésre sem méltó eszközök közé sorolhatjuk, méghozzá azért, mert egyáltalán nem javasoljuk őket otthoni használatra. Alkalmazásuk több kárt okoz, mint amennyi haszonnal jár.

  Így történik a fogfehérítés rendelőben!

  Amennyiben szakember segítségét választjuk, úgy elsőként egy alapos vizsgálattal indul a történet. A szakember így nemcsak a rejtett fogszuvasodásokat veheti észre, hanem a fogkő eltávolítása érdekében is tehet.

  fogfehérítés árlista iránt érdeklődve tehát szem előtt kell tartani, hogy amennyiben azt megelőzően egyéb beavatkozások is szükségesek, akkor azok díjával emelkedni fog a fizetendő összeg. Ezen azonban semmiképpen nem éri meg spórolni, hiszen csak ép, egészséges, egyenletes felületű fogak esetében javasolt a fogfehérítés alkalmazása.

  • Az orvosi fogfehérítés során a szakember speciális gélt használ, aminek a fő hatóanyaga a hidrogén-peroxid, melyet speciális lámpával világít meg.

  • A megfelelő eszközökkel és alapanyagokkal akár 1-3 fokozatú javulás is elérhető.

  • Érdemes tudni, hogy a beavatkozás során a fogorvos az ajkaktól és az ínytől elszeparálja a fogakat, így a gél kizárólag ez utóbbiak felületét érinti.

  • Az alkalmazott fogfehérítő lámpa hatására a gélből az oxigén bejut a fogva és a szennyeződéseket onnan kioldja.

  • A fogfehérítés Budapest népszerű rendelőjében, a Clinident Fogászati Centrumnál mindössze 90 percig tart, és semmiféle fájdalommal nem jár.

  Rendelői fogfehérítés

  Fogfehérítés: milyen eredményre számíthatok?

  A töméseket csak a fehérítés után célszerű kicserélni, mert a fogfehérítő kizárólag a fogakra hat, a tömésekre nem, ezért színeltérés alakulhat ki.

  Sajnos nagyon nehéz világosítani a fogat, amelyre szürkés, barnás, csíkokban megjelenő elszíneződés jellemző. Ilyen probléma antibiotikum (tetraciklin) szedése miatt, vagy gyermekkorban történt doxiciklin, vagy tetrán adagolása következtében alakul ki. Mivel a hagyományos fogfehérítési módszerek ilyenkor kevéssé, vagy egyáltalán nem hatásosak, javasolt inkább héj felhelyezése a fogra.

   Kérjen időpontot!

   Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

   Milyen a fogad alapszíne?

   A fogak alapszíne adottság, természetesen vannak eleve fehérebb és vannak sötétebb árnyalatú foggal élők. Az évek során azonban a rendszeres és alapos fogmosás ellenére is elszíneződik, változik az eleve adott alapszín, mivel egyre több lerakódás halmozódik fel a zománcba

   fogfehérítő eljárás

   Az életkorral, szokásokkal változik a fogszín is!

   Az életkor előrehaladtával az elfogyasztott élelmiszerektől és italoktól is sötétedik a fogak színe, különösen a kávé és a tea, a vörösbor, a kóla, a készételekben található mesterséges színezékek, de olyan természetes, élénk színű táplálék, mint a répa vagy a cékla is hozzájárul a folyamathoz. A fehér fogak ellensége a cigaretta, mivel a nikotin barna lerakódást hagy maga után a fogak felszínén, kátrányos és nikotinos fogkövek képződnek, ami a fog elszíneződéséhez vezet.

   Mitől függ a látványos változás?

   Ha valakinek eleve sötét az alapszíne, az csodákat nem várhat a fogfehérítéstől, természetesen ez esetben is világosodik több árnyalatnyit a fog, de kevésbé látványos a végeredmény, mint egy világos alapszínnel rendelkező páciens esetében, akinél 6-8 árnyalattal fehérebb lehet a fog az eljárás végén.

   Fogfehérítő eljárás eredménye

   Lássuk tehát a fogfehérítő módszerek előnyeit és hátrányait!

   Ha úgy döntöttél, hogy elszíneződött fogaid ismét szép fehéren szeretnéd látni és a fogaid állapota is lehetővé teszik (nincs gyulladás, szuvasodás vagy egyéb kizáró ok), akkor felmerül a kérdés, hogy otthon végezzük el, vagy a rendelőben történjen a kezelés.

