Amalgám tömés csere előtt, amit feltétlen tudnod kell

Amalgám tömés csere előtt, amit feltétlen tudnod kell

Az amalgám tömés valós vagy vélt káros hatása mind a mai napig megosztja még a szakembereket is. Nagyon sokáig az egyik, – hanem az egyetlen -tömésfajtaként tartottunk számon és akár több tíz évig is a fogban maradt.

Az Európai Fogorvosok Tanácsa (CED) jelenlegi állásfoglalása szerint azonban nem csak az amalgám tömés készítése, de még annak az eltávolítása is szigorú szabályok szerint kell, hogy történjen, mert ahogyan az emberi szervezetre, úgy a környezetünkre is káros az amalgám tömés higanytartalma.

Amalgám tömés fogorvosi ellenőrzése

  Időpontot kérek

  Mi az amalgám? Minden, amit tudnod kell róla!

  Rendkívül tartós tömésfajta, könnyen kezelhetőnek, ugyanakkor gazdaságos anyagnak bizonyult a hosszú évtizedek alatt. Az első és legfőbb hátránya sokáig az esztétikum tejes hiánya volt csupán. Időközben azonban kiderült róla, hogy még az egészségünkre is károsan hathat.

  A legtöbb amalgámtömés általában még a gyermekfogászaton került a fogakba, így egy felnőtt esetében ezek már legalább 15 évesek. Ennyi idő alatt a tömés széle elválhat a fogtól és rések keletkeznek, ahol a baktériumok bejutva másodlagos fogszuvasodást okozhatnak.

  • Legfőbb hátránya a káros anyag Az amalgám tömés egy speciális fém ötvözet, ami több alkotóelemből áll. Az egyik legfőbb összetevője a higany. Pontosabb összetételét tekintve pedig ezeket tartalmazza még az amalgám tömés: ezüst, ón, réz és cink.

  A higany egy olyan nehézfém, ami az évek alatt lassan oldódik ki a tömésből. A vesén vagy bélrendszeren keresztül azonban nem tud kiürülni, így lerakódik a szervezetünkben. Az erre irányuló kutatások szerint nagyon is releváns kapcsolatba hozható egyes betegségekkel.

  amalgám tömés

  Fogászati amalgám higany tartalma

  • január 1-től az amalgám felhasználásában szigorú szabályozás lépett életbe.  A korábbitól eltérően csak zárt, kapszulás kiszerelésben érhető el, a kapszulákat egy erre a célra kialakított tömőanyag pisztolyba kell betölteni, az orvos pedig ennek segítségével applikálhatja az anyagot a páciens fogába.
  • Az ilyen típusú tömések többek között azért jelentenek kockázatot, mert az amalgám idővel korrodálódik a szájban, a felülete érdes lesz és elszíneződik, emiatt nehezebben tisztítható, a lepedék így könnyebben tapad rá és mellette másodlagos fogszuvasodás léphet fel, amely később, további fájdalmas következményekkel járhat.

  Az amalgám felhasználása mind a mai napig engedélyezett, bár tejfogak esetén, 15 év alatti gyermekek esetén és kismamák, valamint szoptatós anyukák esetében tilos az amalgám alkalmazása.

  A fogtömés színe:

  • Persze a front fogak szuvasodása esetén szóba sem jöhet egy szürke tömés. Ma márazonban olyan speciális technológiával készülnek a tömőanyagok, amelyek színben nemhogy megközelítőleg hasonlítanak, hanem pontosan és észrevétlenül képesek a hiányzó részeket pótolni.
  • Színárnyalat és színtónus szerint is osztályozzák a tömőanyagokat, így az orvos egy fogszínkulcs segítségével pontosan be tudja kalibrálni a töméskészítéshez szükséges árnyalatokat.

  Amalgám eltávolítás után új fogtömés

  A tömés tartóssága:

  • Az esztétikus tömés is tud rendkívül tartós lenni. Ez egyrészt az előkészítésen, a korábbi szuvasodás kitisztításán múlik és azon, hogy páciensként mennyire vigyázunk az új fogtömésre.
  • Az elhanyagolt fogmosás nagyon gyorsan problémákat tud okozni és lehet akármilyen professzionális a tömés, a fog maradék anyaga ugyanolyan sebezhető, mint korábban.
  • Tehát a tömés nem egy szuperpajzs, csupán a foghoz hasonlatos színű és keménységű pótlás, mely visszaadja az eredeti esztétikumot és a rágóképességet.

