Esztétikus fogtömés – amalgám tömés cseréje gyorsan, fájdalommentesen

Az ezüst színű amalgám tömés készítése sokáig elterjedt technológia volt a fogászatban, mára azonban szinte teljesen eltűnt a gyakorlatból és az esztétikus fogtömés vette át helyét. Ennek legfőbb oka, hogy az amalgámban lévő higany toxikus hatásáról az elmúlt évtizedben rengeteg tanulmány jelent meg.

Sokan vitatják, hogy a tömésből csak kis mennyiségben felszabaduló higany valóban okoz-e egészségügyi problémákat, az viszont kétségtelen, hogy az esztétikus tömés esetén használt kompozit az amalgámnál sokkal előnyösebb tulajdonságokkal bír.

A régi típusú amalgám tömések cseréje elsősorban akkor szükséges, ha a tömés alatt másodlagos fogszuvasodás alakult ki. A csere indokolt lehet esztétikai okokból is, hiszen sokak számára zavaró a tömés fémes színe, illetve, hogy gyakran szürkére színeződik körülötte a fog.

 amalgám tömés

amalgám tömés

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

Kérjen visszahívást

Tömés fajták – mikor melyikre van szükségünk?

 • Esztétikus fogtömés: Ez a legmodernebb és leggyakrabban használt töméstípus, kisebb vagy közepes kiterjedésű szuvasodások ellátásakor alkalmazzuk. Láthatatlan, természetes hatású fogtömés, ami egy ülés alatt azonnal elkészül.
 • Fognyaki tömés: Ha az íny visszahúzódik a fognyakra, fognyaki kopásról beszélünk. Ilyen esetben készítünk fognyaki tömést, melynek segítségével –helyes fogmosás mellett – a fog érzékenysége csökkenthető, ráadásul a fog esztétikája is javul. A hagyományos tömésekkel ellentétben ez a töméstípus fúrás nélkül készül.
 • Ideiglenes tömés – Ahogy neve is mutatja, ideiglenes megoldást jelent hosszabb munkafolyamatok (pl. inlay, onlay, gyökérkezelés) során. A végleges tömés elkészülése előtt, az ülések közti átmeneti időben biztosítja a fog rágó- és fonetikai funkcióját.
 • Gyógytömés: Ez is egyfajta ideiglenes tömés, fogbél-gyulladás esetén gyökértömés előtt lehet rá szükség.  A gyökércsatorna kitisztítása után egy fertőtlenítő hatású, kalcium-hidroxid alapú gyógyszerrel átitatott tömést helyezünk a csatornába, ami megszünteti a gyulladást és az ezzel járó fájdalmat. A gyógytömés ideális esetben 1-4 hétig marad a csatornában, 6 hétnél tovább nem ajánlott bent tartani.
 • Porcelán fogtömés – inlay és onlay: nagyobb kiterjedésű szuvasodás esetén alkalmazzuk, tartós, rendkívül pontosan illeszkedő fogművek. Indirekt módon, fogtechnikus által készülnek egy lenyomat alapján, így elkészítésükhöz több ülés szükséges. Egyfajta ragasztott fogtömés, hiszen a technikus által készített betétet speciális ragasztóval rögzítjük.
 • Amalgám fogtömés: idejétmúlt technológia, ma már nem jellemző a használata.

A fehér fogtömés anyaga

Az esztétikus, azaz a fehér tömések kompozitból készülnek, ami egy speciális fényre keményedő anyag. A Clinident Fogászati Centrumban orvosaink kizárólag prémium minőségű, svájci és japán tömőanyagokat használnak, melyek garantáltan hosszútávú megoldást jelentenek a fogszuvasodás terápiájában. A tömések élethűek, a kaméleon technológiának köszönhetően tökéletesen igazodnak a saját fogak színéhez, így szinte észrevehetetlenek.

 esztétikus tömés

esztétikus tömés

Fogtömés fájdalom nélkül

Klinikánkon minden kezelést alapos állapotfelmérés előz meg. Amennyiben szakértő orvosaink szuvasodást állapítanak meg a fogon, a kezelés megkezdése előtt érzéstelenítik az érintett területet, hogy a kezelés teljesen fájdalommentesen, kíméletesen történhessen. Ezután eltávolítják a szuvas részeket, előkezelik a fogat, majd aprólékos technikával felépítik a fog hiányzó részét. A kompozitot ún. polimerizációs lámpával világítják meg, hogy megszilárduljon.  Amalgám tömés cseréjekor érzéstelenítés után speciális eszközök segítségével eltávolítják a régi tömést, ennek helyére rétegzik kompozitból az új, esztétikus formát. Az elkészült tömés magasságát minden esetben ellenőrzik, ha szükséges, alakítanak a felszínén, hogy optimális méretű legyen.

Fogtömés után hány órával lehet enni?

A kezelés után addig nem ajánlott enni, amíg az érzéstelenítő hatása teljesen el nem múlik, mivel ilyenkor könnyen félrenyelhetünk vagy megharaphatjuk nyelvünket. Ennek ideje egyénenként változó, függ az érzéstelenítő típusától és a beadott mennyiségtől is.

 fogszuvasodás

fogszuvasodás

Fogtömés utáni érzékenység

Tömés készítés után a páciensek gyakran panaszkodnak bizonyos szintű érzékenységre, például, ha hideg éri a fogat. Ettől nem kell megijedni, a kezdeti érzékenység teljesen normális, a dentin lassú regenerációjából adódik. Ha azonban állandó, lüktető fájdalmat érez, sajnos valószínű, hogy a szuvasodás túl mélyre terjedt, a hagyományos tömés nem elegendő. Ilyenkor gyökértömésre van szükség.

