A diasztéma okai és 7 módszer a fogak közötti rés zárására

Diasztéma az a jelenség, amikor két szomszédos fogunk oldalsó felszínei nem érintkeznek egymással. Ez a hézagosság meglehetősen gyakori jelenség, sokan gond nélkül élnek együtt ezzel, ám egyeseket mégis zavar. Ilyenkor azonban nem biztos, hogy csak a rés a probléma.

Lehet, hogy nem tetszik a fogak alakja, zavaró, hogy az étel folyton beszorul, ami miatt ínygyulladás és fogérzékenység is kialakulhat. Szerencsére azonban számos fogorvosi módszer létezik arra, hogy megszüntessük a hézagokat és szabályos, egészséges fogsort kapjunk.

Zavaró diastema zárás módszerei

  Időpontot kérek

  A diastema okai

  A diasztéma, vagy diastema kifejezés tehát két fog közötti rés jelenlétére utal. Ezek a rések gyakorta a két első metszőfog között jelennek meg, s talán a legtöbben ezzel a típussal is azonosítjuk a problémát. Ez az a hézag, ami mágnesként vonzza a tekintet, számos híresség (Madonna, Eddie Murphy, Anna Paquin…stb.) él együtt vele, így sokak szexepilnek tekintik. Fogak közötti rés azonban nem csak a metszőfogak között, hanem valójában bármely két fog között kialakulhat.

  A fogak közötti rés típusai:

  • Csak a nagymetszők között alakult ki rés

  • A nagymetszők és a kismetszők között van rés

  • Szemfogak körül alakult ki rés

  • Nem csak a metszők, de a rágófogak között is rések vannak

  A diasztéma kialakulásának okai

  A látványosabb hézagok kialakulásának számos oka lehet, így ha esztétikai szempontból nem is zavaróak, mégis muszáj, hogy a fogorvos rendszeresen ellenőrizze a fogak állapotát. Akár súlyos, előrehaladott fogínygyulladás, vagy harapási rendellenesség is állhat egy-egy rés megjelenése mögött, ami miatt pedig idővel túlterhelődhetnek, törhetnek, sérülhetnek, de akár el is veszhetnek a fogaink.

  A fogak mérete miatti rések

  • Ha a kismetszők aránytalanul kisebbek, akkor diasztéma alakulhat ki köztük és a szomszédos nagymetszők között.

  • Ha a fogak az állcsonthoz képest kisebbek, akkor a fogak közötti rés a fogsoron belül bárhol tapasztalható.

  • Az állcsont és a fogak mérete genetikai eredetű adottság is lehet, ami pedig azt jelenti, hogy jellemzőik, méretük öröklődni fog, tehát diastema családon belül többször is előfordulhat.

  Milyen jelek utalnak fogkő jelenlétére?

  Miért fontos a biofilm eltávolítása fogkőleszedés során?

  A fogkőleszedés menete Irányított Biofilm Terápia (GBT) segítségével

  Milyen gyakori fogkőleszedéssel előzhető meg a fogínygyulladás?

  Irányított Biofilm Terápiás fogkőleszedés – Kinek javasolt?

  Neked ajánljuk:

  Fogkőleszedés – Egészséges fogak a biofilm eltávolítása után

  Hiányzó fogak miatt kialakult rések

  • Előfordulhat az is, hogy egyes fogak csírája hiányzik, így azok soha nem is nőnek ki. Ilyenkor a meglévő fogak a rés irányába vándorolnak, s a diasztéma több fog között is kialakulhat.
  • Foghiány persze nem csak csírahiány miatt, hanem egy fog elvesztése miatt is kialakulhat. Ha a hiányt nem pótoljuk fogászati híd vagy fogbeültetés segítségével, akkor a fogak – megfelelő tartás hiányában-, elmozdulnak a helyükről.

  Ínybetegség miatt jelentkező foghézagok 

  • A rossz szájhigiénia és a fogkő kezdetben a fogínygyulladás okozója, kezeletlenül, előrehaladott, súlyosabb formában viszont fogínysorvadást idéznek elő.

