Esztétikus fogtömés – amalgám tömés cseréje gyorsan, fájdalommentesen

Az ezüst színű amalgám tömés készítése sokáig elterjedt technológia volt a fogászatban, mára azonban szinte teljesen eltűnt a gyakorlatból és az esztétikus fogtömés vette át helyét. Ennek legfőbb oka, hogy az amalgámban lévő higany toxikus hatásáról az elmúlt évtizedben rengeteg tanulmány jelent meg.

Sokan vitatják, hogy a tömésből csak kis mennyiségben felszabaduló higany valóban okoz-e egészségügyi problémákat, az viszont kétségtelen, hogy az esztétikus tömés esetén használt kompozit az amalgámnál sokkal előnyösebb tulajdonságokkal bír.

A régi típusú amalgám tömések cseréje elsősorban akkor szükséges, ha a tömés alatt másodlagos fogszuvasodás alakult ki. A csere indokolt lehet esztétikai okokból is, hiszen sokak számára zavaró a tömés fémes színe, illetve, hogy gyakran szürkére színeződik körülötte a fog.

amalgám tömés

Bejelentkezés telefonon: 06 1 801 2250

  Kérjen visszahívást

  Tömés fajták – mikor melyikre van szükségünk?

  • Esztétikus fogtömés: Ez a legmodernebb és leggyakrabban használt töméstípus, kisebb vagy közepes kiterjedésű szuvasodások ellátásakor alkalmazzuk. Láthatatlan, természetes hatású fogtömés, ami egy ülés alatt azonnal elkészül.
  • Fognyaki tömés: Ha az íny visszahúzódik a fognyakra, fognyaki kopásról beszélünk. Ilyen esetben készítünk fognyaki tömést, melynek segítségével –helyes fogmosás mellett – a fog érzékenysége csökkenthető, ráadásul a fog esztétikája is javul. A hagyományos tömésekkel ellentétben ez a töméstípus fúrás nélkül készül.
  • Ideiglenes tömés – Ahogy neve is mutatja, ideiglenes megoldást jelent hosszabb munkafolyamatok (pl. inlay, onlay, gyökérkezelés) során. A végleges tömés elkészülése előtt, az ülések közti átmeneti időben biztosítja a fog rágó- és fonetikai funkcióját.
  • Gyógytömés: Ez is egyfajta ideiglenes tömés, fogbél-gyulladás esetén gyökértömés előtt lehet rá szükség.  A gyökércsatorna kitisztítása után egy fertőtlenítő hatású, kalcium-hidroxid alapú gyógyszerrel átitatott tömést helyezünk a csatornába, ami megszünteti a gyulladást és az ezzel járó fájdalmat. A gyógytömés ideális esetben 1-4 hétig marad a csatornában, 6 hétnél tovább nem ajánlott bent tartani.
  • Porcelán fogtömés – inlay és onlay: nagyobb kiterjedésű szuvasodás esetén alkalmazzuk, tartós, rendkívül pontosan illeszkedő fogművek. Indirekt módon, fogtechnikus által készülnek egy lenyomat alapján, így elkészítésükhöz több ülés szükséges. Egyfajta ragasztott fogtömés, hiszen a technikus által készített betétet speciális ragasztóval rögzítjük.
  • Amalgám fogtömés: idejétmúlt technológia, ma már nem jellemző a használata.

