Kínzó fogfájásodat általában a fogszuvasodás okozza, de ne gondold úgy, hogy egyedül vagy ezzel, hiszen a probléma szinte népbetegség a fejlett világban. Már az első tünetek észlelésekor keresd a fogorvosod, hogy a fájós fogad mihamarabb a legjobb, fájdalommentes kezelést kapja. Klinikánkon többféle, korszerű megoldás közül választhatsz.

A két leghatékonyabb és legkedveltebb módszerünk a lyukas fogak ellátására:

1. az esztétikus fényre kötő tömés és

2. a fogászati inlay.

A fogtömés gyorsabb és olcsóbb, ráadásul a megfelelő minőségű tömőanyagoknak köszönhetően a tartósság sem jelent már problémát.

fogpotlas_utmutato

Fogpótlás útmutató

Kezeld időben és esztétikusan a szuvasodást

Fogszuvasodás esetében először a zománc, majd később a dentin károsodik. A folyamat ilyenkor még visszafordítható a szuvas területek eltávolításával, és az emiatt keletkezett lyuk (az üreg) befedésével.

Nem véletlen, hogy fogorvosaink mindig felhívják a figyelmet az évenkénti kontroll fontosságára, hiszen annak segítségével időben felfedezhetjük a kisebb és a nagyobb szuvasodásokat.

Kényelmesebb ilyenkor kezelni a problémádat, mint később, hiszen az idő előrehaladtával már drasztikusabb módszerekhez kell nyúlni.

Amennyiben a szuvasodás eléri és megfertőzi a fogbelet, akkor már csak a gyökérkezelés és a gyökércsatornák kitisztítása jelenthet tartós és tünetmentes segítséget.

  Kérjen visszahívást

  Bejelentkezés telefonon: 06 20 264 5840

  Melyik fogtömést válaszd?

  Sok páciens keres fel minket azzal a kéréssel, hogy tegyünk koronát azokra a fogaira, amelyeket elcsúfítanak az elszíneződött tömések. Olyan fogat szeretnének, amelynek felszíne hibátlannak hat.

  Milyen anyagokból készülhet fogászati tömésed?

  Az amalgám az egyik, legrégebben használt tömés fajta. Az amalgám tömés rendkívül tartós, ám a fogat szürkére színezi, a benne található higany és egyéb fémek pedig testi panaszokat, allergiát idézhetnek elő, ezért érdemes lehet amalgám töméseinket -kellő körültekintés mellett- eltávolíttatni.

  A kompozit fogtömés korszerű összetétele már többféle felhasználást tesz lehetővé. Fogszínű anyagból nem csupán a szuvas részeket pótolhatjuk, de a front fogaink apróbb alaki eltérését, vagy egy letört élt is kijavíthatunk vele, sőt esztétikus fognyaki tömés is készülhet az érzékenység megszüntetésére. Egy fogászati kezelés során, gyorsan elkészíthető, helyes szájápolás mellett pedig 5-10 évig is kitarthat.

  A porcelán inlay a kompozit fogtöméseknél tartósabb és teherbíróbb „speciális tömésfajta”, a fogászati koronánál viszont kíméletesebb megoldás, amely nem igényel a szükségesnél nagyobb foganyag veszteséget. A kialakított üregről vett precíz lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el a ragasztással rögzíthető betétet, a labormunkák idejére pedig a fogakat ideiglenes töméssel látjuk el.

  porcelán fogtömés

  A fogtömés árak függnek a használt anyagtól is

  Ezek az inlay előnyei a kompozit töméssel szemben

  • Szebb, hiszen tökéletesen rekonstruálható vele a fog felszíne.

  • Pontosabb, ezáltal csökken a másodlagos szuvasodás esélye.

  • Teherbíróbb megoldás egy nagy méretű szuvasodás helyreállítása esetén.

  • Tartósabb, megfelelő szájápolás mellett akár 10-15 évig is szolgálhat.

  • Színe tökéletesen passzol a saját fogak színéhez és nem is sárgul el.

   Online bejelentkezés

   Bejelentkezés telefonon: 06 20 264 5840

   Az inlay fajtái

   Ezeket érdemes tudni a porcelán inlay-ről:

   • Észrevehetetlen, színe harmonikusan illeszkedik a saját fogak színéhez.

   • Jobban kialakíthatók az egyéni rágópályák és tökéletes kontaktpontot biztosít.

   • Nem allergizál.

   Az inlay nem csupán porcelánból, de fogászati aranyból is készülhet, mely szövetbarát, baktériumölő hatású így tartósabb is lehet, mint a porcelán.

   • Az arany szín miatt ugyan észrevehető, mégis finom és esztétikus megoldás.

   • Megfelelő szájápolás mellett akár 15+ évig is szolgálhat.

   • Az egyik legdrágább fogászati anyag, melynek ára az arany világpiaci árától függ.

   A fogtömés menete lépésről lépésre

   1. Sok esetben a szuvas fog már szemmel látható, így könnyen beazonosíthatók a beteg fogak. Ha azonban csak körülbelül tudható a fájdalom forrása, akkor az orvos a panoráma röntgent is igénybe veszi a kezelési terv összeállításhoz. Ezzel nem csak a teljes fogazatról kapunk pontos képet, de a mélyben zajló, lappangó folyamatokra, vagy több fog érintettségére is fény derülhet.

   2. A fogtömést minden esetben fogkő eltávolítás után végezzük. A fogkő ugyanis gyulladást tart fent az ínyben, ami a kezelés során vérezhet is, megnehezítve vagy éppen ellehetetlenítve a tökéletesen záródó tömés kivitelezését.