  Fogtömés árak:

  • A fogtömés árak összehasonlításánál a legfőbb szempont az, hogy az amalgám mára egy idejét múlt megoldás, egyáltalán nem környezetbarát és a higany kapcsolatba hozható bizonyos betegségekkel.
  • Ezen szempontok viszonylatában elmondható, hogy az amalgám tömés olcsó, általában véve 20-50%-kal is olcsóbb lehet, ám manapság egyre kevesebb rendelő alkalmazza, hiszen a felhasználása és eltávolítása is rendkívül szigorú szabályokhoz kötött.

  Ezekben az esetekben érdemes lecserélni a tömésed

  Az amalgám fogtömés cseréje, -ha hamarabb nem tettük-, másfél évtized után mindenképpen időszerű. 15 év után, még rendszeres ellenőrzés ellenére is elfárad a tömés és a szuvasodás jelei nem biztos, hogy egyértelműek egy elszíneződött foganyag mellett.

  Ha az amalgám tömés alatt a fog újból szuvasodni kezd

  Bár az amalgám tömés alászuvasodása -jó applikálhatóságának köszönhetően-, nem a leggyakoribb jelenség, a fogban okozott elszíneződés miatt a szuvasodás nehezen kiszúrható. Ezért aztán az sem ritka, hogy egy amalgám tömés eltávolításakor gyökérkezelésre is szükség van.

  Éppen ezért hangsúlyozzuk a féléves szűrővizsgálatok fontosságát, mert egy kezeletlen szuvasodás gyorsan foggyulladáshoz, gyökérkezeléshez vezethet.

  • Az, hogy alászuvasodik-e egy amalgám vagy hagyományos tömés, javarészt azon is múlik, hogy a páciens mennyire óvja és tisztítja alaposan a fogait. Bár az amalgám tömés készítésének utolsó lépése, hogy az orvos felpolírozza azt, de alapos, otthoni tisztítás híján a tömés széle remek felületet kínál a baktériumoknak.
  • A kontrollon az orvos hamar elejét veheti a fog romlásának. A diagnózist pedig nem csupán manuális vizsgálattal állítja fel, de röntgen felvételek is alátámasztják, ha szuvasodással küzd egy fog.

   

  Cikkajánló:

  A fogorvos kerülése könnyen súlyos foggyulladást vagy gócos fogat okozhat. Tudd meg, hogyan néz ki egy gócos fog és milyen tüneteket okozhat!

  Ha esztétikai problémát okoz a fekete fogtömés

  • Az amalgám esetében problémát az esztétikum csorbulása is okozhat. Egy széles mosolynál bizony előbukkanhatnak még a rágófogak fekete tömései is, ami valljuk be, kevésbé vonzó látvány.
  • Az évek múlásával az amalgám a saját foganyagot is tartósan elszínezi, tehát ez is egy újabb érv az esztétikus változat vagy az inlay mellett. Minél tovább marad a fekete tömés, annál szürkébb árnyalatot vesz fel a fogunk.
  • Szűrővizsgálat alkalmával egy esztétikus töméssel ellátott fog szuvasodása hamarabb is kiszúrható. A fog szerkezete a szuvasodás hatására megváltozik, más lesz a fénytörés, így egy fehér tömés mellett viszonylag hamar felfedezhető még a kezdődő romlás is.

  Amalgám tömés cseréje

  Ha higanymérgezés tünetei merülnek fel

  A higany mérgező anyag! Az amalgám tömés káros hatásai változatos tüneteket mutathatnak, ami egyben azt is jelenti, hogy a test bármely pontján jelentkezhet. A tudomány folyamatosan kutatja a higany és egyes betegségek kapcsolatát. A higany tehát képtelen a hagyományos úton kiürülni a szervezetből, sőt éppen a vese és a máj az elsődleges hely, ahol lerakódik. 

