fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése

fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése

Kínzó fogfájásodat általában a fogszuvasodás okozza, de ne gondold úgy, hogy egyedül vagy ezzel, hiszen a probléma szinte népbetegség a fejlett világban.

Szerencsére van ellene megoldás, és két igazán hatékony módszerünk is van erre:

1. az esztétikus fényre kötő tömés és

2. a fogászati inlay.

A fogtömés a gyorsabb és az olcsóbb, ráadásul a megfelelő minőségű tömőanyagoknak köszönhetően a tartósság sem jelent már problémát.

Fogszuvasodáskor először a zománc, majd később a dentin károsodik. A folyamat ilyenkor még visszafordítható a szuvas területek eltávolításával, és az emiatt keletkezett lyuk (az üreg) befedésével.

Nem véletlen, hogy fogorvosaink mindig felhívják a figyelmet az évenkénti kontroll fontosságára, hiszen annak segítségével időben felfedezhetjük a kisebb és a nagyobb szuvasodásokat.

Kényelmesebb ilyenkor kezelni a problémádat, mint később, hiszen az idő előrehaladtával már drasztikusabb módszerekhez kell nyúlni.

Kezeld időben és esztétikusan a szuvasodást

Amennyiben a szuvasodás eléri és megfertőzi a fogbelet, akkor már csak a gyökérkezelés és a gyökércsatornák kitisztítása jelenthet tartós és tünetmentes segítséget.

A tömés és a fogászati  inlay között az a különbség, hogy amíg az egyik direkt módon oldja meg a problémádat, addig a másik már indirekt eszközökhöz nyúl.

Nézzük, hogy fest ez a valóságban!

Az esztétikus fényre kötő tömés azonnal elkészül: a szuvasodás után maradt lyukat egy speciális tömőanyaggal fedjük be. A tömés színe változtatható, hogy az minél jobban igazodjon a fogadhoz.

Következő lépésként egy különleges UV lámpát használunk, aminek kék fénye megköti a tömőanyagot, így az megszilárdul a lyukban, kitöltve a réseket. Az utolsó teendő a rágófelszín pontos kialakítása, hogy kényelmesen és fájdalom nélkül fogyaszthass bármilyen ételt a későbbiekben.

 fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése

fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése

Klinikánkon kizárólag a legjobb minőségű svájci Colténe és japán GC fogászati gyártók anyagait használjuk. Ezek a nagynevű gyártók hosszú ideje piacvezetők, és az egyik legmegbízhatóbb minőségű fogászati anyagokkal látják el klinikánkat.

A tömőanyagok színe tökéletesen igazodik a fogaidhoz, a fog rétegeihez (zománc, dentin) hasonlóan pedig több rétegből alakítjuk ki a töméseket, azért, hogy teljesen élethűek legyenek.

A fogászati inlay ezzel szemben a fogtechnikai laborban készül, de előnyei miatt mi nagyon szeretjük:

 fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése, inlay, onlay

fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése, inlay, onlay

  • Szebb, mint az esztétikus tömés (hiszen tökéletesen rekonstruálható vele egy fog felszíne).

  • Pontosabb, mint az esztétikus tömés (ezáltal csökken a másodlagos szuvasodás esélye).

  • Tartósabb, mint az esztétikus tömés.

  • Alkalmazásával pedig jobban kialakíthatók az egyéni rágópályák.

Porcelán inlay

Csúnyának érzed a régi amalgám tömésedet? Zavar a valaha fehér, de mára elsárgult esztétikus tömés?

Sok páciens keres fel minket azzal a kéréssel, hogy tegyünk koronát azokra a fogaira, amelyeket elcsúfítanak az elszíneződött tömések. Olyan fogat szeretnének, amelynek felszíne hibátlannak hat, csakhogy létezik egy, a koronánál jobb, fogat kímélőbb megoldás, ez pedig a porcelán inlay

A porcelán inlay egy fémmentes, fogtechnikus által készített fogmű, amely tökéletesen illeszkedik a fogadba fúrt lyukba (vagyis a kavitásba). Képzeld el, hogy ebbe a kavitásba egy hajszálpontos pótlás kerül, amely hibátlanul passzol saját fogad színéhez, ezáltal egyedülállóan szép és természetes a hatása.

 fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése, fogröntgen

fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése, fogröntgen

 fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése, amalgám tömés

fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése, amalgám tömés

Nincs szükség az egész fogat beborító koronára és a felesleges csiszolásra.

A végeredmény? A fogművet észre sem lehet venni, annyira tökéletesen illeszkedik a helyére.

Az esztétikai megfontolások mellett a porcelán inlayt akkor érdemes használni, amikor nagyméretű a szuvasodás. A tömőanyag ugyan bírja a strapát, de ha a lyukas fogból sok fertőzött anyagot kell eltávolítani, akkor az meggyengülhet.

Ilyen esetben egy erősebb, tartósabb megoldásra van szükséged, amely nemcsak kitölti a lyukat, de meg is támasztja azt belülről.

A porcelán inlay előnyei:

  • tetszőlegesen választható a színe (nem tér majd el a fogad színétől)
  • hibátlanul állítja helyre a rágófelszínt
  • tökéletes kontaktpontot biztosít
  • nem okoz allergiát
  • olyan pontosan illeszkedik, hogy nem kell félni a másodlagos (újra kialakuló) szuvasodástól
  • tartósabb, mint az esztétikus tömés.

A klinikánk fogtechnikai laboratóriumában a svájci Vivadent cég IPS e.max anyagából készülnek kerámia  inlay-k, amik legkiválóbb minősége garantálja, hogy a fogadba készült inlaynek hosszú évekig tudj örülni.

Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

Fotömés kezelés ára az árlista menüpont alapján

Fogszínű esztétikus tömés:

16 900  –  23 900 Ft

• helyi érzéstelenítés

• fogak előkészítése

• fogszínű kompozit tömőanyaggal való töméskészítés

• tömés illeszkedésének ellenőrzése

• polírozás

Időtartam: 30 perc

A kezelést végző orvosaink:

 

A következő cikkek is érdekelhetnek:

Esztétikus fogtömés – amalgám tömés cseréje gyorsan, fájdalommentesen

Az ezüst színű amalgám tömés készítése sokáig elterjedt technológia volt a fogászatban, mára azonban szinte teljesen eltűnt a gyakorlatból és az esztétikus fogtömés vette át helyét. Ennek legfőbb oka, hogy az amalgámban lévő higany toxikus hatásáról az elmúlt évtizedben rengeteg tanulmány jelent meg.

Amikor a fogtömés porcelánból készül, akkor az egyik legmodernebb technológiát alkalmazó fogpótlás fajtára nevezünk be. Rendkívül tartós és esztétikus megoldást jelent a szuvasodást helyreállító kezelések között.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.