Fogtömés: lyukas fog kezelése gyorsan, fájdalommentesen

Kínzó fogfájásodat általában a fogszuvasodás okozza, de ne gondold úgy, hogy egyedül vagy ezzel, hiszen a probléma szinte népbetegség a fejlett világban.

Fontos azonban, hogy már az első tünetek észlelésekor keresd a fogorvosod, hogy a fájós fog mihamarabb a legjobb, fájdalommentes kezelést kaphassa akár fogtömés, akár porcelán inlay formájában. Klinikánkon többféle, korszerű megoldás közül választhatsz, ha fogad ellátásra szorul.

Melyik a leggyorsabb és legkedveltebb módszer a fogszuvasodás megszüntetésére? Mennyire tartósak ezek a megoldások, mivel tehetjük még tartósabbá a szuvasodásból helyreállított fogakat?

Fájdalommentes fogtömés menete

Milyen esetekben van szükség fogtömés készítésére?

Fogszuvasodás esetében először a zománc, majd később a dentin károsodik. A szuvas részek eltávolításával és a keletkezett lyuk (az üreg) betömésével a fog romlásának folyamata ilyenkor még visszafordítható, a fog sikeresen helyreállítható.

Melyik szakorvosi konzultációt válaszd?

Mik a legfontosabb tudnivalók a bejelentkezéstől az érkezésig?

Ismerkedj velünk és válassz magadnak fogorvost.

Neked ajánljuk:

Első konzultáció a Clinident fogászatán

3 érv a tömés készítése mellett 1. Könnyebb megelőzni vagy idejében kezelni a szuvasodást

A fogszuvasodás eleinte enyhébb érzékenység formájában jelez, s ha nem figyelünk rá vagy, ha nem járunk rendszeres ellenőrzésre, akkor gyorsan mélyre terjedhet, ahol akár a fogbelet is elérve komolyabb fájdalmat és több tennivalót generál.

2. Gyorsabb és olcsóbb megoldás, mint egy többlépcsős kezeléssorozat

A fogtömés készítésével, kényelmetlenség nélkül, már 1 kezeléssel is megszüntethető a probléma, míg, ha hagyjuk tovább romolni a fogat, több kellemetlenségre és költségesebb beavatkozásra számíthatunk.

3. A tömőanyag kiváló minőséget, a Clinident utógondozás tartós eredményt ígér

A professzionális tömőanyagok mellett, professzionális utógondozást is biztosítunk. A hagyományos fogkőeltávolítás helyett az Irányított Biofilm Terápiát, a létező legkorszerűbb fogtisztítást javasoljuk a tartósan egészséges fogakhoz és a szuvasodás megelőzéséhez.

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

Az Irányított Biofilm Terápia (Guided Biofilm Therapy) egy speciális fogtisztítás, mely segítségével eltávolíthatjuk azt a biofilm réteget a fogakról, a fogközökből, repedésekből, barázdákból, mely szabad szemmel nem látható, ugyanakkor baktériumokkal teli és a fogak romlását, a tömések alászuvasodását idézi elő.

Mi az irányított biofilm terápia és miben más a hagyományos fogkőeltávolításhoz képest?

Hogyan történik a biofilm terápiás fogtisztítás?

A 7 leggyakoribb kérdés a kezelésről

Kinek ajánljuk a korszerű fogtisztítást és mi a kezelés 5 legfontosabb előnye?

Neked ajánljuk:

Irányított biofilm terápia – legkorszerűbb fogkőeltávolítás

Milyen tünetek jelzik a fogszuvasodást?

• A kiváltó inger szempontjából: hidegre, melegre, édes ízre jelentkező fájdalom

• A fájdalom intenzitása szempontjából: hirtelen fellépő, rövid ideig, pár másodpercig tartó fájdalom

• A fájdalom jellege szempontjából: az éles, nyilalló típusú fájdalom szuvasodásra vagy fognyaki kopásra enged következtetni.

Ezek a fogtömés elmaradásának kockázatai

Sokan halogatják a fogorvos látogatását és el sem hiszik, hogy valóban kényelmesebb az első tünetek észlelésekor kezelni a problémát, mint később, amikor a szuvasodás előrehaladtával már drasztikusabb módszerekhez kell nyúlni.

Mire számíthatunk, ha nem fordulunk időben fogorvoshoz?

• Amennyiben a szuvasodás eléri és megfertőzi a fogbelet, akkor már csak a gyökérkezelés és a gyökércsatornák kitisztítása jelenthet tartós és tünetmentes segítséget.

• Egy elhanyagolt szuvasodás miatt letörhet a fogunkból is, ami ha szerencsétlenül történik, akkor akár foghúzásra is sor kerülhet.