  A higanymérgezés jellemző tünetei:

  • ingerlékenység, ízületi fájdalom, fáradékonyság, alvászavar, ízérzékelési zavarok
  • fémes szájíz, herpeszek, afták a szájban, nyálkahártya-fekélyek,
  • a fogínygyulladás, ínysorvadás, szájszag, a nyelv nyálkahártyájának gyulladása,
  • fejfájás, migrén, hajhullás,
  • emésztőrendszeri- és vese problémák, pajzsmirigy alulműködés, immungyengeség…stb.

  A tünet észlelése és a meglévő- vagy eltávolított amalgám tömések is indokolhatják a kivizsgálást, bár nem csupán az amalgám tömés az, ami higanyt tartalmaz, hanem például egyes védőoltások, és tengeri állatok húsa is.

  Az elmúlt néhány évben összefüggéseket találtak a szklerózis multiplex, az Alzheimer kór és a Parkinson kór és a higany szervezetben való felhalmozódása között. Súlyosabb mérgezés esetén néhány hónapon belül romolhat a páciens látása, hallása, beszédkészsége, mozgáskoordinációja is, sőt kómát és halált is előidézhet.

  Ha megsérül, kilazul vagy kiesik az amalgám tömés

  Az amalgám tömés sérülését, kilazulását vagy kiesését jellemzően az okozhatja, ha már nagyon öreg tömésről van szó vagy alászuvasodott.

  Amalgám tömés lenyelése esetén sem kell pánikolni. A tömés egyben fog távozni, viszont utána érdemes egy amalgám kivezetést elvégeztetni.

  Ha kiesett, mihamarabb időpontot kell egyeztetni, hogy a fog maradékát meg lehessen menteni. A kiesett tömés helyén a fog érzékeny és fájdalmas lehet, csorbul a rágóképesség tovább törhet a fog.

  Cikkajánló:

  Kiesett az amalgám tömésed? Mire figyelj, hogy elkerüld fájdalmat és a fog letörését?

  Melyik a legjobb tömésfajta az amalgám után?

  Fémallergia esetén

  Fémallergia esetén is javasolt kicserélni a töméseket. Ha több fémből készült tömés, korona, betét van a szájban, akkor ezek között úgynevezett potenciálkülönbség alakulhat ki, ami kellemetlen fémes érzést okoz. Természetesen minél több amalgám tömés van a szájban, annál nagyobbak a fent sorolt kockázatok.

  Fémallergia amalgám tömés miatt

  Amalgám tömés eltávolítása a Clinidentnél

  A Clinident az amalgám felhasználásának lecsökkentésében és elhagyásában is úttörőnek számít, hiszen már bő egy évtizede nem készítünk fekete töméseket. A természetért és az egészségért való elköteleződésünk hosszút távon mindenképpen kifizetődő: hiába olcsóbb megoldás az amalgám tömés, ha beláthatatlan következményekkel járhat a páciensre, orvosra és asszisztensre nézve is a használata.

  Klinikánk fő irányvonala amalgám tömés csere esetén:

  • Amalgám tömés cseréje esetén csak a természetbarát és az egészségre nem káros, esztétikus töméseket készítünk.
  • Amalgám tömést javasolt ún. kofferdám, gumilepedő izolálásában eltávolítani, ami maximálisan megakadályozza, hogy a legkisebb mennyiség is a páciens szervezetébe kerüljön.
  • Sok páciensben felmerül, hogy az esztétikus tömések kevésbé tartósak, mint az amalgám, ám fogorvosaink éppen ezért porcelán inlay készítést javasolják, ami gondos ápolás mellett a legtartósabb fogtömés.

  Amalgám tömés cseréje várandósnál

  A Clinident szakemberei minden szűrővizsgálat alkalmával alaposan megvizsgálják az amalgámmal tömött fogakat is, töméscserét pedig csakis akkor végzünk, ha láthatóan igényli a fog állapota vagy egészségügyi okok miatt a páciens kifejezetten ezt kéri tőlünk. A kismamák gyakran tartanak attól, hogy a fogászati beavatkozások ártanak a magzatnak és ez az a ritka eset, amikor jogos a félelem.