A Clinidentnél kiemelkedő szakmai tudású fogorvosaink a legjobb minőségű tömőanyagokkal dolgoznak, az elkészült tömések tartósságára pedig garanciát vállalunk.

 clinident garancia

clinident garancia

Esztétikus fogtömés hátránya a porcelán, inlay fogtöméssel szemben

Ha a szuvas részek eltávolítása után már alig maradt saját foganyag, vagy egyszerűen a legidőtállóbb eredményt szeretnénk, akkor a tartósság és ellenállóság szempontjából már nem a hagyományos fogtömés a legjobb megoldás. A szakember olyan megoldást keres a fog formájának és a rágófunkciójának helyreállítására, mely tartós lesz és terhelhető. A fogtömés „nagytestvérei” a porcelán inlay vagy onlay, melyekkel kiterjedtebb szuvasodás után tudjuk tökéletesen helyreállítani a rágófelszínt. Anyaga pedig ugyanaz a kemény és ellenálló porcelán, melyből a fogkoronák is készülnek.

 tömés

tömés

Az esztétikus fogtömések előnyei:

 • Az első kezelés során azonnal elkészül.

 • Csak minimális ép foganyag elvétele szükséges hozzá.

 • Kis és közepes méretű szuvasodás ellátására tökéletesen alkalmas.

 • Fogszínű, természetes hatású.

Az esztétikus fogtömések hátrányai:

 • Polimerizáció közben a tömőanyag bizonyos fokú zsugorodást szenved, ami a későbbiekben a fog érzékenységét okozhatja.

 • Nagy kiterjedésű szuvasodás ellátására, azaz a fog teljes koronájának újra felépítésére nem a legjobb megoldás, hiszen kevésbé ellenálló, mint egy porcelán inlay.

 • Kevésbé pontosan illeszkedik, mint a lenyomat alapján, laboratóriumi körülmények között készülő porcelán inlay.

 • Kevésbé tartós, mint a porcelán inlay.

Kezelést végző orvosaink:

Dr. Koncz Zsófia

Dr. Koncz Zsófia

konzerváló fogászat, protetika
Szívéhez közel álló terület a gyökérkezelés és az esztétikai fogászat. Szeret olyan munkát kiadni a kezéből, mely a legközelebb áll természeteshez. Az esztétika tárgykörében az aranymetszés jelentősége érdekli újabban, melynek a fogászatban betöltött szerepéről kutató munkát is végzett.
Dr. Daubner Roland

Dr. Daubner Roland

konzerváló fogászat, protetika
Egykori páciensként pontosan tudja, hogy a betegek olyan orvos székébe ülnek be szívesen, akiben megbíznak, aki törekszik a maximális fájdalommentesség elérésére és akihez szívesen, félelem nélkül térhetnek vissza. Munkájában a minőség nem opció, hanem egy önmagával szembeni alapelvárás.
Dr. Borbély Judit

Dr. Borbély Judit

konzerváló fogászat, protetika
Diplomám 2001-ben történt megszerzése óta a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján dolgozom, 2011-ben egyetemi adjunktusi majd 2013-ban egyetemi docensi kinevezést szereztem. Szakterületem az esztétikai fogászat és a CAD/CAM technológia, azaz a fogpótlások tervezésének és készítésének számítógépes lehetőségei.
Dr. Sas Krisztina

Dr. Sas Krisztina

konzerváló fogászat, protetika
Akkor köteleződött el végleg az esztétikus fogpótlások készítése iránt és választotta hivatásaként, amikor meglátta benne a precíz munkával kivitelezhető egyediséget és szépséget és megtapasztalta a páciensek erre irányuló igényét. Így nem csupán esztétikus, de egészséges mosolyt is alkothat egy művészi vénával megáldott fogorvos.
Dr. Kőnig János

Dr. Kőnig János

konzerváló fogászat, protetika
Harmadik generációs fogorvosként a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján kezdte pályafutását. Az esztétikai fogászat, valamint a hagyományos és implantációs fogpótlások készítése jelentik számára azt a területet, melyben igazán ki tud teljesedni és képességei legjavát vetheti latba a hozzá forduló páciensek kezelésében.
Dr. Schekk Anna

Dr. Schekk Anna

konzerváló fogászat, protetika
Anna gyermekkori álma vált valóra, amikor orvosként lediplomázott. Azon szerencsések közé tartozik, akik számára a munkája a hivatása. A természetesség és szépség iránti ösztönös vonzódása vezette az esztétikai fogászat irányába. Magával ragadta a mosoly és az arc harmóniája, annak finomítása vagy éppen megalkotása.
Dr. Mihály Eszter

Dr. Mihály Eszter

konzerváló fogászat, protetika
Munkája során végül is az esztétikai fogászat választotta ki magának. Az arc karakterének újra alkotása, a koronák, héjak, mosolyok ejtették rabul a szívét.
Dr. Kelemen Anikó

Dr. Kelemen Anikó

konzerváló fogászat, protetika
A törékenynek tűnő, ám mindig mosolygós doktornő munkájában igazi maximalista, melyhez a színvonalat szakmai továbbképzésekkel és a legmodernebb technológiák megismerésével és alkalmazásával tartja fent.

Online bejelentkezés