   

  EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

  A fogak elmozdulása az előrehaladott fogínybetegség tipikus jele, fogágybetegségnek vagy fogínysorvadásnak is nevezik. A betegség során a gyulladás károsítja a fogakat tartó szöveteket: az íny és tartó csont pusztulását okozza. Emiatt a fogak meglazulnak, elmozdulnak, és fogak közötti rés jelenik meg.

  Mi a fogínysorvadás, mik lehetnek az ínysorvadás szövődményei?

  Érintett vagy? Ezek a fogínysorvadás tünetei

  Ínysorvadás kezelés nélkül – ezek az stádiumai

  A fogínysorvadás megállítása parodontológussal

  Fogínysorvadás kezelése házilag és a megelőzése

  Neked ajánljuk:

  Fogínysorvadás okai és kezelése a legmodernebb módszerekkel

  Ha a fogak közötti rés ínybetegség következménye, akkor a következő tünetek is társulhatnak a hézagos fogsorhoz:

  • Laza, mozgó fogak
  • Fogfájás
  • Rágáskor diszkomfort érzet a fogsorban
  • Gyulladt, vörös, duzzadt, érzékeny íny
  • Ínyvérzés
  • Visszahúzódó íny, vagy tasakok a fogak körül
  • Rossz lehelet

  Rossz szokások miatti szélesebb fogtávok

  • Azokat a szájüregi szokásokat nevezzük rossznak, ami miatt fogazati problémák, nyitott harapás vagy éppen rés jelenik meg a fogak között. Ilyen szokás például a cumizás, az ujjszopás, vagy az ajak szívása, amely a fogak elmozdulását okozva, a fogváltás után is problémát okoz a fogsorban.

  • A diasztéma leggyakoribb oka a gyermekkorban fellépő helytelen nyelési reflex, amit nyelvlökéses nyelésnek nevezünk. Nyeléskor a nyelv, a szájpadlás helyett a felső metszőfogakhoz nyomódik, ami miatt idővel rések keletkeznek a fogak között.

  • Foghézag oka lehet még a helytelen nyelvtartás is, melynek során a nyelv az alsó metszőfogakra gyakorol nyomást.

  Gyerekkori diasztéma megszüntetése

  Fogváltás idején jelentkező diasztéma

  • A gyermekek fogsorában fogváltás idején tűnhet fel nagyobb távolság a fogak között, ám ez általában normális jelenség és csupán átmeneti állapotot jelent. 

  • A maradó szemfogak előbújásával lassanként ezeknek a réseknek záródniuk kell.

   

  Megnagyobbodott ajakfék miatti „Madonnás mosoly”

  • Ajakfék az a szövet, amely a felső ajak belsejétől a felső metszőfogak feletti ínyig terjed.

  • Ha ez a szövet különösen nagy, vagy túlságosan erős, akkor az első két fog közötti hézag megjelenése várható.

  Hogyan szüntethető meg a fogak közötti rés?

  Amennyiben a fogak közötti rés zárása funkcionális okok miatt szükséges, vagy esztétikai okok miatt mi magunk szeretnénk megszüntetni a látványos fogközöket, akkor egy esztétikára szakosodott fogorvos segíthet a számunkra legideálisabb megoldás megtalálásában.

  Fogak közötti rés zárása – diasztéma korrekció

  Fogak közötti rés eltüntetése – 7 fogászati módszer a széles fogközök kezelésére

  1. Fogak közötti rés eltüntetése fogszabályzóval 

  A modern fogszabályozást gyakran a megdőlt fogakra, a fogak torlódása miatti zsúfolt fogazat átalakítására, továbbá diasztéma zárás esetén, vagy harapási rendellenességek korrekciója miatt alkalmazzák. 

  Rögzített fogszabályozók: 

  A legjobb ár-érték arányt a fogak külső felszínére rögzített fogszabályozó nyújtja. A fém fogszabályozók mellett a kevésbé szembetűnő, esztétikus változatok is hódítanak. Klinikánkon a Damon Clear önligírozó fogszabályozó mellett a hagyományos, ám szintén esztétikus Signature III. is elérhető.