• A szuvasodást okozó baktériumok fertőznek, így tovább terjedve újabb és újabb egészséges fogat ronthatnak el.

• Egy nem kezelt szuvas, lyukas fog gócbetegséget idézhet elő a szervezetünkben.

Mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Mik a mikroszkópos kezelés előnyei, milyen esetekben javasolt, mi a menete?

Melyik éri meg jobban hosszú távon, a mikroszkópos gyökérkezelés vagy a fogbeültetés?

Neked ajánljuk!

Mikroszkópos gyökérkezelés – Mitől gyorsabb és sikeresebb?

Nem véletlen tehát, hogy fogorvosaink mindig felhívják a figyelmet az évenkénti kontroll fontosságára, hiszen annak segítségével időben felfedezhető és olcsóbban is kezelhető a fogak szuvasodása.

Melyik fogtömés, milyen anyagból készül, melyiket válaszd?

Sok páciens keres fel minket azzal a kéréssel, hogy tegyünk koronát azokra a fogaira, amelyeket elcsúfítanak az elszíneződött tömések. Olyan fogat szeretnének, amelynek felszíne hibátlannak hat. A korona készítése azonban a fogak lecsiszolásával járna, ami a szuvasodás helyreállításához nem feltétlenül szükséges, hiszen korszerű anyagok és megoldások állnak a szakemberek rendelkezésére.

A két leghatékonyabb és legkedveltebb módszerünk a lyukas fogak ellátására:

 • az esztétikus fényre kötő tömés és
 • a fogászati inlay

Fogtömés és fogpótlás útmutató

Milyen anyagokból készülhet a fogászati tömésed?

 

Amalgám: 

Ez az egyik, legrégebben használt tömés fajta. Az amalgám tömés rendkívül tartós, ám a fogat szürkére színezi, a benne található higany és egyéb fémek pedig testi panaszokat, allergiát idézhetnek elő, ezért érdemes lehet amalgám töméseinket -kellő körültekintés mellett- eltávolíttatni.

 

Kompozit fogtömés:

Korszerű összetétele már többféle felhasználást tesz lehetővé. Fogszínű anyagból nem csupán a szuvas részeket pótolhatjuk, de a front fogaink apróbb alaki eltérését, vagy egy letört élt is kijavíthatunk vele, sőt esztétikus fognyaki tömés is készülhet az érzékenység megszüntetésére. Egy fogászati kezelés során, gyorsan elkészíthető, helyes szájápolás mellett pedig 5-10 évig is kitarthat.

 

Porcelán inlay:

Az inlay a kompozit fogtöméseknél tartósabb és teherbíróbb „speciális tömésfajta”, ugyanakkor a fogászati koronánál kíméletesebb megoldás, amely nem igényel a szükségesnél nagyobb foganyag veszteséget. A kialakított üregről vett precíz lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el a ragasztással rögzíthető inlay betétet, a labormunkák idejére pedig a fogakat ideiglenes töméssel látjuk el.

 

Ezek az inlay előnyei a kompozit töméssel szemben:

 • Szebb, hiszen tökéletesen rekonstruálható vele a fog felszíne.
 • Pontosabban illeszkedik, ezáltal pedig csökken a másodlagos szuvasodás esélye.
 • Teherbíróbb, ha egy nagy méretű szuvasodást kell helyreállítani.
 • Tartósabb, így megfelelő szájápolás mellett akár 10-15 évig is szolgálhat.
 • Színe tökéletesen passzol a saját fogak színéhez és nem is sárgul el.

Ezeket érdemes tudni a porcelán inlay-ről:

• Észrevehetetlen, formája és színe miatt harmonikusan illeszkedik a saját fogakhoz.

• Jobban kialakíthatók az egyéni rágópályák és tökéletes kontaktpontot biztosít.

• Nem allergizál.

• Az inlay nem csupán porcelánból, de fogászati aranyból is készülhet, mely szövetbarát, baktériumölő hatású így tartósabb is lehet, mint a porcelán.

• Az arany szín miatt ugyan észrevehető, mégis finom és esztétikus megoldás.

• Megfelelő szájápolás mellett akár 15+ évig is szolgálhat.

• Az egyik legdrágább fogászati anyag, melynek ára az arany világpiaci árától függ.

Porcelán fogtömés - kerámia inlay

A mi rendelőnkben így készül a fogtömés

1. Panoráma röntgen, diagnózis

Sok esetben a szuvas fog már szemmel látható, így könnyen beazonosíthatók a beteg fogak. Ha azonban csak körülbelül tudható a fájdalom forrása, akkor az orvos a panoráma röntgent is igénybe veszi a kezelési terv összeállításához. Ezzel nem csak a teljes fogazatról kapunk pontos képet, de a mélyben zajló, lappangó folyamatokra, vagy több fog érintettségére is fény derülhet.