   A rendelői fogfehérítés  előnye

   • Egyszerű: jóval kevésbé macerás, mint az otthoni kezelés.

   • Szakember felügyelete mellett zajlik: biztos lehetsz benne, hogy jól kerül felhelyezésre az anyag, hogy a kezelés közben és után jelentkező érzetek, érzések normálisak.

   • A rendelői fehérítés jóval rövidebb ideig tart: egyetlen alkalom során háromszor 15 perc a kezelés, összességében mintegy másfél órát vesz igénybe.

   • A hatás azonnali: a vágyott hófehér fogsorért nem kell sokat szenvedni.

   A rendelői fogfehérítés hátránya

   • Érzékenység: A gyors eljárásból fakadóan a fogak érzékennyé válhatnak a kezelés alatt és fájdalomcsillapító adagolására is szükség lehet.

   Rendelői fogfehérítéskor gyorsabban ható, nagyon koncentrált, magas hidrogén-peroxid tartalmú anyaggal kezelik a fogat, vagy a kevésbé tömény anyag hatását valamilyen aktiváló berendezéssel erősítik, például erős fényű lámpával, illetve ultrahanggal.

   Az otthoni fehérítés előnye

   • Ritkábban fordul elő érzékenység: hiszen az jóval alacsonyabb koncentrációjú, alacsonyabb hidrogén-peroxid tartalmú anyagot alkalmaznak.

   Otthoni fehérítés hátránya

   • Hosszabb ideig tart a kezelés: az alacsony peroxid tartalmú anyag miatt általában 2 hetes kúrára van szükség, melynek során koncentrációtól függően napi 3-8 órán keresztül hordani kell a páciens foglenyomata alapján készült sínt, amelybe a rendelőben kapott, hűtőszekrényben tárolt anyagot kell tölteni.

   • Macerásabb, meg kell szenvedni a végeredményért: Az otthoni fogfehérítés nagy körültekintést igényel, mert ha nem helyesen használják a készítményt és a sínt, akkor árthat az ínynek.

   Fogfehérítés folyamata rendelőnkben

   • 1. Fogkőeltávolítás

    A fogkő eltávolítása nélkül sem szép, sem tartós végeredményt nem tudunk garantálni, hiszen a fehérítő anyag a fogkő miatt nem képes behatolni a zománc mélyebb rétegeibe.

   • 2. Spa fogfehérítés

    A vágyott fehérséghez szakértő gondoskodás és személyre szabott Spa élmény jár.

   • 3. Spa hangulat

    A kezelést a te kívánságaid szerint alakítjuk, rendhagyóan több kényeztető elem közül választhatsz, mint a memóriapárna, mellyel elfelejtheted, hogy fogászati székben ülsz. A sokak számára kellemetlen fogászat szag ellen pedig kellemes illóolajos illatosítást választhatsz a kezelés idejére.

   • 4. Esztétikai összhang

    Ha új tömésre van szükséged, akkor annak színe – az egyedi kaméleon technológiának köszönhetően – tökéletesen illeszkedik a saját fehérített fogad színéhez.

   Kizárólag a fogorvos által végzett megoldástól várhatjuk, hogy ténylegesen fehérebbek legyenek fogaink. A kiindulási állapottól függően akár 6-8 árnyalattal fehérebbé varázsolható a fogsor a szakember által. A fogorvos által végzett fehérítés legalább másfél-két éven át tartó eredményt kínál, ráadásul kényelmesen, a szakember felügyelete mellett történik.

   Természetesen arra is lehetőség nyílik, hogy fogorvos segítségével otthoni fehérítést végezzünk. Ez főként abban különbözik más módszerektől, hogy fogtechnikus készíti el azt a sínt, amely passzol fogsorunkra, és így minden fogat egyformán ér majd a fehérítő hatású készítmény.

   A fogainkra leselkedő veszélyek felmérése során nem valószínű, hogy objektívek tudunk lenni, ha egy színes reklámot látunk, vagy egy celeb meggyőzően ragyogó mosolyát nézegetjük. A fogorvos véleménye mindig az, hogy a legokosabb döntést akkor hozzuk, ha bármi fogfehérítő eszköz használata előtt részt veszünk egy szűrővizsgálaton és személyre szabott tanácsot kérünk a fogainkat illetően.

   Kezelést végző dentálhigiénikusaink:

   Kérjen időpontot!