fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése

fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése

Kínzó fogfájásodat általában a fogszuvasodás okozza, de ne gondold úgy, hogy egyedül vagy ezzel, hiszen a probléma szinte népbetegség a fejlett világban.

Szerencsére van ellene megoldás, és két igazán hatékony módszerünk is van erre:

1. az esztétikus fényre kötő tömés és

2. a fogászati inlay.

A fogtömés a gyorsabb és az olcsóbb, ráadásul a megfelelő minőségű tömőanyagoknak köszönhetően a tartósság sem jelent már problémát.

Fogszuvasodáskor először a zománc, majd később a dentin károsodik. A folyamat ilyenkor még visszafordítható a szuvas területek eltávolításával, és az emiatt keletkezett lyuk (az üreg) befedésével.

Nem véletlen, hogy fogorvosaink mindig felhívják a figyelmet az évenkénti kontroll fontosságára, hiszen annak segítségével időben felfedezhetjük a kisebb és a nagyobb szuvasodásokat.

Kényelmesebb ilyenkor kezelni a problémádat, mint később, hiszen az idő előrehaladtával már drasztikusabb módszerekhez kell nyúlni.

Kezeld időben és esztétikusan a szuvasodást

Amennyiben a szuvasodás eléri és megfertőzi a fogbelet, akkor már csak a gyökérkezelés és a gyökércsatornák kitisztítása jelenthet tartós és tünetmentes segítséget.

A tömés és a fogászati  inlay között az a különbség, hogy amíg az egyik direkt módon oldja meg a problémádat, addig a másik már indirekt eszközökhöz nyúl.

Nézzük, hogy fest ez a valóságban!

Az esztétikus fényre kötő tömés azonnal elkészül: a szuvasodás után maradt lyukat egy speciális tömőanyaggal fedjük be. A tömés színe változtatható, hogy az minél jobban igazodjon a fogadhoz.

Következő lépésként egy különleges UV lámpát használunk, aminek kék fénye megköti a tömőanyagot, így az megszilárdul a lyukban, kitöltve a réseket. Az utolsó teendő a rágófelszín pontos kialakítása, hogy kényelmesen és fájdalom nélkül fogyaszthass bármilyen ételt a későbbiekben.

 fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése

fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése

Klinikánkon kizárólag a legjobb minőségű svájci Colténe és japán GC fogászati gyártók anyagait használjuk. Ezek a nagynevű gyártók hosszú ideje piacvezetők, és az egyik legmegbízhatóbb minőségű fogászati anyagokkal látják el klinikánkat.

A tömőanyagok színe tökéletesen igazodik a fogaidhoz, a fog rétegeihez (zománc, dentin) hasonlóan pedig több rétegből alakítjuk ki a töméseket, azért, hogy teljesen élethűek legyenek.

A fogászati inlay ezzel szemben a fogtechnikai laborban készül, de előnyei miatt mi nagyon szeretjük:

 fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése, inlay, onlay

fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése, inlay, onlay

  • Szebb, mint az esztétikus tömés (hiszen tökéletesen rekonstruálható vele egy fog felszíne).

  • Pontosabb, mint az esztétikus tömés (ezáltal csökken a másodlagos szuvasodás esélye).

  • Tartósabb, mint az esztétikus tömés.

  • Alkalmazásával pedig jobban kialakíthatók az egyéni rágópályák.

Porcelán inlay

Csúnyának érzed a régi amalgám tömésedet? Zavar a valaha fehér, de mára elsárgult esztétikus tömés?

Sok páciens keres fel minket azzal a kéréssel, hogy tegyünk koronát azokra a fogaira, amelyeket elcsúfítanak az elszíneződött tömések. Olyan fogat szeretnének, amelynek felszíne hibátlannak hat, csakhogy létezik egy, a koronánál jobb, fogat kímélőbb megoldás, ez pedig a porcelán inlay

A porcelán inlay egy fémmentes, fogtechnikus által készített fogmű, amely tökéletesen illeszkedik a fogadba fúrt lyukba (vagyis a kavitásba). Képzeld el, hogy ebbe a kavitásba egy hajszálpontos pótlás kerül, amely hibátlanul passzol saját fogad színéhez, ezáltal egyedülállóan szép és természetes a hatása.

 fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése, fogröntgen

fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése, fogröntgen

 fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése, amalgám tömés

fogtömés, tömés, fogszuvasodás kezelése, amalgám tömés

Nincs szükség az egész fogat beborító koronára és a felesleges csiszolásra.

A végeredmény? A fogművet észre sem lehet venni, annyira tökéletesen illeszkedik a helyére.

Az esztétikai megfontolások mellett a porcelán inlayt akkor érdemes használni, amikor nagyméretű a szuvasodás. A tömőanyag ugyan bírja a strapát, de ha a lyukas fogból sok fertőzött anyagot kell eltávolítani, akkor az meggyengülhet.

Ilyen esetben egy erősebb, tartósabb megoldásra van szükséged, amely nemcsak kitölti a lyukat, de meg is támasztja azt belülről.

A porcelán inlay előnyei:

  • tetszőlegesen választható a színe (nem tér majd el a fogad színétől)
  • hibátlanul állítja helyre a rágófelszínt
  • tökéletes kontaktpontot biztosít
  • nem okoz allergiát
  • olyan pontosan illeszkedik, hogy nem kell félni a másodlagos (újra kialakuló) szuvasodástól
  • tartósabb, mint az esztétikus tömés.

A klinikánk fogtechnikai laboratóriumában a svájci Vivadent cég IPS e.max anyagából készülnek kerámia  inlay-k, amik legkiválóbb minősége garantálja, hogy a fogadba készült inlaynek hosszú évekig tudj örülni.

Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

Fotömés kezelés ára az árlista menüpont alapján

Fogszínű esztétikus tömés:

16 900  –  23 900 Ft

• helyi érzéstelenítés

• fogak előkészítése

• fogszínű kompozit tömőanyaggal való töméskészítés

• tömés illeszkedésének ellenőrzése

• polírozás

Időtartam: 30 perc

A kezelést végző orvosaink:

Dr. Schekk Anna

Dr. Schekk Anna

konzerváló fogászat, protetika
Anna gyermekkori álma vált valóra, amikor orvosként lediplomázott. Azon szerencsések közé tartozik, akik számára a munkája a hivatása. A természetesség és szépség iránti ösztönös vonzódása vezette az esztétikai fogászati irányába. Magával ragadta a mosoly és az arc harmóniája, annak finomítása vagy éppen megalkotása.
Dr. Mihály Eszter

Dr. Mihály Eszter

konzerváló fogászat, protetika
Munkája során végül is az esztétikai fogászat választotta ki magának. Az arc karakterének újra alkotása, a koronák, héjak, mosolyok ejtették rabul a szívét.

 

A következő cikkek is érdekelhetnek:

Esztétikus fogtömés – amalgám tömés cseréje gyorsan, fájdalommentesen

Az ezüst színű amalgám tömés készítése sokáig elterjedt technológia volt a fogászatban, mára azonban szinte teljesen eltűnt a gyakorlatból és az esztétikus fogtömés vette át helyét. Ennek legfőbb oka, hogy az amalgámban lévő higany toxikus hatásáról az elmúlt évtizedben rengeteg tanulmány jelent meg.

Amikor a fogtömés porcelánból készül, akkor az egyik legmodernebb technológiát alkalmazó fogpótlás fajtára nevezünk be. Rendkívül tartós és esztétikus megoldást jelent a szuvasodást helyreállító kezelések között.

Online bejelentkezés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük mindenképpen töltse ki.