  „Egy darab amalgám tömésem van, ami több mint 20 éve készült. A fogorvosom félévvel ezelőtt vizsgálta, és azt mondta jól zár, nem érdemes cserélni. Én mégis úgy döntöttem, hogy szeretnék megszabadulni tőle esztétikai okokból, de megtudtam, hogy babát várok. Mikor vágjak bele? Várjak vele inkább a kisbabám megszületéséig?”

   

  kismama

  Fogtömés terhesség alatt

  Az amalgámtömés eltávolításakor, a fúrás során felszabaduló higany miatt érdemes ezt a beavatkozást a baba születése utánra időzíteni, amennyiben nem akut a probléma.

  Ezen kívül az sem árt, ha utána – a méreganyagok eltávolítására-, az amalgám kivezetését is elvégeztetjük, egy erre szakosodott rendelőben.

  Egyébként a szájhigiénés kezelések nagyobb része a terhesség során is elvégezhető és nagyon fontos is a rendszeres ellenőrzés a 9 hónap alatt.

  Nem szabad halogatni a fogkő eltávolítást, a lyukas fogak betömését, mert a fogszuvasodás, a fogínygyulladás olyan szövődményeket okozhatnak, amelyek akár koraszülést is eredményezhetnek.

  Cikkajánló:

  Fogtömés terhesség alatt? Ezek az elvégezhető beavatkozások! Így készülhetsz rájuk!

  Így előzd meg várandósan az alászuvasodott amalgám tömést

  Az otthoni fogápolás kiemelt fontosságú a terhesség alatt. A kismamák anyagcseréjének, hormonháztartásának megváltozása miatt a szájban is jelentős változások következnek be.

  Terhesség alatt tapasztalható fog tünetek:

  • A fogíny a várandósság alatt jóval érzékenyebb és vérzékenyebb is, a fogak pedig mozgathatóvá válnak a kollagén rostok meglazulása miatt.
  • A nyál antibakteriális hatása csökken, kevésbé véd a fertőzésektől, az immunrendszer „takaréklángon ég”, így a lepedékre is másképp reagál, ezzel pedig megnöveli a fogszuvasodás esélyét.

  Fogápolás várandósan, így vigyázz az amalgámos fogakra:

  • Nagyon fontos, hogy a kismama minden étkezés után, de legalább naponta háromszor mosson fogat és puha fogkefét használjon, hogy elkerülje az ínygyulladást és a szuvasodást.
  • A nyelvét is minden esetben tisztítsa meg és lehetőség szerint használjon szájzuhanyt vagy fogköztisztító kefét.
  • A várandósság alatt a hányás is gyakori: ajánlatos a szájüreget utána alaposan kiöblíteni, hogy a szájban maradt gyomorsav ne károsítsa a fogak felszínét.
  • A fogak egészsége szempontjából az is igen fontos, hogy a kismama helyesen, változatosan étkezzen, és megfelelő mennyiségű A-, C- és D-vitamin, kalcium, vas, foszfor és fehérje kerüljön a szervezetébe.

  Cikkajánló:

  Milyen vitaminokkal előzheted meg az ínygyulladást? Hogyan készül a legjobb házi szájöblögető? Mivel szüntetheted meg azonnal az íny gyulladását?

  Az amalgám tömést már az 1800-as évek óta alkalmazzák a fogászatban. Bár komoly karriert futott, egyre kevesebb fogorvos alkalmazza. Sok rendelőben az olcsósága miatt és azért dolgoznak még vele, mert bizonyos esetekben egyszerű módon kivitelezhető, míg a fényre kötő tömés mindig nagyobb precizitást igényel.

  Persze nem beszélnénk rá senkit egy korrekt, jól záródó amalgámtömés cseréjére, de ugyanakkor az sem jelent hibát, ha esztétikus tömésre cseréljük a régit, hiszen a ma alkalmazott, fogszínű tömések legalább annyira tartósak, mint az amalgám, ráadásul egy sor kellemetlenségtől és betegségtől is megkíméljük magunkat.

  Kezelést végző orvosaink:

  Dr. Koncz Zsófia

  Dr. Koncz Zsófia

  Konzerváló fogászat, protetika, fog-esztétika - mosolytervezés

  Kérjen időpontot!