  A fehér fogtömés anyaga

  Az esztétikus, azaz a fehér tömések kompozitból készülnek, ami egy speciális fényre keményedő anyag. A Clinident Fogászati Centrumban orvosaink kizárólag prémium minőségű, svájci és japán tömőanyagokat használnak, melyek garantáltan hosszútávú megoldást jelentenek a fogszuvasodás terápiájában. A tömések élethűek, a kaméleon technológiának köszönhetően tökéletesen igazodnak a saját fogak színéhez, így szinte észrevehetetlenek.

  esztétikus tömés

  Fogtömés fájdalom nélkül

  Klinikánkon minden kezelést alapos állapotfelmérés előz meg. Amennyiben szakértő orvosaink szuvasodást állapítanak meg a fogon, a kezelés megkezdése előtt érzéstelenítik az érintett területet, hogy a kezelés teljesen fájdalommentesen, kíméletesen történhessen. Ezután eltávolítják a szuvas részeket, előkezelik a fogat, majd aprólékos technikával felépítik a fog hiányzó részét. A kompozitot ún. polimerizációs lámpával világítják meg, hogy megszilárduljon.  Amalgám tömés cseréjekor érzéstelenítés után speciális eszközök segítségével eltávolítják a régi tömést, ennek helyére rétegzik kompozitból az új, esztétikus formát. Az elkészült tömés magasságát minden esetben ellenőrzik, ha szükséges, alakítanak a felszínén, hogy optimális méretű legyen.

  Fogtömés után hány órával lehet enni?

  A kezelés után addig nem ajánlott enni, amíg az érzéstelenítő hatása teljesen el nem múlik, mivel ilyenkor könnyen félrenyelhetünk vagy megharaphatjuk nyelvünket. Ennek ideje egyénenként változó, függ az érzéstelenítő típusától és a beadott mennyiségtől is.

  fogszuvasodás

  Fogtömés utáni érzékenység

  Tömés készítés után a páciensek gyakran panaszkodnak bizonyos szintű érzékenységre, például, ha hideg éri a fogat. Ettől nem kell megijedni, a kezdeti érzékenység teljesen normális, a dentin lassú regenerációjából adódik. Ha azonban állandó, lüktető fájdalmat érez, sajnos valószínű, hogy a szuvasodás túl mélyre terjedt, a hagyományos tömés nem elegendő. Ilyenkor gyökértömésre van szükség.

  A Clinidentnél kiemelkedő szakmai tudású fogorvosaink a legjobb minőségű tömőanyagokkal dolgoznak, az elkészült tömések tartósságára pedig garanciát vállalunk.

  clinident-guarantee-badge

  clinident garancia

  Esztétikus fogtömés hátránya a porcelán, inlay fogtöméssel szemben

  Ha a szuvas részek eltávolítása után már alig maradt saját foganyag, vagy egyszerűen a legidőtállóbb eredményt szeretnénk, akkor a tartósság és ellenállóság szempontjából már nem a hagyományos fogtömés a legjobb megoldás. A szakember olyan megoldást keres a fog formájának és a rágófunkciójának helyreállítására, mely tartós lesz és terhelhető. A fogtömés „nagytestvérei” a porcelán inlay vagy onlay, melyekkel kiterjedtebb szuvasodás után tudjuk tökéletesen helyreállítani a rágófelszínt. Anyaga pedig ugyanaz a kemény és ellenálló porcelán, melyből a fogkoronák is készülnek.

  tömés

  Az esztétikus fogtömések előnyei:

  • Az első kezelés során azonnal elkészül.

  • Csak minimális ép foganyag elvétele szükséges hozzá.

  • Kis és közepes méretű szuvasodás ellátására tökéletesen alkalmas.

  • Fogszínű, természetes hatású.

  Az esztétikus fogtömések hátrányai:

  • Polimerizáció közben a tömőanyag bizonyos fokú zsugorodást szenved, ami a későbbiekben a fog érzékenységét okozhatja.

  • Nagy kiterjedésű szuvasodás ellátására, azaz a fog teljes koronájának újra felépítésére nem a legjobb megoldás, hiszen kevésbé ellenálló, mint egy porcelán inlay.

  • Kevésbé pontosan illeszkedik, mint a lenyomat alapján, laboratóriumi körülmények között készülő porcelán inlay.

  • Kevésbé tartós, mint a porcelán inlay.

  Kezelést végző orvosaink:

  Online bejelentkezés