2. Professzionális fogtisztítás

A fogtömést minden esetben fogkő eltávolítás után végezzük. A fogkő ugyanis gyulladást tart fent az ínyben, ami a kezelés során vérezhet is, megnehezítve vagy éppen ellehetetlenítve a tökéletesen záródó tömés kivitelezését.

3. Fájdalommentesség biztosítása

A fogtömést helyi érzéstelenítést követően végezzük, mely gyorsan hat, nem terheli a szervezetet és tökéletes fájdalommentességet és érzéskiesést biztosít az adott területen.

4. Preparálás, szuvas foganyag eltávolítása

Ha már érzéketlenné vált a fog, akkor az orvos, a szuvas részek eltávolítása által kialakítja a tömés üregét.

5. Üreg előkészítése, felületkezelés

Az esztétikus, fényre kötő tömés egy mély, előrehaladott szuvasodás esetén is azonnal elkészül, a különbség annyi, hogy először egy alábélelést kap az üreg, hogy az érzékeny fogszövetet lezárjuk, szigeteljük. Kiterjedt szuvasodás kezelésénél ez kitűnő alapot ad a kompozit tömésnek.

6. Fogtömés menete

Az előkészített lyukba, rétegenként kerül a tömőanyag, mely egy speciális UV lámpa hatására szilárdul meg, kitöltve a réseket. A tömés színe egyénre szabható, hogy az minél jobban igazodjon a saját fogak színéhez és ne lehessen megkülönböztetni azoktól.

7. Rágófelszín, csücskök, élek kialakítása, magasság beállítása

Az utolsó teendő a rágófelszín pontos kialakítása és a polírozás. Mindezt azért, hogy kényelmesen rághassunk, fogaink harmonikusan záródjanak, ne legyen magas a fogtömés és a fog új felszíne is kellemes tapintású legyen a nyelv számára.

Mi jelenthet nehézséget a fogtömés során?

A töméskészítés valamennyi lépése fontos és kihagyhatatlan ahhoz, hogy a tömés tartós legyen, a fog betölthesse funkcióját, ugyanakkor fontos tudni, hogy ezek a lépések a fog szerkezetére – ha átmenetileg is, de hatással vannak.

• Azon fogak esetében, melyek erősen destruáltak – töredezettek, hiányosak vagy többször, többféle tömőanyaggal tömték, gyökérkezelés miatt elszürkültek, gyógyszerszedés miatt elszíneződtek-, jóval nehezebb a pontos fogszín megállapítása és a tömés kivitelezése.

• A fog a kezelés közben kiszárad, színe megváltozik, mattabb lesz, melynek hatására – a még eddig fel nem fedezett – esztétikai problémák láthatóbbá válnak: hajszálrepedés a fogban, világosabb-sötétebb foltok. Ez a jelenség nem végleges, néhány óra vagy nap alatt a fog hidratációja helyre áll, a tünetek visszahalványodnak.

• Az elkészített fogtömés lepattanhat, letörhet. Ennek oka lehet az éjszakai fogcsikorgatás, a helytelen harapás, idegen testre való ráharapás. Fogcsikorgatás esetén harapásemelő éjszakai viselése javasolt.

 

Mennyire fáj a kezelés, mire számíthatsz a fogtömés után? 

 

Fájdalom a kezelés alatt

Fogtömés készítése közben, a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően, semmilyen kellemetlen élményre nem kell számítanod.

 

Fájdalom közvetlenül a fogtömés után

Amikor a tömés elkészül, jellemzően még néhány órán át zsibbadni fog a terület, ezért javasoljuk, hogy kerüld az étkezést, a rágással okozható valóban fájdalmas sérülések kivédése érdekében.

 

Fájdalom az új fogtöméssel

Tömés után a fogak hidegre, melegre néhány hétig még érzékenyek lehetnek. Amennyiben heves, lüktető vagy hosszú ideig tartó tompa fájdalom, duzzanat lép fel, azonnali időpontfoglalás szükséges. Amennyiben foggyulladás alakul ki, akkor a fogat gyökérkezelni kell.

 

Fájdalom rágás közben

A zsibbadás után már érdemes és kell is tesztelni az új tömést. Ilyenkor még mindig előfordulhat ezred milliméternyi többlet a felszínen, ami a szájban egy egész hegynek érződik, és miatta kényelmetlenné válik az étkezés. Ha ezt tapasztaljuk mihamarabb kérjünk kontroll időpontot a beigazításra, mert a tartós igénybevétel a fog túlterheléséhez és érzékenységhez vezethet.

Milyen anyagokat használunk fogtömés készítéséhez a Clinidentben?