  Az esztétikus készülékek fogszínű, kerámia fogszabályzók, melyek fogszínű vagy átlátszó, kristály bracketekkel párosíthatók, így szinte teljesen láthatatlanok.

  Kivehető átlátszó fogszabályzó:

  A Clear Aligner igen népszerű a diszkrét fogszabályozó kezelésre vágyó felnőttek körében. A láthatatlan készülék alkalmas a legtöbb kisebb- vagy közepes probléma kezelésére, így segítségével akár egy rés zárását is elvégezhetjük anélkül, hogy rögzített fogszabályzóra lenne szükség.

  2. Direkt héj

  Nagyobb hézagok, alaki problémák gyors javítására szolgál a direkt héj, melyet a fogorvos készít el. Az orvos a fogszínű, kompozit tömőanyagot az előkészített fogfelszínre közvetlenül viszi fel, és végzi el a szükséges formai korrekciót. A kompozit ebben az esetben is, – akárcsak a fogtömések estén-, egy speciális lámpa hatására keményedik meg, így rövid idő alatt, tökéletesen eltüntethető a fogak közötti rés, de észrevehetetlenül korrigálható egy letört fog is. Megfelelő gondozás és ápolás mellett a direkt héj tartóssága a fogtömések tartósságával egyezik meg, így fontos észben tartani, hogy nem annyira ellenálló, mint a porcelán héj vagy korona.

  3. Porcelán héj 

  A porcelán héj egy olyan leheletvékony kerámia lemezke, amelyet a fog külső felszínéhez rögzítenek. A fogorvos ehhez minimális foganyagot, a zománcnak nagyon kis részét távolítja csak el. Az előkészített fogakra -a lenyomatot követően-, a fogtechnikus készíti el a porcelán héjakat, melyek amellett, hogy tökéletesen illeszkednek, még új külsőt is kölcsönöznek nekik.

  Héjakkal megváltoztathatjuk a mosolyunkat, eltűnhet a rés a fogak közül, korrigálható a fogak színe, mérete, formája. A tervezett változtatásokról szóló „látványtervet” pedig előre, még a beavatkozás előtt, egy mosolytervezés során elkészíthetik nekünk.

  Fogak közötti rés eltüntetése porcelán héj

  4. Korona 

  Az esztétikus cirkon koronákat akkor javasolják a fogorvosok, ha a front fogak különösen kicsik, vagy nagyobb mértékben sérültek, esetleg elszuvasodtak. A koronákkal a fog teljes külső felületét befedik és helyettesítik, védve az alatta lévő maradék fogszerkezetet. A teljes kerámia koronák vagy a cirkónium koronák 100%-ban természetes megjelenést biztosítanak, így a metsző fogak számára ezek jelentik a legelegánsabb megoldást. Formájukat tekintve olyanok akárcsak a saját, természetes fogak, így a segítségükkel a mosolyt csúfító rés örökre megszűnik.

  5. Ínyplasztika

  Ha a diasztéma az ajakfék miatt alakul ki, akkor a fogorvos javasolhatja ínyplasztikai műtét elvégzését, vagyis a felesleges szövet eltávolítását. Az idősebb gyermekek és felnőttek ezután fogszabályzó kezelést vagy más egyéb kezelést is igénybe vehetnek a rés megszüntetéséhez, míg kisebb gyermekek esetén a keletkezett rés akár magától is záródhat.

  6. Implantátumok

  Foghúzást követően a fog ​​implantátum beültetésével 100%-ban visszanyerhetjük a teljes és ép fogazatot: elkerülhető a hiány miatti egyenetlen terhelés, a fogak elvándorlása, s így a fogak közötti rés kialakulása is. Az új fogra azonban várni kell, az implantátumok csontosodási ideje általában 4-6 hónap, ami akár hosszabb is lehet, amennyiben csontpótlásra is szükség van.

  Az orvos, a foghúzás utáni gyógyulási időszakra, valamint az implantátum csontosodásának idejére ideiglenes fogpótlást ún. klipszet készít a fogak közötti rés kitöltésére. Ezzel megelőzhető a fogak elvándorlása, de az esztétikailag zavaró hézag is elfedhető.

  Mi a csontpótlás, és kinek, mikor szükséges?