   3. A fogtömést helyi érzéstelenítést követően végezzük, mely gyorsan hat, nem terheli a szervezetet és tökéletes fájdalommentességet és érzéskiesést biztosít az adott területen.

   4. Ha már érzéketlenné vált a fog, akkor az orvos, a szuvas részek eltávolítása által kialakítja a tömés üregét.

   5. Az esztétikus, fényre kötő tömés egy mély, előrehaladott szuvasodás esetén is azonnal elkészül, a különbség annyi, hogy először egy alábélelést kap az üreg, hogy az érzékeny fogszövetet lezárjuk, szigeteljük. Kiterjedt szuvasodás kezelésénél ez kitűnő alapot ad a kompozit tömésnek.

   6. Az előkészített lyukba, rétegenként kerül a tömőanyag, mely egy speciális UV lámpa hatására szilárdul meg, kitöltve a réseket. A tömés színe egyénre szabható, hogy az minél jobban igazodjon a saját fogak színéhez és ne lehessen megkülönböztetni azoktól.

   7. Az utolsó teendő a rágófelszín pontos kialakítása és a polírozás. Mindezt azért, hogy kényelmesen rághassunk, fogaink harmonikusan záródjanak, ne legyen magas a fogtömés és a fog új felszíne is kellemes tapintású legyen a nyelv számára.

   Fogtömés menete

   Megújítanád a mosolyod? Tudd meg milyen lehetőségeid vannak a vágyott fehérség elérésére!

    Kérjen visszahívást

    Bejelentkezés telefonon: 06 20 264 5840

    Mire számíthatsz a kezelés után?

    Amikor a tömés elkészül, jellemzően még néhány órán át zsibbadni fog a terület. Ezért javasoljuk, hogy kerüljük az étkezést, a rágással okozható sérülések kivédése érdekében.

    A zsibbadás után viszont érdemes tesztelni az új tömést. Ilyenkor még mindig előfordulhat ezred milliméternyi többlet a felszínen, ami a szájban egy egész hegynek érződik, és miatta kényelmetlenné válik az étkezés. Ha ezt tapasztaljuk mihamarabb kérjünk kontroll időpontot a beigazításra, mert a tartós igénybevétel a fog túlterheléséhez és érzékenységhez vezethet.

    Hogyan kell tisztítani a fogtöméssel kezelt fogakat?

    Az orvostól való távozáskor egy darabig jobban figyelünk a gondos ápolásra, ám a lendület idővel megkopik, az igyekezet elfárad és egy-egy fontos mozzanatot elfelejtünk elvégezni.  Ahhoz, hogy elkerüljük a következő fogászati kezelést, legalább naponta 2x mossunk fogat és fogselymet is használjunk naponta 1x. A felnőtt korban szerzett szuvasodás ugyanis jellemzően a fogak egymással érintkező felszínéről indul ki. Onnan, ahová már nem ér el a fogkefe sörtéje, a fogselyem nélkül viszont elszaporodnak a baktériumok. A parányi kontakt ponton érintkező szomszédos fogak így akár egyszerre is elromolhatnak.

    Fogtömés árak a Clinidentnél

    Az alábbiakban találja a főbb kezeléseket és azok árait. A megadott kezelési időtartam csak tájékoztató jellegű, páciensenként nagyobb eltérések is lehetnek.

    Fogtömés kezelés ára az árlista menüpont alapján

    Fogszínű esztétikus tömés:

    20 000  –  33 000 Ft

    • helyi érzéstelenítés

    • fogak előkészítése

    • fogszínű kompozit tömőanyaggal való töméskészítés

    • tömés illeszkedésének ellenőrzése

    • polírozás

    Időtartam: 30 perc

    A fogtömés kezelést végző orvosaink:

    Dr. Koncz Zsófia

    Dr. Koncz Zsófia

    konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés
    Dr. Sas Krisztina

    Dr. Sas Krisztina

    konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

    Egy professzionális fogtömés kezeléssel a szuvasodást azonnal megállítjuk, a fogat pedig hosszú időre konzerváljuk. Az időben végzett kezeléssel elkerülhető a fog gyulladása és különböző gócbetegségek kialakulása. A klinikánk orvosai által professzionálisan kialakított kompozit vagy porcelán fogtömés előnye, hogy mindkettőre garanciát vállalunk, a fogak egészsége érdekében pedig évente ingyenes kontroll vizsgálatot is biztosítunk.

    A következő írásaink is érdekelhetnek:

    Ha a fogorvos évenkénti látogatását felveszed a rendszeres programok sorába, -és nem csak baj esetén keresed-, akkor már sokat tettél a fogaid egészségéért. Ahhoz, hogy egy fogászati kontroll eseménytelenül teljen az is kell, hogy te magad is gondosan törődj a fogaiddal.

    Amikor a fogtömés porcelánból készül, akkor az egyik legmodernebb technológiát alkalmazó fogpótlás fajtára nevezünk be. Rendkívül tartós és esztétikus megoldást jelent a szuvasodást helyreállító kezelések között.

    Esztétikus fogtömés – amalgám tömés cseréje gyorsan, fájdalommentesen

    Az ezüst színű amalgám tömés készítése sokáig elterjedt technológia volt a fogászatban, mára azonban szinte teljesen eltűnt a gyakorlatból és az esztétikus fogtömés vette át helyét. Ennek legfőbb oka, hogy az amalgámban lévő higany toxikus hatásáról az elmúlt évtizedben rengeteg tanulmány jelent meg.

    Online bejelentkezés