A fogak színe minden ember esetén más és egyedi. A fogászati anyagok ma már lehetőséget adnak arra, hogy esztétikusan javítsuk a mosoly elhanyagolhatatlan részét képező metsző fogakat is.

Egy professzionális tömőanyag számos tónusban és árnyalatban érhető el, hogy a pótlással minél pontosabban tudjuk rekonstruálni a fogszínt. Egy olyan fog esetében, ahol a fog színe egységes, csupán 1-2 árnyalatról van szó, könnyen és gyorsan elkészíthető a tömés, míg más esetben több árnyalattal való precíz munkát kíván a helyreállítás.

Klinikánkon a kerámia inlay-ek a legkiválóbb minőséget biztosító svájci Vivadent cég anyagából készülnek, míg a tömések elkészítéséhez a szintén svájci Colténe és japán GC fogászati gyártók által forgalmazott tömőanyagot használja a fogorvos. Ezek a nagynevű cégek hosszú ideje piacvezetők, és az egyik legmegbízhatóbb márkák a fogászati piacon.

Esztétikus fogtömés készítse

Miért ajánljuk a Clinidentben készült fogtömést?

 • Az elmúlt, több mint 20 évben 3000-nél is több gyönyörűen kivitelezett inlay kezelést végeztünk el pácienseinknek.

 • A gyökérkezelt fogaknál -sima tömés helyett-, mindig inlay-t építünk be azért, hogy a megmentett fog minél tovább ép maradjon.

 • Az inlay hosszú évekre szóló, tartós megoldást jelent a rendelőnk által nyújtott 100%-os garancia mellett.

 • A felhasznált anyagok a legkiválóbb európai színvonalat képviselik.

 • A kezelések során mindig a fog színéhez tökéletesen alkalmazkodó, észrevehetetlen, gyönyörűen kidolgozott inlay-ek és tömések kerülnek kialakításra.

 • Előrehaladott szuvasodás miatti gyökérkezeléshez választhatod a mikroszkópos eljárásunkat is, hogy fogad biztosan a legkorszerűbb kezelést és legjobb lehetőségeket kapja.

 • A fogaid egészségét, a tömések, az inlay és onlay pótlások tartósságát két kontroll között, az Irányított Biofilm Terápiával biztosítja a fogászati rendelő.

Hogyan gondoskodj a fogtömésedről a következő kontrollig?

EZT MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

A felnőtt korban szerzett szuvasodás jellemzően a fogak egymással érintkező felszínéről indul ki. Onnan, ahová már nem ér el a fogkefe sörtéje, a fogselyem nélkül viszont elszaporodnak a baktériumok. A parányi kontakt ponton érintkező szomszédos fogak így akár egyszerre is elromolhatnak.

Meg akarod óvni az új fogtömésedet? Melyik tömésfajta milyen gondozást kívánt? Mit ehetsz és mit nem a kezelés után? Hogyan moss fogat, milyen kiegészítőket használj?

Neked ajánljuk:

Mit tehetsz fogtömés után a gyorsabb gyógyulásért?

Hogyan kell tisztítani a fogtöméssel kezelt fogakat?

A frissen elkészült fogtömés után egy darabig jobban figyelünk a gondos ápolásra, ám a lendület idővel megkopik, az igyekezet elfárad és egy-egy fontos mozzanatot elfelejtünk elvégezni.

 • Ahhoz, hogy elkerüljük a következő fogászati kezelést, legalább naponta 2x mossunk fogat és fogselymet is használjunk naponta 1x.

Fogtömés kontroll és utógondozás

Ahhoz, hogy ne kelljen többé alászuvasodott fogtömés miatt idő előtt újra kifúrni a fogad, mindenképpen próbáld ki az Irányított Biofilm Terápiás fogtisztításunkat, melyet a hagyományos fogkőeltávolítás helyett végzünk.

 • Segítségével olyan professzionális szájhigiéniát alakíthatsz ki, amellyel nemcsak a fogkőnek, de az évente felbukkanó szuvasodásnak is búcsút inthetsz.

Hogyan, milyen garancia vonatkozik a fogtömésre?

 • A klinikánkon elkészült esztétikus, kompozit tömésre minden esetben 1 év garanciát vállalunk.
 • Amennyiben a színe, formája néhány nap után sem tűnik megfelelőnek, akkor azt az orvosoddal korrigálhatjátok.
 • Amennyiben a kezelést követően problémád van a töméssel vagy fájdalmat érzel, azt azonnal jelezd, hogy az orvos a megfelelő időben a megfelelő segítséget nyújthassa neked és a fogadnak.

A fogtömés kezelést végző orvosaink:

Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

Konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

Kérjen időpontot!