  Milyen típusú csontpótló műtétek és -anyagok léteznek?

  A csontpótló műtét előkészületei

  Hogyan zajlik a fogászati csontpóló műtét, mi történik a csontpótlás után?

  Gyakori kérdések páciensektől

  Hogyan alakulnak a fogászati csontpótlás árak?

  Neked ajánljuk:

  Csontpótlás – Ezeket fontos tudni a szájsebészeti műtét előtt

  7. Ínybetegségek kezelése

  A fogágybetegség – fogínysorvadás parodontológiai kezelést igényel a fertőzés megállítására és az olyan szövődmények megelőzésére, mint például a fogvesztés.

  A kezelés magában foglalja a fogkő – és a gyulladást okozó baktériumok eltávolítását Irányított Biofilm Terápia által, de emellett még antibiotikumokkal is segíthetik a gyógyulást.

  Súlyos esetekben műtéti kürettálás történik a mély tasakok tisztítása, az íny alatti fogkő eltávolítása miatt. Kutatások támasztják alá, hogy célzott parodontológiai terápiával a betegség megállítható, a diasztéma korrekció érdekében pedig a helyreállítás parodontológiai műtéttel elvégezhető.

  Mikor kell a fogak közötti rés miatt fogorvoshoz fordulni?

  Fontos tudni, hogy a diastema nem minden esetben igényel orvosi beavatkozást.

  Például, ha esztétikailag nem zavaró vagy, ha a rés a fogak és az állcsont mérete közötti eltérésből adódik, illetve, ha a fogváltás utáni, átmeneti hézagokról van szó, akkor beavatkozás nem szükséges.

  A fogak közötti rés megelőzése

  Fogorvosok szerint az lenne az ideális, ha 7 éves korig minden gyermeket megvizsgálna egy fogszabályozó fogorvos. Ezzel diagnosztizálhatók és idejében kezelhetők lennének a rossz szokásokból eredő fogazati problémák és harapási rendellenességek. Az orvos által javasolt, idejében elkezdett myofunkcionális terápiával pedig a tünetek későbbi, jellemzően felnőttkori súlyosbodása ellen tehetnénk.

  A következő tippek segíthetnek bizonyos típusú hézagok megelőzésében:

  Helyes fogmosás naponta kétszer

  • Fogselyem használata az egymással érintkező fogfelszínek tisztán tartására

  • Alapos fogak közötti rés tisztítás fogköztisztítóval

  • Rendszeres, évenkénti fogászati állapotfelmérés 

  Fogkő-eltávolítás 6 havonta

  • Helytelen nyelési reflexek korrigálása

  • Gyermekkorban Myo funkcionális trénerekkel segíthetjük az ujjszopás és más rossz szokások elhagyását

  A fogváltás menete dióhéjban – Mikor, mire figyeljünk?

  Gyors, kamaszkori fogszuvasodás – ezzel segíthetünk a fogváltás után

  Megoldás tinédzserkori ínygyulladásra, aftára, herpeszre

  Mi okozza és hogyan kezeljük a szájszagot a fiataloknál?

  Ezek a teendők fogat ért baleset esetén

  Mi a baj az ajakpiercingekkel?

  Neked ajánljuk:

  Fogváltás után – fogszuvasodás és a kamasz fogak panaszai

  Rés a fogak között – Mitől függ a diastema zárás ára?

  Felnőtt korban általában a rendszeres, fél évenkénti szűrővizsgálattal előzhetjük meg a legtöbb fogászati problémát, ám amennyiben soron kívül tapasztalunk a szokásostól, normálistól eltérő tüneteket (pl.: gyulladt íny, kellemetlen rágás, fájós fog, mozgó fogak), vagy régen jártunk ellenőrzésen, és rések tarkítják a fogsorunkat, akkor bizony muszáj konzultálni egy fogorvossal.

  A diastema zárás ára a konzultációt követően derül ki a személyre szabott kezelési tervből, a végösszeg így tehát attól függ, hogy esetünkben, mely fogorvosi kezelések jöhetnek szóba a diasztéma kezelésére, és azok közül melyiket választjuk.

  Kérjen időpontot!